教育王國

標題: 9/2010 1A班報到 [打印本頁]

作者: fostermak    時間: 10-8-31 13:53     標題: 9/2010 1A班報到

上次迎新日沒機會跟班上同學+家長逐一認識,打招呼,
不如大家也留個電郵+小朋友名字,方便聯絡:

1.囡囡Sonia Chiu
[email protected]
作者: sansanlo    時間: 10-8-31 15:19

2.仔仔Carl Shiu
作者: SHEVONE    時間: 10-8-31 22:11     標題: 回覆 1# sansanlo 的文章

您們好!

3.  仔仔: Alpha Wong

多多指教!
作者: janicengyt    時間: 10-9-1 08:50     標題: 回覆 3# fostermak 的文章

Hello,

囡囡 - Janice Ng 吳欣桐
作者: AFSL2007    時間: 10-9-1 13:26

各位G1家長,歡迎加入GT大家庭。
恕我多言,在不久的家長日(包括選班代表),會要求家長留下電郵,方便校方透過班代表聯絡同班家長。始終這是個公開平台,會否留在那時或用BK的PM形式才聯絡較適合呢?

原帖由 janicengyt 於 10-9-1 08:50 發表
Hello,

囡囡 - Janice Ng 吳欣桐

作者: fostermak    時間: 10-9-2 02:02

AFSL2007 :
謝謝你,見早前的迎新日校方沒有安排家長互相介紹的環節,還以為要家長自己主動找方法認識呢...

原帖由 AFSL2007 於 10-9-1 13:26 發表
各位G1家長,歡迎加入GT大家庭。
恕我多言,在不久的家長日(包括選班代表),會要求家長留下電郵,方便校方透過班代表聯絡同班家長。始終這是個公開平台,會否留在那時或用BK的PM形式才聯絡較適合呢?

...

作者: edea    時間: 10-9-2 11:09

原帖由 fostermak 於 10-9-2 02:02 發表
AFSL2007 :
謝謝你,見早前的迎新日校方沒有安排家長互相介紹的環節,還以為要家長自己主動找方法認識呢...

下星期五晚是家長晚會, 班主任都會參與, 會介紹一下老師和選出班代表, 每班正副各一, 班代表需要參加家教會會議.

往年都是在家長晚會填form, 寫上各家長聯絡資料(電話,email), 然後印一份聯絡表每個family都有一份, 大家有事可以互相聯絡.
作者: cornmimi    時間: 10-9-2 12:41     標題: 交流晚會是否一定要出席呢!

原帖由 edea 於 10-9-2 11:09 發表

下星期五晚是家長晚會, 班主任都會參與, 會介紹一下老師和選出班代表, 每班正副各一, 班代表需要參加家教會會議.

往年都是在家長晚會填form, 寫上各家長聯絡資料(電話,email), 然後印一份聯絡表每個family都有一 ...

交流晚會是否一定要出席呢!
作者: edea    時間: 10-9-2 14:33

原帖由 cornmimi 於 10-9-2 12:41 發表

交流晚會是否一定要出席呢!

嗯...很難回答這問題, 因為一般來說, 家長都盡量抽空出席這個家長會, 始終是第一次正式和班主任及科目老師見面, 講解這一年的教學, 老師或會寫下他個人電郵地址給家長, 家長也可發問, 還有就是選班代表, 一年一次的這個會議是比較重要, 除非真的兩位家長都實在抽不出空, 否則應該至少有一位家長出席.
作者: fostermak    時間: 10-9-2 16:45

EDEA:
我今日上學校內聯網睇,好似內聯網主要係俾家長睇通告及家課,反而唔覺設有一個可以供班內或班與班家長發電郵的地方...

1A班爸爸媽咪:
由於我囡囡係老公朝早帶返學,放學搭校車,所以為方便聯絡家長查問家課或交流開學情況,1a班家長不如PM電郵給我,
(包括學生姓名+家長姓名+手提+電郵),我整理好後再寄給大家,這樣似乎好一點...

原帖由 edea 於 10-9-2 14:33 發表

嗯...很難回答這問題, 因為一般來說, 家長都盡量抽空出席這個家長會, 始終是第一次正式和班主任及科目老師見面, 講解這一年的教學, 老師或會寫下他個人電郵地址給家長, 家長也可發問, 還有就是選班代表, 一年一次 ...

作者: cornmimi    時間: 10-9-2 20:14     標題: 謝謝妳的回覆

原帖由 edea 於 10-9-2 14:33 發表

嗯...很難回答這問題, 因為一般來說, 家長都盡量抽空出席這個家長會, 始終是第一次正式和班主任及科目老師見面, 講解這一年的教學, 老師或會寫下他個人電郵地址給家長, 家長也可發問, 還有就是選班代表, 一年一次 ...

謝謝你的回覆..............
作者: edea    時間: 10-9-2 23:42

原帖由 fostermak 於 10-9-2 16:45 發表
EDEA:
我今日上學校內聯網睇,好似內聯網主要係俾家長睇通告及家課,反而唔覺設有一個可以供班內或班與班家長發電郵的地方...

1A班爸爸媽咪:
由於我囡囡係老公朝早帶返學,放學搭校車,所以為方便聯絡家長查問家課或交 ...

係呀, 內聯網係冇通訊用途, 但應該下星期五家長會老師就會派form俾家長填聯絡電話,email等資料, 收集好就交俾班代表整個list俾大家. 過往幾年都係咁.
作者: fostermak    時間: 10-9-3 14:39

1A爸爸媽咪:
我初步將你們的通訊資料整理好,再電郵給你們,
因為剛剛開學,小朋友同家長都在適應中,
大家多多照應...

原帖由 edea 於 10-9-2 23:42 發表

係呀, 內聯網係冇通訊用途, 但應該下星期五家長會老師就會派form俾家長填聯絡電話,email等資料, 收集好就交俾班代表整個list俾大家. 過往幾年都係咁. ...

作者: snowvw    時間: 10-9-9 18:54

請問今天的功課  2. GT P2-3 是咩?

還有我的小朋友回家用 了超過一小時才完成功課, 是否太耐?

作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-9 20:56

原帖由 snowvw 於 10-9-9 18:54 發表
請問今天的功課  2. GT P2-3 是咩?

還有我的小朋友回家用 了超過一小時才完成功課, 是否太耐?

我個女話在學校已經做完GT P.2-3,Mr Geiger已經收了。

我個女都用超過一小時,因為她畫畫及填顏色太仔細了,所以很花時間﹗
作者: snowvw    時間: 10-9-9 21:00

Thanks a lot!

原帖由 rachncurtsmom 於 10-9-9 20:56 發表

我個女話在學校已經做完GT P.2-3,Mr Geiger已經收了。

我個女都用超過一小時,因為她畫畫及填顏色太仔細了,所以很花時間﹗

作者: WendyBear    時間: 10-9-13 09:43     標題: 9月17日家長晚會

唔好意思, 請問9月17日家長晚會是幾點舉行? 在旺角校禮堂嗎?

wendybear
作者: fostermak    時間: 10-9-13 14:12

學校內聯網今天終於發出通告,通知星期五的家長交流會時間和詳情

地點是:旺角分校+晚上七時左右開始

WendyBear :
歡迎加入,我已收到你的PM,並已立即把你加入我們1a班同學聯絡錄,並電郵通知其餘幾位家長的聯絡資料給你,大家保持聯絡...

家長晚會,我應該會去,今晚回家翻查通告再告訴你時間地點...

原帖由 WendyBear 於 10-9-13 09:43 發表
唔好意思, 請問9月17日家長晚會是幾點舉行? 在旺角校禮堂嗎?

wendybear

作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-20 17:43

請問各位1A家長,有沒有人已經收到Raz Kids的login ID & password 呢﹖
作者: snowvw    時間: 10-9-20 21:29

其它班都有人收到, 同級唔係應該同一時間收到咩! 今日都未見有! 有無1A的家長收到呀?

作者: fostermak    時間: 10-9-21 13:45     標題: 回復 1# snowvw 的帖子

snowvw & rachncurtsmom :
真係未收到Raz Kids的login ID & password,仲有尋日通告話有學校圖書證/借閱條碼你地又收到未?
作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-21 14:40     標題: 回復 21# fostermak 的帖子

圖書証就未收到,借閱條碼已貼在學生手册封面姓名下面。
作者: Kangaroo    時間: 10-9-21 15:12     標題: 回復 2# fostermak 的帖子

我都未收到Raz Kids的login ID & password.
作者: Kangaroo    時間: 10-9-21 15:17

Hi all
I found that some of the old 通告 will disappear in the intranet. Like the recent one about the 3rd Interschool music comprtition notice, I remember I read it last week and when  I went back and try to look at it yesterday, it was gone. Also, a few notices given at the beginning of the sep also disappear, do you have similar problem?
作者: Kangaroo    時間: 10-9-21 15:23     標題: Smart Junior

Anyone joint the smart junior? I have signed up my kid.
作者: snowvw    時間: 10-9-21 17:38

請問大家今天詞5行的第5行是那個字或詞呀?
作者: SumSumBB    時間: 10-9-21 18:59

原帖由 snowvw 於 10-9-21 17:38 發表

我地1C班今天詞5行的第5行是告訴,唔知跟1A班是否一樣。
作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-21 19:05

原帖由 Kangaroo 於 10-9-21 15:17 發表
Hi all
I found that some of the old 通告 will disappear in the intranet. Like the recent one about the 3rd Interschool music comprtition notice, I remember I read it last week and when  I went back an ...

Did you try to go to 昔日 for the older notices?
作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-21 19:06

原帖由 snowvw 於 10-9-21 17:38 發表

5. 告訴
作者: Kangaroo    時間: 10-9-21 19:28     標題: 回復 2# rachncurtsmom 的帖子

Yes I have tried  昔日, but still have a few notice missing. Can you see the 3rd Interschool music competition (old notice from last Thursday or Friday)notice in your log-in?
作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-21 19:59     標題: 回復 30# Kangaroo 的帖子

No, I don't have that notice either.
作者: snowvw    時間: 10-9-21 20:35     標題: 回復 29# rachncurtsmom 的帖子

唔該晒!
作者: snowvw    時間: 10-9-21 20:37     標題: 回復 27# SumSumBB 的帖子

唔該晒! 一樣喎!
作者: snowvw    時間: 10-9-21 20:41

今日只見有借閱條碼貼咗在手册面, 其它都未有!! 不過, rachncurtsmom問了Ms Wong 話明天會有.

原帖由 fostermak 於 10-9-21 13:45 發表
snowvw & rachncurtsmom :
真係未收到Raz Kids的login ID & password,仲有尋日通告話有學校圖書證/借閱條碼你地又收到未?

作者: janicengyt    時間: 10-9-21 22:10

原來條碼貼在手冊上, 唔該晒你地既資料, 但圖書證就未收到. 係咪應該一樣呢? 因通告係寫 圖書證/借閱條碼.
另外, 關於今日通告, 啟思中國語文網「小學學生園地」登入密碼, 我未收到, 你地有無收到?
作者: rachncurtsmom    時間: 10-9-22 16:53

今天收到了Raz Kids,中文及數學網的密碼,中秋假期一定很忙了﹗
作者: janicengyt    時間: 10-9-22 18:22     標題: 回覆 1# rachncurtsmom 的文章

係呀, 全部收到, 呢幾日真係好忙呀
作者: fostermak    時間: 10-10-3 01:28

1A班爸爸媽咪:

今晚我跟囡囡檢查家課及手冊的時候,發現囡囡多了一本沒有寫上姓名的常識科剪報簿+恩碩的中文科專題練習,已立即知恩碩媽咪,由於專題練習已在課堂上完成,所以星期一還給恩碩也沒有問題。

反而是另一本無名的剪報家課,事後問囡囡,她亦說是班長派錯了,而自己當時沒有留意,本來我打算用電郵方式通知常識科老師此事,最後才發覺老師沒留下電郵,我亦沒有全班同學聯絡電郵及電話,那本剪報習作會否是你們的小朋友或你們知道是哪位小朋友的?如果有,請告之,好讓我們看看能否在這兩天把剪報習作交還給那位同學或讓他們家長知道此事,免得他們擔心或怪責那位同學。
作者: MaddiTse    時間: 10-10-4 21:42     標題: Today Chinese Home worrk

Today (4 Oct) my girl Maddi forgot to write all the chinese home work.

Can anyone tell us What kind of Chinese homework she need to do?

Thanks Thanks
作者: janicengyt    時間: 10-10-4 22:00     標題: 回覆 1# MaddiTse 的文章

加油站P.7-9, 改P.5-6
作者: fostermak    時間: 10-10-5 00:53

MaddiTse & janicengyt :

自上次家長教師交流會後,校方至今未有把全班家長電郵通知大家,而我們暫時有八位家長已私下互相交換電郵聯絡,方便照應及跟進小朋友功課,你們有興趣的話,可以把電郵pm給我,好讓我更新1A班家長聯絡名冊後再寄給你們...

原帖由 janicengyt 於 10-10-4 22:00 發表
加油站P.7-9, 改P.5-6

作者: MaddiTse    時間: 10-10-5 21:01

fostermak : 已把電郵pm給你

janicengyt : thanks for your help

原帖由 fostermak 於 10-10-5 00:53 發表
MaddiTse & janicengyt :

自上次家長教師交流會後,校方至今未有把全班家長電郵通知大家,而我們暫時有八位家長已私下互相交換電郵聯絡,方便照應及跟進小朋友功課,你們有興趣的話,可以把電郵pm給我,好讓我更新1A班家 ...

作者: fostermak    時間: 10-10-6 00:25

MaddiTse:
已把我們的通訊錄電郵給你,你收到嗎?

原帖由 MaddiTse 於 10-10-5 21:01 發表
fostermak : 已把電郵pm給你

janicengyt : thanks for your help

作者: snowvw    時間: 10-10-7 20:47

請問大家今日G.T. English P29-32 啱唔啱呀?
作者: SHEVONE    時間: 10-10-7 21:39     標題: 回覆 44# snowvw 的文章

啱呀. G.T. English P29-32.
今天很多功課做, 剛剛才做完.
作者: snowvw    時間: 10-10-7 22:40

係呀! 足足做咗兩個多鐘!!
Thanks!

原帖由 SHEVONE 於 10-10-7 21:39 發表
啱呀. G.T. English P29-32.
今天很多功課做, 剛剛才做完.

作者: fostermak    時間: 10-10-8 00:34

o下?但係囡囡沒有拿回家,問另一位家長話係響佢小朋友學校做左,乜要做咁耐?

原帖由 snowvw 於 10-10-7 22:40 發表
係呀! 足足做咗兩個多鐘!!
Thanks!

作者: snowvw    時間: 10-10-8 12:03

真ga! 我個係"慢世摸王", 5:15-6:45 加 7:45-8:45 書包都係催住來執, 因為昨天我無理佢, 係佢自己做的, 我遠距離看到佢摸吓這樣, 摸吓那樣, 研究文具, 鉛筆刨原理等,  再加埋暝想時間, 不過今天佢會有回報, 放咗學唔會有嘢食, 佢琴日問我"咁有無得飲奶", 我都無采佢.

嘩! 你個女好叻, 係學校做晒!

原帖由 fostermak 於 10-10-8 00:34 發表
o下?但係囡囡沒有拿回家,問另一位家長話係響佢小朋友學校做左,乜要做咁耐?

作者: janicengyt    時間: 10-10-9 11:08

請問中文功課, 專(一)P.3-33? 是否真的?
作者: snowvw    時間: 10-10-9 11:46

中文: 專(一) P.30-33 改 P.10-14

原帖由 janicengyt 於 10-10-9 11:08 發表

作者: SHEVONE    時間: 10-10-9 17:53

原帖由 janicengyt 於 10-10-9 11:08 發表

係專(一)P.30-33.
作者: janicengyt    時間: 10-10-10 14:32

thanks, 桐桐寫咗P.3-33, 爸爸信以為真, 叫佢照做. Hahaaaa
作者: snowvw    時間: 10-10-12 17:42

請問大家今天英文功課, 除咗 GT P12-13
? 43-44  還有什麼呢?
作者: MaddiTse    時間: 10-10-12 20:18

英文功課GT P12-13, GT P43-44, GP P7-8, GP Corr P6

請問中文詞語抄寫是那5個詞語
原帖由 snowvw 於 10-10-12 17:42 發表
請問大家今天英文功課, 除咗 GT P12-13
? 43-44  還有什麼呢?

作者: snowvw    時間: 10-10-12 21:15

中文詞語:
1.  兔子
2.  鴨子
3.  我們
4.  賽跑
5.  還是

原帖由 MaddiTse 於 10-10-12 20:18 發表
英文功課GT P12-13, GT P43-44, GP P7-8, GP Corr P6

請問中文詞語抄寫是那5個詞語

作者: SHEVONE    時間: 10-10-12 21:26     標題: 回覆 54# MaddiTse 的文章

1. 兔子
2. 鴨子
3. 我們
4. 賽跑
5. 還是
作者: WendyBear    時間: 10-10-12 22:51

常識作業遺失了?

請問大家, 常識作業是交了還是巳派回? 因為阿囡話唔見咗! 謝謝
作者: snowvw    時間: 10-10-12 23:10

你明早提佢回校時睇睇, 應該放咗係學校.

原帖由 WendyBear 於 10-10-12 22:51 發表
常識作業遺失了?

請問大家, 常識作業是交了還是巳派回? 因為阿囡話唔見咗! 謝謝

作者: WendyBear    時間: 10-10-13 11:35

原帖由 snowvw 於 10-10-12 23:10 發表
你明早提佢回校時睇睇, 應該放咗係學校.

謝謝 (因她昨天說見其他同學都有)
作者: snowvw    時間: 10-10-13 14:51

我個都無帶返屋企, 所以一係老師收咗來改, 一係放咗係學校個shelf/locker

原帖由 WendyBear 於 10-10-13 11:35 發表

謝謝 (因她昨天說見其他同學都有)

作者: WendyBear    時間: 10-10-14 00:42

原帖由 snowvw 於 10-10-13 14:51 發表
我個都無帶返屋企, 所以一係老師收咗來改, 一係放咗係學校個shelf/locker

暫時未搵到, 原本諗住明天打電話問老師, 但又想俾阿囡自己處理. 我叫她明天嘗試問同學或老師.

唔該晒!
作者: WendyBear    時間: 10-10-14 20:21

原帖由 WendyBear 於 10-10-14 00:42 發表

暫時未搵到, 原本諗住明天打電話問老師, 但又想俾阿囡自己處理. 我叫她明天嘗試問同學或老師.

唔該晒!

阿囡今日上堂才知原來老師早前收了, 虛驚一場

作者: snowvw    時間: 10-12-8 12:11

----------

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5