教育王國

標題: 今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假洗禮 [打印本頁]

作者: Asu    時間: 10-9-30 08:51     標題: 今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假洗禮

對我們真的是天主教徒及其他的無宗教小朋友實太不公平, 為何他們可另加五分?
作者: hellojl    時間: 10-9-30 09:11

絕對真有其事! 我朋友个仔讀緊K.3, 佢早幾个月己經話咗我知. 基督教唔知要上幾多堂就可受浸. 而天主教就响菲律賓請个神父返黎, 但後尾應該比教友投訴到教區而stop咗!

但基督教就好似成事law! 等我call吓佢先.

作者: 277177    時間: 10-9-30 09:16

作者: Yanamami    時間: 10-9-30 09:16

超商業化, 成條production line o禁.
作者: jeremyphlam    時間: 10-9-30 09:19

有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!
作者: hellojl    時間: 10-9-30 09:26

原帖由 Yanamami 於 10-9-30 09:16 發表
超商業化, 成條production line o禁.

但佢好知家長的 'need', 好識揾$$, 當然我絕不認同, 只可說商業頭腦1流!
作者: idy926    時間: 10-9-30 09:32

咁都得?校長係吾係諗住往後嘅家長會爭住報名入讀?辦mug敎育?敗類!
作者: idy926    時間: 10-9-30 09:35

May I know which one ar ?

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表
有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!

作者: jeremyphlam    時間: 10-9-30 09:41

原帖由 idy926 於 10-9-30 09:35 發表
pls check PM!
作者: mocha    時間: 10-9-30 09:42

作者: eatcookies    時間: 10-9-30 09:47

功利,不摘手段以求達到目的,唔係我地要教小朋友的題目。受過這種其身不正教育嘅小朋友,就算入了心儀小學,又點?
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-30 09:53

要要要, $300一年for全年教材

原帖由 277177 於 10-9-30 09:16 AM 發表
你放心wor, 天主教教區真係唔會咁蠢, 佢地已經講明唔會承認用d 個方法領洗既人啦.

d 家長都衰啦, 比錢做埋d 咁既野, 真係令我地d 身為天主教徒既人好反感.  天主教區回應話根本讀主日學係唔駛錢既. ...

作者: kc_01k    時間: 10-9-30 10:01

原帖由 idy926 於 10-9-30 09:35 發表

我估係 CXKG.  
作者: weiwai    時間: 10-9-30 10:06

would u mind telling me the name please?
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表

作者: weiwai    時間: 10-9-30 10:07

would u pls pm me too? thx
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:41 發表

作者: ZeroM    時間: 10-9-30 10:09     標題: 回覆 9# jeremyphlam 的文章

I want to know too.
can you PM me ? Thanks!
作者: garfield1206    時間: 10-9-30 10:09     標題: 回覆 4# mocha 的文章

我就唔係咁睇,因為你的宗教背景同學校都好有關係架
作者: w_y    時間: 10-9-30 10:10

我堂區要收 $30 報名費 for 全年.
但無論如何都係教會蝕俾我地架

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-30 09:53 發表
要要要, $300一年for全年教材

作者: weiwai    時間: 10-9-30 10:14

可否pm我邊間基督教堂呀? 唔該晒
原帖由 hellojl 於 10-9-30 09:11 發表
絕對真有其事! 我朋友个仔讀緊K.3, 佢早幾个月己經話咗我知. 基督教唔知要上幾多堂就可受浸. 而天主教就响菲律賓請个神父返黎, 但後尾應該比教友投訴到教區而stop咗!

但基督教就好似成事law! 等 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-30 10:14

不嬲都咁覺得:;pppp:
原帖由 hellojl 於 10-9-30 09:26 AM 發表
但佢好知家長的 'need', 好識揾$$, 當然我絕不認同, 只可說商業頭腦1流!

作者: chingchingb.ma    時間: 10-9-30 10:20

I want to know too.  Please pm me, thanks!!

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:41 發表

作者: hellojl    時間: 10-9-30 10:29

hi jeremyphlam

would u pls pm me the school name.

thanks
作者: jeremyphlam    時間: 10-9-30 10:29

Pls check PM!
作者: bchi    時間: 10-9-30 10:29

唔止 ~~ 佢地 返深圳考果d camxxxbridxx 幾多個盾, 都係用錢買架
作者: mocha    時間: 10-9-30 10:34

作者: hui3328    時間: 10-9-30 10:34

唔駛PM, 報級賣晒. 約克幼稚園.

原帖由 bchi 於 10-9-30 10:29 發表
唔止 ~~ 佢地 返深圳考果d camxxxbridxx 幾多個盾, 都係用錢買架

作者: ZeroM    時間: 10-9-30 10:35     標題: 回覆 23# jeremyphlam 的文章

Thank you!!
作者: brian61950    時間: 10-9-30 10:39

說穿了,所謂教育,咪又係生意一盤.
至於家長方面,狗急跳牆,無可厚非.
作者: ZeroM    時間: 10-9-30 10:39     標題: 回覆 24# bchi 的文章

really ?? 吾怪得甘好成績啦.
作者: shootingstar    時間: 10-9-30 10:40

hi jeremyphlam,

can you pm me the school name?

thx.
作者: jpang0107    時間: 10-9-30 10:46

本報訊】令家長趨之若鶩的九龍塘約克英文小學暨幼稚園,被指「聘請」神父到該校任教,協助學生領洗取得宗教分入讀天主教小學,每名家長連學生索價逾 5,000元;校方否認提供課程,指家長才是「搞手」,收費每名家長 1,890元,又指完成課程不擔保可以領洗。事件令天主教香港教區高層震怒,昨日發表措辭強硬聲明,強調正常慕道班或主日學不會收取任何費用,教區從未開辦有關課程
記者:張嘉雯 王家文

自稱約克學生家長的網民周一在討論區留言,指校方上周舉行簡介會,為 K1學生及家長提供成人慕道班及兒童主日學課程,聘請了一名「駐香港教會的菲律賓籍神父」任教,為期一年半,有一定出席率和考試及格即可領洗;又指校長表示要支付神父「薪金」及向教會奉獻,所以參加的家長和學生需付共五千多元費用,事件引發網上激烈討論。

教區聲明:不會收費
教區昨日接到數名家長查詢,有家長表示,校方聲稱可為非教友提供領洗「速成課程」,每名學童須繳費 2,160元,家長則需 3,255元,校方聲稱已就此與天主教會聯絡。教區的聲明指出,教區從未開辦這類速成課程,教會舉辦的成人慕道班或兒童主日學不會收取任何費用,教區亦沒有接到任何隸屬教區的菲律賓籍神父提及此課程
約克校方回應稱,該校無宗教背景,慕道班「是由一小撮家長組織的自發性宗教慕道活動」,又指家長向校方借用場地,為期年半至兩年,家長會安排有神學訓練、擁有教理講授文憑的導師授課。
校方未有回應曾否舉辦簡介會提及
課程,只表示現時成人課程收費 1,890元,「扣去導師講授費用及行政開支後,餘款用於教會奉獻」,又否認課程可確保領洗的說法,指完成課程後「家長可自行到所屬教區進行評核,由教區神父決定家長是否合格和適合接受領洗,因此校方不能參與或影響家長的領洗決定及安排」。

領洗權力在教區神父教育局表示未收過家長投訴,正向學校了解事件。天主教香港教區副主教陳志明指,慕道課程須獲堂區神父批准,委派合適的傳道員講授,「唔能夠隨便開,冇可能你上完,走嚟問我可唔可以領洗,我都唔識你」。對於「聘請」菲籍神父來港開班的可能性,陳志明指任何國籍的神父都要服從地區主教,不可以隨便開班;慕道班導師是義務性質,不會收取任何費用。
有熟悉教理講授的人士表示,即使導師擁有文憑,不等於有權決定慕道者是否可以領洗,領洗權力在教區神父身上;慕道班即使不是堂區主辦,也至少附屬教會團體,但約克本身沒有宗教背景。他又指,即使講授地點在堂區外,場地費亦由教會支付,不會要求慕道者付款。

課程貨不對辦 或觸犯欺詐罪【本報訊】曾任天主教學校校長的蔡楷俊表示,過去亦曾「揭發」不合法領洗紙,呼籲教會學校收到有問題領洗紙時向教區查詢,若發現是偽造文書,應報警處理。
本身是天主教徒的執業大律師陸偉雄表示,若有機構或組織收費安排學生報讀慕道班,且對外保證可獲領洗機會,能正式成為天主教徒,若事後「貨不對辦」,即觸犯欺詐及使用虛假文書罪行,一經定罪,各罪最高可判監 14年。
陸偉雄指出,在本港範圍內,只有獲天主教香港教區認可的神父,及指定教堂方可替教徒領洗及頒發領洗證明書。若涉事機構不獲本港教區認可,但向外宣稱領洗過程及頒發的領洗紙是獲本港認授,亦同屬欺詐罪,更涉嫌觸犯使用虛假文書罪行。若家長在知情下仍以未獲認可的領洗證明書替子女報讀小學,有機會觸犯使用虛假文書罪行。

關鍵在於課程目的陸強調,涉事機構是否觸犯欺詐罪,關鍵在於課程目的,若課程表明「有助領洗」,而非「保證領洗」,則不涉欺詐成份,「等如入學面試班,幫你準備面試,而唔係保證你面試成功」。他不排除有機構或組織刻意「含糊其詞」,沒指明領洗的認受範圍,則毋須負上法律責任。

學校背景
名牌幼園 英文出名艱深約克幼稚園於 1979年創辦,屬九龍塘名牌幼稚園之一,以英語課程艱深及功課繁重而聞名。校方聘用了大量外籍教師教授英文,每年收生時不少家長均趨之若鶩,認為對子女日後升讀名校有幫助。
該校位於九龍塘的校舍佔地 20,000平方呎,有 23個課室、音樂室、電腦室及戶外操場,全年學費由 24,000元至 33,000元。

曾因管理問題對簿公堂約克幼稚園的股東 06年時曾因管理及賬目問題而對簿公堂,其中一名股東譚淑賢指另兩名股東蔡國贊及其妻馮麗絹拒絕交出賬目,幼稚園有盈利又拒絕分紅,要求拆夥並追討 1,100萬元分紅。
1999年,約克幼稚園曾被當時的教育署揭發超收學生 193人,部份班房更超收一至兩倍,股東合共被罰款 60,000多元。
本報記者

博入名校 宗教分是關鍵【本報訊】 5分宗教分,到底有何重要?教育界人士指,根據小一自行分配學位計分準則,每名適齡兒童均有「底分」 10分,兄姊在同一學校就讀的「世襲生」可加 20分,總分 30分,穩操入學券;其餘學童若父母或兄姊是校友,可加 10分,但 20總分不足以令他們得到學位,要突圍而出, 5分宗教分成為關鍵。
現任多家學校校監的蔡楷俊表示, 5分宗教分對非世襲生來說有決定性影響,「有啲學校本身要留好多位畀嗰啲世襲生,如果無嗰啲,淨係靠家長係校友根本冇機會,如果加埋嗰 5分(與該校的辦學團體有相同宗教信仰),機會就大好多」。

數年前曾有「旅遊領洗團」蔡楷俊又指出,由於學位競爭激烈,不少家長「求位心切」,「有啲都唔係真心信教,只係求張證書,就用啲旁門左道嘅方法囉,就算有啲新學校,本身無乜校友,無乜人攞到個校友分嘅,咁你有個宗教分點都易啲吖」。
本港數年前曾經一度興起「旅遊領洗團」,家長送子女到菲律賓或其他領洗制度較寬鬆的天主教國家「極速」領洗,甚至「派」菲傭回鄉,着她們「順道」帶子女領洗;當年有本港神父得悉情況,曾向菲律賓教區通報。
此外,也有父母在子女出生後不久即參加兩年制的慕道課程,以趕及自己可以在子女 3歲前領洗,「帶挈」子女一併領洗。
作者: 277177    時間: 10-9-30 10:50

作者: bchi    時間: 10-9-30 10:57

但係會有好多想加多五分的家長突然信教嘛
我就過唔到自己了 ~~~:;pppp:
作者: Nov    時間: 10-9-30 11:05

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2238253&extra=page%3D1

早幾日在上面bk的討論區已經展開熱烈討論, 昨晚'天主教香港教區'發了聲明, 今天各大報章均有刊登.
作者: ssskwan    時間: 10-9-30 11:15

又係菲律賓.......唉!
不過咁, 呢D幼稚園總有佢既市場空間嘅, 賣一賣報紙可能仲紅. 怕多人爭就要發掘D未曝光嘅, 唔好話基督教, 話唔定佛教, 道教, 摩門教都有人讀, 如果D小學係辦得好.
作者: pswong75    時間: 10-9-30 11:17

I personally think that it is the fault of the primary school allocation system.  I don't know why the education need to be related to the religion.
作者: kalongma    時間: 10-9-30 11:19

唉 !!!!! 真蓋嘆現今社會變成咁 ??? 為人父母者乜吾係應以身作則教道小朋友...真係吾明,個5分真的可以令父母做出如此歪理的行為,更無法相信學校會配合....真可悲...有這樣的父母及學校...
作者: mocha    時間: 10-9-30 11:21

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-30 11:27

又唔可以咁講, D學生係努力過至有成績的
不過EDB為左防止學校賺錢, 好多年前已經限制左學校"賣"校服同課程俾學生, 一定要AT COST (因為以前公司都有攪幼稚園所以知D), 但YORK校長自己又係"課外活動公司老闆", 自己提供課程俾自己學生, 鐘意開咩價都得!
難得D家長明知, 又認為無問題, 佢地話反正出去讀都要錢架啦! 真係DIE HARD FANS
原帖由 bchi 於 10-9-30 10:29 AM 發表

作者: hui3328    時間: 10-9-30 11:39

不過香港有個好奇怪的現像. 辦得最好的都是基督教和天主教學校. 佛教學校基本上沒人去讀, 有幾間面臨被殺校. 香港的佛教徒數量應不會少於基督教及天主教. 但佛教學校為何門庭冷清呢?

原帖由 mocha 於 10-9-30 11:21 發表
如果真係咁有關係,咁係應該只係收該宗教背景的學生.

唔係比有宗教背景有多d分,做得統一派位, 最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果真係咁冇宗教背景d學生,係呢d學校點好?

況且,個小朋友咁細. 佢可 ...

作者: jeremyphlam    時間: 10-9-30 11:43

原帖由 kalongma 於 10-9-30 11:19 發表
唉 !!!!! 真蓋嘆現今社會變成咁 ??? 為人父母者乜吾係應以身作則教道小朋友...真係吾明,個5分真的可以令父母做出如此歪理的行為,更無法相信學校會配合....真可悲...有這樣的父母及學校... ...

大把人為了個五分走去上堂受浸,為求目的不擇手段!
作者: hellojl    時間: 10-9-30 12:13

原帖由 bchi 於 10-9-30 10:29 發表

是真的? 你從何得知?

我幾个朋友响道讀, 小朋友d 英文真係ok的, 當然父母有再extra train la. 除非我d朋友固意唔講, 我從未聽佢地提過.

上大陸考, 係因為之前HK唔比細過5歲的小朋友考, 咁佢地就send d 小 朋友返去佢地東莞/深圳 d國際kg 考.  目的就係响K2考到starter, 方便小朋友考p1.

但現在HK 都比5歲的小朋友考, 咁就唔知佢地仲會否arrange d 小朋友上去考.
作者: hellojl    時間: 10-9-30 12:17

原帖由 hui3328 於 10-9-30 11:39 發表
不過香港有個好奇怪的現像. 辦得最好的都是基督教和天主教學校. 佛教學校基本上沒人去讀, 有幾間面臨被殺校. 香港的佛教徒數量應不會少於基督教及天主教. 但佛教學校為何門庭冷清呢?

...

咁講真, 家長都係睇數字ga 啫, 上水鄧顯 (道教中學) d成績咁得, d 家長自然想仔女入.
作者: aiyah    時間: 10-9-30 12:25

可能是佛教不鼓吹物慾及名利的追求,如果教師及學生均成功追隨此教義,則學生(不論多優秀)在畢業後均未必意在社會及商場上追度成功和知名,學校欠缺一些有名人士之畢業人,又如何吸引這一代為子女追求卓越的家長呢?

我沒宗教信仰,以上只是個人觀察。佛教的確有許多教徒,但以教低調的,不少亦是在名利場角逐一番後才信奉的。

原帖由 hui3328 於 10-9-30 11:39 發表

...

作者: hellojl    時間: 10-9-30 12:29

唔係比有宗教背景有多d分,做得統一派位, 最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.

況且,個小朋友咁細. 佢可 ...

个人覺得冇制度係公平的, 所以至會响第1 round 比同宗教的加分啫. 而round 2 就大抽獎.

最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果淨係比同宗教的小朋友讀, 而唔比其他冇宗教背景的小朋友擇, 咪仲唔公平.

正如父母, 兄姐畢業都有5分. 相信理念都係話父母認同學校理念而加分.

但我純个人看法, 父母, 兄姐畢業加分更比相同宗教無聊law. 因父母都畢咗業二三十年la, d 校長老師都可能退哂休, 教學理念改哂
作者: wiscara    時間: 10-9-30 12:39

jeremyphlam,
我都想知邊一間呀,thx~~

其實校方、教區係咪都知有呢d情況架呢?

作者: TelleTelleMom    時間: 10-9-30 12:40

係以身作則架---不過係差嗰面
原帖由 kalongma 於 10-9-30 11:19 發表
唉 !!!!! 真蓋嘆現今社會變成咁 ??? 為人父母者乜吾係應以身作則教道小朋友...真係吾明,個5分真的可以令父母做出如此歪理的行為,更無法相信學校會配合....真可悲...有這樣的父母及學校... ...

作者: jeremyphlam    時間: 10-9-30 12:45

原帖由 wiscara 於 10-9-30 12:39 發表
jeremyphlam,
我都想知邊一間呀,thx~~

其實校方、教區係咪都知有呢d情況架呢?

Pls check PM.

另一個有趣問題,我今日先知Y記係名幼稚園!
作者: wiscara    時間: 10-9-30 12:51

thx~~
Y記係「出」名「吸水」幼稚園
作者: siumao    時間: 10-9-30 12:55

況且,個小朋友咁細. 佢可能對個宗教都未識.點可段定佢真係相信呢個宗教.如果真係要比分,我覺得比家長,父母一直都係該教的教的人為合理. 但我始終唔覺得合理要有呢5分.

極之同意!

作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-30 13:13

間學校咁做, 真係好可恥. 信教係為左信仰, 雖然仍然有很多家長為左多5分會做天主教徒, 慕道照去, 照領洗, 但攪掂後會否真係如常望彌撒或去做崇拜真係天曉得, 但人地起碼有付出.

而家Y記咁樣擺明係覺得錢係解決到所有問題.

講真, D家長唔會理個動機的, 只係FOCUS ON 個結果, 間學校帶頭做D咁既野, 真係害死自己.

不喜勿插.
作者: Yanamami    時間: 10-9-30 13:31

Y記令我想起「十蚊雞」, 花生、茶、芥、咸酸菜, 一律族樣計$, 理單一d都唔平.
作者: TelleTelleMom    時間: 10-9-30 13:36

Deleted
作者: dlmcdlcl    時間: 10-9-30 13:38

想當年都考到, 學費2千幾, 但埋單多數要5千......真係讀唔起.

另外, 佢咁樣做衰左個名, 會唔會好似酒樓咁, 改名推牌再來.....

原帖由 Yanamami 於 30-9-2010 01:31 PM 發表
Y記令我想起「十蚊雞」, 花生、茶、芥、咸酸菜, 一律族樣計$, 理單一d都唔平.

作者: pandabonita    時間: 10-9-30 14:03

大抽獎公平與否,見仁見智la.

如果沒有自行派位但有小部份舊生有同學校有保持聯絡而得到學位,那不是更不公平嗎

原帖由 hellojl 於 10-9-30 12:29 發表

个人覺得冇制度係公平的, 所以至會响第1 round 比同宗教的加分啫. 而round 2 就大抽獎.

最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果淨係比同宗教的小朋友讀, 而唔比其他冇宗教背景的小朋友擇, 咪仲唔公平. ...

作者: Geni    時間: 10-9-30 14:17

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-30 13:38 發表
想當年都考到, 學費2千幾, 但埋單多數要5千......真係讀唔起.

另外, 佢咁樣做衰左個名, 會唔會好似酒樓咁, 改名推牌再來.....

會唔會因為呢件事而做衰o左個名, 真係見仁見智, 因為真係有d家長想搵呢d咁多"門路"o既學校都唔奇, 都係各取所需嗻~~~
作者: bchi    時間: 10-9-30 14:22

原帖由 hellojl 於 10-9-30 12:13 PM 發表

是真的? 你從何得知?

我幾个朋友响道讀, 小朋友d 英文真係ok的, 當然父母有再extra train la. 除非我d朋友固意唔講, 我從未聽佢地提過.

上大陸考, 係因為之前HK唔比細過5歲的小朋友考, 咁佢地就send d 小 朋友 ...

我朋友個仔係果度讀, 佢當然有努力, 有串佰幾個生字去考, 不過d 盾係可以用錢買多d 咁啊.

呢間野我好唔鍾意, 事關我小朋友k2 果年, 由朋友介紹下話yxxk 有cambridge 讀, 其他學校小朋友都可以去返, 比 $$$$$ 之嘛, 就group埋一齊去聽校長講解一下點解要去佢地度學cambridge.
唔聽尤至可, 一聽, 佢不斷踩其他幼稚園, 學術性低, 我地yoxk d 小朋友呀, 個個點叻點叻, 我地目標唔係考tsl,等大抽奬 我地唔放在眼內, 我地目標係做插班生, 插咩呀 ?? 插喇沙, 插男拔, 女拔 !! 你地要考到呢d 學校, 冇得揀, 一定要立即轉校黎我地呢度讀 !!!
嘩, 聽得我呀, 邊有咁踩人地其他幼稚園咁抬高自己架, 但又話時話, 真係有人立即轉校架bor.. 所以, 有呢d 學校, 一定有果d 父母, 各有所求. :;pppp:
作者: eatcookies    時間: 10-9-30 14:28

原帖由 Geni 於 10-9-30 14:17 發表

會唔會因為呢件事而做衰o左個名, 真係見仁見智, 因為真係有d家長想搵呢d咁多"門路"o既學校都唔奇, 都係各取所需嗻~~~

當然明白每個家長有唔同嘅價值觀,可能Y記因為今日嘅事明年排長龍呢。

不過我知道天主教會都唔係傻嘅,已經有做野來打擊假領洗呢樣野,例如小朋友如果父母唔係教徒唔比領、過左3歲又唔比領之類,或者而家應該禁埋外地領洗小朋友攞分了。
作者: jeremyphlam    時間: 10-9-30 14:48

原帖由 eatcookies 於 10-9-30 14:28 發表

當然明白每個家長有唔同嘅價值觀,可能Y記因為今日嘅事明年排長龍呢。

不過我知道天主教會都唔係傻嘅,已經有做野來打擊假領洗呢樣野,例如小朋友如果父母唔係教徒唔比領、過左3歲又唔比領之類,或者而家應該禁埋外地領洗 ...

咪玩啦,一向個名都唔係好,呢次之後.....
作者: ICbaby    時間: 10-9-30 14:56

Commercial  KG~
作者: jpang0107    時間: 10-9-30 15:02

我慶幸上年最後決定唔比呀囡讀..唔係叫呀囡起呢d甘既利慾薰心, 價值觀捻曲既環境下成長, 我真係怕害左呀囡.

係咩, 佢地好多學生入到喇沙, 男拔, 女拔咩..唔見bk好多人講既?

不過今次上晒報紙, bad image, 佢地d學生去考私小, 都唔知會唔會有影響tim.
作者: ICbaby    時間: 10-9-30 15:03

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 11:43 發表

大把人為了個五分走去上堂受浸,為求目的不擇手段!

good point : 為求目的不擇手段!!!!

咩身教 ! 講一套 ! 做一套 !
作者: ZeroM    時間: 10-9-30 15:08

聽講今年K1開學重要比多$6000, 但係又吾講用嚟做嘜, 同埋又吾知有無得refund當吾讀.
作者: rabbitann    時間: 10-9-30 15:31

jpang0107, 我諗d小學校長唔會好似你睇事情睇得甘膚淺, 一定會根據d小朋友o既能力/表現去定收生準則o既. 你唔需要甘擔心, 你個女都唔係york讀, 你個女一定會考到一間好o既小學.  

原帖由 jpang0107 於 10-9-30 15:02 發表
我慶幸上年最後決定唔比呀囡讀..唔係叫呀囡起呢d甘既利慾薰心, 價值觀捻曲既環境下成長, 我真係怕害左呀囡.

係咩, 佢地好多學生入到喇沙, 男拔, 女拔咩..唔見bk好多人講既?

不過今次上晒報紙, 甘bad image, 佢地 ...

作者: jj_hk    時間: 10-9-30 16:31

It is very upset to hear of such news. I really hope it wont happen anymore.
BTW i would appeal that we DO NOT comment any more on the concerned school as it would harm so much to the students and and their parents; just thk about if we are one of parents having kids studying there. PLEASE DO STOP!!!
作者: Yanamami    時間: 10-9-30 16:39     標題: 回覆 8# bchi 的文章

學校就係要搵d同自己有相同「教育理念」o既家長囉.
作者: thomasha    時間: 10-9-30 17:02

I believe:

1. The P1 allocation system needs to be refined in regard of religion.  There should be a time limit for the parents' joining the same religion, e.g. the parent must have been baptised at least 3 years before the application date. This can probably largely eliminate those parents who only join a religion for the 5 marks.

2. The diocese and other churches should clearly state the requirements for acceptance of baptism to prevent any wrongful or misleading courses or procedures.

3. Although the school claims that it did not organise the course, they should have knowledge of the course and about whether it is permitted under existing regulations before providing the venue and assistance to the organisers.  They are either negligent (in case they don't know details about the course) or collaborators (in case they know the details), meaning that they are responsible one way or another.

To parents of the kindergarten who are reading this thread, I want to emphasise that I am just confronting the management of the school for this incident, and am in no way doubting the quality of education provided by the kindergarten.  I am sure parents can form their own judgement based on their experience with the kindergarten - we are outsiders for that matter.
原帖由 jj_hk 於 10-9-30 16:31 發表
It is very upset to hear of such news. I really hope it wont happen anymore.
BTW i would appeal that we DO NOT comment any more on the concerned school as it would harm so much to the students and and ...

作者: hui3328    時間: 10-9-30 17:24

約克幼稚園被指辦收費領洗班
(星島)2010年9月30日 星期四 13:45

約克英文小學暨幼稚園被指開辦天主教教義速成課程,並且向報讀的學生及家長收費。校方指活動是家長組織籌辦,而天主教香港教區發表聲明,指有關課程與教區無關。
教區發表聲明,表示有家長查詢,指九龍區一間幼稚園上星期舉辦的簡介會中,聲稱可以為非天主教徒的學生和家長開辦速成班,講述天主教義,之後會有神父為他們洗禮,學生和家長分別收費2000多和3000多元。據悉上述課程是為了幫助一些未入教的學童,日後能夠以教徒的身分升讀天主教小學。
教區的聲明強調,從來沒有開辦速成課程,而目前的政策,為準備成人或者小童領洗入教的慕道班,又或者是主日學都毋須收費。
位於九龍塘的約克英文小學暨幼稚園回應時表示,慕道活動是由家長自發組織,學方只是負責借出場地及行政上支持。而據校方了解,慕道活動後,家長可以自行到所屬教區進行評核,再由教區神父決定是否適合領洗,費用由家長會支付,扣除導師費用及行政開支,餘款會用於教會奉獻,校方會直接向教區作出交代。
而教育區表示,至今未收到有家長投訴,正向學校了解事件。

原帖由 thomasha 於 10-9-30 17:02 發表
I believe:

1. The P1 allocation system needs to be refined in regard of religion.  There should be a time limit for the parents' joining the same religion, e.g. the parent must have been baptised at  ...

作者: homama1168    時間: 10-9-30 17:31

Dear parents,

就前年臨小一入學伸請分配學位, 馮校長親口教家長借地址, 我心想咁都得, 堂堂一個教長, 竟然叫家長做犯法的事’我真的很鱷然她會說出這番話 ??

Shame on her.
作者: Geni    時間: 10-9-30 17:33

原帖由 thomasha 於 10-9-30 17:02 發表
I believe:

1. The P1 allocation system needs to be refined in regard of religion.  There should be a time limit for the parents' joining the same religion, e.g. the parent must have been baptised at  ...

其實邊d申請人可以得到o個5分宗教分其實已經交o左俾收生小學自己去決定. 好多學校都知道有好多家長用盡方法去得呢5分, 所以各家學校自己都定o左d唔同o既準則去俾分, 例如你所講o既領洗時間, 堂區, 證明文件o既可靠性等等.
作者: thomasha    時間: 10-9-30 17:45

Thank you for your information.

According to what I read from the documents (e.g. the "Notes on completion of the application form"), EDB lets schools decide whether a certain religion is the same religion of the school.  I am not sure if EDB delegates the full power to schools to decide whether any candidate is entitled to the 5 marks or not.

For example, I suppose all schools will (and should) verify the authenticity of baptism certificates submitted.  Do the schools have authority to decide on how many years the parent and/or the children have to be baptised for entitlement of the 5 marks?  Is the basis the same across the board (objective), or can the school exercise discretion (subjective)?  Are all schools transparent on this?

It would be strange to apply a school-based approach in a universal allocation system.  Any subjectivity can give rise to controversies.
原帖由 Geni 於 10-9-30 17:33 發表

其實邊d申請人可以得到o個5分宗教分其實已經交o左俾收生小學自己去決定. 好多學校都知道有好多家長用盡方法去得呢5分, 所以各家學校自己都定o左d唔同o既準則去俾分, 例如你所講o既領洗時間, 堂區, 證明文件o既可靠 ...

作者: Geni    時間: 10-9-30 18:11

原帖由 thomasha 於 10-9-30 17:45 發表
Thank you for your information.

According to what I read from the documents (e.g. the "Notes on completion of the application form"), EDB lets schools decide whether a certain religion is the same re ...

edb的確係由得各家學校各施各法, 如果你打去edb問宗教分點計佢都係會叫你自己打去學校問. 有d學校只接受小朋友領洗超過3年, 有基督教學校只接受自己堂區o既教徒, 睇得好嚴, 但又有d學校只要父或母係教徒就得, 有d基督教學校甚至肯俾o個5分俾天主教徒....
作者: thomasha    時間: 10-9-30 18:39

Very frustrating and bothersome for parents indeed.  It means parents have to ask each of the schools applied for for their precise criteria on this religion factor.  I hope most parents, especially those taking advantage of this factor, have enquired all these details before submitting the application form.
原帖由 Geni 於 10-9-30 18:11 發表

edb的確係由得各家學校各施各法, 如果你打去edb問宗教分點計佢都係會叫你自己打去學校問. 有d學校只接受小朋友領洗超過3年, 有基督教學校只接受自己堂區o既教徒, 睇得好嚴, 但又有d學校只要父或母係教徒就得, 有d ...

作者: thomasha    時間: 10-9-30 18:54

(Extracted from HK Yahoo news)
約克幼稚園決定退款給慕道班家長
(商台)2010年9月30日 星期四 17:58

九龍塘約克英文小學暨幼稚園被指舉辦收費的慕道課程,香港天主教教區認為,行政處理不妥善指,慕道活動及主日學需經所屬堂區批准,及不應收費,幼稚園總校長馮譚淑賢表示,校方接納指示,已要求家長組織退還相關費用,不過,她未有回應為何繳交慕道班費用的支票收款人,是由校長有份做董事的公司。
作者: Yanamami    時間: 10-9-30 19:31

原帖由 homama1168 於 10-9-30 17:31 發表
Dear parents,

就前年臨小一入學伸請分配學位, 馮校長親口教家長借地址, 我心想咁都得, 堂堂一個教長, 竟然叫家長做犯法的事’我真的很鱷然她會說出這番話 ??

Shame on her. ...

作者: hui3328    時間: 10-9-30 20:48     標題: 回覆 2# thomasha 的文章

呢間嘢都係好商業化的"掠水"幼稚園!
作者: boilermaker    時間: 10-9-30 21:04

Mrs Fung向水魚(家長)收錢的橋一向都曾出不窮﹐想不到這次竟然這樣走火入魔﹗
作者: overview    時間: 10-9-30 21:07

間幼稚園最近好似好等錢洗, 又開國際班, 又要家長買debenture, 而家仲攪單咁既嘢.

臨近考小學, 最驚會連累埋家長, 已為入讀既學生都係為走捷徑, 真係多得york唔小.
作者: ssskwan    時間: 10-9-30 21:49

It is ok for schools to adopt different bases as long as an individual school apply its basis consistently since parents may only apply for one school at this stage.

原帖由 thomasha 於 10-9-30 17:45 發表

According to what I read from the documents (e.g. the "Notes on completion of the application form"), EDB lets schools decide whether a certain religion is the same re ...

作者: ssskwan    時間: 10-9-30 21:51

Parents can only apply for one school at this stage.  The number of schools they shortlist, i.e. the scope of their research, should be limited.

原帖由 thomasha 於 10-9-30 18:39 發表
Very frustrating and bothersome for parents indeed.  It means parents have to ask each of the schools applied for for their precise criteria on this religion factor.  I hope most parents, especially t ...

作者: thomasha    時間: 10-9-30 22:35

Yes, before they make a decision on which school to apply, they need to do some research on this.

As any school in other districts can be applied for, and Catholic/Christian schools are hits, I'm sure parents will still have to make enquiries here and there and decide on which school to apply for.
原帖由 ssskwan 於 10-9-30 21:51 發表
Parents can only apply for one school at this stage.  The number of schools they shortlist, i.e. the scope of their research, should be limited.

作者: thomasha    時間: 10-9-30 22:39

Maybe each school should publish the precise requirement without having parents to call the school to ask - this will improve transparency.
原帖由 ssskwan 於 10-9-30 21:49 發表
It is ok for schools to adopt different bases as long as an individual school apply its basis consistently since parents may only apply for one school at this stage.

作者: homama1168    時間: 10-9-30 22:52     標題: 回覆 3# overview 的文章

Hello,

唔知有無Y0RK家長有以下同感 :

1. 馮太句ロ頭繟,就係 Ling-a-Ling, 今次她會唔會 Ling-a-Ling lar

2. 毎次家長會都聽到她讚不絶口個仔點巴閉, 邉有父母會對咁多人面前講,重係次次都講 。
作者: Kittymummy    時間: 10-10-1 03:04

睇到呢個topic, 我突然諗起舊年 or 前年有個bk mami 開topic 話叫屋企個姐姐帶佢個小朋友去philippines 受洗, 目的係果5分. 當時我仲比呢個mami 好惡咁話返我轉頭 (當時我只係話佢唔誠實), 又話唔係做左傷天害人既事, 信仰係可以受洗完慢慢咁佢陪養返黎....etc. 點解學校咁商業化 ? 咪因為d家長想走捷徑lor. (sorry, 只係個人意見)
作者: thomasha    時間: 10-10-1 03:35

世風日下...難怪而家d夫婦都唔係咁想生小朋友。

總而言之,種瓜得瓜,種豆得豆。

或者諗諗可否o係監管o既層面做d功夫,杜絕呢d行為,例如規定有信仰o既父母一定要已經受洗/受浸一定的年期,確保信仰已植根於他們心內,咁樣先至係"同信仰"有分o既原意。

其實呢方面仲牽涉現時校本自決給分vs一刀切監管問題,未必可以好易解決,但最少可以做d工夫。
原帖由 Kittymummy 於 10-10-1 03:04 發表
睇到呢個topic, 我突然諗起舊年 or 前年有個bk mami 開topic 話叫屋企個姐姐帶佢個小朋友去philippines 受洗, 目的係果5分. 當時我仲比呢個mami 好惡咁話返我轉頭 (當時我只係話佢唔誠實), 又話唔係做左傷天害人既事 ...

作者: weiwai    時間: 10-10-1 05:24

真係好心痛, 洗禮己成為入學工具

作者: hui3328    時間: 10-10-1 07:32

斂財辦慕道班 教局發強硬聲明
約克面臨起訴2010年10月01日

【本報訊】為了 5分宗教分讓子女入讀天主教名校,家長不惜代價。約克教育機構旗下三間幼稚園深明家長算盤,舉辦保證領洗的「天價」慕道班,所有收費存入校長及校監夫婦名下的私人公司戶口,若課程滿額可穩袋 30萬,校方未有理會斂財指控,至今未曾交代款項用途,昨天只承認「行政處理未盡妥善」。

教育局昨晚罕見地發表措詞強硬的聲明回應約克懷疑斂財事件。發言人表示,已清楚提示約克不得收取教育局收費證明書上的費用總額以外的任何款項或學費,否則屬觸犯《教育規例》,局方不排除發出警告和提出起訴,一經定罪最高可判罰款五萬元和入獄一年。該局昨晨收到一名家長來電查詢;警方暫未收到家長報警求助。

課程收款人是學校管理層約克向教育局解釋時,聲稱慕道班和主日學課程由家長自發開辦,又指課程仍屬諮詢和籌備階段。該校總校長馮譚淑賢昨午在校外宣讀聲明,表示已跟天主教香港教區副主教陳志明會面,指「陳副主教聽過校方解釋後,對家長參與慕道活動表示歡迎,但認為建議中的行政處理卻未盡妥善」,又表示家長完成課程後可自行到所屬堂區評核,由神父決定是否適合領洗。
馮太又稱,校方已應陳志明要求,促請家長組織將所有支票退回家長,並與所屬天主教堂區保持密切聯絡,其間沒有回答記者提問,亦沒有回應最初為何收取款項,以及款項的用途。

校方一而再企圖與課程撇清關係,但課程的收款人正是學校管理層本身。根據家長提供的通告,上面白紙黑字寫明課程是校方因應有家長憂慮沒有宗教背景,難以入讀心儀學校而開辦,又指「校方已與有關的宗教團體:天主教教會聯絡」,通告又指,家長完成課程後,可於 2012年復活節領洗,並無提及要再由教區神父評核才可以領洗的字眼。最關鍵的,是費用是交回校務處,支票抬頭是校長及校監擔任董事的永貴國際有限公司。

絕口不提「聘請」神父說法
該校早前舉行簡介會,表示將「聘請」神父到該校任教,協助學生領洗取得宗教分入讀心儀天主教小學,每名學童收費 2,160元,家長則需繳付 3,255元,名額 60人;校方指家長才是「搞手」。

根據教會的分區安排,該校屬聖德肋撒堂範圍,若舉辦慕道班或主日學,均需向該堂登記。該堂主任司鐸駱鏗祥神父說,從沒聽聞約克開班的消息,又不同意學生或家長完成課程後才到堂區評核能否領洗的做法,「到領洗先嚟聯絡我哋?唔一定可以畀佢領洗 o架喎,我哋堂區本身日日都有慕道班 o架,佢哋想學,堂區隨時歡迎佢哋」。他又指約克以教會名義開班收費,是「逼教會食死貓」。
對約克昨日絕口不提「聘請」菲律賓籍神父的說法,有教會人士非常不滿,認為校方必須作出澄清,否則是誹謗教會。

領洗風波未解疑團•課程最初為何收取費用?款項用途為何?

•校方指課程屬諮詢和籌備階段,為何收取家長費用?

•校方指課程由家長組織主辦,但為何繳費支票抬頭是校長及校監共同擁有的公司?

•被校方指為「幕後主腦」的家長組織為何至今未有現身澄清?

•為何校方至今絕口不提「聘請」菲律賓籍神父的說法?

•為何給家長的通告中並無提及要「由教區神父評核才可以領洗」的字眼?

原帖由 weiwai 於 10-10-1 05:24 發表
真係好心痛, 洗禮己成為入學工具  

作者: shootingstar    時間: 10-10-1 07:34

原帖由 Kittymummy 於 10-10-1 03:04 發表
睇到呢個topic, 我突然諗起舊年 or 前年有個bk mami 開topic 話叫屋企個姐姐帶佢個小朋友去philippines 受洗, 目的係果5分. 當時我仲比呢個mami 好惡咁話返我轉頭 (當時我只係話佢唔誠實), 又話唔係做左傷天害人既事 ...

今日睇蘋果日報, 喇沙校長話有家長持"非本地領洗紙", 申請今年的自行派位, 又話校方會自行評估是否給與5分.

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和查證.
作者: shootingstar    時間: 10-10-1 07:35

今日睇蘋果日報, 喇沙校長話有家長持"非本地領洗紙", 申請今年的自行派位, 又話校方會自行評估是否給與5分.

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和查證.
作者: hellojl    時間: 10-10-1 08:23

原帖由 shootingstar 於 10-10-1 07:35 發表

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和 ...

copy from 華仁website:

申報與學校有相同宗教信仰:
如申報與學校有相同宗教信仰,申請人必須為天主教徒,須出示本港領洗紙的正本及影印本。
※ 如申請人在海外領洗,父母其中一人必須為天主教徒,須出示父親/母親領洗紙的正本及影印本,同時須出示堂區主日學證明書,證件需待校方與教區核實。
作者: Yanamami    時間: 10-10-1 10:51

上得山多終遇虎.

原帖由 boilermaker 於 10-9-30 21:04 發表
Mrs Fung向水魚(家長)收錢的橋一向都曾出不窮﹐想不到這次竟然這樣走火入魔﹗

作者: Ving    時間: 10-10-1 13:16

I think HK Education system is "DEAD" if the government still don't do anything to stop this atmospher even the media disclose on this..
作者: Kittymummy    時間: 10-10-1 13:40

其實我唔明白, 點解家長們咁鍾意幫小朋友搵教會學校 ? 我就唔想叫亞女讀多科, 所以從未諗過選擇教會學校.
作者: 梓峰媽    時間: 10-10-1 13:43

作者: maglam1985    時間: 10-10-1 14:29

原帖由 Kittymummy 於 10-10-1 13:40 發表
其實我唔明白, 點解家長們咁鍾意幫小朋友搵教會學校 ? 我就唔想叫亞女讀多科, 所以從未諗過選擇教會學校.

因為好多名校都有宗教背景。

約克間唔中就上報紙, 係負面果隻, 明掠水都去讀,  冇得好講。約克係牟利幼稚園, 但都唔駛賺到咁盡, 個校長撐大眼講大話, 真恥教育界之恥!  我希望警方介入調查有冇欺詐成份, 教區就告佢誹謗!

10年前佢已經係搶錢學校, 督學嚟查時要啲學生走鬼去另一間班房, 等督學走去另一班班房, 就由秘道番嚟, 例如教署只批一班30人, 竟可超收多一倍甚至兩倍, 咁多學生一班, 點可以有好嘅教學質素呀? 所以我冇考呢間學校, 而家個仔已讀初中, 都可以讀天主教名校, 個人觀感覺得讀名幼稚冇乜用, 反而小學緊要啲, 而學生個人努力更重要。

我已十年前向當時的教署(當時未有教育局)投訴呢個不公平的計分制度, 但時至今日,問題仍存在, 教育局應就今次事件, 重新釐訂計分制度。 其實有宗教背景的學校應揾一啲沒有宗教信仰的學生先啱, 因為咁先可以吸納多啲信徒, 如果好似而家咁, 只吸納咗不知所謂嘅"偽教徒"
作者: venuscc    時間: 10-10-2 01:32

我曾經聽過一位小朋友剛入讀約克幼稚園嘅家長講,“乜都唔緊要,最緊要間學校[好],個女又學到野咪得羅!”當時我好奇怪,乜間學校好好咩?真系學到好多野?(以前唔系好清楚學校系點)而家終於明白,原來間野系咁“好”,唔單只教小朋友,仲教埋家長做野,真系可以“學到”好多“野”呀!
不過我就唔想個女同自己學呢啲野啦!
作者: waiyuet    時間: 10-10-2 10:51

I agreed your opinon.
原帖由 maglam1985 於 10-10-1 14:29 發表

因為好多名校都有宗教背景。

約克間唔中就上報紙, 係負面果隻, 明掠水都去讀,  冇得好講。約克係牟利幼稚園, 但都唔駛賺到咁盡, 個校長撐大眼講大話, 真恥教育界之恥!  我希望警方介入調查有冇欺詐成份, 教區就告 ...

作者: ahtan    時間: 10-10-2 13:04

原帖由 thomasha 於 10-10-1 03:35 發表
世風日下...難怪而家d夫婦都唔係咁想生小朋友。

總而言之,種瓜得瓜,種豆得豆。

或者諗諗可否o係監管o既層面做d功夫,杜絕呢d行為,例如規定有信仰o既父母一定要已經受洗/受浸一定的年期,確保信仰已植根於他們心內,咁樣先至 ...

The parents who are doing "baptism" for applying to school purpose is lying to GOD and to themselves. It is a very personal choice and if they choose to lie to God, I think they are paying a very high price for their actions. Having said that, maybe there are parents who originally wanted to learn about God for applying to school purposes but have truly believed at the end. God has different ways of touching people's hearts and he does it at his own time.
作者: DaddyX    時間: 10-10-2 20:54

作者: thomasha    時間: 10-10-2 21:13

On the spiritual side, I agree.  Parents will face consequences of their actions.

However, we should also address to the practical problems regarding P1 places allocation.  Parents should be deterred from entering a religion for P1 applications by some means, in order to treat applicants more fairly.
原帖由 ahtan 於 10-10-2 13:04 發表

The parents who are doing "baptism" for applying to school purpose is lying to GOD and to themselves. It is a very personal choice and if they choose to lie to God, I think they are paying a very hi ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5