教育王國

標題: 請幫忙...我會感激不盡 [打印本頁]

作者: 1649    時間: 10-9-28 22:26     標題: 請幫忙...我會感激不盡

請問如果你地個仔/女讀書資質差,做野又慢...話極都係咁...你地會點教佢?  有冇人可以分享下你地的經驗,教吓我? 我教得好辛苦呀! 謝謝!
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-28 22:34

請補習有無幫助?
我女又係me me more more, 有時個腦又轉得慢(做數就大件事, 基本野佢識, 但條題目稍為轉彎佢就呆左, 我又唔可以俾貼士俾得太直接, 點極都唔明真係好火)
試過請補習, 始終老師係外人/受薪角色, 會較有耐性去解釋, 或者清返佢個底等佢易d再學上去, 咁你放工返屋企再跟功課, 起碼唔駛由零開始, 唔駛趕喉趕命, 心情都可以放鬆d
原帖由 1649 於 10-9-28 10:26 PM 發表
請問如果你地個仔/女讀書資質差,做野又慢...話極都係咁...你地會點教佢?  有冇人可以分享下你地的經驗,教吓我? 我教得好辛苦呀! 謝謝!

作者: colourless    時間: 10-9-29 00:13

hi 1649,
你好 ! 請問你的小朋友今年幾歲,幾年級,男定女 ?有無兄弟姐妹 ? 還是獨生兒 ? 同咩屋企人住,由其有無祖父母一齊住呢 ? 唔好意思好似查家舍咁,若能講多d 關於佢的事可能會給到其他家長多些資料的

原帖由 1649 於 10-9-28 22:26 發表

作者: Naurto    時間: 10-9-29 08:08

可以試看看九型人格書. 其實不同性格的小孩有不同處理手法. 最重要是因材施教.
作者: hisukilo    時間: 10-9-29 08:47

我咪係禁,我都覺得好辛苦呀!做2樣功課都要3個鐘,超慢,日日都係禁,功課真係唔多,唔洗點用腦都係禁,晚晚等我返屋企,根本唔想做.

作者: ydoris    時間: 10-9-29 09:44

搵人教好過自己教.阿女以前都係咁,依賴晒我,小小難就吾做問我架.而家返左託管,做野快左,溫習埋先返屋企,成績一路咁上緊. 媽咪既角色=工人阿四..可憐..

原帖由 hisukilo 於 10-9-29 08:47 發表

我咪係禁,我都覺得好辛苦呀!做2樣功課都要3個鐘,超慢,日日都係禁,功課真係唔多,唔洗點用腦都係禁,晚晚等我返屋企,根本唔想做.
...

作者: ptm_sarah    時間: 10-9-29 09:57

去搵間好嘅補習社, 我仔間學校又係好多功課默書, 昨天9樣功課, 中文都4樣, 見到都替他可憐,  他由4點做到7點半, 如果在家做我一定爆血管......
作者: appleycma    時間: 10-9-29 12:51

身同感受,晚晚屋企都打扙.
作者: 850212    時間: 10-9-29 14:03

作者: viensiu124    時間: 10-9-29 16:36

Hi 1649
或者給他零食作為能量.
告訴他食了便充滿能量,可提提神及做快一點
做好一樣才能得一小部份,不可全給他食完

作者: 1649    時間: 10-9-29 23:06

hi colourless,

我個係仔,二年級,有個妹妹3.5years,佢唔係同我住,佢只同公公婆婆住,我已找補習老師同佢跟,但由於他個心好散,教完唔記得,再教佢又係唔記得,數學又係教好耐好耐先明小小,就算你教得好,佢記得,但因他太慢,寫字又慢,個腦諗野又慢,永遠d默書,測驗及考試都會唔合格,係慢到做唔切....仲有你係唔可以用溫柔的態度對佢及氹佢係唔work ga...我真係希望你幫幫我..thanks!

原帖由 colourless 於 10-9-29 00:13 發表
hi 1649,
你好 ! 請問你的小朋友今年幾歲,幾年級,男定女 ?有無兄弟姐妹 ? 還是獨生兒 ? 同咩屋企人住,由其有無祖父母一齊住呢 ? 唔好意思好似查家舍咁,若能講多d 關於佢的事可能會給到其他家長多些資料的

...

作者: 1649    時間: 10-9-29 23:15

hi Naurto,

你可唔可以再講多d關於九型人格的資料比我知? 依e d 書會否教你不同性格的人的處理手法?

many many thanks!

原帖由 Naurto 於 10-9-29 08:08 發表
可以試看看九型人格書. 其實不同性格的小孩有不同處理手法. 最重要是因材施教.

作者: happyvalley    時間: 10-9-30 01:50

原帖由 1649 於 10-9-29 23:06 發表

我個係仔,二年級,有個妹妹3.5years,佢唔係同我住,佢只同公公婆婆住,我已找補習老師同佢跟,但由於他個心好散,教完唔記得,再教佢又係唔記得,數學又係教好耐好耐先明小小,就算你教得好,佢記得,但因他太 ...

呢 d 話都唔知聽過幾多千次。首先應該3歲前妳唔係全職照顧、所以唔係好聽妳話。跟住妳要求高過現實,就日鬧夜鬧,完全唔比面佢係還小呢個現實。最後是由朝讀到晚,無佢自由的時間。如果全部都對,reply 我再講!

p.s. 好痛心,剛聽到有位 小3 成績前列的女孩子,每星期七日都要返學,唔知乜野叫做公園,發高燒在醫院住了四天。身體這麼叉,因為跟本無做過運動。
作者: KenixSoSum    時間: 10-9-30 13:59

小朋友有時真係要"氹"下佢地先得, 我囡囡就鍾意人"氹"下嘅, 佢今年讀一年班, 每日有3-5樣功課, 在開學前我已經同佢講放學要自己做功課, 快d做完功課, 咪有多d時間去玩囉, 佢都認同我嘅講法, 於是每日大概都只係用了一個小時做完功課, 次次放功返到屋企,佢一定係度玩緊又或是睇緊卡通片。小朋友要一步一步來, 要慢慢一步步收緊, 等佢慢慢適應。 而我亦冇請補習老師, 亦叫奶奶唔好教佢做功課, 要佢自己做, 除了唔識d字點解外, 所有野唔準問。  咁我發覺其實佢自已都可以完成9成以上的習作, 當然有些會做錯又或是唔識做, 於是我只須要集中教番佢d唔適又或是糾正佢做錯的地方, 都只係用了半個鐘左右, 如果請補習老師, 第一, 我冇能力, 第二, 我可能根本連佢有咩唔識都唔知, 以後好難同佢溫習。

同目前為止, 都幾work下.

原帖由 ydoris 於 10-9-29 09:44 發表
搵人教好過自己教.阿女以前都係咁,依賴晒我,小小難就吾做問我架.而家返左託管,做野快左,溫習埋先返屋企,成績一路咁上緊. 媽咪既角色=工人阿四..可憐..

...

作者: TelleTelleMom    時間: 10-9-30 14:20

可以試下去補習社嘅功課導班,最好是專收同校學生的,可更瞭解學校要求。因有同伴無咁沉悶,而壓力亦嚟自同伴--點解人哋做到而自己唔得呢?
放工後亦要親自檢查一次及稍作温習,間中同導師溝通,查詢小朋友表現及進度。
作者: colourless    時間: 10-9-30 14:38

回覆了

原帖由 1649 於 10-9-29 23:06 發表

我個係仔,二年級,有個妹妹3.5years,佢唔係同我住,佢只同公公婆婆住,我已找補習老師同佢跟,但由於他個心好散,教完唔記得,再教佢又係唔記得,數學又係教好耐好耐先明小小,就算你教得好,佢記得,但因他太 ...

作者: happyvalley    時間: 10-9-30 22:01

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-30 13:59 發表
小朋友有時真係要"氹"下佢地先得, 我囡囡就鍾意人"氹"下嘅, 佢今年讀一年班, 每日有3-5樣功課, 在開學前我已經同佢講放學要自己做功課, 快d做完功課, 咪有多d時間去玩囉, 佢都認同我嘅講法, 於是每日大概都只係用了一個小時做完功課, 次次放功返到屋企,佢一定係度玩緊又或是睇緊卡通片。小朋友要一步一步來, 要慢慢一步步收緊, 等佢慢慢適應。 而我亦冇請補習老師, 亦叫奶奶唔好教佢做功課, 要佢自己做, 除了唔識d字點解外, 所有野唔準問。  咁我發覺其實佢自已都可以完成9成以上的習作, 當然有些會做錯又或是唔識做, 於是我只須要集中教番佢d唔適又或是糾正佢做錯的地方, 都只係用了半個鐘左右, 如果請補習老師, 第一, 我冇能力, 第二, 我可能根本連佢有咩唔識都唔知, 以後好難同佢溫習。

好媽媽 EQ 好高啊。明白小朋友是漸進式教導的,『教』是重點,引發自學精神,還適當的欣賞。
作者: Naurto    時間: 10-10-2 06:46

坊間有本書叫"因型施教". 裏面講到不同小朋友有不同性格. 從你上面所寫, 你孩子有些像第九型, 是需要你花些時間多鼓勵他. 不過要你自己買本書看看才能確認他是那一類型. 外人很難看得出的.............
作者: happyelimme    時間: 10-10-2 17:36

1殼眼淚
原帖由 850212 於 10-9-29 14:03 發表
我都係,我都好辛苦,教到喊,我好想死!

作者: kuromima    時間: 10-10-5 17:55     標題: 回覆 11# 850212 的文章

呢個情況, 由幼稚園到E 家5 年班都仲系咁...為有, 不停提, 復習又復習, ...... 到 E家, 我都無晒辦法了.
作者: pennyma    時間: 10-10-5 21:23

我小朋友唔係做得慢而係d字寫得超核突,唔係做錯但d字核突而老師要改,有沒有辦法呢?謝謝!
作者: KenixSoSum    時間: 10-10-6 10:11

囡囡最初寫字都好核突, 但要針對原因。第一1,了解係咪執筆嘅問題 - 如果執筆有問題, 寫字一定唔靚,可以暫時用三角筆或執筆膠幫一幫, 看看有否改善‧ 第二, 寫字時態度的問題 - 有d小朋友真係唔鍾意做功課, 所以會想做快d快d可以去玩, 你可以試下如果佢寫得有進步, 比d獎勵佢, 例如佢鍾意d公仔貼紙, 寫得有進步, 貼一個比佢, 愈多即是愈叻, 小朋友十居其九都鍾意人地讚下。 第三, 寫字時周邊環有冇影響 - 例如, 座椅同桌面高度是否配合小朋友, 又或是做功課時環境是否安靜, 都會令小朋友分心。  

原帖由 pennyma 於 10-10-5 21:23 發表
我小朋友唔係做得慢而係d字寫得超核突,唔係做錯但d字核突而老師要改,有沒有辦法呢?謝謝!

作者: 850212    時間: 10-10-6 13:52

作者: KittyWang    時間: 10-10-6 16:25

可以PM 我你個間託管嗎?我都有同樣的問題。所以想搵間好的託管。 多謝 !!

原帖由 ydoris 於 10-9-29 09:44 發表

...

作者: ngkwaiyee    時間: 10-10-6 17:10

1649 & 850212,

我仔而家中四,佢讀書好叻,
唔使點溫書都可以考到好成績,
但佢由幼稚園開始都唔鐘意做功課,
由幼稚園開始,佢會叫個工人幫佢做,
咁當然係比我發現左啦,
情況一直冇改善,
佢小二既時候細佬出世,情況更差,
之後去學校求救,我同個社工講到喊,
其實作為媽媽當然都好盡力想教好佢,
如果唔係大家都唔會係度傾~
我仲好記得社工果時叫我試下從小朋友既角度諗下...
同社工傾完心情好好多,
之後用社工教既方法去做,
情況都有改善,但當然情況都有反覆啦,
其實同個社工講完,
雖然未必真係解決到問題,
但起碼有人傾訴下,
跟住再控制返自己既情緒,
我知可能我情況同你地有D唔同,
但我成日係屋企都要同個仔鬥智鬥耐力架~!
希望你地都能努力熬過呢段艱辛既日子!!!
作者: ydoris    時間: 10-10-7 09:33

可能幫你吾到啦,佢既託管,直接係學校既機構既,即係只收佢學校既學生,同埋用返D課室既.不過介紹你如果係灣仔區有浸信會同聖雅各都好好既....其他呢類既機構都有架,不過好難入..

原帖由 KittyWang 於 10-10-6 16:25 發表
可以PM 我你個間託管嗎?我都有同樣的問題。所以想搵間好的託管。 多謝 !!

作者: emma-ma    時間: 10-10-8 09:26

作者: ngkwaiyee    時間: 10-10-8 09:37

原帖由 emma-ma 於 10-10-8 09:26 發表
[quote]我就比較好D,個女而家讀緊幼稚園明年升小一,但現在放學回家都自己自動自覺做工課,我回家只是對答案或錯漏...最初個女都唔肯自己做工課係都要等埋我先肯做...但當同佢講明年升小一所有功課都要自己做,而且你咁 ...

之前我個仔唔肯做功課,社工都係教我用呢個方法,
社工都提醒我,呢個方法要好有恒心,
與其日日返去打鬧,不如試下用一個方法,
佢容易受落,自己又唔使咁勞氣~
作者: grace_xian    時間: 10-10-8 09:50

我仔都是自己做功課, 但因他已經小三, 所以我的要求是盡量要自己全部做對, 但他一次都没達到過, 每天都要改

我也很煩惱, 想知道呢度有無小朋友係自己做完功課, 而且全部正確的, 如果無, 係咪我要求太高呢

貼紙呢個方法也有try過, 但因一學期他只收集到三張而半途而廢
有無其他更好的方法分享下呢:;pppp:
作者: ngkwaiyee    時間: 10-10-8 10:42

原帖由 grace_xian 於 10-10-8 09:50 發表
我仔都是自己做功課, 但因他已經小三, 所以我的要求是盡量要自己全部做對, 但他一次都没達到過, 每天都要改

我也很煩惱, 想知道呢度有無小朋友係自己做完功課, 而且全部正確的, 如果無, 係咪我要求太高呢

貼紙呢個 ...

我仔都係小三,佢有返補習,
返到黎既野都唔一定係100%啱,e.g.詞語
如果佢d字肉酸我都會要佢擦左再寫添...

你可以一開始係做好一樣功課就比佢而非全部,
我果時仲特登上網搵左d資料,
有時獎品唔一定要係物質,可以同佢捉一盤棋,
小朋友都會好enjoy,佢達到之後先慢慢提高要求,
最緊要比d耐性,唔會一用呢個方法就會即刻好轉囉
作者: aryee    時間: 10-10-8 11:15

我都有用獎勵方法,但範圍唔限於功課,仲包括自理,食飯快慢,果日開唔開心,即每日最多四個印仔,因為我知功課佢唔一定做得好,如果全日無印,佢會無心機,所以只要佢話佢果日開心,就算其他野做唔好,都起碼有一個印,而且比佢知道我唔係只重視成績,佢開唔開心,其它野我都好重視。so far對佢好work,佢知道自己讀書仲要進步(因為唔係日日有印),但佢自信心ok,唔會用單一樣野衝量自己,因為我都唔係。

另外就係要降低自己既要求,我細仔係慢世魔王,資質都係麻麻,可能係讀障tim,我既要求係,只要佢每日用心溫習15mins我就放佢走,唔理佢識左幾多,好多人個心態係要佢識晒先放佢去玩,但我知呢款要求唔啱佢,所以我用時間同態度做單位,而呢個效果當然唔快,人地一晚識既野,我地可能要三晚,仲可能兩日後忘記晒,但at least建立左學習態度先,佢先天不足都無辦法,但盡左力就問心無愧(我講我)!

同埋,千其唔好因為成績而攪壞關係,呢樣最唔值,我唔知自己同佢有幾長命,如果有一日佢唔響度(touchwood),我一定會好後悔,睇得新聞多,我成日用呢樣野提醒自己!另外,最緊要係,唔好同人比較囉!一比EQ就低!EQ一低就玩完!

以上係我理念,並非100%做到,努力中...

作者: ngkwaiyee    時間: 10-10-8 11:36

原帖由 aryee 於 10-10-8 11:15 發表
我都有用獎勵方法,但範圍唔限於功課,仲包括自理,食飯快慢,果日開唔開心,即每日最多四個印仔,因為我知功課佢唔一定做得好,如果全日無印,佢會無心機,所以只要佢話佢果日開心,就算其他野做唔好,都起碼有一個印,而且比佢知道我唔係只 ...

......你做得好好呀~!
以前屋企人都覺得我個仔好煩架,
但我都同自己講唔可以就咁就放棄佢,
我唔理佢就冇人理佢架啦....
作者: Yanamami    時間: 10-10-8 11:47

點解要全部正確? 若全部正確, 即識晒? 太淺? 我o地老師要求家長只係make sure小朋友做齊功課. 對錯與否是老師的工作, 家長不用擔心. 有錯先可知佢弱項係邊, 可重點溫習, 全部o岩哂, 唔多知佢唔熟/明d乜, 難溫書.

原帖由 grace_xian 於 10-10-8 09:50 發表

貼紙呢個 ...

作者: ngkwaiyee    時間: 10-10-11 14:29

原帖由 Yanamami 於 10-10-8 11:47 發表
點解要全部正確? 若全部正確, 即識晒? 太淺? 我o地老師要求家長只係make sure小朋友做齊功課. 對錯與否是老師的工作, 家長不用擔心. 有錯先可知佢弱項係邊, 可重點溫習, 全部o岩哂, 唔多知佢唔熟/明d乜, 難溫書.

...

其實唔係話全部都要啱晒...
但我覺得亦唔可以完全依靠老師,
一班成40人,老師又點可以照顧得晒咁多個?!
我覺得做家長都有責任既,
佢唔識既野,都係想講解比佢聽,
等老師再教新野既時候,小朋友唔使跟得咁辛苦囉...
作者: grace_xian    時間: 10-10-11 15:07

我作為家長係咁諗的, 如果是粗心的題, 我要求他改, 如果當時不改, 再派回來改時, 當天的功課所需費時

第二老師雖然咁講, 但都希望學生做得啱, 因為不用咁辛苦改作業, 當你見到全班同學中無一個做得對時, 我相信作為老師的你會很火

第三每年選模仿生, 以及老師的印象問題, 同你每日的功課對錯有很大的關係

比如字體靚還是不靚, 是應付式還是認真式的書寫, 老師全部都明白, 家長也是, 見到就會發火, 明明可以寫得靚, 為何要匆忙間咁做呢, 所以.....我希望仔的功課可以全部都正确~

原帖由 Yanamami 於 10-10-8 11:47 發表

...

作者: grace_xian    時間: 10-10-11 15:17

小三開學以來,
我只要求他數學全對都做唔到(因他數學最叻)

我也不知是否自己EQ低, 我真是見到他的學習態度而不開胃

原帖由 ngkwaiyee 於 10-10-8 10:42 發表

我仔都係小三,佢有返補習,
返到黎既野都唔一定係100%啱,e.g.詞語
如果佢d字肉酸我都會要佢擦左再寫添...

你可以一開始係做好一樣功課就比佢而非全部,
我果時仲特登上網搵左d資料,
有時獎品唔一定要係物質,可以同 ...

作者: deebrown    時間: 10-10-12 11:36

係呢度有咁多家長都有相同經歷,慶幸自己並不是那麼孤獨,但不禁替現今的小朋友和家長難過。
近來常常自問為何上了小學後學習好像變了負擔? 是否每個家庭都要走向國際國校或直資的路,家裡才有正常的生活? 是否每個在職的父母,必須依靠補習社才能跟得上?
已經好久沒有那麼低落及迷失...
作者: SEI    時間: 10-10-12 21:56

Hope all parents can overcome the challenge from kids education. Let us try it together.
作者: AliJasEd    時間: 10-10-13 17:01

Is that so important to get full marks in the homeworks?  I just request my girls to pay attention when doing homeworks and try to double check the answers if they have time.

As parents, we all want our children to be "A+++" students.  However, if you recall your childhood, can you remember how many times that you got full marks in homeworks or even exams?  

I just make sure my girls are staying above average and they always have self-confidence.  I will give some rooms for their own interests.

作者: LapLapMom    時間: 10-10-13 18:59

10年後我們的孩子要考大學了,想想那時的香港將面對比現在更大的競爭,孩子們更需要大學的學歷,如何讓他們在十年後有能力入讀好的大學,這是家長最大的問題。

小學階段是關鍵,除了學業成績,還有品格培養、發展潛能、EQ、沈迷打機、反叛... 這是持久戰...做功課只是一大堆問題中的一個小問題...

我想如果有父母的關懷,孩子的將來一定不會太差,家長們加油
作者: leyangel    時間: 10-10-18 09:23

其實現時好多家長都會遇到同樣問題,包括我在內~我家小女今年P4,小一.二時放學後去補習班3小時,回來功課未做完一半,背默書更加係無合格過,字寫得好慢,我當時情況係就來去到淜潰邊緣,以前既我見到咁既情況只會發脾氣,攪到大細都好辛苦,後來3年級開始我CUT晒佢所有補習班,自己收埋心水停工專心教佢~現在慢慢在改善中,我自己本人都幾滿意,雖然效果慢左少少,又或是考試未理想,但我見到佢既付出~所以佢既成績係點係唔影響到我既情緒~有關於呢種種情況.我比少少意見大家~希望可以幫到手.意見一:學校方面-->1)要同老師多溝通,等老師明白個別學生既獨特學習方法和需要,2)協助學生改善學習技巧,3)提升學生的自尊感AND 學習興趣,4)協助學生健立良好既學習習慣 意見二 家長方面:1)處理好自己既情緒2)認識自己孩子的情緒,要對自己及孩子有信心,3)要接納同尊重自己個小朋友,4)調適自己對孩子的期望及管教方法,強化佢既優點 最後想講既係,學校,家長,小朋友的3角關係是互動而又互相影響的~所以要多溝通,明白自己個小朋友需要乜,又或是點解會咁,你要了解佢,代入佢既角色,才能更好的協助佢愉快學習~才能有效提高佢既學習興趣!....講左好像太多,希望不會是囉嗦...
作者: MonkeyGirl    時間: 10-10-18 17:52

原帖由 deebrown 於 10-10-12 11:36 發表
係呢度有咁多家長都有相同經歷,慶幸自己並不是那麼孤獨,但不禁替現今的小朋友和家長難過。
近來常常自問為何上了小學後學習好像變了負擔? 是否每個家庭都要走向國際國校或直資的路,家裡才有正常的生活? 是否每個在職的 ...

DeeBrown - 你所有既問題, 已在我腦海中不斷問自己..身心已 十分tired...

上星期由於他的學習態度好差, 已到了我的limit, so 就 打了 他 的 腳 和 不跟 他對功課 (only 1 nite) ..but his 態度 都 好 反覆, 時 好 ,時 不好.. sigh.. my emotion seems controlled by him now.....
i am a working mum also .. which drives me nuts.. 放工 後.. 仲要受他的氣, 真是很 苦惱...但 又 不想太早比佢 tutorial class , not want him to be that reply on others..
作者: leyangel    時間: 10-10-18 21:30

明白到你既心情~因為我以前都有同樣經歷~係我女1 2 年級時已經識話想死,同好討厭自己的說話,後來我才明白到要幫到佢首先要找出問題所在,包括自己的問題,你要明白小朋友佢自己都唔想慢~佢都唔想比人話佢~佢都想叻比媽咪睇等媽咪讚下佢,但可能佢真係唔識做OR 寫字慢~寫字慢唔一定係懶~係有個別小朋友手部肌肉既問題,引至佢隻小手好容易累,要慢慢長大會好返~但要比時間佢~比D耐性~你不如好好同佢傾下啦~慢慢來~其實小朋友都好叻~只係大人點睇佢~加油呀!!!比多D讚賞佢~鬧只會打沉左佢既自信心,更加咪提有心讀書寫字~
作者: deebrown    時間: 10-10-19 10:24

我已經有成個月放工無開電視了,每晚都做功課至10-11點,跟本無親子生活,但我暫時仍然不想送小孩去補習社。
近期每天未放工便要看住網上家課冊和小朋友在電話對功課,希望佢早一些自己開始做,雖然每天仍有兩三樣要等到我回家先開始,但也以乎有效一些。
我相信有很多家長也有相同問題,不要讓香港的教育而令我們對自己小朋友的信心動搖,加油呀!

原帖由 MonkeyGirl 於 10-10-18 17:52 發表

DeeBrown - 你所有既問題, 已在我腦海中不斷問自己..身心已 十分tired...

上星期由於他的學習態度好差, 已到了我的limit, so 就 打了 他 的 腳 和 不跟 他對功課 (only 1 nite) ..but his 態度 都 好 反覆, 時  ...

作者: Abby-媽媽    時間: 10-10-19 15:02

我都有同樣問題, 亞女今年P.1, 她有心機可以15MIN寫完生字. . . 心情唔好, 可以1 hr 都未做完. . . 我覺得她能力是有. . 但情緒好飄忽. . . 依兩晚仲成哭. . .話依到痛, 果到痛...唉..都唔知佢想點
作者: 927daddy    時間: 10-10-19 15:51

我都係一樣,兩個都有讀障,成績差,做功課慢,學校發神經的多功課,每日四五個鍾坐系到做,我已經放棄了,亞哥出年升中一吾知同佢乜學校,細佬二年級,我想幫佢轉去鮮魚行,吾知收唔收。
作者: MonkeyGirl    時間: 10-10-19 17:00

原帖由 deebrown 於 10-10-19 10:24 發表
我已經有成個月放工無開電視了,每晚都做功課至10-11點,跟本無親子生活,但我暫時仍然不想送小孩去補習社。
近期每天未放工便要看住網上家課冊和小朋友在電話對功課,希望佢早一些自己開始做,雖然每天仍有兩三樣要等到我回家 ...

deebrown - 你 的 小朋友讀 幾年班 ? 我 的 是 p1- 我 在 公司上 網可知 佢 今日做 咩 功課, 但 他 有 問題時打比我 , 但又 講 唔 出功課上 的 文字, 所以他好憫, 發皮氣, 但 我 都 唔 知 佢 講 咩 .. 始終要 等 我放工回家先幫 到 佢 ...so every nite after work , 我 都 好 rush , 驚 唔 夠 時間 做 功課
作者: leyangel    時間: 10-10-19 18:23

927 DADDY   我女都有讀寫障呀~~ NOW P4,情況大改善~唔再好像以前咁花4.5小時做功課~唔再好像以前咁溫書溫到個頭爆炸都唔合格,3年級下學期開始, 中英背默書只需花少許時間 溫,90分以上係無問題,考試成績就仍未理想~但我暫時係好滿意~希望來緊慢慢會進步 你唔好放棄呀~~~要同仔仔一起加油,比D力量佢!
作者: 927daddy    時間: 10-10-20 06:46     標題: 回覆 48# leyangel 的文章

THX! 請問你用了什麼方法幫她改善呢?
作者: yhk329    時間: 10-10-20 09:10

作者: leyangel    時間: 10-10-20 09:17

早晨~927.首先你要知道咩係學障,而學障小朋友最常面對既問題係:【集中力不能持久,閱讀.拼字.抄寫有困難.經常會混淆方向及時間,表現反覆無常,有語障,協調能力差,對理解及遵從指示有困難,】雖然係咁,但係佢地都有好多唔同既優點,所以,作為家長的你要學會欣賞,讚賞,信任.鼓勵你的小朋友,你要有無比毅力和耐心,要以平常心面對,要同學校老師做好溝通,這是一場持久戰,你要做好准備同仔仔一起應戰,要多留意自己小朋友既情緒問題,有時更要代入佢既角色去看問題,我明白對住有學障的小朋友,家長無形中既壓力係好大~我見過有D家長甚至因為咁而有抑鬱症,或者是喊,脾氣變得很差,所以適當的時候要學會釋放下自己,但不要說放棄! 我PM我既聯絡電話比你,如有需要,你打比我傾下仔仔既問題啦~,因為我唔了解佢,PS:我唔係專家,我只係自己個女本身都有呢種問題,同埋有接觸幾個有同樣問題的家長和小朋友~希望有好的健議比你同仔仔~
作者: ydoris    時間: 10-10-20 09:23

跟小朋友功課同默書,真係好花時間.我而家2個一齊教,真係明白D補習班1個導師跟咁多個係吾得架.佢地返來我都要同佢地CHECK多1次功課先得.有D視藝同常工個D仲要係LUNCH同佢搵定料,返到佢俾佢做架.而家都有D心得,默書要分7日溫,每日溫1至2段,重重複複咁,解埋拼音同中文字D型點解.SO FAR都KEEP得幾好.下WEEK考試,我1課英文都要分3晚溫,每晚半小時,重重複複,咁希望佢地記得LOR~~我都仍然BUY去補習社既,我錄晒D電視WEEKEND上午睇ONLY...
作者: deebrown    時間: 10-10-20 09:56

我的也是P1, 我無係電話教佢,只係對佢有無抄齊功課冊,同帶領佢明白自己要做乜;好多時的佢電話,表達唔到、講極唔明,都要我返到屋企先可以做,無計!
但係經過呢幾個星期,佢已明白媽咪最唔開心係佢唔試,並唔係佢錯,佢已明白唔識或唔知點做個,漏空佢等我返到屋企會幫佢,好左少少啦。
我地尋晚都溫點書都溫到好夜,見佢好眼訓就叫佢訓先,無謂浪費時間;今朝早半個鐘起身溫習,似乎上到腦,訓夠之後事半功倍。

原帖由 MonkeyGirl 於 10-10-19 17:00 發表

deebrown - 你 的 小朋友讀 幾年班 ? 我 的 是 p1- 我 在 公司上 網可知 佢 今日做 咩 功課, 但 他 有 問題時打比我 , 但又 講 唔 出功課上 的 文字, 所以他好憫, 發皮氣, 但 我 都 唔 知 佢 講 咩 .. 始終要 等  ...

作者: muffyma    時間: 10-10-20 11:00

作者: brianshe    時間: 10-10-20 14:07

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5