教育王國

標題: York N1 吹水站 [打印本頁]

作者: poon小朋友    時間: 10-9-7 15:39     標題: York N1 吹水站

次次上嚟都分開晒....好悶呀....
有次接仔放學(好大雨)遲咗少少入去,入到去見到佢對眼紅晒,揸住條手巾仔...我已為我遲咗入去,佢就喊la(遲2-3mins)我問佢...你做咩喊呀?跟住個miss同我講,係因為佢冇得搭校車而喊...而家日日都問...我今日係咪搭校車呀...我話唔係呀,我今日嚟接你(我講大話).佢就話唔洗la..所以本來逢星期五接放學,而家可能接一至兩次算la.....
作者: 媽珠    時間: 10-9-7 17:16

可能佢覺得好得意, 你去到佢冇得玩. 我個女話會有人在課室外叫車號, 叫到自己車號自己就要出去. 可能你去佢玩小樣o野所以唔開心啦!

我個女就相反, 成日問我去唔去接佢, 因為接佢我會帶佢去又一城玩.
原帖由 poon小朋友 於 10-9-7 15:39 發表
次次上嚟都分開晒....好悶呀....
有次接仔放學(好大雨)遲咗少少入去,入到去見到佢對眼紅晒,揸住條手巾仔...我已為我遲咗入去,佢就喊la(遲2-3mins)我問佢...你做咩喊呀?跟住個miss同我講,係因為佢冇得搭校車而喊...而 ...

作者: poon小朋友    時間: 10-9-7 18:12

因為校車有人同佢玩,佢話個小朋友叫佢做"肥仔"喎...但送佢返學就日日喊...可能遲d都要搭校車返學....
作者: yuk_julius    時間: 10-9-7 22:12

我仔仔都鐘意搭校車, 可以同小朋友一齊坐. 但真係想知搭車既安排係點.

見到其他媽咪話會上少15分鐘堂去準備上車喎.
作者: 9bb    時間: 10-9-8 10:31

我個女都好鐘意搭校車,佢話校車好舒服喎!
問佢爸爸架車舒服定校車舒服,佢竟然話校車舒服d!激死爸爸
作者: meimei05    時間: 10-9-8 10:33

i used to let my girl to take school bus in the morning but it takes 90 min....so instead, I take her to school now (45 min only including walking from KT KCRC to York)
作者: poon小朋友    時間: 10-9-8 12:21

今日喊住問我....佢今日係咪搭校車,我話你係咪想我接你....佢話唔係呀...我都比佢激死
作者: poon小朋友    時間: 10-9-8 12:24

原帖由 媽珠 於 10-9-7 17:16 發表
可能佢覺得好得意, 你去到佢冇得玩. 我個女話會有人在課室外叫車號, 叫到自己車號自己就要出去. 可能你去佢玩小樣o野所以唔開心啦!

我個女就相反, 成日問我去唔去接佢, 因為接佢我會帶佢去又一城玩.
...

我接佢去食嘢,同埋去樂園玩嘅....唉...佢都唔領情
作者: pandaso    時間: 10-9-8 13:30     標題: 回覆 1# poon小朋友 的文章

作者: poon小朋友    時間: 10-9-9 19:13

個仔日日返學都喊,見到佢落校車換咗衫(連續三日),問佢點解要換衫,就話因為嘔....我老公今日同佢上課室問miss,原來有兩日仲要上到課室嘔.......真係唔知要喊到幾時
今日仲要求返學都要搭校車
作者: 9bb    時間: 10-9-11 16:52

做乜個個都咁鐘意搭校車,係咪york的校車有d乜野吸引呢?
作者: 9bb    時間: 10-9-11 16:55

你地d班主任有冇打比你地講下阿仔阿囡的學校情況架?我覺得呢間學校好似好少咁!開左學咁耐都冇打過黎 (係有一次我通告填少左野佢先打黎問下咋)

我囡囡讀n1e1 am架
作者: pandaso    時間: 10-9-12 08:56

作者: Jeco    時間: 10-9-12 15:50

作者: babycreamy    時間: 10-9-12 23:41

原帖由 Jeco 於 10-9-12 15:50 發表
我又唔係喎..老師都好多時打比我, 一星期起碼有一至兩次! 有因為囝囝病老師打比我話佢情緒唔開心 / 有因為囝囝開心返老師打比我話我知 / 有因為察覺囝囝唔專注正面回答老師問題, 老師話會提高返依方面既專注能力 /  ...

我係開學之後一星期搵過老師, 之後都冇收過老師電話.
我同意冇電話可能代表小朋友無問題, 冇意外. 但我唔會時時接放學, 真係好難知道阿女返學返成點. 點都好,老師一個月都比一次電話家長傾下計, 咁就最好.
作者: 媽珠    時間: 10-9-13 16:48

真係唔打即係你o既小朋友冇問題 (好乖, 冇意外).
我個女返o左學兩三個星期, 老師都冇打過比我. 但有一次打比我就通知我阿女撞到 (自己百厭) , 佢o地好抌心, 所以打o黎睇下佢. 其實阿女放學自己已經講o左比我知. .....
我都好明白你o既心情, 唔知小朋友響學校o既情況, 抌心又緊張......
其實最好就係接放學, 同老師見面當面問, 如果唔容許你咪打去學校留message , 老師會一日有兩段時間會可以覆返比你.

原帖由 pandaso 於 10-9-12 08:56 發表
我都覺得 york 啲老師真係好少搵家長,我至今從未接過老師的電話. 以前阿仔讀兩歲班, 個班主任不時都會打電話來說說情況, 而家真係有啲唔慣, 可能沒有電話即是沒有問題吧, 但個心始終想知個仔係學校點.

...

作者: 長今媽媽    時間: 10-9-13 17:51

我都覺得響第二間學校讀pre-nursery個陣, 老師主動d打比我講亞仔既清況.... 可能細個適應問題比較多.  頭先我打比老師問茶點既野, 咪順便問埋亞仔響班中既情況, 乖唔乖咁
o羅. 大家如果想知都可以打電話同老師傾下, 不過就唔好太長氣, 因為老師都好忙, 上下午班都要兼顧!

原帖由 媽珠 於 10-9-13 16:48 發表
真係唔打即係你o既小朋友冇問題 (好乖, 冇意外).
我個女返o左學兩三個星期, 老師都冇打過比我. 但有一次打比我就通知我阿女撞到 (自己百厭) , 佢o地好抌心, 所以打o黎睇下佢. 其實阿女放學自己已經講o左比我知. .... ...

作者: rosebud    時間: 10-9-14 09:41

想問下,你地9月份學費自動轉賬成功嗎?

我收到學校通告,話今期學費要用支票交,但無tick不能過數原因。

我的自動轉賬7月已申請,銀行account有足夠現金,今早亦打去銀行問無問題,你地自動轉賬有冇問題呢?
作者: kamtai    時間: 10-9-14 11:37

我都係過唔到數,我估係頭一個月先咁,下個月應該無問題。
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-14 12:10

我都有同一問題,今早致電校務處,佢話要銀行confirmation letter dated 7月23日之前既先可以趕及扣9月學校,我既letter 係7月29日,所以9月學校要用支票/cash 交先。10月先用到autopay。

原帖由 rosebud 於 10-9-14 09:41 發表
想問下,你地9月份學費自動轉賬成功嗎?

我收到學校通告,話今期學費要用支票交,但無tick不能過數原因。

我的自動轉賬7月已申請,銀行account有足夠現金,今早亦打去銀行問無問題,你地自動轉賬有冇問題呢? ...

作者: poon小朋友    時間: 10-9-14 13:48

我自己就遲咗比銀行,所以我要自己交比學校...
作者: rosebud    時間: 10-9-15 23:17

唔該各位。

等我仲以為得我一個過唔到數,擔心學校以為我走數添
作者: BBTao    時間: 10-9-16 12:01

Hi,  My son in N1A PM.  I agrred

原帖由 babycreamy 於 10-9-12 23:41 發表

我係開學之後一星期搵過老師, 之後都冇收過老師電話.
我同意冇電話可能代表小朋友無問題, 冇意外. 但我唔會時時接放學, 真係好難知道阿女返學返成點. 點都好,老師一個月都比一次電話家長傾下計, 咁就最好. ...

作者: Jeco    時間: 10-9-16 22:17

作者: yuk_julius    時間: 10-9-16 23:28

原帖由 BBTao 於 10-9-16 12:01 發表
Hi,  My son in N1A PM.  I agrred

Hi BBTao,

我仔仔都係N1A PM, 仲以為無呢班既家長上bk tim.

我仔仔叫旭旭. 唔知佢地識唔識呢?
作者: kaka_blog    時間: 10-9-17 11:07

今日報紙賣左約道 8號賣左俾全國政協,唔知出年我地小朋友有無影響...

《成交》
•約道 8號 價格: 1.9億元 地盤面積: 10589方呎 可建樓面: 6353方呎
呎價: 29907元 備註:現為約克幼稚園
作者: BBTao    時間: 10-9-17 12:01

Hi 旭旭媽咪,

你好, 我 仔仔係 Marco 韜韜呀 !
等我今日問下我阿仔識唔識旭旭先?  得閒聯絡下, 我email address : [email protected]

原帖由 yuk_julius 於 10-9-16 23:28 發表

Hi BBTao,

我仔仔都係N1A PM, 仲以為無呢班既家長上bk tim.

我仔仔叫旭旭. 唔知佢地識唔識呢?

作者: dccw    時間: 10-9-17 13:51

嘩,佢真係好叻仔,連freckle都識讀...我囡囡都係識得讀個橙同點點點!

原帖由 Jeco 於 10-9-16 22:17 發表
依幾日開始有功課做, 上次做英文功課時, 我一打開本功課簿, 我指住雞雞碟上面啲dots dots, 用英文問佢咩黎, 佢識答"rice", 仲明白雞雞肚餓要食飯! ^^證明佢上堂係有聽書! :)

今日功課內容要係個男孩子面上加雀斑,  ...

作者: pandaso    時間: 10-9-17 14:05     標題: 回覆 1# dccw 的文章

作者: yuk_julius    時間: 10-9-17 23:57

原帖由 BBTao 於 10-9-17 12:01 發表
Hi 旭旭媽咪,

你好, 我 仔仔係 Marco 韜韜呀 !
等我今日問下我阿仔識唔識旭旭先?  得閒聯絡下, 我email address : [email protected]

哈, 等我都問問旭旭先. 我email: [email protected]
作者: Jeco    時間: 10-9-18 00:43

作者: Jeco    時間: 10-9-18 00:46

作者: mokstick    時間: 10-9-18 00:57

今日校車EE問我呀仔番學前係咪樓計,原來呀仔上車後喊左一陣,落校車後仲走左去,好彩老師捉住佢,喊住上課室!!我真係好驚佢走失!!番到屋企我叫佢5可以走左去,我又問佢點解要咁,佢話'5講5講...',佢一向番學都好開心,又自動起身5洗3吹4請又無樓計,真係5知佢做咩!!!
作者: Carman1112    時間: 10-9-19 01:10

下個星期又要交一張相, 我成日走去晒一張相, 真係好麻煩, 次次都係晒一張, 其實可唔可以早少少講俾家長, 呢個學期大約會要什麼類型既相, 同埋要幾多張呢?
作者: rosebud    時間: 10-9-20 09:06

原帖由 mokstick 於 10-9-18 00:57 發表
今日校車EE問我呀仔番學前係咪樓計,原來呀仔上車後喊左一陣,落校車後仲走左去,好彩老師捉住佢,喊住上課室!!我真係好驚佢走失!!番到屋企我叫佢5可以走左去,我又問佢點解要咁,佢話'5講5講...',佢一向番學都好開心,又自 ...
 我囡今朝無啦啦扭計,好彩肯上校車
作者: rosebud    時間: 10-9-20 09:08

原帖由 Carman1112 於 10-9-19 01:10 發表
下個星期又要交一張相, 我成日走去晒一張相, 真係好麻煩, 次次都係晒一張, 其實可唔可以早少少講俾家長, 呢個學期大約會要什麼類型既相, 同埋要幾多張呢? ...
 係咪果份 ”假日我喜歡同xx做xxx”功課?

我見佢寫住9月23日交,但9月23日係假期,又拿拿臨搵一張家庭照。
作者: poon小朋友    時間: 10-9-20 14:19

原帖由 Carman1112 於 10-9-19 01:10 發表
下個星期又要交一張相, 我成日走去晒一張相, 真係好麻煩, 次次都係晒一張, 其實可唔可以早少少講俾家長, 呢個學期大約會要什麼類型既相, 同埋要幾多張呢? ...

之前買咗部print相機,細細部,好方便你想幾時print都得...
作者: poon小朋友    時間: 10-9-20 14:24

唔知22號開唔開得成party
作者: Carman1112    時間: 10-9-20 14:36

係24號才是開 party 喎!22號應該係教提燈。

原帖由 poon小朋友 於 10-9-20 14:24 發表
唔知22號開唔開得成party

作者: poon小朋友    時間: 10-9-20 21:16

原帖由 Carman1112 於 10-9-20 14:36 發表
係24號才是開 party 喎!22號應該係教提燈。

我嘅意思係22號著中國服返學.....
作者: rosebud    時間: 10-9-21 09:45

原帖由 poon小朋友 於 10-9-20 21:16 發表

我嘅意思係22號著中國服返學.....
我買了件長衫比我囡,希望聽日ok有得返啦。
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-21 15:19

我剛去了幼稚園forum 睇下今年申請k1的情況,見有一個topic 講 York 今年招生提出要交debentures (債券),唔知有無媽媽聽講過呢? 唔知對我地有無影響呢?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-21 15:31

我剛去了幼稚園forum 睇下今年申請k1的情況,見有一個topic 講 York 今年招生提出要交debentures (債券),唔知有無媽媽聽講過呢? 唔知對我地有無影響呢?

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: BBTao    時間: 10-9-21 17:06     標題: 回復 14# yuk_julius 的帖子

Hi 旭旭媽咪,
我仔仔昨日話我知佢知道邊個係旭旭啦!
作者: queeniewingchow    時間: 10-9-21 18:56

我過去睇左喇, 話舊生唔駛, 但係話新生bilingual都要買debenture喎, 咁未學費好貴, 咁之前有人話今年k1可以係下年轉過去int'l讀k2, 咁到時係唔係都要買debenture呢, 仲有no.8york rd, 業主要賣, 咁校長點安置d小朋友呢, 駛唔駛打返學校問下呀, 咁多位mama!!!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-21 15:31 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2238253&ext ...

作者: babycreamy    時間: 10-9-22 09:37

原帖由 queeniewingchow 於 10-9-21 18:56 發表
我過去睇左喇, 話舊生唔駛, 但係話新生bilingual都要買debenture喎, 咁未學費好貴, 咁之前有人話今年k1可以係下年轉過去int'l讀k2, 咁到時係唔係都要買debenture呢, 仲有no.8york rd, 業主要賣, 咁校長點安置d小朋友 ...

YEs, 我啱啱先幫細佬報咗名出年讀PN, 如果真係咁, 咁點算? so ma fan...
作者: Jeco    時間: 10-9-22 10:18

作者: 媽珠    時間: 10-9-22 14:10

唔知多唔多小朋友著中國服呢? 頭先帶阿女坐校車, 成車十幾個小朋友, 得我個女一個著中國服咋!

原帖由 Jeco 於 10-9-22 10:18 發表
今日帶囝囝返學, 連老師都著晒中國服式好得意呀! ^^

作者: Carman1112    時間: 10-9-22 14:14

我今朝等校車時, 我地個屋苑差不多有成10個小朋友上車, 個個都有穿中國服喎!

我想問你地既小朋友有無拎返之前帶返學校既燈籠?99 話女女今日只係得一個好細既洋桃燈籠帶返屋企, 呢個應該係學校俾既, 不過就唔見左我新買俾佢帶返學既飛機燈籠。

原帖由 媽珠 於 10-9-22 14:10 發表
唔知多唔多小朋友著中國服呢? 頭先帶阿女坐校車, 成車十幾個小朋友, 得我個女一個著中國服咋!

作者: Lok-Lok    時間: 10-9-22 17:28

My son has brought back his 燈籠 already.
If you didn't receive it, you can ask our class teacher (Miss Lit) then.

原帖由 Carman1112 於 10-9-22 14:14 發表 我想問你地既小朋友有無拎返之前帶返學校既燈籠?99 話女女今日只係得一個好細既洋桃燈籠帶返屋企, 呢個應該係學校俾既, 不過就唔見左我新 ...

作者: elisliu    時間: 10-9-22 18:11

我仔仔今日都有着中國服呀 見到d小朋友着得好Q呀 : 星期五開生日會要帶碟同义(係唔你即棄d义同碟呀???)
作者: mokstick    時間: 10-9-22 23:15

係開學前同學校杯碟一齊買個套'差'匙
作者: elisliu    時間: 10-9-23 03:04

thank you 因為我無係學校買,所以唔知有义,匙
作者: yuk_julius    時間: 10-9-23 14:15

原帖由 BBTao 於 10-9-21 17:06 發表
Hi 旭旭媽咪,
我仔仔昨日話我知佢知道邊個係旭旭啦!

哈, 我都有問旭旭呀, 我懷疑佢將Marco聽錯Miracle, 應該係你仔仔囉
作者: BBTao    時間: 10-9-24 15:52

Hi, 你知唔知N1A原來係International校樓上堂?

原帖由 yuk_julius 於 10-9-23 14:15 發表

哈, 我都有問旭旭呀, 我懷疑佢將Marco聽錯Miracle, 應該係你仔仔囉

作者: yuk_julius    時間: 10-10-14 00:01

sor, 咁遲先回覆, 我有上過去課室, 因為頭幾日返旭旭死都唔肯入, 係我捉佢上去既. 我估呢班係新開既, 因為先問左Ms Chan 話佢地呢班有19人, 仲收緊生. 你仔仔近排點呀?旭旭日日返學都好似好開心, 但搭校車就耐左啲囉.
作者: BBTao    時間: 10-10-14 17:11

Hi, Marco 近排病左,上個星期返左二日學,因為發燒,燒到103.7 呀!醫生話感冒喎. Mr Chan 都有打電話比我問下Marco 點囉. Marco返學都幾閞心架.他閞始自己執書包啦,你可以睇下你email, 我send左個timetable 比你呀!

原帖由 yuk_julius 於 10-10-14 00:01 發表
sor, 咁遲先回覆, 我有上過去課室, 因為頭幾日返旭旭死都唔肯入, 係我捉佢上去既. 我估呢班係新開既, 因為先問左Ms Chan 話佢地呢班有19人, 仲收緊生. 你仔仔近排點呀?旭旭日日返學都好似好開心, 但搭校車就耐左啲囉 ...

作者: poon小朋友    時間: 10-11-11 12:47

噚日個仔返學時去咗49号校舍V.V.....剛剛有好多小朋友去手洗間....入咗手洗間後,竟然比另外一個小朋友"擺"咗...咁要出去排隊...但有比其他小朋友"擺占","擺占"嘅小朋友仲話係我個仔"擺占",叫我個仔排隊... ...D小朋友都係讀N1
作者: Jeco    時間: 10-11-12 22:43

作者: poon小朋友    時間: 10-11-13 07:59     標題: 回復 1# Jeco 的帖子

我諗我會放落洗衣機洗
作者: poon小朋友    時間: 10-11-13 08:00     標題: 回復 1# Jeco 的帖子

我諗我會放落洗衣機洗
作者: Miuccia224    時間: 10-11-15 07:27

Hi all,

Just a friendly reminder - Bring Topic Book - The Journey - dated Nov 15

原帖由 poon小朋友 於 10-11-13 08:00 發表
我諗我會放落洗衣機洗

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-11-15 11:46

me too.... 無可能成日攞去乾洗

原帖由 poon小朋友 於 10-11-13 07:59 發表
我諗我會放落洗衣機洗

作者: rosebud    時間: 10-11-16 09:19

原帖由 Jeco 於 10-11-12 22:43 發表
大家有無留意校服既通告...尾尾講到校褸/長褲唔可以直接用清水洗, 話會縮水, 要乾洗喎! 校褸就話唔會成日洗啫, 長褲點日日攞去乾洗呀? 你哋會點洗呀? ...
我會手洗...小朋友衫無可能日日乾洗。
作者: 1010sy    時間: 10-11-16 10:07

我會手洗, 要5要買大d size for 縮水 ?
作者: Grace1010    時間: 10-11-16 20:02

懶惰的我都會放入洗衣機囉﹗
原帖由 poon小朋友 於 10-11-13 08:00 發表
我諗我會放落洗衣機洗

作者: poon小朋友    時間: 10-11-17 14:54

原帖由 Grace1010 於 10-11-16 20:02 發表
懶惰的我都會放入洗衣機囉﹗:nothing:  

YEAH!!!!!!!!
作者: Jeco    時間: 10-11-17 17:44

作者: poon小朋友    時間: 10-11-18 12:31

原帖由 Jeco 於 10-11-12 22:43 發表
大家有無留意校服既通告...尾尾講到校褸/長褲唔可以直接用清水洗, 話會縮水, 要乾洗喎! 校褸就話唔會成日洗啫, 長褲點日日攞去乾洗呀? 你哋會點洗呀? ...

我問過...因為係一套所以冇得咁換,我都訂咗7号...條衭要換條像根,衫就ok....因為summer條衭都要放闊.
作者: anniema1225    時間: 10-11-18 22:22

Yes, hand wash la, if you have helper, it's okay la.. ^.^

原帖由 rosebud 於 10-11-16 09:19 發表
我會手洗...小朋友衫無可能日日乾洗。

作者: poon小朋友    時間: 10-11-19 14:33

條衭好"桔"點著呀...實癢死
作者: 媽珠    時間: 10-11-19 15:49

試下落啲柔順藥劑睇下會唔會好啲?

原帖由 poon小朋友 於 10-11-19 14:33 發表
條衭好"桔"點著呀...實癢死

作者: rosebud    時間: 10-11-19 21:48

各位有無收到校o太呀 ????  定係白色果條"布"已經係校o太 ???

作者: rosebud    時間: 10-11-19 22:00

穿上身....全部4碼...shirt 好大件呀 !! 但條裙就好短....

通告話11月22日星期一要穿整齊冬季校服, 但唔啱size, 就11月23日星期二更換....咁唔啱, 我23日換完返屋企, 洗完都要星期3先有得著...根本無可能22日換到季 !!

作者: Jeco    時間: 10-11-19 22:14

作者: rosebud    時間: 10-11-19 22:25

另外想問,成套運動衫, 各位媽咪係咪一次過放入洗衣機洗 ? 張紙寫住唔好"先行浸洗", 未浸過又唔知會唔會甩色....唔通衫. 褲. 外套, 各自開3機洗咩 ??????
作者: 媽珠    時間: 10-11-20 01:50

獨立袋入住, 好似"人" 字噉. 頂部有兩邊各有一個鈕門. 嗰條就係校呔啦!

原帖由 rosebud 於 10-11-19 21:48 發表
各位有無收到校o太呀 ????  定係白色果條"布"已經係校o太 ???

作者: 媽珠    時間: 10-11-20 01:54

衫同褲我成套一機洗晒, 但唔記得等埋外套一齊洗. 但以後我會三樣嘢一齊洗.

原帖由 rosebud 於 10-11-19 22:25 發表
另外想問,成套運動衫, 各位媽咪係咪一次過放入洗衣機洗 ? 張紙寫住唔好"先行浸洗", 未浸過又唔知會唔會甩色....唔通衫. 褲. 外套, 各自開3機洗咩 ?????? ...

作者: 媽珠    時間: 10-11-20 02:12

我全部6碼, 件恤衫真係超大 . 隻袖長咗2寸, 我接受唔到. 要換細啲. 但如果方便, 我想知4碼嘅袖長是多少? 等我諗下 換4碼定5 碼好. 因為恤衫著入面貼啲好睇啲. 而條裙長度都OK, 但阿女著咗好似著咗個水桶噉   -- 好闊. 我諗我要找個好手工的師傅改下. 如果唔係好容易連個手插袋都封埋.
原帖由 rosebud 於 10-11-19 22:00 發表
穿上身....全部4碼...shirt 好大件呀 !! 但條裙就好短....

通告話11月22日星期一要穿整齊冬季校服, 但唔啱size, 就11月23日星期二更換....咁唔啱, 我23日換完返屋企, 洗完都要星期3先有得著...根本無可能2 ...

作者: poon小朋友    時間: 10-11-20 09:04

原帖由 rosebud 於 10-11-19 22:25 發表
另外想問,成套運動衫, 各位媽咪係咪一次過放入洗衣機洗 ? 張紙寫住唔好"先行浸洗", 未浸過又唔知會唔會甩色....唔通衫. 褲. 外套, 各自開3機洗咩 ?????? ...

一次過三件洗晒...ok冇問題
條衭要攞去加層"利"
作者: Carman1112    時間: 10-11-20 10:02

我當初無買運動服外套, 我想問有無人可以 post 張相俾我睇吓呀?
作者: babycreamy    時間: 10-11-20 22:59

原帖由 rosebud 於 10-11-19 22:00 發表

通告話11月22日星期一要穿整齊冬季校服, 但唔啱size, 就11月23日星期二更換....咁唔啱, 我23日換完返屋企, 洗完都要星期3先有得著...根本無可能2 ...

rosebud, 係呀d shirt 超大, 我都要換返3號先得。條裙好短,so 我唔換喇。另PE 衫都大大地,但可以接受。
不過我唔知23號點返去換,D 時間咁,要返工喎。。!!
同埋你MONDAY 著乜返去??便服定夏天校服呀?
作者: rosebud    時間: 10-11-21 16:51

原帖由 媽珠 於 10-11-20 01:50 發表
獨立袋入住, 好似"人" 字噉. 頂部有兩邊各有一個鈕門. 嗰條就係校呔啦!
THANK YOU
作者: rosebud    時間: 10-11-21 16:52

原帖由 媽珠 於 10-11-20 02:12 發表
我全部6碼, 件恤衫真係超大 . 隻袖長咗2寸, 我接受唔到. 要換細啲. 但如果方便, 我想知4碼嘅袖長是多少? 等我諗下 換4碼定5 碼好. 因為恤衫著入面貼啲好睇啲. 而條裙長度都OK, 但阿女著咗好似著咗個水桶 ...
4碼袖長 (唔計膊位), 係35cm。
作者: rosebud    時間: 10-11-21 16:53

原帖由 Carman1112 於 10-11-20 10:02 發表
我當初無買運動服外套, 我想問有無人可以 post 張相俾我睇吓呀?
你pm你email 比我,我send 比你吖 (我唔識post相)
作者: rosebud    時間: 10-11-21 16:56

原帖由 babycreamy 於 10-11-20 22:59 發表

rosebud, 係呀d shirt 超大, 我都要換返3號先得。條裙好短,so 我唔換喇。另PE 衫都大大地,但可以接受。
不過我唔知23號點返去換,D 時間咁,要返工喎。。!!
同埋你MONDAY 著乜返去??便服定夏天校服呀? ...
同 tungtung一樣呀 ! 我會換3碼衫, 條裙好短, 仲話會縮水, 所以我決定換5碼, PE衫都大, 不過都OK, 我諗要請上午假去換....

星期一會穿夏季裙, 你呢 ?
作者: 媽珠    時間: 10-11-21 22:21

Thank you!!

原帖由 rosebud 於 10-11-21 16:52 發表
4碼袖長 (唔計膊位), 係35cm。

作者: rosebud    時間: 10-11-22 07:58

今朝扭著冬季,
最後都是箸便服
原帖由 rosebud 於 10-11-21 16:56 發表
同 tungtung一樣呀 ! 我會換3碼衫, 條裙好短, 仲話會縮水, 所以我決定換5碼, PE衫都大, 不過都OK, 我諗要請上午假去換....

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-11-22 09:44

我囡囡都係,不過好似4號碼已經係最細既碼 (如果根據夏天校服既話,無3號碼)。
條裙我會換5號碼。
今日原本要穿著校裙,由於要明天換,所以我今日係穿著冬季既運動裝,4號碼剛剛好。(條褲長多少少更好,我無換5號因為驚件衫到時會超大! )

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-11-22 09:45

我好大膽,一次過就咁放晒入洗衣機,好彩無甩色 :D
套運動裝真係好靚,件jacket 既料好好!

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-11-22 09:48

我想問下,今次訂校服,唔見有"冷衫"訂既?

因為有朋友俾左舊校服我,有一件灰色冷衫,係俾依家唔駛穿著校褸既時候穿著,點解新校服無既??? 唔通下下要穿著校褸??? :(
作者: MALTESE2000    時間: 10-11-22 09:53

真係唔明條校褲點解會無"裡" ......又痕又"桔"....

原帖由 poon小朋友 於 10-11-20 09:04 發表

一次過三件洗晒...ok冇問題
條衭要攞去加層"利"

作者: Carman1112    時間: 10-11-22 09:55

我今日等校車時已經見到實物啦!唔該晒!

原帖由 rosebud 於 10-11-21 16:53 發表
你pm你email 比我,我send 比你吖 (我唔識post相)

作者: Carman1112    時間: 10-11-22 09:56

我又係見無冷衫, 打電話問過學校話可以自己加深灰色冷衫, 所以我買了以前我讀書著的 "雪花牌"。
我係花園街買$98, 原來九龍城賣$75 咋!
http://www.yautak.com/asp/product.asp?d=sweaters/students&p=W-IL-1401

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-11-22 09:48 發表
我想問下,今次訂校服,唔見有"冷衫"訂既?

因為有朋友俾左舊校服我,有一件灰色冷衫,係俾依家唔駛穿著校褸既時候穿著,點解新校服無既??? 唔通下下要穿著校褸??? :( ...

作者: Lok-Lok    時間: 10-11-22 14:28

If you are taking the school bus, you can write down the changing size and pass them to the nanny, then, the nanny will pass to school and will send back to your kids after school.

原帖由 rosebud 於 10-11-21 16:56 發表

作者: babycreamy    時間: 10-11-22 14:35

原帖由 Carman1112 於 10-11-22 09:56 發表
我又係見無冷衫, 打電話問過學校話可以自己加深灰色冷衫, 所以我買了以前我讀書著的 "雪花牌"。
我係花園街買$98, 原來九龍城賣$75 咋!
http://www.yautak.com/asp/product.asp?d=sweaters/students&p=W-IL-1401

...

哦....原來係深灰色冷衫!!! 我今日都係著咗夏季個件...咁我今日去買返件先...thanks
作者: babycreamy    時間: 10-11-22 14:40

我今日問咗校車姨姨, 佢話可以幫我換. 你都問下佢啦...咁唔洗請假ar ma....
另外條裙係短, 但好寬...所以都係keep 返4碼算...shirt 就換3碼啦....
作者: babycreamy    時間: 10-11-22 14:46

原帖由 rosebud 於 10-11-22 07:58 發表
今朝扭著冬季,
最後都是箸便服

我最後係今朝同佢著咗件白色襯衫, 著冬季裙.....
作者: babycreamy    時間: 10-11-22 14:49

想問你地有冇訂校褸? 請問件衫重唔重?
知唔知可唔可以退錢唔要架??
作者: Carman1112    時間: 10-11-22 15:30

我無買校褸, 諗住著自己既外套, 會比較暖D。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5