教育王國

標題: 請問各位打算幫小朋友報幾多間直資/私校? [打印本頁]

作者: icq123    時間: 10-9-16 10:21     標題: 請問各位打算幫小朋友報幾多間直資/私校?

本人已幫囝囝報了10間,但身邊朋友問使唔使報咁多呀?所以才想問問現屆家長.
作者: ziyi    時間: 10-9-16 10:59

7間,但可能追加1間培正

原帖由 icq123 於 10-9-16 10:21 發表
本人已幫囝囝報了10間,但身邊朋友問使唔使報咁多呀?所以才想問問現屆家長.

作者: dream_dream    時間: 10-9-16 11:02

8間,已經哀咗一間(優才)
作者: manmak88    時間: 10-9-16 11:17

=_= 真多
可能我港島又唔要, 天文教又唔想......
沒幾多間有興趣
現在都只是報左一間甘大把
作者: ziyi    時間: 10-9-16 11:21

7間裡,一間天主教的都沒有

原帖由 manmak88 於 10-9-16 11:17 發表
=_= 真多
可能我港島又唔要, 天文教又唔想......
沒幾多間有興趣
現在都只是報左一間甘大把

作者: Gogojuly    時間: 10-9-16 13:38

會報2間.
目前只報了一間,仲要同亞仔响學校請假去面試,都唔知點講好...........
作者: brian61950    時間: 10-9-16 13:42

照講好了,幼稚園冇所謂.

原帖由 Gogojuly 於 10-9-16 13:38 發表

會報2間.
目前只報了一間,仲要同亞仔响學校請假去面試,都唔知點講好...........

作者: easybring    時間: 10-9-16 13:45

都ok啦...如果有d早d知道得左, 之後既interview就唔洗去, interview係好辛苦的.

作者: most    時間: 10-9-16 13:47

樓主,你報了10間,好容易 interview 會撞期。其實報幾多間唔重要,我覺得,你認為你和你的小朋友應付得到時間和心理質素就OK啦。
作者: 2LittleMonkey    時間: 10-9-16 14:26

Total 13間!! 好似多左D, 但係亞仔剩係識遊魂, 答"唔知道" or "唔記得", 所以先同佢apply咁多間, 叫做幫佢爭取最大機會 ... 唔好第時埋怨我....sigh!!

作者: manmak88    時間: 10-9-16 15:00

可以pm 我知是那些嗎?
雖然我不保險唔會和你的小朋友爭......

原帖由 ziyi 於 10-9-16 11:21 發表
7間裡,一間天主教的都沒有

作者: ziyi    時間: 10-9-16 15:09

你唔同我爭,都大把人同我爭
而且基本上間間都截止了申請啦
加上,起碼其中一間你想爭對我都沒有影響,因而已經收了
唔知你那個是囝定囡,如果係囝,更加有一間是沒有可能跟的爭
- TSL
- EC
- True Light
- LOGOS
- HKGUA
- DGJS
- ICQM (accept offer)

原帖由 manmak88 於 10-9-16 15:00 發表
可以pm 我知是那些嗎?
雖然我不保險唔會和你的小朋友爭......

作者: thomasha    時間: 10-9-16 15:10

我報左8間。

其實俾其他家長知亦無妨,反正家長無得使橫手去阻撓,相信學校亦無咁多時間黎睇BK,就算佢地得閒,我地用假名亦唔怕佢地會知道我地係乜水。
作者: thomasha    時間: 10-9-16 15:13

我淨係同你個小朋友爭一間,不過唔同時段,所以唔係埋身肉搏。
原帖由 ziyi 於 10-9-16 15:09 發表
你唔同我爭,都大把人同我爭
而且基本上間間都截止了申請啦
加上,起碼其中一間你想爭對我都沒有影響,因而已經收了
唔知你那個是囝定囡,如果係囝,更加有一間是沒有可能跟的爭
- TSL
- EC
- True Light ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-16 15:49

報9間, 但很大機會都會撞D, 到最後未必IN 得晒.
作者: kevin_bb    時間: 10-9-16 16:55

我報左兩間甘大把咋....只打算報3~4間....
作者: chuppy    時間: 10-9-16 18:00

作者: thomasha    時間: 10-9-16 19:37

我報o個八間,盡量用交表時間先後來避面1st in撞期,不過唔係間間都可以咁做,只能夠盡人事。

到現在為止,已知有兩間撞日子,希望唔好撞時間;另外有一間知道有兩日in但唔知佢點分配,仲有一間連概括日期都未知。
作者: 戀仔狂    時間: 10-9-16 20:49

我報7間, 但有幾間都未知幾時in....好驚撞...
作者: chloe26    時間: 10-9-16 21:55

我囡囡報左
- GT (已註冊)
- TSL
- LHT
- EC
- LOGOS
- HKGUA

作者: phoebecyl    時間: 10-9-17 15:38

HI CHOLE
我同你撞左3間,而且而且都去左GT註冊,唔知GT註冊那天是否有見過呢
幫仔仔幫左4間
-GT(已註冊)
-YW
-TSL
-EC

原帖由 chloe26 於 10-9-16 21:55 發表
我囡囡報左
- GT (已註冊)
- TSL
- LHT
- EC
- LOGOS
- HKGUA

作者: FeiSeeNai    時間: 10-9-17 18:56

我報了五間,只有3間未in,唔算多,希望唔會撞面試日期啦。
LOGOS
icQM
CO-ed
DjGS
EC
作者: FeiSeeNai    時間: 10-9-17 18:57

LOGOS
icQM
CO-ed
DjGS
EC
作者: FeiSeeNai    時間: 10-9-17 18:57

LOGOS
icQM
CO-ed
DjGS
EC
作者: ziyi    時間: 10-9-17 20:43

EC and DGJS
是同一天的
如果你事先跟EC說,應該可以安排10/23

另外ICQM怎樣啊?

原帖由 FeiSeeNai 於 10-9-17 18:57 發表
LOGOS
icQM
CO-ed
DjGS
EC

作者: chloe26    時間: 10-9-17 23:58     標題: 回覆 21# phoebecyl 的文章

我係下午註冊的,同埋太太和囡囡一齊坐响最前一排。
TSL 多數都陪跑,無乜信心。
自己住响TKO,最心儀係EC。
LHT聽完簡介會感覺都幾好,係校舍比較細。
希望大家都找到喜歡的小學!
作者: nicolemummy    時間: 10-9-18 00:25

TSL可以要求10月10日(日)見面. DBS早報希望可以10月8日(五)見面. 只係KTS可能會撞. YW已見完, SPC-PS下星期見. 今年各校安排得好好, 好少撞期.

原帖由 戀仔狂 於 10-9-16 20:49 發表
我報7間, 但有幾間都未知幾時in....好驚撞...

作者: silvia_ng    時間: 10-9-18 00:34

原帖由 nicolemummy 於 10-9-18 00:25 發表
TSL可以要求10月10日(日)見面. DBS早報希望可以10月8日(五)見面. 只係KTS可能會撞. YW已見完, SPC-PS下星期見. 今年各校安排得好好, 好少撞期.

你又幾好喎....

我KTS (8/10 OR 9/10), DGJS (8/10 OR 9/10), LMC (9/10), TSL (10/10).....我家小妹要3日之內IN 4間學校....真係有D擔心....撞期就真係冇得好講啦...如果頭三間都係9/10...咁我真係冇眼睇囉....
作者: nicolemummy    時間: 10-9-18 00:55

係呀, 今年好好多.

邊間係LMC?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-18 00:34 發表

你又幾好喎....

我KTS (8/10 OR 9/10), DGJS (8/10 OR 9/10), LMC (9/10), TSL (10/10).....我家小妹要3日之內IN 4間學校....真係有D擔心....撞期就真係冇得好講啦...如果頭三間都係9/10...咁我真係冇眼睇囉.... ...

作者: silvia_ng    時間: 10-9-18 01:46

原帖由 nicolemummy 於 10-9-18 00:55 發表
係呀, 今年好好多.

邊間係LMC?

保良局林文燦英文小學
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-9-18 09:38

報左4間. 因一早得知考試日期, 所以唔會撞期. 我唔希望阿仔一日趕兩場, 所以只係報4間巳足夠.
作者: ABTreasures    時間: 10-9-18 12:36

How do you know DGJS's interview date is 8 or 9 Oct?  They did not mention in their website.  Is it confirmed?  Thanks.
作者: ggoo    時間: 10-9-18 17:40

09/10 有幾間都撞期:真光,女拔,播道,九龍塘小學,真是冇眼睇. 撞期既話女拔唔去面試唔會可惜,但其餘三間我都咁鍾意,唔知點揀好.
作者: FeiSeeNai    時間: 10-9-19 18:26

多謝提點。我們交表到EC時並不知道它與DJGS撞期啊。好彩我們在最後一天才交,應該在23/10in啩。

至於音小, 忘記寫結果添。小囡幸運地被取錄。

原帖由 ziyi 於 10-9-17 20:43 發表
EC and DGJS
是同一天的
如果你事先跟EC說,應該可以安排10/23

另外ICQM怎樣啊?

作者: nicolemummy    時間: 10-9-19 18:39

10月上旬以前面試的學校, 跟10月下旬以後的學校不同. 以下的學校會在10月下旬才面試, 大家可以考慮下半場的戰略:

高主教
聖方濟/培正 (撞日)
禮賢
聖若瑟
聖類斯
宣道

原帖由 FeiSeeNai 於 10-9-19 18:26 發表
多謝提點。我們交表到EC時並不知道它與DJGS撞期啊。好彩我們在最後一天才交,應該在23/10in啩。

至於音小, 忘記寫結果添。小囡幸運地被取錄。

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5