教育王國

標題: 將入讀或已入讀黃大仙竹園南的特殊幼兒中心 [打印本頁]

作者: besmart    時間: 10-9-17 21:17     標題: 將入讀或已入讀黃大仙竹園南的特殊幼兒中心

等了差不多一年,今天終於收到社處的通知,可以入讀這間新開的學校.
收到電話時,個心有點不知所措,但其實都會讀,因為這所中心早在上年已揀選的,是協康的次選.
要做白老鼠當然有些不安,但無辦法啦!!
希望大家可以多點聯繫,令這所中心精益求精,不斷改進.

作者: 我係女仔    時間: 10-9-17 21:53

其實我都好擔心, 因為太新啦, 老師唔咪個個都咁有經驗, 有D係新入行, 我問個經理, 佢話佢唔太清楚老師D資力, 跟住佢話: 我諗應該都超過5年掛...    我心諗, 連經理好似都唔咪咁想講咁, 經理無理由唔知架, 佢都需要知D老師同嬸嬸既資力而編配工作比佢地架麻, 無理由一D都唔知

同埋老師講野唔得肯定, 比較求其, 無咩柯求, 講野比較柔弱, 呢點係我同我媽咪都好明顯望到..

可能我個仔返開育嬰, 老師會用好肯定既語氣同小朋友講野所以對呢點有點其望

作者: besmart    時間: 10-9-17 22:31

而家我個仔讀緊協康(太子中心),師資都算好吧!!

所以我打算除了返這裡外,下午都會找些課程比佢上,補補佢!!

原帖由 我係女仔 於 10-9-17 21:53 發表
其實我都好擔心, 因為太新啦, 老師唔咪個個都咁有經驗, 有D係新入行, 我問個經理, 佢話佢唔太清楚老師D資力, 跟住佢話: 我諗應該都超過5年掛...    我心諗, 連經理好似都唔咪咁想講咁, 經理無理由唔知架, 佢都需要知 ...

作者: ikebukuro    時間: 10-9-17 22:33

作者: ikebukuro    時間: 10-9-17 22:35

作者: 我係女仔    時間: 10-9-17 22:43

原帖由 besmart 於 10-9-17 22:31 發表
而家我個仔讀緊協康(太子中心),師資都算好吧!!

所以我打算除了返這裡外,下午都會找些課程比佢上,補補佢!!

小朋友大部分時間都係學校, 因為全日,好多樣野都係學校學, 萬一出面係好既, 而學校又唔洗點樣守X距既, 咁都好似無咩用...
可能我諗得太多啦...真係仲挑剔過自己揀老公呀
希望佢地學校日後會進步啦
作者: 我係女仔    時間: 10-9-18 00:14

其實最緊要係老師肯聽家長意見, 不斷努力
作者: beautyshirley    時間: 10-9-20 14:31

我都收到社工電話, 獲派竹園... 但依家依然十五十六, 未揸定主意讀唔讀好... 因為k1開學無耐, 呀仔又好似適應得唔錯...
作者: overcomer    時間: 10-9-20 22:18

beautyshirley,

如果你唔要個位, 就唔會再派S位俾你了。想再要S位要重新排過。另外咁呢一年都冇政府服務了, 最快都出年先有E/I位俾你啦, 呢一年要自己要出晒D ST, OT訓練錢。  一個月幾千蚊VS 一個月$354。如果佢讀竹園可能都好快適應到。

作者: beautyshirley    時間: 10-9-21 12:56

心大心細係因為跟開呀仔嘅st 同 ot 都話e位適合佢多啲, 因為佢家陣其實已經唔係差好多...

之前係因為擔心佢啲情緒同行為問題所以先諗住讀s位, 但無諗過佢讀普通幼稚園都適應得唔錯, 幼稚園老師都話佢可以同其他小朋友一齊玩, 只係上堂間唔時遊吓雲, 但無扭過計或者發脾氣...

我都知如果放棄咗個s位就要重新排過, 話晒都等咗成年先排到...

依家最苦惱嘅係點先至係最適合呀仔... 好驚揀錯...
作者: 我係女仔    時間: 10-9-22 14:06

好煩呀, 下個星期內就要決定啦
作者: beautyshirley    時間: 10-9-24 19:04

我今日已經係deadline 喇, 所以下午最終都call 咗個社工, reject 咗個offer...希望條路無揀錯啦~~
作者: beautyshirley    時間: 10-9-24 19:08

希望我空出o黎個位可以比倒其他更有需要嘅小朋友啦~~
作者: ikebukuro    時間: 10-9-24 19:23

作者: beautyshirley    時間: 10-9-24 22:17

reject 咗就無o架喇, 無論e/s位都要由頭排過, 除非有醫生證明小朋友情況改善, 才有機會保留原有號碼轉排 i/e位
作者: ikebukuro    時間: 10-9-25 16:16

作者: beautyshirley    時間: 10-9-25 18:14

school hour 係8:30am-3:30pm, 包早,午餐及茶點, 如果唔食早餐就可以返晏少少, 如果要返自己額外加的training 可向centre 請假, 但你想只返半日我就唔知得唔得喇, 不如你直接打電話去個centre度問啦, 我諗啲資料會準確啲。 放心啦啲社工好好人, 上次我參觀時佢都同我講得好詳細, 仲同我分析我個case。 如果時間許可,其實我建議你可以約佢哋實地了解吓個centre。

原帖由 ikebukuro 於 10-9-25 16:16 發表
Anyone know the school hour?
I know the children at S place attend full-day, but is it any exceptional case? Can I request to attend half day only? or bring him out for lunch? (since I don't want my B ...

作者: 我係女仔    時間: 10-9-27 13:31

原帖由 beautyshirley 於 10-9-25 18:14 發表
school hour 係8:30am-3:30pm, 包早,午餐及茶點, 如果唔食早餐就可以返晏少少, 如果要返自己額外加的training 可向centre 請假, 但你想只返半日我就唔知得唔得喇, 不如你直接打電話去個centre度問啦, 我諗啲資料會準 ...

我星期一果時都早上去過, 見到一個媽咪係度參觀
但我兩次約左社工, 但到當日都係搵其他人接待我
作者: besmart    時間: 10-9-27 23:01

到這一刻,我暫時在這間s位所遇到的職員都是很好.

我都會打算在放學後加些個別治療,好讓囝囝繼續進步.

我想最近社工們都應該很忙,因為要忙著安排辦入學手續.
佢直頭話今個星期見完,最快可以10月4日開學,但我要一個月通知退學,所以我個仔11月先會過來這邊開學.

希望大家繼續上來,多些交流.

原帖由 我係女仔 於 10-9-27 13:31 發表

我星期一果時都早上去過, 見到一個媽咪係度參觀
但我兩次約左社工, 但到當日都係搵其他人接待我

作者: 曦曦mummy    時間: 10-9-28 17:03

我都係報讀竹園呢間學校, 環境好新淨, 仔仔都是十月中上課, 希望呢間學校的導師唔錯啦.. 不過最麻煩是佢地還未有校巴接送番學. 變得辛苦啲囉........ 有冇住得較遠的媽媽?
作者: besmart    時間: 10-10-2 15:07

原帖由 曦曦mummy 於 10-9-28 17:03 發表
我都係報讀竹園呢間學校, 環境好新淨, 仔仔都是十月中上課, 希望呢間學校的導師唔錯啦.. 不過最麻煩是佢地還未有校巴接送番學. 變得辛苦啲囉........ 有冇住得較遠的媽媽? ...

凡事都要等,等了這麼久,都唔爭在等多一陣啦!!有了校車,的而且確會方些,我們可以的......還..是....等!!
有時有得等,好過無得等啦!!
作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-5 16:47     標題: 回覆 21# besmart 的文章

對.....總好過還要等....
作者: besmart    時間: 10-10-5 21:28

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-5 16:47 發表
對.....總好過還要等....

咦!!咁你即見了社工和做評估,整個過程大概要幾耐呢??
作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-7 22:17

我記得是去年10月19號見社工及做評估, 若然照計數就剛好一年了.
作者: Gradies    時間: 10-10-8 09:41

我現在排緊E位, 但最近老師話阿囝在學校成日自己係到唱歌, 上堂唔專心, 問佢問題又唔答, 讀字咭又唔讀, 比起N班時差左, 所以我都1516是否同阿囝轉S位....
作者: besmart    時間: 10-10-8 19:55     標題: 回覆 2# 曦曦mummy 的文章

哦!!

咁你去這幼兒中心見社工同見3T又用了多少時間??

你小朋友又讀得慣唔慣呀??
作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-11 17:00

我個日只是見到言語冶瘵師, 職業及物理冶瘵師未有時間, 所以要等上課先見. 大概見佐一粒鐘, 不過我仍未上堂, 去到十月中先上, 我相信佢應該都會好快適應既, 因之前佢都上過nurseey 同step 個幾月, 都算是過得去. 你呢? 小朋友入學未呀, 適應到嗎? 同埋佢多大呢......:
作者: besmart    時間: 10-10-11 22:28

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-11 17:00 發表
我個日只是見到言語冶瘵師, 職業及物理冶瘵師未有時間, 所以要等上課先見. 大概見佐一粒鐘, 不過我仍未上堂, 去到十月中先上, 我相信佢應該都會好快適應既, 因之前佢都上過nurseey 同step 個幾月, 都算是過得去. 你 ...

哦!!原來如此!!
我個仔今個月月尾就4歲,這個月都繼續係協康讀,至11月先過竹園讀.
我對阿仔的適應能力都好有信心,因這S位已是他第5間學校,唉!!要轉來轉去,都幾辛苦嫁.不過,仍希望將來還有機會轉,就是轉返出來讀主流幼稚園啦!!
作者: pocoyo123    時間: 10-10-11 23:25

放心啦, 你地小朋友一定會突飛猛進, 我亞仔去年10月入S位, 剛剛一年, 今日見職業治療C, 佢同我講開學做左個評估, 佢寫字小肌能力現只DELAY 6個月, 同去年入學時相差1.6YR追返好多, 我好開心, 希望大家一齊努力
作者: Capricorn2521    時間: 10-10-12 10:10

係呀,我個仔入咗s位1.5個月,己經可以邊說邊做出學校的規則,如:手擺後,眼望前;唱上堂歌/落堂歌/說早操口號...連動作一起做。懂得很多規舉,如說"食完午餐先可以玩玩具",依家已經沒有要求邊食邊玩了;說"眼訓要訓覺";知道自己係"男孩子";我叫佢去洗手,佢就話"要去洗手間洗手。" 而且我剛剛上完一課1/2小時的評估/示範課,治療師也告訴我在家/校外要如何加強他的能力。每月都有3t個別課,好似一個月一至兩堂好少咁,但每個治療師比一些家居訓練功課,再加幼兒小組導師(班主任)的家課,都足夠我放工後忙碌。我相信家校合作是非常重要的。

原帖由 pocoyo123 於 10-10-11 23:25 發表
放心啦, 你地小朋友一定會突飛猛進, 我亞仔去年10月入S位, 剛剛一年, 今日見職業治療C, 佢同我講開學做左個評估, 佢寫字小肌能力現只DELAY 6個月, 同去年入學時相差1.6YR追返好多, 我好開心, 希望大家一齊努力 ...

作者: 我係女仔    時間: 10-10-12 16:20

原帖由 Capricorn2521 於 10-10-12 10:10 發表
係呀,我個仔入咗s位1.5個月,己經可以邊說邊做出學校的規則,如:手擺後,眼望前;唱上堂歌/落堂歌/說早操口號...連動作一起做。懂得很多規舉,如說"食完午餐先可以玩玩具",依家已經沒有要求邊食邊玩了;說"眼訓要訓覺";知道自己係"男 ...

你小朋友讀邊呀
作者: Capricorn2521    時間: 10-10-12 17:36

灣仔摩利臣山

原帖由 我係女仔 於 10-10-12 16:20 發表

你小朋友讀邊呀

作者: besmart    時間: 10-10-13 07:16

原帖由 Capricorn2521 於 10-10-12 10:10 發表
係呀,我個仔入咗s位1.5個月,己經可以邊說邊做出學校的規則,如:手擺後,眼望前;唱上堂歌/落堂歌/說早操口號...連動作一起做。懂得很多規舉,如說"食完午餐先可以玩玩具",依家已經沒有要求邊食邊玩了;說"眼訓要訓覺";知道自己係"男 ...

真係開心聽到這些鼓勵,大家一齊努力
作者: Capricorn2521    時間: 10-10-13 10:39

所以請放心吧。她們都是專業人員,懂得如何教導小朋友。只要家長跟學校多溝通多了解,一定能令小朋友進步的。雖然每天早上下車後都要行20分鐘才到學校,但我堅持親自送亞仔返學,吾搭校車,係因為一來可增進親子感情,2來可到學校觀察學校/老師/學生情況,跟社工/主任及其他家長閒談,每天一點點,令我對學校加深認識,增強對學校的信任。

時間對孩子很重要。對呀,努力!

原帖由 besmart 於 10-10-13 07:16 發表

真係開心聽到這些鼓勵,大家一齊努力

作者: besmart    時間: 10-10-15 16:47

各位媽媽
昨天我到竹園辦入學
整體覺得幾好
8:30 回校放3:30
可以到5:30 不收$
有2星期適應期
我奶奶都有去,
她好多時帶小兒上個別,
她覺得老師好有愛心
環境和equipment 都是最好(total 6-7 中心)

老師對我說沒有summer vocation,只放紅曰
星期六可以返半日
現在收了4x 個 s 位 total 56 個
希望仔仔有進步最終回到主流

*現在收到09年10月頭輪侯的小朋友

作者: besmart    時間: 10-10-15 17:02

我覺得保良局有心發展s位
可能看見將來好大demand
放好多$在硬體上
人材和愛心都是最重要
希望大家努力
作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-18 17:21

My  son will study at this school on this thus day,hope everything get fine.
作者: besmart    時間: 10-10-23 08:38

Hi,

曦曦mummy :你的小朋友適應嗎??

我突然想到一樣佢地唔係咁好,就係只得一張接放學咭,有時得一張真係唔係幾方便,唉!!你們又覺得怎樣呀??

我唔知是否S位是這樣定係點!!出面一般的有兩張咭.你們有咩意見??

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-18 17:21 發表
My  son will study at this school on this thus day,hope everything get fine.

作者: Capricorn2521    時間: 10-10-25 14:33

我仔讀果間s位有2張接送咭的。

如你有須要,應該同學校反映吓。咁學校有冇話,如有不同家人接送的安排是如何的呢?

原帖由 besmart 於 10-10-23 08:38 發表
Hi,

曦曦mummy :你的小朋友適應嗎??

我突然想到一樣佢地唔係咁好,就係只得一張接放學咭,有時得一張真係唔係幾方便,唉!!你們又覺得怎樣呀??

我唔知是否S位是這樣定係點!!出面一般的有兩張咭.你們有咩意見??

...

作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-25 20:15

我今日第一日送仔仔番學, 所以重未收到接放學咭, 不過我反而是concern佢地的經驗是否真係ok? 同埋有冇愛心同耐性. 好像我今日接佢放學途中在走郎見到我個仔仔, 咁個姑娘帶班小朋友去廁所, 佢可能以為可以走便離隊, 點知個姑娘or 嬏嬏一手好大力咁拉佢返入去, 個下我見到心諗...... 唔係嘛, 咁粗暴嘅! 所以反而有些擔心呢方面多啲.
作者: ikebukuro    時間: 10-10-25 20:59

作者: ikebukuro    時間: 10-10-25 21:01

作者: besmart    時間: 10-10-25 21:28

我都有問個社工呀??佢話得一張咋!!唉!!得一張的話,接送方便真的有點問題.

原帖由 Capricorn2521 於 10-10-25 14:33 發表
我仔讀果間s位有2張接送咭的。

如你有須要,應該同學校反映吓。咁學校有冇話,如有不同家人接送的安排是如何的呢?

作者: besmart    時間: 10-10-25 21:33

讓我們繼續觀察吧!!

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-25 20:15 發表
我今日第一日送仔仔番學, 所以重未收到接放學咭, 不過我反而是concern佢地的經驗是否真係ok? 同埋有冇愛心同耐性. 好像我今日接佢放學途中在走郎見到我個仔仔, 咁個姑娘帶班小朋友去廁所, 佢可能以為可以走便離隊,  ...

作者: Capricorn2521    時間: 10-10-26 10:27

其實在家長立場,最緊要小朋友安全。我又吾信第2個家人冇咭吾比接放學。最多在接放學時先致電媽媽 (或媽媽預早跟學校說明今天亞邊個會接小朋友放學及/或留下身份證編號) 及記下接送人身份證編號,當然在放學時間再致電接送人confirm小朋友安全。須然係煩,但只要目的達到,就要彈性d處理,因為學校一定有他們的規舉。而規舉係死嘅,人係生嘅,要自己想想辦法。

而我亦相信學校會不斷檢討政策,只不過佢地吾會話你知幾時改。你說得對,繼續觀察吧!祝好運 !

原帖由 besmart 於 10-10-25 21:28 發表
我都有問個社工呀??佢話得一張咋!!唉!!得一張的話,接送方便真的有點問題.

作者: besmart    時間: 10-10-26 11:02

Sept-09

原帖由 ikebukuro 於 10-9-17 22:35 發表
besmart:
May I know when you start to wait for S place? Last year? which month?
Many thanks!

作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-26 15:30

我有問過,佢話基於安全問題......正如該家長所講, 去到呢個地步,真係做到咩嘢,希望佢地的經驗真的可以幫到小朋友啦.
作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-26 15:35

原帖由 ikebukuro 於 10-10-25 20:59 發表
Hi,
my son will also study this centre in mid Nov, I also worry about they are caring or not. My feeling is not very good also, but I've already confirmed the place, so it seems nothing we could do. B ...

我所知全校都是上全日班, 當然開始上學時會是適應期, 若然小朋友的行為可以的話, 會慢慢讓學生上耐一點時間直到番全日為止.
作者: 曦曦mummy    時間: 10-10-26 15:39

原帖由 ikebukuro 於 10-10-25 21:01 發表
And also do u attend the lesson (1.5hr) with your son together today? (as I forget to ask whether the first few day we can accompany with our son)
How the teacher? and what they had done?

全部學生都是自己番, 冇家長陪....當上到學校 幫小朋友換完鞋仔就要上課室,所以你若然問我佢地做了些甚麼, 我也只可答你, 我唔知道, 只可以講,到放學時你試許不斷問個老師佢地(小朋友)上課的情形怎樣.
作者: besmart    時間: 10-10-29 10:56

Hi 曦曦,

Heep Hong Private "S" class is same arrangement.
They will not allow mother to seat-in.

Besmart

原帖由 曦曦mummy 於 10-10-26 15:39 發表

全部學生都是自己番, 冇家長陪....當上到學校 幫小朋友換完鞋仔就要上課室,所以你若然問我佢地做了些甚麼, 我也只可答你, 我唔知道, 只可以講,到放學時你試許不斷問個老師佢地(小朋友)上課的情形怎樣. ...

作者: besmart    時間: 10-10-31 23:45

明天我的囝囝就到這裡開學,好緊張.希望可以順利過度啦!!
作者: besmart    時間: 10-11-13 09:45

阿仔入讀這間學校已半個月,進度理想,可按編排的時間上學,沒有哭,很融入.星期一是開放日,不用返學,跟著時間表,很快就可以返全日,好嘢!!不過我對佢呢方向都無咩疑問,因為轉校都已不是第一次.

我老公覺得呢間學校好似同家長無咩溝通,亦未有時間表話做咩個別,感統.但係阿仔放學後好似好倦,有時甚至回家途中重睡著覺添.

12月4日,會有專業人士來開講座,呢方面就好似幾積極

歡迎大家繼續入來傾吓啦
作者: Capricorn2521    時間: 10-11-13 10:12     標題: 回復 1# besmart 的帖子

我亞仔學校第一個月都冇治療課及個別課的,是適應月。第2個月才開始有時間表。

每次個別課之後老師/治療師都會有notes/summary 嘅一頁紙。初初我見d points 有工具借賣,又好易做,我以為係家居功課,但後來開始深,在家未必能做到,如行平衡木,玩治療膠。我冇寫comment老師又冇問,所以我想這頁紙係治療師的建議,而老師在課堂上執行,那頁紙係比返d資料家長知道課堂上的訓練事項/目標,如可以的話,家長也可在家配合。我要記得下次問吓先.......不過,st 同pt就有家居訓練建議啦。

作者: besmart    時間: 10-11-29 00:16

原帖由 Capricorn2521 於 10-11-13 10:12 發表
我亞仔學校第一個月都冇治療課及個別課的,是適應月。第2個月才開始有時間表。

每次個別課之後老師/治療師都會有notes/summary 嘅一頁紙。初初我見d points 有工具借賣,又好易做,我以為係家居功課,但後來開始深,在家未必 ...

咦!!咁耐都無人入來傾吓計嘅!!

剛在星期六參加學校舉行的生日會,之後再同中心經理傾談過,她都是這樣說,要第二個月才有時間表的.
這間中心似乎對搞生日會不是太在行,抑或學生太多,或開始時間遲了很多,只簡單地進行了兩個活動就拍照,吃蛋糕,派小食.
點都好,我個仔都好開心,因為佢好鍾意吃蛋糕.
我有觀察其他小朋友,有個別講嘢都好叻.我都發覺亞仔入了這中心後,說話多了,而家落樓梯已可換腳,不再一級級行,又主動要揸筷子食飯,食麵,真係好了,希望佢繼續進步!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5