教育王國

標題: 請問有無N1A2AM既同學仔 [打印本頁]

作者: vp071229    時間: 10-8-18 18:32     標題: 請問有無N1A2AM既同學仔

請問有無N1A2AM既同學仔既daddy mami呀, 大家一齊入黎吹下水, 交流下小朋友學習既進度呀!
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-8-23 16:25

報到!!!!

上星期我去接阿囡放學,同班主任列老師傾左幾句。佢好NICE!

我發覺課室好凍呀! 你記住提小朋友要穿著外套呀!

by the way, 我囡囡叫蕎蕎,0712 細b。
作者: Carman1112    時間: 10-8-25 10:10

我囡叫曈曈, 都係0712細B, 不過就比較大份, 好多人都以為佢係K2 or K3.

我個囡都會講學校既情況, 佢琴日放學返黎話學校有姐姐帶口罩唔舒服, 之前又話有人俾度門夾親流血喎!都唔知真唔真既。

仲有而家會唱一 D 我以前未聽過既歌, 我估係學校教既, 好似幾開心咁。
作者: lihilda    時間: 10-8-25 16:08

Hello, my son is Bryan (Chua Wai Yin), and is 0708B, hope to hear more news from this class. Yes, he likes to sing new songs. He kept singing a new song to me "How's the weather, it's sunny" and "Are you hungry" last week. Did Miss Lit call you to update? I'm still waiting for her call? Or should I call her?
作者: Carman1112    時間: 10-8-26 09:55

我有有同 Miss Lit 通過幾次電話, 有一次囡囡俾蚊咬佢打電話返黎同我講, 另一次係飲水時唔小心整濕條裙, 姐姐幫佢換左裙, 佢都有打電話同我講, 其餘既就係我打俾佢。

原來可以問學校拎餐單架!我琴日問左, 佢話而家只得8月份餐單, 今日會放係書包俾我, 9月份既就要遲 d 先至有。
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-8-26 11:55

可唔可以send 俾我呀? 一陣我pm 你我個msn/email 啦!   (唔想成日打去煩住學校.... )

原帖由 Carman1112 於 10-8-26 09:55 發表
我有有同 Miss Lit 通過幾次電話, 有一次囡囡俾蚊咬佢打電話返黎同我講, 另一次係飲水時唔小心整濕條裙, 姐姐幫佢換左裙, 佢都有打電話同我講, 其餘既就係我打俾佢。

原來可以問學校拎餐單架!我琴日問左, 佢話而家只 ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-8-26 12:01

琴日我番左大陸做野,老師搵唔到我,轉頭就打左俾daddy。

原來係反映(投訴) 阿囡 (哈哈!),話佢上堂咬手指,叫左好多次都唔聽。希望我地配合下教佢。

夜晚我問阿囡,鍾唔鍾意Miss Lit, 佢答"no",我問點解,阿囡話: [佢成日叫我!] (我估係成日叫住佢個名叫佢唔好咬手指!!)。

今朝阿囡未起身,我就幫佢搽左手指水,再寫左張便條通知老師。

oh.. 仲有老師話阿囡插左隻手指入枱底個孔 ,要老師幫佢抽番隻手指出黎!
作者: lihilda    時間: 10-8-26 12:47

列老師剛打電話比我,話今天羅老師上普通話課,點計Bryan有問有答,非常流利。因為我與他每天都講。另若要餐單要寫信去學校要求。
作者: Carman1112    時間: 10-8-26 12:56

咁等我今晚返去睇吓係咪有餐單, 如果有既, 就 send 俾大家或者 post 上黎啦!

我頭先同囡囡傾電話, 佢話今日食包包, 入面有sausage, 仲有維他奶, 等我今晚返去對吓張餐張睇吓佢有無講錯, 因為佢日日都話飲維他奶, 都唔知真定假?
作者: Carman1112    時間: 10-8-26 13:01

有無人既小朋友叫 "熙熙" 或者 "熹熹"? 我個囡話好鍾意同佢玩, 話佢係 boy 黎架喎!
作者: vp071229    時間: 10-8-26 16:34

hello, 大家好, 我個女叫Prudence (Ho Pui Kwan), 係0706bb, 好高興認識大家!

自從開學前收到miss lit既電話之後, 佢都無打畀我update我女女係學校上堂既情況,我亦都唔知好唔好打去問...????

不過我問阿女鐘唔鐘意呢間學校, 佢話鐘意迦南幼稚園多d, :( 可能佢仲好掛住以前既老師同同學仔啦, 話晒都係個度讀左一年nursery...:loveliness:

曈曈媽媽,如果你真係收到餐單, 麻煩你都pm埋畀我呀,謝謝!
作者: Carman1112    時間: 10-8-27 00:45

我上載唔到menu, 如果你地要既, 留 e-mail 啦!
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-8-27 11:43

咁巧合? 我囡囡都o係迦南讀左半年nusery。

阿囡今朝同我講話佢上左普通話堂,跟住我同佢講左幾句普通話,佢就不停笑喇~~

唔知係唔係逢星期四上普通話堂呢?

原帖由 vp071229 於 10-8-26 16:34 發表
hello, 大家好, 我個女叫Prudence (Ho Pui Kwan), 係0706bb, 好高興認識大家!

自從開學前收到miss lit既電話之後, 佢都無打畀我update我女女係學校上堂既情況,我亦都唔知好唔好打去問...????

不過我問阿女鐘唔鐘意 ...

作者: vp071229    時間: 10-8-27 22:10

好呀, 麻煩你EMAIL到
[email protected]

Thanks

原帖由 Carman1112 於 10-8-27 12:45 AM 發表
我上載唔到menu, 如果你地要既, 留 e-mail 啦!

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-8-30 14:12

剛才Ms. Lit打電話俾我,話囡囡茶點時倒瀉左維他奶,所以幫佢換左衫同除左外套。

老師投訴阿囡咬手指,又講左俾我聽佢教阿囡既方法(叫阿囡想咬手指時,將隻手夾o係大脾 ),希望我地o係屋企都配合管教。睇黎老師都幾用心教育小朋友。

我剛問左,每日有外籍老師Mr.Winson (可以稱Mr.Wins)上堂,Ms.Lit 仲話阿囡好熱情,落堂時攬住Mr.Wins。

至於普通話就每週四上堂。

作者: Carman1112    時間: 10-8-30 14:17

原來每日都有外籍老師上堂呀?幾好喎!
作者: Carman1112    時間: 10-9-1 10:36

你地有無人既囡囡係穿粉紅色外套架?我囡囡話坐佢隔離果個女仔係穿粉紅色衫喎!

我今日打電話去拎9月份餐單, 聽電話個女仔好勁, 竟然記得我之前問過要8月份既餐單。到時收到再俾大家啦!
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-1 13:47

我都估你會同大家分享9月份餐單! thanks!!!

原帖由 Carman1112 於 10-9-1 10:36 發表
你地有無人既囡囡係穿粉紅色外套架?我囡囡話坐佢隔離果個女仔係穿粉紅色衫喎!

我今日打電話去拎9月份餐單, 聽電話個女仔好勁, 竟然記得我之前問過要8月份既餐單。到時收到再俾大家啦! ...

作者: Lok-Lok    時間: 10-9-1 17:29

Hi, nice to meet you all.
My son is in N1A2am too.
His name is Foon Foon or Oliver.
係0710細B

He seldom talks about his school life.
But, when I sing a song to him and ask him about it, he can say he learnt it from school also.

So, it is very helpful to read your message about the school life so that I can talk about to my son.

Thank you.
作者: Carman1112    時間: 10-9-1 22:38

原來每逢星期四就會有熱食, 聽日係食雜菜火腿粒通粉, yummy yummy!
作者: Carman1112    時間: 10-9-1 23:05

蚊蚊pig & vp071229,

我已經 e 左9月份餐單俾你地, 你地 check 吓 e-mail 啦!
作者: manman6966    時間: 10-9-2 08:44

原帖由 Carman1112 於 10-9-1 22:38 發表
原來每逢星期四就會有熱食, 聽日係食雜菜火腿粒通粉, yummy yummy!

hi 我都想要個餐單呀!可以pm我嗎!
many thanks
作者: Carman1112    時間: 10-9-2 10:02

PM 唔可以有 attachment 喎!你pm你個 e-mail 俾我啦!

原帖由 manman6966 於 10-9-2 08:44 發表

hi 我都想要個餐單呀!可以pm我嗎!
many thanks

作者: Carman1112    時間: 10-9-2 10:18

作者: Carman1112    時間: 10-9-2 10:19

攪掂!大家唔洗留 e-mail 啦!我可以負責每個月問學校拎餐單, 拎左之後就 up-load 俾大家啦!
作者: manman6966    時間: 10-9-2 16:22

原帖由 Carman1112 於 10-9-2 10:19 發表
攪掂!大家唔洗留 e-mail 啦!我可以負責每個月問學校拎餐單, 拎左之後就 up-load 俾大家啦!

many thanks!!!
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-3 09:27

get it! thank you very much!!! :)

原帖由 Carman1112 於 10-9-1 23:05 發表

我已經 e 左9月份餐單俾你地, 你地 check 吓 e-mail 啦!

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-3 09:31

琴晚臨訓前同阿囡傾計,講開食通粉,我問佢自己食定係老師餵,佢話自己食,之後講講下話有一個同學Boris 食到污穢,跌左落枱面再擺番入口食!

唔知依度有無Boris 媽咪呢?!
作者: Carman1112    時間: 10-9-6 23:50

今晚曈曈講了2次, 話學校有個男孩子打他, 我問佢知不知道個男孩子叫什麼名, 佢又話唔知, 我估係大家玩玩吓唔小心發生碰撞, 不過我都有叫佢, 如果下次真係有人打佢, 就講俾老師知, 唔可以打返人.
作者: vp071229    時間: 10-9-7 15:02

原帖由 Carman1112 於 10-9-1 11:05 PM 發表

已到收到啦, 多謝你呀carman ^_^
沛沛係學校日日都好開心, 仲話d茶點好好味添呀

我問佢平時邊個教英文, 佢話係miss lit, 另外仲有一個叫miss lam, 但佢講唔到佢教邊一科, 另外仲有一個老師就教普通話既, 佢話呢個老師叫mama... 哈哈, 同埋成日都會去唔同顏色門既班房上堂架, 如果唱歌就要上樓梯去另一個班房架啦
作者: lihilda    時間: 10-9-13 15:17

中秋節要穿富中國特色的衣服,請問你們在哪裡買?我找了幾間,都話無。
作者: Carman1112    時間: 10-9-13 16:04

可以去淘寶或者國貨公司買.

原帖由 lihilda 於 10-9-13 15:17 發表
中秋節要穿富中國特色的衣服,請問你們在哪裡買?我找了幾間,都話無。

作者: 媽珠    時間: 10-9-13 16:33

sorry ! 我路過o架.
花園街有, 不過放出o黎o既就唔係太多. 因而家唔係新年, 不過你可以問下街頭 (近花墟)o個幾間兒童服裝店, 睇下老細肯唔肯同你響倉到找找.

原帖由 lihilda 於 10-9-13 15:17 發表

作者: MALTESE2000    時間: 10-9-14 11:44     標題: 回覆 24# Carman1112 的文章

Thank you..Carman1112
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-14 13:52

我囡囡今日放學話同"何沛鈞" and Boris 同一架校車。
佢仲話何沛鈞叫醒佢落車,唔知係唔係真呢?

原帖由 vp071229 於 10-9-7 15:02 發表

已到收到啦, 多謝你呀carman ^_^
沛沛係學校日日都好開心, 仲話d茶點好好味添呀

我問佢平時邊個教英文, 佢話係miss lit, 另外仲有一個叫miss lam, 但佢講唔到佢教邊一科, 另外仲有一個老師就教普通話既, 佢話呢個 ...

作者: vp071229    時間: 10-9-14 15:27

hi Carman,

你可以去女人街買啦, 個度種類多的是, 女人街街尾有一檔都有好多款賣, 價錢相宜, 約$69-90蚊一套, 街尾係近住登打士街個邊既街尾, 唔好去錯啦, 希望幫到你啦^_^

原帖由 Carman1112 於 10-9-13 04:04 PM 發表
可以去淘寶或者國貨公司買.

作者: lihilda    時間: 10-9-15 09:28

Carman, 我在淘寶睇中一件,會送香港嗎?郵費會不會好貴。
作者: lihilda    時間: 10-9-15 09:33

Carman, 我無中國手機做登記,另外要幾天可以送到。
作者: Carman1112    時間: 10-9-15 15:49

淘寶送hk一般是2-3天, 你可以去自由報料版面既淘寶交流睇吓, 果到日日都有人講淘寶.
作者: Carman1112    時間: 10-9-15 15:50

我在淘寶買了, 因為只穿一次, 唔想買咁貴, 我買果件係10零蚊, 送深圳公司都係7蚊運費.

原帖由 vp071229 於 10-9-14 15:27 發表
hi Carman,

你可以去女人街買啦, 個度種類多的是, 女人街街尾有一檔都有好多款賣, 價錢相宜, 約$69-90蚊一套, 街尾係近住登打士街個邊既街尾, 唔好去錯啦, 希望幫到你啦^_^

...

作者: elisliu    時間: 10-9-15 23:23

深水埗都有得買啦..如你要地址我可以pn你.我今日先買咗.全間鋪都係買中國服,有夏天,冬天,如果係女仔d祺袍仲好Q添.
原帖由 lihilda 於 10-9-15 09:28 發表
Carman, 我在淘寶睇中一件,會送香港嗎?郵費會不會好貴。

作者: manman6966    時間: 10-9-16 07:46

原帖由 elisliu 於 10-9-15 23:23 發表
深水埗都有得買啦..如你要地址我可以pn你.我今日先買咗.全間鋪都係買中國服,有夏天,冬天,如果係女仔d祺袍仲好Q添.  

可以pm我地址嗎?thx~
作者: lihilda    時間: 10-9-16 09:50

請你都pm我深水埗地址
作者: elisliu    時間: 10-9-16 11:05

我已pm咗你
原帖由 lihilda 於 10-9-16 09:50 發表
請你都pm我深水埗地址

作者: elisliu    時間: 10-9-16 11:07

我pm咗你,你睇吓收唔收到
原帖由 manman6966 於 10-9-16 07:46 發表

可以pm我地址嗎?thx~

作者: manman6966    時間: 10-9-16 11:52

原帖由 elisliu 於 10-9-16 11:07 發表
我pm咗你,你睇吓收唔收到

收到了!thanks
作者: lihilda    時間: 10-9-16 18:11

我都收到了,謝謝。
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-27 10:20

我地N1A2 既post 沉左去p.2了

星期五開完生日開,Ms Lit 打電話俾我,話囡囡唔乖,浪費食物。佢話食完第一round 腸仔同魚蛋,問佢仲要唔要,阿囡就話要,點知老師俾完佢之後,佢又唔食仲掉落地下。老師話已經罸左佢,不過見佢有少少喊,驚佢唔開心,所以通知我地,等我地配合安撫番佢。

之後晚上我問阿囡,佢將"事發"經過再講我知,話"Ms. Lit 罸我企黑板下面,我同佢講sorry, Ms. Lit 話我成日講完sorry 都再曳,跟住我就喊喇!"

我覺得老師都好細心,同獎罸分明,希望阿囡可以乖乖啦!
作者: Carman1112    時間: 10-9-27 10:46

我個囡近排成日講 sorry, 佢一做錯野, 見我地大人想話佢, 佢就即講 sorry, 不過佢又係呢頭講完 sorry, 轉頭又再曳, 所以成日都將 sorry 掛係口邊, 我同老公覺得佢已經唔將道歉當係一回事, 同埋係濫用, 因為佢知道只要講 sorry, 佢再曳, 大人都會原諒佢。
作者: Carman1112    時間: 10-9-27 10:50

我估 Miss Lit 係比較嚴既, 因為囡囡話唔鍾意 Miss Lit, 但係就鍾意 Miss Lam & Mr. Win。
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-27 17:27

miss lit 嚴o的好.....

反正我阿囡唔聽自己人教,俾外人教或者會聽話o的...

琴日佢做功課油顏色,我聽到佢好似"念口訣"咁... "up and down" "up and down",支筆真係由上至下咁油顏色,可能係老師教佢地既方法。

原帖由 Carman1112 於 10-9-27 10:50 發表
我估 Miss Lit 係比較嚴既, 因為囡囡話唔鍾意 Miss Lit, 但係就鍾意 Miss Lam & Mr. Win。

作者: Carman1112    時間: 10-9-27 17:58

我囡囡又係成日講 up to down.
作者: vp071229    時間: 10-9-27 22:51

點解仲未有通告講黎緊呢幾個星期要帶咩書架, 阿女又話今日miss lit病左, 明天打電話去學校開下先
作者: Carman1112    時間: 10-9-29 11:03

我想問大家有無興趣係假期約出黎一齊玩呀?琴晚囡囡同我講 "我好鍾意 Yvonne 呀, 佢著裙架, 係女孩子。" 我估 Yvonne 應該係佢既同學。我希望囡囡平時都可以同多 d 小朋友一齊玩呢!如果係同學既, 大家又可以交流一吓。
作者: lihilda    時間: 10-9-29 12:05

好主意,我都想他同多啲同學仔玩。
作者: Carman1112    時間: 10-9-29 16:09

我女女今日唔舒服, 無返學, 想問吓今日有無通告呢?
作者: vp071229    時間: 10-9-29 16:18

好主意呀, 我舉腳贊成!
唔知各位同學仔住邊區呢? 或者搵日星期六日我地約埋一齊出黎一齊玩呀, 我估d小朋友如果出到黎見到自己既同班同學一定好興奮 hehe ^_^

原帖由 Carman1112 於 10-9-29 11:03 AM 發表
我想問大家有無興趣係假期約出黎一齊玩呀?琴晚囡囡同我講 "我好鍾意 Yvonne 呀, 佢著裙架, 係女孩子。" 我估 Yvonne 應該係佢既同學。我希望囡囡平時都可以同多 d 小朋友一齊玩呢!如果係同學既, 大家又可以交流一吓。 ...

作者: Carman1112    時間: 10-9-29 16:29

星期六難約D啦!因為下星期六上午開始要上興趣班, 下午又要學芭蕾舞, 我估星期日或者係假期會好D。

我住土瓜灣架, 你地又住係邊處呀?

原帖由 vp071229 於 10-9-29 16:18 發表
好主意呀, 我舉腳贊成!
唔知各位同學仔住邊區呢? 或者搵日星期六日我地約埋一齊出黎一齊玩呀, 我估d小朋友如果出到黎見到自己既同班同學一定好興奮 hehe ^_^

...

作者: vp071229    時間: 10-9-30 11:04

不如我地做個同學仔list呀!

1.  Prudence 何沛鈞 - 大角咀
2.  

原帖由 Carman1112 於 10-9-29 04:29 PM 發表
星期六難約D啦!因為下星期六上午開始要上興趣班, 下午又要學芭蕾舞, 我估星期日或者係假期會好D。

我住土瓜灣架, 你地又住係邊處呀?

作者: lihilda    時間: 10-9-30 12:07

2. Bryan 蔡瑋賢,將軍澳
作者: Carman1112    時間: 10-9-30 22:43

1.  Prudence  - 大角咀
2. Bryan ,將軍澳
3.  Eunice  - 土瓜灣

作者: Carman1112    時間: 10-9-30 22:44

Miss Lit 話沛鈞同曈曈係同一組, 坐對面架!  今晚俾曈曈睇左沛沛既 blog, 佢一睇就話 "沛沛呀! 我想同佢 sir 滑梯呀!"

原帖由 vp071229 於 10-9-30 11:04 發表
不如我地做個同學仔list呀!

2.  

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-4 14:11

4. Jeslyn - 長沙灣

好呀! 星期六多數要學野,可能約星期日大家方便o的!

沛沛媽媽,呢幾日我湊阿囡上車,你個囡成日望住我呀! 哈哈!

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-4 14:13

今日Ms Lam 打電話俾我,話阿囡鬧情緒,唔開心,話掛住ee (即我細妹)。

Ms Lam / 學校真係好,咁細微都打電話黎通知!
作者: Carman1112    時間: 10-10-4 14:25

我 upload 左10月餐單係版面, 你地有無去睇呀?

我呢2個星期都唔得閒, 睇吓24或者31號大家得唔得閒, 如果ok既, 可以約出黎食個 tea 都好喎!
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-4 14:48

睇左喇,唔該晒!

我10月份都較忙,11月free 好多,10月中/尾再約?
可以去呢度,我成日同其他媽媽約呢度gathering, 有一個波波池&slide俾小朋友玩,媽媽們就可以好free 咁吹水,哈哈!
http://www2.hk-pub.com/forum/viewthread.php?action=printable&tid=1743973

http://ol.mingpao.com/cfm/photo3.cfm?&File=20071230/sta01/oca1.txt&Mode=2&PhotoNo=2

原帖由 Carman1112 於 10-10-4 14:25 發表
我 upload 左10月餐單係版面, 你地有無去睇呀?

我呢2個星期都唔得閒, 睇吓24或者31號大家得唔得閒, 如果ok既, 可以約出黎食個 tea 都好喎!

作者: Carman1112    時間: 10-10-4 15:10

我想問你最近果次係幾時去?我朋友早一、兩個月去, 話好污穢, d slide 黑蚊蚊, 嚇到佢同個囡即走。

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-10-4 14:48 發表
睇左喇,唔該晒!

我10月份都較忙,11月free 好多,10月中/尾再約?
可以去呢度,我成日同其他媽媽約呢度gathering, 有一個波波池&slide俾小朋友玩,媽媽們就可以好free 咁吹水,哈哈!
http://www2.hk-pub.com/forum/viewthread.p ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-4 16:14

我都係兩個月前左右去過。:loveliness:

比起playtown,當然唔算乾淨,係一般可接受啦。反正佢地依家大個左,唔太污穢我覺得可以囉。最緊要玩完食野前先洗手清潔就ok啦。(上次我迫囡囡食完先去玩 )

$50左右一個lunch連飲品+小朋友可以玩,差不多啦!

如果大家有其他提議都可以呀!

原帖由 Carman1112 於 10-10-4 15:10 發表
我想問你最近果次係幾時去?我朋友早一、兩個月去, 話好污穢, d slide 黑蚊蚊, 嚇到佢同個囡即走。

作者: 小Bmami    時間: 10-10-4 16:28

2. Bryan - 將軍澳
4. Jeslyn  - 長沙灣
5. Vincess  - 樂富

作者: Lok-Lok    時間: 10-10-4 19:54

My son and I want to join too.

3.  Eunice 周映曈 - 土瓜灣
4. Jeslyn 朱凱蕎 - 長沙灣
5. Vincess 李希姸 - 樂富
6. Oliver - Ma On Shan
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-5 13:44

hi all..

諗諗下大家都係唔好post 中文全名,免得出問題太揚。
麻煩大家edit 番自己個post,只出英文名或暱親,好嗎?

原帖由 Lok-Lok 於 10-10-4 19:54 發表
My son and I want to join too.

4. Jeslyn - 長沙灣
5. Vincess - 樂富
6. Oliver - Ma On Shan ...

作者: vp071229    時間: 10-10-5 18:43

幾日無上黎, 要追返d post先得 ^_^

post英文都好呀, 只要大家知道係邊個就ok啦!

想問下各位媽媽, 你地屋企有無clus house架? 如果有, 其實係屋企club house搞gathering都ok架, 我屋企都有club house, 不過小朋友玩既地方唔算太大,但尚算可以, 如果有媽媽想join, 我都可以安排book房, 玩完club house, 屋企樓下亦有個遊樂場畀小朋友玩

如果大家都有興趣, 不如我地fix個日子搞個gathering呀?可以每個家庭自己帶少少野黎club house, 一齊開大食會

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-10-5 01:44 PM 發表
hi all..

諗諗下大家都係唔好post 中文全名,免得出問題太揚。
麻煩大家edit 番自己個post,只出英文名或暱親,好嗎?

作者: Carman1112    時間: 10-10-5 23:30

我唔記得邊個打邊個, 好唔好係旁邊加返我地自己個名.

1. vp071229 - Prudence  沛沛 - 大角咀
2. lihilda - Bryan - 將軍澳
3. Carman1112 - Eunice 曈曈 - 土瓜灣
4. 蚊蚊PIG - Jeslyn  - 長沙灣
5. 小Bmami - Vincess  - 樂富
6. LokLok - Oliver - Ma On Shan

作者: Carman1112    時間: 10-10-5 23:36

我讚成係 club house 攪 gathering, 我屋企都樓下都有, 去邊個屋苑我都無所謂架! 不過我屋苑既冷氣壞左, 有 d 地方無冷氣, 唔知幾時先整好, 不如今次去其他 mami 既屋苑先, 下次先黎我屋企啦!

每人整一樣野食都好喎! 自己整既野食點都健康過叫外賣, 我11月暫時咁多個星期日都ok, 你地決定日子啦!

原帖由 vp071229 於 10-10-5 18:43 發表

想問下各位媽媽, 你地屋企有無clus house架? 如果有, 其實係屋企club house搞gathering都ok架, 我屋企都有club house, 不過小朋友玩 ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-6 10:26

yeah! 咁樣好呀! 記得邊個user係邊個小朋友!!!

原帖由 Carman1112 於 10-10-5 23:30 發表
我唔記得邊個打邊個, 好唔好係旁邊加返我地自己個名.

1. vp071229 - Prudence  沛沛 - 大角咀
2. lihilda - Bryan - 將軍澳
3. Carman1112 - Eunice 曈曈 - 土瓜灣
4. 蚊蚊PIG - Jeslyn  - 長沙灣
5. 小Bmami - Vin ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-6 10:27

好呀! 去club house都好呀! 11月暫時每個星期日都可以!

原帖由 vp071229 於 10-10-5 18:43 發表

想問下各位媽媽, 你地屋企有無clus house架? 如果有, 其實係屋企club house搞gathering都ok架, 我屋企都有club house, 不過小朋友玩 ...

作者: vp071229    時間: 10-10-6 11:55

Good! So far 11月咁多個星期日我都ok, 只係朝早要同沛沛返sunday school, 下午就free啦

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-10-6 10:27 AM 發表
好呀! 去club house都好呀! 11月暫時每個星期日都可以!

作者: Carman1112    時間: 10-10-6 13:33

咁麻煩沛沛媽媽 book 房啦! 我地暫定11月7日好嗎? 大家覺得幾多點好呢?

另外我想問沛沛媽媽, 會所有兒童遊玩既 facility 嗎? 我想小朋友去到要 warm up, 如果有野俾佢地玩就好啦, 先玩一輪才食 lunch, 之後又可以去你家樓下既遊樂場玩.
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-6 14:20

11月7 我都ok呀!

我提議10:30-11:00 (反正小朋友唔駛番學都係早起身),可以玩一陣,12:00左右食野,再玩一陣2:00左右就可以各自歸家訓午睡,哈哈!

原帖由 Carman1112 於 10-10-6 13:33 發表
咁麻煩沛沛媽媽 book 房啦! 我地暫定11月7日好嗎? 大家覺得幾多點好呢?

另外我想問沛沛媽媽, 會所有兒童遊玩既 facility 嗎? 我想小朋友去到要 warm up, 如果有野俾佢地玩就好啦, 先玩一輪才食 lunch, 之後又可以 ...

作者: vp071229    時間: 10-10-6 16:50

11月7號我ok呀, 不過我要下午2點先得wor, 因為朝早要同沛沛返sunday school, 12:30先完, 返到屋企都已經要1:15了, 所以2點先開始就會比較好些

我可以book定karaoke 房, 到時如果大人想唱歌又ok, 係房食野又ok, 當tea啦, 間房就係playroom對面

playroom唔算好大間, 或者我第日post d club hse既相畀大家睇下, 小朋友可以玩爬山, 滑梯, 射波波(但唔知整返好未),同埋仲有電腦仔捉蒼蠅,可惜的是playroom 沒有玩具可以借玩,但玩完食完野,可再到樓下playground再玩都得

如果時間同日子都無問題,大家請報名以及寫底會帶什麼食品到gathering一同分享,Thanks

原帖由 Carman1112 於 10-10-6 01:33 PM 發表

另外我想問沛沛媽媽, 會所有兒童遊玩既 facility 嗎? 我想小朋友去到要 warm up, 如果有野俾佢地玩就好啦, 先玩一輪才食 lunch, 之後又可以 ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-7 12:17

琴晚諗住考下阿囡,問下佢同學既名,我問: [你知唔知邊個Prudence呀?!],心諗佢可能只知中文名,佢即時好得戚咁答我: [Prudence 何沛鈞!] 哈哈!!!

原帖由 Carman1112 於 10-9-30 22:43 發表
3.  Eunice 周映曈 - 土瓜灣

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-7 12:19

琴日份功課,畫circle, 可能手仔未夠力,阿囡畫唔到(其實係畫出界,唔係好圓),之後好唔開心,唔肯做功課,要氹左好耐揸住佢手仔一齊畫,成功左佢先開心番!

你地小朋友畫唔畫到呀?
作者: vp071229    時間: 10-10-7 16:51

Jeslyn咁勁既, 犀利wor!
或者可能佢地一齊坐校車, 所以佢同沛沛熟都唔出奇,哈哈

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-10-7 12:17 PM 發表
琴晚諗住考下阿囡,問下佢同學既名,我問: [你知唔知邊個Prudence呀?!],心諗佢可能只知中文名,佢即時好得戚咁答我: [Prudence 何沛鈞!] 哈哈!!!

...

作者: Carman1112    時間: 10-10-7 17:00

上次海獅份功課, 係C6同佢做, 畫到出晒界, 俾老師一剔一點, 今次份功課係我同囡囡做既, 我見佢畫出界就擦左要佢再畫過, 如是者畫左好多次, 終於叫做見得人, 不過仲係有 d 地方會畫出界.

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-10-7 12:19 發表
琴日份功課,畫circle, 可能手仔未夠力,阿囡畫唔到(其實係畫出界,唔係好圓),之後好唔開心,唔肯做功課,要氹左好耐揸住佢手仔一齊畫,成功左佢先開心番!

你地小朋友畫唔畫到呀? ...

作者: vp071229    時間: 10-10-7 22:06

吓,乜老師會畀一剔一點, 咁真係幾嚴格WOR

次次見沛沛派返黎既功課都係剔, 所以我就無理, 唔係做得太差, 少少出界我都會由得佢。 因為始終佢地仲係好細個, 要建立佢地既寫靚字既信心, 唔係太差都會讚下佢, 等佢下次再寫靚D

不過我都見有時老師有蓋公仔印, 有時有3個, 有時有2個, 好明顯, 做得無咁靚既就得2個印印, 做得好D既就有3個印印, 所以我而家每次收到派返黎既功課都會同沛沛講, 咦!今次得2個印印噃, 梗係寫得唔夠靚啦, 沛沛你要拿3個印印先得WOR, 跟住佢就會話...好啦, 我下次要拿3個印印, 所以寫得唔好唔靚既, 有陣時佢都會主動話要擦左佢再寫多一次

原帖由 Carman1112 於 10-10-7 05:00 PM 發表
上次海獅份功課, 係C6同佢做, 畫到出晒界, 俾老師一剔一點, 今次份功課係我同囡囡做既, 我見佢畫出界就擦左要佢再畫過, 如是者畫左好多次, 終於叫做見得人, 不過仲係有 d 地方會畫出界.

...

作者: lihilda    時間: 10-10-8 17:19

一個星期無上來睇post, 因為有新工人返工。非常贊成在會所攪gathering. 唔知可不可以改nov 14. 因為Bryan 的妹妹剛一歲生日party, 如果唔得,我試下改早一日。
作者: Carman1112    時間: 10-10-10 02:56

nov 14 我無問題, 睇吓其他 mami 意見啦!

原帖由 lihilda 於 10-10-8 17:19 發表
一個星期無上來睇post, 因為有新工人返工。非常贊成在會所攪gathering. 唔知可不可以改nov 14. 因為Bryan 的妹妹剛一歲生日party, 如果唔得,我試下改早一日。 ...

作者: Carman1112    時間: 10-10-10 02:58

今日問囡囡, 鍾唔鍾意學體操呀? 佢話鍾意, 再問鍾唔鍾意學畫畫呀? 佢又係話鍾意, 最後問鍾唔鍾意學小提琴呀? 佢都係話鍾意, 夜晚瞓覺時, 佢仲話鍾意阿x哥哥, 我問係邊個, 原來係教體操既哥哥, 真係女生外向.
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-12 09:26

11月14 我都OK!

原帖由 lihilda 於 10-10-8 17:19 發表
一個星期無上來睇post, 因為有新工人返工。非常贊成在會所攪gathering. 唔知可不可以改nov 14. 因為Bryan 的妹妹剛一歲生日party, 如果唔得,我試下改早一日。 ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-12 09:28

呢兩朝Jeslyn都唔願起身番學(扭眼訓!),同佢去toilet/換衫就好似成朝打架咁! 好慘呀!

你地小朋友有無講學校既野呀?! 之前開學阿囡都有講,最近唔係好講.....
作者: Lok-Lok    時間: 10-10-12 11:12

I am okay on Nov14 also.

My son seldom talks about his school life, maybe due to as a boy and too small la (Oct 07).
But, when I sing some songs as his schedule shown, such as Ding Dong Bells, he is surprised and opens his eyes bigger, seems saying "why mami knew this song".  Then, he can follow me to sing a little bit.
作者: vp071229    時間: 10-10-12 22:43

GOOD! 暫定11月14號, 下午2點啦!
第一次同學仔聚會^_^

原帖由 Carman1112 於 10-10-10 02:56 AM 發表
nov 14 我無問題, 睇吓其他 mami 意見啦!

作者: lihilda    時間: 10-10-13 09:23

Thanks for the arrangement. Looking forward to see you all soon.
作者: Carman1112    時間: 10-10-13 10:47

第一次同學仔聚會

日期:11月14日(星期日)
時間:To be confirmed
地點:To be confirmed

出席人數:
Carman 1112 (Eunice 曈曈) 2A1B
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-10-13 10:55

第一次同學仔聚會

時間:2:00
地點:會所

出席人數:
1. Carman 1112 (Eunice 曈曈) 2A1B
2. 蚊蚊PIG (Jeslyn) 2A1B
作者: vp071229    時間: 10-10-14 15:40

第一次同學仔聚會

地點:大角咀亮賢居會所

出席人數:
1. Carman 1112 (Eunice 曈曈) 2A1B
3. vp071229 (Prudence 沛沛) 2A1B
作者: Carman1112    時間: 10-10-14 19:23

你地有無人做左要黎執書包既 timetable? 我想整, 不過好懶, 如果你地整左, 唔該 e 俾我一用啦!
作者: Lok-Lok    時間: 10-10-15 10:17

第一次同學仔聚會

出席人數:
3. vp071229 (Prudence 沛沛) 2A1B
4. Lok-Lok (Oliver) 2A2B (with Oliver's brother)
作者: 小Bmami    時間: 10-10-15 16:37

第一次同學仔聚會

出席人數:
4. Lok-Lok (Oliver) 2A2B (with Oliver's brother)
5.  小Bmami (Vincess) 2A2B (with vincess sister)
作者: Mygirls    時間: 10-10-17 13:49     標題: Hi

Hi, I am the mother of twins girls.
they are also in N1C2 am.
Nice to meet you all.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5