教育王國

標題: 有甚麽西洋樂器考試時不用找伴奏? [打印本頁]

作者: janice_ma    時間: 10-9-27 18:21     標題: 有甚麽西洋樂器考試時不用找伴奏?

我的女兒學開綱琴,現考慮給她多學一樣西洋樂器,有甚麼樂器考試不用找伴奏的?謝謝回答先!
作者: suveve    時間: 10-9-28 00:30

豎琴?!
作者: 豆豆媽媽123    時間: 10-9-28 01:29

我估敲擊樂器啦。。。
作者: suveve    時間: 10-9-28 02:07

學鋼琴就不建議學敲擊了,敲擊到後期要學很多唔同的樂器,某些程度上會損害彈鋼琴需要的耳仔靈敏度。
作者: janice_ma    時間: 10-9-28 06:56

謝謝回應!

又是不是所有弦樂器都需要找伴奏呢?
作者: ming2    時間: 10-9-28 09:18

作者: yautoto    時間: 10-9-28 10:01

為什麼你有這樣的考慮呢?
原帖由 janice_ma 於 10-9-27 18:21 發表
我的女兒學開綱琴,現考慮給她多學一樣西洋樂器,有甚麼樂器考試不用找伴奏的?謝謝回答先!

作者: eny    時間: 10-9-28 10:08

~重覆已刪除~

作者: eny    時間: 10-9-28 10:12

原帖由 suveve 於 10-9-28 02:07 發表
學鋼琴就不建議學敲擊了,敲擊到後期要學很多唔同的樂器,某些程度上會損害彈鋼琴需要的耳仔靈敏度。

絕對不認同, 因為如你打Marimba的時候亦需要很強的音樂感, 亦要講求解鍵的力度, 而打鼓的部份就講求手腕的靈活度, 5 stroke roll, 7 stroke roll, 13 stroke roll....etc都很高的要求, 上星期去聽Evelyn Glennie就會知道敲擊樂有幾優美, 唔你嘈吵的樂器, 除非你不善待它。可上youtube打Evelyn Glennie有很多video睇。

可能你用band sound個類來將敲擊定位, 從傳統角度來聽它仍是一件優美的樂器。我雖然唔識玩呢件樂器, 但我很喜歡它的聲音, 所以想為它平反。

不過, 在某些樂曲仍是需找伴奏。

不用伴奏的樂器還有古典結他!!!  
作者: violetching    時間: 10-9-28 10:56

Organ (風琴)是不用伴奏的。
作者: miss321    時間: 10-9-28 11:58

其實我明白你concern, 考試比賽夾伴奏又麻煩又要俾貴伴奏費,好多家長都唔多願意。但好多樂器真係要鋼琴伴奏避唔到,但如果因為呢個原因而唔揀果d 樂器, 我相信你冇左9成的選擇! 豎琴, organ, 敲擊樂(部份)都唔使伴奏,但係樂器本身昂貴,豎琴十幾萬,organ又放唔到係屋企,敲擊樂考試仲要provide studio俾考官黎考......一樣係好多顧慮的!

原帖由 janice_ma 於 10-9-27 18:21 發表

作者: violetching    時間: 10-9-28 12:32

Organ有很多種size,家用的型號琴身長度與一般鋼琴無異,只是深度方面要4-5尺左右,已計埋張琴椅。

原帖由 miss321 於 10-9-28 11:58 發表
其實我明白你concern, 考試比賽夾伴奏又麻煩又要俾貴伴奏費,好多家長都唔多願意。但好多樂器真係要鋼琴伴奏避唔到,但如果因為呢個原因而唔揀果d 樂器, 我相信你冇左9成的選擇! 豎琴, organ, 敲擊樂(部份)都唔使伴奏,但 ...

作者: suveve    時間: 10-9-28 14:02

原帖由 eny 於 10-9-28 10:12 發表

絕對不認同, 因為如你打Marimba的時候亦需要很強的音樂感, 亦要講求解鍵的力度, 而打鼓的部份就講求手腕的靈活度, 5 stroke roll, 7 stroke roll, 13 stroke roll....etc都很高的要求, 上星期去聽Evelyn Glennie就 ...

學marimba是學marimba,如果你是專業的音樂人應該知道敲擊樂系要學很多樂器的。敲擊樂優美和傷耳仔沒什麼關係,接觸各種嚓片和某些敲擊樂器對耳仔造成傷害系無可避免的。
作者: eny    時間: 10-9-28 16:06

學marimba是學marimba,如果你是專業的音樂人應該知道敲擊樂系要學很多樂器的。敲擊樂優美和傷耳仔沒什麼關係,接觸各種嚓片和某些敲擊樂器對耳仔造成傷害系無可避免的。 ... [/quote]

如你所說, 難道學敲擊樂器的耳朵就一定會受傷害。眼見香港多位敲擊手, 包括龍博士及四擊頭成員等都有打琴類及敲擊類的樂器(如你提出的"嚓片", 我估你講cymbal), 也不見得他們耳仔有任何受傷害。樂器會否損害耳仔係視乎用者如何使用, 否則, 銅管樂器長期用力地吹, 音量也足夠做成耳朵的損害的。
作者: janice_ma    時間: 10-9-28 16:29

聽你們這樣說,學綱琴真的有到好處,就是自己可在家做練習,不用夾甚麼伴奏。

我有兩名女兒,大女7歲半,學琴到2級。細女5歲半,暫未學任何學器。若我細女學一樣弦樂器,到她要考grade時(我估2-3年後),找大女幫手伴奏,這樣的組合考試可以嗎?或是一定要找專業琴老師伴奏呢?

請多給點意見!謝!
作者: janice_ma    時間: 10-9-28 16:43

miss321,

妳說對我的concern。我是一位全職媽媽,我有兩名女兒。時間和金錢...對我來說是有限的,所以我要好好分配"資源"給她們。

妳是不是琴老師?我想問妳關於perfect pitch問題,怎樣可客觀確定小朋友有無perfect pitch呢?是不是單"朋"隨意彈notes小朋友說對了就話有呢?

原帖由 miss321 於 10-9-28 11:58 發表
其實我明白你concern, 考試比賽夾伴奏又麻煩又要俾貴伴奏費,好多家長都唔多願意。但好多樂器真係要鋼琴伴奏避唔到,但如果因為呢個原因而唔揀果d 樂器, 我相信你冇左9成的選擇! 豎琴, organ, 敲擊樂(部份)都唔使伴奏,但 ...

作者: violetching    時間: 10-9-28 16:50

鋼琴伴奏並不是識得彈琴就可以,即使8級Distinction亦絕不代表是一位伴奏合適的人選for比賽或考試,平時練習就無所謂。有時間又有機會的話,可觀賞MuFest的賽事,有些伴奏真是慘不忍睹,仲差過比賽中的參賽者。

原帖由 janice_ma 於 10-9-28 16:29 發表
聽你們這樣說,學綱琴真的有到好處,就是自己可在家做練習,不用夾甚麼伴奏。

我有兩名女兒,大女7歲半,學琴到2級。細女5歲半,暫未學任何學器。若我細女學一樣弦樂器,到她要考grade時(我估2-3年後),找大女幫手伴奏,這樣的組合考 ...

作者: wootaitai    時間: 10-9-28 16:58

作者: cpcog    時間: 10-9-28 22:01

guitar needn't accomanpist! There are more candidates who take guitar exam recently.
作者: 音樂人長老    時間: 10-9-28 23:03

janice_ma,我有個己考五級學生係姐姐,妹妹學校小提琴班要佢考3級小提琴試,佢媽咪好似妳咁諗,姐姐幫妹妹伴奏可以慳錢,最後都行唔通,姐姐學校功課考試多,根本無時間練伴奏歌(伴奏部份唔易彈)。
作者: 音樂人長老    時間: 10-9-28 23:08

原帖由 janice_ma 於 10-9-28 16:43 發表
miss321,

妳說對我的concern。我是一位全職媽媽,我有兩名女兒。時間和金錢...對我來說是有限的,所以我要好好分配"資源"給她們。

妳是不是琴老師?我想問妳關於perfect pitch問題,怎樣可客觀確定小朋友有無perfect pitch ...

唔好太在意是否 perfect pitch,香兒團員好多由細訓練都可以練到差不多perfect,有啲人係但無响音樂方面發展,重要係小朋友是否鍾意學。
作者: miss321    時間: 10-9-28 23:09

事但彈一個音,小朋友講到A/B/C/D..等Letter name,或者叫佢哼個x音,佢都哼到,就叫有Perfect Pitch 啦~
其實伴奏是一個專業來的,唔係有5,6級琴既姐姐可以應付到,你可以睇睇我寫校際FAQ最後幾項都有提到伴奏的問題。

原帖由 janice_ma 於 10-9-28 16:43 發表
miss321,

妳是不是琴老師?我想問妳關於perfect pitch問題,怎樣可客觀確定小朋友有無perfect pitch ...

作者: 小伊    時間: 10-9-28 23:51

Suveve,
Evelyn Glenni是位失聰的演奏家,她的音樂是靠感覺而不是聽的。另外,我從前在music office排練時,見何文川老師演奏時也經常帶護耳塞嘅,可見percussion真的會影響聽覺。
作者: eny    時間: 10-9-29 00:10

但在學時未見過龍博士﹑ 閰學敏老師﹑錢國偉老師塞耳, 可能各人有各人的不同, 但不認同percussion會對耳朵有影響。
作者: 小伊    時間: 10-9-29 00:20

我地叫錢國偉做黑仔,當佢仲未入APA還在跟何文川時,間唔中都會帶下,可能後來炎麻煩,同埋唔多好睇,所以索性唔帶掛。
作者: eny    時間: 10-9-29 00:52

咁咪係唔帶都唔會影響聽力囉!!! 不過算啦, 我唔再講啦, 好似吵架咁, 我只係想為敲擊平反, 因為敲擊係自己較喜歡的一類樂器。
作者: do-re-me    時間: 10-9-29 00:57

原帖由 miss321 於 10-9-28 23:09 發表
事但彈一個音,小朋友講到A/B/C/D..等Letter name,或者叫佢哼個x音,佢都哼到,就叫有Perfect Pitch 啦~
其實伴奏是一個專業來的,唔係有5,6級琴既姐姐可以應付到,你可以睇睇我寫校際FAQ最後幾項都有提到伴奏的問題。

...

以前考琴的Aural要考聽 interval, 有perfect pitch的學生可以數手指.
作者: chocolate01    時間: 10-9-29 11:05

鋼琴,其它大部份都要
作者: guitartszwai    時間: 10-9-29 14:27     標題: 結他

作者: janice_ma    時間: 10-10-1 08:52

再次謝謝大家的回應!

學中樂器又需唔需找伴奏呢?請給點意見!
作者: suveve    時間: 10-10-1 14:53

原帖由 eny 於 10-9-28 16:06 發表
學marimba是學marimba,如果你是專業的音樂人應該知道敲擊樂系要學很多樂器的。敲擊樂優美和傷耳仔沒什麼關係,接觸各種嚓片和某些敲擊樂器對耳仔造成傷害系無可避免的。 ...

如你所說, 難道學敲擊樂器的耳朵 ... [/quote]

你好,我所說的是敲擊樂器傷耳仔,而不是銅管樂器比敲擊樂器更加傷耳仔,如果你學鋼琴就需要好耳仔,拉絃樂更加需要。同時學敲擊樂器和鋼琴,最後你只可以選敲擊,因為耳仔已經壞左。嚓片不只是cymbal,也可以是其他單片的樂器,只是這個東西特別傷耳仔,就連很多專業樂團的樂手在敲擊手演奏的時候都需要戴上耳塞,以保護耳仔。
作者: suveve    時間: 10-10-1 14:58

原帖由 小伊 於 10-9-28 23:51 發表
Suveve,
Evelyn Glenni是位失聰的演奏家,她的音樂是靠感覺而不是聽的。另外,我從前在music office排練時,見何文川老師演奏時也經常帶護耳塞嘅,可見percussion真的會影響聽覺。 ...

系呀,我們2nd violin後面的經常都要帶耳塞、、、真系大聲到顛的
作者: w_y    時間: 10-10-1 15:12

想請教大家, 家中已有左台 20 年的 yamaha hs organ, 是否還能給孩子學習 organ 應試之用呢? 佢學緊鋼琴進度都幾好, 其實兩種樂器似乎相似之甚多, 學 piano 再去 pick up organ 係咪好易呢? 定係應該俾佢學弦樂 (佢要求小/大提琴), 到佢大個至由佢決定是否學 organ 呢?
作者: 音樂人長老    時間: 10-10-1 15:35

我先學鋼琴再學organ,係容易上手啲。學任何樂器都好,小朋友興趣行先,唔係家長就慘,叫佢練習同做功課一樣講到口水乾。

有個媽咪想個女明年考琴,我問番佢自己可唔可以捱得住先,唔係個小朋友唔得(我同佢媽咪曾經聯手停咗唔俾佢學一個月,佢自己要求學番),但佢最鍾意彈兒歌,要佢練考試歌媽咪要有心理準備呢場會係耐力賽。
作者: janp    時間: 10-10-1 16:04

除非唔考試, 否則伴奏費無得慳...

其實唔學樂器可以學其他野...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5