教育王國

標題: Finished KTS interview [打印本頁]

作者: kalongma    時間: 10-10-8 12:10     標題: Finished KTS interview

good impression on their arragement... only take half hour for whole process...and feel comfortable on their campus
作者: pandabonita    時間: 10-10-8 12:13

what is " KTS"?
作者: kc_01k    時間: 10-10-8 12:14

原帖由 kalongma 於 10-10-8 12:10 發表
good impression on their arragement... only take half hour for whole process...and feel comfortable on their campus

agree.  dunno my son was fullfill the interview.....................

hope we can get admitted.  
作者: cecichan    時間: 10-10-8 12:15

kts 是一間很好的學校,祝你們成功!
作者: cpcog    時間: 10-10-8 12:15

The campus there is really nice.

We will not go to the interview because I suppose it is not in a game format.

KTS is Kowloon Tong Primary School.
作者: cecichan    時間: 10-10-8 12:17

原帖由 pandabonita 於 10-10-8 12:13 發表
what is " KTS"?

kts 即是 (九龍塘學校)
作者: kc_01k    時間: 10-10-8 12:22

原帖由 cpcog 於 10-10-8 12:15 發表
The campus there is really nice.

We will not go to the interview because I suppose it is not in a game format.

KTS is Kowloon Tong Primary School.

exactly, all questions is focus on academic question.

I've learned from my child, teachers was not arranged them to play lego/puzzle, and only drawing, my son was asked to draw a dog.
作者: cpcog    時間: 10-10-8 12:24

Does your child enjoy the interview then?
One of my student's brother is studying there and he is quite happy and relaxing for school l ife in my mind.

原帖由 kc_01k 於 10-10-8 12:22 發表

exactly, all questions is focus on academic question.

I've learned from my child, teachers was not arranged them to play lego/puzzle, and only drawing, my son was asked to draw a dog.

作者: kc_01k    時間: 10-10-8 12:37

原帖由 cpcog 於 10-10-8 12:24 發表
Does your child enjoy the interview then?
One of my student's brother is studying there and he is quite happy and relaxing for school l ife in my mind.

so so......... he is not very get exited while he finished the interview, just general mood.   May be that is totally different type from his kindergarten's and the interview was not a game format, face to face  conversation is always more serous for him.  
作者: juliehkbb    時間: 10-10-8 13:33     標題: 回覆 1# kc_01k 的文章

My daughter appeared dull and flat after finishing the interview. She didn't enjoy at all and didn't like the school. She felt bored and hot as she needed to wait for long time outside the classroom before the interview. She said that she was asked to draw a picture after the consequence of the previous 3 pics and she had drawn a ghost. Oh my God!
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-8 13:37

我仔要畫狗呀~ 佢話有10分鐘時間畫, 但佢一向都唔愛畫畫, 所以佢5分鐘就畫完.

另外, 都有話會問英文, 都係SIMPLE ENGLISH, 又有加數.

但我仔唔肯講詳情, 激C, 不過, KTS 唔係最想入既, 都係平常心咁同佢預備.
作者: share123    時間: 10-10-8 13:50

原來真系半小時搞掂,真系好啦!!趕得切走下一場
作者: kc_01k    時間: 10-10-8 13:52

原帖由 juliehkbb 於 10-10-8 13:33 發表
My daughter appeared dull and flat after finishing the interview. She didn't enjoy at all and didn't like the school. She felt bored and hot as she needed to wait for long time outside the classroom b ...

however, from another perspective, yr daughter is very creative.  
作者: 愚人    時間: 10-10-8 14:06

我個仔畫野慢過人, 畫唔駛, 老師都比佢講個埋. 我個仔係減數.
我估考佢地廿分鐘都無, 都幾兒戲.
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-8 14:09

係呀, 都算快. 但快有快好....^^

我覺得佢同YW FIRST IN 差唔多

原帖由 愚人 於 8-10-2010 02:06 PM 發表
我個仔畫野慢過人, 畫唔駛, 老師都比佢講個埋. 我個仔係減數.

作者: 愚人    時間: 10-10-8 14:18     標題: 回覆 1# dlmcdlcl 的文章

yw 係等得耐, 跟本就係考小朋友耐性.

kts 就係快d 考完, 趕比下一個小朋友考
作者: 戀仔狂    時間: 10-10-8 16:01

我仔都係今日in呀, 佢由入去到出返黎用左50分鐘, 佢話係入面等左好耐.........
我唔知有畫畫, 阿仔冇講呀, 但佢話有英文生子要填返d missing letter囉.......
佢話有好多問題佢都唔識......不過佢盡左力就算啦.....唔強求啦......

作者: serser    時間: 10-10-8 16:59

according to ma daughter:

1) Simple questions in chinese.
2) Calculation - but i don't really understand what she was talking about since my daughter only knows simple addition!
3) English questions - again i couldn't figure out what the teacher asked coz my daughter said she didn't really understand either!
4) Fill in the missing letter of the word BIRD.
5) Drawing + telling a story (in chinese) - there were 4 boxes and the teacher asked her to tell what's happening in each one, and asked her to draw the 4th one (which was empty) ...

去到個校舍我同囡囡都好鐘意,覺得好舒服,但聽佢講完成個 interview 過程 ... 覺得應該都凍過水!

作者: ohmama    時間: 10-10-8 17:27

原帖由 kalongma 於 10-10-8 12:10 發表

Yes, agree! 增加了很多好感。
作者: rainy0429    時間: 10-10-8 17:45

我女話好多嘢唔識~
凍過水x2

原帖由 serser 於 10-10-8 16:59 發表
according to ma daughter:

1) Simple questions in chinese.
2) Calculation - but i don't really understand what she was talking about since my daughter only knows simple addition!
3) English questions  ...

作者: jeremyphlam    時間: 10-10-8 17:54

原帖由 愚人 於 10-10-8 14:06 發表

兒戲極都唔夠Paul Boys......
作者: ctytang    時間: 10-10-8 18:25

deleted...

作者: silvia_ng    時間: 10-10-8 19:09

我女都IN左好耐, 但佢冇話要等喎! 先去第一間房畫畫, 都係比左頭三幅圖, 要佢自己畫第四幅既結果。之後轉房, 4個小朋友一齊入去, 每人同一個老師傾計。老師會問中英數, 英文要佢串字。數學係加數, 中文都係問D自己野。

同我同一時間入去既小朋友都出左黎, 但我女都仲要過多十幾分鐘先出返黎。出到去見到同學仔, 佢地IN 10:30都出左, 但我地10:15都係一齊出。好彩去下一間既時間比較多, 唔係就真係趕死我囉...
作者: kc_01k    時間: 10-10-8 20:00

原帖由 silvia_ng 於 10-10-8 19:09 發表
我女都IN左好耐, 但佢冇話要等喎! 先去第一間房畫畫, 都係比左頭三幅圖, 要佢自己畫第四幅既結果。之後轉房, 4個小朋友一齊入去, 每人同一個老師傾計。老師會問中英數, 英文要佢串字。數學係加數, 中文都係問D自己野 ...

原來係要根據前三幅晝第四幅嗎 ? 我仔無講, 可能佢會晝d九唔搭前面八嘅晝都未定.  我只知佢晝咗一隻佢自稱好惡嘅狗.   激c, 呀仔, 好畫唔畫, 畫隻可愛d唔得嘅咩??
作者: ming_1212    時間: 10-10-8 20:36

sorry! deleted
阿囡今日in完之後,非常鐘意呢間學校!
所以真係好擔心!如果考唔到一定好失望呀!

quote]原帖由 cecichan 於 10-10-8 12:15 發表
kts 是一間很好的學校,祝你們成功! [/quote]

作者: kc_01k    時間: 10-10-8 20:47

不過, 我地都係唔好講咁多, 因為有d家長仲未考, 對今日in咗嘅小朋友, 有欠不公.
作者: steve666    時間: 10-10-8 20:52

right!
Although, I don't have chance.
作者: Nancy'BB    時間: 10-10-8 20:58

我仔仔今日in完,佢都話好鍾意呢間學校,之前上佢學校個網頁,睇到佢既校園環境,已經覺得好正,今日終於親身感受到,校園很開揚,地方很乾淨,老師也很友善,如果小朋友係度讀書,一定好開心! 希望小兒有機會入讀!
作者: task    時間: 10-10-8 21:38

請問KTS點去?
我怕的士司機都唔知.  係唔係同中學同一個門口入?

http://bit.ly/9Ouz4e

作者: ohmama    時間: 10-10-8 22:09

原帖由 ming_1212 於 10-10-8 20:36 發表
阿囡今日in完之後,非常鐘意呢間學校!佢話呢度啲老師好好,又友善,又肯教佢野!總之就讚不絕口!仲要有好強嘅心要讀呢間!見到佢咁,真係好希望肯收啦!

佢話中文考讀字,有一個詞語唔識,就係「舉辦」,佢同老師講:對唔住!我未學過,你可唔可 ...

真係多謝你既解釋; 我個女都有同我講飛機題睇日期, 聽到我一頭霧水.
作者: Camom    時間: 10-10-8 22:16

原帖由 task 於 10-10-8 21:38 發表
請問KTS點去?
我怕的士司機都唔知.  係唔係同中學同一個門口入?

http://bit.ly/9Ouz4e

同司機講九龍塘金巴倫道九龍塘小學,近油站附近,隔籬係方方樂趣幼稚園,的士司機應該會明白
作者: kc_01k    時間: 10-10-8 22:44

原帖由 Camom 於 10-10-8 22:16 發表

同司機講九龍塘金巴倫道九龍塘小學,近油站附近,隔籬係方方樂趣幼稚園,的士司機應該會明白

係呀, 我今日搭的士, 同司機兩個都係唔知正確位置, 差D遲到, 我唔知係咪緊張得制, 明明又唔係第一次去, 我UP極都UP唔倒四角公廁油站對面.   兜多咗10蚊, 不過點知落車時, 司機收少咗我10蚊.  thanks司機
作者: 戀仔狂    時間: 10-10-8 22:56

原帖由 ming_1212 於 10-10-8 20:36 發表
阿囡今日in完之後,非常鐘意呢間學校!佢話呢度啲老師好好,又友善,又肯教佢野!總之就讚不絕口!仲要有好強嘅心要讀呢間!見到佢咁,真係好希望肯收啦!

佢話中文考讀字,有一個詞語唔識,就係「舉辦」,佢同老師講:對唔住!我未學過,你可唔可 ...

in你囡囡o個位老師咁好人既, 真係好呀!
我阿仔都有字唔識, 同老師講 : 唔好意思, 我唔識呀, 你可唔可以教我呀?  o個位老師同阿仔講 : 未教得住
作者: milkonline2    時間: 10-10-8 23:02

未教得住?
原帖由 戀仔狂 於 10-10-8 10:56 PM 發表

我阿仔都有字唔識, 同老師講 : 唔好意思, 我唔識呀, 你可唔可以教我呀?  o個位老師同阿仔講 : 未教得住 ...

作者: TY3388    時間: 10-10-8 23:24

有d家長仲未考, 對今日in咗嘅小朋友, 有欠不公!

作者: TY3388    時間: 10-10-8 23:30

老師唔講其實好啱, 講了父母又share出來, 明天好多小朋友就識答, 對今日in咗嘅小朋友, 有欠不公!

原帖由 戀仔狂 於 10-10-8 22:56 發表

我阿仔都有字唔識, 同老師講 : 唔好意思, 我唔識呀, 你可唔可以教我呀?  o個位老師同阿仔講 : 未教得住 ...

作者: Ivyl    時間: 10-10-8 23:42

家長要填問卷嗎?
作者: silvia_ng    時間: 10-10-8 23:59

原帖由 Ivyl 於 10-10-8 23:42 發表
家長要填問卷嗎?

唔洗
作者: Yanamami    時間: 10-10-9 08:15

上年開始要in家長(2nd in時).

原帖由 Ivyl 於 10-10-8 23:42 發表
家長要填問卷嗎?

作者: ohmama    時間: 10-10-9 10:55

But my daughter told me for sure, no chinsee words to read. How come?
作者: ahchungma    時間: 10-10-9 11:57

They asked different questions to different chilren. Logics, academics, drawing, conversation.......
作者: jansenng    時間: 10-10-10 00:07

But my son told me difficult in chinese reading. It seems to be hopeless..

For me, both the environment of the campus and the arrangement of interview are very nice!
原帖由 ohmama 於 10-10-9 10:55 發表
But my daughter told me for sure, no chinsee words to read. How come?

作者: ABTreasures    時間: 10-10-10 00:28

My girl said:

1) fill in the missing English words => she said she know it.

2) recognise Chinese word => she don't know

3) Subtraction => she don't know..

So academic!!

原帖由 jansenng 於 10-10-10 00:07 發表
But my son told me difficult in chinese reading. It seems to be hopeless..

For me, both the environment of the campus and the arrangement of interview are very nice!

作者: Nancy'BB    時間: 10-10-10 00:30

我仔仔面試問題都話有d唔識答,但係佢話in佢既老師好靚好好人, 希望他有機會入到second in啦,我同老公都好鍾意呢間學校,因為課程好,校風嚴謹,派位好。但kts唔易考入,因為我識得幾位小朋友上年都有in,但只有一個入左second in,但到最後都沒被取錄!
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 00:31

先去第一間房畫四格漫畫既最後結局。頭三幅係話有個男仔拖狗, 之後見到一個女仔行過, 跟住個男仔用隻腳踢隻狗。而當事人話佢第四幅畫了一隻兩隻眼都"X_X"的狗喎...(我聽到都想兩眼XX)

完左第一PART, 去了另一間房, 入面有4個小朋友+4個老師, 單對單問問題。
首先, 佢叫當事人解釋幅畫。又問佢爸爸做咩, 媽媽做咩, 住係邊。英文問圖畫係咩黎 - 佢答DRIVER, 串字: SHE, HE等等。中文讀字 - 但當事人只識個"我"字。數學 - 7-2=?

報告完畢!
作者: ABTreasures    時間: 10-10-10 00:36

My daughter say similar for the drawing part.  The ending also needs her to fill up, which she also draw some "Angry" stuff (the story is similar to yours but not exactly the same!)  I think it is not what the school is looking for.  Even though the first three pictures is doing something "bad", I think the school will expect the children to think some ways to solve out the problem instead of being "Angry"!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 00:31 發表
先去第一間房畫四格漫畫既最後結局。頭三幅係話有個男仔拖狗, 之後見到一個女仔行過, 跟住個男仔用隻腳踢隻狗。而當事人話佢第四幅畫了一隻兩隻眼都"X_X"的狗喎...(我聽到都想兩眼XX)

完左第一PART, 去了另一間房,  ...

作者: lamlam23    時間: 10-10-10 00:38

My daughter said
1.The name of the flower in Chinese --she don't know
2.中文重組句子 --she know
3.Maths Subtraction --she know
4.Introduce herself
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 00:39

原帖由 ABTreasures 於 10-10-10 00:36 發表
My daughter say similar for the drawing part.  The ending also needs her to fill up, which she also draw some "Angry" stuff (the story is similar to yours but not exactly the same!)  I think it is not ...

我呢個係SAD ENDING.....哈哈! 但我聽落覺得好攪笑! 我覺得呀女認為狗仔會比人踏死...而死了的動物雙眼變了交叉!
作者: 戀仔狂    時間: 10-10-10 00:58

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 00:39 發表

我呢個係SAD ENDING.....哈哈! 但我聽落覺得好攪笑! 我覺得呀女認為狗仔會比人踏死...而死了的動物雙眼變了交叉!

我仔畫o個隻狗係喊住返屋企......
作者: prettygirls    時間: 10-10-10 01:35

我囡第一句......我都係喜歡Class XX (幼稚園班別)...........
作者: lamlam23    時間: 10-10-10 01:43

我個女話易過ST.MARGARET
作者: appleng    時間: 10-10-10 02:02

原來果三格故事係咁...我個仔在第4格畫咗個女仔送了一支花比個男仔, 仲加咗個對白:I love u, 個男仔既對白係:I love u to... 個too字串錯咗...
作者: ssskwan    時間: 10-10-10 02:37

原帖由 appleng 於 10-10-10 02:02 發表
原來果三格故事係咁...我個仔在第4格畫咗個女仔送了一支花比個男仔, 仲加咗個對白:I love u, 個男仔既對白係:I love u to... 個too字串錯咗...

作者: ssskwan    時間: 10-10-10 02:40

我覺得你囡囡好MAKE SENSE呀, 而且又可以講到曬個面試過程比你聽, 好叻!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 00:31 發表

作者: joeyma    時間: 10-10-10 16:56

我個囡話佢畫隻狗仔死佐!

佢仲話冇串字冇認中文字。

好驚啊我!
作者: 阿藍    時間: 10-10-10 20:12

我女話好多嘢唔識~
問佢問左D咩佢話唔知...睇黎都冇望
作者: ming_1212    時間: 10-10-10 20:54

我個囡話佢無畫到第4幅圖tim ar...不過佢有講比老師聽, 佢覺得個結局係個男仔知錯啦, 同個女仔say sorry, 跟住個女仔都原諒左佢, 叫佢下次唔可以再咁做啦!
佢話佢唔識點畫落去, 所以同老師講! 雖然阿囡同我講, 個老師反應仍然好好, 保持微笑!
唉, 唔知個老師會唔會加番少少分比佢呢?

而另外考果D佢都好有信心, 話大部分都識哂, 係中文字唔識一個, 但老師亦教埋佢...

真係令人擔心, 因為我同阿囡都好鐘意kts, 佢仲要係非入不可咁tim! 佢係咁同我講佢有信心! 我問佢如果唔收咁點呀? 佢就話問下佢可唔可以比多次機會佢再interview多一次! 小朋友真係天真... kts咁難入, 學校又點會再比多次機會佢試喎....
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-10 22:57

我仔好似畫隻狗咬個男仔隻腳.....V_V

原帖由 joeyma 於 10-10-2010 04:56 PM 發表
我個囡話佢畫隻狗仔死佐!

佢仲話冇串字冇認中文字。

好驚啊我!

作者: applyp1    時間: 10-10-10 23:10

X_X眼 都好有邏輯, 好過我個仔話隻狗咬到女仔隻腳, 仲流咗好多血, 佢話學校有紅色筆架, color到成格都係血....好暴力呀.....

作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 23:31

原帖由 appleng 於 10-10-10 02:02 發表

這可是一個愛情故事呀! so funny!
我d朋友都有唔同故事呢! 所以唔只"死狗"一種。
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 23:32

原帖由 ssskwan 於 10-10-10 02:40 發表
我覺得你囡囡好MAKE SENSE呀, 而且又可以講到曬個面試過程比你聽, 好叻!

但我女中文及數學程度不佳, 應該希望不大! :)
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 23:33

原帖由 applyp1 於 10-10-10 23:10 發表
X_X眼 都好有邏輯, 好過我個仔話隻狗咬到女仔隻腳, 仲流咗好多血, 佢話學校有紅色筆架, color到成格都係血....好暴力呀.....

呢個係"死人故事"...
作者: ohmama    時間: 10-10-10 23:35

我個女個故事係:
有個小朋友, 唔理mami 勸告, 好夜都唔肯瞓覺, 第二朝賴床唔肯起身, 結果趕唔到校巴.
作者: ahchungma    時間: 10-10-11 00:21

same story as my daughter's

原帖由 ohmama 於 10-10-10 23:35 發表
我個女個故事係:
有個小朋友, 唔理mami 勸告, 好夜都唔肯瞓覺, 第二朝賴床唔肯起身, 結果趕唔到校巴.

作者: Charmainetowin    時間: 10-10-11 01:14

原帖由 ohmama 於 10-10-10 23:35 發表
我個女個故事係:

我囡都是這個故事,佢最後畫了一輛的士,話個小朋友轉坐的士喎,非常正路的答案.你們的小朋友又畫呢?我都幾有興趣知道不同的小朋友會有什麼想法?
作者: ahchungma    時間: 10-10-11 02:22

My daughter only drew the kid with a very sad face.

原帖由 Charmainetowin 於 10-10-11 01:14 發表

我囡都是這個故事,佢最後畫了一輛的士,話個小朋友轉坐的士喎,非常正路的答案.你們的小朋友又畫呢?我都幾有興趣知道不同的小朋友會有什麼想法?

作者: HelenHillary    時間: 10-10-11 09:10

我侗女話搭校車時睡著了,沒有下車,獨自困在車裡。要消防員打破窗子來敕她。
作者: Cat108    時間: 10-10-11 13:21

Me too!!my daughter just drew the kid a sad face!!!

原帖由 ahchungma 於 10-10-11 02:22 發表
My daughter only drew the kid with a very sad face.

作者: ssskwan    時間: 10-10-11 13:58

好有時事觸覺, 掂呀!

原帖由 HelenHillary 於 10-10-11 09:10 發表
我侗女話搭校車時睡著了,沒有下車,獨自困在車裡。要消防員打破窗子來敕她。

作者: A8888    時間: 10-10-11 15:07

我囝囝晝左一幅同前一袖差不多, 小女孩仍然訓在車廂內, 即最後沒有人發現她, 最後她死了, 不一樣的結局....  

原帖由 HelenHillary 於 10-10-11 09:10 發表

作者: smallpig    時間: 10-10-11 15:13

我囡囡的版本係一個男孩在海洋公園想排隊玩機動遊戲,但排長龍.....最後佢畫咗個笑嘅男孩子。同埋佢話無認字咭....我好驚呀!
作者: Chickee    時間: 10-10-11 15:49

我打的果位司機叔叔, 係咁話好近好近, 行去都得, 仲教我地回程點行, 原來佢係校友黎架!!

原帖由 kc_01k 於 10-10-8 22:44 發表

係呀, 我今日搭的士, 同司機兩個都係唔知正確位置, 差D遲到, 我唔知係咪緊張得制, 明明又唔係第一次去, 我UP極都UP唔倒四角公廁油站對面.   兜多咗10蚊, 不過點知落車時, 司機收少咗我10蚊.  thanks司機 : ...

作者: LaLa    時間: 10-10-11 15:55

畫畫絕對係我個仔最最最弱的一環, 所以我都費事問佢畫咗 mud 野.  但聽你地咁講都幾深 wor, 大人(即係我自己)都未必識畫!

至於中英數, 佢就話淨係唔識一個中文字.
作者: vnnwi    時間: 10-10-12 17:49

我個仔話只是叫他畫了圖畫就出來, 沒有轉課室, 只問了他的名字, 噢, 他畫畫真係too bad, 連問問題都沒有.....
作者: prettygirls    時間: 10-10-12 19:30

我個囡無問中文字,問7-5, 佢意為係“+“
作者: ming_1212    時間: 10-10-12 22:31

應該唔會無問問題ka! 唔駛咁擔心!
因為我個囡話果日佢諗唔到點畫, 所以無畫到tim...
但阿囡話有6個小朋友, 只有一個小朋友畫左咋! (唔知係咪真...) 老師同佢講唔緊要, 咁你估個結局係點呢? 所以最後阿囡只係講左個結果比老師聽咋!

之後, 老師問佢地問題, 問到好似同佢地傾計咁, 所以有可能你個仔答左都唔覺呢~
阿囡話老師同佢傾計, 問佢叫咩名?
老師拎住D中文字咭, 就問佢有無見過呢? 知唔知點讀呀?
阿女話: 我愛媽媽.
老師問:咁你有無同媽媽講過呢? 係咪節日講ka?
阿囡話:我成日都同媽媽講!因為我真係好愛媽媽嘛~

以上係阿囡講番比我知, 不過當然唔知係咪真? 但聽佢講完就甜在心....  

原帖由 vnnwi 於 10-10-12 17:49 發表
我個仔話只是叫他畫了圖畫就出來, 沒有轉課室, 只問了他的名字, 噢, 他畫畫真係too bad, 連問問題都沒有.....

作者: ohmama    時間: 10-10-12 23:03

原帖由 ming_1212 於 10-10-12 22:31 發表
應該唔會無問問題ka! 唔駛咁擔心!
因為我個囡話果日佢諗唔到點畫, 所以無畫到tim...
但阿囡話有6個小朋友, 只有一個小朋友畫左咋! (唔知係咪真...) 老師同佢講唔緊要, 咁你估個結局係點呢? 所以最後阿囡只係 ...

聽到亞囡咁錫你, 講d咁冧既說話, 學校收唔收都好其次啦! (不過咁識講野, 學校一定收; 尤其如果係女老師)
作者: wealth    時間: 10-10-13 12:07

Anyone know when will annouce 2nd interview result?
作者: Camom    時間: 10-10-13 12:13

原帖由 wealth 於 10-10-13 12:07 發表
Anyone know when will annouce 2nd interview result?

14-Dec
作者: kalongma    時間: 10-10-13 12:15

according to school ....

第一輪面試後安排
本校已於10月8、9日完成第一輪面試程序,並將於11月1日以書面通知入選第二輪面試之考生,敬請留意。

作者: vnnwi    時間: 10-10-13 12:50

係呀,昨晚又借啲 e 問下佢, 佢又話有問, 只說問了今个月有幾多日, 沒有問英文和生字, 也沒問數學, 之後再問了兩條巴士問題, 問佢問了什麼, "秘密", 真係比佢吹賬, 不過其實只要知道有答問題就ok, 得唔得平常心好了
作者: smallpig    時間: 10-10-13 16:59

我個女都係問問下佢, 佢話唔話比你聽! 有時直頭走開. 激死!
作者: ohmama    時間: 10-10-13 17:18

原帖由 smallpig 於 10-10-13 16:59 發表
我個女都係問問下佢, 佢話唔話比你聽! 有時直頭走開. 激死!

亞女第一次in完都唔肯講,後來我話兩年後輪到細佬,我知道題目後可以教細佬,再加利誘,佢先肯講咋。
作者: ssskwan    時間: 10-10-17 12:45

有人話學校響收表時巳根據portfolio拔尖, 部分小朋友因此會見成個半鐘, 係真唔係?
作者: TungTung_daddy    時間: 10-10-18 10:09

I don't think so.

原帖由 ssskwan 於 10-10-17 12:45 發表
有人話學校響收表時巳根據portfolio拔尖, 部分小朋友因此會見成個半鐘, 係真唔係?

作者: 雙子媽媽    時間: 10-10-18 16:00

我都覺唔係真. 我個仔, 都入左去成個鐘頭. 不過, 佢話佢唔係一入去就有得interivew, 佢話佢係課室門口等左一大輪, 企到腳都軟都未論到佢見. 所以, 入去1個半鐘, 可能著左1個鐘係課室門口等架咋.
原帖由 TungTung_daddy 於 10-10-18 10:09 發表
I don't think so.

作者: jeremyphlam    時間: 10-10-18 18:19

原帖由 ssskwan 於 10-10-17 12:45 發表

真係乜都有人講!
作者: share123    時間: 10-10-19 09:38

其實,得果幾歲人仔,有幾"尖"呀,除非是某方面既天才啦.
作者: IWAT    時間: 10-10-19 10:13

我都唔明...  有d好快就出返黎... 我朋友就等到下一輪的小朋友都出左成半佢小朋友先出黎...
作者: wanmum    時間: 10-10-19 11:07

其實in幾耐都無用,呢間主要考學術上嘅嘢,識答得多就大機會取錄.但我就不太喜歡用這樣的方法去評估一個只有5歲的小朋友.
作者: TungTung_daddy    時間: 10-10-22 09:56

他們問我個仔一些很基本的中英數。比我想像中簡單得多。我喜歡這學校的環境。只是鼓勵並沒有強迫學生學樂器。升中派位還不錯哦。

原帖由 wanmum 於 10-10-19 11:07 發表
其實in幾耐都無用,呢間主要考學術上嘅嘢,識答得多就大機會取錄.但我就不太喜歡用這樣的方法去評估一個只有5歲的小朋友.

作者: share123    時間: 10-10-22 10:32

原帖由 wanmum 於 10-10-19 11:07 發表

agree! agree!!估唔到有人既感覺同我一樣!!
作者: wanmum    時間: 10-10-22 10:48

原帖由 TungTung_daddy 於 10-10-22 09:56 發表
他們問我個仔一些很基本的中英數。比我想像中簡單得多。我喜歡這學校的環境。只是鼓勵並沒有強迫學生學樂器。升中派位還不錯哦。

我囝囝都很喜歡學校的環境,但這校的評估方式,對於大囝大女會有着數,而細囝細女在學術上會比下去.
作者: share123    時間: 10-10-22 11:15

原帖由 wanmum 於 10-10-22 10:48 發表

我囝囝都很喜歡學校的環境,但這校的評估方式,對於大囝大女會有着數,而細囝細女在學術上會比下去.

其實我覺得唔關大囝大女/細囝細女事,系關讀咩幼稚園,同埋有無出去額外學野,例如公文式,enopi,YLE等. 如果讀活動教學,又無出去學野,點會識甘多??

當然,如果家長自己成日教,應該都勉強應付到掛.

其實,knowledge系咪最重要?點解唔考下d動腦筋,例如創意,解難,與人合作等技巧???
作者: monkey05    時間: 10-10-22 14:58

原帖由 share123 於 10-10-22 11:15 發表

其實我覺得唔關大囝大女/細囝細女事,系關讀咩幼稚園,同埋有無出去額外學野,例如公文式,enopi,YLE等. 如果讀活動教學,又無出去學野,點會識甘多??

當然,如果家長自己成日教,應該都勉強應付到掛.

其實,knowledge系 ...

之所以, 唔同學校target 唔同類型的小朋友囉.  睇落kts想要學術知識豐富的小朋友, 但好似st. paul co-ed 果d 反要想要富創意, 思考靈活的小朋友, 我都好agree, 睇你讀咩幼稚園同家長的培育多過大/細仔女.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5