教育王國

標題: 聽到都驚..... [打印本頁]

作者: ronkslee    時間: 10-8-23 14:51     標題: 聽到都驚.....

又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, 死谷難谷, 要培養嘅唔係一個社會棟樑, 而係要一個比一個更勁嘅天才, 要IQ有150以上... (連工人都奇怪香港嘅教育), 因此, 攪到好多偉大的父母要跳樓(真有其事)....究竟, 辦學校的是有沒有用心去想想各父母的壓力呢?還是只是為校爭光? 記得一次睇完一本2009幼稚園入學指南, 其中便介紹香港某某名校的幼稚園入學面試, 現想同大家分享一下: 佢地會派一D圖畫CARD比小朋友, 叫小朋友由CARD中圖畫去組織一個故事然後講出來. 另外, 佢地又會再派一D圖畫card比小朋友, 叫佢地講出CARD中圖畫的先後次序. 例如: 一棵樹, 一片樹葉, 咁就會問佢地點樣生長, 點樣會有樹葉, 點樣會由樹上跌落地. 唔知大家聽了之後會唔會好氣餒(自己個仔女連單字都未講到), 或好非議所思....但本書咁寫.你都冇說話好講.
其實, 我地做父母要仔女係咩?係天才, 要成全港最叻定全世界最叻嘅人?定要佢有個開心快樂的成長生活, 等佢在父母嘅愛及歡樂中, 找到自己嘅未來?
但呢D書如果寫的是事實, 真係聽到都驚. 因為, 考到入學, 都唔知讀唔讀得上!
作者: tantanmama    時間: 10-8-23 15:31

都唔係所有學校係咁嘅. 我個女讀緊育嬰園, 出年讀K1. 學校講明嬰園收咗,就會照俾佢直升k1, 唔洗再考過.
果d專收天才嘅幼稚園target唔係我地呢類家長呢. 你講果個小樹長大落葉嘅過程, 我曾經喺一d早教書故事入面見過. 可想而知, 呢d學校係expect家長喺bb時期已經自己教bb架喇. 我有朋友個BB未夠兩歲已識晒A-Z, 1-20, 顏色, 形狀, 天氣都難唔到佢. 我朋友仲話呢D係普通嘢. 老實講, 我個女就唔識囉.
作者: spain    時間: 10-8-23 15:47

nowdays, parents face expectation from society--society's rules tell parents how to teach/ educate their children; then parents put this pressure on children-- forcing the children to meet parents' expectations... end up it's a vicious cycle that parents don't enjoy being parents, children don't enjoy being children...so sad...
作者: ronkslee    時間: 10-8-23 15:57

tantanmama :
其實我都明白每個小寶寶都係父母心目中嘅寶貝, 因此就會好想將個小朋友嘅野同身邊朋友去分享. 講到好似天才咁. 其實有冇跨大其能, 相信個父母都不以為意講得勁咗....攪到身邊朋友以為自己果個係智慧比人低. 好似你講個CASE我都遇過, 點知當我見到個小朋友再問一問佢同一問題時, 原來你亞爸講一句, 佢就跟一句, 只係模仿大人. 並唔係咩A-Z, 1-20, 天氣, 顏色咩都識, 係自己講......
因此, 各位家長當遇到呢D朋友時, 應該歡懷的去接受, 唔好唔開心自己的小朋友不如人.... 因最重要係, 小朋友有個快樂成長及一對鍚自己嘅父母...係咪??
作者: ronkslee    時間: 10-8-23 16:09

SPAIN:
同意你嘅講法, 記得一次當亞女一歲時打電話去一間國際學校問資料, 當時被一位女性老師當頭捧喝: 人生太多時間去學習啦, 何必緊張, 倒不如多D時間去珍惜大家相處時間, 因為, 將來你想佢多D時間陪你佢都未必得閒啦......
作者: pandabonita    時間: 10-8-23 16:32

壓力是自己比的
作者: brrbaby2007    時間: 10-8-23 16:39

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 16:09 發表
SPAIN:
同意你嘅講法, 記得一次當亞女一歲時打電話去一間國際學校問資料, 當時被一位女性老師當頭捧喝: 人生太多時間去學習啦, 何必緊張, 倒不如多D時間去珍惜大家相處時間, 因為, 將來你想佢多D時間陪你佢都未必得 ...

我都好同意,有朋友響St Paul果係讀小學,就算學校唔谷父母都谷都飛起,最傷係乜?就係父母同仔女間親密既感情
作者: Carmen2004    時間: 10-8-23 17:34

Yes, we have to think deeply what kind of thing we need to give to our kids....
作者: ChristinaH    時間: 10-8-23 17:36

我都覺得有時好大壓力咁, 因為呀 b 今年要報出年既 k1, 成日驚佢 interview 得吾好
作者: tantanmama    時間: 10-8-23 18:03

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 15:57 發表
其實我都明白每個小寶寶都係父母心目中嘅寶貝, 因此就會好想將個小朋友嘅野同身邊朋友去分享. 講到好似天才咁. 其實有冇跨大其能, 相信個父母都不以為意講得勁咗....攪到身邊朋友以為自己果個係智慧比 ...

我個女係早產B, 身體麻麻, 所以對我黎講, 佢嘅健康係最重要嘅. 我當然想佢入間好幼稚園, 將來讀書條路好行D, 但我更明白快樂童年嘅重要, 唔會強求入名校. 就算到最後, 佢繼續係呢間屋邨幼稚園度讀, 我都開心架, 因為呢度D老師好有愛心, 照顧得我個女好好. 而且, 如果我個女能力只係讀邨校幼稚園, 將來我會俾佢讀邨校小學, 唔會谷佢兩年後考名校小學.   
對於我朋友嘅BB, 我會戥佢開心佢有個咁叻嘅BB, 但我唔會"恨"自己個女係咁. 我個女有佢自己叻嘅地方, 我唔需要佢係天才, 只要佢健康開心, 我已心滿意足.
作者: Christi    時間: 10-8-24 01:08

係咯,壓力係自己畀的.
當然,見到坊間好多不儘不實的講法同埋cases,好容易用嚟比較,但用心諗一吓,就會多啲獨立思考.

忘記邊個講的了,話唔好做"潮媽"係乜都跟風,要做"型媽",有自己一套並且相信自己的一套.

原帖由 pandabonita 於 10-8-23 16:32 發表
壓力是自己比的

作者: 陳皮爸媽    時間: 10-8-24 13:13

叫小朋友由CARD中圖畫去組織一個故事然後講出來...呢d咁難應係考小學的問題喎??

算啦,呢d學校只有天才先入到, 我個仔連咬字都末得
作者: 9284    時間: 10-8-25 09:57

我個囡2歲1個月, 佢每次聽完我講圖書之後, 都可以粗略講返個故事內容比我聽架 ! 雖然成個故事得返三份一, 但係都ok啦, 起碼我從親子時間知道佢係叻叻己經足夠了, 從來無唸過帶佢去做咩野皮紋test, IQ test. 多鬼餘

作者: chanwendy    時間: 10-8-25 10:48

我覺得香港教育制度本身冇咩太大的問題, 問題一直都係出在家長身上.  教育局講明 k2 先學寫字最啱, 所以有學卷的幼稚園都係 k2 先學寫字.  但係正正就係太多家長覺得太遲喇, 先會造就收學卷的幼稚園 k1 就寫深字, 咁樣反而仲得到家長的喜愛, 妄顧小朋友的發展.

我女讀緊的幼稚園, 有啲 bk 媽咪都話佢好淺, 但我覺得係 average 的, 幼稚園只係基礎階段, 唔需要咁谷啫.  我女有讀 n1, 所以可以直上 k1, 而 n1 面試都係好簡單, 唔難.  樓主要偏好該類名校, 就要預咗得到咁結果啦, 難聽啲講, 係你迫到你小朋友咁緊張架咋.

我自己就好唔鍾意該類所謂名校喇, 報 n1 都要識好多 k1 level 識的嘢, 如果連 k1 level 都識, 咁洗鬼讀 n1 咩, 不如直接讀 k1 罷了.

作者: 溋溋    時間: 10-8-26 00:01

其實你都唔需要太緊張,因為學校問呢d問題,未必係要識答及答得好作為收生標準,佢地只係可能想知平時家長點樣教導小朋友,睇下家長對教育孩子的態度是否跟學校一致呢!因為有好多家長平時都對子女不聞不問,以為俾錢佢學乜學乜及買玩具就係一切。
原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, ...

作者: peremum    時間: 10-8-26 11:04

I am glad that we have so many sensible parents here.  I TOTALLY agree that to let our kids have a happy childhood full of love is way more important than "cultivating" their genius.
As I have asked a lot parents before.  Who do you want your child to be, a brilliant brat, or a loving upright citizen?
作者: gobbys    時間: 10-8-26 11:34

I think the book is incorrect. The test you mentioned are for P1 admission. ^-^

My son had interview with a few "famous" kindergarten for K1 two years ago.  They just asked very simple question like which one is bigger , which one is different from other, tell what
is inside the picture , sing a song or do some puzzle. I think most children can handle it.

don't worry

原帖由 ronkslee 於 10-8-23 02:51 PM 發表
又到一年一度嘅幼稚園入學面試啦, 唔單止每個父母緊張, 亞爺亞麻緊張, 成家都緊張, 攪到個細路都緊張.... 點知個小朋友, 問咩都答唔出, 講單字都困難, 更加講唔上講成句啦... 個人慨嘆香港好多學校, 由幼稚園到中學, ...

作者: anlywan    時間: 10-8-26 19:51

我都是咁諗由我仔仔一出世我都不希望佢要讀咩名學校,我只想佢可以找到一間真是用心去愛及教小孩的學校. 到佢大左以架二歲七個月大都只講幾個單字. 所以很多幼兒園都唔收.排到就收個啲我又太晚報名.所以佢以架都番唔到普通幼兒園.以前一啲普通不過的幼稚園以架都去選學生.點解咁唔是有教無頪咩?以架我地一般家長可以用咩態度去面對?

原帖由 tantanmama 於 10-8-23 18:03 發表

我個女係早產B, 身體麻麻, 所以對我黎講, 佢嘅健康係最重要嘅. 我當然想佢入間好幼稚園, 將來讀書條路好行D, 但我更明白快樂童年嘅重要, 唔會強求入名校. 就算到最後, 佢繼續係呢間屋邨幼稚園度讀, 我都開心架, 因 ...

作者: Pphoebe    時間: 10-8-27 10:30

如果真的要像書中形容,能這樣自組故事,這個小朋友也不用讀幼稚園了,上學就是為了學習,未學就全曉,還報這學校幹麼?
假如學校是以這為收生標準,個人認為真不值報讀,因為沒有考慮一般幼兒的發展。以往的家長認為幼兒什麼都不懂,所以在他們未上學前也不會有什麼教育給小孩,只要不要阻礙家庭幹活就是了,小朋友的學習大多是由上學才開始,卻不見得長大後(即今天的家長)比人差吧!
反正家長都很珍惜學前親子時間,利用這些親子時間讓小朋友不自覺地吸收一些知識做法很正面,但如是為了催谷入名校,則苦了孩子,若孩子不能達到自己要求,又為自己添加壓力。何苦?
因此有這樣的風氣,家長和學校都有責任,有時也難以分辨是雞還是蛋先的問題,總之就是違返人性。
就像香港人工作時數/壓力冠全球。香港人拼搏反應快,卻犧牲了精神健康和與家人相處時間,真不知應該驕傲還是可悲!
但即使大家都明白這道理又如何,只要一天要在香港生存,就要面對這些競賽(那管大人或小朋友)...真盼望有多些清醒人士能找到方式扭轉這種風氣。
似乎愈講愈遠,只有感而發...
原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表

作者: milk323    時間: 10-8-27 15:13

唉, 我個仔之前O個間咪係咁LAW, NURSARY要面試, O個陣我個仔都未講野, 佢地話OK冇問題,但見家長時第一句就係話你個仔唔得喎, 呢樣又唔識O個樣又唔做, 次次都係叫我返屋企要日日同佢温, 要教佢著鞋... 其實佢O向屋企係識做的, 我話佢返到學校唔做係因為你地會幫佢做, 佢地話老師唔會等GA, 你要返去教佢.... 妖, 叫佢唔郁係你問題, 樣樣都要我教佢返學做乜?
學期尾見家長又係咁, 又話佢跟唔到進度, K1下學期要寫字喇... 我話我都係想個細路返下學玩下, 佢跟唔到我都冇乜所謂, 同埋幼兒係唔應該咁早寫字喎! 佢寫唔到都係正常 - 個老師點答我? "唔得呀家長, 我地呢度係要咁早寫字GA, 我地小學派得幾好GA". 講到尾就係要谷個細路,  唔理佢能力得唔得, 家長要配合 (唔係家校配合, 會家長單方面配合喎)
所以我已經幫個仔轉左校.
作者: erica_joyce    時間: 10-8-29 01:25     標題: 回覆 4# gobbys 的文章

Yes agreed.  Even though the kids are not particularly trained they'd learn what they need to know too.

However, it's also very important to let the kid to build up a good network of friends who could grow together with him/her and encourage each other in studying and learning.  Maybe it's something parents need to help too.

Probably that's why some parents want their kids joining famous schools.
作者: gloriawcwong    時間: 10-8-30 01:17

睇到呢啲我都好驚, 我覺得咁細個就要返學,好辛苦! 不過無奈香港既教育就係咁~
我個女仲要係細B, 聽講出名既學校都唔收細B啦 ... 但係細同大有分別咩? 我覺得有啲唔係咁好, 好似好快就標籤咗啲小朋友 ... 教學唔係有教無類咩?
我覺得我小朋友唔會係天才, 但至少可以俾佢有學習既機會吧? 為何要把小朋友搞到天才表演咁呢? 連幼稚園都要睇有無學樂器, 有無學其他課外活動, 也未免太誇張?
所以我地要諗下, 我地既小朋友要一個咩既學習環境 ... 要佢由細個開始就要鬥生鬥死? 定係開心學習?
我覺得小朋友既學習過程係重要過名唔名校, 有時唔係名校佢地既老師反而仲有愛心 ...
作者: ronkslee    時間: 10-8-30 16:54

我相信你個女一定好幸福, 因為佢有一個鍚佢嘅天使, 鍚佢嘅媽咪, 呢樣, 比任何東西都更珍貴.....
作者: tantanmama    時間: 10-8-30 17:40

原帖由 ronkslee 於 10-8-30 16:54 發表

我相信你個女一定好幸福, 因為佢有一個鍚佢嘅天使, 鍚佢嘅媽咪, 呢樣, 比任何東西都更珍貴.....

多謝你。我諗呢度每一個媽媽都好愛錫自己嘅仔女, 只係方法唔同。我比較簡單, 只希望個女健健康康, 快快樂樂。
作者: brrbaby2007    時間: 10-8-31 10:52

另外,現實考N1同K1係唔會問呢d問題,冇謂誇張化
作者: Edithcsm    時間: 10-8-31 18:38

我細個讀書咁多年, 阿媽都冇點俾過壓力我, 所以我覺得自己o既童年過得好開心, 我都想自己小朋友有個快樂童年, 所以唔會強求入名校或者'先學未來野'.

身邊有D人曾緊張地問我:'幫囝囝考邊間學校/學緊D咩....?' 等時, 當我話佢知O既唔係名校, 學野又唔係好多o既時候, 佢地D眼神同回應會話我知, 佢地覺得我唔夠緊張, 要求太低. 佢地有時仲會問我:"點解唔試o下考呢間o個間?...bla bla bla..." 都會令我覺得幾煩.
作者: brrbaby2007    時間: 10-8-31 18:59

原帖由 Edithcsm 於 10-8-31 18:38 發表
我細個讀書咁多年, 阿媽都冇點俾過壓力我, 所以我覺得自己o既童年過得好開心, 我都想自己小朋友有個快樂童年, 所以唔會強求入名校或者'先學未來野'.

身邊有D人曾緊張地問我:'幫囝囝考邊間學校/學緊D咩....?' 等時,  ...

我長大后仍然不時發夢自己讀唔晒書去考試。其實現時響HK入到3間reputable既U都唔係好難,有時諗係咪真係要push到o甘利害。小朋友第日大左一樣會繼續發惡夢:idea:
作者: yy-doremi    時間: 10-9-1 01:35

[quote]原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
但呢D書如果寫的是事實, 真係聽到都驚. 因為, 考到入學, 都唔知讀唔讀得上!
作者: yy-doremi    時間: 10-9-1 01:43

我覺得唔係聽倒都驚,
而係個小朋友識答你仲驚,
如果兩歲就識看圖解畫講故事,
都唔駛讀幼稚園啦!

尋晚睇電視介紹樹仁大學,
佢地辦學0既宗旨,  唔係收尖子,
而係要培育人才.
其實,  呢個辦學精神,  好值得我地敬佩!

[quote]原帖由 ronkslee 於 10-8-23 14:51 發表
作者: k.kung    時間: 10-9-1 11:02

尖子的定義是否指會考能取6個A的考生? 每年有多少尖子會選讀樹仁大學呢?

原帖由 yy-doremi 於 10-9-1 01:43 發表
我覺得唔係聽倒都驚,
而係個小朋友識答你仲驚,
如果兩歲就識看圖解畫講故事,
都唔駛讀幼稚園啦!

尋晚睇電視介紹樹仁大學,
佢地辦學0既宗旨,  唔係收尖子,
而係要培育人才.
其實,  呢個辦學精神,  好值得我地敬佩!

...

作者: 小曳人    時間: 10-9-1 11:47

响大仔一歲至兩歲半 (返N1前) 除非天氣好差, 我地每日都落樓行晨運, 所以四季改變, 種子/植物嘅關係, 已經响日常生活學到, 因為係學習生活上接觸到嘅嘢, 所以一d都無問題, 好有趣添~

所以, 我唔覺得樓主講嗰d面試問題好難, 只係大人"認為"難, 所以無教小朋友啫~

learning is fun, 家長唔信呢樣嘢, 小朋友就一定話讀書辛苦架! 但其實, 對一個充滿好奇心嘅幼兒嚟講, 學嘢係好自然嘅事
作者: brrbaby2007    時間: 10-9-1 12:36

原帖由 小曳人 於 10-9-1 11:47 發表
响大仔一歲至兩歲半 (返N1前) 除非天氣好差, 我地每日都落樓行晨運, 所以四季改變, 種子/植物嘅關係, 已經响日常生活學到, 因為係學習生活上接觸到嘅嘢, 所以一d都無問題, 好有趣添~

所以, 我唔覺得樓主講嗰d面試問 ...

其實又真係唔難,但N1 K1肯定唔會問。d書寫出來吹水而已!
作者: tsobaba    時間: 10-9-2 16:26

數學題:尖子有港大中大唔讀走去讀樹仁嘅機會率有幾多?

原帖由 k.kung 於 10-9-1 11:02 發表
尖子的定義是否指會考能取6個A的考生? 每年有多少尖子會選讀樹仁大學呢?

作者: brrbaby2007    時間: 10-9-2 16:33

原帖由 tsobaba 於 10-9-2 16:26 發表

Anyway揀樹仁一定俾阿媽打pat pat
作者: Whitepine    時間: 10-9-3 23:31

答:~0%

原帖由 tsobaba 於 10-9-2 16:26 發表

作者: ronkslee    時間: 10-9-4 17:37

相信並不是本人誇張, 而是書中記載,而且, 本人囡囡都冇讀書, 只是看到書中所寫有感而發, 如果現實N1及K1係唔會有呢D問題? 咁其寫出來目的何在?
原帖由 brrbaby2007 於 10-8-31 10:52 發表

另外,現實考N1同K1係唔會問呢d問題,冇謂誇張化

作者: ronkslee    時間: 10-9-4 17:55

誰個父母不想天天陪伴兒女? 誰個父母不想時時刻刻教導子女事物變化, 相信天天帶兒女晨運? 未天光已兩公婆要趕著上班了, 回家接得女兒回家天也黑. 沒有父母是懶惰, 只是家家有本難諗的經......一兩歲才學識行路, 嘢都未識講得好叻, 只係牙牙學語時, 便掌握了四季變化? 真利害....
原帖由 小曳人 於 10-9-1 11:47 發表

所以, 我唔覺得樓主講嗰d面試問 ...

作者: 小曳人    時間: 10-9-6 09:38

原帖由 ronkslee 於 10-9-4 17:55 發表
誰個父母不想天天陪伴兒女? 誰個父母不想時時刻刻教導子女事物變化, 相信天天帶兒女晨運? 未天光已兩公婆要趕著上班了, 回家接得女兒回家天也黑. 沒有父母是懶惰, 只是家家有本難諗的經......一兩歲才學識行路, 嘢都 ...

我回應樓主~ 只係想講, 識無乜特別, 只要肯教就自然會識

我就係一個唔想"天天陪伴兒女"嘅媽媽 無耐性, EQ低, 一定唔可以做全職湊仔婆!

我地兩公婆都要返工(9am), 老公仲成日OT, 阿仔臨瞓先返, 阿仔早睡早起, 我地係專登早d起身陪佢嘅, 如果唔係, 就真係無乜時間陪佢, 教佢嘢! 要知道小朋友吸收能力好強, 接觸大自然對佢地各方面發展都有好處

就算e+大仔返學, 老公都早d起身送佢返學, 造坐校車, 就係為咗見多個仔幾面

當然, 每個家庭嘅環境都唔同, 我只可以話我地好好彩, 住响近郊, 好近大自然, 而做老豆嗰個爛瞓豬亦肯早起.. 不過, 到細仔, 我諗我地未必俾到同樣嘅佢, 留返俾哥哥教細佬啦!

btw, 我無講過小兒能"掌握了四季變化", 不過佢又真係幾利害架!

作者: Png    時間: 10-9-7 11:46

Agree.

Not to worry too much.  During the process of interview, teachers do not expect that the child can answer all the difficult questions or solve all the problems.  This is not the point. The purpose is to observe the child's response towards new knowledge, their attitude and characters, etc.

Let your child contact more people, explore to the outside world is the most important thing.  No need to be so technical.  No need to attend interview classes. Don't scare the child and make him/her cry during interview.

Be a happy mum and happy kid.

原帖由 pandabonita 於 10-8-23 16:32 發表
壓力是自己比的

作者: ICbaby    時間: 10-9-8 23:21

其實n1即係用錢買位打尖入k1,攪到k1無曬位
遲d可能又早d讀書....唔知咩 one 了........
個個都想自己仔女做超人....
作者: 嘻嘻    時間: 10-9-9 00:54

作者: mschanchan2010    時間: 10-9-9 13:26     標題: 其實無得迫,亦都唔使迫

其實每個小朋友的發展進度都不一樣,最重要係了解自己的小孩,因材施教,香港的家長就是太缺乏時間了(因很多父母都要返工)。
作者: do-re-me    時間: 10-9-10 09:03

其實唔洗咁驚, 我女係好怕羞的小朋友, 又係細女,考K1時都未識講野(只係識講D單字, 連短句都未識講), 無讀N1. 我同佢去St. Cat interview, 有兩條隊, 一中一英, 家長自己選擇. 由於我好緊張, 我唔記得同佢去左VV先, 我驚佢急, 所以見英文條隊短, 拿拿聲走去排英文.
到我前面果個小朋友interview, 佢好'樓'計. 下一個到我地, 個外籍老師問我女hello, can you tell me what is your name?, 我女只係望住佢, 無出聱. 老師用玩具'tum'佢, 問左3次我女都無答. 我唔敢幫佢答, 我驚老師覺得我咩野都幫佢做,遷就佢. 老師笑笑口話ok, then i call you princess. 老師指住拼圖的一隻動物(拼圖有兩隻動物), Dear princess, can you tell me what is it? 我心諗: 正,E個佢識(因佢唔係識好多動物), panda, panda, 快D答啦......可惜佢又無出聲. Dear princess, can you tell me which one is a panda? 我女指下幅圖. 老師話Well done, 老師比3隻紙杯佢, 老師搖下自己個杯, Now, can you tell me which one is same as mine? 我女望下個杯, 想'meet'個杯. 老師話Oh no, sorry, i still need the cup for other princes and princesses, i want you to do shake shake with me. Ok, you may play the toys on the table and i want to chat with your mummy. XXX mummy,
why do you want your girl to study in our school? what do you expect when she graduate from our school? where do you go in holiday? 我都係答D行貨. 老師比一粒糖我女, what do you say? 我女終於開口, 好細聱講 thank you.
就係咁簡單, St. Cat 竟然收左我女.
我考左幾間屋村幼稚園, 有一間唔收.
啟思話我女係細女, 要讀一年N1.

讀完3年, 我好滿意, 又開心又學倒野. 老師好細心, 願意同家長溝通一起解決教小朋友的問題: 行為, 品德, 心理, 學業(英文教得很好), 自理, 合作, 思考, 仲要開解我的EQ, 教我點樣教仔. 正如    所講, 每個小朋友的發展進度都不一樣,要了解每個小孩,因材施教. 不過, 我得一個女, 未讀過其他幼稚園, 無得比較.

作者: BabyISC    時間: 10-9-10 14:39

跟據去年小兒面試經驗,老師會問d估佢唔到既問題,但係老師未必要求小朋友場答到model answer,可能會留意一下家長/小朋友既反應,model answer只係大人們expect會高分既野,有一個小朋友答到超班問題,但唔肯幫老師“汁”跌在地上既玩具,另一個唔曉答,但淡淡定又合作又有手尾,你話老師“柬”邊個.

原帖由 do-re-me 於 10-9-10 09:03 發表
其實唔洗咁驚, 我女係好怕羞的小朋友, 又係細女,考K1時都未識講野(只係識講D單字, 連短句都未識講), 無讀N1. 我同佢去St. Cat interview, 有兩條隊, 一中一英, 家長自己選擇. 由於我好緊張, 我唔記得同佢去左VV先,  ...

作者: iluvchun    時間: 10-9-16 12:50

而家香港已經兩極化, 有錢0個d可以有好多辦法搞到d學位, 又請到好既老師私人補習
我就唔信有錢人生既小朋友一定聰明d, 窮既就蠢d
我對我小朋友冇大期望, 佢健康開心就ok, 當然要有合理既競爭能力, 可以養到自己
我真係寧願多d同佢去玩, 俾多d開心既童年回憶佢.  我唔想佢大個左, 諗番細個, 只係溫書做功課
作者: 小克    時間: 10-9-16 17:39

作者: RamblerMaMa    時間: 10-9-20 14:10

對我黎講, 最重要係校長老師姐姐有愛心識教細路, 細路鐘意返學, 佢自然唔會怕返學, 成日聽朋友講細路怕返學, 無奈要轉校, 何苦呢?
作者: manmak88    時間: 10-9-20 14:49

這個........ 當然你可以說香港個玩法唔好
不過如果一間學校(幼稚園, 小學, 中學, 大學都好), 佢入面多勁人, 教出來的一定勁的比率多
相反我見過一間中學出面條banner, 不是寫會考有幾多人A, 而是寫"請支持無煙校園"......
我就唔會比小朋友入去讀羅, get 唔get 到佢想表達什麼?
作者: kleeeenex    時間: 10-9-20 15:35

It's the reality that with limited resources, "reputable" kindergarten can only admit limited number of intakes every year. My son is studying St cat K.1 this year. Remembered when he was just 2 years old when interview, he can already sing ABC song, count 1-30, and learnt 100+ English vocab, and can make simple logical statements. My son answered all questions in the interview, and got an offer. But at the same time my friend's son can only say simple words at that time, and not answering well during interview. However, he can get an offer as well. Now, at the age of 3, both kids can speak very well. The teacher judged quite well on every kids ability, and try to choose the best out of those piles of applications.
作者: chartered    時間: 10-9-21 14:17

不同人不同期望,要簡單,要複雜,先想清楚自己要什麼。

其實一定唔係間間學校都會甘考,要到甘盡,你見到的是極端的部份。
有d學校要賣廣告要人去讀,唔會有什麼高難度考試。你宜家講的係有名氣,頂級的學校入學要求,他們的目標是要精英,精英可能講的是最聰明的10%,到這個情況下,要求超越你想像的一般情況是否變得正常了吧。
正常的事無人會特別講及的,你講的情況其實不是最普遍的情況,只是你的要求不是要子女做精英,根本不會有甘大壓力。
但如果你想子女做精英,做最好的10%,那你要準備負出代價---時間,精神,錢。
始終位位父母都想子女是最好。
作者: cha-cha-cha    時間: 10-9-21 14:43

對不起,樓主!
我認為幼稚園面試的主要目的,
重點是查看該考生的家長是不是重視子女的成長需要,
過去二年孩子是怎樣生活的,一次面試,就看清楚了。

孩子為甚麼到兩歲了
也不懂拼圖,不懂做配對,不懂看圖讀中文或英文,
不懂認a-z,1-10。
不懂拉椅子,不懂收拾,不懂打招呼,不懂感謝,
連正常與陌生人對話也不理睬或害怕........

孩子的表現正好反映家長教養孩子的態度,
當孩子剛懂坐的時候家長是開電視給他看,
自己做自己的事,讓孩子無無聊聊的白過日子。
還是給他一大堆玩具,好讓他的保姆可以免煩惱。

為人父母多忙也應該安排一下孩子的生活方式,
養不教,父之過。

別人的孩子表現出色,並不是死操難操的,
人地父母也附出不小努力的,孩孑交托給別人照顧,
也要交帶照顧者一定要這樣一定要那樣。
時間不夠用寧不看電視,不去街,睡少一兩三個鐘,
也要想辦法教養好孩子,讓他生活是多姿多彩,
習慣成自然,好學的孩子不就是這樣培養出來嗎?

教養是父母的責任,
每個人每天也只有二十四個鐘,
別人的時間能掌握,是因為人家的大人細路都習慣好好的利用時間而已。
孩子努力之後得到的讚賞是其心靈的大大滿足。
反之甚麼都不懂的孩孑就只能在*善務*與*度忌*
的陪伴下成長。
我細個是後者,這感受絕對刻骨銘心
作者: w_y    時間: 10-9-21 16:43

我有印象邊本書講某 k 係咁考, 最攪笑係呢間 k 有關係 (唔係有關聯) 果間中小學, 係津貼學校, 即係想升佢間小學, 要有分/有運, 識唔識字係無關係. 不過呢間中小學都出名谷學生就真.
作者: fupls    時間: 10-10-2 11:13

為人父母,個個都想自己的兒女能入讀所謂名校(他們的畢業生有較好出路),但歸根究底,名校所選的學生本身就是較優勢的一群,正如揍住個自動自覺食飯飲奶的BB,總易過拿住個碗追逐叫喊才吃一口的。教聰明的學生永遠易過教天資較差的。名校只管選擇易校的,亦沒有耐性教天資較差的,所以他們事本功倍。要是自己的兒女不是他們所要的那一種,即使你出盡法寶求得學位,到頭來誰是輸家,不用多說了。我們的選擇就是會試,但只抱著試一試的心情,心情就自然輕鬆很多,無壓力。
作者: babe725    時間: 10-10-2 11:29

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-21 14:43 發表
對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

完全同意。
作者: angeemama    時間: 10-10-3 15:27

Totally agreed with what you have said in here!!

All the kids are important assess to their parents and I believed all the parents want to give the best for their kids.  I need to do shift work and one of my colleagues works permanent nights....the reason why she chooses to work perm nites is she want to spend more time with her daughters.  We all thought that she is crazy.  However, both of her daughters are doing fabulous and graduated from top universities in the world.

I just want to say that don't just look at why some kids can do so well.  We won't understand how much their parents have sacrified behind.  Before my girl was born, we loved to go out for dinners, watch movies or gathering with friends.  Now, everything is my girl comes first.  We just don't want to leave her home with the maid at all time.  People may think that we don't enjoy our life but our enjoyment come from my daughter.  Being with her to do her homework, seeing her progress is the most important of all.  

原帖由 cha-cha-cha 於 10-9-21 14:43 發表
對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

作者: GAT    時間: 10-10-3 22:22

Cha-cha-cha,

I fully agree with you and what you said is exactly what I think.

I spent all of my time with my babies and I hope that this can differentiate myself and my babies during the interview.

While I work Mon to Fri, I took them out to different places during each Sat, Sun & public holidays and during which I teach my son everything we see and experience. Because I think learning by experience is the best way to teach the child, much better than DVD and books. Then I took pictures and reinforce the memory by showing him pictures and recall where we went and what we did.

Now I am quite anxious to the interviews and see if the effort I've make really works.

I did the N1 interview last year and it was total failure - then I realize the problem is not with my baby - but is with me - the parents, that make my baby worst off than the others.
作者: palmchristy    時間: 10-10-4 22:35

機會是留給有準備的人.

準備包括了解自己的孩子優點和限制, 了解香港教育制度, 了解自己對孩子的期望, 了解自己所能付出的時間, 了解有那些學校適合你的孩子, 了解在那個階段應和孩子做什麼事.

無須為孩子安排"最好"的, 但要為孩子預備"合適"的.
作者: cincin_ko    時間: 10-10-5 01:17

作者: 小克    時間: 10-10-5 09:00

作者: kitmantsoi    時間: 10-10-5 10:59

一年前見小曳人/ 恐龍媽 post 每天晨運, 我亦偷師, 果然係正! 小兒2.5yrs old亦會問"為何会落葉? 落葉點解係黄色..." 只要肯教就自然會識.
我亦係在職媽媽, 能陪小兒時間亦不多, 所以寧願6時起床去晨運. 因為放工時很多時小兒有時已休息...
所以晨運偷出來既親子係好正!

原帖由 小曳人 於 10-9-6 09:38 發表

我回應樓主~ 只係想講, 識無乜特別, 只要肯教就自然會識

我就係一個唔想"天天陪伴兒女"嘅媽媽 無耐性, EQ低, 一定唔可以做全職湊仔婆!

我地兩公婆都要返工(9am), 老公仲成日OT, 阿仔臨瞓先返, 阿仔早 ...

作者: qqbabe    時間: 10-10-5 13:53

對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

十分同意! 有時看見不停有posts徵求portfolio/ 求位信/ 轉班信/ 推薦信的sample, 不是父母最清楚自己小朋友的特質嗎? 肯花一點心思自然就能寫出有意思感動人而又配合小朋友需要的信函, 家長對子女的關注一定不是一份template有能力表達出來.
作者: palmchristy    時間: 10-10-5 22:03

樓主說明了兩件事:

1. 孩子潛能無限

2. 種瓜得瓜, 種豆得豆.

個人認為開心快樂的成長生活, 可以由孩子透過不斷進步, 建立自信而得到.  而適當引導孩子, 是父母當做的事.

孩子在變, 父母的心態也會伴隨著孩子成長的階段而變. 如果準備不足, 到高小才發現根基打得不好, 到時才如夢初醒, 便會發現要追回失去的光陰並不會令孩子快樂, 反而會傷到親子關係.

陪伴孩子在適當階段做正確的事情, 除了讓孩子終生受益, 也會建立到良好親子關係.  至於何為"適當又正確的事情", 因人而異.
作者: cha-cha-cha    時間: 10-10-5 22:10

原帖由 cincin_ko 於 10-10-5 01:17 發表

HI GAT,

You are so good & well planned! Relax! I think your kids & you will doing well in the coming interviews!

If u have time, can u share how u teach your bb when she /he was young? My baby is  ...

BB有唔正當行為要立即糾正,
每次想destroy本書時,請拎走,並警戒她.
她在十次八次後便會意識到不應該destroy書本,
記住別心 軟.
養成壞習慣很難戒掉的.

希望其他媽媽也分享一下.......
作者: kerkermui    時間: 10-10-5 22:29

對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

100%同意!!!!

作者: kerkermui    時間: 10-10-5 22:33

原帖由 kitmantsoi 於 10-10-5 10:59 發表
一年前見小曳人/ 恐龍媽 post 每天晨運, 我亦偷師, 果然係正! 小兒2.5yrs old亦會問"為何会落葉? 落葉點解係黄色..." 只要肯教就自然會識.
我亦係在職媽媽, 能陪小兒時間亦不多, 所以寧願6時起床去晨運. 因為放工時 ...

太感動喇!!! 多謝你呀!
真係講過幾次, 次次d人都覺得我講風涼話, 得閒無嘢做咁~

其實兒童無限個Daisy都係咁教d家長 (佢建議每日一個鐘添!), 不過我做緊先去上蒙特梭利家長班~

作者: joyjoy815    時間: 10-10-5 23:43

對不起,樓主!

孩子為甚麼到兩歲了
不懂認a-z ...

實在太同意。。。。

試想。。。age 2 既小朋友, age 1 開始每星期教她一樣新事物, 一年過後, 已經懂得 52 樣東西,又怎可能甚麼都不曉呢 

Interview 太講天時,地利,人和,7分努力可能只有4 分回報, 要加上6分運氣,才可入讀心儀學校,  但作為父母, 我只可以努力籌劃, 盡心教導,我時時都同自己講, 放鬆D,就算 interview 不順利,發揮不到,我已經盡了力,對女兒對自己亦問心無愧,起碼她學了我教她的東西

另多謝BK 媽媽 (e.g. 好似恐龍媽媽...)...拜讀閣下既 blog 真的獲益良多。所以都忍不住係度回應吓。

作者: cincin_ko    時間: 10-10-6 02:06

作者: 小曳人    時間: 10-10-6 10:15

原帖由 joyjoy815 於 10-10-5 23:43 發表

另多謝BK 媽媽 (e.g. 好似恐龍媽媽...)...拜讀閣下既 blog 真的獲益良多。所以都忍不住係度回應吓。

原帖由 cincin_ko 於 10-10-6 02:06 發表

恐龍媽 , may i visit yr blog too??

I just start to write my blog, can we shall with each other??

嘩嘩~ 實在太開心喇!!!

當然歡迎大家去恐龍仔個blog探我地啦..  
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur
:loveliness:
作者: 小曳人    時間: 10-10-6 11:30

原帖由 cha-cha-cha 於 10-10-5 22:10 發表

BB有唔正當行為要立即糾正,
每次想destroy本書時,請拎走,並警戒她.
她在十次八次後便會意識到不應該destroy書本,
記住別心 軟.
養成壞習慣很難戒掉的.

希望其他媽媽也分享一下....... ...

小朋友有一段時間係好鍾意c爛d紙架
以蒙特梭利嘅概念講: 要俾佢地做個夠!
咁當然唔係叫你俾書佢啦!
我地屋企有一大堆環保紙 (99响公司攞返屋企嘅廢紙)
阿仔可以自己攞嚟用, 每次一張
鍾意點玩都得, 但係要自己執手尾.. 我隻衰豬最鍾意整到一地都係之後, 笑哂咁入廚房攞掃把出嚟==> 掃地!
一次過滿足兩個願望!!!

所以我家嘅書.. 無乜點爛架! 最多得一兩本係曾經俾人下過毒手~~
作者: brrbaby2007    時間: 10-10-6 11:38

原帖由 小曳人 於 10-10-6 10:15 發表

嘩嘩~ 實在太開心喇!!!

當然歡迎大家去恐龍仔個blog探我地啦..  
http://hk.myblog.yahoo.com/baby-dinosaur
:loveliness:

恐龍媽同小洩人係同一人?我而家至知
作者: cincin_ko    時間: 10-10-6 11:39

作者: 小曳人    時間: 10-10-6 12:11

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-6 11:38 發表

哈哈...我見好多人都send pm問過我.. 所以咪算啦..

我用呢個id.. 响公司方便少少, 有d同事成日去bk "做嘢", 但係佢地唔過呢邊架!

作者: mianyang_99    時間: 10-10-6 12:57

原帖由 小曳人 於 10-10-6 12:11 發表

哈哈...我見好多人都send pm問過我.. 所以咪算啦..

我用呢個id.. 响公司方便少少, 有d同事成日去bk "做嘢", 但係佢地唔過呢邊架!

一早都知呵~~~
作者: qqbabe    時間: 10-10-6 13:05

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-6 11:38 發表

我都係而家先知!
作者: joyjoy815    時間: 10-10-6 13:28

原帖由 qqbabe 於 10-10-6 13:05 發表

我都係而家先知!

me 222222222222  
作者: sheffield    時間: 10-10-6 14:07

what a surprise!!
原帖由 小曳人 於 10-10-6 12:11 發表

作者: alisonlok    時間: 10-10-18 17:33

我都覺得父母應以子女的快樂為大前題
父母對子女要求過高,一味死谷D小朋友,强佢地所難
佢地又點會開心
吾應該咁細個就將D壓力加比的小朋友
我主張讓孩子自然快樂咁發展
吾洗同人地比較

作者: 小克    時間: 10-10-19 08:50

作者: cha-cha-cha    時間: 10-10-19 18:32

星期一到五像大人般工作完成後有小小時間做下其他野,
如佢鍾意上網計3年級奧數,鍾意推算,鍾意上榜;
鍾意上網學習同人較量,過程是開心的.
星期六,日,是運動日,我仔勁鍾意跑,
網球班,乒乓球班,跳繩班也是他的至愛,
返到屋企會邊捉圍棋邊睇已錄的節目,
會玩1小時電腦賽車GAME,做"數學與科技"的手功.
功課多,補充又是較深的出版社,,但是我仔做功課好快,
上堂又肯朗讀普通話課文(這是他平時自己開CD溫習的).

其實個人有信心,有自信做甚麼,學甚麼,溫甚麼都易上手,
我們學校中文默書範圍很大的,
小一英文默書在9月中開始,
第一部分數句句子,數個詞語,第二部份有數個詞語要背默,
第三部份要聽phonice默詞如tame,came等數個詞,
呀仔過去2次成績:中默100,96.英默98,100分,
佢每次默書溫習不過1小時,

我知有同學每次溫左超過3日共3小時以上,
先有兩次9x分.
最近有個家長覺得而家D小一好辛苦多野做,
問我的孩子,{你讀小一辛苦嗎?}
我個仔係答:{讀小一比讀幼稚園更加開心.}
可見自小習慣學習,生活有規律,根本無壓力可言。

{以子女的快樂為大前題}這方面我做到,
我個仔在K3時已覺得BB先會無無聊聊地玩車仔,玩玩具.
佢鍾意做運動,我星期六,日多累也同佢去上堂做運動;
佢鍾意計數,我陪佢做奧數,陪佢反轉圖書館借相關書籍,玩數GAME;
佢鍾意做手功,我畀D有物理原理又簡單易整的手工佢做,佢完成後滿足到拎去同D親戚分享;
佢鍾意D咩,我呢個做呀媽的會問清問楚,
相反,請問你,你心底裏
{以子女的快樂為大前題}到底是甚麼?
當中為人父母的你,到底應該要為佢做D咩野?!
到底你知唔知佢鍾意D咩?
你知道怎樣可使他由BB到將來成年,
身體和心靈都能保持愉快嗎?

原帖由 alisonlok 於 10-10-18 17:33 發表
我都覺得父母應以子女的快樂為大前題
父母對子女要求過高,一味死谷D小朋友,强佢地所難
佢地又點會開心
吾應該咁細個就將D壓力加比的小朋友
我主張讓孩子自然快樂咁發展
吾洗同人地比較
...

再講
{父母一味死谷D小朋友,强佢地所難,佢地又點會開心}
你這句說話是指那種父母?
是指哪些孩子小時給他玩無謂野,做任何事都可以,
有什麼壞習慣也無所謂,但將要升中才去死谷死罵孩子的父母嗎?

[吾應該咁細個就將D壓力加比的小朋友]
是不是最好小小壓力都唔好畀D小孩,

第時讀高小讀中學,才起步,
壓力一次過衝激孩子才應該呢?
他們真的受得起嗎?
為什麼呢一代,小學生濫藥,濫交,斬親人,自殺行為比上一代誇張.
養而不教,是父母的過失.
我唔會畀籍口自己懶.

作者: GAT    時間: 10-10-20 00:25     標題: 回覆 58# cincin_ko 的文章

cincin_ko,

I see many of your comments but now I discovered same as me - you have a 9 month daughter.

I can share my experience with you - I failed in an interview for N1 in Mar this year - then I realized the problem & immediately send my son to N1 in a not famour KG nearby on the day he attained two years old. After 3 weeks, the school principal ask me and my husband to see her for 3 hours after office.

She took many pictures and video of my son and show me how he cannot do at school. She said the result of my son is because of the parents and the environment at home which is not stimulating for his development. He cannot pronounce any sound at two years old, even no baby language. She ask me how come?

He cannot eat on his own, cannot go to toilet, cannot pay attention to teacher, do not follow instruction & play around the classroom as he like, cannot dance, cannot show thank you, etc. Of course cannot do colorings, and does not know color, shapes and numbers , alphbets, fruits, etc.

I did not do my part at that time is because I was pregnant - I feel so tired every day after work & immediately go to sleep or sit on the sofa watching TV.

The only thing I did was buying a lot of toys and DVD for him, and let him play on his own.
作者: GAT    時間: 10-10-20 00:52

After that I realized the problem and start do training for him every night after work.

I play with him and teach him anything that we play - asking him questions about the food we eat, the things in the house, teaching him animals, bring him to ocean park to see the real thing. Take him out every weekend and learn all the transportation vehicles, and various professions - policeman, doctor, nurse, postman, taxi driver, bus driver, fireman, security guard, etc. Attend interview class, take him to speech therapy, asking him colors of all the things, put up an alphbet board at home & let him watch phonics DVD. Take him to park three times a week - teach him the name of everything in the park & let me do climbing and social with other babies. Attend music class. Take him to supermarket and tell him name of everything. Give him money and ask him to line up and check out in the cashier and put everything in our bag. Put back the stroller in the correct place. Ask him to buy things he want in 7-11 and pay by octopus. Play lego with him and stimulate his imagination by making train, aeroplane, etc. Do role-play at home like at school, in the doctor's clinic, in the restarant, etc. Bring him to post office to mail letters. Ask him to open our mail box and get letters. Teach him to buy soft drink from vending machine. Ask him to press the lift to know which floor he lives, call back home to talk to him over telephone, look through the window and ask him what he see, cross the road by looking at the traffic lights, throw rubbish into the rubbish bin at home and while go out.I also read books and ask him to identify everything in the pictures. Bring him to shopping to teach him things new to him - e.g. things in the kitchen.

Over this six months, now he can master most of the interview subjects. I am very glad and seeing him improving each day. So I am really ansxious to see his interneiw performance - no matter what is the result - I already seen the results of my efforts.
作者: GAT    時間: 10-10-20 01:17

For my nine months old daughter - she is a 0912 baby. In order to get her prepared and strenghen her ability, I send her to two playgroups at six months old - Baby gym and Kindermusic.

On nine months old I send her to the third playgroup - cantonese playgroup.

Now I am trying to find the fourth one on English playgroup.

I believe sending her to see people more will stimulate her social ability, at least not to afraid and cry in front of strangers & in fact love to interact with other people. She also go to the park three times a week.

I have a maid full time taking care of her - doing following training every day:
- pick up tiny star biscuit by first two fingers & eat - by both hands
- baby massage
- rolling massage ball all over her body
- rolling on big fitballs - front and behind, left and right until she reach the floor.
- listen to CD - from kindermusic and others & dance
- watch 40 minutes baby DVD - baby enstein
- forward roll and backward roll (learnt from baby gym)
- push balls back and forth
- walking with maid's support
- finger pointing to all things in the house & teach her the names
- practice bye, flying kiss, hi, clap hand, tap hand on floor.
- crawl through some obstacles like mountains built by various big cushions
- playing toys like piano, blocks, riding car, baby walker, and other 1 year old toys like spinning, pressing buttoms
- showing flashcard
- bath with floating animals / small bucket of water
- coloring with crayons on the wall- maid holding her hand
- reading story books
- teach her to hold the spoon while feeding congee (then maid holding her hand)
- drink water by training cup, not milk bottle
- drink milk by holding the bottle by herself

Sometimes we also play bubbles and circle time activities with the brother and the maid, puppets, etc.

Every weekend I took the babies to new places together with my daughter - mostly outings and parks - playing with sand, crawling on grass, seeing the kite, and get in touch with things not present at home - liking holding the rail in MTR.

I am hoping that I am giving her enough stimulation for a better development.
作者: cincin_ko    時間: 10-10-20 02:11

作者: kitmantsoi    時間: 10-10-20 12:32

agreed, 愉快學習不等於唔學習.

人總不能逃避壓力, 而要學習如何處理壓力. 除非你想培養hea 精...
原帖由 cha-cha-cha 於 10-10-19 18:32 發表
星期一到五像大人般工作完成後有小小時間做下其他野,
如佢鍾意上網計3年級奧數,鍾意推算,鍾意上榜;
鍾意上網學習同人較量,過程是開心的.
星期六,日,是運動日,我仔勁鍾意跑,
網球班,乒乓球班,跳繩班也是他的至愛,
返 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5