教育王國

標題: 2010-2011 P1C [打印本頁]

作者: mavisng2003    時間: 10-9-9 15:18     標題: 2010-2011 P1C

9/9   P1C 功課:

1. 中文:改工(二)
2. 英文:Task sheet 1 (亞囡話只係讀,不用做的)
3. 數學:課冊p7
4. 數學:PT1 欠書 (有無媽咪知呢樣係乜嚟架)
5. GS:bring a small mirror

仲有無其他功課呀!
作者: easybring    時間: 10-9-9 15:35

--> 囡囡寫: Others: PTH欠書 (但, 我囡今日有帶PTH書)

其他正確.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-9 15:18 發表

2. 英文:Task sheet 1 (亞囡話只係讀,不用做的)

仲有無其他功課呀! ...

作者: mavisng2003    時間: 10-9-9 15:46

係囉!我都估係PTH書,亞囡話係普通話老師寫的,我估會唔會係有一些同學欠帶普通話書,所以老師就寫喺黑板,然後就叫欠帶的同學抄喺手冊,但亞囡就以為係功課呢?

原帖由 easybring 於 10-9-9 15:35 發表
--> 囡囡寫: Others: PTH欠書 (但, 我囡今日有帶PTH書)

其他正確.

作者: mavisng2003    時間: 10-9-9 17:10

原來Task sheet 1 係要做的,不過亞囡已經喺學校完成咗。

另外,佢地原來喺堂上已經背了中文第三課。

原帖由 mavisng2003 於 10-9-9 15:18 發表

仲有無其他功課呀! ...

作者: LoCLai    時間: 10-9-9 18:20

我阿女係寫明交PTH EX喎......

原帖由 mavisng2003 於 10-9-9 17:10 發表
原來Task sheet 1 係要做的,不過亞囡已經喺學校完成咗。

另外,佢地原來喺堂上已經背了中文第三課。

作者: mavisng2003    時間: 10-9-9 18:42

吓? PTH EX? 我亞囡又話呢兩堂PTH只係教佢地祈禱,書都無打開過喎!但係問多佢兩句,佢又話乜都唔記得,咁點呀?

PTH Ex 係咪即係本作業呀?

原帖由 LoCLai 於 10-9-9 18:20 發表
我阿女係寫明交PTH EX喎......

作者: easybring    時間: 10-9-9 20:34

我估計: PTH老師今天收起左PTH作業。Loc9, 你囡囡今日無帶作業???

In addition, it is required to bring GS exercise book tmr.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-9 18:42 發表
吓? PTH EX? 我亞囡又話呢兩堂PTH只係教佢地祈禱,書都無打開過喎!但係問多佢兩句,佢又話乜都唔記得,咁點呀?

作者: LoCLai    時間: 10-9-9 21:04

佢今日都有帶...... 不過佢帶返屋企..... 唉, 阿囡真係一條失魂魚!!!

原帖由 easybring 於 10-9-9 20:34 發表
我估計: PTH老師今天收起左PTH作業。Loc9, 你囡囡今日無帶作業???

In addition, it is required to bring GS exercise book tmr.

作者: busy_mom    時間: 10-9-9 22:50

我想問下藍色中文大folder需要帶番學嗎?
pht ex miss 已收
作者: lbb    時間: 10-9-9 23:22

阿女話今日冇上普通話堂,去咗參觀教堂,佢話好靚,我本手冊冇寫PTH,今天遲了回家,阿女已經瞓咗,訪問唔到佢添,佢同爸爸講隻藍色FILE要帶返學校,咁大隻,好攞命.

但如果冇記錯,PTH EX可自行決定買唔買架,冇理由突然間要收架,我有買,但昨天阿女話唔洗帶.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-9 18:42 發表

作者: mavisng2003    時間: 10-9-10 08:08

係呀!亞囡都係話去咗教堂參觀,不過佢就話係上RK時去的。

另外,亞囡又無話要帶個藍色file返學喎!

原帖由 lbb 於 10-9-9 23:22 發表
阿女話今日冇上普通話堂,去咗參觀教堂,佢話好靚,我本手冊冇寫PTH,今天遲了回家,阿女已經瞓咗,訪問唔到佢添,佢同爸爸講隻藍色FILE要帶返學校,咁大隻,好攞命.

但如果冇記錯,PTH EX可自行決定買唔買架,冇理由突然間要 ...

作者: easybring    時間: 10-9-10 09:39

藍色FILE<-- 亞囡話唔洗帶返學?!
PTH EX可自行決定買唔買架 <-- 又係wow

原帖由 lbb 於 10-9-9 23:22 發表

但如果冇記錯,PTH EX可自行決定買唔買架,冇理由突然間要 ...

作者: lbb    時間: 10-9-10 10:08

今朝問佢, 佢話pth堂上咗小小, 佢話老師叫冇帶書的同學寫手冊下次要帶, 問佢有冇收作業佢一時話有一時話冇,我問佢點解你冇帶作業但冇寫手冊,佢話佢記得所以唔洗寫,死味...

藍色FILE原來唔洗帶,唔該晒.

原帖由 easybring 於 10-9-10 09:39 發表
藍色FILE

作者: easybring    時間: 10-9-10 10:29     標題: 回覆 1# lbb 的文章

想問問, 如果工作紙唔洗改正, 今日仲要唔要帶比老師?  亞囡話唔洗, 我迫佢帶左.
作者: lbb    時間: 10-9-10 13:30

我個女有個字要改,所以一定要帶番去,我覺得唔洗改都係帶埋穩陣d.

原帖由 easybring 於 10-9-10 10:29 發表
想問問, 如果工作紙唔洗改正, 今日仲要唔要帶比老師?  亞囡話唔洗, 我迫佢帶左.

作者: mavisng2003    時間: 10-9-10 14:35

原來PTH作業唔係一定要買架!等我尋晚仲迫亞囡做咗第一課的作業,然後叫佢今日交俾老師添!

原帖由 easybring 於 10-9-10 09:39 發表
藍色FILE

作者: mavisng2003    時間: 10-9-10 14:39

各位媽咪,麻煩幫幫手對一對今日嘅功課:

1.詞語1-7三次及改正

2. Vocab W (B) (好似寫a-z一次)

3. supp ws(1)

4. Eng Maths 1A pg 52,53
作者: busy_mom    時間: 10-9-10 15:59

我諗帶埋會穩陣d,我個女唔洗改,不過,我都叫佢帶埋

原帖由 easybring 於 10-9-10 10:29 發表

作者: busy_mom    時間: 10-9-10 16:02

e....我個女寫 4. Eng Maths 1A pg. 50,51,52,53

原帖由 mavisng2003 於 10-9-10 14:39 發表

4. Eng Maths 1A pg 52,53

作者: busy_mom    時間: 10-9-10 16:07

你地女女有無話帶錢番學買小食呀?
今日PE堂無得跑圈,只係係操場分組,好快就打鐘啦....都唔知第日係學校換埋衫仲有無時間上堂
作者: katiecheung    時間: 10-9-10 16:52

我女女今天病了沒有返學, 我有比零用錢女女去小食部買野食,
作者: easybring    時間: 10-9-10 17:15

亞囡原來凍都唔識著外套.  外套永遠只會放書包. 扮strong!

作者: mavisng2003    時間: 10-9-10 17:35

我見亞囡本Eng Maths pg. 50, 51都已經做咗,所以應該都係做pg. 50, 51, 52, 53這四頁。

原帖由 busy_mom 於 10-9-10 16:02 發表
e....我個女寫 4. Eng Maths 1A pg. 50,51,52,53

作者: mavisng2003    時間: 10-9-10 18:03

亞囡話原來有啲同學無帶Eng Maths,所以佢地要返屋企做番pg 50, 51

原帖由 mavisng2003 於 10-9-10 17:35 發表
我見亞囡本Eng Maths pg. 50, 51都已經做咗,所以應該都係做pg. 50, 51, 52, 53這四頁。

作者: mavisng2003    時間: 10-9-10 18:34

你囡囡而家點呀? 你有無請老師幫手留功課呀? 其實佢地咁多人一班,希望老師會開一兩個窗,等班房裏空氣可以流通啲。

另外,萬一小朋友唔好彩喺默書的日子病咗,咁老師會唔會幫佢地補默呢? 而補默的分數又會如何計算呢? 因為默書係計平時分的,所以會否為了公平起見,補默的內容會有些不同,還是補默的分數會有所調較呢?

原帖由 katiecheung 於 10-9-10 16:52 發表

作者: busy_mom    時間: 10-9-10 22:04

c doctor 未呀??
我個女就係同我講佢果班有小朋友帶錢番學買食物,佢都想試下....你比幾多錢女女呀?

原帖由 katiecheung 於 10-9-10 16:52 發表

作者: busy_mom    時間: 10-9-10 22:06

同我個女一樣,我成日同佢講如果凍就攞出黎著,但係番左咁耐都未見過佢攞過出黎><

原帖由 easybring 於 10-9-10 17:15 發表
亞囡原來凍都唔識著外套.  外套永遠只會放書包. 扮strong!

作者: busy_mom    時間: 10-9-10 22:15

我想問下"同步讀"書面,你地個女有無sticker係度?
作者: katiecheung    時間: 10-9-10 23:59

原帖由 mavisng2003 於 10-9-10 18:34 發表
你囡囡而家點呀? 你有無請老師幫手留功課呀? 其實佢地咁多人一班,希望老師會開一兩個窗,等班房裏空氣可以流通啲。

另外,萬一小朋友唔好彩喺默書的日子病咗,咁老師會唔會幫佢地補默呢? 而補默的分數又會如何計算呢? 因為 ...

我個囡睇左醫生無乜事啦 , 我叫校車姨姨幫我個囡攞功課 , 仲有我個囡有講班房有開冷氣亦有開窗
作者: katiecheung    時間: 10-9-11 00:06

原帖由 busy_mom 於 10-9-10 22:04 發表
c doctor 未呀??
我個女就係同我講佢果班有小朋友帶錢番學買食物,佢都想試下....你比幾多錢女女呀?

睇左醫生啦多謝關心 , 我每日比6蚊亞囡買小食 , 佢每日買5蚊小食 , 咁仲有1蚊可以儲起 , 我個囡仲帶其他同學仔一齊買小食 , 佢買魚旦 , 另一個同學仔買燒賣 , 夾埋一齊食 , 如果你個囡唔識去小賣部可以叫你囡囡搵我個囡(歐陽嘉瑩)帶佢去 , 不過聽我個囡講得3種小食(魚旦,燒賣,紫菜)
作者: lbb    時間: 10-9-11 00:24

Take care and drink more water!   

quote]原帖由 katiecheung 於 10-9-10 16:52 發表
我女女今天病了沒有返學, 我有比零用錢女女去小食部買野食, [/quote]
作者: lbb    時間: 10-9-11 00:26

Same as my daughter told me.

uote]原帖由 mavisng2003 於 10-9-10 14:39 發表

4. Eng Maths 1A pg 52,53 [/quote]
作者: lbb    時間: 10-9-11 00:32

No ar!

原帖由 busy_mom 於 10-9-10 22:15 發表
我想問下"同步讀"書面,你地個女有無sticker係度?

作者: mavisng2003    時間: 10-9-11 08:21

嘩!我個囡最鍾意食燒賣架!小賣部係咪佢地放小息嗰一層架?

原帖由 katiecheung 於 10-9-11 00:06 發表

睇左醫生啦多謝關心 , 我每日比6蚊亞囡買小食 , 佢每日買5蚊小食 , 咁仲有1蚊可以儲起 , 我個囡仲帶其他同學仔一齊買小食 , 佢買魚旦 , 另一個同學仔買燒賣 , 夾埋一齊食 , 如果你個囡唔識去小賣部可以叫你囡囡搵我 ...

作者: katiecheung    時間: 10-9-11 11:51

我個囡話課室係3樓 , 小賣部係1樓
作者: busy_mom    時間: 10-9-12 01:54

Hello katiecheung,

今日我問個女你識唔識"歐陽嘉瑩"呀?佢即刻答我識,我跟住問佢你有無同佢玩?佢就答我:"歐陽嘉瑩"係點樣嫁,我只係知佢個名,但係唔知邊個係

原來燒賣,魚蛋係$5,之但係我個叫我比$3佢買野食就夠 咁唔知佢$3夠買咩小食呢???

原帖由 katiecheung 於 10-9-11 00:06 發表

睇左醫生啦多謝關心 , 我每日比6蚊亞囡買小食 , 佢每日買5蚊小食 , 咁仲有1蚊可以儲起 , 我個囡仲帶其他同學仔一齊買小食 , 佢買魚旦 , 另一個同學仔買燒賣 , 夾埋一齊食 , 如果你個囡唔識去小賣部可以叫你囡囡搵我 ...

作者: busy_mom    時間: 10-9-12 01:55

無事就好啦....飲多些水,聽日好好休息

原帖由 katiecheung 於 10-9-10 23:59 發表

我個囡睇左醫生無乜事啦 , 我叫校車姨姨幫我個囡攞功課 , 仲有我個囡有講班房有開冷氣亦有開窗

作者: katiecheung    時間: 10-9-12 19:51

Hello busy_mom,

咁攪笑, 你囡囡叫什麼名字, 等我問吓我囡囡識唔識你囡囡。

我囡囡依家冇事啦, 多謝關心
作者: busy_mom    時間: 10-9-12 21:50

Tomorrow hv V.A remember to bring all things.
作者: busy_mom    時間: 10-9-12 21:52

pls check pm

原帖由 katiecheung 於 10-9-12 19:51 發表
Hello busy_mom,

咁攪笑, 你囡囡叫什麼名字, 等我問吓我囡囡識唔識你囡囡。

我囡囡依家冇事啦, 多謝關心

作者: lbb    時間: 10-9-12 22:50

唔該晒,佢地個書包曰曰都重死人。

原帖由 busy_mom 於 10-9-12 21:50 發表
Tomorrow hv V.A remember to bring all things.

作者: mavisng2003    時間: 10-9-13 15:22

各位媽咪,又嚟對對功課喇!今日好似好多嘢呀!

中文:1. 詞語表過膠
         2. 詞語8-14 每個三次

英文:1. G.W.(1)   請問係做第1 頁,定係做ch1呀?
         2. vocab writing A-Z
         3. task sheet (1)   呢樣係咪只係做改正?
         4. Bring new magic 1B
         5. Bring listening等的作業

數學:書p17-18

G.S.:workbook (p4,5)

各位媽咪,唔該幫幫手!
作者: lbb    時間: 10-9-13 15:38

打電話去問阿女,佢叫我番去自己睇手冊啦, 但佢話明天要帶英文書,包括grammer and listening wkbook wor.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-13 15:22 發表
各位媽咪,又嚟對對功課喇!今日好似好多嘢呀!

中文:1. 詞語表過膠
         2. 詞語8-14 每個三次

英文:1. G.W.(1)   請問係做第1 頁,定係做ch1呀?
         2. vocab writing A-Z
         3. task sheet (1)   呢樣係咪 ...

作者: mavisng2003    時間: 10-9-13 15:42

唉!我個囡又係咁,問佢功課問多兩句,佢就嫌我煩,我都唔想架,鬼叫佢自己講到一舊舊咩!

原帖由 lbb 於 10-9-13 15:38 發表
打電話去問阿女,佢叫我番去自己睇手冊啦, 但佢話明天要帶英文書,包括grammer and listening wkbook wor.

作者: yorkiemama    時間: 10-9-13 16:31

作者: mavisng2003    時間: 10-9-13 18:24

唔好意思!功課有更正:

G.S.:做書p.4 part5

英文:G.W.(1) 係一張worksheet,並唔係作業

請問各位媽咪聽日英文係咪要帶 listening(1B), grammar(1B) 給老師?

原帖由 yorkiemama 於 10-9-13 16:31 發表
亞女話GS workbook畀Miss Lo收咗,咁冇得做喎。

作者: mavisng2003    時間: 10-9-13 18:27

請問各位媽咪,你地嘅囡囡有無將visual arts用具留喺學校嘅locker內? 唉!我個囡又全部帶哂番屋企。
作者: lbb    時間: 10-9-13 21:01

我個女都帶咗返嚟,另功課同你較早前講一樣,但G.S.阿女話唔係做workbook,係做書p.4-5?

原帖由 mavisng2003 於 10-9-13 18:27 發表
請問各位媽咪,你地嘅囡囡有無將visual arts用具留喺學校嘅locker內? 唉!我個囡又全部帶哂番屋企。

作者: lbb    時間: 10-9-13 21:03

係呀,帶listening and grammer(1B).

原帖由 mavisng2003 於 10-9-13 18:24 發表
唔好意思!功課有更正:

G.S.:做書p.4 part5

英文:G.W.(1) 係一張worksheet,並唔係作業

請問各位媽咪聽日英文係咪要帶 listening(1B), grammar(1B) 給老師?

...

作者: lbb    時間: 10-9-13 21:07

老師冇收我個女個本G.S.作業。

原帖由 yorkiemama 於 10-9-13 16:31 發表
亞女話GS workbook畀Miss Lo收咗,咁冇得做喎。

作者: katiecheung    時間: 10-9-13 21:11

我囡囡都帶左返黎

原帖由 lbb 於 10-9-13 21:01 發表
我個女都帶咗返嚟,另功課同你較早前講一樣,但G.S.阿女話唔係做workbook,係做書p.4-5?

作者: katiecheung    時間: 10-9-13 21:12

但我囡囡本G.S.作業比Ms Lo收左

原帖由 lbb 於 10-9-13 21:07 發表
老師冇收我個女個本G.S.作業。

作者: LoCLai    時間: 10-9-13 22:20

阿囡今日無寫數學功課, 激C人!! 另外佢本GS作業都無, 唔知係唔係老師收左呢??

阿囡袋V.A.物品已經放左O向學校啦!!  ,
作者: TszYingMama    時間: 10-9-13 22:32

請問你地本中文筆記簿是否須要帶回校. 平時是否只要把學過的生字寫在簿上.  囡囡只寫了大約9個字.  是否正確呢?

/我個女都帶咗返嚟,另功課同你較早前講一樣,但G.S.阿女話唔係做workbook,係做書p.4-5?

作者: lbb    時間: 10-9-13 23:18

阿女話要曰曰帶,裡面任你寫,唔識就可寫上去。

原帖由 TszYingMama 於 10-9-13 22:32 發表
請問你地本中文筆記簿是否須要帶回校. 平時是否只要把學過的生字寫在簿上.  囡囡只寫了大約9個字.  是否正確呢?

作者: busy_mom    時間: 10-9-14 01:27

我個女放晒入drawer,佢話老師叫佢放 佢仲要將平時用木顏色都放埋入去

原帖由 mavisng2003 於 10-9-13 18:27 發表

作者: mavisng2003    時間: 10-9-14 07:35

係呀!G.S.只係需要做書,但係就唔清楚係做p4-5,定係做p4,part5?

作者: mavisng2003    時間: 10-9-14 17:07

14-9-2010  1C 功課

中文:1. 填詞(一)
         2. 帶字詞表

英文:1. Supp WS(2)
         2. Corr Supp WS(1)

數學:課冊p.8

明愛奬卷每張20元
作者: mavisng2003    時間: 10-9-14 17:14

請問聽日係咪要帶英文phonics本書?
作者: busy_mom    時間: 10-9-14 18:02

我個女話係做p.4 part5

原帖由 mavisng2003 於 10-9-14 07:35 發表
係呀!G.S.只係需要做書,但係就唔清楚係做p4-5,定係做p4,part5?

作者: busy_mom    時間: 10-9-14 18:03

字詞表記得過膠呀!
作者: maggieszt    時間: 10-9-14 18:09

mavisng2003

請問字詞表是怎?我唔見有啊!Thanks!
作者: mavisng2003    時間: 10-9-14 18:14

字詞表係老師昨天派的,裏頭列舉了人物、動作及動詞幾類的詞語。亞囡會唔會留咗喺學校呀!

原帖由 maggieszt 於 10-9-14 18:09 發表
mavisng2003

請問字詞表是怎?我唔見有啊!Thanks!

作者: lbb    時間: 10-9-14 18:45

今日勁busy未放得工, 多謝妳哋post功課出嚟.  

原帖由 mavisng2003 於 10-9-14 18:14 發表
字詞表係老師昨天派的,裏頭列舉了人物、動作及動詞幾類的詞語。亞囡會唔會留咗喺學校呀!

作者: maggieszt    時間: 10-9-14 18:46

mavisng2003,
Thank you!
亞囡都話係老師昨天派的,但亞囡話收拾書包時都唔見,可能留咗喺學校啦!我要她回學校寻找下!
作者: lbb    時間: 10-9-14 18:48

昨天要張字詞表先過膠架wor..

希望放工返去阿女未瞓啦..

原帖由 mavisng2003 於 10-9-14 18:14 發表

作者: mavisng2003    時間: 10-9-14 18:56

我尋日驚亞囡會整唔見張字詞表,但又攞唔到去影印,所以我自己照住老師嗰張打了一次,你要唔要呀? 你可以pm 個email俾我喎!

原帖由 maggieszt 於 10-9-14 18:46 發表
Thank you!
亞囡都話係老師昨天派的,但亞囡話收拾書包時都唔見,可能留咗喺學校啦!我要她回學校寻找下!

作者: mavisng2003    時間: 10-9-14 19:01

係呀!又要返工,又要揍女真係好辛苦,大家努力呀!

原帖由 lbb 於 10-9-14 18:48 發表
昨天要張字詞表先過膠架wor..

希望放工返去阿女未瞓啦..

作者: LoCLai    時間: 10-9-14 20:53

又要返工,又要揍女真係好辛苦 X 2

大家要努力呀!!希望阿囡開開心心順順利利咁過呢六年啦!!

原帖由 mavisng2003 於 10-9-14 19:01 發表
係呀!又要返工,又要揍女真係好辛苦,大家努力呀!

作者: lbb    時間: 10-9-14 22:09

Yeah! 加油呀咁多位super mom!

阿女話今曰老師話可以放v.art 係學校,但係今曰冇v.art,老師真攪笑。

原帖由 LoCLai 於 10-9-14 20:53 發表

作者: maggieszt    時間: 10-9-14 22:10

好啊!Thank you! Please check PM!
作者: Jossin    時間: 10-9-14 23:00

原帖由 mavisng2003 於 10-9-14 18:56 發表
我尋日驚亞囡會整唔見張字詞表,但又攞唔到去影印,所以我自己照住老師嗰張打了一次,你要唔要呀? 你可以pm 個email俾我喎!

亞囡唔見張字詞表,請email俾我!Thank you! Please check PM!

多謝妳post功課出嚟!
作者: mavisng2003    時間: 10-9-15 07:55

maggieszt, Jossin,

我已經 email 咗俾你地喇!
作者: Jossin    時間: 10-9-15 09:51

原帖由 mavisng2003 於 10-9-15 07:55 發表
maggieszt, Jossin,

我已經 email 咗俾你地喇!

已收到,Thank you Mavisng2003!
作者: easybring    時間: 10-9-15 10:50

真係好倦...我貪心d, 平平安安過12年就好了.

原帖由 LoCLai 於 10-9-14 20:53 發表

作者: maggieszt    時間: 10-9-15 11:52

我已經收到啦!Thank you!
作者: TszYingMama    時間: 10-9-15 13:05

不止小朋友要適應, 父母都要適應. 尤其是我們這批又要上班, 又要睇住小朋友功課的mummy.  我覺得我們真係偉大, 一同努力嗎!
再次感謝每天post功課出來的家長, 你們更偉大.  tks!

原帖由 easybring 於 10-9-15 10:50 發表

作者: lbb    時間: 10-9-15 15:36

今日功課, my little girl reported:

GS Workbook P.3
Vocab W(B) a-z 2次
Maths book P.21,22,23
中文生字 1-6 個 (3次)

另加改正, 如有.
作者: mavisng2003    時間: 10-9-15 17:17

唔該哂你呀!再有以下補充:

中文:搜集句子於筆記內(亞囡話任何句子都得喎!例如:我長得很像媽媽。)

英文:corr GW(1)
         keep seen WS at home

另外,GS 我個囡寫 workbook 做pg2-3(即係ch1)
作者: mavisng2003    時間: 10-9-15 17:23

亞囡話搜集句子兩句就夠了!

另外,GS:spell underlined words(間咗喺本書度)
作者: lbb    時間: 10-9-15 21:45

Thank you.

mavisng2003 pls check pm.

原帖由 mavisng2003 於 10-9-15 17:23 發表

另外,GS:spell underlined words(間咗喺本書度)

作者: busy_mom    時間: 10-9-15 22:53

我想請問一下你地女女 underlined 幾多個 words?

我個女話 GS 做  ch.1

原帖由 mavisng2003 於 10-9-15 17:23 發表

作者: busy_mom    時間: 10-9-15 22:54

我地大人細路都要一齊加油呀!!!!

原帖由 easybring 於 10-9-15 10:50 發表

作者: katiecheung    時間: 10-9-16 01:35

原帖由 busy_mom 於 10-9-15 22:53 發表
我想請問一下你地女女 underlined 幾多個 words?

我個女話 GS 做  ch.1

8個words
(1)Head
(2)Trunk
(3)Arms
(4)Legs
(5)Eyes
(6)Ears
(7)Mouth
(8)Nose
作者: mavisng2003    時間: 10-9-16 07:41

Ibb,

check pm pls.

原帖由 lbb 於 10-9-15 21:45 發表
Thank you.

mavisng2003 pls check pm.

作者: PhoebeLee    時間: 10-9-16 12:19

請問 g.s. 生字要幾時串呀? 我囡囡昨天沒有告訴我, 所以我沒有幫我囡囡沒有串.  另外中文要自己搵? 我只要叫她在課文找然後抄回中文筆記內. (即是錯曬, 真激死!)

作者: busy_mom    時間: 10-9-16 16:09

16 Sep Homework

Chinese:1.標點(一)
             2.閱同步讀"虹"
             3.帶同步讀
Eng: 1.Gr WS(11)
        2.Corr Supp WS(2)
Maths:1.1上A pg.25
          2.課冊 pg.11

如有抄少,請補充
作者: busy_mom    時間: 10-9-16 16:11

我女講GS老師會隨時抽小朋友串
中文只要係一句完整句子就可以,唔知係唔係呢?

原帖由 PhoebeLee 於 10-9-16 12:19 發表
請問 g.s. 生字要幾時串呀? 我囡囡昨天沒有告訴我, 所以我沒有幫我囡囡沒有串.  另外中文要自己搵? 我只要叫她在課文找然後抄回中文筆記內. (即是錯曬, 真激死!)

...

作者: busy_mom    時間: 10-9-16 16:12

thanks...

原帖由 katiecheung 於 10-9-16 01:35 發表

8個words
(1)Head
(2)Trunk
(3)Arms
(4)Legs
(5)Eyes
(6)Ears
(7)Mouth
(8)Nose

作者: easybring    時間: 10-9-16 16:14

THANK YOU BUSY_MOM!!!!!

作者: lbb    時間: 10-9-16 16:20

根據阿女話只要唔識都可寫落去,書內書外都可.

原帖由 PhoebeLee 於 10-9-16 12:19 發表

...

作者: busy_mom    時間: 10-9-16 16:24

send-ed pls check

原帖由 easybring 於 10-9-16 16:14 發表
Do anyone get scanned copies of timetable and school canlendar?  Could anyone send to me by email?  Thanks a lot.

作者: easybring    時間: 10-9-16 16:30

RECEIVED with THANKS!
原帖由 busy_mom 於 10-9-16 16:24 發表
send-ed pls check

作者: katiecheung    時間: 10-9-16 16:37

原帖由 busy_mom 於 10-9-16 16:09 發表

2.閱同步讀"虹"
             3.帶同步讀
          2.課冊 pg.11

如有抄少,請補充 ...

Eng: 1.GR WS(1.1)
作者: busy_mom    時間: 10-9-16 16:42

oh......睇漏左
thx

原帖由 katiecheung 於 10-9-16 16:37 發表

Eng: 1.GR WS(1.1)

作者: mavisng2003    時間: 10-9-16 17:27

唔該哂呀!亞囡都係抄咗呢幾樣功課。

另外,仲有一張祈禱經文,亞囡話日日都要帶返學,請問要唔要貼喺手冊呀?

原帖由 busy_mom 於 10-9-16 16:09 發表

2.閱同步讀"虹"
             3.帶同步讀
          2.課冊 pg.11

如有抄少,請補充 ...

作者: lbb    時間: 10-9-16 20:01

今日冇補充啦,同阿女講一樣。

quote]原帖由 mavisng2003 於 10-9-16 17:27 發表

另外,仲有一張祈禱經文,亞囡話日日都要帶返學,請問要唔要貼喺手冊呀?

[/quote]
作者: TszYingMama    時間: 10-9-16 22:28

阿女話要過膠,但不知對否?

原帖由 lbb 於 10-9-16 20:01 發表
今日冇補充啦,同阿女講一樣。

quote]原帖由 mavisng2003 於 10-9-16 17:27 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

另外,仲有一張祈禱經文,亞囡話日日都要帶返 ...

作者: mavisng2003    時間: 10-9-17 08:06

我個囡又無話要過膠,等我今晚再問問佢先,唉!不過我估佢都會話唔知或者唔記得囉!

原帖由 TszYingMama 於 10-9-16 22:28 發表
阿女話要過膠,但不知對否?

作者: Jossin    時間: 10-9-17 09:36

原帖由 mavisng2003 於 10-9-16 17:27 發表

亞囡話日日都要帶返學,同要過膠。

星期一
VA , 是否要帶墊檯紙?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5