教育王國

標題: 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [打印本頁]

作者: monkey妹    時間: 10-9-1 14:21     標題: 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題

因學校剛轉左新校車公司, 我地家教會要協助學校睇下新校車公司對小朋友嘅搭車事項, 如有家長可於9月13日有時間幫手跟車, 跟車時間暫定11-2點左右, 實際時間要待編定再各自通知可幫手義工, 如家長有方便時間做又想多了解子女坐校車情況, 請PM留聯絡給我, 多謝各位幫忙!

作者: Chunma630    時間: 10-9-3 15:21

Hi Monkey 妹,

今天校車大遲到,我囡囡是返下午班, 我站4 個小朋友足足多等 8 個字才上車,  又不致電通知家長!!!  又下大雨, 直是多無奈呢!!!  今天返學一定遲大到了.   之前這新校車公司的安排已經給我的感覺好亂, 一時說在這裡上車, 一時又說不是..... 很多都改來改去.
好像以前的校車公司比較好.   請讓新的校車公司作一檢討及改善.   謝謝你的幫忙及反映.

原帖由 monkey妹 於 10-9-1 14:21 發表
因學校剛轉左新校車公司, 我地家教會要協助學校睇下新校車公司對小朋友嘅搭車事項, 如有家長可於9月15日前有時間幫手跟車, 跟車時間暫定11-2點左右或上午返學時間或下午返學時間, 實際時間要待編定再各自通知可幫手 ...

作者: samantha2005    時間: 10-9-3 15:43

我囡囡今日都一樣,我搭1號車, 校車遲了45mins, 校車無人通知, 小朋友未坐好便開車, 真係不太好.
作者: 金仔    時間: 10-9-4 15:54

3/9下雨天,當日校車12:10才到(放11:00)

我仲要係住大角咀....

最後致電學校,她們解釋因下雨關係,上車比較混亂,小朋友滯留晒係學校。
咁係學校安排問題定校車呢......
我諗佢地要再好好溝通下...
作者: momama    時間: 10-9-6 08:57

I think we all have seriour problem with the new school bus company.  I don't think St Rose has a problem because they have experience before.  I know this when I picked up my girl at school before, very well organised.

I waited for 20min when going to school and 35min when getting home (route no. 9).  I called St Rose and Ms Wong told me that the school buses did not come to school according to presetted priority.  Sometimes the school bus was there but the helper had not yet arrived.

Please gather the information and call Ms Wong at St Rose.  She will consolidate and complain to the school bus.

I always like the old school bus, both the driver and then helper.  Route no. 10.
作者: monkey妹    時間: 10-9-6 09:42

其實新校車公司有無問題, 我唔識答大家, 始終新開始一定要比時間大家適應, 當中出現問題學校&家教會已好努力同校車公司跟進, 希望能盡快配合到各方要求, 如家長再有上落車時間延誤, 請即時致電跟車姨姨/司機了解, 至於上年舊校車公司都一樣有好多問題出現過, 如果佢地無問題學校亦不需要轉換.
作者: momama    時間: 10-9-6 10:11

I believe the old company had problem.  Just I was lucky to ride on route 10.

However, how could this new company make such a big mess?  
* They claimed that they tried the route 實時實點.
* They could not provide the mobile number of the helper in August.  I had to call St Rose when the bus was late last Friday.
* The helper did not call me even though the bus was late for more than 30min.
*  The helper told me that it was the fault of the school and Ms Wong told me another story.
* The helper said 以後都係咁嫁啦!  So they don't want to correct the problem at all?

I am not a demanding person and this is the first time I post here.  I really want everybody to feedback to the school so that they can solve the problem ASAP.

Oh, sorry that I cannot 跟車
作者: 金仔    時間: 10-9-6 11:02

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 09:42 AM 發表
其實新校車公司有無問題, 我唔識答大家, 始終新開始一定要比時間大家適應, 當中出現問題學校&家教會已好努力同校車公司跟進, 希望能盡快配合到各方要求, 如家長再有上落車時間延誤, 請即時致電跟車姨姨/司機了解, 至 ...

都明白大家一定要時間適應,希望能短時間內解決。
因我小朋友只是K1學生,唔想佢對搭校車返學產生反感。
作者: JJBBCC    時間: 10-9-6 11:31

我唔明點解上車時間比以前早45mins?
我想是車少站多, 成本可以低D.  苦了孩子!
我都想轉街車.

"I am not a demanding person and this is the first time I post here.  I really want everybody to feedback to the school so that they can solve the problem ASAP."

Me 2!

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 12:46

而家仲未開始正式上課時間, 下個星期一正式左先可以作準, 至於車同路線跟以前舊校車公司大致一樣, 我明白作為家長一定想自己小朋友返學唔好太辛苦, 都係果句要比時間大家適應, 如果校車公司都係配合唔到自己需要, 比我都會搵其他保母車, 消費者一定會以自己得益作為消費動力.

原帖由 JJBBCC 於 10-9-6 11:31 發表
我唔明點解上車時間比以前早45mins?
我想是車少站多, 成本可以低D.  苦了孩子!
我都想轉街車.

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 13:21

如果全部都係明白事理的家長, 就一定唔會有問題出現, 以我所知有個別小數家長遲湊小朋友, 仲要姨姨打比家長, 家長先肯落黎, 落黎仲要鬧人話自己早落黎你都未到喇, 講真一個遲二個又遲就會推遲晒後面, 最後上落車果D小朋友同家長就好慘咁呆等, 將心比己, 如果佢前面D家長成日唔合作佢會點囉? 希望果D個別小數家長肯合作配合番大家, 咁校車運作暢順大家都好囉, 仲有, 有時交通路面唔係校車公司可以控制到, 就算講實幾點, 誤差一定無可避免, 如果可以大家方便將就早幾分鐘到, 方便人時亦會方便左自己, 如果有機會校車遲左都希望能諒解司機/校車公司, 可能當中有問題出現先令到遲黎接小朋友, 而家最好快D解決晒問題, 小朋友開心返學就最緊要.

原帖由 金仔 於 10-9-6 11:02 發表
都明白大家一定要時間適應,希望能短時間內解決。
因我小朋友只是K1學生,唔想佢對搭校車返學產生反感。

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 14:00

其實唔怕講埋, 有跟車義工都睇到有個別小數麻煩家長, 知道原來司機/校車公司係好辛苦, 某些麻煩家長要求過份簡直唔合理, 例如有家長突然轉上車地點, 有家長一定要停自己屋企樓下唔肯將就行前小小, 講真好難要司機响個個小朋友屋企樓下接, 某些屋苑要入閘需時好幾分鐘, 如果個個屋苑都要入閘, 無形中拉長左小朋友坐車時間, 咁又話攪到小朋友要坐咁耐車, 只要大家肯就小小就等於方便左自己, 我知有好多家長都肯合作, 不過因為個別小數麻煩家長而令一班合作嘅家長帶黎不便/辛苦, 真係替佢地不值, 講真學校/家教會又唔可以做到D咩, 又唔可以唔比佢地坐車, 學校都有難處, 如果想知更多, 可以跟下車就睇到好多奇怪野.
作者: 金仔    時間: 10-9-6 14:07

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 01:21 PM 發表
如果全部都係明白事理的家長, 就一定唔會有問題出現, 以我所知有個別小數家長遲湊小朋友, 仲要姨姨打比家長, 家長先肯落黎, 落黎仲要鬧人話自己早落黎你都未到喇, 講真一個遲二個又遲就會推遲晒後面, 最後上落車果D ...

今日校車遲了20分鐘,中途曾經致電褓姆

最後安頓好小朋友,再致電褓姆

想了解,為何又一小時車程才回到家?
是否塞車?遲出車?

回復:
今日已經比平時早10分鐘出車....(下,姐我小朋友唔止坐左一小時)
因我是第9個站,前面的站有姐姐/媽媽遲接小朋友(褓姆打電話佢地先落黎)攪到所有站都延誤。

唉.....我都知校車佢地都唔想,但我小朋友要個多小時才回到家,我心好不絲服呢...

另,想了解學枝如果安排小朋友上車?
她們在課室玩住玩具等,或在下面等呢?
代某車號入校,再安排小朋友落去或是小朋友在下面等.才安排上車?

因,如果小朋友在操場呆等,車出車入,實在苦了小朋友~
作者: samantha2005    時間: 10-9-6 14:23

今日比上星期五好好多啦, 雖然校車都係遲左15分鐘, 但個人來說都可以接受, 始終才剛剛上學, 希望一天比一天好
作者: monkey妹    時間: 10-9-6 14:28

就係多得呢D自私麻煩家長 攪到你地小朋友要坐咁耐車, D小朋友真係無辜   
原帖由 金仔 於 10-9-6 14:07 發表
想了解,為何又一小時車程才回到家?
是否塞車?遲出車?

回復:
今日已經比平時早10分鐘出車....(下,姐我小朋友唔止坐左一小時)
因我是第9個站,前面的站有姐姐/媽媽遲接小朋友(褓姆打電話佢地先落黎)攪到所有站都延誤。

唉.....我都知校車佢地都唔想,但我小朋友要個多小時才回到家,我心好不絲服呢...

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 14:33

坐校車嘅小朋友放學就落操場等, 基本上D校車响出面, 一架車入完好快又一架, 其實等好短時間可以上到車.
原帖由 金仔 於 10-9-6 14:07 發表
另,想了解學校如果安排小朋友上車?
她們在課室玩住玩具等,或在下面等呢?
代某車號入校,再安排小朋友落去或是小朋友在下面等.才安排上車?因,如果小朋友在操場呆等,車出車入,實在苦了小朋友~

作者: 金仔    時間: 10-9-6 14:34

原帖由 samantha2005 於 10-9-6 02:23 PM 發表
今日比上星期五好好多啦, 雖然校車都係遲左15分鐘, 但個人來說都可以接受, 始終才剛剛上學, 希望一天比一天好

好擔心下星期開始放12:00,希望真的一天比一天好...
我唔介意早點落樓,最怕係車程太耐,苦了小朋友~
作者: 金仔    時間: 10-9-6 14:36

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 02:33 PM 發表
坐校車嘅小朋友放學就落操場等, 基本上D校車响出面, 一架車入完好快又一架, 其實等好短時間可以上到車.

因,真的比上星期五(落雨天)既時間嚇怕...
作者: monkey妹    時間: 10-9-6 14:38

希望如此喇
原帖由 samantha2005 於 10-9-6 14:23 發表

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 14:45

可能個日落雨為小朋友安全迫住一個個慢慢上車, 加上校車公司新未試過落雨天上落車問題, 其實呢D特別情況好少機會再發生架喇.

原帖由 金仔 於 10-9-6 14:36 發表

因,真的比上星期五(落雨天)既時間嚇怕...

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 14:49

呢樣要睇你前面D家長合唔合作喇
原帖由 金仔 於 10-9-6 14:34 發表
好擔心下星期開始放12:00,希望真的一天比一天好...
我唔介意早點落樓,最怕係車程太耐,苦了小朋友~

作者: 金仔    時間: 10-9-6 15:03

初初得K1上學,校車褓姆會同小朋友放好書包細心地扣好安全帶。。。

由3/9開始,共有2位小朋友上車,上到車褓姆仍同小朋友放好書包扣上安全帶。。。但問題就係,未安頓好2位小朋友就開車。。。的確有點危險。。。

希望MONKEY妹~可反應下,可先扣好安全帶,再慢慢續個放書包,減省時間。。。

我依位煩麻媽媽,會吩咐褓姆上車後替女兒穿外套,當然我係希望佢安頓好晒再幫忙女兒~
作者: monkey妹    時間: 10-9-6 15:19

我會提下校車公司.
原帖由 金仔 於 10-9-6 15:03 發表
初初得K1上學,校車褓姆會同小朋友放好書包細心地扣好安全帶。。。

由3/9開始,共有2位小朋友上車,上到車褓姆仍同小朋友放好書包扣上安全帶。。。但問題就係,未安頓好2位小朋友就開車。。。的確有點危險。。。

作者: 金仔    時間: 10-9-6 15:29

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 03:19 PM 發表
我會提下校車公司.

我只是一位在職媽媽,如何能成為家教會成員呢?同埋做d咩架?請賜教!謝~
作者: monkey妹    時間: 10-9-6 15:40

唔好介意我直D講句: 褓姆要幫小朋友穿外套唔係佢地職責, 不過我都知有褓姆好好人, 見小朋友細個唔識分凍唔凍, 亦會自動幫佢地穿外套, 不過唔係個個褓姆姨姨咁好人囉, 就算你叫左褓姆幫, 佢都未必會做, 如果你真係驚呀囡凍, 接近上車時幫呀囡穿上外套先, 咁自己會放心D架..

原帖由 金仔 於 10-9-6 15:03 發表
我依位煩麻媽媽,會吩咐褓姆上車後替女兒穿外套,當然我係希望佢安頓好晒再幫忙女兒~

作者: 金仔    時間: 10-9-6 15:51

因好多時我都早過架車到,另當我見到車時,已經趕唔切著,所以我都唔該前唔該後,麻煩佢架。。。。
(當然我係希望佢打理好晒小朋友,先幫我女兒)

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 03:40 PM 發表
唔好介意我直D講句: 褓姆要幫小朋友穿外套唔係佢地職責, 不過我都知有褓姆好好人, 見小朋友細個唔識分凍唔凍, 亦會自動幫佢地穿外套, 不過唔係個個褓姆姨姨咁好人囉, 就算你叫左褓姆幫, 佢都未必會做, 如果你真係驚 ...

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 15:53

我都係在職媽媽, 家教會委員係兩年一任, 我做左一屆(07-09年), 而家做緊第二屆 (09-11年), 如你想做, 可以下年參選做委員, 職務都係幫手攪下活動, 一個月開一次會傾下安排活動問題, 可能我份工唔忙, 可以抽小小時間做, 其實肯出下力就得架, 我都好開心幫到手, 同其他委員合作又好開心, 雖然我呀囡畢左業, 我都好樂意繼續幫手埋呢一年.
原帖由 金仔 於 10-9-6 15:29 發表

我只是一位在職媽媽,如何能成為家教會成員呢?同埋做d咩架?請賜教!謝~

作者: 金仔    時間: 10-9-6 15:59

有機會我都想參與。。。。
thx~

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 03:53 PM 發表
我都係在職媽媽, 家教會委員係兩年一任, 我做左一屆(07-09年), 而家做緊第二屆 (09-11年), 如你想做, 可以下年參選做委員, 職務都係幫手攪下活動, 一個月開一次會傾下安排活動問題, 可能我份工唔忙, 可以抽小小時間 ...

作者: monkey妹    時間: 10-9-6 16:07

到你呀囡K2學期頭會有家教會改選通告, 歡迎你到時參選加上家教會做委員, 其實做左委員, 會多左機會認識學校都幾好架, 我個囡一知道我要返學校開會, 佢就好開心話要跟埋我一齊, 所以間唔中都有帶埋一齊開會

原帖由 金仔 於 10-9-6 15:59 發表
有機會我都想參與。。。。
thx~

作者: toey    時間: 10-9-7 09:40

hi monkey妹

我搭果部校車咪又係成日遲,我個女未坐低佢已經開車la
.

3/9下雨天,當日校車12:40才到(放11:00)
我只係住土瓜灣咋....
d小朋友咁細係唔喺應該等佢哋坐低先開車?
之前校車公司話大約35分鐘可以返到嚟,而家又改話要65分鍾,多咗成半個鐘,我己經無要求喺我屋企樓下上落車要行15分鍾先上到車,我女對搭校車放學己產生反感,佢話要坐好耐.喊住問我可唔
可以帶佢放學.噚日一早打比校車公司了解,到今日都末覆我電話.
作者: toey    時間: 10-9-7 09:41

hi monkey妹

我搭果部校車咪又係成日遲,我個女未坐低佢已經開車la.

之前校車公司話大約35分鐘可以返到嚟,而家又改話要65分鍾,多咗成半個鐘,我己經無要求喺我屋企樓下上落車要行15分鍾先上到車,我女對搭校車放學己產生反感,佢話要坐好耐.喊住問我可唔可以帶佢放學.噚日一早打比校車公司了解,到今日都末覆我電話.
作者: toey    時間: 10-9-7 09:55

hi monkey妹

我搭果部校車咪又係成日遲,我個女未坐低佢已經開車la
.

之前校車公司話大約35分鐘可以返到嚟,而家又改話要65分鍾,多咗成半個鐘,我己經無要求喺我屋企樓下上落車要行15分鍾先上到車,我女對搭校車放學己產生反感,佢話要坐好耐.喊住問我可唔
可以帶佢放學.噚日一早打比校車公司了解,到今日都末覆我電話.
作者: fongmy    時間: 10-9-7 10:52

我囡囡搭9號車係美孚西鐵站落車, 原本校車確實放學後35分鐘到, 但係日日都遲最少15mins . 嫲嫲一早就出門口成日驚自己遲到, 攪到嫲嫲成日等成個鐘先接到佢, 又唔知發生咩事. :( 希望校車可以確實一吓個落車時間, 等家長有個預算, 我知道落雨遲左都好正常, 我哋都可以接受.
老人家就係唔想小朋友搭咁耐車, 所以日日搭西鐵出九龍接佢返屋企.
同時, 希望d家長可以幫忙早5~10分鐘落樓接小朋友或者就一下上落地點, 等校車的路線可以暢順一D.
如果換轉等個個係你或者尾站係你ga小朋友.  
作者: monkey妹    時間: 10-9-7 11:19

真係好希望果D家長肯合作, 唔好再拖累其他合作的家長及小朋友, 佢地好慘架
原帖由 fongmy 於 10-9-7 10:52 發表
同時, 希望d家長可以幫忙早5~10分鐘落樓接小朋友或者就一下上落地點, 等校車的路線可以暢順一D.
如果換轉等個個係你或者尾站係你ga小朋友.  

作者: ericalui18    時間: 10-9-7 11:20     標題: 回覆 1# monkey妹 的文章

我先生可以做義工, 若有需要可致電

作者: monkey妹    時間: 10-9-7 11:23

以我所知係得4條校車線有問題, 唔好彩你個囡果條線係囉 真係'鄧'你小朋友同奶奶辛苦
原帖由 fongmy 於 10-9-7 10:52 發表
我囡囡搭9號車係美孚西鐵站落車, 原本校車確實放學後35分鐘到, 但係日日都遲最少15mins . 嫲嫲一早就出門口成日驚自己遲到, 攪到嫲嫲成日等成個鐘先接到佢, 又唔知發生咩事. :( 希望校車可以確實一吓個落車時間,  ...

作者: momama    時間: 10-9-7 11:26

我個女今年K3, 一直搭美孚線, 麗景尾站落, 冇改

返上午班放學時仲要接下午班, 只要四十分鐘就返到, 而家返下午班竟要一個鐘, 非常無奈

昨日中午打俾保姆, 話美孚上緊麗景, 8分鐘就返到 (仲早過約定時間???) 咪即刻叫工人落樓, 結果又等半個鐘

我知道有唔少家長利用今次機會多多要求, 若校巴公司搞唔掂就唔好應承, 搞到咁大鑊
作者: monkey妹    時間: 10-9-7 11:27

唔好POST自己電話出黎, DEL左個電話先, 我會聯絡你先生, 唔該晒你地嘅幫忙
原帖由 ericalui18 於 10-9-7 11:20 發表
我先生可以做義工, 若有需要可致電XXX馮生

作者: momama    時間: 10-9-7 11:29

王姑娘話大部份唔掂喎

原帖由 monkey妹 於 10-9-7 11:23 發表
以我所知係得4條校車線有問題, 唔好彩你個囡果條線係囉 真係'鄧'你小朋友同奶奶辛苦

作者: ericalui18    時間: 10-9-7 11:30

我是想pm資料畀你, 但手快快send左, 點樣可以刪除到呀, 麻煩告知. 謝謝!

原帖由 monkey妹 於 10-9-7 11:23 發表

作者: monkey妹    時間: 10-9-7 11:37

呢樣我地會同校車公司反應番, 始終好多野係要多方面配合, 當然一定要以安全,準時,合理坐車時間為大前提.

原帖由 momama 於 10-9-7 11:26 發表
我知道有唔少家長利用今次機會多多要求, 若校巴公司搞唔掂就唔好應承, 搞到咁大鑊

作者: monkey妹    時間: 10-9-7 11:40

你按'編輯'果個ICON入番去DEL再按'發表回復'就OK.
原帖由 ericalui18 於 10-9-7 11:30 發表
我是想pm資料畀你, 但手快快send左, 點樣可以刪除到呀, 麻煩告知. 謝謝!

作者: monkey妹    時間: 10-9-7 11:43

我意思係好嚴重果隻
原帖由 momama 於 10-9-7 11:29 發表
王姑娘話大部份唔掂喎

作者: ChongChong28    時間: 10-9-7 11:49

我囡囡乘11號車 pm class,原本1:00等車,昨日改1:15...結果仍遲10 mins才到,又要我call 果位EE.而放學遲10mins內可接受!!!

希望囡囡返學不要再因校車遲到,兼弄壞孩子心情!!!
作者: 金仔    時間: 10-9-7 11:54

今日只遲10分鐘.........有進步!ahahha
作者: monkey妹    時間: 10-9-7 12:33

原帖由 金仔 於 10-9-7 11:54 發表
今日只遲10分鐘.........有進步!ahahha

作者: samantha2005    時間: 10-9-7 12:54

我囡搭1號車,今日激死,換了校車,又無放學校名係車頭,搞到唔清唔楚,司機同ee 都唔同, 又唔事先通知, 校車公司搞mug,真係.... 可以同邊個投訢

作者: edea    時間: 10-9-7 13:02

原帖由 ericalui18 於 10-9-7 11:30 發表

你按錯了舉報, 現在我把相關舉報刪除.

edea
作者: JJBBCC    時間: 10-9-7 13:53

我囡搭11號車(am), 有進步!
返學早咗3mins到,
放學準時.

我返放都早15mins 等

放學司機叔叔識叫我個女的名"落車"

抵讚!

作者: 金仔    時間: 10-9-7 14:29

原帖由 JJBBCC 於 10-9-7 01:53 PM 發表
返學早咗3mins到,
放學準時.

抵讚!

大家加油.....
作者: sumyau1012    時間: 10-9-7 14:45

我覺得如果有家長突然要求改上落車時間, 校車應該拒絕. 另外,如果有家長遲到,校車亦唔好等啦..我記得上年,女女因為出門口時突然要去洗手間,我地遲左5min,校車開走,我非常同意校車這個做法, 司機和保母要有原則,唔可以因為一個小朋友而影響其它人.

另外, 我曾經致電校車公司何生9次, 要求相談有關3號車線,有留言,亦9次都没有回覆.
作者: herojoyce    時間: 10-9-7 18:18

我個女都是撘美孚線 (今年9號校車)

校車日日遲到!!  

第一天返學,校車原定12:25pm到,當天竟然等到12:50pm才到。真離譜!!  
好彩呢兩日好D (6/9 & 7/9),12:25pm到達。

而放學,校車原定3:50pm到,但日日都遲到起碼25分鐘,在4:15-4:25pm才到,真不好受!!

希望只是開學初期,日後有改善!!  
作者: JJBBCC    時間: 10-9-7 23:13

本來想讚,

但 6pm校車打電話來"明天又早多5mins!!!"

即比以前早多共一個鐘!  
其實我住何文田 10mins 車就到學校........

原帖由 JJBBCC 於 10-9-7 13:53 發表
返學早咗3mins到,
放學準時.

抵讚!

作者: toey    時間: 10-9-8 00:20     標題: 回覆 53# JJBBCC 的文章

我明天又係早多5mins,之前己經改早咗10mins,你係唔係11号車,我住土瓜灣放学要65mins先返到嚟.
作者: pandacat_bb    時間: 10-9-8 00:20

BONY, 細佬今年坐校車呀,8號車都係日日都遲,下晝又熱死辣辣,細佬企一陣就成身濕晒

我覺得依間公司真係好唔掂,第一次比張通告話試坐,試坐嗰日負責人話8月25號再有一個試坐,點知8月20號左右跟車EE打黎,我問佢係咪有試坐,佢話公司只係安排比K1家長,又話上次嗰個唔係試坐,真係唔好彩,依個EE態度認真麻麻,佢問完公司話:“公司話如果家長咁堅持要試既話就比妳試啦”,咁又係佢地公司話再安排多次試坐,依家又話因為家長堅持,依間公司真係好混亂
作者: JJBBCC    時間: 10-9-8 08:51

Yes! 好無奈!

原帖由 toey 於 10-9-8 00:20 發表
我明天又係早多5mins,之前己經改早咗10mins,你係唔係11号車,我住土瓜灣放学要65mins先返到嚟.

作者: monkey妹    時間: 10-9-8 09:25

支持你所講, 我個人都覺得要warning果D唔合作家長, 再唔合作唔比佢地坐校車, 無理由要成車人就佢一個

原帖由 sumyau1012 於 10-9-7 14:45 發表

我覺得如果有家長突然要求改上落車時間, 校車應該拒絕. 另外,如果有家長遲到,校車亦唔好等啦..我記得上年,女女因為出門口時突然要去洗手間,我地遲左5min,校車開走,我非常同意校車這個做法, 司機和保母要有原則,唔可以因為一個小朋友而影響其它人.

作者: monkey妹    時間: 10-9-8 09:40

我都唔知你地今年會坐校車tim, 對於校車公司我都唔知講咩好 麻煩你盡量忍耐多一陣, 比時間大家適應, 希望校車公司會快D改善到配合到大家   

題外話: 家姐返新學校做左小一生開唔開心? KEEP IN TOUCH
原帖由 pandacat_bb 於 10-9-8 00:20 發表
BONY, 細佬今年坐校車呀,8號車都係日日都遲,下晝又熱死辣辣,細佬企一陣就成身濕晒

我覺得依間公司真係好唔掂,第一次比張通告話試坐,試坐嗰日負責人話8月25號再有一個試坐,點知8月20號左右跟車EE打黎,我問佢係咪有試坐,佢話公司只係安排比K1家長,又話上次嗰個唔係試坐,真係唔好彩,依個EE態度認真麻麻,佢問完公司話:“公司話如果家長咁堅持要試既話就比妳試啦”,咁又係佢地公司話再安排多次試坐,依家又話因為家長堅持,依間公司真係好混亂

作者: monkey妹    時間: 10-9-8 09:57

絕對明白大家對校車問題不滿, 我亦希望校車公司只是短時間適應問題, 能盡快解決到, 而家麻煩各位再忍耐, 比多小小時間校車公司, 大家嘅包容及合作係會對自己及小朋友得益!
作者: sumyau1012    時間: 10-9-8 10:28

yes.
只要個家長試過一次上唔到車,下一次一定唔會再遲到.

我另外,有樣野想反應:
我試坐過校車,我感覺車內好唔舒服,坐到好頭暈.
試車當天只有一個小朋友,小朋友都坐都嘔.
見到咁既情況,我只好試試自已送返學.後來因為送返學,又好辛苦,所以尋日俾女女坐校車,女女話好唔舒服,好想快d落車,果日又有小朋友嘔.

有無方法可以改善呀

原帖由 monkey妹 於 10-9-8 09:25 發表
支持你所講, 我個人都覺得要warning果D唔合作家長, 再唔合作唔比佢地坐校車, 無理由要成車人就佢一個

作者: monkey妹    時間: 10-9-8 10:49

可能有機會係空調唔夠, 不過如果開得大又怕凍親小朋友, 其實有時坐到嘔嘅問題, 可能係小朋友本身體質問題, 呢個年代有D小朋友係坐唔慣車, 坐一陣都會唔舒服, 我呀囡K1個年坐車, 因有個小朋友嘅體質問題, 嘔左好幾個月先適應到坐校車, 仲有唔好食太飽坐車, 未消化好坐車會浪浪下, 係好易嘔架.
原帖由 sumyau1012 於 10-9-8 10:28 發表
我另外,有樣野想反應:
我試坐過校車,我感覺車內好唔舒服,坐到好頭暈.
試車當天只有一個小朋友,小朋友都坐都嘔.
見到咁既情況,我只好試試自已送返學.後來因為送返學,又好辛苦,所以尋日俾女女坐校車,女女話好唔舒服,好想快d落車,果日又有小朋友嘔.

有無方法可以改善呀

作者: 金仔    時間: 10-9-8 11:15

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-8 12:20 AM 發表

我覺得依間公司真係好唔掂,第一次比張通告話試坐,試坐嗰日負責人話8月25號再有一個試坐,點知8月20號左右跟車EE打黎,我問佢係咪有試坐,佢話 ...

我都係8號車,尋日致電,要早5分鐘上車
作者: pandacat_bb    時間: 10-9-8 11:41

妳係上晝班定下晝班, 我係下晝冇通知過我~

原帖由 金仔 於 10-9-8 11:15 發表

我都係8號車,尋日致電,要早5分鐘上車

作者: 金仔    時間: 10-9-8 12:04

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-8 11:41 AM 發表
妳係上晝班定下晝班, 我係下晝冇通知過我~

sorry sorry ... 我係上午

今日
返學,遲5分鐘...
放學,好準時呀....

add oil....
作者: monkey妹    時間: 10-9-8 12:38

都幾好
原帖由 金仔 於 10-9-8 12:04 發表
今日
返學,遲5分鐘...
放學,好準時呀....

add oil....

作者: Chunma630    時間: 10-9-8 13:19

(下午班) 這兩天都準時及早到.  抵讚
作者: yyin    時間: 10-9-9 12:23

原帖由 sumyau1012 於 10-9-7 14:45 發表
我覺得如果有家長突然要求改上落車時間, 校車應該拒絕. 另外,如果有家長遲到,校車亦唔好等啦..我記得上年,女女因為出門口時突然要去洗手間,我地遲左5min,校車開走,我非常同意校車這個做法, 司機和保母要有原則,唔可 ...

你真係好,希望其他媽咪都留意下,我地放學係7號車囡囡在最大雨個日就因為前面個小朋友亞媽5知去咗邊攪到保母ee 係咁揾佢媽咪, 我地亞工人姐姐就係咁淋雨又5咁走開...足足等咗1個小時有多....放3:30pm時返到屋企都已經要1小時15分, 但個日真係等到火晒.

yyin

作者: 金仔    時間: 10-9-9 12:58

‎9月9日校車
上車,遲10分鐘
落車,遲10分鐘
add oil...我唔望準時,10分鐘上限,可接受
作者: 金仔    時間: 10-9-9 13:01

原帖由 yyin 於 10-9-9 12:23 PM 發表

你真係好,希望其他媽咪都留意下,我地放學係7號車囡囡在最大雨個日就因為前面個小朋友亞媽5知去咗邊攪到保母ee 係咁揾佢媽咪, 我地亞工人姐姐就係咁淋雨又5咁走開...足足等咗1個小時有多....放3:30pm時返到屋企都已 ...

星期一,ee通知我~學校已經發出指引,如果唔見家長,會於致電後2分鐘開車走。到時再返回學校接子女。
作者: sumyau1012    時間: 10-9-9 13:57

當日試車(3號車) 有4個大人, 有2個大人都立即投訴.都話好唔舒服,坐都好頭暈. 請向校車公司反應一下. 感激...

原帖由 monkey妹 於 10-9-8 10:49 發表
可能有機會係空調唔夠, 不過如果開得大又怕凍親小朋友, 其實有時坐到嘔嘅問題, 可能係小朋友本身體質問題, 呢個年代有D小朋友係坐唔慣車, 坐一陣都會唔舒服, 我呀囡K1個年坐車, 因有個小朋友嘅體質問題, 嘔左好幾個 ...

作者: monkey妹    時間: 10-9-9 14:02

一早就應該咁做喇, 不過而家肯開始都好

原帖由 金仔 於 10-9-9 13:01 發表
星期一,ee通知我~學校已經發出指引,如果唔見家長,會於致電後2分鐘開車走。到時再返回學校接子女。

作者: monkey妹    時間: 10-9-9 14:03

收到
原帖由 sumyau1012 於 10-9-9 13:57 發表
當日試車(3號車) 有4個大人, 有2個大人都立即投訴.都話好唔舒服,坐都好頭暈. 請向校車公司反應一下. 感激...

作者: yyin    時間: 10-9-10 10:42

謝謝你的信息, 我昨日自己去接放學時睇到學校都好緊張校車安排咁喎, 不過又老實講句似我昨日見到情況界限街放學時段有好多車好繁忙. 希望能揾到辦法解決啦.
作者: 金仔    時間: 10-9-10 14:27

‎9月10日校車
上車,遲10分鐘
落車,準時
作者: sumyau1012    時間: 10-9-10 17:20

唔該晒你....monkey妹:loveliness:

原帖由 monkey妹 於 10-9-9 14:03 發表
收到

作者: sumyau1012    時間: 10-9-10 17:23

返學時間又係勁多車, 好繁忙, 又塞車
:(
原帖由 yyin 於 10-9-10 10:42 發表

謝謝你的信息, 我昨日自己去接放學時睇到學校都好緊張校車安排咁喎, 不過又老實講句似我昨日見到情況界限街放學時段有好多車好繁忙. 希望能揾到辦法解決啦. ...

作者: pandacat_bb    時間: 10-9-11 09:35

我贊成咁樣呀,試過一次嗰啲家長就會學識"準時"

作者: pandacat_bb    時間: 10-9-11 09:40

界限街嗰度真係好繁忙,冇咩辦法解決,以前鄭校長朝朝出去幫手擋車,比校車入架,唯有寄忙小學重建工程快啲完成,咁小朋友就可以係番公爵街上落校車 ~

原帖由 yyin 於 10-9-10 10:42 發表

謝謝你的信息, 我昨日自己去接放學時睇到學校都好緊張校車安排咁喎, 不過又老實講句似我昨日見到情況界限街放學時段有好多車好繁忙. 希望能揾到辦法解決啦. ...

作者: momama    時間: 10-9-13 09:00

After trial run for one week:

going to school => ok
coming back home => 30mins late

Anything I can do?
作者: JJBBCC    時間: 10-9-13 09:19

我識個家長,
1. 自已早過校車到/等校車,就鬧校車遲到,
2. 自已遲到, 就鬧校車唔等佢,
又話部lift層層停...
又話小朋友叫唔醒,食早歺幔.......
又話等小朋友遲吓,比老師罵吓...
大部分時間成追車...
但交車費係全車最遲, 校車嬸嬸成日追,
連車費袋都唔見, 交咗支票又唔過數....
六年都無變過! 死未!?

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-11 09:35 發表
我贊成咁樣呀,試過一次嗰啲家長就會學識"準時"

作者: monkey妹    時間: 10-9-13 09:39

都係個幾句: 麻煩各位再忍耐, 比多小小時間校車公司, 大家嘅包容及合作係會對自己及小朋友得益!

原帖由 momama 於 10-9-13 09:00 發表
Anything I can do?

作者: monkey妹    時間: 10-9-13 09:40

係呀
原帖由 pandacat_bb 於 10-9-11 09:40 發表
界限街嗰度真係好繁忙,冇咩辦法解決,以前鄭校長朝朝出去幫手擋車,比校車入架,唯有寄忙小學重建工程快啲完成,咁小朋友就可以係番公爵街上落校車 ~

...

作者: monkey妹    時間: 10-9-13 09:42

我地幼稚園都有呢D少數不合作嘅家長  
原帖由 JJBBCC 於 10-9-13 09:19 發表
我識個家長,
1. 自已早過校車到/等校車,就鬧校車遲到,
2. 自已遲到, 就鬧校車唔等佢,

作者: JJBBCC    時間: 10-9-13 10:01

還有比 單程$, 但每個月總有幾日,開口問"可以今日搭回程?"
嬸嬸次次都"No"佢, 佢就話人衰,又唔係日日....

因為我每次都笑吓,唔出聲,佢就講..........

原帖由 monkey妹 於 10-9-13 09:42 發表
我地幼稚園都有呢D少數不合作嘅家長  

作者: sumyau1012    時間: 10-9-13 10:01

我尋日聽到女女講,而家(3號)校車多左2個水洞,係俾小朋友嘔吐用的...
我聽到好心痛,係咪坐校車的小朋友個個都會嘔,可否就司機及保母諗諗方法.可否叫司機開車定d呀
作者: 金仔    時間: 10-9-13 13:05

‎9月13日~8號校車
上車,遲5分鐘
落車,遲10分鐘
作者: yyin    時間: 10-9-13 18:39

今日3號校車上車同7號校車落車都有進步, 我覺得今日好咗好多!!
作者: monkey妹    時間: 10-9-14 09:27

我昨日有請假去跟車, 見司機開車都好定無大問題, 其他跟車家長都無講過司機開車唔定或者開得快嘅問題, 其實會嘔可能真係小朋友體質問題, 我跟5號車拾幾個小朋友都無一個嘔, 比著我知道自己小朋友坐車坐到嘔做家長點會唔心痛 講真要幾歲人仔日日舟居勞動坐車出去讀書, 真係唔係個個小朋友頂得住, 我亦明做家長唔考慮自己本區比小朋友讀書係為小朋友好, 可以出去讀D比較好小小嘅學校但小朋友坐唔到車, 呢方面要家長自己要決揀喇, 針無兩頭利, 其實而家都係返左2個星期學, 可能小朋友過多一排適應左咪唔會再嘔, 當然又係要睇小朋友體質囉, 我知之前呀囡K1果年坐校車有小朋友嘔左幾個月先適應到坐車, 我亦知有D小朋友要睇埋中醫調理過身體之後坐車先無再嘔, 我希望小朋友唔好太辛苦又可以開心返學, 呢樣最緊要:loveliness:

原帖由 sumyau1012 於 10-9-13 10:01 發表
我尋日聽到女女講,而家(3號)校車多左2個水洞,係俾小朋友嘔吐用的...
我聽到好心痛,係咪坐校車的小朋友個個都會嘔,可否就司機及保母諗諗方法.可否叫司機開車定d呀 ...

作者: monkey妹    時間: 10-9-14 09:35

昨日係開始正式上課時間, 唔同之前提早放學攪到校車公司亂晒程序, 而家校車公司開始熟習左當然會有進步, 應該會越黎越順暢
原帖由 yyin 於 10-9-13 18:39 發表
今日3號校車上車同7號校車落車都有進步, 我覺得今日好咗好多!!

作者: 金仔    時間: 10-9-14 13:03

Kamkam Yuen ‎9月14日~ 8號校車 ~
上車,遲5分鐘 /
落車,遲20分鐘
作者: sumyau1012    時間: 10-9-14 13:52

多謝你既明白及跟進.

原帖由 monkey妹 於 10-9-14 09:27 發表
我昨日有請假去跟車, 見司機開車都好定無大問題, 其他跟車家長都無講過司機開車唔定或者開得快嘅問題, 其實會嘔可能真係小朋友體質問題, 我跟5號車拾幾個小朋友都無一個嘔, 比著我知道自己小朋友坐車坐到嘔做家長點 ...

作者: pandacat_bb    時間: 10-9-14 15:46

Bony, 唉,8號車真係足足個半鐘先返到學校呀,今日12:05上校車,我係基碮道1:30先見佢經過,咁長途真係唔掂呀,可唔可以係家教會提下,叫校車公司改善下路線既問題呀?坐個半鐘車細細話好辛苦,尋日唔肯上車呀
作者: 金仔    時間: 10-9-14 16:54

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-14 03:46 PM 發表
Bony, 唉,8號車真係足足個半鐘先返到學校呀,今日12:05上校車,我係基碮道1:30先見佢經過,咁長途真係唔掂呀,可唔可以係家教會提下,叫校車公司改善下路線既問題呀?坐個半鐘車細細話好辛苦,尋日唔肯上車呀 ...

我am班..8號車
今日1:00先揍到亞囡(大角咀)
1:30打比ee問佢今日有咩特別事,點解要1rs先返到,佢答: 今日無野wor,11:55出左車啦.........
我: 早左出車,都1:00wor,一小時車程?係唔係塞車?我想了解下..(我語氣係好好)
佢先話佐敦有小小塞.......
之後有干擾cut左線,佢都無打返比我...
作者: pandacat_bb    時間: 10-9-14 17:54

依個EE態度真係麻麻地,我地係PM係12:09上車,尋日我12:01係對面我已經見到校車係度,我等緊過馬路佢已經打比我,問我係咪黎緊,我話我係對面,到到送我囝囝上車,EE黑口黑面同我講:“下次你地唔好咁晏,早啲啦”,嗰陣係12:02,其實係佢地早咗,唔係我地遲,除咗我,另外一個家長都係啱啱到,仲有啲姐姐接放學跑到咁黎,我問佢:“早啲即係早幾多,不如講明幾點啦”,坦白講我真係頂佢唔住,講野唔清唔楚,試車嗰日我問佢幾點到站,佢答我兩次都係:“頭幾日早放,放學放3:30喎”,最後要跟車既伍老師出聲:“妳話比佢知幾點落車先得架”,真係暈低~

講真我唔介意早啲上車,不過淨係叫早啲,即係早幾多先得架?而且佢應該早一日通知家長,唔係人地黎度,冇遲到,佢反而講到我地遲到,仲要黑晒面口咁囉

尋日有位嫲嫲話佢星期四接唔到孫,嗰日我都記得架車係早咗5分鐘左右就到,嫲嫲話佢係對面等過馬路,睇住校車走,原來EE打咗電話比家長,小朋友媽咪話99黎緊叫佢等1﹣2分鐘都唔等就開車走,仲話叫人地去下一個站接小朋友,講真人地要坐車去到下一個站佢都開車啦,結果小朋友遊車河返學校,嗰位嫲嫲話,如果自己遲到,架車走咗,冇辦法,不過自己都預早咗,不過唔夠校車早到,條氣就頂住

我同意唔好等遲到既家長,不過如果人地冇遲,等1﹣2分鐘都應該囉

原帖由 金仔 於 10-9-14 16:54 發表

我am班..8號車
今日1:00先揍到亞囡(大角咀)
1:30打比ee問佢今日有咩特別事,點解要1rs先返到,佢答: 今日無野wor,11:55出左車啦.........
我: 早左出車,都1:00wor,一小時車程?係唔係塞車?我想了解下..(我語氣係好好)
佢先 ...

作者: pandacat_bb    時間: 10-9-14 17:56

仲有尋日位嫲嫲話,佢地收到EE電話,話放學早5分鐘落車,不過我同另一位家長都冇收到電話,依點我真係唔明,點會只係通知個別家長??
作者: monkey妹    時間: 10-9-15 10:27

我問左原來你地係頭站上車, 唔怪得要坐咁耐, 真係'鄧'細佬辛苦, 今日下午我又會請假返學校, 會同學校加埋校車公司一齊開會, 睇下前日跟車之後出現的問題, 我會反應大家嘅問題/要求, 希望校車公司盡量能配合到大家.

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-14 15:46 發表
Bony, 唉,8號車真係足足個半鐘先返到學校呀,今日12:05上校車,我係基碮道1:30先見佢經過,咁長途真係唔掂呀,可唔可以係家教會提下,叫校車公司改善下路線既問題呀?坐個半鐘車細細話好辛苦,尋日唔肯上車呀 ...

作者: JJBBCC    時間: 10-9-15 11:32

可否安排多D車,分散吓D路綫,  
等小朋友坐短D時間.又唔會噤趕時間,唔怕遲到!

一車太多站,長途又趕, 又擠車,小朋友又坐得耐,
返學要準時,迫小朋友又早D, 多站又遲D, 因為怕遲,所以唔等!

Thanks!

作者: 金仔    時間: 10-9-15 13:26

‎9月15日~ 8號校車 ~
上車,遲5分鐘 /
落車,遲10分鐘
作者: pandacat_bb    時間: 10-9-15 18:15

坐校車真係攪到我頭大,你地仲多野攪過我地,真係辛苦晒你地啦   

今日EE又有新野,佢投訴細佬,不過我問完細佬之後,爸爸再打比EE了解,原來EE唔知晒全部野就鬧細佬,我覺得佢講野好唔負責任,再係咁真係淨係坐放學嗰半程算啦  

原帖由 monkey妹 於 10-9-15 10:27 發表
我問左原來你地係頭站上車, 唔怪得要坐咁耐, 真係'鄧'細佬辛苦, 今日下午我又會請假返學校, 會同學校加埋校車公司一齊開會, 睇下前日跟車之後出現的問題, 我會反應大家嘅問題/要求, 希望校車公司盡量能配合到大家.

...

作者: Hayley04    時間: 10-9-15 22:33

same story every year. this year is not better....

you know my daughter is in P.1. One day, my mother was later for 15min. to pick Hayley. The school bus still there even a lot of bus/ car/ trucks... bububububu...

Next day I asked EE how late my mother was, she looked ok and told me 15min. politely.....$650 per month round trip!

different world!

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-14 17:54 發表
依個EE態度真係麻麻地,我地係PM係12:09上車,尋日我12:01係對面我已經見到校車係度,我等緊過馬路佢已經打比我,問我係咪黎緊,我話我係對面,到到送我囝囝上車,EE黑口黑面同我講:“下次你地唔好咁晏,早啲啦”,嗰陣係12:02,其實係佢地早 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5