教育王國

標題: 26 個月還不懂說話 [打印本頁]

作者: copo    時間: 10-8-30 18:26     標題: 26 個月還不懂說話

阿仔已經 26 個月了, 已在已經番緊 N 班, 但現在最令我擔心的是他不肯說話, 他有時都會聽到他說出姐姐、爸爸爸爸、媽媽媽媽等的一些聲音(或者只是接近的聲音?), 雖然我覺得他並不是叫緊人, 可能只是隨口發出的聲音, 有時也有些太空話。

日間時在家是由女麻女麻照顧的, 我和太太每天都回女麻女麻家吃飯, 然後帶回家睡覺, 早上上班前就帶他到女麻女麻家, 平時女麻女麻都會跟他說很多話, 也有姑姐等和他玩, 說話, 但他就是不太愛說話。

兩個月前兩歲的健康院檢查時, 我們也跟姑娘提及他似乎在說話方面的發展有問題, 姑娘也有同感, 並將於十月約見醫生。

由於剛有朋友的仔仔剛做完評估是有自閉証傾向, 所以近來認真的做資料搜集, 能找到幫他的方向, 希望只是語言遲緩問題。太太說他的朋友的仔仔都係成三歲先識講野, 仲要一識講野就好叻, 話男子多數會有點遲, 所以暫時並未非常擔心, 也有朋友都說男仔一搬都會慢一點, 叫我不要太擔心......雖然為了呢件事心情好低落, 食唔安坐唔落, 或許我太緊張了, 我只是不想我因為缺乏危機感, 遲了給他適當的幫助, 毀了他一生 (是否說的有點誇張?).....

月初開始他開始上 Nursery 班, 也將我的擔憂跟 Nursery 的老師傾過, 老師說他的言語發展是慢一點, 因為一般小朋友兩歲起碼會懂得說一些單字, 比較慶幸的是老師說並未留意到他有自閉症的症狀, 都有同小朋友一起玩, 上了差不多一個月, 行為上都已有進步, 也留意到他上學校後平時都喃喃自語多了說話, 是自己練習發音? 再觀察多一排, 到十月時見醫生再作打算....但都會同時間看多點資料, 找點 weekend 的 playgroup 玩玩, 同佢講多D野, 試試一些網上分享的家居訓練 (大家有好的家居訓練方法可以提供嗎?), 希望可以幫到佢。

希望他會開始再講多D, 吱吱喳喳!
作者: ttlucky0303    時間: 10-8-31 10:06

只要你小朋友有眼神交流就OK架啦, 我小朋友都係講野慢, 你可以試下同佢去私人言語評估, 再做適當既TRAINING, TRAINING最好係有家長陪住, 從中學習點同小朋友玩, 引佢講多0的野, 每日同佢玩多0的, 講多0的佢周圍既事物, 會好好多,

我個女2歲半先開始集中訓練中文, 而家0的中文好左好多...而家3歲同番我講中文, 不過有唔識既中文都會講番英文, 不過只限於2,3詞組句.以前要問一句/教一句先講一句, 而家都可以主動發言. 不過仍未去追番哂.

每晚同佢講故事同佢玩互動既玩具就會好好多架啦~~
一齊努力啦~~^^
作者: BOYBOYYIP    時間: 10-8-31 15:35

您好, 我小朋友(男仔)都就快24個月了, 仍然只會說單字 (媽媽, 爸, 奶奶, wuwu (狗) & ya既音), 我都非常擔心呀!! 上個月去咗私人機構評估, 覺得/懷疑佢似口肌問題+失用症. 上咗兩堂training, 都係想令佢郁下個口 (e.g. 合埋, o咀, 豬咀etc). 治療師叫我係屋企同佢按摩下個面豬(打圈), 同埋按摩牙肉, 佢話都應該有d幫助喎....

大家一齊努力吧!!
作者: prinia    時間: 10-8-31 15:39

我仔仔現在27個月都係仍然未有一個單字, 只係成日自己係度講BB話. 上個月終於排到期去政府兒童體能智力測驗中心見言語治療師做評估同做聽力測驗, 測驗結果話佢唔似有自閉症, 只係言語發展遲緩, 係大慨12個月既程度.

因為仔仔將在9月返N1, 言語治療師話返左學應該會有好大進步, 所以會等佢返左3個月學再跟進. 現在建議平時多D同佢傾偈, 玩D吹氣既遊戲等等, 希望佢會好快講識講野啦!

我都聽過朋友講話D男仔一係唔識講野, 一識講就會無時停...
作者: loklok0104    時間: 10-9-3 13:18

原帖由 copo 於 10-8-30 18:26 發表
阿仔已經 26 個月了, 已在已經番緊 N 班, 但現在最令我擔心的是他不肯說話, 他有時都會聽到他說出姐姐、爸爸爸爸、媽媽媽媽等的一些聲音(或者只是接近的聲音?), 雖然我覺得他並不是叫緊人, 可能只是隨口發出的聲音,  ...

你真係講出我心聲, 我細仔既情方同你仔仔差唔好, 佢2.6歲, 都係只有單字中(dad dad, ma ma, 哥哥, car car, vi vi, 姨姨, wow wow, 街街, seat seat), 但當中好多都係我地講, 佢才會跟住講, 好多都唔好自己講, 情況令我地非常擔憂, 因為有哥哥既關係, 照計佢應該對佢會好有利於講野, 但...

所以同樣地我同老公為了呢件事心情好低落, 有人話我太緊張, 我亦驚自己因為缺乏危機感, 遲了俾他佢適當既幫助, 毀左佢一生.

作者: junjun609    時間: 10-9-3 22:45

My son is now 27 months ( preterm baby), most of time he speak single words only.Sometimes he can speak 2 words together eg wash hand, sit down, thank you...

He was take care by maid who speak in english, I and my husband speak in Cantonese + English.

He had speech assessment done today , the speech therapist said he had speech delay for about 6 months.

We now plan to start speech therapy for him, but it was very expansive
作者: copo    時間: 10-9-4 03:37

近日十分著緊阿仔的言論問題,因他到現在成 26 個月都唔會叫爸爸媽媽,佢有時係會講得出那個聲音,但必定唔會對住果個人講,老婆看似沒什麼大不了,還說有小朋友再大才會說話,早上個月我還會有此想法,我只是不想再遲遲不給他正視這問題,始終下年上 K1 時都必須要懂說話才可,或許已經遲了一點,因見好多版友都是 bb 十多個月如發現問題就立即作出行動。Anyway 星期日約了一個私人的語言治療師做一次上們的評估,最住要係可以讓她評估一下阿仔遲緩了多少(我想最少有一年),而且也可以給我們一些專業意見如何可以幫助他學講野。
阿仔雖然近幾星期開始番 N1 時已多了說話,但都是 bb 話,起碼出聲多了一點,希望是個 good sign。

家人都話我是否大緊張,但我只是想 Hope for the best, prepare for the worst。
作者: mybabynbaby    時間: 10-9-4 07:23

小朋友係自己既, 唔需要對外界交代,只要小朋友好, 有進步就已經好啦~~
好多人既觀點唔同, 正視定緊張, 忽略定自由發展, 好多時只係一線之差
作者: loklok0104    時間: 10-9-4 12:14

原帖由 copo 於 10-9-4 03:37 發表
近日十分著緊阿仔的言論問題,因他到現在成 26 個月都唔會叫爸爸媽媽,佢有時係會講得出那個聲音,但必定唔會對住果個人講,老婆看似沒什麼大不了,還說有小朋友再大才會說話,早上個月我還會有此想法,我只是不想再遲遲不給他正視 ...

請問你個私人語言治療師上門做評估要幾錢呀?

thanks!
作者: lamn    時間: 10-9-4 13:08

我個仔剛20個月到, 我肯定佢唔會有自閉症, 平時佢唔肯跟住我地講野架, 不過一落街見到小朋友就一輪咀講bb話.
我知有好多原因都會遲講野, 好多人都話男仔會遲d先講野,所以我唔担心佢唔識講,只係遲d啫,仲會一講就好叻...haha

想問問大家, 你地個小朋友出牙既情況呀..因為我發現出牙快d, 多d既,都好似快d學識講野......我個仔現在只係得六隻牙上面兩隻下面4隻, 唔知係咪真既呢!!!

來個小小既統計...大家研究下
作者: copo    時間: 10-9-5 16:41

原帖由 loklok0104 於 10-9-4 12:14 發表

請問你個私人語言治療師上門做評估要幾錢呀?

thanks!

$600 50分鐘,其實都係同佢玩下玩具,做 d 一般的測試,如叫佢指下想要的東西,想要的東西可否表達,但阿仔好多都做唔到,有野想要就走埋去拿,唔會出聲唔會手指指,治療師話佢的認知同語言都係得一歲左右,即係起碼遲左一年。佢話又唔係好似自閉症,因為最起碼目光接觸應沒大問題,最大問題係唔識表達,最起碼手指指都唔識。

佢建議平時要多 d 製造機會令佢模仿,因為教佢講野都係基於模仿大人的聲音,才可進一步教佢講野,如將佢喜歡的東西放到拿不到的地方,當佢想要的時候就要教佢表達,手指指他好,同佢講野也好。

當然由於係 freelance 所以就算是評估完係有問題慢左都未能做轉介,最主要係問下佢一 d 意見睇下有咩方法可以幫助到佢,同埋比屋企人知道我的擔心唔係空想,佢地成日都以為佢好多野都識,但佢識有可能係成日做,同環境的選擇性不夠所以佢做到,我都希望佢係果 d 一係唔講,一講就好叻,但現在開始一定要主動 d 比訓練佢,唔可以再縱容佢咁多。
作者: loklok0104    時間: 10-9-5 23:46

原帖由 copo 於 10-9-5 16:41 發表

$600 50分鐘,其實都係同佢玩下玩具,做 d 一般的測試,如叫佢指下想要的東西,想要的東西可否表達,但阿仔好多都做唔到,有野想要就走埋去拿,唔會出聲唔會手指指,治療師話佢的認知同語言都係得一歲左右,即係起碼遲左一年。佢話又 ...

Thank you for your sharing!

請問果位治潦師係屬邊間機構架? 你有無排政府既兒童發展評估中心呀? 你有無試過協康會既playgroup呀? 我覺得唔錯!
作者: copo    時間: 10-9-7 10:44

我沒問她在那個機構工作,她那天只是私人性質上來做個評估,她說星期日是不會工作的,或者我們的住所比較近吧。

來緊十月尾會再到健康院見醫生(上次兩歲時姑娘都話佢唔識講野有問題),我想最快到時才開始排政府的評估,另外我正考慮到邁步作一個發展評估,因為他們可轉介排政府服務,應該可以快點開始排。

比較令我安慰的是治療師說阿仔的問題也不算太嚴重,言語治療也可以在家居進行,而且治療的收費也很貴,我想是因為阿仔根本還未有語言基礎,出去做訓練也沒大用處吧,也遇過很多的朋友的小朋友都是兩三歲才說話。現在最重要的是給他製造多點和他溝通的機會,多d同佢講野,多d讚佢,近來都經常聽佢玩聲(bb話?),N1 的老師都說他平時說話多了(BB話),也算是有進步吧。

另外,家人都似乎開始認真地正是這問題,多了主動同他說話,教佢做不同的動作,所以呢,第三者講的說話才是真理,我同佢地講就當我發嗡風。
作者: loklok0104    時間: 10-9-7 11:33

原帖由 copo 於 10-9-7 10:44 發表
我沒問她在那個機構工作,她那天只是私人性質上來做個評估,她說星期日是不會工作的,或者我們的住所比較近吧。

來緊十月尾會再到健康院見醫生(上次兩歲時姑娘都話佢唔識講野有問題),我想最快到時才開始排政府的評估,另外我正 ...

因為治潦師係專業人士, 所以你家人才開始正視呢個問題.

我細仔都係2歲時係健康院被姑娘話佢要見醫生, 之後再過約2星期後就見健康院醫生, 我當時無去, 只有菲姐同爺爺一齊帶小朋友去, 做完初步評估, 我同醫生傾過電話了解小朋友發展, 醫生驚話佢樣樣發展都係遲緩, 我當時好down, 回家我追問菲姐醫生點同細仔做test, 菲姐話整個過程醫生都係用中文問亞仔, 根本亞仔就唔明醫生既指令......

之後我去兒童智能評估中心排期, 排期當日姑娘會同小朋友做初步既test, 今次我自己親自去, 我叫姑娘用英文同佢溝通, 結果佢所以指令都可以做到, 我個心才定下來. 但最大問題係依然唔識講野, 但佢識手指指表達想要既野, 由2月尾排到而家仲未有位, 不過見佢係呢段時間係有進步架, 佢多左好多唔同佢發音(太空話), 多左單字, 有小小基本對話, 如我問佢:得唔得, 佢識答:得, 或好唔好, 要唔要, 佢都可以答我, 自理能力有進步, 如飲水時飲到件衫濕晒, 佢會自己去取紙巾放係衫裡面, 流鼻水時自己會取紙巾抺, 自己除鞋......, 呢D既進步已令我地非常開心, 雖然比正常同年既小朋友還差一大距.

大家都要努力呀!
作者: ^Vivi^    時間: 10-9-10 14:57

各位,

我仔仔現在4歲了, 我是過來人
我睇完你地的留言, 深深感受到大家的憂慮,因為當初我都擔心過, 而且老公無支持, 單拖帶仔仔去呢度去個度見治療師/醫生個種感覺到今時今日我仲記得....

我講返我仔仔的成長過程給大家分享, 可能未必啱大家, 但希望給大家參考參考吧

我仔仔約1歲半試過發聲叫ma / dad 單音但維持好短的時間, 之後完全無發聲
只會叫:"呀...呀呀"(如須要大家幫手)

直至2歲3個月返N班都原全唔講說話, 莫講話單字, 除o左"呀"字其他連發音都無

到差不多3歲開始講ABC,MAMA等,到今日我仲好清楚記得聽到仔仔識講的情景, 非常感動, 我還記得他第一次講2字, 我係開心到成個跳起, 仔仔還跟我一起跳..   
p.s.我個仔由細到大好鐘意英文字母及數目字, 所以佢一識講就係呢兩種字先

當時還以為雨過天x, 因為返學一段時間,諗住佢開始會講說話...誰不知,學校同我講懷疑佢有自閉傾向, 話要搵專業人仕做評估

其實呢段時間內, 我個仔有做私人言語治療, 政府做評估, 見埋兒科醫生等...話佢言語發展遲緩,但無話佢自閉, 而且我見仔仔慢慢有眼神接觸又肯同小朋友玩無再搵私人評估(自閉傾向)

當時我聽醫生建議,買煮飯仔, 洋娃娃等亙動的玩具(因之前我全部買學術性玩具),  每日都抽時間同佢玩,用誇張的說話及表情同佢玩, 盡量要佢回應

仔仔是由奶奶全天侯照顧的, 就算仔仔想飲水都唔使開口唔使自己動手扲水杯, 治療師建議唔好咁容易比佢, 要佢發聲先比佢等等, 如果佢完成到一個發聲,就給予糖果獎勵

仔仔滿3歲後轉變好大, 佢一開始講ABC, 1-10, 跟住中文單字(佢對中文最無興趣)

由於仔仔6個月開始我不停播英文兒歌/迪迪士英語/班尼等, 原來佢入晒腦, 仔仔一識講說話, 就爆晒出來

仔仔3歲半識講1-100, ONE - ONE HUNDRED
作者: mybabynbaby    時間: 10-9-10 16:27

^Vivi^,

你個小朋友同我個女情況差唔多, 佢由4個月開始睇英文DVD, 睇英文書(都係迪迪尼同班尼..ETC) 1歲時我地讀0的字,佢可以指出黎, 歲半到先開始講英文單字, 2歲佢可以講好多英文單字(sit down, lay down...etc), 佢好鍾意睇, 講野都係以英文為主, 我就發覺有問題, 因為佢只能講英文既字, 未能一句句講, 而英文唔係我地既mother lang. 似乎教唔到佢講多0的野, 2歲我就開始同佢講番中文, 令佢錯過左講野既黃金期, 而家3歲佢終於同我講中文, 不過有時唔記得同唔識中文,佢都會講番英文.
而家只能講3,4詞既句子, 未識發問, 只係成日問daddy/mammy, where r u?

你而家點同小朋友溝通,係英文定中文??
因為我都唔知點做,同佢玩套迪迪尼就用英文, 而家同佢玩同平時講日常生活野用哂完中文, 你係唔係呀??!

作者: ^Vivi^    時間: 10-9-10 23:04

mybabynbaby,

其實我地全家都講中文,當初治療師及班主任都有建議我唔好再比英文字/數目字佢睇,(當時佢一見到英文字母/數目字就入晒迷),叫我地講一種言語, 唔好又中文又英文

今日仔仔都識讀好多英文單字
但各方面都比同齡發展遲, 例如寫字/畫畫等都比較弱,
不過佢識開口我已經好感恩
所以大家都要加油~~

原帖由 mybabynbaby 於 10-9-10 16:27 發表
^Vivi^,

你個小朋友同我個女情況差唔多, 佢由4個月開始睇英文DVD, 睇英文書(都係迪迪尼同班尼..ETC) 1歲時我地讀0的字,佢可以指出黎, 歲半到先開始講英文單字, 2歲佢可以講好多英文單字(sit down, lay down...etc) ...

作者: mybabynbaby    時間: 10-9-11 01:52

vivi,
佢肯講野真係已經好開心...唔理佢中定英, 不過我言語治療師話中英都冇所謂,只要你教番佢講一次中文就得, 等佢知道同邊個應該講中文, 邊個講英文..
你而家有同小朋友做咩訓練, 可以分享下嗎??!!
作者: loklok0104    時間: 10-9-13 10:38

原帖由 ^Vivi^ 於 10-9-10 14:57 發表
各位,

我仔仔現在4歲了, 我是過來人
我睇完你地的留言, 深深感受到大家的憂慮,因為當初我都擔心過, 而且老公無支持, 單拖帶仔仔去呢度去個度見治療師/醫生個種感覺到今時今日我仲記得....

我講返我仔仔的成長過程 ...

謝謝你的分享呀! 給我們打了一支勁心針,我非常盼望有這一天的來臨!
作者: pocoyo123    時間: 10-9-17 01:05

我亞仔兩歲唔講野, 跟工人姐姐, 3歲先有2-3個字組合, 學左3年言語+社交, 現在, 多野講到要佢安靜, 多D訓練啦, 你會好以我亞仔咁
作者: ST_cheung    時間: 10-9-21 13:59

大家加油, 有問題不妨發問 (我是言語治療師)
作者: BOYBOYYIP    時間: 10-9-21 14:33     標題: 回復 21# ST_cheung 的帖子

您好呀, ST_cheung

我小朋友兩歲, 做咗評估話佢似失用症, 咁可以幫小朋友做乜野training呢?? 佢暫時只識講媽媽, 爸爸, 奶奶, wowwow(即係叫狗狗), ya (屋企姐姐叫yati, 只識發ya音), 啊既音 & 唔既音都會有的.
作者: ST_cheung    時間: 10-9-21 22:22     標題: 回復 22# BOYBOYYIP 的帖子

如果係失用症......因小朋友的motor planning有問題...會練口部的運動...會請小朋友模仿發簡單元音...如: 呀.../i/...烏...柯...OK就要組合....
如: 呀烏.....呀柯....再ok就發兩個元音的組合三次..
即: 呀烏.呀烏.呀烏.....再慢慢增加次數, 速度, 和模仿的元音數量...
另外都會做口肌和發音訓練..
詳細情形都要看小朋友的能力啊!
作者: ST_cheung    時間: 10-9-21 22:39

仲會按需要提供輔助小朋友日常的表達..如:手勢/手語, 圖片...因小朋友未能清楚表達..
作者: BOYBOYYIP    時間: 10-9-22 10:38     標題: 回覆 23# ST_cheung 的文章

如果比佢番n1, 發音改善大唔大呢? 失用症比言語遲緩是否需要更多既時間及訓練呢? 好擔心, 唉...........

唔好意思, 太多問題
作者: wittymom    時間: 10-9-22 14:11

hello ST_cheung,

my boy has some congential illness with lungs and born premature (1.5 mths preterm). His conditions r vey much stablilised and he is like any normal 2 yr old. He is average (line 50 in grownth chart) in height. but weight is always on line 10.

We ve a bigger girl of 5.5 yrs old and they like playing with each other. my domestic helper also used to be a teacher and talks a lot to my boy. However, my boy is already 2 yrs and 2 mths, he still can only say 'daddee' but referring to anything he wants us to see. So he would say 'daddee' to me or anyone!

I always teach him to say 'ma ma'. he tried for a few times (altogether less than 10 times) but seems unwilling to say.

last night, i heard him saying to my helper 'see che che'.

except these, he only says BB language.

he will ve assessment next month but dr. already said he is late in development esp speech.

i wld like to seek yr opinion if we need to go for speech therapy asap!

thx

原帖由 ST_cheung 於 10-9-21 13:59 發表
大家加油, 有問題不妨發問 (我是言語治療師)

作者: happyST    時間: 10-9-23 13:28

作者: ST_cheung    時間: 10-9-24 21:57

返N1的好處會係俾到小朋友多D語言刺激...可幫助語言發展...如果想有改善發音...似乎需多靠家長的家中訓練...

至於失用症是否需更多時間訓練.....好難一概而論...我會鼓勵媽媽你繼續努力...多與小朋友做訓練啊!!

原帖由 BOYBOYYIP 於 10-9-22 10:38 發表
如果比佢番n1, 發音改善大唔大呢? 失用症比言語遲緩是否需要更多既時間及訓練呢? 好擔心, 唉...........

唔好意思, 太多問題

作者: ST_cheung    時間: 10-9-24 22:12

Hello Wittymum,

according to what you described, ur boy is likely having delay in speech and language as a normal 2 yr old kids can produce 2-element phrase (e.g. subject+verb, verb+obj) or more.. (and how about his comprehension?)

So u said u have a domestic helper taking care ur child, so what language she is using?? and the complexity of language she is teaching ur boy?

other questions i would like to know is what type of food ur boy is eating now, does he drool...which relate to his oral motor ability..

suggest u focus on playing simple sounds when playing with ur boy e.g. /baba/, /bubu/ ...and model with single words when playing...these suggestions are based on what u described ur boy's current ability. hope these info could help u..

原帖由 wittymom 於 10-9-22 14:11 發表
hello ST_cheung,

my boy has some congential illness with lungs and born premature (1.5 mths preterm). His conditions r vey much stablilised and he is like any normal 2 yr old. He is average (line 50  ...

作者: BOYBOYYIP    時間: 10-9-28 10:27

同佢一齊上咗幾堂言語training, 都發覺佢多咗d聲, 但仍然係bb話, 不過起碼佢呢家可以吹到波波及吹笛都有聲, 希望番n1可以幫到佢多d啦.

我要訓練佢多d兩個音至得喇!! Many thanks~~

原帖由 ST_cheung 於 10-9-24 21:57 發表
返N1的好處會係俾到小朋友多D語言刺激...可幫助語言發展...如果想有改善發音...似乎需多靠家長的家中訓練...

至於失用症是否需更多時間訓練.....好難一概而論...我會鼓勵媽媽你繼續努力...多與小朋友做訓練啊!!

...

作者: wittymom    時間: 10-9-28 10:30

hello, ST_cheung and thank you for your reply.

my boy will attend a development assessment with gov't and speech assessment in private by end of month.

for comprehension, i think he is ok, e.g. i observed that he would put back the colour pencil tidily with all pencil heads to 1 direction, e.g. he would imitate his sister to raise arms and turn around when dancing, e.g. if he is hurt in the finger or leg, he would come to you and point to his finger and leg with a worry look and say some baby language., e.g. he would point to some cartoons one by one and look at you as if asking you 'what is this?', e.g. when some sudden thing happen like the tv turned off or someone's mobile rings, he would look to u and say 'oah', etc.

our helper speaks in english with him, but we usu speak cantonese with him. but i tried saying cantonese, eg. give daddy this book, and at another time in english, e.g. put the pencil on the table. he would be able to follow instructions in both languages.

he has no problem in eating and never would he vomit. he likes trying the teeth and doesnot like eating soft things. e.g prefer rice than congee, biscuits than bread

i tried playing oral training games with him too (i invent), e.g. we hold hands in hands together and say WA when spread like a balloon and say WOO when come togehter again. he is happy to play but will not imitate the sounds.

thank you for your opinion again.

原帖由 ST_cheung 於 10-9-24 22:12 發表

according to what you described, ur boy is likely having delay in speech and language as a normal 2 yr old kids can produce 2-element phrase (e.g. subject+verb, verb+obj) or more.. (a ...

作者: BOYBOYYIP    時間: 10-9-28 10:31

同佢一齊上咗幾堂言語training, 都發覺佢多咗d聲, 但仍然係bb話, 不過起碼佢呢家吹到波波&吹笛都有聲, 希望番n1幫到佢多d開聲啦.

我要繼續努力咁訓練佢兩個元音.  Many thanks~~

原帖由 ST_cheung 於 10-9-24 21:57 發表

...

作者: BOYBOYYIP    時間: 10-9-28 10:33

同佢一齊上咗幾堂言語training, 都發覺佢多咗d聲, 但仍然係bb話, 不過起碼佢呢家吹到波波&吹笛都有聲, 希望番n1幫到佢多d開聲啦.

我要繼續努力咁訓練佢兩個元音.  Many thanks~~
作者: wittymom    時間: 10-9-28 10:37

thankyou st-cheung for your reply.

for comprehension, i think my boy is ok, i observed that he can follow simple instructions in both cantonese and english .e.g give that book to dady, e.g. put the pencil on table. He also act like normal children e.g. when hurt the leg or finger, he would come to u and point at the leg or finger and complaining in bb language. also, he would ask u to read the books for him by body language.

he likes eating hard things eg. prefer biscuit than bread, rice than congee. no drooling

wanted to bring him to playgroup too but afraid of getting sick esp. he has congential illness

thx for your opinion again.

原帖由 ST_cheung 於 10-9-24 22:12 發表

according to what you described, ur boy is likely having delay in speech and language as a normal 2 yr old kids can produce 2-element phrase (e.g. subject+verb, verb+obj) or more.. (a ...

作者: wittymom    時間: 10-9-28 10:39

thank you , tried to reply twice but the system is not working. will try again

作者: wittymom    時間: 10-9-28 10:42

helllo st-cheung, tried to reply more than 3 times but the system is not working,.... will keep trying
作者: wittymom    時間: 10-9-28 10:42

hello there

作者: wittymom    時間: 10-9-28 10:44

hello there.....

作者: ST_cheung    時間: 10-9-28 13:24     標題: 回覆 34# wittymom 的文章

wittymom,

the game u invented is gd....keep doing that with different sounds..and when ur boy is interested, he will imitate what u are doing..

and one more thing to remind...rem request ur boy to speak or do some gesture in order to get what he wants (e.g. food, toys)...and never give him everything before he request, this is one point that many parents neglect..

add oil and welcome to ask me any questions!!!
作者: DJ_PARENT    時間: 10-9-29 14:50

Hello, my nephew (2 years old)  just came to HK from Shanghai. He can only say 'mama'. His mother talks to him in Putonghua while his father in Cantonese. I wonder if this is the reason why he cannot speak. What can we do to help him?
作者: ST_cheung    時間: 10-9-29 20:17

it might be one of the reason for the delay in speech and language...but of coz there might be other reasons too..since the child already delay in speech...it would be better if the parent use only one language at home..

原帖由 DJ_PARENT 於 10-9-29 14:50 發表
Hello, my nephew (2 years old)  just came to HK from Shanghai. He can only say 'mama'. His mother talks to him in Putonghua while his father in Cantonese. I wonder if this is the reason why he cannot  ...

作者: DJ_PARENT    時間: 10-9-29 20:37     標題: 回覆 1# ST_cheung 的文章

Thank you.
作者: pho2009    時間: 10-10-11 15:24

Dear ST Cheung,

My yonger boy who is  almost 19 months old and only speak few words, like mom, dad, ( hit, naught... in cantonese). He can't use stew and don't understand some simple instruction.  He only able to follow some simple insturction by copy us.  He has some complication when he was born and stay in ICU for 7 days.  He can speak Mom nad Dad when he was 6 months old, but after that no improve in the past 1 year.  I am very worry and we have helper, elder brother and grandparents at home. He should has lot of simulation at home.
Should I seek some pofessional help? Please advise.  Thanks
作者: ST_cheung    時間: 10-10-15 13:58

Ur younger boy is ikely to have delay in receptive and expressive langauge....suggest u need to go further ax and tx..

and..u said u have grandma and elder son to help....but u need to see if their language to yr younger son is appropriate or not...

some advice can give u...according to what u mention....u need to train your son to comprehend some simple instruction and single word production...so...when talk to your child...use single word and try to have him imitate your word (single word) ...and try to describe what u are doing...e.g. 媽媽洗..洗...bb食..食....食餅餅...餅.. and u use mainly one to two element when describe thing to him (noun, verb, or subject+verb, Verb +object)...

hope this can help u and welcome to ask Q if necessary...

原帖由 pho2009 於 10-10-11 15:24 發表
Dear ST Cheung,

My yonger boy who is  almost 19 months old and only speak few words, like mom, dad, ( hit, naught... in cantonese). He can't use stew and don't understand some simple instruction.  He ...

作者: 馬騮仔    時間: 10-11-1 15:47

我仔29個月,記得剛一歲己叫mama..daddy..家姐,但2歲時又唔肯講野,n1老師叫我地比佢去評估。
真是擔心!
作者: ST_cheung    時間: 10-11-4 15:32     標題: 回覆 45# 馬騮仔 的文章

仔仔唔肯講...即係佢有能力而唔講..還是佢不懂得說??

如果係前者..就要了解小朋友點解唔肯講...同埋係喺咩場合....

如果係唔識講....咁就想知小朋友係咪日常一D都唔會表達...定係只用單字/手勢表達等等...
作者: pho2009    時間: 10-11-8 14:30     標題: 回覆 44# ST_cheung 的文章

My yonger boy seems improve a bit this month, he start to follow us singing and when we count 1, he will count 2.  He knows eyes, ears and mouth, noise, teeth when we ask him.  However, he still speak alot of baby word which he don't understand.    Should we send him to do an assessment?  Please let me know, thanks.
作者: vinvillalee    時間: 10-11-9 14:55

原帖由 pho2009 於 10-11-8 14:30 發表
My yonger boy seems improve a bit this month, he start to follow us singing and when we count 1, he will count 2.  He knows eyes, ears and mouth, noise, teeth when we ask him.  However, he still speak ...

My boy also the same. How old is your boy? My boy is 25 months old.
作者: My-BeeBoy    時間: 10-11-9 21:29

ST_cheung
請問小朋友會唔會因為懶而唔肯講嘢而導致有語障?
語障是否跟學障一樣是遺傳的?
作者: 比比熊    時間: 10-11-12 21:56

ST_cheung,
你好。我仔剛兩歲,會講爸爸、媽媽、mum mum、曳曳(有意識的),其他好多發音,如dada,star、和超多的bb話。平日理解覺得佢ok,但好多時唔專心同硬頸唔肯做。
流口水情況極嚴重,一個鐘要換兩至三條口水肩。
請問是否因為口肌發育未成熟而導而說話能力差?
但他歲半已開始食大人飯,吞嚥能力好好,自己會咬肉,成隻雞翼食等。一些難吸的吸管也飲得好好。
我有同佢玩吹泡泡、吹羽毛等遊戲,但佢似乎唔多識玩。
請問有咩可以做?
作者: ST_cheung    時間: 10-11-17 13:56     標題: 回覆 47# pho2009 的文章

if possible, i suggest u can take him to have further assessment.

regarding he still says lot of baby word...try tell him u do not understand him, and try to have him imitate your word (single word), can he imitate that?

beside body parts, does he understand simple instruction adn object names, e.g. give, drink, eat, biscuit, ball, etc?
作者: ST_cheung    時間: 10-11-18 13:10

testing....
作者: ST_cheung    時間: 10-11-18 13:19

我們較少會說小朋友的語障是因為他們懶...反而會
因環境因素, 如:因家長不給予小朋友機會表達(如:只有家長說), 又或家長往往無要求小朋友用口語表達就給予小朋友想要的東西(如:小朋友只需指著物件便得到想要的), 令他們習慣不用說話, 或用短句表達...以致出現語言發展遲緩..

部份研究指出語障可以是遺傳....但當然也有其他原因....

原帖由 My-BeeBoy 於 10-11-9 21:29 發表
ST_cheung
請問小朋友會唔會因為懶而唔肯講嘢而導致有語障?
語障是否跟學障一樣是遺傳的?

作者: ST_cheung    時間: 10-11-18 13:52

口肌發育未成熟確實會令說話能力差....就你所說...小朋友流口水情況確實較嚴重...但小朋友的咀嚼能力似乎又ok...

但流口水的原因有好多...其中如:小朋友口腔的敏感度是否較弱....以致他未能察覺有口水囤積, 結果因沒有吞口水而流出來?此外, 口腔過敏也會令其流口水的..

另外, 他咀唇是否有足夠的肌力保持合唇?或大多時間張開口?

小朋友已吃大人飯,自己會咬肉,成隻雞翼食<--可留意小朋友是否有真正咀嚼...或是咬一兩下就吞...

吸管方面, 留意不可以咬著吸管飲才叫好....也可練習飲用較杰身的飲品...如:乳酪....或不同長度和粗幼的飲管作練習..

唇部練習也可嘗試用咀唇含著雪條棒....家長用手拉(左/右)...而小朋友要唇部用力不被家長拉走雪條棒..

暫時寫住這些....有問題再問啦!

原帖由 比比熊 於 10-11-12 21:56 發表
ST_cheung,
你好。我仔剛兩歲,會講爸爸、媽媽、mum mum、曳曳(有意識的),其他好多發音,如dada,star、和超多的bb話。平日理解覺得佢ok,但好多時唔專心同硬頸唔肯做。
流口水情況極嚴重,一個鐘要換兩至三條口水肩。
請問是否 ...

作者: 比比熊    時間: 10-11-19 12:21

原帖由 ST_cheung 於 10-11-18 13:52 發表
口肌發育未成熟確實會令說話能力差....就你所說...小朋友流口水的情況確實較嚴重...但小朋友的咀嚼能力似乎又ok...

但流口水的原因有好多...其中如:小朋友口腔的敏感度是否較弱....以致他未能察覺有口水囤積, 結 ...

謝謝你的答覆。
小朋友趙食物係OK的,一D大舊的肉,佢會趙一陣先吞,甚至有骨會吞出來。
小朋友確實常打開口,好少合埋口,所以成日流口水。
我有提佢合埋口,有時會有手輕輕托佢下巴等佢合埋,但一陣佢又開過。
另外,我想問口腔敏感度可以訓練的嗎?
我小朋友學習說話較慢,是否會因改善流口水的情況而有所改善?
再次謝謝你…
作者: cecilau    時間: 10-11-22 14:17

你小朋友有d 似我仔仔細個的時候呀, 又係時時流口水, 都係因為口肌唔好, 佢2歲幾先識講野, 而家就來5歲, 都係遲, 但係遲9個月only.
流口水 --> 可以做口肌訓練, 又有另一個方法就係教識小朋友認識濕同埋dry, 咁佢一流就叫佢用手摸下, 咁就係濕, 咁無流的時候就都叫佢自己摸下, 咁要時時提住, 等佢有意識自己吞口水.
口肌差的小朋友係好多發音都唔正的, 而家我仔仔都要慢慢執呀.

原帖由 比比熊 於 10-11-19 12:21 發表

謝謝你的答覆。
小朋友趙食物係OK的,一D大舊的肉,佢會趙一陣先吞,甚至有骨會吞出來。
我有提佢合埋口,有時會有手輕輕托佢下巴等佢合埋,但一陣佢又開過。
另外,我想問口腔敏 ...

作者: wendycyp    時間: 10-11-22 18:41

我個仔都有言語發展遲緩問題, 排期排到今年9月, 即係佢2歲7個月時, 去cac做評估, 當時話佢只有1歲半小朋友的程度, 只識講少量單字, 仲要係唔正, 連爸/媽/包/車/波等等都唔識講.  初初我都唔係太緊張, 身邊好多人都同我講, 男仔講嘢係慢d, 返咗學會好d... 直至cac做完評估, 知道佢落後咗咁多先認真去搵方法改善.

我搵咗私人言語治療, 上咗2個月, 真係進步咗好多.  唔知係唔係佢8月開始返n1, 再加上每星期半小時言語治療, 同埋每日同佢在屋企練習+按摩口肌.... 樣樣加埋嘅成果.... 而家佢已經講到好多單字, 詞語, 甚至少量短句, 見佢平日去街見到唔同物件時都講多咗嘢, 雖然可能同同齡小朋友都依然會有距離, 但見佢有進步我已經好滿足!

而家都繼續keep住做治療, 希望排到去做政府言語治療時可以再睇下佢個程度會唔會追得番.... 大家都唔好放棄, 一齊努力呀!
作者: 比比熊    時間: 10-11-24 13:50

原帖由 cecilau 於 10-11-22 14:17 發表
你小朋友有d 似我仔仔細個的時候呀, 又係時時流口水, 都係因為口肌唔好, 佢2歲幾先識講野, 而家就來5歲, 都係遲, 但係遲9個月only.
流口水 --> 可以做口肌訓練, 又有另一個方法就係教識小朋友認識濕同埋dry, 咁佢一 ...

多謝你的回覆。
我都聽過可以教小朋友濕和乾的概念。但我想問你係點教?
我就佢流口水時,我就捉佢隻手黎抺下巴,然後話﹕「醜怪,濕濕。」乾時,我都會捉佢摸下巴,然後話﹕「乾喎,叻叻。」
但佢好似冇乜改善,佢流口水時,佢會自己抺佐佢,但一樣照流,佢好似唔知道唔流口水=乾。
另外我想問你,你有冇帶小朋友出去做私人訓練?我排緊政府,但大概仲有三至四個月才到。你有冇機構可以介紹?
謝謝你。
祝大家的小朋友繼續有進步。
作者: cecilau    時間: 10-11-24 15:21

你仲要同佢做舌口水的動作呀. 手係喉嚨掃落去呀.
要有恆心咁教呀. 係日日咁提呀. 佢地口肌差的小朋友就係咁啦.
我仔仔由歲幾做st 做到而家5歲啦. 而家無再做私家st 啦. 所以無相熟啦.

原帖由 比比熊 於 10-11-24 13:50 發表

多謝你的回覆。
我都聽過可以教小朋友濕和乾的概念。但我想問你係點教?
我就佢流口水時,我就捉佢隻手黎抺下巴,然後話﹕「醜怪,濕濕。」乾時,我都會捉佢摸下巴,然後話﹕「乾喎,叻叻。」
但佢好似冇乜改善,佢流口水時,佢會自己抺 ...

作者: happyST    時間: 10-11-25 10:13

作者: happyST    時間: 10-11-25 10:16

作者: koalan    時間: 10-11-25 12:02

我仔仔都29個月啦~~只係講BABA....心理E生話佢可能有自閉傾向,佢都話唔肯定,但又唔可以話佢完全無事,好正常,咁即係點呢... 擔心死~~星期二又要去做多次全面發展評估,唔知會唔會又發現其他病徵呢
作者: pipi331    時間: 10-11-26 13:23

作者: kmmum    時間: 10-11-30 00:10

你仔仔見心理醫生,要多少 $$?
原帖由 koalan 於 10-11-25 12:02 發表
我仔仔都29個月啦~~只係講BABA....心理E生話佢可能有自閉傾向,佢都話唔肯定,但又唔可以話佢完全無事,好正常,咁即係點呢... 擔心死~~星期二又要去做多次全面發展評估,唔知會唔會又發現其他病徵呢 ...

作者: 比比熊    時間: 10-12-1 21:43

原帖由 happyST 於 10-11-25 10:16 發表
你小朋友有awareness知道自己流口水,可能係其他因素如咀唇力度等影響佢,佢咀嚼能力點呢?

hi,
佢咀嚼能力,我覺得ok的。1歲半開始食大人飯,會趙大概五蚊銀大的肉片,蘋果、餅干等都食得好好,冇問題。
作者: 比比熊    時間: 10-12-1 21:46

原帖由 happyST 於 10-11-25 10:13 發表
乾濕概念可以咁教
如小朋友的理解能力許可的話,可教小朋友乾與濕的概念,可於洗臉、沖涼時教小朋友,當小朋友流口水時,要告訴他 "你的下巴濕左喎",要小朋友自己拿紙巾或毛巾抹掉,以訓練小朋友的自覺性,或可以故意弄濕小朋友 ...

hi﹐我有跟住你的方法練啊。但小朋友學極都唔識吹波波、羽毛或哨子。
作者: ST_cheung    時間: 10-12-3 13:53

如果小朋友常常打開口...先排除小朋友因鼻塞而用口呼吸....可以練習小朋友用咀唇雪條棒(先嘟咀..再放雪條棒)...目標可以是保持五秒..十秒...如達到...嘗試當小朋友含著雪條棒時...媽媽用力拉走雪條棒..而小朋友要唔俾媽媽拎走雪條棒 (媽媽可先作示範...媽媽含雪條棒...小朋友拉)...如果小朋友唔肯..可嘗試含紫菜..

口肌敏感度...要視乎小朋友的問題而做...因不清楚你小朋友的能力..較難給予意見..
如分唔到面部"乾/濕"...先肯定小朋友明白"乾/濕"的概念....如增加趣味性..媽媽可嘗試玩噴水在手上...再噴上面上..讓小朋友明白 "乾/濕"..

希望幫到你..

謝謝你的答覆。

作者: ST_cheung    時間: 10-12-3 13:53

如果小朋友常常打開口...先排除小朋友因鼻塞而用口呼吸....可以練習小朋友用咀唇雪條棒(先嘟咀..再放雪條棒)...目標可以是保持五秒..十秒...如達到...嘗試當小朋友含著雪條棒時...媽媽用力拉走雪條棒..而小朋友要唔俾媽媽拎走雪條棒 (媽媽可先作示範...媽媽含雪條棒...小朋友拉)...如果小朋友唔肯..可嘗試含紫菜..

口肌敏感度...要視乎小朋友的問題而做...因不清楚你小朋友的能力..較難給予意見..
如分唔到面部"乾/濕"...先肯定小朋友明白"乾/濕"的概念....如增加趣味性..媽媽可嘗試玩噴水在手上...再噴上面上..讓小朋友明白 "乾/濕"..

希望幫到你..

謝謝你的答覆。

作者: manlokyan    時間: 10-12-20 22:04

我朋友介紹我去聽一個由言語治療師主講, 講解兒童語言發展的講座, 2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 我會去聽下, 睇下學唔學到嘢!
作者: littlehei2008    時間: 10-12-20 23:54

請問是明年1月2日or 2月1日呢?如果有時間我都想去聽吓!Thanks!

原帖由 manlokyan 於 10-12-20 22:04 發表
我朋友介紹我去聽一個由言語治療師主講, 講解兒童語言發展的講座, 2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 我會去聽下, 睇下學唔學到嘢!

作者: prinia    時間: 10-12-23 10:08

阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排入讀兼收學位~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我覺得阿仔既口肌都係比較差, 成日食飯唔趙就吞.... 我都試過比d硬野佢食, 但佢趙兩下就吞, 結果搞到嘔.... 之後仲唔再肯食. 因為阿仔對所有食物都毫無興趣, 所以好無奈?!?! 我地都試過迫佢, 但佢寧願唔食, 甚至試過全日唔食野都唔會肚餓..... 都唔知點算好... Help!!

由下個月開始都幫阿仔book左做私人言語治療, 希望會有幫助同快d追得返上啦!!!

作者: ST_cheung    時間: 10-12-29 14:23

一定得架...加油...最緊要學完D技巧返屋企要用同做家居訓練!!

原帖由 prinia 於 10-12-23 10:08 發表
阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排入讀兼收學位~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我 ...

作者: manlokyan    時間: 11-1-11 18:39

littlehei2008 ,
講座日期係1月2 日呀, 結果你有冇去呀?
嗰日阿b病咗, 所以冇去到, 不過我朋友去咗, 佢話幾好喎, 仲係16/1/2011有另一個關於孩子社交發展的講座。時間係上午, 大約10:30-12:00, 中央圖書館。
雖然我小朋友只係牽講嘢, 但係屋企得一個小朋友, 怕佢第日唔識同人相處, 都係上吓堂, 學吓點樣教佢。橫掂星期日都會同阿b去圖書館行吓
作者: wittymom    時間: 11-1-12 11:41

when my bb was 26 months, his speech was assessed at 1 yr. He then go for private speech, occup therapy, and at 28mths, his delay was lessessed to delay 9 months. But most important is to have lessons with him at home.

I only queue up for Early Learning Centre which is a queue for 2 yrs and then enrol for normal kgs. I hope he could pick up a bit by then.

The social worker did not raise about 入讀兼收學位

原帖由 prinia 於 10-12-23 10:08 發表
阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我 ...

作者: Yukki    時間: 11-1-15 16:05

我囝囝讀k1時差不多三歲只懂說爸媽和飽飽,現在返了四個多月學,已會說簡單的句子,所以一定要加油呀
作者: tanping    時間: 11-1-21 15:27

我一向係親子王國果边,呢兩日先發現有呢個TOPIC, 我想話我個FRIEND個仔佢本來唔識開口講野, 之後去左做髗骶骨治療,冇耐已識講野, 而家好似個平常人一樣, 我個FRIEND超開心. 佢話果間野好多細路去睇. 我個FRIEND唔講我都唔知佢個仔有語言障礙.
作者: camomile00    時間: 11-1-21 15:55

請問髗骶骨治療係咩?
作者: manlokyan    時間: 11-1-24 12:28     標題: 回覆 1# camomile00 的文章

你可以上呢兩個網站睇吓:
http://www.bodywisdom.hk/
http://www.bakerphysio.com/
作者: manlokyan    時間: 11-1-24 12:32

如果小朋友語言能力比較弱,最好都係用母語溝通,因為我哋要學習好一種語言作為日後語言思考的媒介
作者: copo    時間: 11-1-24 13:09

很久沒回帖了, 阿仔已經 30 個月大, 究竟呢幾個月有咩進展呢?

話說十月時要再去健康院見醫生, 做了一些簡單的 assessment, 當然都係話阿仔講野, 理解能力也不足, 所以再要轉介到大口環兒童醫院見醫生, 再做詳細的評估。

其間, 其實都見到阿仔是有進步的, 叫爸爸, 餅餅都清楚, 只是他似乎對英文可能比較有興趣, 他也懂得好多英文字母, 有些圖畫如貓、狗等他都知道叫 dog, cat, cow 等, 當然, 由於日常生活都是以中文為主, 我們當然要他先學好中文。

到十二月時, 到大口環見醫生, 做了一個詳細的發展評估, 醫生最後話佢有「可能」是自閉症傾向, 而比較肯定的是有 global delay....不過見醫生的過程也是很奇怪的, 等我回想一下再和大家談談, 因為已經是一個月前的事。

當時, 當醫生話阿仔有自閉症傾向時, 心情真的極度低落, 幸好過了兩星期左右, 心情問始平伏後, 想想也只是 delay 吧, 比我們更辛苦的家長們也大有人在, 平常心面對是很重要的。

現在正輪候早期訓練, 雖然唔知幾時可以開始, 但始終有些政府資源做支援, 也好過冇吧。

現在阿仔都一直返緊 PN 班, 26 個英文字母都懂的, 有些數字的中英文等, 雖然有些發音不準, 但都十分不錯了。雖然經常地講太空話, 但我相信佢係學習緊講說話的, 起碼好過早幾個月連一D野都唔講, 見到麵包會話食包包, 識叫女麻女麻, 爺爺, 婆婆, 爸爸, 媽媽, 飲水, 食糖等等~

好多時, 我會想, 以前邊有咁多呢 D 問題嫁, 以前兩歲幾好多都唔識講野嫁啦, 邊有而家搞到咁大件事, 可能是現在資訊太發達, 或許對某些症狀的了解多了, 所以好像多了很多這類的問題, 以前個個為口不論是語言、學習、甚至自閉等等的問題, 我覺得都要家長要好好調節自己的心情來面對問題, 才能以最好的方法幫助小朋友, 期望過高、經常和其他人比較(尤其係叻果D)也是好多時都係令大人心情變差的根源。

談了很多和此版沒關係的東西, 但...和其他人分享、傾訴, 都是調節心情的好方法呢~
作者: EKME    時間: 11-1-25 09:00

我個仔26個月, 不肯說話, 昨日去大口環兒童醫院, 醫生話他「可能」是自閉症傾向, 其他發展OK, 我心情當然好DOWN, 除了不肯說話, 我真不到他有其他問題, 醫生不停要我給呀仔讀PN, 其實我已安排呀仔讀一星期上3堂的學前實習班, 其實呀仔上個月才開始不流口水, 口部肌肉才發展好, 未開始說話都好正常,

醫生安排政府學前TRAINNING, 都排年半, 社交小組要半年, 到時呀仔可能會說話了
作者: manman2228    時間: 11-3-23 13:01

你10月份係健康院見完e生,12月咁快就可以去政府既評估中心度做評估既 ? 唔洗見左評估中心既姑娘先咩 ?

我今個月18號見完健康院醫生, 31號先去評估中心度見姑娘, 仲聽人講話見完姑娘有需要先轉介見e生做評估. 但起碼都要半年以上喎.

原帖由 copo 於 11-1-24 13:09 發表
很久沒回帖了, 阿仔已經 30 個月大, 究竟呢幾個月有咩進展呢?

話說十月時要再去健康院見醫生, 做了一些簡單的 assessment, 當然都係話阿仔講野, 理解能力也不足, 所以再要轉介到大口環兒童醫院見醫生, 再做詳細的評 ...

作者: ZOEYCHAN128    時間: 11-6-13 23:00

作者: candycycy    時間: 11-6-27 11:24

原帖由 EKME 於 11-1-25 09:00 發表
我個仔26個月, 不肯說話, 昨日去大口環兒童醫院, 醫生話他「可能」是自閉症傾向, 其他發展OK, 我心情當然好DOWN, 除了不肯說話, 我真不到他有其他問題, 醫生不停要我給呀仔讀PN, 其實我已安排呀仔讀一星期上3堂的學 ...

返N班有用架...雖然我仔仔返咗N班都唔係好識講野
但起碼可以同其他小朋友接觸下, 佢又可以乖乖地坐係椅度
學下規矩

我仔仔最近排到S位, 但我地決定唔要了, 希望快D有E位
作者: Cman626    時間: 11-6-29 15:20

作者: ttlucky0303    時間: 11-6-30 01:29

大家都會打去健康院排期做評估, 同時都會去私人架啦~私人快好多, 小朋友有問題緊係快0的check清楚好0的, 可以快0的訓練, 政府排期check同等服務都好耐...而私人又好貴, 我都係用住私人等政府服務, 我都差唔多等左一年, 仲未有位~~
作者: Cman626    時間: 11-6-30 14:04

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5