教育王國

標題: 今年10月29號派表啦,有冇人去"瞓街"呀?? [打印本頁]

作者: chelchel0126    時間: 10-9-27 13:23     標題: 今年10月29號派表啦,有冇人去"瞓街"呀??

頭先問咗啦,29號派表,30號in,有冇人會去"瞓街"呀??
作者: purplema    時間: 10-9-27 23:25     標題: 我都想訓,不過唔知幾點開始訓好....

我都想訓,不過唔知幾點開始訓好....

原帖由 chelchel0126 於 10-9-27 13:23 發表
頭先問咗啦,29號派表,30號in,有冇人會去"瞓街"呀?? [/quote]
作者: chelchel0126    時間: 10-9-28 01:50

原帖由 purplema 於 10-9-27 23:25 發表
我都想訓,不過唔知幾點開始訓好....

原帖由 chelchel0126 於 10-9-27 13:23 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
頭先問咗啦,29號派表,30號in,有冇人會去"瞓街"呀??:jo ...

睇之前D人講,要早幾日架
我唸住27號就去瞓啦
不過都要睇老公放到幾時,,
作者: 爆炸人    時間: 10-9-28 09:34

hihi~我之前都訓過街, 俾d提意你!!!如果你29號派表, 其實你28號早上大約8點到去, 都可能排到20位左右~~
要睇你係咪一定要上午班喇, 如果係就一定要早d~~我果年好似排到3x-4x號+我囡囡係細b, 收左我下午班...當時好唔開心, 但囡囡讀左2年, 原來下午班好ok~因為d時間就到學校興趣班架, 到時你入到金麗, 就會明白點解我咁講~~
如想入下午班架媽咪, 就可以28號晚, 食完個飯先去排都未遲~(最好就搵時間去睇睇門口情況多唔多人黎決定喇)
以上為個人意思, 年年都唔同, 最好就27號開始行下學校門口, 睇下情況而定喇~~
祝大家好運~~成為金麗一份子~~

原帖由 chelchel0126 於 10-9-28 01:50 發表

睇之前D人講,要早幾日架
我唸住27號就去瞓啦
不過都要睇老公放到幾時,,

作者: chelchel0126    時間: 10-9-28 16:15

原帖由 爆炸人 於 10-9-28 09:34 發表
hihi~我之前都訓過街, 俾d提意你!!!如果你29號派表, 其實你28號早上大約8點到去, 都可能排到20位左右~~
要睇你係咪一定要上午班喇, 如果係就一定要早d~~我果年好似排到3x-4x號+我囡囡係細b, 收左我下午班...當時好唔 ...

你好呀爆炸人,我地之前都傾過架,你記唔記得有個媽咪話要去公厠化妝呀??咪我low
其實我下上午都冇咩所謂,最緊要係入到low,唸住早d去,比多d誠意,等人地好感d咋
想問一下你呢,我住油塘架,好似唔多見金麗嘅校服仔喺呢頭出沒,係咪唔多油塘人讀呢間呢???
另外,如果mtr上黎,點行呢??
謝謝^^
作者: 爆炸人    時間: 10-9-29 15:50

我當然記得喇~~hehe, 認得你張相喇~~
油塘多唔多人上黎讀我就真係唔知, 因為我都係返工~~
嫲嫲帶囡囡返學, 佢話有3-4個媽咪好勁架~~係上環...過海地方住, 去到藍田金麗讀...佢地由小朋友入學校, 就坐係公園等佢地放學, 因為住得遠~~走又走唔到~校車又唔到~
如果油塘上黎, 行好遠架, 應該係坐小巴...幾號就唔記得, 我只係記得有2架, 一架係油塘開, 一架係三家村開出, 在康雅苑下車, 行入去就到~(好似24號定27號綠色小巴)
我估油塘都有人讀掛, 坐校車喇可能~~
我估計, 真係唔駛2日前去排....如果接受下午班, 就一定唔駛咁早去~~排得前, 多數只係想入上午班~~
不過你信我, 有時間的話, 下午班真係好d~~由其你呢d, 住得唔近, 要坐車.到時有興趣班, 如果你俾小朋友學的話, 下午班時間, 就可以一次過(早1小時或遲1小時接送).
但上午班的話, 你要先接佢放學, 等1小時后返去或等下午班放學后返去)總知就一定要接送2次回校~~要坐車的話, 你到時會好唔方便~~

原帖由 chelchel0126 於 10-9-28 16:15 發表

你好呀爆炸人,我地之前都傾過架,你記唔記得有個媽咪話要去公厠化妝呀??咪我low
其實我下上午都冇咩所謂,最緊要係入到low,唸住早d去,比多d誠意,等人地好感d咋
想問一下你呢,我住油塘架,好似唔多見金麗嘅校服仔喺呢頭 ...

作者: meowli    時間: 10-9-30 15:11

想問下興趣班係咪K1已經會有呢?
作者: 爆炸人    時間: 10-10-2 10:12

係呀, 但係k1得2樣野學. 我個囡囡k1就抽唔到佢喇!!

原帖由 meowli 於 10-9-30 15:11 發表
想問下興趣班係咪K1已經會有呢?

作者: chelchel0126    時間: 10-10-3 02:03

原帖由 爆炸人 於 10-10-2 10:12 發表
係呀, 但係k1得2樣野學. 我個囡囡k1就抽唔到佢喇!!

我都唔唸咁多啦,上又好,下又好,收到就最好
作者: 爆炸人    時間: 10-10-4 10:42

咁又真, 有時間又有心讀呢間學校, 收到已經好開心喇~

原帖由 chelchel0126 於 10-10-3 02:03 發表

我都唔唸咁多啦,上又好,下又好,收到就最好

作者: louiseter    時間: 10-10-4 12:30

唔知有冇人知道,所謂排通霄,係真係要排足全程(即係排隊個人唔可以離開,要有人霸住個位),還是攞"木登"仔霸位已經可以?

Thanks!

原帖由 爆炸人 於 10-10-4 10:42 發表

作者: stefi    時間: 10-10-4 18:11

我開頭都諗住想讀上午班, 但係聽到你地講, 想問清楚係咪興趣班全部都o係下午架?
作者: stefi    時間: 10-10-4 18:12

我仲諗住真係要去瞓街添~
作者: chelchel0126    時間: 10-10-4 22:46

[quote]原帖由 louiseter 於 10-10-4 12:30 發表
唔知有冇人知道,所謂排通霄,係真係要排足全程(即係排隊個人唔可以離開,要有人霸住個位),還是攞"木登"仔霸位已經可以?

Thanks!

[/quot

但我好驚大地會坐咗我張"鄧"仔呀
作者: chelchel0126    時間: 10-10-4 22:47

原帖由 stefi 於 10-10-4 18:12 發表
我仲諗住真係要去瞓街添~

我都會早一or兩日去呀........
作者: 爆炸人    時間: 10-10-5 09:32

當年, 我本人係真正訓街~~有看更會不定時睇下櫈仔主人在不在~~如果佢行過2次都無人應, 佢會抽出櫈仔去掉~~當然喇~如你想去下廁所, 買個飯盒..行開一陣, 你左右隔離都會幫你話你行開下~~(如果長時間行開, 左右隔離都會開聲喇)!!

興趣班一定係下午開始喇!!hehe, 就算有班在上午班返學前上, 哈哈~我估小朋友都無可能咁早起到身喇~
講多次喇~~興趣班係會在下午班返學前或下午班放學后開始. 簡單講, 如下午班學生, 即早1小時或遲1小時接送小朋友就可以. 但上午班的就要行4轉了~~
作者: stefi    時間: 10-10-5 15:42

原帖由 爆炸人 於 10-10-5 09:32 發表
當年, 我本人係真正訓街~~有看更會不定時睇下櫈仔主人在不在~~如果佢行過2次都無人應, 佢會抽出櫈仔去掉~~當然喇~如你想去下廁所, 買個飯盒..行開一陣, 你左右隔離都會幫你話你行開下~~(如果長時間行開, 左右隔離都 ...

爆炸人,
你果時去瞓左幾日街呀?
作者: stefi    時間: 10-10-5 15:43

原帖由 chelchel0126 於 10-10-4 22:46 發表
[quote]原帖由 louiseter 於 10-10-4 12:30 發表
唔知有冇人知道,所謂排通霄,係真係要排足全程(即係排隊個人唔可以離開,要有人霸住個位),還是攞"木登"仔霸位已經可以 ...

我會o係張櫈度寫住名, 費事俾人坐錯~
作者: chelchel0126    時間: 10-10-6 01:14

原帖由 爆炸人 於 10-10-5 09:32 發表
當年, 我本人係真正訓街~~有看更會不定時睇下櫈仔主人在不在~~如果佢行過2次都無人應, 佢會抽出櫈仔去掉~~當然喇~如你想去下廁所, 買個飯盒..行開一陣, 你左右隔離都會幫你話你行開下~~(如果長時間行開, 左右隔離都 ...

嘩,好pro呀
作者: chelchel0126    時間: 10-10-6 01:19

原帖由 爆炸人 於 10-10-4 10:42 發表

你嗰陣考咗d咩呀??
作者: 爆炸人    時間: 10-10-8 16:14

1日1夜, 24小時左右喇~~我早一天去排, 早上8點15分到, 見到D小朋友返學, 之后到第二日又見到佢地返學~小朋友入晒學校, 我地仲有茶點食KAKA, 食完就放我地入去行過圈, 之后拿表格~~走得~~

原帖由 stefi 於 10-10-5 15:42 發表

爆炸人,
你果時去瞓左幾日街呀?

作者: 爆炸人    時間: 10-10-8 16:23

張櫈一定要有名, 仲有個NO. , 自己坐的~~你唔好諗住走左去, 一俾人發現, 一定會掉左你張櫈, 即係你個NO.都會無左~學校唔會俾表你, 你可以由頭排過~~
至於張櫈, 佢會同你講, 如果想執返的話, 請到對面找~
不過講真, 有心為小朋友, 都係一日姐, 問心講, 人地有諴意的就排了一日, 但有D人都無排過, 到早上見到無左個名就係到嘈!!!其實學校都係想公平D姐~

原帖由 stefi 於 10-10-5 15:43 發表

我會o係張櫈度寫住名, 費事俾人坐錯~

作者: 爆炸人    時間: 10-10-8 16:30

鬼咩, 我果時一心諗住自己請左2日假~又唔駛老公排, 又唔駛奶奶排, 全程都係我~~

不過呢間學校真係好嚴架, 我囡囡K2, 聽奶奶講, 話有D小朋友渣筆手勢錯和唔識寫字, 要留堂俾老師教佢地寫字架hehe好彩, 我囡囡寫字都ok~~hehe~

原帖由 chelchel0126 於 10-10-6 01:14 發表

嘩,好pro呀

作者: 爆炸人    時間: 10-10-8 16:56

對我地好簡單, 問佢這個係咩色呀~~俾一個玩具佢玩, 睇佢識唔識玩, 睇佢入去同走時會唔會叫老師~~

我個囡當時都唔多採佢, 都收左佢~~

原帖由 chelchel0126 於 10-10-6 01:19 發表

你嗰陣考咗d咩呀??

作者: stefi    時間: 10-10-13 13:57

原帖由 爆炸人 於 10-10-8 16:23 發表
張櫈一定要有名, 仲有個NO. , 自己坐的~~你唔好諗住走左去, 一俾人發現, 一定會掉左你張櫈, 即係你個NO.都會無左~學校唔會俾表你, 你可以由頭排過~~
至於張櫈, 佢會同你講, 如果想執返的話, 請到對面找~
不過講真,  ...

我係諗住自己去排既, 但我驚行開去厠所/買少少野, 會俾人坐左/拎開左, 我都請左1日假, 由28號早上開始等, 希望到時唔會已經排左好多人啦~
作者: chelchel0126    時間: 10-10-14 15:58

原帖由 stefi 於 10-10-13 13:57 發表

我係諗住自己去排既, 但我驚行開去厠所/買少少野, 會俾人坐左/拎開左, 我都請左1日假, 由28號早上開始等, 希望到時唔會已經排左好多人啦~

我都係自己去呀,比個囝啊媽湊住先
我會27晚,或者28一早去low
作者: chelchel0126    時間: 10-10-14 15:59

不過上年都收16x個學生,唔知會唔會好大競爭呢??
作者: 爆炸人    時間: 10-10-23 09:23

放心, 到時左右隔離會成為你朋友架喇~~到時去廁所, 咪叫人幫你睇睇, 到人地去, 你咪幫返人睇羅~~
不過大家記住, 廁所要去到平田商場地下先有~~晚左無咩人行, 媽咪們就要小心d喇~~
到了半夜, 管理處會開放廁所俾家長借用, 係果到就會安全好多喇~~
希望幫到大家喇~~

原帖由 stefi 於 10-10-13 13:57 發表

作者: 爆炸人    時間: 10-10-23 09:28

27號晚.... 唔駛咁早喇~~不如你27號晚去視察下咩環境先喇~~28號早d去, 我估應該一定拿到表格架~~

原帖由 chelchel0126 於 10-10-14 15:58 發表

我都係自己去呀,比個囝啊媽湊住先
我會27晚,或者28一早去low

作者: chelchel0126    時間: 10-10-23 23:10

原帖由 爆炸人 於 10-10-23 09:28 發表
27號晚.... 唔駛咁早喇~~不如你27號晚去視察下咩環境先喇~~28號早d去, 我估應該一定拿到表格架~~

係呀,28都ok呀,咁廿八一早去啦,咁個保安叔叔係咪stay 全晚架>>
作者: mandyhau    時間: 10-10-25 11:15

今早我送小朋友返學~已經見到有幾個鞋盒排隊了~比上年更CRAZY~~
作者: louiseter    時間: 10-10-25 22:06

唔係要親身排隊咩? 點解鞋盒都可以?

原帖由 mandyhau 於 10-10-25 11:15 發表
今早我送小朋友返學~已經見到有幾個鞋盒排隊了~比上年更CRAZY~~

作者: 爆炸人    時間: 10-10-26 10:31

係呀, 係呀~今年好過份呀D人, 25號已經有人放野係到排隊, 但人就唔見左~~咁樣真係好唔公平羅=_='
大家要點知做, 自己決定喇~~

原帖由 louiseter 於 10-10-25 22:06 發表
唔係要親身排隊咩? 點解鞋盒都可以?

作者: stefi    時間: 10-10-27 14:22

原帖由 爆炸人 於 10-10-26 10:31 發表
係呀, 係呀~今年好過份呀D人, 25號已經有人放野係到排隊, 但人就唔見左~~咁樣真係好唔公平羅=_='
大家要點知做, 自己決定喇~~

咁過份架, 冇人我會叫學校處理, 自己就排到死, 點可以俾d人黎都唔黎就拎到表
作者: stefi    時間: 10-10-27 14:23

我都諗住28號1早去~
作者: chelchel0126    時間: 10-10-27 15:04

嘩,叫鞋盒去???咁我今晚都拎條魚骨去先
作者: louiseter    時間: 10-10-27 15:16

啱啱去望過, 清晒場啦! 咁都公平D! 暫時無人排隊, 今晚夜D再去望下至決定幾時行動.

原帖由 chelchel0126 於 10-10-27 15:04 發表
嘩,叫鞋盒去???咁我今晚都拎條魚骨去先

作者: stefi    時間: 10-10-27 17:32

louiseter (椒B媽),
麻煩你遲少少話個情況俾我地知呀, 等我決定要唔要今晚去排, thx a lot~
作者: lichee9    時間: 10-10-27 19:09

各位媽咪,27号下午6時30分,金麗門口排咗大約40人......係有人0家.
今晚開始排,想凍死人咩
作者: purplema    時間: 10-10-27 23:26     標題: 瞓街情況...

大家好,依家已經去到60人左右瞓啦....
作者: chelchel0126    時間: 10-10-28 00:38

嘩,真係好勁...
請大家唔好介意,只不過係突然覺得,有冇必要排幾晚,就為咗一張表呢???因為,最近好多朋友都叫我唔好排通霄,我又唔一定要入李兆強,加上好大機會都係等大抽獎,咁如果係大抽獎,讀邊間其實又有冇分別呢??

作者: lywgloria    時間: 10-10-28 10:16

我舊年都排咗兩日兩夜,都係86號咋,但第一晚前面只有十幾個人排,第二朝同學校投訴,佢地都無反應,真係好無奈呀!
作者: meowli    時間: 10-10-28 14:25

原帖由 chelchel0126 於 10-10-28 00:38 發表
嘩,真係好勁...
請大家唔好介意,只不過係突然覺得,有冇必要排幾晚,就為咗一張表呢???因為,最近好多朋友都叫我唔好排通霄,我又唔一定要入李兆強,加上好大機會都係等大抽獎,咁如果係大抽獎,讀邊間其實又有冇分別呢?? ...

如果大抽獎係無分別o架,d人係講緊抽唔到,要自己敲門個case,如果係金麗嘅學生,學校收嘅機會會大d~
作者: chelchel0126    時間: 10-10-28 15:31

原帖由 lywgloria 於 10-10-28 10:16 發表
我舊年都排咗兩日兩夜,都係86號咋,但第一晚前面只有十幾個人排,第二朝同學校投訴,佢地都無反應,真係好無奈呀!

咁嗰7x個人喺邊到嚟架???係學校自己嘅人??
作者: winglongyan    時間: 10-10-28 18:01

當年我排10幾,前我2/3個都無來排,佢一樣入左,重同我個仔同一班.

原帖由 lywgloria 於 10-10-28 10:16 發表

作者: chelchel0126    時間: 10-10-28 23:21

原帖由 winglongyan 於 10-10-28 18:01 發表
當年我排10幾,前我2/3個都無來排,佢一樣入左,重同我個仔同一班.

咁你地讀成點呀??d老師係咪真係好惡??
作者: winglongyan    時間: 10-10-29 11:58

學校係好.但我小朋友與它無緣.已退學.
老師惡/不惡好個人感覺.
今天妳取申請表及明天面試,有機會見下面,自己感覺下惡/不惡.

原帖由 chelchel0126 於 10-10-28 23:21 發表

咁你地讀成點呀??d老師係咪真係好惡??

作者: 爆炸人    時間: 10-10-29 15:05

我又黎喇~~老師有惡有唔惡~~呢d去到邊到讀都會有~~
小朋友同老師都要講緣份~~我個囡係學校到入到跳舞班, 我當然開心, 唔駛錢, 係要小朋友跳得有天份學校先會叫佢入. 出面學要HKD170/堂架~~
不過我囡囡學左2W后, 喊住返黎同我講唔想學, 因為老師鬧佢, 拉根好痛!!
但我個人感覺 : 玉不啄, 不成器~
我仲想講多少少個人意思, 現今社會咁多青年自殺!!!都係因為現今社會d人生得太少, 搞到d小朋友全都都係寶~唔鬧得唔打得~到大左~佢地要自己面對社會, 但社會係好現實, 無人會再當佢地係寶. d青少年就會接受唔到~~
可能好多人唔認同我呢個想法~~

不過我早幾年排, 早一日去就ok, 琴晚返屋企時, 嘩!!見到一年比一年過份, 其實校長真係諗下方法解決喇~我有個朋友去排, 好似27號早上7點左右到, 排10x....過百人~~好驚~~問心, 要我排2日, 都真係唔會讀, 又唔係無學校~~

點都好喇~~到了今天, 要拿表格的, 已經拿到手了~~面試當日, 加油呀大家~~唔好俾壓力小朋友呀~~hehe自然就ok架喇~~

原帖由 winglongyan 於 10-10-29 11:58 發表
學校係好.但我小朋友與它無緣.已退學.
老師惡/不惡好個人感覺.
今天妳取申請表及明天面試,有機會見下面,自己感覺下惡/不惡.

作者: beanean    時間: 10-10-29 15:29

老公今朝七點去到....攞到18X籌....但聽日interview同第二間幼稚園撞期....點算?....如果我本身係李兆強畢業....咁係咪讀邊間幼稚園都無所謂呢??...會唔會有分都入唔到李兆強呢?
作者: 爆炸人    時間: 10-10-29 16:58

我老公都係兆強畢業, 但我聲人講都要睇彩數, 睇你果年多唔多有分架小朋友, 多都可能收唔到, 咁就要抽籤!
但本身有多個原因. 才會非入本校不可~~

1) 校風好~~官塘區無咩人唔識呢間學校~一定有佢原因係到~
2) 近~我唔想咁細個小朋友坐校車, 在可以行路情況下, 可以帶到小朋友返學~~太好太好了~
3) 聽人講, 兆強喜歡收金麗學生~

但對排隊拿表呢個作風, 我就好唔認同佢喇~~咁先進架社會, 都要我地D家長咁做~~唉~~

原帖由 beanean 於 10-10-29 15:29 發表
老公今朝七點去到....攞到18X籌....但聽日interview同第二間幼稚園撞期....點算?....如果我本身係李兆強畢業....咁係咪讀邊間幼稚園都無所謂呢??...會唔會有分都入唔到李兆強呢? ...

作者: winglongyan    時間: 10-10-29 17:27

爆炸人我知妳好喜歡此學枚,對學校好有期望,見到人家對該校批評都會說出是父母問題(在別版內見過)多於學校.希望妳在末清楚人家事情時不要去批評.我只講出我當年所見之事,易禮貌地回覆別人問我之問題.無批評個學校及老師,只叫她自己感受老師惡不惡.雖然妳所講的都是現今一般事實.但妳又知我是嗎?見到妳之言論(可能妳不是講我)眼淚又一次流下.我不是想同妳開火,只希望妳在末清楚人家為可這樣說前不要去批評.

原帖由 爆炸人 於 10-10-29 15:05 發表
我又黎喇~~老師有惡有唔惡~~呢d去到邊到讀都會有~~
小朋友同老師都要講緣份~~我個囡係學校到入到跳舞班, 我當然開心, 唔駛錢, 係要小朋友跳得有天份學校先會叫佢入. 出面學要HKD170/堂架~~
不過我囡囡學左2W后, 喊住 ...

作者: 爆炸人    時間: 10-10-29 17:37

SORRY 呀, 我真係唔係針對人架~~的確我係好喜歡呢間學校~但我剛才都講明, 真係有好惡架老師, 我意思只係話, 睇下大家用咩觀點去睇~咩都有人鍾意或唔鍾意的~~
你唔好介意.....
我只係想同大家傾下計, 我自己LIKE間學校, 可能我講野會幫左學校那邊~~
但我也只是將所見到的說出黎~我也有說不是的事情呀~~

上次的事, 我也不記得我說過什麼, 如你覺得我言語下令你誤會的話, 在此和你說句 : 對不起~~

大家也是為兒女著想, 不要說到開火那麼嚴重~~

原帖由 winglongyan 於 10-10-29 17:27 發表
爆炸人我知妳好喜歡此學枚,對學校好有期望,見到人家對該校批評都會說出是父母問題(在別版內見過)多於學校.希望妳在末清楚人家事情時不要去批評.我只講出我當年所見之事,易禮貌地回覆別人問我之問題.無批評個學校及老 ...

作者: 爆炸人    時間: 10-10-29 17:55

winglongyan, 你咁話完我, 留言后, 我再看看剛才我所打說話~~是不是你想多了!!我剛才講到明, 是有惡老師, 還令我小朋友喊著回來說不學~~
我沒有說她好話呀...問題係, 你是不是不順眼我呢~~話不好不行, 話好的更加不行~~那我就不在此多說話好了~

原帖由 winglongyan 於 10-10-29 17:27 發表
爆炸人我知妳好喜歡此學枚,對學校好有期望,見到人家對該校批評都會說出是父母問題(在別版內見過)多於學校.希望妳在末清楚人家事情時不要去批評.我只講出我當年所見之事,易禮貌地回覆別人問我之問題.無批評個學校及老 ...

作者: stefi    時間: 10-10-29 19:59

我28號朝早7點去到排, 到最後拎到77號籌.

但係比我想像中少人排, 因為d人好多都28號晚/29號早上先黎, 只係排頭位果幾個痴線到22號已經黎到, 趕極都唔肯走, 製造恐慌, 先搞到其他人都咁早排姐.

雖然我真係幾鐘意呢間學校, 但都要恨批佢既派表方法, 因為好多學校甚至名校, 佢地都可以上網/郵寄拎表, 唔駛要d家長排通宵咁誇張, 仲要呢2晚得果15度又大風, 真係好辛苦架, 我諗校長真係要好好正視呢個問題, 好既學校唔需要用多唔多人排隊黎俾人認同.
作者: chelchel0126    時間: 10-10-29 22:28

原帖由 stefi 於 10-10-29 19:59 發表
我28號朝早7點去到排, 到最後拎到77號籌.

但係比我想像中少人排, 因為d人好多都28號晚/29號早上先黎, 只係排頭位果幾個痴線到22號已經黎到, 趕極都唔肯走, 製造恐慌, 先搞到其他人都咁早排姐.

雖然我真係幾鐘意呢 ...

希望你地成功呀^^
不過實不相暪,我冇去到呀..
作者: 馬騮仔    時間: 10-10-29 23:31

Stefi..
Hi..
我一直有睇呢個topic,但無出聲。都估你係味尋晚個靚媽咪,嘻!
知唔知我係邊個?
作者: 爆炸人    時間: 10-10-30 10:17

呵呵~~我記得你早1年前已經開始係到問我地金麗點, 但到最后都係無去呀~~
其實你可以試下29號早上來, 有可能拿到表, 但係咁后就唔一定收羅~~可以做後備!!!

咁你現在去那裡報名呀~~其實有次我去行街, 見到油塘有間幼稚園, 又大又靚, 好似係新校, 不過我唔知咩名~~佢校舍我好like~~但就唔知好唔好~

原帖由 chelchel0126 於 10-10-29 22:28 發表

希望你地成功呀^^
不過實不相暪,我冇去到呀..

作者: lechsh    時間: 10-10-30 12:24

我今早去左in啦。
前日下午我爸爸去排,到我夜晚放工,由我接更排通宵,果晚真係超凍。

今早真係好多人in,但係in既時間好短,好快就in完。主要睇下小朋友識唔識回答老師、認唔認到顏色、是否認到生果及動物和是否聽大人既指令。
作者: 馬騮仔    時間: 10-10-30 13:05

仔今早in,老師問大女讀邊間小學
作者: chelchel0126    時間: 10-10-31 00:02

有結果未呀??好似下午就知架啦bor~~
作者: chelchel0126    時間: 10-10-31 01:21

原帖由 爆炸人 於 10-10-30 10:17 發表
呵呵~~我記得你早1年前已經開始係到問我地金麗點, 但到最后都係無去呀~~
其實你可以試下29號早上來, 有可能拿到表, 但係咁后就唔一定收羅~~可以做後備!!!

咁你現在去那裡報名呀~~其實有次我去行街, 見到油塘有間幼 ...

係呀,就係睇咗一年,越睇越驚,索性冇去low..
我家天天係一個幾百厭嘅囝,你知啦,老師惡,佢受,梗係好啦,我亦求之不得,之但係,如果佢唔受,就大件事嘞,到時,老師又唔鍾意佢(冇特別意思,只不過,老師都係人,都會有喜惡)仲去邊到好??索性的起心肝,放棄..
藍田啟思收左上午班,都仲有幾間要in,到時再睇吓點啦..
至於你話新校,我又唔覺bor~~係邊個位呀??
作者: 1205    時間: 10-10-31 08:30

我小朋友金麗畢業, 金麗無錯有一部份真係好出色, 但其實lee 班學生去邊間讀一樣咁出色.
學校最叻係"做勢" 今時今日取表方法, 簡直  佢目的係咩, 大家心照啦.

我小朋友無取過報名表, 吾須要面試, 吾識學校的人, 一個意外的來電, 就咁入左去讀上午班,  究竟佢地內部做緊d 咩無人知.

入左去讀吾一定讀到2間兆強, 一級百幾人, 校長都吾知幫得幾多個, 你估校長浪得墟名架,  吾叻吾乖都吾推薦比兆強, (又叻又乖自己考都入啦..) 至於其他的學生, 你想校長幫你...哈哈 !!! 不如當初搵過間幼稚園讀吧 !

我不是須要靠學校搵小學的家長, 只係我眼見一班家長派位後走走樸樸, 學校可以做到甚麼? 我還記得.

作者: chelchel0126    時間: 10-10-31 22:30

原帖由 1205 於 10-10-31 08:30 發表
我小朋友金麗畢業, 金麗無錯有一部份真係好出色, 但其實lee 班學生去邊間讀一樣咁出色.
學校最叻係"做勢" 今時今日取表方法, 簡直  佢目的係咩, 大家心照啦.

我小朋友無取過報名表, 吾須要面試, 吾識學校的 ...

對於"做勢"呢一點,本人絕對認同
我先生都係有一個咁嘅疑問,都影響咗我地有冇去

作者: 馬騮仔    時間: 10-11-1 08:22

我都好早去,排了一日一夜,最後無收。
不像傳聞話前頭表會收。
早知前後無分別我果朝先去!
作者: stefi    時間: 10-11-1 11:02

原帖由 馬騮仔 於 10-10-29 23:31 發表
Stefi..
Hi..
我一直有睇呢個topic,但無出聲。都估你係味尋晚個靚媽咪,嘻!
知唔知我係邊個?

依家知你係邊個啦, 你咪排我後面果個囉~

佢話我個女唔肯講野, 所以唔收佢, 我地轉左去報聖匠, 即收佢讀全日~
作者: stefi    時間: 10-11-1 11:03

原帖由 lechsh 於 10-10-30 12:24 發表
我今早去左in啦。
前日下午我爸爸去排,到我夜晚放工,由我接更排通宵,果晚真係超凍。

今早真係好多人in,但係in既時間好短,好快就in完。主要睇下小朋友識唔識回答老師、認唔認到顏色、是否認到生果及動物和是否聽大人 ...

我個女就係掛住玩, 冇理個老師, 唔答佢野, 所以唔收~
作者: 1205    時間: 10-11-1 13:36

原帖由 chelchel0126 於 10-10-31 22:30 發表

對於"做勢"呢一點,本人絕對認同
我先生都係有一個咁嘅疑問,都影響咗我地有冇去

放心, 你地的決定是沒有損失

好多一支半解的家長入左金麗後就知咩事
作者: lechsh    時間: 10-11-1 13:53

原帖由 stefi 於 10-11-1 11:03 發表

我個女就係掛住玩, 冇理個老師, 唔答佢野, 所以唔收~

我個女都唔怕陌生,係差在要問多兩句先答。
另外,我都係排左一日一夜,137位,但只係作為後補,都好失望。
作者: 馬騮仔    時間: 10-11-1 13:54

Stefi..
你有問點解呀?
佢話唔收我哦一聲咋,個老師打左個突。
你真係去聖匠呀?
作者: luckystar01    時間: 10-11-1 14:29

原帖由 1205 於 10-11-1 13:36 發表
放心, 你地的決定是沒有損失
好多一支半解的家長入左金麗後就知咩事

我都係其中一個一知半解的家長,29日零晨4點半排隊,拎157號籌,面試時個仔完全不在狀態,明顯見佢好緊張,同平時判若兩人,個老師面試期間又戴住口罩,令我個仔好抗拒,最終當然係唔收。
面試期間個老師比我的感覺係好抗拒細仔(我個仔12月尾出世),言談間暗示我仔仔說話及小肌能力未得。
不過算啦,「塞翁失馬,焉知非福」,今個週未又去見其他學校,希望仔仔唔好又咁緊張啦:loveliness:
作者: louiseter    時間: 10-11-1 22:46

唔知係咪我敏感, 呢個topic出咗一段時間, 大部份回應嘅人對金麗嘅意見都係中上, 但in完之後, 就出咗好多負面意見, 點解呢?

我都有排隊, 仲打過電話比校長話排隊呢個方法唔好, 令家長好辛苦, 建議改用其他方法, 例如收郵寄表格. 校長話學校係細校, 根本無人手處理大量行政工作(因郵寄的話, 有好多本來無考慮呢間學校嘅人都會寄信, 仲要見晒, 係超大嘅工作量). 雖然我明佢哋嘅難處, 但要家長咁辛苦又實在唔多認同(尤其好多人係叫老人家嚟排).

至於老師質素, 我小朋友唔喺入面讀, 真係唔多知.  若果真係有咁多唔好嘅地方, 有冇人可以講多少少實例呢?

若果話老師唔多鍾意細仔, 就其實好多學校都係, 甚至有D學校連申請表都唔收添.
作者: 1205    時間: 10-11-1 23:21

原帖由 louiseter 於 10-11-1 22:46 發表
唔知係咪我敏感, 呢個topic出咗一段時間, 大部份回應嘅人對金麗嘅意見都係中上, 但in完之後, 就出咗好多負面意見, 點解呢?

我都有排隊, 仲打過電話比校長話排隊呢個方法唔好, 令家長好辛苦, 建議改用其他方法, 例如 ...

你想多左啦........ , 金麗能夠有今時今日的地位...

你估咁易推倒架

我女畢業係lee 2年內, 我好耐無入來law, 只係早幾日返工

經過金麗見到一班家長天寒地凍係處排隊, 我真係鄧大家辛

苦..

我係對金麗派表方法好反感, 校長的解釋....真係只有佢先講得出,不過又有一大把家長buy wor.....

無人手, 好驚好多人報名, 有無睇清楚你間學校係邊呀 ! 咁多年都吾改, 校長金句 "九龍塘的級數, 屋村的收費"  

我都係吾講啦, 吾再入黎回應啦, 我都吾係好得閒, 要同小朋友溫書啦,  祝大家好運, 個個入到心儀幼稚園
作者: BeBe媽媽    時間: 10-11-2 17:29

金麗真係有人講話好OR唔好,我鄰居個仔今年係金麗畢業,佢大女之前讀第2間幼稚園,所以有得比較,佢就話金麗好,因為學既野比佢女間深.
但我而家亞仔間N1學校,有個同學仔讀緊K1(REPEAT),佢上年就係響金麗讀左年K1,佢爸爸話唔好,唔係出面講得咁好喎!又可能佢個仔言語差....總之讀得唔好,費事浪費時間,所以轉左而家呢間.(但佢仔已經又響另一間學校讀過1年N1架喇)
好唔好真係好難講....如果小朋友叻,可能讀邊度都OK!
作者: lechsh    時間: 10-11-3 11:18

原帖由 luckystar01 於 10-11-1 14:29 發表

我都係其中一個一知半解的家長,29日零晨4點半排隊,拎157號籌,面試時個仔完全不在狀態,明顯見佢好緊張,同平時判若兩人,個老師面試期間又戴住口罩,令我個仔好抗拒,最終當然係唔收。
面試期間個老師比我的感覺係好抗拒細仔(我 ...

我個女都係12月尾出世,個老師一黎到就"mou"低同佢講野,我個女都當堂定左一定睇清楚呢個係咩人。
之後我個女in.既時候都中規中矩,係講野時d音未係咁清晰同埋細聲。最後,個老師話我個女冇哥哥姐姐,都算係叻,但最後都只係列為後補。
咁"後補",即係冇機會?
作者: rayeu160    時間: 10-11-3 11:46

其實, 自己小朋友讀得, 當然希望間學校係好啦!! 不過, 就算幾好既學校, 都有成績差同成績好既學生, 何必太執著!!

我對囡o係厘度讀k2喇!! 過去一年, 對學校印象都算幾好!! 佢地真係有能力令小朋友自動自覺架喎!! 亞囡竟然好like "做功課"...

囡囡成績唔算突出, 只係中等, (因為佢地係d 文靜d既學生)...不過老師都有就佢地既問題, 打比家長傾下...算唔錯架喇!! (起碼有留意到佢麻...hahahaha)

禮貌上, 佢地都教得小朋友好好...亞囡讀左金麗之後, 有規矩左好多law....
作者: stefi    時間: 10-11-4 13:58

原帖由 馬騮仔 於 10-11-1 13:54 發表
Stefi..
你有問點解呀?
佢話唔收我哦一聲咋,個老師打左個突。
你真係去聖匠呀?

留左位先咋, 睇下之後果d點先決定~
作者: stefi    時間: 10-11-4 13:59

原帖由 lechsh 於 10-11-1 13:53 發表

我個女都唔怕陌生,係差在要問多兩句先答。
另外,我都係排左一日一夜,137位,但只係作為後補,都好失望。

你有得後補都好呀, 我都冇~
作者: lechsh    時間: 10-11-4 20:47

原帖由 stefi 於 10-11-4 13:59 發表

你有得後補都好呀, 我都冇~

咁你地有冇去in"聖安當"呀?
我地有去,但果日呀女表現唔好,我驚未必收。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5