教育王國

標題: 明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊張.... [打印本頁]

作者: Gogojuly    時間: 10-9-23 16:31     標題: 明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊張....

明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情開始緊張......... 大家有同感嗎?
作者: Homel    時間: 10-9-23 16:45

唔知點選.....
作者: cpcog    時間: 10-9-23 17:07

I don't feel too excited or nervous because I know we won't have any chances in this phrase.
作者: nicolemummy    時間: 10-9-23 17:08

唔... 這次是我第二次交自行分配學位表格了, 心情很平靜.

跟第一次一樣, 會在星期一才交.

上次我交有15分, 今次我交得10分, 心情當然平靜. 因為第一輪一定無我地份 :)

原帖由 Gogojuly 於 10-9-23 16:31 發表
明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情開始緊張......... 大家有同感嗎?

作者: w_y    時間: 10-9-23 17:16

我都唔知自己點解咁緊張. 又無得好好準備, 都係照交表之嘛! 呢幾日仲發左 2 次惡夢, 夢見派左間 9 唔搭 8 學校. 希望聽朝交左表會 relax 少少!
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-9-23 17:40

我也是. 我更是放棄自己母校20分, 用15分去選擇有宗教背景的學校. 其實我到昨日為止都不知自己的決定是否正確? 但是母校真的不是我杯茶, 我不想兒子再讀一間不太適合他的學校. 兒子的這幾年幼稚園生活, 令我深深體會到這一點. 連我自己對學校也不能投入. 在剛才填表時, 我什麼都不再想, 直接將心儀的學校先填在申請的學校名稱上. 那一刻, 反而心情輕鬆得多了. 因為我沒有再猶豫.
作者: Homel    時間: 10-9-23 19:11

你地就好...不再猶豫....
我仲係......
作者: thomasha    時間: 10-9-23 19:51

無乜緊張,只係聽日"順便"去交表,因為隔離間直資小學我到會一齊交表,o個間津貼小學明知要抽籤,收唔收係睇彩數。
原帖由 Gogojuly 於 10-9-23 16:31 發表

作者: thomasha    時間: 10-9-23 19:53

不過最緊要係睇多一次填表需知,帶齊所有所需文件(正本同副本),免得文件唔齊要走多一轉。
作者: liuekt    時間: 10-9-23 22:35

Does anyone know whether you need to bring the Baptism Cert ?
作者: wongkaka    時間: 10-9-23 22:41

當然要準備正&副本

原帖由 liuekt 於 10-9-23 22:35 發表
Does anyone know whether you need to bring the Baptism Cert ?

作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-23 22:44

yes, 有就一定要帶, 仲要帶埋副本.

原帖由 liuekt 於 23-9-2010 10:35 PM 發表

作者: bowra    時間: 10-9-23 22:52

我小學畢業証書上無我而家的英文名(身份證有), 我現跟小學畢業証書的不填在表上, ok嗎? (明天是老公去交表)

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-23 22:44 發表
yes, 有就一定要帶, 仲要帶埋副本.

作者: wongkaka    時間: 10-9-23 23:29

bowra,
明天爸爸交表, 咁家長欄填爸爸資料, 畢業生欄填你當年的學生名, 因要對應番你的畢業證書

原帖由 bowra 於 10-9-23 22:52 發表
我小學畢業証書上無我而家的英文名(身份證有), 我現跟小學畢業証書的不填在表上, ok嗎? (明天是老公去交表)

作者: chuppy    時間: 10-9-23 23:30

作者: thomasha    時間: 10-9-23 23:44

Yes, it is stated in the "Notes to how to complete the application form" which you should have obtained with the application form from the kindergarten.  Remember to bring a copy and its original.
原帖由 liuekt 於 10-9-23 22:35 發表

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-9-23 23:52

原帖由 chuppy 於 10-9-23 23:30 發表

我都同你差唔多,放棄25分去揀只得20分嘅學校,不過母校收咗我都唔想亞囡讀,應該唔係一個錯誤的選擇!現階段都只有靠運,可以做嘅只係交表!我星期一攞咗假去交,順便去報埋蔡繼有! ...

你比我好, 你有宗教分. 選有相同宗教機會一定大過我. 不過如你所說, 就算母校收了我的兒子我也未必會讀. 我情願冒一次險, 以免我會後悔. 我明天就會第一時間去交表, 早早了結件心事 .
作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-23 23:55

怕自己睇漏眼, 我帶以下正副本, 有漏既提一提我吖, TKS

申請人出世紙 (正副本)
住址證明 (正副本)
受浸證明 (正副本)

仲有冇其他呀??? 洗唔洗帶埋我2公婆的I.D. COPY 呀?? MANY TKS....真係好怕帶漏野.
作者: bowra    時間: 10-9-23 23:55

wongkaka

謝謝妳的回覆!

原帖由 wongkaka 於 10-9-23 23:29 發表
bowra,
明天爸爸交表, 咁家長欄填爸爸資料, 畢業生欄填你當年的學生名, 因要對應番你的畢業證書

作者: bowra    時間: 10-9-23 23:58

我遞表的那一間小學問過會收portfolio的, 所以我會帶埋亞女的certs正本去.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-23 23:55 發表
怕自己睇漏眼, 我帶以下正副本, 有漏既提一提我吖, TKS

住址證明 (正副本)
受浸證明 (正副本)

仲有冇其他呀??? 洗唔洗帶埋我2公婆的I.D. COPY 呀?? MANY TKS....真係好怕帶漏野. ...

作者: w_y    時間: 10-9-23 23:59

申請人係你定你老公/老婆呀? 如唔係你, 就要帶埋佢 id copy.
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-23 23:55 發表

住址證明 (正副本)
受浸證明 (正副本)

仲有冇其他呀??? 洗唔洗帶埋我2公婆的I.D. COPY 呀?? MANY TKS....真係好怕帶漏野. ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-24 00:00

係我呀, 即係我要帶埋我既I.D. COPY??

OH, TKS!!

岩岩仲帶埋結婚證明書, 帶多好過帶小...
作者: chuppy    時間: 10-9-24 00:03

作者: serser    時間: 10-9-24 00:06

記住要帶 ID 正/副本 ...
如張 form 係 mami 資料 + 簽名,但交 form 既係 daddy, 記住 daddy 要帶 mami 既 ID 副本 同 受權書!

另外, 我見有 d 學校要比 回郵信封 ... 所以最好睇睇你報果間小學既 website!
作者: munce    時間: 10-9-24 00:09

Tomorrow is the first day to submit form. Will there be a long queue? I plan to submit form, then go to pick up my daughter at her kindergarten, for a surprise.

1 hour - is it more than enough to submit the form?
作者: w_y    時間: 10-9-24 00:09

受權書? 點解我見唔到有講? 係 standard form 定配偶就咁寫一封就得呢?
作者: wongkaka    時間: 10-9-24 00:13

munce,
時間要多少,好睇你報果間學校hot唔hot

原帖由 munce 於 10-9-24 00:09 發表
Tomorrow is the first day to submit form. Will there be a long queue? I plan to submit form, then go to pick up my daughter at her kindergarten, for a surprise.

1 hour - is it more than enough to sub ...

作者: serser    時間: 10-9-24 00:16

我見我申請既小學要受權書喎 ~~~

2. 家長/監護人之身分證正本及影印本(申請表上之簽署人)
(如委託他人遞交申請表,來人須出示家長/監護人之身分證影印本及已簽署之授權書
(授權書之簽名式樣需與申請表相同),授權書亦需註明代辦人姓名以及身分證號碼,
以便確認資料)
作者: thomasha    時間: 10-9-24 00:21

出世紙上有父母姓名,理論上父母不一定需要係夫婦關係,所以結婚證書似乎唔一定需要,不過為求安心,帶亦無妨。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-24 00:00 發表
係我呀, 即係我要帶埋我既I.D. COPY??

OH, TKS!!

岩岩仲帶埋結婚證明書, 帶多好過帶小...

作者: Gogojuly    時間: 10-9-24 00:45

原帖由 bowra 於 10-9-23 23:58 發表
我遞表的那一間小學問過會收portfolio的, 所以我會帶埋亞女的certs正本去.

自行分配學位不是只計申請學童所得分數嗎?點解會收portfolio?
作者: rosewong    時間: 10-9-24 07:01

我打算下星期交,想自己有多幾天時間再三考慮
作者: bowra    時間: 10-9-24 07:44

自行照理應唔收嘅, 但多人相同分數下, 我諗學校都會參考下卦 (just a guess).  Anyway, 打過去學校, 佢地話會收啦.

原帖由 Gogojuly 於 10-9-24 00:45 發表

自行分配學位不是只計申請學童所得分數嗎?點解會收portfolio?

作者: 小天使kiki    時間: 10-9-24 10:28

我始終唔係好明白,呢一輪係計分,但點解都要填校網同要地址証明?又可以交protfiolo,其實係抽籤定學校自己揀學生?
作者: bowra    時間: 10-9-24 10:49

申請表上是這樣寫的:

若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的甄選方法及有關細節。

原帖由 小天使kiki 於 10-9-24 10:28 發表
我始終唔係好明白,呢一輪係計分,但點解都要填校網同要地址証明?又可以交protfiolo,其實係抽籤定學校自己揀學生?

作者: w_y    時間: 10-9-24 11:02

分數高就話姐, 今朝有個家長至同我講 (佢仲係大女在校, 世襲佢二女其實入硬), 話佢大女當年係 waiting 入, 佢果時一早去排好前...當然有無關係無人知, 但為求保險同埋表示誠意, 佢今朝都係晨咁早去左排隊.
作者: ziyi    時間: 10-9-24 11:23

因為呢一輪的申請表有一聯(Copy)係交返教育局小一入學小組的
而如果呢一輪唔得時,小一入學組會根據申請表的資料(因為已經經學校幫手核實)在1月份出信去所屬校網的大抽獎centre填大抽獎的順序.
如果你在現時至1月份要改地址,需要同小一入學組提交新地址的
所以才需要填校網及地址証明
如果你選擇第一輪唔交表,也需要交返份表去小一入學組
重麻煩過交去學校
P.S.所以我今天都交左去學校

原帖由 小天使kiki 於 10-9-24 10:28 發表

作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-24 11:32

今日去交表, 見到有家長直接交左PROTFIOLO 比校長, 校長都有接收, 但我老公話見果個家長好似係已經識識地D老師嫁喇.

我交完表, 都有問收表的老師, 老師話唔洗咁快交成績啦, 都只係K2的成績, 佢叫我遲D, 有K3成績, 再寄去都未遲.

可能已經知有好多家長都係不停寄PROTFIOLO 去....^^

我都會咁做, 因為我20分都冇把握入到, 11月22號知道自行唔OK, 我才會做野....
作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 11:33

今早湊完小朋友返學就第一時間趕過去交表, 9點正到達, 以為會好多人. 點知只係幾個人在等候. 到入去交表時唔知點解心情有D緊張, 到完成哂時有種如釋重負的感覺. 整個過程很順利. 不過我都見有幾個人帶唔齊文件. 我自己就好重視覺得唔可以有失漏, 所以臨出門前都對多次資料同文件. 到我離開學校門口時都未再見有家長來交表. 真係希望唔會太多人第一輪報啦, 我好鐘意呢間學校架 . 唔知某幾間超級名校會唔會唔未夠8點就排哂長龍呢?
作者: angelcheung    時間: 10-9-24 13:20

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 11:33 發表
今早湊完小朋友返學就第一時間趕過去交表, 9點正到達, 以為會好多人. 點知只係幾個人在等候. 到入去交表時唔知點解心情有D緊張, 到完成哂時有種如釋重負的感覺. 整個過程很順利. 不過我都見有幾個人帶唔齊文件. 我自 ...

我想問lunch time 可以去交表嗎???
作者: thomasha    時間: 10-9-24 13:26

最好打電話去學校問問。
原帖由 angelcheung 於 10-9-24 13:20 發表

我想問lunch time 可以去交表嗎???

作者: prettygirls    時間: 10-9-24 15:53

今日第一天交表,好似好少人會今天交表wow! 現在心大心細tim!
作者: eatcookies    時間: 10-9-24 15:59

我今日交左表喇,我D文件無問題,但係我前(無帶地址證明正本)、後(地址證明多過3個月前)、左(填老公係校友都唔寫佢個名落去)、右(填表漏好多個洞,連屋企電話都無填)嘅人全部都有些少問題,所以最好唔好預到最後一日先去,如果有問題的話都仲可以返轉頭嘛。
作者: ChammyMAMA    時間: 10-9-24 16:10

啱啱 交完表返到嚟咋,希望阿囡好彩D入到啦!!
作者: serser    時間: 10-9-24 16:10

我都交左 lu ... 唔駛再諗 ... 家陣可以一心一意,埋心水等考私校!!!
作者: thomasha    時間: 10-9-24 16:19

No one waiting in front of me when I submitted the form this morning (~10 am).  Took less than 15 minutes to finish.
原帖由 prettygirls 於 10-9-24 15:53 發表
今日第一天交表,好似好少人會今天交表wow! 現在心大心細tim!

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 16:39

原帖由 prettygirls 於 10-9-24 15:53 發表

我仲諗住第一日先係最多人交form tim, 不過超熱門學校如la salle, 協恩, Maryknoll應該唔會少人得去邊.
作者: w_y    時間: 10-9-24 16:45

我都係咁諗, 諗住 d 人會認為早交有誠意,叩門有幫助.

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 16:39 發表

我仲諗住第一日先係最多人交form tim, 不過超熱門學校如la salle, 協恩, Maryknoll應該唔會少人得去邊.

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 16:48

原帖由 eatcookies 於 10-9-24 15:59 發表
我今日交左表喇,我D文件無問題,但係我前(無帶地址證明正本)、後(地址證明多過3個月前)、左(填老公係校友都唔寫佢個名落去)、右(填表漏好多個洞,連屋企電話都無填)嘅人全部都有些少問題,所以最好唔好預到最後一日先去,如果有問題的 ...

哈哈, 我隔離左右都係有問題呀. o係我之前個老人家同個女人唔記得帶住址証明. 到我坐埋去, 右手邊果個連校網都有可能攪錯, 不過佢堅持話冇錯, 個負責人雖然有少少懷疑, 不過都收住先. 左手面個男人就漏帶關係証明. o係我前面都唔多人, 但係差唔多個個都有問題. 呢件事對我黎講好重要, 所以我唔明點解d人會甘唔小心
作者: doryee    時間: 10-9-24 16:50

因佢地無上BK做定功課囉
原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 16:48 發表

哈哈, 我隔離左右都係有問題呀. o係我之前個老人家同個女人唔記得帶住址証明. 到我坐埋去, 右手邊果個連校網都有可能攪錯, 不過佢堅持話冇錯, 個負責人雖然有少少懷疑, 不過都收住先. 左手面個男人就漏帶關係証明. ...

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 16:58

原帖由 w_y 於 10-9-24 16:45 發表
我都係咁諗, 諗住 d 人會認為早交有誠意,叩門有幫助.

好似有人話如果自行有人放棄學位, 會依照你當天先後交form去call人. 不過今早去交form時, 又真係見佢地有本簿排住黎寫低號碼, 好似真係會排次序o甘喎. 不過無論點都好, 越早交我就越早了件心事, 所以點都會第一時間去交. 唔再想諗o甘多 .
作者: eatcookies    時間: 10-9-24 17:00

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 16:48 發表

哈哈, 我隔離左右都係有問題呀. o係我之前個老人家同個女人唔記得帶住址証明. 到我坐埋去, 右手邊果個連校網都有可能攪錯, 不過佢堅持話冇錯, 個負責人雖然有少少懷疑, 不過都收住先. 左手面個男人就漏帶關係証明. ...

完全同意   重要關頭點可以失手架
作者: ziyi    時間: 10-9-24 17:09

我今早交表,撞到阿囡的同學媽媽,咁都叫正常,但撞埋囡囡學校的老師都去交表
而囡囡幼稚園的辦學團體跟我入表的小學是同一辦學團體
雖則說第1,2輪沒有影響,大家咁高咁大
但如果大家在1,2輪都失敗,去到叩門
一個是有關聯的老師, 一個是普通的學生,俾我決定也是收前者
所以即係話少了一個叩門位啦.這都是沒有辦法的

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 16:58 發表

好似有人話如果自行有人放棄學位, 會依照你當天先後交form去call人. 不過今早去交form時, 又真係見佢地有本簿排住黎寫低號碼, 好似真係會排次序o甘喎. 不過無論點都好, 越早交我就越早了件心事, 所以點都會第一時 ...

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 17:10

原帖由 doryee 於 10-9-24 16:50 發表
因佢地無上BK做定功課囉

但係學校個website有講明帶mud, 唔通咩都唔睇?
作者: doryee    時間: 10-9-24 17:17

好多人真係咩都無睇,去到就覺得學校會幫手填晒D空格,當然有D係大意啦
原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:10 發表

但係學校個website有講明帶mud, 唔通咩都唔睇?

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 17:19

原帖由 ziyi 於 10-9-24 17:09 發表
我今早交表,撞到阿囡的同學媽媽,咁都叫正常,但撞埋囡囡學校的老師都去交表
一個是有關 ...

呢個世界就係o甘, 有冇關係絕對係一個關鍵. 跟本唔會有公平呢樣野. 表都交左, 平常心羅.
作者: ms.aeroplane    時間: 10-9-24 17:23

今朝本來唔諗住交,因為自己唔舒服,但見其他同學仔媽咪都去交,咁咪今朝拿拿林先填FORM交去學校,10點幾去到,前面
對夫婦交緊,到我交時,後面又有兩三個排隊等交表!
收表果個會响張FORM右上角MARK左個NO.!可能係MARK第幾個交呱!!
總之交左就安安樂樂,費時要自己1516!
作者: w_y    時間: 10-9-24 17:29

我仲衰, 一見阿女同學, 佢係世襲位.  我跟住佢希望沾到下佢d 旺(校)氣.
我前面有人用稅單做住址證明, 有人就唔知自己住咩網, 仲以為右上角校網係填學校個網.
我申請果間都有 mark 排隊次序.

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:19 發表

呢個世界就係o甘, 有冇關係絕對係一個關鍵. 跟本唔會有公平呢樣野. 表都交左, 平常心羅.

作者: doryee    時間: 10-9-24 17:30

同一辦學團體好似係有分加架
七.父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)
所以多5分呢位老師應該會先被取綠
一個是有關 ...

作者: ziyi    時間: 10-9-24 17:32

所以我才說俾我係校長都會收有關聯的
這是非常正常,無關公唔公平,因為係去到叩門的時間

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:19 發表

作者: w_y    時間: 10-9-24 17:33

老師算唔算成員呀?
作者: ziyi    時間: 10-9-24 17:36

成員不是是會員嗎?
PLK wor,如果是咁,PLK有幾十間學校+幾十間幼稚園,每間平均20~50個教職員,咁咪大鑊

原帖由 doryee 於 10-9-24 17:30 發表
同一辦學團體好似係有分加架
七.父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)
所以多5分呢位老師應該會先被取綠

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 17:38

原帖由 doryee 於 10-9-24 17:17 發表
好多人真係咩都無睇,去到就覺得學校會幫手填晒D空格,當然有D係大意啦

o甘學校係咪唔應該收佢地既文件先, 但係我見佢地都有收. 今朝帶漏文件起碼有4,5個. 我諗我係排第8. 如果唔收佢地文件, 唔排佢地次序, 我就係第3個. 到時自行有人放棄, 我應該好有機, 哈哈
作者: doryee    時間: 10-9-24 17:38

計分果句我COPY EDB WEBSITE
但老師算唔算成員,我唔肯定,我估算~~
因係PLK出糧所以算係成員之一

原帖由 ziyi 於 10-9-24 17:36 發表
成員不是是會員嗎?
PLK wor,如果是咁,PLK有幾十間學校+幾十間幼稚園,每間平均20~50個教職員,咁咪大鑊

作者: doryee    時間: 10-9-24 17:41

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

雖然係有幾十間中小幼,但應該都少過宗教學校D宗教分
作者: doryee    時間: 10-9-24 17:43

到有人GIVE UP學校係咪用FIRST COME FIRST SERVE都無人知
可能一早已經打好關係都不定啦

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:38 發表

o甘學校係咪唔應該收佢地既文件先, 但係我見佢地都有收. 今朝帶漏文件起碼有4,5個. 我諗我係排第8. 如果唔收佢地文件, 唔排佢地次序, 我就係第3個. 到時自行有人放棄, 我應該好有機, 哈哈 ...

作者: w_y    時間: 10-9-24 17:44

負責我果位職員寫得慢, 我俾人地遲來先上岸, 不過我到佢得 15 分, 扣埋世襲位同學, 同我 "裝" 到前面 3 個得 15 分, 我都應該 5 名內架啦.

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 17:38 發表

o甘學校係咪唔應該收佢地既文件先, 但係我見佢地都有收. 今朝帶漏文件起碼有4,5個. 我諗我係排第8. 如果唔收佢地文件, 唔排佢地次序, 我就係第3個. 到時自行有人放棄, 我應該好有機, 哈哈 ...

作者: w_y    時間: 10-9-24 17:46

等我地發下夢先呀嘛 ~~

原帖由 doryee 於 10-9-24 17:43 發表
到有人GIVE UP學校係咪用FIRST COME FIRST SERVE都無人知
可能一早已經打好關係都不定啦

作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 17:52

原帖由 w_y 於 10-9-24 17:29 發表
我仲衰, 一見阿女同學, 佢係世襲位.  我跟住佢希望沾到下佢d 旺(校)氣.
我前面有人用稅單做住址證明, 有人就唔知自己住咩網, 仲以為右上角校網係填學校個網.
我申請果間都有 mark 排隊次序.

...

佢係擺明入硬, 唔係講運喎. 你不如睇下邊個最近中六合彩, 沾下佢D旺氣好過.

今早都有媽咪同我講佢交果間學校比左個號碼佢. 我諗真係同排次序好有關係. 排得越前, 真係可能有機. 大家甘高甘大, 只有明次可分高下.
作者: doryee    時間: 10-9-24 17:57

O SOR SOR我太直接
其實學校都應該睇在你地誠意可加,而比你地價先入選架
^0^
(又無晒表情公仔)
原帖由 w_y 於 10-9-24 17:46 發表

作者: Gogojuly    時間: 10-9-24 18:01

一個是有關 ...

你已有offer在手,真係要叩門都冇有怕  
我仲未有offer,真係擔心小小...
作者: w_y    時間: 10-9-24 18:03

唉 ~~ 望都望正取, 一 take 攪掂, 唔使 wait , 唔使二輪靠運, 叩門靠誠意.
作者: ziyi    時間: 10-9-24 18:07

咁又係
基本上我去交表係怕要親身去灣仔小一入學組重麻煩and還有4間未in未知成績
如果現在已經知道TSL收了我囡囡,我一定唔會花時間交表,起碼唔使等運到

原帖由 Gogojuly 於 10-9-24 18:01 發表

你已有offer在手,真係要叩門都冇有怕  
我仲未有offer,真係擔心小小...

作者: Gogojuly    時間: 10-9-24 18:14

原帖由 ziyi 於 10-9-24 18:07 發表
咁又係
基本上我去交表係怕要親身去灣仔小一入學組重麻煩and還有4間未in未知成績
如果現在已經知道TSL收了我囡囡,我一定唔會花時間交表,起碼唔使等運到

...

你好勤力做功課,所以已有成果.我到而家為止只報了一間,仲想報多兩間就算了.
我沒有將最心儀放在自行,因一定沒機會.我將次選放在自行,希望一次就中的.
考到私校再作打算.
作者: 小天使kiki    時間: 10-9-24 18:46

如果真係早交表就有大啲機會就好喇,因為我今日排第一,亦都真係第一個交完表的人
作者: prettygirls    時間: 10-9-24 18:52

wow! 真係會計先後呀!咁都係星期一早點交!
作者: prettygirls    時間: 10-9-24 18:54

不過,我仲未決定到呀!
作者: ChammyMAMA    時間: 10-9-24 22:28

今日去交表,有2個職員收表架,一個係MARK NO.1-40,另一個MARK40之後,我係NO.55,但我望到另一個都係MARK到3X咋,咁點計呢?
作者: BBTWIN    時間: 10-9-24 23:07

原帖由 w_y 於 10-9-24 17:46 發表

夢境成真就唔錯 .
作者: thomasha    時間: 10-9-24 23:41

與其估估o下,不如實際d,打電話問o下學校點樣"同分抽籤",有無結果都就o係呢度分享o下啦!

綜合BK各方意見或揣測,基準可能係:
1 隨機
2 交表次序
3 對分數類別有特別喜好 (例如舊生子女>同宗教+長子/女)
4 同學校o既關係,例如有無捐過錢,或其他私人關係
5 純粹校長主觀選擇

我其實無打算估,不過見有人有興趣,就齋up一o下。
作者: sillybabyq    時間: 10-9-25 00:15

我今日去排隊第二嫁,點知要撘lift 上二樓,結果,出lift 變第七,激死!
作者: flowerpolly    時間: 10-9-25 00:30

如果交先收先, 咁個個一個星期前去排啦, 我有兩個朋友上年晨早分別去唔同學校交, 排到好前分數也不差, 交埋Profilie, 兩個一樣唔得, 話唔定玩層層疊, last com first serve呢
所以排先, 交profile有誠意係主觀感覺姐.
作者: thomasha    時間: 10-9-25 00:39

我未到10點就交表,純因剛去完SPCPS面試,仲有d時間至夠鐘返屋企食飯,於是帶埋阿仔去交表,順便去埋隔離間私小交表,返到屋企仲有半個鐘剩。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5