教育王國

標題: 想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左? [打印本頁]

作者: paiwai    時間: 10-8-28 22:51     標題: 想請教各位ADHD小朋友食左RITALIN後會否易怒左?

我個ADHD仔食左RITALIN一個月到,每天一粒..分2次.., 食藥後幾個鐘內他係專心左亦少左多動行為...不過就好易嬲..同脾氣(e.g.:比人激,人地挑引佢)仲要好難先平靜番? (以前無打人..而家就好易郁手..好易好嬲)... 各位媽咪有無經驗分享下比我知,THANKS
作者: 肥汶媽    時間: 10-8-31 16:59

我個女食左兩年都沒有這方面反應.
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-9-1 16:08

我仔之前食ritalin都會有呢種情況,食完葯效起嗰兩三小時係OK有效,佢成個人都會好攰好呆,發唔到脾氣; 但當葯力過咗,佢就即刻打回原形,仲要D脾氣仲衰過未食葯之前...所以捱咗兩年,呢一年醫生至俾我仔轉食concerta...因為我仔開始高大,佢D同學比較細粒,都驚佢會打死人/搞出人命.

試下同醫生反映番呢個情況啦.如果唔係真係有排煩.
作者: manicheung    時間: 10-9-1 21:11

我仔都食 Ritalin , 但我仔食完藥 (半粒)都冇咩反應 , 冇乖到又冇話好呆...唔知係咪 d 藥唔啱佢食呢
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-9-2 18:57

原帖由 manicheung 於 10-9-1 21:11 發表
我仔都食 Ritalin , 但我仔食完藥 (半粒)都冇咩反應 , 冇乖到又冇話好呆...唔知係咪 d 藥唔啱佢食呢

我囝初時食半粒都無咩反應架!係轉咗食一粒同埋食耐咗就開始出現呢D反常問題...你試多陣啦,半粒呢個份量只係醫生試緊葯既份量黎,都係主要睇隻葯對小朋友有無咩副作用嗰D,如果食咗一排都係無效用,你記住一定要同醫生講呀,等醫生可以再調較番個份量或者轉葯.
作者: ahpei    時間: 10-9-3 09:45

我個仔開頭果個月會成個人乖左, 但情緒會唔穩定, 唔食藥時反而會打人, 吃左就無打人, 不過胃口唔好, 都幾大影響。

而家吃左差唔多一年, 轉左 concerta, 胃口問題已經大大改善, 行為方面就比較飄忽, 時好時壞, 不過一定好過唔食。
作者: paiwai    時間: 10-9-6 15:06

多謝各位的意見~即係無咩咁既情況喇

我個仔食左一個多月, 食左係定左慢左有耐性左小小 (都算有效), 不過d情緒真係差左..好易怒..比人講下或者小小不如意..就發好大脾氣..........係咪要轉其他藥試下呢???????(開頭食胃口好差, 現在已經好左dd無之前咁差架喇)..唉..都唔知點好
作者: ahpei    時間: 10-9-14 14:47

原帖由 paiwai 於 10-9-6 15:06 發表
多謝各位的意見~即係無咩咁既情況喇

我個仔食左一個多月, 食左係定左慢左有耐性左小小 (都算有效), 不過d情緒真係差左..好易怒..比人講下或者小小不如意..就發好大脾氣..........係咪要轉其他藥試下呢??? ...

其實香港黎講比較安全同多人用的是 Ritalin 和 Concerta, 成份都是差不多, 只是時間問題, 所以其實無乜大分別, 不過 Concerta 對情緒方面無咁大變化, 相對胃口會比吃 Ritalin 更差。(個人意見)

ahpei
作者: carvan    時間: 10-9-24 12:42

我個仔食Ritalin半粒差唔多1個月, 專注力好左少少, 副作用係冇乜胃口, 有時間中面部有少少古怪表情, 医生話再試吓先, 不過冇發脾氣Wor ! 医生話Ritalin 同 Concerta成份一樣, 只係4個鐘1次同12個鐘一次 Wor !
作者: abcbb    時間: 10-10-18 17:46

原帖由 carvan 於 10-9-24 12:42 發表
我個仔食Ritalin半粒差唔多1個月, 專注力好左少少, 副作用係冇乜胃口, 有時間中面部有少少古怪表情, 医生話再試吓先, 不過冇發脾氣Wor ! 医生話Ritalin 同 Concerta成份一樣, 只係4個鐘1次同12個鐘一次 Wor ! ...

My son took Ritalin 半粒 for 1 week, only saw improvement on the first day!! Afterwards, total no effect on my son as reported by his teachers.  Then, increased to 1粒 for another 2 weeks, still no difference.  However, my son's weight was reduced by 1 pound every week.  My son only had 36 pound after 3 weeks!!  We finally decided to stop medication for 3 weeks' trial.      

Now, we pray for nothing happened at school everyday.  
作者: xixi1218    時間: 10-10-19 15:09

這個月我小朋友開始吃藥(concerta)之後,我就疑神疑鬼,一有不妥,就認為是藥力作用。老師有時說他乖了很多,有一日說他很木篤(我都覺),嚇得我想立刻停藥,但第二天又說還挺活躍,可能剛好他前一天有什麽特殊的原因安靜。。。。哎,我都不知道作用有多大,帶他出去玩,有時候好像很好,有時候又好像很木篤和很膽小(不知道吃這個藥是不是會讓他戰戰兢兢)。
不過胃口不好我可以確定是吃藥的副作用,基本上午餐他是一點胃口都沒有,基本沒吃的。。。。
作者: paiwai    時間: 10-10-20 19:45

原帖由 xixi1218 於 10-10-19 15:09 發表
這個月我小朋友開始吃藥(concerta)之後,我就疑神疑鬼,一有不妥,就認為是藥力作用。老師有時說他乖了很多,有一日說他很木篤(我都覺),嚇得我想立刻停藥,但第二天又說還挺活躍,可能剛好他前一天有什麽特殊的原因安靜。。。。哎,我都 ...

我個仔食ritalin都係架...雖然有野令佢好嬲..佢就好大好大脾氣, 但食左藥係無野激怒佢的時侯...都會好似好緊張..好不安咁架..拖實我呀...咁..(平時唔會捉到咁實)仲有呀有時都會"牛牛"地..但有時就好敏感....哎..佢都食左成2個月喇..都好似未平穩到..都唔知隻藥岩唔岩佢...好頭痛~~
作者: 峰仔媽咪    時間: 10-10-20 21:31

今天同仔仔睇私家,因為,仔仔排政府要到明年12月,今年已經9歲,到明年尾才有得睇,他已經5年班上學期尾,成績追唔到不等止,現在情緒行為都好難攪,我真係等唔到先睇私家先。
講番正題醫生開了ritaline 每天2次,每次1粒,其實,第一次睇就開一粒,佢開藥算唔算重 ??
我其實係驚食到呆呆地,上堂都唔知上嘜,咁就死。
請你地比下意見我啦。

原帖由 paiwai 於 10-10-20 19:45 發表

我個仔食ritalin都係架...雖然有野令佢好嬲..佢就好大好大脾氣, 但食左藥係無野激怒佢的時侯...都會好似好緊張..好不安咁架..拖實我呀...咁..(平時唔會捉到咁實)仲有呀有時都會"牛牛"地..但有時就好敏感....哎..佢 ...

作者: paiwai    時間: 10-10-20 22:12

原帖由 峰仔媽咪 於 10-10-20 21:31 發表
今天同仔仔睇私家,因為,仔仔排政府要到明年12月,今年已經9歲,到明年尾才有得睇,他已經5年班上學期尾,成績追唔到不等止,現在情緒行為都好難攪,我真係等唔到先睇私家先。
講番正題醫生開了ritaline 每天2次,每次1粒,其實,第一次睇 ...

峰仔媽咪:
    個人意見: 你仔仔9歲一粒藥應該不算太重吧, 我仔7歲都已經食緊1粒/次(都係每天2次), 已我所知ritalin係計體重開藥的, 每kgx2mg(即係當小朋友有25kgs體重,不可超過每日食50mg) ,另外食藥後情緒方面係我個仔最難攪得一部份~~~
食左藥怕佢會呆呆的又不至於...但會比較定同累就係真的, 但又不至於呆晒咩都入唔到腦的...會較有耐性聽老師講課^^(如果食同唔食藥,食左藥真係乖同定好多,不過脾氣就猛左好多喇 )
作者: xixi1218    時間: 10-10-24 21:42

原帖由 paiwai 於 10-10-20 19:45 發表

我個仔食ritalin都係架...雖然有野令佢好嬲..佢就好大好大脾氣, 但食左藥係無野激怒佢的時侯...都會好似好緊張..好不安咁架..拖實我呀...咁..(平時唔會捉到咁實)仲有呀有時都會"牛牛"地..但有時就好敏感....哎..佢 ...

哇,超相似。。。。會不會真的是藥力的影響呢??其實我只是懷疑,因為藥力的副作用好像沒有這種緊張或不安的情況吧??
作者: paiwai    時間: 10-10-24 23:44

原帖由 xixi1218 於 10-10-24 21:42 發表

哇,超相似。。。。會不會真的是藥力的影響呢??其實我只是懷疑,因為藥力的副作用好像沒有這種緊張或不安的情況吧??

會唔會係平時唔留心, 食左藥就留心左..所以嬲又會激動d 同時個人會敏感左呢
作者: xixi1218    時間: 10-10-31 18:10     標題: 回覆 16# paiwai 的文章

其實我也覺得是自己敏感和多疑的原因。不過如果本身不算太厲害的多動,其實我想過不用藥了, 總覺得一直這麼依賴下去也不是辦法。聽說這個只是控制,沒有治療作用是嗎?
作者: pianocalvin    時間: 10-11-1 15:11

其實小朋友幾大開始要食藥???
作者: paiwai    時間: 10-11-8 13:05

原帖由 xixi1218 於 10-10-31 18:10 發表
其實我也覺得是自己敏感和多疑的原因。不過如果本身不算太厲害的多動,其實我想過不用藥了, 總覺得一直這麼依賴下去也不是辦法。聽說這個只是控制,沒有治療作用是嗎? ...

xixi,
   是呀..d藥係幫助佢控制情緒同多動..係沒有治療的作用, 所以真係食又慘唔食又難(可能我個仔未調o岩d藥喇)其實如果食藥係得keep到, 佢平時好d行為定左變成習慣之後...應該醫生會慢慢停藥...睇下個小朋友keep唔keep到...我估大約都要中學喇(時間要睇個別情況吧)

paino,
   我個仔7歲幾開始食藥, 其實好似多數都係小學先開始食藥, 因為小學生要多點專注不再像幼稚園, 便開始出現時常不專心及多動的情況~
作者: nc2000    時間: 10-11-8 23:06

我個仔食CONCERTA , 我都覺得佢有情緒問題, 食左藥就好躁下, 心情唔多好, 唔想啋人, SAT , SUN 無食藥, 有時都會無端端借D 2鬧人發脾氣咁, 唉真係令你好頭痛

原帖由 paiwai 於 10-10-24 23:44 發表

會唔會係平時唔留心, 食左藥就留心左..所以嬲又會激動d 同時個人會敏感左呢

作者: xixi1218    時間: 10-11-12 23:56     標題: 回復 19# paiwai 的帖子

吃到到中學???哦……我還想最多一年就停了它……又沒治療作用,聽說副作用也不能忽視……真是兩難。
作者: jena2468    時間: 10-11-18 11:33

我仔仔今年中一, 小一下學期開始食RITALIN, 小六轉食CONCERTA 到E+

轉全日之後, 要係學校食藥, 因為老師要睇住佢食, 其實對佢自我形象都有影響, 細個時唔覺, 大大下佢會意識到! 除左藥力下跌脾氣轉差之外, 呢點都係轉食CONCERTA嘅原因 !

我地都係返學先食, 其他日子就唔食藥,等佢食多D野,
作者: paiwai    時間: 10-11-18 12:50

原帖由 jena2468 於 10-11-18 11:33 發表
我仔仔今年中一, 小一下學期開始食RITALIN, 小六轉食CONCERTA 到E+

轉全日之後, 要係學校食藥, 因為老師要睇住佢食, 其實對佢自我形象都有影響, 細個時唔覺, 大大下佢會意識到! 除左藥力下跌脾氣轉差之外, 呢點都係 ...

jena2468,
     想請教下....轉食左concerta脾氣有無改善左呢? 定係差不多呢? 份量多嗎?thx (我都覺得假日停下藥等佢食多d野..haha...現在我個仔都係放學先食lunch, 晚飯就延遲食..希望佢食多d
作者: ahpei    時間: 10-11-19 16:19

我阿仔都是吃 concerta, 吃了一年, 而家 27mg, 但已經不是太控制得到 (專心, 衝動和無耐性) 始終藥物只是幫到少少, 不過好過唔食, 反而行為治療更為重要...

現在 P.2 因上課時仍然唔專心 (發夢) , 所以 lunch 之後加多 1/4 粒 ritalin...情緒是易哭, 脾氣就無乜, Sat and Sun 都是無吃, 因為太瘦, 也是想他吃多一點。
作者: doraemonj    時間: 10-11-19 21:07

小兒剛 confirm 是ADHD, psychologist 建議現在開始食藥, 其實係米6歲才建議食藥? (小兒剛剛5 歲)

the psychologist 話行為治療無大作用, 食藥係最有效.

作者: ahpei    時間: 10-11-22 09:24

通常建議都是6 歲先開始食藥, 請問你的小朋友是幼稚園階段嗎 ? 如果是的話, 可能留待上小一時才開始給他吃藥, 因為始終任何藥物都是有 side effect 的, 你都看到我們很多家長都是擔心小朋友的身體健康, 因為佢地吃左藥會無胃口唔食野, 脾氣亦無咁好, 無乜必要, 當然是不用吃藥。

食藥是最快最有效的方法但不是長期, 但要記住這些藥不能吃一世, 只是暫時同埋最快地解決小朋友上學和社交問題, 長遠黎講都是要行為治療....

原帖由 doraemonj 於 10-11-19 21:07 發表
小兒剛 confirm 是ADHD, psychologist 建議現在開始食藥, 其實係米6歲才建議食藥? (小兒剛剛5 歲)

the psychologist 話行為治療無大作用, 食藥係最有效.

作者: Mcdull    時間: 10-11-23 11:26

其實你們的醫生開retalin給你們之餘,有沒有開多一隻止嘔的藥給你們呢?  如有記住一定要食。 因我仔最初睇的私家醫生話呢隻藥有等均retalin的易情緒燥情況的。 之不過多食藥物都係會另人身體較燥,因此我都有間中帶他睇中醫調理下。
作者: IwanBB    時間: 10-11-23 17:50

因ADHD孩子自制力很低, 會常因衝動及不專心行為直接影響其表現並遭受責備, 自信心受損, 學業也較差.
藥物治療是幫助孩子平日學業及社交, 便孩子較專心及減少衝動行動, 從而幫助吸收知識及建立良好社交, 增加自信心.
小兒為小二生, 服用concerta 27mg後, 發現真的"定"了很多, 學業成績也有進步, 但情緒容易" 失落", 而且胃口很差, 5個月輕了4磅, 高了2cm. 很心痛, 從前活潑可愛的胖孩子變了這樣鬱鬱寡歡的. 這藥物真是有利有弊, 要吃到何時????
相信沒有一位家長是"接受"孩子吃藥的. 我們只能在有藥效的時間盡量照顧和教導他們, 好讓孩子減少衝動所帶來的不便.
聽說中藥能醫治ADHD的, 有家長知道嗎?
我們要一起努力! 父母就是孩子的良藥!
希望多些家長分享心德, 增加大家對教養ADHD孩子的知識和信心.
作者: xixi1218    時間: 10-11-24 11:06     標題: 回覆 28# IwanBB 的文章

很有共鳴,特別是這句“從前活潑可愛的胖孩子變了這樣鬱鬱寡歡的. 這藥物真是有利有弊, 要吃到何時????”
作者: ahpei    時間: 10-11-24 11:34

Hi ~ 你跟我的情況很相似呢, 我囝囝也是 p.2 , 現在吃 concerta 27mg, 請問你囝囝吃了幾耐藥呢 ?
另外有討論區有講睇中醫的事宜, 但費用昂貴, 不是人人能付擔得起, 兒子也抗拒吃中藥, 大家也會傷感情, 所以暫時都是西藥治療, 下個月開始去小童群益會上 course , 你之前有無上過 ?

原帖由 IwanBB 於 10-11-23 17:50 發表
因ADHD孩子自制力很低, 會常因衝動及不專心行為直接影響其表現並遭受責備, 自信心受損, 學業也較差.
藥物治療是幫助孩子平日學業及社交, 便孩子較專心及減少衝動行動, 從而幫助吸收知識及建立良好社交, 增加自信心.
...

作者: IwanBB    時間: 10-11-24 12:29

我囝囝由5月尾開始覆藥到現在, 因是看私家醫生, 所以費用也很昂貴的. 排政府要到明年年尾, 希望到時真的有位.

現囝囝正讀灣仔小童群益會的"adhd小孩情緒管理及與人合理小組", 希望盡能力幫到他. 你在什麼地區上堂呢? 課程名是什麼? 而坊間也有些私人機構開辦有關課程給小孩, 但實在昂貴, 負擔不了.

中醫方面, 我也希望讓孩子得到最好的治療, 但太昂貴了....有心無力....

原帖由 ahpei 於 10-11-24 11:34 發表
Hi ~ 你跟我的情況很相似呢, 我囝囝也是 p.2 , 現在吃 concerta 27mg, 請問你囝囝吃了幾耐藥呢 ?
另外有討論區有講睇中醫的事宜, 但費用昂貴, 不是人人能付擔得起, 兒子也抗拒吃中藥, 大家也會傷感情, 所以暫時都是 ...

作者: rvp    時間: 10-11-27 00:54

其實唔想retalin,可用megavitamin therapy,use high dosage of b6, can reduce the symptom of ADHD.
作者: xixi1218    時間: 10-11-28 21:46

中藥治療有多貴?哪裡的醫生比較好?
作者: Connielai    時間: 10-11-29 15:54

我個仔由5年級開始食藥,初時食RITALIN,食左2年,而家食CONCERTA 27MG,反而覺得CONCERTA無乜副作用,我個仔都好好胃口,相反食RITALIN時就吾想食野。佢今年中二,醫生話復活節試吓比佢停藥。

係呢,你地睇私家既媽咪有無人係睇沈孝欣或林中鍵?
作者: ahpei    時間: 10-11-29 15:55

現在我都是在看私家, 我都是報了灣仔小童群益會, 不過個名叫 "平衡發展小組" 因我的小朋友主要是比較衡動型, 呢個 course 是大人都小朋友一齊返, 分開兩個課室, 黎緊是期六開始, 希望有用啦 ~

原帖由 IwanBB 於 10-11-24 12:29 發表
我囝囝由5月尾開始覆藥到現在, 因是看私家醫生, 所以費用也很昂貴的. 排政府要到明年年尾, 希望到時真的有位.

現囝囝正讀灣仔小童群益會的"adhd小孩情緒管理及與人合理小組", 希望盡能力幫到他. 你在什麼地區上堂呢 ...

作者: IwanBB    時間: 10-11-29 21:52

我囝囝係睇林中建醫生, 你囝囝呢?

原帖由 Connielai 於 10-11-29 15:54 發表
我個仔由5年級開始食藥,初時食RITALIN,食左2年,而家食CONCERTA 27MG,反而覺得CONCERTA無乜副作用,我個仔都好好胃口,相反食RITALIN時就吾想食野。佢今年中二,醫生話復活節試吓比佢停藥。

係呢,你地睇私家既媽咪有無 ...

作者: IwanBB    時間: 10-11-29 21:54

邊度搵到"平衡發展小組"? 我唔見課程資料有...

原帖由 ahpei 於 10-11-29 15:55 發表
現在我都是在看私家, 我都是報了灣仔小童群益會, 不過個名叫 "平衡發展小組" 因我的小朋友主要是比較衡動型, 呢個 course 是大人都小朋友一齊返, 分開兩個課室, 黎緊是期六開始, 希望有用啦 ~

...

作者: IwanBB    時間: 10-11-29 21:55

聽道係灣仔區$1300一星期3份藥.

原帖由 xixi1218 於 10-11-28 21:46 發表
中藥治療有多貴?哪裡的醫生比較好?

作者: Connielai    時間: 10-11-30 14:35

原帖由 IwanBB 於 10-11-29 21:52 發表
我囝囝係睇林中建醫生, 你囝囝呢?

我仔仔都係,睇左1年半,每次睇約$1800,6星期藥。你幾耐睇一次?
作者: IwanBB    時間: 10-11-30 16:09

我好似貴D. 診金$800, 再加藥費$200/每星期, 6星期覆診.

原帖由 Connielai 於 10-11-30 14:35 發表

我仔仔都係,睇左1年半,每次睇約$1800,6星期藥。你幾耐睇一次?

作者: 小艾比    時間: 10-11-30 16:44

IWANBB,
你可唔可以比中醫資料我呀? 謝謝你.

原帖由 IwanBB 於 10-11-30 16:09 發表
我好似貴D. 診金$800, 再加藥費$200/每星期, 6星期覆診.

作者: IwanBB    時間: 10-11-30 17:59

林醫師
電話:36221013
地址: 尖沙嘴彌敦道92號華敦大廈A9A1
(尖沙嘴地鐵站B1出口,向美麗華商場方向走)
要預約時間
費用要視乎所開的藥而定。每星期看一次,每次約一千至一千二百元。

張醫師 (針灸)
電話:23883613
地址: 灣仔堅拿道西231樓梯
要預約時間
費用每次二百五十元 (第一次會多一點)

林中鍵醫生 (西醫)
尖沙咀漢口道28號亞太中心1713室

(係幾位好好既bk媽咪提供^^)

原帖由 小艾比 於 10-11-30 16:44 發表
IWANBB,
你可唔可以比中醫資料我呀? 謝謝你.

作者: 小艾比    時間: 10-12-1 09:14

THX, 另PLS CHECK PM.

原帖由 IwanBB 於 10-11-30 17:59 發表
林中鍵醫生
尖沙咀漢口道28號亞太中心1713室

(係一位好好既bk媽咪介紹俾我^^)

作者: Connielai    時間: 10-12-1 12:26

原帖由 IwanBB 於 10-11-30 16:09 發表

你個仔都係食CONCERTA 27MG?點解收費吾一樣?我無問佢醫生費幾多藥費幾多,次次佢都係1800。星期六日你個仔會吾會食藥?
作者: 皓皓媽    時間: 10-12-1 13:20

請問有冇小朋友係睇何定邦醫生? 佢好唔好? 收費貴嗎?
作者: IwanBB    時間: 10-12-1 14:42

同你囝囝一樣係 Concerta 27mg.
通常星期六日都會食, 除非長時間會去玩就唔會食.
林醫生俾special discount咁好^^
林醫生叫囝囝飲加營素奶粉, 囝囝真係重返d.

原帖由 Connielai 於 10-12-1 12:26 發表

你個仔都係食CONCERTA 27MG?點解收費吾一樣?我無問佢醫生費幾多藥費幾多,次次佢都係1800。星期六日你個仔會吾會食藥?

作者: IwanBB    時間: 10-12-1 15:00

皓皓媽,
何定邦醫生對ADHD好專業.
佢寫左一本ADHD既書叫<四點鐘的驚恐>. 本書寫得好詳細, 對我好有用.

作者: Connielai    時間: 10-12-1 15:03

原帖由 IwanBB 於 10-12-1 14:42 發表
同你囝囝一樣係 Concerta 27mg.
通常星期六日都會食, 除非長時間會去玩就唔會食.
林醫生俾special discount咁好^^
林醫生叫囝囝飲加營素奶粉, 囝囝真係重返d.

...

我個仔食Concerta反而無影響胃口,但以前食RITALIN就真係吾想食野。我個仔星期六日都吾會食,其實只要吾駛返學佢都吾食,林醫生話如果咩無特別都可以吾食,仲話復活節後試吓比佢停藥。
作者: IwanBB    時間: 10-12-1 15:54

你囝囝無影響胃口就好! 係咪一直睇林醫生? 林醫生無開過RITALIN俾我囝囝, RITALIN要4小時食一次, 麻煩D. 希望你囝囝停藥後會適應到.

我囝囝瘦左好多, 好擔心呀~  不過食左藥定D乖D, 我無咁勞氣.

原帖由 Connielai 於 10-12-1 15:03 發表

我個仔食Concerta反而無影響胃口,但以前食RITALIN就真係吾想食野。我個仔星期六日都吾會食,其實只要吾駛返學佢都吾食,林醫生話如果咩無特別都可以吾食,仲話復活節後試吓比佢停藥。 ...

作者: ahpei    時間: 10-12-1 15:57

你 pm 我你的 email 我 send 給你看 ~ (我排了一年)

原帖由 IwanBB 於 10-11-29 21:54 發表

作者: ahpei    時間: 10-12-1 15:58

可 send email 給你, 請 pm 我
原帖由 IwanBB 於 10-11-29 21:54 發表

作者: 皓皓媽    時間: 10-12-1 16:21

IwanBB, 唔該你, 聽你咁講我都放心啲!
原帖由 IwanBB 於 10-12-1 15:00 發表
皓皓媽,
何定邦醫生對ADHD好專業.
佢寫左一本ADHD既書叫. 本書寫得好詳細, 對我好有用.

作者: Connielai    時間: 10-12-1 18:41

原帖由 IwanBB 於 10-12-1 15:54 發表
你囝囝無影響胃口就好! 係咪一直睇林醫生? 林醫生無開過RITALIN俾我囝囝, RITALIN要4小時食一次, 麻煩D. 希望你囝囝停藥後會適應到.

我囝囝瘦左好多, 好擔心呀~  不過食左藥定D乖D, 我無咁勞氣.

...

我吾係一直睇林醫生, 之前睇沈孝欣,但因為太遠,睇左2年轉去睇林醫生。一睇林醫生佢就開concerta呢隻藥。我個仔今年中二,林醫生話好多adhd既小朋友到左青春期都會自然好番,吾駛再食藥。你要加油呀。
作者: IwanBB    時間: 10-12-2 09:26

多謝你既鼓勵!

你有排政府嗎? 私家醫生實在好貴, 好似燒銀紕咁><

原帖由 Connielai 於 10-12-1 18:41 發表

我吾係一直睇林醫生, 之前睇沈孝欣,但因為太遠,睇左2年轉去睇林醫生。一睇林醫生佢就開concerta呢隻藥。我個仔今年中二,林醫生話好多adhd既小朋友到左青春期都會自然好番,吾駛再食藥。你要加油呀。 ...

作者: external    時間: 10-12-2 09:48

請問各位媽媽, 是否在政府做評估後才去看西醫, 或直接看西醫?  HEEP HONG 做評估好嗎?  MANY TKS.
作者: Connielai    時間: 10-12-2 10:53

原帖由 IwanBB 於 10-12-2 09:26 發表
多謝你既鼓勵!

你有排政府嗎? 私家醫生實在好貴, 好似燒銀紕咁><

我沒有排政府,其實係第1次同初期要試藥時睇得密d,試啱藥就6星期先睇1次,但我成日都吾準時去覆診,有時2-3個月先去一次。因為我個仔已經好穩定,而且放假又吾會食藥,但林醫生就比足6星期藥,咁我見成日都有藥剩,咪吾去住囉。所以對我來講負擔也不是太大。

作者: IwanBB    時間: 10-12-2 13:51

你講既3個地方都可以做評估!

政府:
費用好平但等好耐. 小學生要先由普通西醫寫信証明疑似專注力或過度活躍, 再將信fax去相關區域既兒童體能測驗評估中心排期評估. 如確診, 可排政府精神科. 由評估到見醫生取藥, 時間最少3-4年.

協康會: 評估是按所用時間收費的. 只需填表及電話預約便可. 會提供評估報告, 如確診會寫轉介信給政府醫院. 另有行為治療課程提供.

私家精神科醫生: 收費最貴但最快的, 只需電話預約. 提供藥物治療.

原帖由 external 於 10-12-2 09:48 發表
請問各位媽媽, 是否在政府做評估後才去看西醫, 或直接看西醫?  HEEP HONG 做評估好嗎?  MANY TKS.

作者: IwanBB    時間: 10-12-2 14:18

睇私家醫生時間會彈性好多, 我一直係星期六去.

政府就要week day, 要請假. 如排到, 我都一定去, 因為起碼有4年要食藥, 要慳慳慳....唉....

原帖由 Connielai 於 10-12-2 10:53 發表

我沒有排政府,其實係第1次同初期要試藥時睇得密d,試啱藥就6星期先睇1次,但我成日都吾準時去覆診,有時2-3個月先去一次。因為我個仔已經好穩定,而且放假又吾會食藥,但林醫生就比足6星期藥,咁我見成日都有藥剩,咪吾去 ...

作者: Connielai    時間: 10-12-2 19:22

原帖由 IwanBB 於 10-12-2 14:18 發表
睇私家醫生時間會彈性好多, 我一直係星期六去.

政府就要week day, 要請假. 如排到, 我都一定去, 因為起碼有4年要食藥, 要慳慳慳....唉....

係呀,我又係星期六去,多數11點。我個仔次次去到都黑口黑面, 因為佢覺得自己無問題,吾想去見醫生,同埋放假佢吾想咁早起身。醫生同佢講10句佢先答一兩個字,我都吾好意思。有時我同醫生講佢情緒吾好,佢就會連我都嬲埋,因為佢怕醫生會加藥或者吾比佢停藥。我之前睇另一個醫生,佢會叫我個仔出去先,然後再同我傾,我覺得咁會好d。
如果你睇政府佢會吾會比番同一隻藥你定係又要試藥?你個仔而家先小二,咁有得睇政府梗係睇啦。我個仔開始睇醫生時已經小五,所以無排政府,如果排期而家都吾知有得睇未。
作者: IwanBB    時間: 10-12-3 11:15

因為你囝囝已經大個, 又係青春期, 有自己主見. 所以唔想食藥唔想睇醫生, 好正常. 咁都好, 對自己有要求先會有進步.

星期六日無食藥時, 有無定D? 會唔會分心?

原帖由 Connielai 於 10-12-2 19:22 發表

係呀,我又係星期六去,多數11點。我個仔次次去到都黑口黑面, 因為佢覺得自己無問題,吾想去見醫生,同埋放假佢吾想咁早起身。醫生同佢講10句佢先答一兩個字,我都吾好意思。有時我同醫生講佢情緒吾好,佢就會連我都嬲埋, ...

作者: Connielai    時間: 10-12-3 16:14

原帖由 IwanBB 於 10-12-3 11:15 發表
因為你囝囝已經大個, 又係青春期, 有自己主見. 所以唔想食藥唔想睇醫生, 好正常. 咁都好, 對自己有要求先會有進步.

星期六日無食藥時, 有無定D? 會唔會分心?

...

佢星期六日無食藥,因為吾駛溫習同做功課,見佢打機同睇電視都好專心。可能因為佢都大個,吾會好似小朋友咁走來走去,就算同佢去飲茶都坐定定,所以我吾覺佢有咩分別。只係會不停咁講野,同我講,同細佬講,個口合吾埋咁,好煩。你個仔呢?吾食藥定吾定?
作者: IwanBB    時間: 10-12-3 18:49

囝囝食藥後會定D專心D, 做功課&溫習都可以好專注. 而且會乖D. 如果無食藥, 會慢吞吞, 成日唱歌仔.

睇電視睇圖書食飯, 佢食唔食藥都無分別, 都可以坐定定.

試過有次返學無食藥, 老師話囝囝表現不住, 唔專注&撩同學, D功課做得無咁靚.

星期六日因囝囝要溫習同上補習, 所以都會食藥,

原帖由 Connielai 於 10-12-3 16:14 發表

佢星期六日無食藥,因為吾駛溫習同做功課,見佢打機同睇電視都好專心。可能因為佢都大個,吾會好似小朋友咁走來走去,就算同佢去飲茶都坐定定,所以我吾覺佢有咩分別。只係會不停咁講野,同我講,同細佬講,個口合吾埋咁,好 ...

作者: perpermom    時間: 10-12-15 14:47

我阿仔今年小四, 暑假係小童群益會assess完證實ADHD, 掛政府排到2012,所以而家睇緊何定邦醫生. 阿仔食concerta 27mg, 胃口唔好, 由開始食到而家瘦左12-3磅, 不過學習情況有好大改善, 開學以來暫時仍未有老師投訴,如果我可以早d行動就好喇
作者: IwanBB    時間: 10-12-15 16:41

瘦左12-3磅-->>睇左都心痛... (我囝囝都瘦左5磅... )

學習情況有好大改善, 開學以來暫時仍未有老師投訴-->>咁就好! 小四發現唔算太遲, 而且你已經好盡力, 唔等政府而立即睇私家!!! 唔好自責!!!

加油!努力!!!!:loveliness: :loveliness:

原帖由 perpermom 於 10-12-15 14:47 發表
我阿仔今年小四, 暑假係小童群益會assess完證實ADHD, 掛政府排到2012,所以而家睇緊何定邦醫生. 阿仔食concerta 27mg, 胃口唔好, 由開始食到而家瘦左12-3磅, 不過學習情況有好大改善, 開學以來暫時仍未有老師投訴,如 ...

作者: heichunmum    時間: 10-12-21 11:11

作者: perpermom    時間: 10-12-22 16:03

共勉之- 其實小朋友本身都係度努力緊,我地要多多支持佢地!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5