教育王國

標題: 9月24日生日會 [打印本頁]

作者: rubyrubylau    時間: 10-9-9 09:51     標題: 9月24日生日會

9月24日生日會有無家長會幫小朋友穿卡通衫回校呀, 我在想幫不幫他穿, 我指的如白雪公主, 蝙蝠俠等等那些.
作者: tsobaba    時間: 10-9-9 10:57     標題: 回覆 1# rubyrubylau 的文章

買左衫啦!係小仙子,希望唔會撞太多啦!
作者: babypetpet    時間: 10-9-9 10:59

作者: sansan2008    時間: 10-9-9 12:38

My girl is going to be a little fairy too, we bought it for last year's halloween and she can wear it for the birthday party.  What color is your one?  My one is pink.

原帖由 tsobaba 於 10-9-9 10:57 發表

作者: chaco    時間: 10-9-9 12:43

女仔都容易搵d,有好多靚裙靚衫既造型,男仔都無咩選擇,今期幫ar仔扮童話故事既兔仔,希望當日唔好咁熱,因為由頭著到落腳
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-9 12:49

好呀, 有你個仔陪我一起穿, 我都去看一下先

原帖由 chaco 於 10-9-9 12:43 發表
女仔都容易搵d,有好多靚裙靚衫既造型,男仔都無咩選擇,今期幫ar仔扮童話故事既兔仔,希望當日唔好咁熱,因為由頭著到落腳

作者: Tamama527    時間: 10-9-9 14:05

我想問男仔可以乜野衫呀,我驚賣唔切,呢排我要考試,最快下星期2可以搵下,大家仲有無提意呀,學校話扮公主王子喎
作者: Tamama527    時間: 10-9-9 14:08

請問大家22/9要帶燈籠,係咪帶現成的就得架啦,唔使DIY架?
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-9 16:09

我幫佢買thomas 戲服
作者: tsobaba    時間: 10-9-9 16:15

我買左現成啦!

原帖由 Tamama527 於 10-9-9 14:08 發表
請問大家22/9要帶燈籠,係咪帶現成的就得架啦,唔使DIY架?

作者: tsobaba    時間: 10-9-9 16:33

Pink too!
原帖由 sansan2008 於 10-9-9 12:38 發表
My girl is going to be a little fairy too, we bought it for last year's halloween and she can wear it for the birthday party.  What color is your one?  My one is pink.

作者: chaco    時間: 10-9-9 23:35

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-9 16:09 發表
我幫佢買thomas 戲服

呀仔都好鍾意Thomas架, 妳係咪係Toys R us 買?
作者: chaco    時間: 10-9-9 23:40

原帖由 Tamama527 於 10-9-9 14:05 發表
我想問男仔可以乜野衫呀,我驚賣唔切,呢排我要考試,最快下星期2可以搵下,大家仲有無提意呀,學校話扮公主王子喎

我有諗過男仔扮國王,王子,士兵之類,但搵唔到d衫.
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-10 09:21

TOY R US 我問過無呀, 最後在網上訂

原帖由 chaco 於 10-9-9 23:35 發表

呀仔都好鍾意Thomas架, 妳係咪係Toys R us 買?

作者: kadiclai    時間: 10-9-10 11:23

據9月茶點表, 要係中秋節當日自備水果作分享之用.
作者: tsobaba    時間: 10-9-10 14:23     標題: 回覆 1# kadiclai 的文章

甘係唔係要30份呀?
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-10 15:31

不用吧, 每個人帶30個, 一班就有900個生果, 怎吃呀

原帖由 tsobaba 於 10-9-10 14:23 發表
甘係唔係要30份呀?

作者: tsobaba    時間: 10-9-10 21:55     標題: 回覆 1# rubyrubylau 的文章

係喎,咁生日會係唔係帶禮物呀?咁係唔係要30份呢?
作者: chuncelia    時間: 10-9-11 00:08

我都買左喇!係超人衫,希望果日唔好太熱啦,因為係長袖.
作者: Tamama527    時間: 10-9-11 12:46

你地買晒啦,我仲未得行買
作者: sony_ar    時間: 10-9-11 15:26

囝囝都話要扮王子,現在天天也迫我稱呼他"英俊的王子"
現成的王子服只找到一款合他尺碼.

另想問問,小朋友自己月份的生日會,家長可以參加,是否可以父母二人同行的呢?
作者: tsobaba    時間: 10-9-11 16:18

我個女係本次生日會生日,早兩日班主任打電話問是否爸爸媽媽都去,我哋覆咗啦!

原帖由 sony_ar 於 10-9-11 15:26 發表
囝囝都話要扮王子,現在天天也迫我稱呼他"英俊的王子"
現成的王子服只找到一款合他尺碼.

另想問問,小朋友自己月份的生日會,家長可以參加,是否可以父母二人同行的呢? ...

作者: yiuyiumom    時間: 10-9-11 21:46

請問邊到可以買到童話服飾? 唔該!

作者: 路人甲2012    時間: 10-9-12 16:19

請問香港邊到有得買小朋友戲服 ........

作者: 路人甲2012    時間: 10-9-12 16:21

請問邊到買到戲服 ?

作者: tsobaba    時間: 10-9-12 17:25     標題: 回覆 3# yiuyiumom 的文章

Toy"R"Us,最好係OceanTerminal果間,選擇會多D,HKDisney都有,不過Size會大D,未必會適合K1小朋友,如果小朋友生得高,都可以睇下。
作者: tsobaba    時間: 10-9-12 17:32

驚唔驚D同學仔誤會係IQ博士果個呀?因為最近先播完。

原帖由 chuncelia 於 10-9-11 00:08 發表
我都買左喇!係超人衫,希望果日唔好太熱啦,因為係長袖.

作者: BBLOVEMAMA    時間: 10-9-13 09:55

其實,主題係公主及王子,d蝙蝠俠,thomas會否唔啱呢.
作者: chaco    時間: 10-9-13 13:11

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-9-13 09:55 發表
其實,主題係公主及王子,d蝙蝠俠,thomas會否唔啱呢.

主題係 "童話故事" 我估例如:格林童話,安徒生童話,有人亦有動物.
作者: chaco    時間: 10-9-13 13:13

原帖由 路人甲2012 於 10-9-12 16:21 發表
請問邊到買到戲服 ?

旺角花園街都有.
作者: cc930666    時間: 10-9-13 13:35

係啦 .... 係 where 有王子衫賣呀?????
作者: yiuyiumom    時間: 10-9-13 13:37

星期六行過旺角花園街唔覺有, 請問舖頭還是排擋呀? 唔該.

原帖由 chaco 於 10-9-13 13:13 發表

旺角花園街都有.

作者: rubyrubylau    時間: 10-9-13 14:00

哈哈, 你可以當佢係普通火車, 最更要小朋友開心.到時你當佢係童話世界裏的一種交通工具吧.因我跟小朋友一起看的時候, 佢話一定要thomas, 不好意思, 因佢中左thomas毒, 之後都會係買thomas 睡衣.

作者: sony_ar    時間: 10-9-13 16:39

戲服:中環擺花街有很多.特別時近萬勝節,特別多選擇的啊!

之前打錯左石板街,應該是擺花街啊!sorry.

作者: chaco    時間: 10-9-13 17:50

原帖由 yiuyiumom 於 10-9-13 13:37 發表
星期六行過旺角花園街唔覺有, 請問舖頭還是排擋呀? 唔該.

印象係街尾近旺角警署方向d鋪頭.
作者: tsobaba    時間: 10-9-13 20:20

Thomas真係毒害咗唔少小朋友。

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-13 14:00 發表
哈哈, 你可以當佢係普通火車, 最更要小朋友開心.到時你當佢係童話世界裏的一種交通工具吧.因我跟小朋友一起看的時候, 佢話一定要thomas, 不好意思, 因佢中左thomas毒, 之後都會係買thomas 睡衣. ...

作者: chuncelia    時間: 10-9-14 04:49

係咩?!我都唔知道tim.都冇所謂啦.因為我唔係好介意.(不過唔知小朋友會唔會笑佢呢?)咁仲要唔要買過呀?

原帖由 tsobaba 於 10-9-12 17:32 發表
驚唔驚D同學仔誤會係IQ博士果個呀?因為最近先播完。

作者: rubyrubylau    時間: 10-9-14 14:41

你小朋友開不開心呀, 開心就無問題啦.

原帖由 chuncelia 於 10-9-14 04:49 發表
係咩?!我都唔知道tim.都冇所謂啦.因為我唔係好介意.(不過唔知小朋友會唔會笑佢呢?)咁仲要唔要買過呀?

作者: chuncelia    時間: 10-9-14 23:37

我諗佢鍾意掛,因為佢成日都話要飛.佢之前好鍾意睇janet bin!
原帖由 rubyrubylau 於 10-9-14 14:41 發表
你小朋友開不開心呀, 開心就無問題啦.

作者: tsobaba    時間: 10-9-16 10:37     標題: 回覆 39# rubyrubylau 的文章

我昨晚睇到班主任比張紙仔話生日會當日都希望家長同小朋友着配合主題嘅衫,家長都要?請問有冇家長會着?
作者: chaco    時間: 10-9-16 12:40

原帖由 tsobaba 於 10-9-16 10:37 發表
我昨晚睇到班主任比張紙仔話生日會當日都希望家長同小朋友着配合主題嘅衫,家長都要?請問有冇家長會着?

家長都要著? 仲難諗喎....唔通都要著公主衫
作者: pakayalo    時間: 10-9-16 14:20

嘩!甘攪笑!
作者: sllau    時間: 10-9-16 14:40

哈哈....咁一定好有氣氛lor...
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-16 22:40

我都會去, 但没收到老師紙條喎,
作者: Tamama527    時間: 10-9-16 23:36

應該8、9月份生日的小朋友家長先有得出席喎,你小朋友係咪呀
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-17 10:14

當然是, 我收到老師紙條出席, 但老師没有再寫字條給我要穿成怎麼.

原帖由 Tamama527 於 10-9-16 23:36 發表
應該8、9月份生日的小朋友家長先有得出席喎,你小朋友係咪呀

作者: chaco    時間: 10-9-17 12:50

rubyrubylau,

妳出席今次生日會ar...好呀!不如妳搵個皇冠頭飾扮皇后呀...我個仔同妳個仔同組,佢扮白兔仔.
作者: rubyrubylau    時間: 10-9-17 16:08

哈哈, 唔知比唔比拍照呢, 我相拍多D學校小朋友相返來比 D 班的BK 媽媽小朋友一起分享.

原帖由 chaco 於 10-9-17 12:50 發表
rubyrubylau,

妳出席今次生日會ar...好呀!不如妳搵個皇冠頭飾扮皇后呀...我個仔同妳個仔同組,佢扮白兔仔.

作者: shirley81    時間: 10-9-17 16:33     標題: 回覆 1# rubyrubylau 的文章

Good idea!
作者: fiona_1103    時間: 10-9-17 16:43

根據我的經驗,家長只係留45分鐘,30分鐘幫手帶小朋友玩遊戲, 跟住返課室唱歌, 跟住老師就會叫小朋友多謝各位Aunt, Uncle的禮物, 就這樣結束!
(**買禮物給全班小朋友是自願性的)
作者: Tamama527    時間: 10-9-17 16:51

oic,原來要買禮物。請問係咪多數生日小朋友的家長都會買禮物送比其他家同學仔架?
作者: fiona_1103    時間: 10-9-17 18:54

係呀!多數都會買30份小禮物!方便老師派發!
作者: chaco    時間: 10-9-20 12:57

原帖由 rubyrubylau 於 10-9-17 16:08 發表
哈哈, 唔知比唔比拍照呢, 我相拍多D學校小朋友相返來比 D 班的BK 媽媽小朋友一起分享.

作者: tsobaba    時間: 10-9-25 00:34

今日真係好開心,見到亞女玩得好開心,入門口見到海盗look嘅陳主任巳經嘩咗一聲,中段見到校長一身白雪公主打扮從課室門口行入來同小朋友影相,巳經覺得好有誠意,真係好感動,唔知係唔係間間幼稚園都係咁呢,小人真係見識淺薄,上次參加幼稚園生日會已經係幾十年前了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5