教育王國

標題: 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [打印本頁]

作者: yeemelody    時間: 10-9-9 11:09     標題: 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?

陳守仁有over 3600人報名, 點解咁多人爭?

作者: flostangraphy    時間: 10-9-9 11:16

明天先係last day. 通常last day都有好多人apply!

原帖由 yeemelody 於 9/9/2010 11:09 發表

作者: hui3328    時間: 10-9-9 11:23

報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 11:16 發表
明天先係last day. 通常last day都有好多人apply!

作者: kswiss    時間: 10-9-9 11:28

作者: hui_bb    時間: 10-9-9 11:31

$50報名費, 學校都有18萬收入喎..
作者: ggoo    時間: 10-9-9 11:33

我覺得今年直資私校競爭激烈,播道都話有2,000-3,000人報名.
作者: ziyi    時間: 10-9-9 11:40

唔見成績?
TSL唔係一條龍的直資,你所謂唔見成績是中學會考定升中啊
升中過去幾年都是90%以上升brand 1 英中wor

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真的不明白你說沒有成績的是說什麼
如果你要會考成績,也不關學校事,當然學校可以發大量人力去問畢業生,但有什麼意義?

而放棄很多,第2輪通常在大抽獎後,每年都是得10幾個位,但上年有700幾800個人爭這第2輪
每級得150個位左右,即9成人在第1輪收了都唔會放棄wor

原帖由 hui3328 於 10-9-9 11:23 發表
報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

...

作者: 2LittleMonkey    時間: 10-9-9 11:41

How do u know there are 3600 applicants?

原帖由 yeemelody 於 10-9-9 11:09 發表

作者: ziyi    時間: 10-9-9 11:48

學校有link看返是否success登記了
http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/firstphase/P1admission_firstInterview/ViewList.asp
那處看到的號碼序號已經超過3600個,即有3600個人申請
序號是由1開始
而我囡囡的序號是100以內的

原帖由 2LittleMonkey 於 10-9-9 11:41 發表
How do u know there are 3600 applicants?

作者: Whitepine    時間: 10-9-9 12:00

Yes, it is only the first phase. There will be a seond phase in June. A big income!!!

原帖由 hui_bb 於 10-9-9 11:31 發表
$50報名費, 學校都有18萬收入喎..

作者: Whitepine    時間: 10-9-9 12:01

So, your daughter should be arranged in the first group of the first day interview!!!

Good luck!!!

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:48 發表
http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/firstphase/P1admission_firstInterview/ViewList.asp
序號是由1開始
而我囡 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-9 12:04

係, 就係見到升中成績, 呢2年迅速冒起
所以我絕對讚成學校IN家長的 , 起碼了解家長究竟知唔知自己做緊要考呢間學校
原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:40 AM 發表
唔見成績?

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真 ...

作者: Whitepine    時間: 10-9-9 12:08

Charlotte_mom,

你小朋友係唔係讀緊TSL?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 12:04 發表
所以我絕對讚成學校IN家長的 , 起碼了解家長究竟知唔知自己做緊要考呢間學校

作者: 2LittleMonkey    時間: 10-9-9 12:15

ic!! 條 link 我開唔到 (同之前 adminssion talk & online application 一樣, 因為公司關係, 好多陳守仁 web page 都 display 唔到, 整到我 miss 左個 adminssion talk) .... 唔通呢係先兆, 我個仔同間學校無緣???? 好驚呀!!!  

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:48 發表
序號是由1開始
而我囡 ...

作者: ziyi    時間: 10-9-9 12:25

NO,TSL有得選日期及上午或下午
我選了星期日的上午,但未知什麼什麼時段

原帖由 Whitepine 於 10-9-9 12:01 發表
So, your daughter should be arranged in the first group of the first day interview!!!

Good luck!!!

作者: ziyi    時間: 10-9-9 12:29

佢2個小朋友都係港同架
但佢係一個非常好的家長,最初上來呢到,都是看她的回答才知道很多東西,了解遊戲規則

原帖由 Whitepine 於 10-9-9 12:08 發表
Charlotte_mom,

你小朋友係唔係讀緊TSL?

作者: Whitepine    時間: 10-9-9 12:32

唔洗驚!!!

相反,上天要考驗你!!去馬!!!祝你馬到功成!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-9-9 12:15 發表
ic!! 條 link 我開唔到 (同之前 adminssion talk & online application 一樣, 因為公司關係, 好多陳守仁 web page 都 display 唔到, 整到我 miss 左個 adminssion talk) .... 唔通呢係先兆, 我個仔同間學校無緣????  ...

作者: ziyi    時間: 10-9-9 12:33

我都同意,但TSL唔in家長,只能靠馬騮囡自己啦
唔可以好似ICQM,幫她一把

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 12:04 發表

作者: flostangraphy    時間: 10-9-9 12:45

其實我都讚成學校IN家長的.了解下家長係唔係都填表去報吓. 當係買個保險......等d一心一意想入TSL小朋友多d機會.
畢竟又不是傳統靠父母谷小朋友名校, 又沒有直屬補習社中學....很多人都以為TSL係比自已d家長吹到幾好幾好.... 又唔深入了解適唔適合自己小朋友,比d家長以為小朋友醒就好易入.
如果每20個小朋友當中只有一個入到都叫做係買個保險....
咁其他d小學算唔算叫做買債卷....

原帖由 Charlotte_mom 於 9/9/2010 12:04 發表

作者: silvia_ng    時間: 10-9-9 13:04

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 12:45 發表
其實我都讚成學校IN家長的.了解下家長係唔係都填表去報吓. 當係買個保險......等d一心一意想入TSL小朋友多d機會.
畢竟又不是傳統靠父母谷小朋友名校, 又沒有直屬補習社中學....很多人都以為TSL係比自已d家長吹到幾 ...

係囉...我都想TSL少D人考呀! 我唔洗咁擔心個女考唔考到呀嗎! 真係女拔同TSL收我都係選TSL架...如果兩間都真係收的話....哈哈!

BTW, 我就唔鐘意IN家長, 因為家長分分鐘講錯野, 攪到小朋友入唔到。所以都係睇小朋友實力同埋性格, 學校自會選出適合既小朋友。
作者: elmum    時間: 10-9-9 13:12     標題: 回覆 9# ziyi 的文章

很多人申請TSL的原因可能有以下數點:
1. 英文小學
2. 直資男女校,彈性較大
3. 學費平, 只需1400多一個月
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

其實本人都研究了TSL派位結果,但有好多學校我不太認識不知道是否BAND 1, 但我看過某雜誌的報導校長好高興有7成多可入到Band 1 中學....
而我個女係由Phase II 考入,但最終放棄了,因為除以上外,我對有18個進PLK Ngan Po Ling 與17個入 HKMA David Li Kwok Po Colleague 和其他不太認識的學校, 有d concern...所以各位家長都要細心留意是否適合自己小朋友入讀.
(補充:只想用過來人身份作分釋)

作者: bowling68    時間: 10-9-9 13:16

學校IN家長 OK 呀. 反正可以了解多的雙方.

男拔, 蔡繼有, 林文燦...都有咁做
作者: ziyi    時間: 10-9-9 13:20

大家要求不同而已
想想,有些要求是男拔/女拔等先算
有些要求是True Light這樣Brand 1尾的學校已經好滿意
你說的那2間其實唔差,但當然及唔上一些老牌名校啦

原帖由 elmum 於 10-9-9 13:12 發表
1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

其實本人都研究了TSL派位結果,但有好多學校我不太 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-9 13:23

我都聽過, TSL固然係好學校, 但想順利升間好中學, 當中付出既努力都唔簡單
所以見家長都係好的, 起碼了解下究竟家長對學校有無了解(係"有無了解", 唔係"有幾了解", 有D人係無的), 同埋究竟係咪真心想讀, 唔係為左証明自己仔女有幾叻或者當係"小一模擬面試", 唔好阻住其他小朋友入讀機會嘛!
原帖由 elmum 於 10-9-9 01:12 PM 發表
1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

作者: mayc    時間: 10-9-9 13:27

陳守仁有部份的學生是南亞裔籍,或許他們喜歡全英語的環境(連同學之間的交談都是用英語),又喜歡聚讀(有同鄉),所以他們喜歡選 HKMA David Li Kwok Po Colleague ,而PLK Ngan Po Ling也是一所冒起得很快的直資,所以也不容輕視 !

1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

作者: ziyi    時間: 10-9-9 13:28

Totally agreed
無論什麼事情,都要有所付出
沒有說入了名校就OK
就算俾小朋友入到SPCC等又如何
如果一D都唔理,我就唔相信可以有好成績
今年會考SPCC都有人考唔到14分啦
但唔代表學校有問題

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 13:23 發表
我都聽過, TSL固然係好學校, 但想順利升間好中學, 當中付出既努力都唔簡單
所以見家長都係好的, 起碼了解下究竟家長對學校有無了解(係"有無了解", 唔係"有幾了解", 有D人係無的), 同埋究竟係咪真心想讀, 唔係為左証 ...

作者: silvia_ng    時間: 10-9-9 13:51

...

呢個保險唔係咁易買到呀!  3600只收175, 高風險喎!
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-9 14:19

但投資成本低丫嘛
原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 01:51 PM 發表
呢個保險唔係咁易買到呀!  3600只收175, 高風險喎!

作者: manmak88    時間: 10-9-9 14:23

(1) A copy of birth certificate(出生證明書副本)
(2) Copies of ALL K2 report cards(K2所有成績表)
(3) Receipt of payment of $50 as application fee*(50 元申請費用的付款收據)
Please DO NOT submit any portfolios or reference letters. (請勿呈交個人檔案或推薦信。)

唔比個portfolios 都唔知比乜好
K2 report........ 未有....... 今年先讀
k1 report........ 真係一大份報告甘....... 幾個月就幾頁表現報告, 都唔知點cut 比佢
作者: ziyi    時間: 10-9-9 14:39

申請得的唔係應該升K3了嗎

原帖由 manmak88 於 10-9-9 14:23 發表
(1) A copy of birth certificate(出生證明書副本)
(2) Copies of ALL K2 report cards(K2所有成績表)
(3) Receipt of payment of $50 as application fee*(50 元申請費用的付款收據)
Please DO NOT submit any portfolios ...

作者: flostangraphy    時間: 10-9-9 14:56

真係好難想象第2輪入學試, 70幾80人先收一個....

原帖由 ziyi 於 9/9/2010 11:40 發表
唔見成績?

這裡有過去3年升中的成績,所以真 ...

作者: yeemelody    時間: 10-9-9 15:03

咁多人, 真係可以2日interview 哂, 幾多人一組呀? 佢地都係走馬看花, 都係有luck的成份.
作者: ziyi    時間: 10-9-9 16:00

減了些放棄的人,可能沒有咁多
最好第1輪都有人放棄,咁我囡囡才有機會嗎

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 14:56 發表
真係好難想象第2輪入學試, 70幾80人先收一個....

作者: manmak88    時間: 10-9-9 16:04

不, 我小朋友11月出世, 現在讀k2 (大仔)
如果in 左又收米可以升p1

原帖由 ziyi 於 10-9-9 14:39 發表
申請得的唔係應該升K3了嗎

作者: flostangraphy    時間: 10-9-9 16:07

你囡囡是靠實力ㄚ嗎!!!
只會遇强越強!!!

原帖由 ziyi 於 9/9/2010 16:00 發表
減了些放棄的人,可能沒有咁多
最好第1輪都有人放棄,咁我囡囡才有機會嗎

作者: flostangraphy    時間: 10-9-9 16:12

是05年11月嗎?
我的二子也是今年K2,10月出生, 不過06年....
出年TSL還會有更多人apply.... 真係有d...

原帖由 manmak88 於 9/9/2010 16:04 發表
不, 我小朋友11月出世, 現在讀k2 (大仔)
如果in 左又收米可以升p1

作者: ziyi    時間: 10-9-9 16:18

下年可能係4000,再下年係4500...再再下年
你都有排頭疼

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 16:12 發表
是05年11月嗎?

作者: manmak88    時間: 10-9-9 16:37

所以想早in 早著........
雖然今年應該陪跑居多

原帖由 ziyi 於 10-9-9 16:18 發表
下年可能係4000,再下年係4500...再再下年
你都有排頭疼

作者: huey_mama    時間: 10-9-9 16:41

我報名, 但未考已決定放棄. 因為有第二簡心義一條龍收了. 免浪費精力或影響大家. 祝大家成功.

...

作者: flostangraphy    時間: 10-9-9 16:52

咁早知道?! 是音小還是SMC?

原帖由 huey_mama 於 9/9/2010 16:41 發表
我報名, 但未考已決定放棄. 因為有第二簡心義一條龍收了. 免浪費精力或影響大家. 祝大家成功.

作者: 2LittleMonkey    時間: 10-9-9 17:39

SMC 已經 interviewed + released result?? so fast???

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 16:52 發表
咁早知道?! 是音小還是SMC?

作者: hellomickey    時間: 10-9-9 22:21

点解今年直資咁鬼多人申請,前兩年果DDBS,SPCC and YW都係around 1800人左右,嘩!競爭越來越嚴重,難為我這些內向型子女,根本是陪跑,唯有交給命運安排(大抽獎)
作者: Whitepine    時間: 10-9-9 23:05

Because a lot of good schools have changed to DS...

The Luck Draw....just for backup for "luck".

原帖由 hellomickey 於 10-9-9 22:21 發表
点解今年直資咁鬼多人申請,前兩年果DDBS,SPCC and YW都係around 1800人左右,嘩!競爭越來越嚴重,難為我這些內向型子女,根本是陪跑,唯有交給命運安排(大抽獎) ...

作者: 山山    時間: 10-9-10 00:41

over 3600人報名爭175 位!!

好驚訝!!
作者: catcatmom    時間: 10-9-10 07:49

TSL 有幾十位主修法文學生, 佢地不是容易入主流中學, 因中學亦無幾多間可以唔讀中文, 讀法文. 顏與李都有法文班. 顏近年主力收BAND1生, 都唔係易入.  

1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

作者: catcatmom    時間: 10-9-10 08:03

雖然TSL不如傳統直資小學有中學BACK UP, 讀完6年又煩過. 不過link up 一間無mug公開考試成績既中學,寜願小六階段博一次,起碼知道小朋友讀完6年,係市場既定位。    
作者: ha!    時間: 10-9-10 08:20

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-10 11:09

仲有縮班........個個家長都驚!
原帖由 Whitepine 於 10-9-9 11:05 PM 發表
Because a lot of good schools have changed to DS...

The Luck Draw....just for backup for "luck".

作者: panbaby    時間: 10-9-10 11:14

打底王學校
作者: manmak88    時間: 10-9-10 11:16

其實好平常....... 放鬆一些去爭就好了
由幼稚園開始已經不停甘爭
之後還有中學(英中)......
大學(好科).......
到做工又是幾千人爭一個post (政治助理)........
星期日早晨多d 去爭位飲茶可以習慣一下

原帖由 山山 於 10-9-10 00:41 發表

好驚訝!!

作者: wittymom    時間: 10-9-10 11:25

I am EC alumni from kindergarten to primary, graduated in mid eighties when it was still in coxes road. Things are so complicated nowadays.
作者: meIsanGhO    時間: 10-9-10 11:35

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 16:12 發表
是05年11月嗎?

05年11月出世, 現在9月應該讀緊K3喎, 點解會讀緊K2既????
作者: Whitepine    時間: 10-9-10 11:50

你去面試時,你會覺得好多人呀!!!

原帖由 山山 於 10-9-10 00:41 發表

好驚訝!!

作者: flostangraphy    時間: 10-9-10 12:17

你誤會了...
是manmak88 的囝囝 05年11月, 現在讀k2 所以是大仔.
我的也是K2, 不過是06年10月, 所以是細仔.....

原帖由 meIsanGhO 於 10/9/2010 11:35 發表

05年11月出世, 現在9月應該讀緊K3喎, 點解會讀緊K2既????

作者: ziyi    時間: 10-9-10 12:22

有些人覺得細囝會遲一年讀書,俾小朋友容易pick up.
唔出奇的
像TSL那申請名單,有一些都是2004出世的
咪重讀K3或遲一年讀書
奇就奇在,明明想小朋友由細囝轉做大囝才會現在都讀K2
但又申請直資小一
唔明白
雖一想到的係,唔得下年都可以來過,多一次申請直資的機會

如果是細囡囡申請DGJS又有優勢,可以第1次唔得,下年再申請

原帖由 meIsanGhO 於 10-9-10 11:35 發表

作者: flostangraphy    時間: 10-9-10 12:24

但TSL面試安排好好,等得唔耐, 又唔會日晒雨淋, d老師校工又非常好人, 絕對無某d名校咁叫你係街等, 又當你好似o黎求佢施捨咁.....

原帖由 Whitepine 於 10/9/2010 11:50 發表
你去面試時,你會覺得好多人呀!!!

作者: meIsanGhO    時間: 10-9-10 12:55

原帖由 ziyi 於 10-9-10 12:22 發表
有些人覺得細囝會遲一年讀書,俾小朋友容易pick up.
唔出奇的
像TSL那申請名單,有一些都是2004出世的
咪重讀K3或遲一年讀書
奇就奇在,明明想小朋友由細囝轉做大囝才會現在都讀K2
但又申請直資小一
唔明白
...

係啦, 這正正是令人不明白的地方...
哩個CASE應該現在不能申請升小一丫麻??
作者: panbaby    時間: 10-9-10 13:18

Every mum seeks for insurance with minimum cost.
作者: ziyi    時間: 10-9-10 13:18

可以,夠年齡就可以申請,但學校考唔考慮是另一回事
雖則說學校要求提供K2成績,沒有的也沒有說沒有的不許申請,
但收生決定權在學校

原帖由 meIsanGhO 於 10-9-10 12:55 發表

係啦, 這正正是令人不明白的地方...
哩個CASE應該現在不能申請升小一丫麻??

作者: meIsanGhO    時間: 10-9-10 13:24

原帖由 ziyi 於 10-9-10 13:18 發表
可以,夠年齡就可以申請,但學校考唔考慮是另一回事
雖則說學校要求提供K2成績,沒有的也沒有說沒有的不許申請,
但收生決定權在學校

哦...原來如此!
作者: silvia_ng    時間: 10-9-10 13:48

希望老師有雪亮既眼睛, 睇到邊D真係有心讀既先收啦! 啊門!
作者: Whitepine    時間: 10-9-10 13:52

flostangrapy,

唔好誤會,我唔係話TSL面試安排唔好,只係每一inteview section 都有100個小朋友在係Hall等(加100位家長)(唔知有無記錯???),真係好多人!!! 每inteview day有成8-9 sections.!!! 真係好利害!!

同意你所講,TSL面試安排好好。

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 12:24 發表
但TSL面試安排好好,等得唔耐, 又唔會日晒雨淋, d老師校工又非常好人, 絕對無某d名校咁叫你係街等, 又當你好似o黎求佢施捨咁.....

作者: Whitepine    時間: 10-9-10 13:54

但係,有心讀既都有好多呀!!不過只有175個位!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 13:48 發表
希望老師有雪亮既眼睛, 睇到邊D真係有心讀既先收啦! 啊門!

作者: manmak88    時間: 10-9-10 14:07

正解
細時覺得佢好像未好ready, 所以比佢做大仔讀k1
不過一年後又pick up 得幾快, 所以考慮小一

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 12:17 發表
你誤會了...
是manmak88 的囝囝 05年11月, 現在讀k2 所以是大仔.
我的也是K2, 不過是06年10月, 所以是細仔.....

作者: ggoo    時間: 10-9-10 14:13

我女05年10月出世,比你囝囝細一個月,我冇諗住比佢做大女,因為出年的競爭只會更加大,萬一做大女都去唔到間好既小學,咁就浪費一年時間,摶唔過.大抽獎只會一年比一年難.

原帖由 manmak88 於 10-9-10 14:07 發表
正解
細時覺得佢好像未好ready, 所以比佢做大仔讀k1
不過一年後又pick up 得幾快, 所以考慮小一

作者: flostangraphy    時間: 10-9-10 17:22

陳守仁2011-2012 P.1 Admission First Phase Online Application until 10pm tonight.
作者: fireworks    時間: 10-9-10 18:02

3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣....
作者: peipeiwong    時間: 10-9-10 18:09

原帖由 fireworks 於 10-9-10 18:02 發表
3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣.... ...

Hi fireworks,
Interesting to see your comments, I have NO good or bad feeling on your comments, but just want to learn more about why you said 不想更多人收害而矣.  I am playing in this 2011-12 P1 admission game, and so want to get different views for the schools I have applied.

Thanks
作者: ziyi    時間: 10-9-10 20:58

觀點/結論是需要論據/証明支持的
不論結論是好與壞
而平心而論平民化/南亞聯合國學校,除了言語乞簿了一些,沒有可指責100%錯的
因學費是平,吸引一些就算收入不多的也可以負擔,有多民族就讀
而且每人的標準也不同
但跟"不想更多人收害"畫不上等號
這樣子就是只有立論,卻欠缺了論據,請原諒說一句不是的
就發表的文章如果給老師打評是不合格的
請重新思考及再遞交一編

原帖由 fireworks 於 10-9-10 18:02 發表
3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣.... ...

作者: bchi    時間: 10-9-10 22:03

原帖由 fireworks 於 10-9-10 06:02 PM 發表

若果佢肯收我個仔,  我都好願意係受害者 hohooh:loveliness:

又若果... 時光可以倒流, 我仍然會再去考.....
又若果, 我係今年的小朋友, 我都仍然係3700 人其中一位

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~

祝今年的小朋友, 順順利利
作者: silvia_ng    時間: 10-9-10 22:49

最後報名, 3827人...WOW....

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!
作者: ICbaby    時間: 10-9-10 23:04

又話出生率低, 點解都係咁多人考架!
作者: flostangraphy    時間: 10-9-10 23:11

registered herself/himself 2 years ago, nov. 08 in this forum and only posted 3 times since then.... and what a opinion he/she has!!!!  

thanks for his/her racism, low educated, narrow mind, irrational statment, there are at least 200 similar thinking parents have given up their application.
otherwise the total applicants this year could be 4xxx......  

some parents will to do anything for their child to go into a school by all manner of means....
作者: fatherfather    時間: 10-9-10 23:12

作者: yypapa    時間: 10-9-10 23:22

Flostangraphy,

There were reports of UFO in HK yesterday,  the comment might not be coming from Planet Earth !!!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 23:11 發表
registered herself/himself 2 years ago, nov. 08 in this forum and only posted 3 times since then.... and what a opinion he/she has!!!!  

thanks for his/her racism, low educated, narrow mind, irration ...

作者: acustica    時間: 10-9-10 23:38

你又有乜資格批評人地學校為"平民化.南亞联合囯學校"?
講黎講去咪又真係"吃不到葡萄什麼酸"

睇小人地南亞平民化學校,諗下自己個仔女入唔入到人地門口先至講啦, 呀中國"大陸里"家長
作者: olima    時間: 10-9-10 23:49

我已選了10月10日早上陳守仁面試,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試時間掛勾﹖即愈早交文件,面試當日的時間愈早﹖

請幾位過來人解答一下吧﹗
作者: silvia_ng    時間: 10-9-11 00:05

原帖由 olima 於 10-9-10 23:49 發表
我已選了10月10日早上陳守仁面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?ba ...

呢個要問返上年報名既家長啦, 因為前年係唔洗特登返去交資料, 只要1ST INTERVIEW時交。小朋友有佢地IN, 大人有佢地交資料&填問卷。
作者: ziyi    時間: 10-9-11 02:37

,對,講得特別對,唔好理會一些只有立論,卻缺乏論據的可能係Blue blood,或自以為是Blue blood的人說話
論據是"平民化",如果是一般小市民的我,或一般人,盡對不會這樣倭化自己的
唯有看不上普通人的自以為是Blue Blood的人才會
但係,現今香港有真正的Blue Blood嗎?有協會certify嗎?
或好似舊時皇家咁一出世登記入族譜嗎?

提一下,今期星島親子王有介紹陳守仁,有簡單說見試宜什麼
希望大家相互幫助啦

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 22:49 發表

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!

作者: flostangraphy    時間: 10-9-11 09:36

我上年交文件的時間是大約下午三時許....
面試時間約上午十一時45分....
但真的不知道是否有關連...

原帖由 olima 於 10/9/2010 23:49 發表
我已選了10月10日早上陳守仁面試http://adex.baby-kingdom.com/www ... rid=609&cb=2124,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?ba ...

作者: Whitepine    時間: 10-9-11 09:56

宮心計,講黎聽下?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 22:49 發表

作者: Whitepine    時間: 10-9-11 10:00

bchi,

我都一樣啦!!

緣份D野,不可強求!!

我都祝大家今年成功!!

原帖由 bchi 於 10-9-10 22:03 發表

若果佢肯收我個仔,  我都好願意係受害者 hohooh:loveliness:

又若果, 我係今年的小朋友, 我都仍然係3700 人其中一位

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~ ...

作者: bowling68    時間: 10-9-11 10:34

Detail 可以參考今期 星島親子王 P.16 -18
http://paper.smp.singtao.com/

Interview 最緊要小朋友淡定同理解到 老師講的乜 in English
作者: fireworks    時間: 10-9-11 14:21

hi peipeiwong !

我的小朋友在2年前也是讀 陳守仁小學的 (當時是 1E 班, 之後是 2X). 但2年級上學期我幫她插了另一間小學. 因為陳守仁小學是直資小學,如果接受他的學位,必須立即放棄政府派位,包括第二輪大抽獎的機會。我當時有宣小.  CKY, 聖芳濟. 陳守仁在手.  當年也逾3000人申請, 就因為人人都說它平.靚.正,我真的沒經驗雖然也曾努力求証過, 但最終也決定揀陳守仁.

期待巳久的9月開學到了,小朋友愉快地坐着# 20線的校車, 很不幸, 我的小朋友遇到一個態度不好的老師,和三個非常頑皮的印度小孩,當時我的小朋很不開心因為其中一個是坐她傍邊.....  每天也很頑皮地說東說西, 玩東玩西導致我的小朋友上堂一點也聽不入耳,脾氣也越來越差,自己也控制不了.  我巳反影, 但老師不了了知並叫我等下次調位云云..,,,到2年級, 老師很好但班內還是有幾個極頗皮及不守規小孩.  30人一班佔5個實在也不小.  這種多元文化, 家長着實要考慮清楚能否接受. 我便是一个失敗例子.

我對這學校的感覺有了一個大折扣,再加上後來與幾位家長查詢她們的子女學習情況,發覺並不是我心目中的理想學校,所以我及我的小朋友決定放棄了。 只是可以選擇的誰都想選擇,人棄我取或我棄人取,都是同一道理.  我只想帶出一個信息,如果有更好直資.私小收, 它卻是一个次選.  只是個人意見, 苟同或不同意, 您們自知!

原帖由 peipeiwong 於 10-9-10 18:09 發表

Hi fireworks,
Interesting to see your comments, I have NO good or bad feeling on your comments, but just want to learn more about why you said 不想更多人收害而矣.  I am playing in this 2011-12 P1 ad ...

作者: fireworks    時間: 10-9-11 14:48

老兄,

吴好"砌"得就"砌"喎!

我說是 "收害" = 收信息 而不是
"受害" = 被害人或受害者

什麽叫跟"不想更多人收害"畫不上等號 ?

深圳A貨,B貨 ~ 平.靚.正 : 是否等号要買 ?
L.A, Prada & Gucci ~ 优質保証 : 是否等号要買?
靚仔.靚女或剩仔.剩女:  是否=有人要或無人要 ?!
那个定义是一定要等号的?

就您發表的文章如果給小學打評也是不合格的, 要否
請重新思考及再遞交一編 ?  都是不用了, 你的 sweet heart都欠3分, 那你....:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 ziyi 於 10-9-10 20:58 發表
觀點/結論是需要論據/証明支持的
不論結論是好與壞
而平心而論平民化/南亞聯合國學校,除了言語乞簿了一些,沒有可指責100%錯的
因學費是平,吸引一些就算收入不多的也可以負擔,有多民族就讀
而且每人的標準也不同
但跟 ...

作者: fireworks    時間: 10-9-11 15:27

hi f..........y!  Your name is a bit long so I called you "FY", hope you don't mind :loveliness: :loveliness: :loveliness:

May I correct you one thing ?   "What's a opinion" should read as "What's an opinion", more appropriate in grammatical constructions. :D :D :D   

I really don't know my registered date is the greatest offense you ?!  

- I posted a few comments, it doesn't mean I'm non-activiate or the posts are useless.  

- You posted many, but it doesn't mean anything.  At least not for me.  

So although I think labeling some reviews of your posts as "Opinion" is a silly, even unscientific, not making any sense, affectation, thing to do,  I would take it as a kind of compliment.  Indeed every discussion section here, what they really mean is "controversial" or "non-conventional" -- ideas that shake things up a bit. I think these kinds of reviews are the most interesting and more likely to have an influence on subsequent research. Believe me or not, I have no intention to break anyones' dream school.  

Obviously, the parents here don't wanna hear no more says.  I think the better way is to zip my mouth up.  

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 23:11 發表

thanks for his/her racism, low educated, narrow mind, irration ...

作者: fireworks    時間: 10-9-11 15:33

hi guy!

Yes, there was something showed up yesterday,  not the UFO but, insteadly was "FUO".  Can you follow I'm saying ? Let's think about it.

原帖由 yypapa 於 10-9-10 23:22 發表
Flostangraphy,

There were reports of UFO in HK yesterday,  the comment might not be coming from Planet Earth !!!

作者: fireworks    時間: 10-9-11 15:40

A太,

講得對!  我哋這種 "大陸里"家長都入曾經到或入過門口, 那你要加把勁呵....:D :D :D . 否則連"大陸里"都不如.....

原帖由 acustica 於 10-9-10 23:38 發表

你又有乜資格批評人地學校為"平民化.南亞联合囯學校"?
講黎講去咪又真係"吃不到葡萄什麼酸"

睇小人地南亞平民化學校,諗下自己個仔女入唔入到人地門口先至講啦, 呀中國"大陸里"家長 ...

作者: fireworks    時間: 10-9-11 15:53

姐姐仔,

不要這麼說嘛, 考到好幾間後再停一停, 想一想吧.

我對當年決定也不曾感到後悔, 只是每位家長所需有不同.

懸崖立馬,  好過臨渴拙井....

原帖由 bchi 於 10-9-10 22:03 發表

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~ ...

作者: colourless    時間: 10-9-11 16:32

我是路過的,雖然我是油尖旺家長,但我對這學校沒有任何comment所以這題目並不打算回應,但其中一事我就十分好奇,因為我認為只有那些皇孫貴族或甚至是九五至尊先會把普羅大眾的老百姓形容為平民的,小人我絶對是平民,請問閣下是那個年號的 ,咸豐嗎 ? 哈哈哈 !!!

作者: fireworks    時間: 10-9-11 16:35

hi FUo!

什麼 blue blood 啊 ?!  我知每个家長都希望找最好小學給于子女, 我錯在那里?  是否我說了一些你們不愛聽的?  如果不是為第二位小朋友找小學, 也不会重回香江.

你們真也真的很奇怪啊, 我只說了"收害"巳矣, 為何要 "群摳"我?  

為什麼平.靚.正就要去馬?  你收咗 "水"呀?  "噻"你!

原帖由 ziyi 於 10-9-11 02:37 發表
,對,講得特別對,唔好理會一些只有立論,卻缺乏論據的可能係Blue blood,或自以為是Blue blood的人說話
論據是"平民化",如果是一般小市民的我,或一般人,盡對不會這樣倭化自己的
唯有看不上普通人的自以為是Bl ...

作者: Whitepine    時間: 10-9-11 16:51

為什麼平.靚.正就要去馬? 因為平.靚.正囉。

如果真係可以學費平D,校舍又靚D,教學又好,大部分收入唔高的家庭都會喜歡呀!!
作者: bowling68    時間: 10-9-11 16:51

Hey,  f.......y   
maybe you should write in French in order not to
create a grammatical mistake  ^__^
作者: fireworks    時間: 10-9-11 16:56

平民太太,

其实不是咸丰, 理應追至隋代或者大唐盛世, 只少13个皇朝開始用.  如果你想再深入点, 不防帶小朋友往洛阳(西安)了解一吓中囯 5,000文化.  不好意思, 有点兒說教了.

很可惜啊 !  我並是你正待着的咸丰明呵...

原帖由 colourless 於 10-9-11 16:32 發表
我是路過的,雖然我是油尖旺家長,但我對這學校沒有任何comment所以這題目並不打算回應,但其中一事我就十分好奇,因為我認為只有那些皇孫貴族或甚至是九五至尊先會把普羅大眾的老百姓形容為你,小人我絶對是平民,請 ...

作者: ICbaby    時間: 10-9-11 17:29

每個人睇法唔同,
我個人黎講反而幾中意呢間學校,
學費真係萛平, 校舍設施又好, 我唔介意有南亞人,因為佢話曬係一間直資學校, 都會選過學生數質,
比小朋友同唔同國藉0既人接觸, 反而係好事...

如果唔係有一定吸引力, 都唔會咁多人報喇.
作者: fireworks    時間: 10-9-11 17:41

啊 whitepine,

其實鹹魚白菜, 各取所需. 着實無可口非.

我只表達一吓意見.  冒犯了各位, 很抱歉.  我走便是.

原帖由 Whitepine 於 10-9-11 16:51 發表
為什麼平.靚.正就要去馬? 因為平.靚.正囉。

如果真係可以學費平D,校舍又靚D,教學又好,大部分收入唔高的家庭都會喜歡呀!!

作者: ICbaby    時間: 10-9-11 17:44

原帖由 fireworks 於 10-9-11 14:21 發表
hi peipeiwong !

我的小朋友在2年前也是讀 陳守仁小學的 (當時是 1E 班, 之後是 2X). 但2年級上學期我幫她插了另一間小學. 因為陳守仁小學是直資小學,如果接受他的學位,必須立即放棄政府派位,包括第二輪大抽獎的機會。 ...

原來係咁.....
咁你小朋友最後轉左邊間呢 ?
作者: Whitepine    時間: 10-9-11 18:00

對這間學校,唔同人都有唔同的意見。有好,有唔好。大家上黎都係為左搵一D references,正如題目所講"陳守仁有over 3700人報名,點解咁多人爭?" 經過討論,我都見到我要搵的references啦!

多謝各位!!

我,話到底,都幾喜歡這間學校架!
作者: silvia_ng    時間: 10-9-11 18:10

原帖由 fireworks 於 10-9-11 15:53 發表
姐姐仔,

不要這麼說嘛, 考到好幾間後再停一停, 想一想吧.

我對當年決定也不曾感到後悔, 只是每位家長所需有不同.

懸崖立馬,  好過臨渴拙井....
  ...

溫馨提示, 應寫成"掘井", 你那個是錯別字呀!

看過你的分享, 得知你的孩子在TSL有一段經歷。我就覺得, 每間學校都有百厭頑皮既小孩子, 有時並唔係單靠老師就可以教得好佢, 亦唔應該有膚色及性別之分。所以就算轉去邊間, 都會遇到呢D小朋友, 只要自己教導小朋友唔好咁易受人影響就得啦。

而唔好既老師, 亦都一樣, 每一間學校都會有。津校有, 直資有, 私校有, 國際學校都有。但前者冇得辭退某D差既老師, 但後面三種就有咁既主動權。有時可能家長要求太多/太高, 要老師當自己個小朋友係太陽, 個個都要圍住佢去轉, 咁老師偶有不從, 就被界定為"衰老師/老師唔好", 咁樣定位, 我就不敢苟同。

其實每個家長選校, 都必須以小朋友能力, 性格去決定。呢D做家長既亦都應該知, 而唔係去做"羊太"。如果對學校連基本既了解都冇, 咁入到去就會失望而回。

我估你小朋友而家轉左去一間冇百厭頑皮,全部老師都好好既學校啦! 不如PM黎聽, 等我又認識下啦!

作者: fireworks    時間: 10-9-11 18:33

我也有温馨提示啊, 那個不是錯別字呢...意思相通.

朱子治家格言
黎明即起,灑掃庭除,要內外整潔;既昏便息,關鎖門戶,必親自檢點。一粥一飯當思來處不易;半絲半縷,恆念物力維艱。宜未雨而綢繆,毋臨渴而拙井!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 18:10 發表

溫馨提示, 應寫成"掘井", 你那個是錯別字呀!

看過你的分享, 得知你的孩子在TSL有一段經歷。我就覺得, 每間學校都有百厭頑皮既小孩子, 有時並唔係單靠老師就可以教得好佢, 亦唔應該有膚色及性別之分。所以就算轉去 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5