教育王國

標題: 2010-3B班同學仔,請進! [打印本頁]

作者: kit-long    時間: 10-8-28 08:30     標題: 2010-3B班同學仔,請進!

All,

新學期,就有新的同學仔.
之前,阿仔(黃傑朗)在2B,現在到3B啦,希望各家長,同學仔發揮手望相助精神,一起成長及學習.
作者: joannespapa    時間: 10-8-28 10:31

大家好,小兒焯稀是一丁 -> 二丙 -> 三乙,不知明年會不會是四甲呢?
作者: 陳師奶    時間: 10-8-28 16:51

舊年二丙班Max Chan 報到!

joannespapa:
我個仔三年都同你個仔一班呀!  話時話, 你有無一丁班既班相呀, 可否scan 俾我, 因為我果年唔記得同佢order, 俾佢哦到依家, (email: [email protected])

原帖由 joannespapa 於 10-8-28 10:31 發表
大家好,小兒焯稀是一丁 -> 二丙 -> 三乙,不知明年會不會是四甲呢?

作者: joannespapa    時間: 10-8-30 09:12

又可以喺BK見面啦!我番去搵下1丁班嘅班相,希望冇唔見到

原帖由 陳師奶 於 10-8-28 16:51 發表

舊年二丙班Max Chan 報到!

joannespapa:
我個仔三年都同你個仔一班呀!  話時話, 你有無一丁班既班相呀, 可否scan 俾我, 因為我果年唔記得同佢order, 俾佢哦到依家, (email: [email protected])

...

作者: kit-long    時間: 10-8-31 08:38

嘩!你們三年都在同一班,真是難得.不知道有沒有同學仔都跟阿仔同一班呢? (1C-2B-3B)

原帖由 joannespapa 於 10-8-30 09:12 發表
又可以喺BK見面啦!我番去搵下1丁班嘅班相,希望冇唔見到

作者: 陳師奶    時間: 10-9-2 16:36

我見今年校曆表有三次考試, 即係取消左測驗喎.
作者: stephentcleung    時間: 10-9-2 22:14

請問課外活動若不參加是否不需把回條交回老師?謝謝
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-2 23:41

原帖由 kit-long 於 10-8-31 08:38 發表
嘩!你們三年都在同一班,真是難得.不知道有沒有同學仔都跟阿仔同一班呢? (1C-2B-3B)

kit-long mami,

你好嘛? 我囝囝(吳子樂)都係編咗嚟3B呀! 佢都係1C班同你囝囝一班! 你記得嘛? 另外, 我知仲有古匡衡。
(1C-2D-3B)

Bosco's mum
作者: 陳師奶    時間: 10-9-2 23:58

係呀

原帖由 stephentcleung 於 10-9-2 22:14 發表

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-3 00:04

原帖由 stephentcleung 於 10-9-2 22:14 發表

各位Daddy/Mami,

How are u? 我囝囝是(吳子樂, Bosco) - (1C-2D-3B)
請多多指教!

stephentcleung,
應如以往一樣卦, 不參加課外活動, 就不用帶回條。 我囝囝就冇參加任何校內課外活動。
唔記得有冇同你的小朋友讀過同班呢? 佢叫咩名呀?

陳師奶,
我囝囝應該未同過你的小朋友一班嘅! 佢又叫咩名呀?
我都見到考試改了3次(11月中,1-2月,6月初), 而 Test 就取消咗。

Bosco's mum
作者: Tina    時間: 10-9-3 09:46

報到!報到! 各位多多關照!(我囡囡係1b,2c,3b)
作者: stephentcleung    時間: 10-9-3 10:26

11Kingdom28,

我囡囡是Jessica, 也是連續三年與你囝囝同班,以後多多指教。
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-3 18:13

3年都同班, 真有緣喇! 亞囝今日已比老師寫自修簿喇! 好彩寫在後面咋! 佢冇帶图作, 冇寫落自修簿囉! 激死!

3/9

中: 1) 帶TSA

英: 1) Sign Eng Plan

數: 1) 帶 3上B 書, 作

常: 1) 帶第三册

P.E: 1) 17/9, 28/9 游泳

*通告: 14

Bosco's mum
作者: stephentcleung    時間: 10-9-3 21:27

中文還要帶三上第一冊書
作者: kit-long    時間: 10-9-4 12:41

Bosco's ma,

Of course, remember.  I just come back Hong kong.  Now, I am reading what you are writing down.

原帖由 11kingdom28 於 10-9-2 23:41 發表

kit-long mami,

你好嘛? 我囝囝(吳子樂)都係編咗嚟3B呀! 佢都係1C班同你囝囝一班! 你記得嘛? 另外, 我知仲有古匡衡。
(1C-2D-3B)

Bosco's mum

作者: Tina    時間: 10-9-4 14:42

原帖由 11kingdom28 於 10-9-3 18:13 發表

3年都同班, 真有緣喇! 亞囝今日已比老師寫自修簿喇! 好彩寫在後面咋! 佢冇帶图作, 冇寫落自修簿囉! 激死!

3/9

中: 1) 帶TSA

英: 1) Sign Eng Plan

數: 1) 帶 3上B 書, 作

常: 1) 帶第三册
...

中文有TSA嗎?是不是在學校? 我沒有呢? 你們有沒有呀?
作者: kit-long    時間: 10-9-4 19:40

I cannot find too.

原帖由 Tina 於 10-9-4 14:42 發表

中文有TSA嗎?是不是在學校? 我沒有呢? 你們有沒有呀?

作者: kit-long    時間: 10-9-6 08:42

今年,阿仔不需要太早起身,7:50分才有校車,可sleep more 15mins. 哈哈!
作者: thkids    時間: 10-9-6 09:53

陳師奶:

很可惜今年不是同一班,不過我囝還有同你囝囝玩,佢重話你囝囝瘦左,靚仔左,重帶埋幅眼鏡喎!

囝囝今年在丙班。

原帖由 陳師奶 於 10-9-2 23:58 發表
係呀

作者: joannespapa    時間: 10-9-6 11:18

上星期五收到了一本簡體版的新華字典,不知各位有沒有同樣情況?在書單上沒有注明字典是簡體還是繁體,但是小三要簡體字典有什麼用?
作者: stephentcleung    時間: 10-9-6 16:41

簡體版應只僧作參考用,日常的查看生字應是用大那一本。
作者: Tina    時間: 10-9-6 19:50

6/9

中: 1) 明帶中文26週(3上)

常: 1) 簽閱專題指引
      2)下day1(14/9)帶香港旅遊景點資料(最少2個)

其他: 1)退還英文雜誌(如訂不需退)
         2)聖經背金
         3)下堂普通話堂帶字典

請其他家長補充
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-6 19:51

6/9

中: 1) 帶26週
      2) 帶一本筆記簿

常: 1) 簽專題指引
      2) 下Day 1 帶 - 香港旅遊景点資料(最少2個)

普: 1) 帶字典(新华)
         - 簡體字典, 我相信應該主要有詳盡的譯音卦!

聖: 1) 背金句1

視: 1) 記得明帶畫簿 & 其他用具

其他: 1) 英文雜誌表(e-class)

通告: 15b
作者: Tina    時間: 10-9-6 19:52

明天有沒有初弘?

校巴叔叔話沒有第二輪校巴接送服務?請問有沒有知道呢?
作者: stephentcleung    時間: 10-9-6 20:07

補充:明天還要帶中文習作
作者: kit-long    時間: 10-9-6 20:07

阿仔話要帶A4 for 常識科用的.

原帖由 11kingdom28 於 10-9-6 19:51 發表
6/9

中: 1) 帶26週
      2) 帶一本筆記簿

常: 1) 簽專題指引
      2) 下Day 1 帶 - 香港旅遊景点資料(最少2個)

普: 1) 帶字典(新华)
         - 簡體字典, 我相信應該主要有詳盡的譯音卦!

聖: 1) 背金句1

視 ...

作者: kit-long    時間: 10-9-6 20:09

上不到學校綱!
作者: Tina    時間: 10-9-6 21:46

終於接到校巴叔叔通知有第二輪校巴接送, 放心晒, 如果唔係不知怎樣請假.
作者: stephentcleung    時間: 10-9-6 21:51

請問英文雜誌表(e-class)是什麼?
作者: Tina    時間: 10-9-6 21:53

原帖由 stephentcleung 於 10-9-6 20:07 發表
補充:明天還要帶中文習作

有部份同學已交, 如沒有交明天帶.
作者: 陳師奶    時間: 10-9-6 22:33

thkids
佢地經過3年洗牌, 睇怕全級都識晒一齊玩架啦
我要同亞仔控制飲食呀, 因為佢超重得厲害, 希望可以再減d啦, 如果唔係就變左個四眼肥仔, 好肉酸架!

原帖由 thkids 於 10-9-6 09:53 發表
陳師奶:

很可惜今年不是同一班,不過我囝還有同你囝囝玩,佢重話你囝囝瘦左,靚仔左,重帶埋幅眼鏡喎!

囝囝今年在丙班。

作者: kit-long    時間: 10-9-7 08:40

陳師奶,

你仔仔想減肥,而我阿仔就想增肥及增高,2個+完再除2就剛剛好啦!

原帖由 陳師奶 於 10-9-6 22:33 發表
thkids
佢地經過3年洗牌, 睇怕全級都識晒一齊玩架啦
我要同亞仔控制飲食呀, 因為佢超重得厲害, 希望可以再減d啦, 如果唔係就變左個四眼肥仔, 好肉酸架!

...

作者: 陳師奶    時間: 10-9-7 15:54

kit-long,
我個仔超左9kg呀, 成20磅, 點攪!!

7/9/2010 功課

中: 1) 詞語
      2) 26週 p.4,5
      3) 保存閱工(一)

英: 1) Recite Poem (1)

數: 1) 作P.22,23
     2) 3上良 P.19

其他: 1) 已收取家長証
         2) V.Art: 下堂帶廣告彩用品

通告: 17號

順帶一提, 明天帶字典

原帖由 kit-long 於 10-9-7 08:40 發表
陳師奶,

你仔仔想減肥,而我阿仔就想增肥及增高,2個+完再除2就剛剛好啦!

作者: Tina    時間: 10-9-7 17:39

原帖由 陳師奶 於 10-9-7 15:54 發表
kit-long,

7/9/2010 功課

3) 保存閱工(一)

2) 3上良 P.19

...

請問帶邊本字典呢?
作者: LittleFish    時間: 10-9-7 18:12

大家好, 我囡囡叫廖卓琳 (Charlotte), 1B>2A>3B,
請大家今年多多指教!!
作者: 陳師奶    時間: 10-9-7 19:52

新华字典

原帖由 Tina 於 10-9-7 17:39 發表

請問帶邊本字典呢?

作者: kit-long    時間: 10-9-7 21:03

26週已在課堂receive,而功課已cancelled.

陳師奶,

這樣,你仔仔的磅數給我的仔就剛剛好啦!

kit-long,

7/9/2010 功課

3) 保存閱工(一)

2) 3上良 P.19

...

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-7 21:05

kit-long,

7/9/2010 功課

3) 保存閱工(一)

2) 3上良 P.19

...

亞囝話26週P.4,5 不用做, 佢話老師後來刷掉了。
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-7 21:09

原帖由 kit-long 於 10-9-7 08:40 發表
陳師奶,

我都想個囝增肥呀! 医生都話佢輕左d呀!

Bosco's mum
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-8 17:37

8/9

中: 1) 26週1,2 + 對(15/9)
      2) 明帶成語多樂趣
      3) 16/9 默(1.1課) + (1.2詞)

英: 1) Recite Poem(1)

數: 1) 良 P.20 + 對 + 改

普: 查字典
作者: kit-long    時間: 10-9-8 20:05

Thanks! 11 kingdom28
I just come back home.

原帖由 11kingdom28 於 10-9-8 17:37 發表
8/9

中: 1) 26週1,2 + 對(15/9)
      2) 明帶成語多樂趣
      3) 16/9 默(1.1課) + (1.2詞)

英: 1) Recite Poem(1)

數: 1) 良 P.20 + 對 + 改

普: 查字典

作者: Tina    時間: 10-9-8 22:59

中文: 3) 16/9 默(1.1課) + (1.2詞)+

請問新是什麼意思呢?
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-8 23:41

原帖由 Tina 於 10-9-8 22:59 發表
中文: 3) 16/9 默(1.1課) + (1.2詞)+新

請問新是什麼意思呢?

我諗係同P2差唔多....應該默一個段落(冇得温)。

kit-long,

You are welcome!

Bosco's mum
作者: Tina    時間: 10-9-9 13:14

哦!有可能課外讀默喎!
作者: 陳師奶    時間: 10-9-9 16:14

我個仔話係新句讀默

原帖由 Tina 於 10-9-8 22:59 發表
中文: 3) 16/9 默(1.1課) + (1.2詞)+新

請問新是什麼意思呢?

作者: 陳師奶    時間: 10-9-9 16:20

9/9 功課

中: 1. 習作 P.2-4
     2. 詞語 (1.2) + 改

英: 1. Phon. stick curriculum in back blue bk
      2. write Summer & Autumn in GE book

數: 1. 作 p.24,25
      2. 良 P.21,22 + 對 + 改

其他: sci. bring 3.4 book & WB
作者: kit-long    時間: 10-9-9 20:00

請問詞語是否7個呢?

原帖由 陳師奶 於 10-9-9 16:20 發表
9/9 功課

中: 1. 習作 P.2-4
     2. 詞語 (1.2) + 改

英: 1. Phon. stick curriculum in back blue bk
      2. write Summer & Autumn in GE book

數: 1. 作 p.24,25
      2. 良 P.21,22 + 對 + 改

其他: sci ...

作者: 陳師奶    時間: 10-9-9 22:49

係呀.
1. 羞
2. 小賊
3. 揮動
4. 拳頭
5. 頓時
6. 冤枉
7. 挽回

原帖由 kit-long 於 10-9-9 20:00 發表
請問詞語是否7個呢?

作者: kit-long    時間: 10-9-10 08:47

Thanks! 陳師奶.

原帖由 陳師奶 於 10-9-9 22:49 發表
係呀.
1. 羞
2. 小賊
3. 揮動
4. 拳頭
5. 頓時
6. 冤枉
7. 挽回

作者: 陳師奶    時間: 10-9-10 23:29

10/9 功課

中: 1. 溫習默書
      2. 造句預習
      3. 剪報 (時事)

英: 1. Read Time P.10-12
         + check meaning P.7-9 & P.10-12
      2. Smart Hello a. 1-2; Hello b1, b3, b4

數: 1. 數工 (1)
      2. 良中期測+對+改正

其他: Sci WS 2  (但我唔見亞仔書包有sci worksheet)

通告18號
作者: kit-long    時間: 10-9-11 08:39

陳師奶,

我有sci workbook, 但long long話沒有功課呀!

原帖由 陳師奶 於 10-9-10 23:29 發表
10/9 功課

中: 1. 溫習默書
      2. 造句預習
      3. 剪報 (時事)

英: 1. Read Time P.10-12
         + check meaning P.7-9 & P.10-12
      2. Smart Hello a. 1-2; Hello b1, b3, b4

數: 1. 數工 (1)
     ...

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-11 10:42

原帖由 kit-long 於 10-9-11 08:39 發表
陳師奶,

我有sci workbook, 但long long話沒有功課呀!

kit-long,

Sci: WS(2) = Sci book 後幾頁的練習
作者: kit-long    時間: 10-9-11 12:19

11kingdom28,

Thank you very much! I will check again!

原帖由 11kingdom28 於 10-9-11 10:42 發表

kit-long,

Sci: WS(2) = Sci book 後幾頁的練習

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-13 16:41

13/9

中: 1) 找一篇記敘文(貼在筆記內)

英: 1) Read "Time" P. 7-9
      2) Recite Poem 2

常: 1) 明帶(港旅遊景點資料-最少2個)
      2) 帶常作、膠水

通告: 19,20,21,23号
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-13 18:17

原帖由 11kingdom28 於 10-9-13 16:41 發表
13/9

2) 帶常作、膠水

通告: 19,20,21,23号 ...

普: 明帶新華字典(亞囝話逢上普通話堂都要帶)
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-13 18:52

原帖由 11kingdom28 於 10-9-13 18:17 發表

普: 明帶新華字典(亞囝話逢上普通話堂都要帶)

**亞囝後來仲話:明要帶剪刀。
作者: kit-long    時間: 10-9-13 20:42

Thanks! 11 kingdom28.

原帖由 11kingdom28 於 10-9-13 16:41 發表
13/9

2) 帶常作、膠水

通告: 19,20,21,23号 ...

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-14 12:54

原帖由 kit-long 於 10-9-13 20:42 發表
Thanks! 11 kingdom28.

kit-long ma,

You are welcome!!!

Bosco's mum
作者: kit-long    時間: 10-9-14 13:22

All,

請問有沒有家長訂過scholastic? 好唔好呢?
作者: joannespapa    時間: 10-9-14 15:32

有訂過,有好多類型嘅書選擇,有啲外面書局好少見到,值得揀番啲畀小朋友

原帖由 kit-long 於 10-9-14 13:22 發表

All,

請問有沒有家長訂過scholastic? 好唔好呢?

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-14 16:44

14/9

中: 1) 明交26週(1,2+對)
      2) 作改 P.2-4
      3) 預習書 P.57 - 想問要做什麼??亞囝應該寫錯咗。

數: 1) 良 P.33+對+改

視: 1) 明帶用具(廣告彩)

其他:
1)  派發閱讀紀錄表
2)  派發專題設計P.1-3+封面(課堂內完成, 未完成-在
      家做)& P.11-實地考察(2-7週期間,自行完成)
3)  派發Scholastic book 訂購表格

通告: 24号+2份= (3份)
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-14 17:17

原帖由 11kingdom28 於 10-9-14 16:44 發表
14/9

2) 作改 P.2-4
      3) 預習書 P.57 - 想問要做什麼??亞囝應該寫錯咗。

Eng: Eng Plan-16/9 Oral(Weather Report) -
        係咪即係要背晒Poem(1,2)????

其他:
1)  (簽回)派發閱讀紀錄表
2)  派發專題設計P.1-3+ ...

如有错漏, 請告知, thank you very much.

Bosco'mum
作者: 陳師奶    時間: 10-9-14 17:39

中文科我個仔都有寫"預習書 p.57";

常識: Day 6 交專題P.1-3

原帖由 11kingdom28 於 10-9-14 16:44 發表
14/9

2) 作改 P.2-4

其他:
1)  派發閱讀紀錄表
2)  派發專題設計P.1-3+ ...

作者: andrew02    時間: 10-9-14 18:06

先來said hi 先, 小女.. Cicei ! 辛雅斯 !
作者: kit-long    時間: 10-9-14 19:33

me too.

原帖由 陳師奶 於 10-9-14 17:39 發表
中文科我個仔都有寫"預習書 p.57";

常識: Day 6 交專題P.1-3

作者: kit-long    時間: 10-9-14 19:34

Thanks! I will try to take a look.

原帖由 joannespapa 於 10-9-14 15:32 發表
有訂過,有好多類型嘅書選擇,有啲外面書局好少見到,值得揀番啲畀小朋友

作者: kit-long    時間: 10-9-14 19:35

Hello, wellcome Cicei!

原帖由 andrew02 於 10-9-14 18:06 發表
先來said hi 先, 小女.. Cicei ! 辛雅斯 !

作者: kit-long    時間: 10-9-14 19:38

Bosco Mum,

Eng??我想不是要做功課.而是老師教.

原帖由 11kingdom28 於 10-9-14 17:17 發表

如有错漏, 請告知, thank you very much.

Bosco'mum

作者: 陳師奶    時間: 10-9-15 16:40

15/9 功課

中: 1. 詞語
      2. 造句預習

英: 1. Do smart hello a4 No. 2-6 on GE book

數: 1. 良 p.34 + 對 + 改
      2. 作p.26

其他: 視:帶剪刀, 膠水

kit-long,
上次中文詞語原來係8組, 我個仔寫漏左一組, 所以報錯料, 真係唔好意思囉!
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-15 18:26

原帖由 陳師奶 於 10-9-15 16:40 發表
15/9 功課

中: 1. 詞語(1.餅罐2.厚布3.封面4.筆迹5.薄紙6.承載
                 7.斜路8.志願9.寶貝)
      2. 造句預習(1.志願 2.寶貝) - 各作一句
      3. 明天中默(1.1課+1.2詞)

英: 1. Do smart hello a4 No. 2-6 on GE book

2. 作p.26

kit-long,
上次中文詞語原來係8組, 我個仔寫漏左一 ...

作者: kit-long    時間: 10-9-15 20:52

陳師奶

不要緊,你已經好好,寫上綱,我可以對下,個仔不知何時明白.

原帖由 陳師奶 於 10-9-15 16:40 發表
15/9 功課

中: 1. 詞語
      2. 造句預習

2. 作p.26

kit-long,
上次中文詞語原來係8組, 我個仔寫漏左一 ...

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-16 16:51

16/9

中: 1) 作 P. 5-7
      2) 26週3,4 + 對(20/9交)

英: 1) Bring Poem(1,2) + Phon bok
      2) Sup Ex.1 P.4 - No 6,7,8

數: 1) 作 P.27-28
      2) 書 P. 25,26

普: 1) 工(1)

其他: 1) 派 Time to Celebrate WS(Unit 1)
        2) 明游泳 (帶游水用品)
作者: joannespapa    時間: 10-9-16 17:39

唔該哂!唔知點解啲功課一日忽然間好多,一日又好少,平均啲我哋冇咁辛苦啦

原帖由 11kingdom28 於 10-9-16 16:51 發表

16/9

中: 1) 作 P. 5-7
      2) 26週3,4 + 對(20/9交)

英: 1) Bring Poem(1,2) + Phon bok
      2) Sup Ex.1 P.4 - No 6,7,8

數: 1) 作 P.27-28
      2) 書 P. 25,26

普: 1) 工(1)

其他: 1) 派 Time to Cele ...

作者: 陳師奶    時間: 10-9-16 19:37

我聽日會去做游泳班家長義工, 你地有無人去呀?
作者: kit-long    時間: 10-9-16 21:08

陳師奶,

我的仔黃傑朗)有濕疹,可不可以提他去沖身,回家後容易處理. ,thanks!

原帖由 陳師奶 於 10-9-16 19:37 發表
我聽日會去做游泳班家長義工, 你地有無人去呀?

作者: 陳師奶    時間: 10-9-16 22:28

好呀, 我盡量吖, 其實我未做過家長義工, 都未知安排咩工作俾我做, 我做完再上黎報料啦!

原帖由 kit-long 於 10-9-16 21:08 發表
陳師奶,

我的仔黃傑朗)有濕疹,可不可以提他去沖身,回家後容易處理. ,thanks!

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-17 08:12

原帖由 joannespapa 於 10-9-16 17:39 發表
唔該哂!唔知點解啲功課一日忽然間好多,一日又好少,平均啲我哋冇咁辛苦啦

Hi, joannespapa, 唔駛唔該!
我都唔係好明白。問過同校車5年級家長, 佢都係咁講, 真奇怪! 冇法啦, 唯有頂硬上啦! 大家加油!

Bosco's mum
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-17 08:48

原帖由 陳師奶 於 10-9-16 22:28 發表
好呀, 我盡量吖, 其實我未做過家長義工, 都未知安排咩工作俾我做, 我做完再上黎報料啦!

陳師奶 & kit-long ma,

雖然今日不是我負責嘅日期, 但我今日都會去做義工家長, 往年亦有参與。所以知道當時佢哋嘅時間係非常趕。於飯後約12:30, 家長会在3/F校務處外等佢哋落嚟, 上車前數人數後, 上車看管佢哋。直到下車後, 到更衣室換衫, Daddy/Mami-分別到男女更衣室協助小朋友更衣, 出到池邊再点人數。當佢哋游完水, 就即到更衣室抹身、更衣後就離開, 於上車前再點多次人數後, 便回校放學(家長可不跟車回校)。

kit-long ma, 因我不能入男更衣室, 所以要同鄭Sir講聲比你囝囝沖身。

往年, 在佢哋游水其間, 我會同其他家長, 先將佢哋全部人d毛巾放在袋面, 等佢哋一上水, 就可即時"嬲"住, 以防冷親, 所以請各位家長放心, 但千其要記住穿"一件頭" or 保暖衣, 因德藝會要上幾層楼(有冷氣)才到更衣室。 而因今朝才醒起, 所以真抱歉昨日冇告訴大家, 唔好意思, 希望大家見諒!

Bosco's mum
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-17 11:19

原帖由 kit-long 於 10-9-16 21:08 發表
陳師奶,

往年已做過義工家長, 今年仍參加。今日雖不是, 但我仍会出席。

- 約12:30 家長到3/F校務處外或校門口等佢哋話落嚟
- 上車前, 家長可邦手點人数, 後上車看管佢哋
- 到達後, 男女家長分開帶同學到更衣室換衫
- 池边再點人數, 熱身、落水(分組-以程度分)
- 游水期間, 家長可邦各小朋友取出毛巾放在袋面,以防冷親
- 到更衣室, 抹身、換衫(時間緊迫,故不能沖身)
- 列隊上車前, 再點人數後回校放學(家長可不跟上車)

**注意:
1)德藝会  - 穿"一件頭"泳衣 or 保暖衣 + 浴袍
    因要經幾層楼(有冷氣)才到更衣室。
    (抱歉! 昨天忘記告訴大家, 請原諒!)

我會同鄭Sir講聲, 比kit-long沖身, 你放心, 亞Sir應該比嘅!我見過佢, 佢幾nice。
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-17 18:22

17/9

中: 1) 閱書 P.18-20
      2) 書 P.59
      3) 默簽改
      4) 作文大綱(六何)-WS
      5) 26週 3,4 對 (20/9交)

英: 1) Phon WS + corr
      2) GE bk corr
      3) GE - Smart Hello b.5 1-

Eng Plan:(亞仔時常都忘記帶野, 唉!)
      4) 20/9 Bring "Time"
      5) Read "Time" p .13-15
          + Poem WS + check meaning

數: 1) 良 P.35 + 對 + 改
      2) 工(二)

Sci: WB(3)

通告: 3份
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-17 18:40

今日已告知鄭sir...kit-long的情況。咁你囝囝有冇沖身呀? 我囝囝話見佢冇沖喎, 唔知亞Sir係咪唔記得呢? 如果係, 下次等我再提提佢至得! 今日, 我個仔話好凍(已穿"一件頭"), 又話下次要穿保暖衣。

陳師奶,

很高興今日認識你, 但忘記交換电話添! 你可e-mail 比我- [email protected], 如有d咩要邦忙, 即管出聲啦!

Bosco's mum
作者: 陳師奶    時間: 10-9-17 22:46

係囉, 掛住傾, 都唔記得交換電話添, 我send email 俾你啦.

今日至知, 原來我地班得10個女生咋, 其餘廿幾個都係男生, 真係戥班主任頭痛!

原帖由 11kingdom28 於 10-9-17 18:40 發表

今日已告知鄭sir...kit-long的情況。咁你囝囝有冇沖身呀? 我囝囝話見佢冇沖喎, 唔知亞Sir係咪唔記得呢? 如果係, 下次等我再提提佢至得! 今日, 我個仔話好凍(已穿"一件頭"), 又話下次要穿保暖衣。

陳師 ...

作者: kit-long    時間: 10-9-18 22:37

Thank you very much! 我個仔是無擔and害羞,回家全身紅了,要食藥止"痕養",沒辦法.

陳師奶,

我都想要你的電話,若方便,請e-mail給我!
[email protected]

從前女more than男,估不到,現在男more than女!好嘢!

原帖由 陳師奶 於 10-9-17 22:46 發表

係囉, 掛住傾, 都唔記得交換電話添, 我send email 俾你啦.

今日至知, 原來我地班得10個女生咋, 其餘廿幾個都係男生, 真係戥班主任頭痛!

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-20 19:24

20/9

中: 1) 作 p.20-22 + p.5-7改
      2) 明帶字典 & 成語多樂趣, 不用帶書

英: 1) Sup.Ex2 D,E
      2) Collect today weather report-
           (剪報:今天天氣報告)

數: 1) 作 p. 29-30

常: 1) 明交專題 p. 1-3

生: 1) 工 P.3 + 設計封面

Sci: 1) WS 3 (Bk) (28/9)

音: 1) 8/11 交樂器証明
      2) 20/11 交音樂報告

通告: 28, 29

陳師奶,

收到你e-mail, 我都sent咗比你。

今日好忙, 亞囝好多功課做, 攪到現在才匆忙上來post HW, 唉! 辛苦, 勞氣对住亞囝趕功課!
作者: 陳師奶    時間: 10-9-20 20:29     標題: 回復 1# 11kingdom28 的帖子

請問知唔知明天帶邊本字典呀?
作者: 陳師奶    時間: 10-9-20 20:31

kit-long

please check email la.

原帖由 kit-long 於 10-9-18 22:37 發表

Thank you very much! 我個仔是無擔and害羞,回家全身紅了,要食藥止"痕養",沒辦法.

陳師奶,

我都想要你的電話,若方便,請e-mail給我!

...

作者: LittleFish    時間: 10-9-20 21:24     標題: 回復 2# 陳師奶 的帖子

阿囡話帶新華字典

btw, 想請問常識封面明天要不要交?
作者: 陳師奶    時間: 10-9-20 22:36

唔該晒!  聽日交P.1-3 , 封面應該唔駛交住.

原帖由 LittleFish 於 10-9-20 21:24 發表
阿囡話帶新華字典

btw, 想請問常識封面明天要不要交?

作者: kit-long    時間: 10-9-21 08:50

但阿仔家課簿有寫要做封面,所以,YESTERDAY NIGHT,趕工.
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-21 16:47

LittleFish,
今日問亞仔, 佢話可帶普通的中文字典(不一定要有譯音), 但如上普通話就要帶新华字典, 但不需每次都要帶喎!

kit-long,
今日交常專題: 之前老師話如同學做了封面就可以交埋。

21/9 (HW)

中: 1) (應該做)書 P.55
         (亞仔話老師寫錯咗P.65,66。上次錯寫P.57, 其實
           做P.59)
   *** 請問問你哋d小朋友是否P.55 & cfm一下吧。

英: 1) Smart (Lesson 4 - 1,3,4,5) + (Lesson 5.1)

數: 1) 小測(ニ)改 + 貼在簿上

常: 1) 作 P.6-7
      2) 第4週Day1 帶本地地道美食資料

通告: 28,29
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-21 18:04

21/9 (Pls. cfm. HW)

中: 1) 預習P.65, 66

Eng: 1) Smart L4 (1,3,4,5) + L5 (1,3)
作者: kit-long    時間: 10-9-21 19:48

11kingdoms28,

Thanks!

原來要做生工的封面,沒有做,只做常識封面,弄錯了.
作者: kit-long    時間: 10-9-21 19:50

ALL,

明天沒有第二輪校車呀!
作者: 陳師奶    時間: 10-9-21 22:58

我個仔都係咁寫wor

原帖由 11kingdom28 於 10-9-21 18:04 發表
21/9 (Pls. cfm. HW)

中: 1) 預習P.65, 66

Eng: 1) Smart L4 (1,3,4,5) + L5 (1,3)

作者: 11kingdom28    時間: 10-9-21 23:21

Yes. 明天中秋, 所以取消課外活動, 冇第2輪校車喎!

生功課...唔緊要啦! 開學第1個月, 我個仔都已欠1次功課和冇帶幾次野喇!

Bosco's mum
作者: 陳師奶    時間: 10-9-22 15:29

我個仔都欠交過1次, 好彩老師都係寫落通訊欄咋!

原帖由 11kingdom28 於 10-9-21 23:21 發表

Yes. 明天中秋, 所以取消課外活動, 冇第2輪校車喎!

生功課...唔緊要啦! 開學第1個月, 我個仔都已欠1次功課和冇帶幾次野喇!

Bosco's mum

作者: 陳師奶    時間: 10-9-22 15:32

22/9 功課

中: 1. 詞3.2
     2. 作改P.20-22

英: 1. GE Smart L4.3, 5.4

數: 良P23 + 對 + 改

普: 讀課文P.7 三遍

通告 30 號
作者: 11kingdom28    時間: 10-9-22 17:12

中秋節快樂!!!!!!!
作者: HoHoPa    時間: 10-9-23 22:23

陳師奶 & 各位家長 ,

Hi,遲來的報到!請多多指教!(我囝囝係Matthew Lau 1D,2A,3B) 我都想要你地的電話,若方便,請e-mail給我[email=![email protected]]![/email]

(之前唔知點解登極...都登錄唔到,想放棄之際,中秋節後.......再試,得左!)

HoHoPA
作者: 陳師奶    時間: 10-9-23 23:25

Welcome HoHoPa,

你亞仔係咪叫 Lau Tung Ho 呀, 以前好似係kv 同學仔黎架, 係咪呢?
你一陣check email 啦, 我e個電話俾你啦.

原帖由 HoHoPa 於 10-9-23 22:23 發表
陳師奶 & 各位家長 ,

Hi,遲來的報到!請多多指教!(我囝囝係Matthew Lau 1D,2A,3B) 我都想要你地的電話,若方便,請e-mail給我[email protected]]!

(之前唔知點解登極...都登 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5