教育王國

標題: 陳守仁 1st interview [打印本頁]

作者: 2boysmami    時間: 10-10-9 17:58     標題: 陳守仁 1st interview

請問今天面試情況如何? 小朋友玩完出來開心嗎?
作者: mckbubee    時間: 10-10-9 18:15

My son was happy after the interview because the teacher gave him a candy at the end of the interview. He said just play games and draw.
作者: 2boysmami    時間: 10-10-9 18:20

係咪因為你小朋友的英文好叻, 佢識, 所以好開心? 我小朋友明天in呀, 好緊張mouth:" />

only games and draw? no questions??

作者: clumsymommy    時間: 10-10-9 19:04

我個女話淨係叫佢做左兩样嘢, 一係數吓幅圖有幾多隻動物,二係叫佢讀出咭上的四個英文生字(冇圖睇嘅).  冇其他喇!
作者: Hema    時間: 10-10-9 20:24

請問家長有無問卷要填?小朋友考試家長做什麼呢?
作者: beetle    時間: 10-10-9 20:29

咁我個女實冇希望。佢英文好流利,但字就唔係好識認
原帖由 clumsymommy 於 10-10-9 19:04 發表
我個女話淨係叫佢做左兩样嘢, 一係數吓幅圖有幾多隻動物,二係叫佢讀出咭上的四個英文生字(冇圖睇嘅).  冇其他喇!

作者: fatherfather    時間: 10-10-9 20:31

作者: clumsymommy    時間: 10-10-9 20:32

一面睇學生話劇D片一面等, 冇野要填! 等左35分鐘.
作者: silvia_ng    時間: 10-10-9 21:46

每個人都有得in架!
你地睇既應該係上年annuel concert既音樂劇:白雪公主,d小朋友真係唱得好好聽架!
我地聽朝先in,好緊張呀!呢間係我地首選黎架!
作者: yeungsan    時間: 10-10-9 21:49

No survey??
I thought parents need to fill in one?

原帖由 clumsymommy 於 10-10-9 20:32 發表
一面睇學生話劇D片一面等, 冇野要填! 等左35分鐘.

作者: 可樂~    時間: 10-10-9 22:19

原帖由 yeungsan 於 10-10-9 21:49 發表
No survey??
I thought parents need to fill in one?

可能...費事要收返3800份慢慢睇....
可能...2nd先要填, 可以睇少d...

作者: ICbaby    時間: 10-10-9 22:21

原帖由 yeungsan 於 10-10-9 21:49 發表
No survey??

唔須耍填表喎!
作者: cecilo    時間: 10-10-10 00:07

如果真係咁輕鬆就好囉! 最怕要考paper, 又要考口材, 好似大人去見工hard sell 自己咁!至於有冇得2nd in, 就交比個天睇運氣lu....
作者: huba    時間: 10-10-10 00:23

I accompanied my son for the interview in TSL yesterday (09Oct2010).

There's nothing for parents to fill. After the kids were invited to leave us for interview, the parents were asked to move to another room to enjoy the school's recorded English drama performance - Snowwhite.

Wonder if you have mixed up TSL with CKY.

原帖由 yeungsan 於 9/10/2010 21:49 發表
No survey??

作者: 可樂~    時間: 10-10-10 00:33

陳守仁係咪有2套校服, 女仔既校服唔係雞翼袖白色校裙咩? 乜仲有一套係綠色格仔既咩??
點解我今早在音樂室分組等時, 果3個學生, 其中一個穿綠色格仔校裙既??

有冇人今早in 10:30果場, 你地覺得在音樂室分組等候時, 果3個學生既言行舉止素質如何?
作者: kc_01k    時間: 10-10-10 00:33

原帖由 huba 於 10-10-10 00:23 發表
I accompanied my son for the interview in TSL yesterday (09Oct2010).

There's nothing for parents to fill. After the kids were invited to leave us for interview, the parents were asked to move to anot ...

請問洗唔洗小朋友跳舞同唱歌?
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 00:35

原帖由 kc_01k 於 10-10-10 00:33 發表

請問洗唔洗小朋友跳舞同唱歌?

哈哈...你有陰影呀! 傻瓜, 唔好擔心啦!
作者: kc_01k    時間: 10-10-10 00:39

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 00:35 發表

哈哈...你有陰影呀! 傻瓜, 唔好擔心啦!

係, 你唔明架喇, 當個小朋友好有性格時, 就係擔心嘅開始.  真係唔知話佢有性格定點, 佢唔肯喺人面前跳舞唱歌架, 真係好激心.
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 00:41

原帖由 kc_01k 於 10-10-10 00:39 發表

係, 你唔明架喇, 當個小朋友好有性格時, 就係擔心嘅開始.  真係唔知話佢有性格定點, 佢唔肯喺人面前跳舞唱歌架, 真係好激心.

唔好擔心啦! 老師都知每個小朋友都有佢鐘意做同唔鐘意做既野, 佢地會OVERALL咁睇架!
我女今日都話LMC坐佢隔離既四眼男仔唔肯唱歌。但女就冇話要跳舞喎...等我聽日問下佢先。
作者: kc_01k    時間: 10-10-10 00:45

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 00:41 發表

唔好擔心啦! 老師都知每個小朋友都有佢鐘意做同唔鐘意做既野, 佢地會OVERALL咁睇架!
我女今日都話LMC坐佢隔離既四眼男仔唔肯唱歌。但女就冇話要跳舞喎...等我聽日問下佢先。 ...

因為我有線人喺入面, 佢同學仔同佢1 group, 出黎爆咗比我知我仔無跳舞....... 如果唔係, 我永遠都唔知呢個秘密.

希望如你所講, 老師唔會太著意佢無跳舞啦 (安慰ing)
作者: ysnmama    時間: 10-10-10 09:09

請問是否只可一位家長陪同考生進入學校? 謝.
作者: Cat108    時間: 10-10-10 11:18

No!! Dont worry!! they ask other school ""果3個學生, 其中一個穿綠色格仔校裙"" to help!!!!

原帖由 可樂~ 於 10-10-10 00:33 發表
陳守仁係咪有2套校服, 女仔既校服唔係雞翼袖白色校裙咩? 乜仲有一套係綠色格仔既咩??
點解我今早在音樂室分組等時, 果3個學生, 其中一個穿綠色格仔校裙既??

有冇人今早in 10:30果場, 你地覺得在音樂室分組等候時, ...

作者: ssskwan    時間: 10-10-10 11:24

Can you tell us something more what has happened?  Thanks!

原帖由 Cat108 於 10-10-10 11:18 發表
No!! Dont worry!! they ask other school ""果3個學生, 其中一個穿綠色格仔校裙"" to help!!!!

作者: dk486    時間: 10-10-10 11:30

我乜咁奇jack,  好多大人都唔鐘意唱K, 齋坐齋聽啦!!

原帖由 kc_01k 於 10-10-10 00:39 發表

作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 12:17

那些不同校服是陳守仁舊生。
呀女今日黑仔,隔離位個男仔搶左佢手中既圖書,攪到佢喊!今次真係凍過水、、、

作者: 可樂~    時間: 10-10-10 13:24

原帖由 Cat108 於 10-10-10 11:18 發表

咁哩個穿綠色格仔校裙的是否陳守仁既畢業生呀?
作者: kc_01k    時間: 10-10-10 13:25

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 12:17 發表
呀女今日黑仔,隔離位個男仔搶左佢手中既圖書,攪到佢喊!今次真係凍過水、、、

老師應會睇倒唔關蕭呀女事架喎, 只係有小朋友搶佢圖書咋喎.  呀女有無同老師講返呀??
作者: 可樂~    時間: 10-10-10 13:26

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 12:17 發表

那麼老師看到果個男仔既惡行嗎? 如果看到, 你女應該不會被影響分數的, 不要太擔心.
作者: 可樂~    時間: 10-10-10 13:26

那麼老師看到果個男仔既惡行嗎? 如果看到, 你女應該不會被影響分數的, 不要太擔心.
作者: kc_01k    時間: 10-10-10 13:39

原帖由 dk486 於 10-10-10 11:30 發表
我乜咁奇jack,  好多大人都唔鐘意唱K, 齋坐齋聽啦!!

希望啦.  
作者: ononchu    時間: 10-10-10 14:12

Read from other readings that TSL is your 1st choice.  Hope that the teachers will understand the situation and not blame on your child.  

Wish you luck.

Ononchu

作者: yeungsan    時間: 10-10-10 18:10

my son just had the interview and he said no game at all, no singing or dancing just read books and counting?!
作者: steve666    時間: 10-10-10 18:25

My son told me that he need to re-arrange the given words for a complete sentense ( chinese & english), reading two given sentenses, and recognize some pictures for finding differences.
作者: RalphYuki    時間: 10-10-10 18:35

Yes, my son also told me like that.

原帖由 steve666 於 10-10-10 18:25 發表
My son told me that he need to re-arrange the given words for a complete sentense ( chinese & english), reading two given sentenses, and recognize some pictures for finding differences.

作者: crystalwsm    時間: 10-10-10 18:45

其實係唔係等所有小朋友面試完先至講番面試嘅內容,咁會對其他人公平D
作者: steve666    時間: 10-10-10 19:05

All 1st interview already finished today, isn't it?
Relax!:loveliness:

原帖由 crystalwsm 於 10-10-10 18:45 發表
其實係唔係等所有小朋友面試完先至講番面試嘅內容,咁會對其他人公平D

作者: ahchungma    時間: 10-10-10 20:09

Make up a dance, a story and some questions about countries. They also asked if she knew French.
作者: ming_1212    時間: 10-10-10 20:34

我個囡話原來跳舞係老師播比佢地睇, (用電腦放大左) 等佢地跟住跳ka! 而老師就响側邊睇住佢地, 所以佢唔鐘意, 佢以為係任佢跳咩舞...

另外, 仲有睇圖書問問題, 英文同數學都好易, 係中文就唔識讀囉!

原帖由 ahchungma 於 10-10-10 20:09 發表
Make up a dance, a story and some questions about countries. They also asked if she knew French.

作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 20:39

收拾心情...報料如下︰

一行8人入房 (特別的是我遇到了兩個BK識既0508小朋友, 由此可見, 好大可能係分月份INTERVIEW)
1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果個故事的, 小朋友係圖畫上指出答案。一對一問, 其他小朋友要先取圖書看。
2. 跟老師做動作
3. 找不同形狀
4. 重組句子:
中文 - A) 我愛媽媽; B) 我去公園玩 (應該仲有遊戲呢兩個字, 但我女唔識)
英文 - A) My cat likes eating fish; B) The boy is playing with a beach ball. C) I take an umbrella. D) My mother bakes a cake.

作者: cpcog    時間: 10-10-10 21:28

why can your kids tell you so much?? My daughter didn't tell me so many things in details. She said she needed to circle the answers after listening to the stories and watching a short TV. Then, she also needs to make the order of the Chinese and English sentance.

Till now, she regards the interviews of SMC is the most enjoyable one.
作者: myrchan    時間: 10-10-10 21:29

英文組句係Cat likes eat fish. 無個"to"字。

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 20:39 發表

一行8人入房 (特別的是我遇到了兩個BK識既0508小朋友, 由此可見, 好大可能係分月份INTERVIEW)
1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果 ...

作者: kc_01k    時間: 10-10-10 21:48

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 20:39 發表

1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果 ...

喂喂, 我個仔攪咩?

我見你講完話要跟老師做動作etc...問返佢有無做, 佢又話有, 之前佢都無講過,  唔知佢堅定流, 真係流過劉丹.......
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 21:54

原帖由 myrchan 於 10-10-10 21:29 發表
英文組句係Cat likes eat fish. 無個"to"字。

我冇寫個"TO"字呀?! 反正大意係咁上下啦! 呵呵!
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 21:56

原帖由 cpcog 於 10-10-10 21:28 發表
why can your kids tell you so much?? My daughter didn't tell me so many things in details. She said she needed to circle the answers after listening to the stories and watching a short TV. Then, she a ...

事後有得買糖食架! 真係打死都記多D啦! 哈哈! 再者佢好想同哥哥一間學校, 佢今日應該係最比心機既一間。今日佢比人攪到BAD MOOD都可以記得到咁多, 都算係咁囉...
作者: fujitasze    時間: 10-10-10 21:57

作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 21:57

原帖由 kc_01k 於 10-10-10 21:48 發表

喂喂, 我個仔攪咩?

我見你講完話要跟老師做動作etc...問返佢有無做, 佢又話有, 之前佢都無講過,  唔知佢堅定流, 真係流過劉丹.......

小朋友個個都係咁架啦! 哈哈! SHORT TERMS MEMORY LOST!
作者: vee    時間: 10-10-10 22:14

Sil

monica 真係好叻呀. 間間都講晒 d 野你聽. 你定啦........
我就慘. 佢出黎全部都話 "我唔記得囉" "好似唔係好識" "唔好問我啦" .....
TSL 應該都 bye bye lu
作者: beetle    時間: 10-10-10 22:24

兩日in咗三間,我個女都mix up 咗個過程。佢話今日
1.跟老師做動作,又要move又要freeze咁。
2.watch a story from computer. She said it's about a baby bear looking for it's mother. Then the teacher ask her to retell the story and ask some questions.
3. Counting
4. Recognize words and make a sentence in both Chinese and English. My daughter said she couldn't do almost all in this part(as what I expected)
I think She has already done her best.

作者: Gennie    時間: 10-10-10 22:29

請問造句個part, 係咪所有句子既詞語放在一起,叫佢地自己選出來並拼出不同句子呢。謝。
作者: 可樂~    時間: 10-10-10 22:38

原帖由 Gennie 於 10-10-10 22:29 發表
請問造句個part, 係咪所有句子既詞語放在一起,叫佢地自己選出來並拼出不同句子呢。謝。

哩係, 應該係老師已在檯上分了6組字.
作者: cpcog    時間: 10-10-10 22:45

We also bought her a bread as she wanted afterwards ga! hehe..
she didn't want the candies from the teachers. I can guess she didn't say anything and just go away... sigh..

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 21:56 發表

事後有得買糖食架! 真係打死都記多D啦! 哈哈! 再者佢好想同哥哥一間學校, 佢今日應該係最比心機既一間。今日佢比人攪到BAD MOOD都可以記得到咁多, 都算係咁囉... ...

作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 22:47

原帖由 cpcog 於 10-10-10 22:45 發表
We also bought her a bread as she wanted afterwards ga! hehe..
she didn't want the candies from the teachers. I can guess she didn't say anything and just go away... sigh..

我有問呀女, 老師比糖佢時佢有冇講咩, 佢話: I have to ask Mummy for permission, but thank you!
唔知真定假...但佢都羅左老師粒糖...哈哈!
作者: 可樂~    時間: 10-10-10 22:49

1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果個故事的, 小朋友係圖畫上指出答案。一對一問, 其他小朋友要先取圖書看。
2. 跟老師做動作
3. 找不同形狀
4. 重組句子:
中文 - A) 我愛媽媽; B) 我去公園玩 (應該仲有遊戲呢兩個字, 但我女唔識)
英文 - A) My cat likes eating fish; B) The boy is playing with a beach ball. C) I take an umbrella. D) My mother bakes a cake.

我地果組得4個小朋友, 原先應有6個, 1個冇來, 1個唔肯離開Mama冇in到.

據我仔仔講:
1) 一到去, 先玩遊戲, 老師播出音樂時, 就要大家行黎行去, 音樂一停, 就要即刻企定, 跟住音樂再起, 又要郁過....;
2) 然後回檯面做併字成句子, 2條中4條英, 最快拼好的就要舉手, 老師就會按舉手先後去每個小朋友面前, 要小朋友讀出自己拼的句子. (1. 我愛媽媽; 2. 小朋友在公園裡玩耍; 3. The boy has a new ball; 4. The cat likes eating fish; 5. Sxxxx (人名,我仔話唔記得點串了) takes an umbrella and some cloths; 6. (我仔唔記得係咩了)
3) 看圖數數, 數幾多隻兔仔及其他動物
4) 兩幅圖找出不同錯處
5) 看影片, 問問題, 關於套片的.

其中一個小朋友做第3,4,5項時, 其他小朋友就在位中看圖書.

睇黎, 星期六及星期日的面試內容幾乎一樣喎....
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 22:50

原帖由 vee 於 10-10-10 22:14 發表
Sil

monica 真係好叻呀. 間間都講晒 d 野你聽. 你定啦........
我就慘. 佢出黎全部都話 "我唔記得囉" "好似唔係好識" "唔好問我啦" .....
TSL 應該都 bye bye lu ...

佢唔想你問JE...有D小朋友係唔鐘意比大人問野, 佢地知道大人唔會咁輕易罷休, 最好答十次唔記得, 都唔洗慢慢記野!
一日未出成績, 一日都唔好灰心! 係呢, 你IN哂未呀? 我地今日係最後一個INTERVIEW, 而家就只有等消息, 睇下有冇2ND IN同埋有冇人收LU...C服哂!!!!! 哈哈!
作者: beetle    時間: 10-10-10 22:58

咦!我個女話CKY先有兩幅圖畫找不同,我諗我個女都已經撈到亂哂喇,haha......
作者: cpcog    時間: 10-10-10 23:05

Her answer is perfect!!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 22:47 發表

我有問呀女, 老師比糖佢時佢有冇講咩, 佢話: I have to ask Mummy for permission, but thank you!
唔知真定假...但佢都羅左老師粒糖...哈哈!

作者: 可樂~    時間: 10-10-10 23:07

原帖由 beetle 於 10-10-10 22:58 發表
咦!我個女話CKY先有兩幅圖畫找不同,我諗我個女都已經撈到亂哂喇,haha......

同一日in咩?

作者: angelhair    時間: 10-10-10 23:10

When my son came out, he had no candy at all.  So I asked him where's his candy, 佢先如夢初醒,個樣係"乜其他小朋友有糖咩?"

凍過水....
作者: cecilo    時間: 10-10-10 23:11

雖然呀女唔多主動話我知interview嘅內容, 但佢笑住走出嚟,我已經好滿意, 至少佢開心啦! 有冇2nd in就睇佢嘅運la.....
作者: silvia_ng    時間: 10-10-10 23:35

原帖由 cpcog 於 10-10-10 23:05 發表
Her answer is perfect!!!!

講下je....佢可能怕我鬧佢羅陌生人野先出黎同我講, 我笑完就算...唔洗當真架! (反正真假都得佢同老師知!) :p
作者: beetle    時間: 10-10-10 23:38

星期六.....

原帖由 可樂~ 於 10-10-10 23:07 發表

同一日in咩?

作者: huba    時間: 10-10-10 23:44

Those helpers are graduates of TSL. They were wearing their current secondary schools' uniforms.

原帖由 可樂~ 於 10/10/2010 00:33 發表

有冇人今早in 10:30果場, 你地覺得在音樂室分組等候時, ...

作者: huba    時間: 10-10-10 23:50

for TSL, only one parent can accompany the child up to the waiting room.

For my case, my other half also accompanied into the school but can only wait on ground floor.

原帖由 ysnmama 於 10/10/2010 09:09 發表
請問是否只可一位家長陪同考生進入學校? 謝.

作者: huba    時間: 10-10-10 23:55

Assuming your child has interview in TSL not on the first day, can you deny the benefits received from the interview content sharing? Please be considerate and don't take this kind of sharing for granted.

It's understandable and perfectly fine for Crystalwsm to raise the concern.

原帖由 fujitasze 於 10/10/2010 21:57 發表

好心妳啦,根根計較,妳估知道面試內容就可以拿100分咩,妳D仔女係咁就係咁啦,連小小分享都算住算住,點教好D仔女呀...

作者: ziyi    時間: 10-10-11 00:19

係啊,係啊,但隔幾小時就說一句面試的內容,真的心臟弱一些都死
我還有2間

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 22:50 發表

佢唔想你問JE...有D小朋友係唔鐘意比大人問野, 佢地知道大人唔會咁輕易罷休, 最好答十次唔記得, 都唔洗慢慢記野!
一日未出成績, 一日都唔好灰心! 係呢, 你IN哂未呀? 我地今日係最後一個INTERVIEW, 而家就只有等消 ...

作者: silvia_ng    時間: 10-10-11 00:44

原帖由 ziyi 於 10-10-11 00:19 發表
係啊,係啊,但隔幾小時就說一句面試的內容,真的心臟弱一些都死
我還有2間

我女一講我就即時用紙筆記底架! 我覺得我都幾似突發記者!
btw, 今日我家小妹同你呀女玩得好happy, 希望我地第時都有機會一齊入陳守仁讀書啦!
作者: beemaggie221    時間: 10-10-11 00:45     標題: 陳守仁 1st interview

請問何時出 2rd result ?
是否只 in 2次 ?
要見家長嗎 ?
作者: silvia_ng    時間: 10-10-11 00:53

27/10 網上公佈進入名單
6/11進行第二次面試
只有兩次面試,不用見家長
作者: myrchan    時間: 10-10-11 13:45

不用見家長, Good!

我個細路一出黎飛摸埋我度話好玩, Good!

出結果時間清清楚楚, Good!
作者: Ivy.cheung    時間: 10-10-11 13:59

我果日都係in兩間, 九龍塘3:15, 陳守仁4:10. In完九龍塘立即坐的士到陳守仁, 其實已經遲到. 不過門口果哥哥好好人, 佢見到我同囝囝跑到死吓死, 同我哋講, 唔洗禁心急, 遲少少都會等.
最後, 4:12上到五樓, 佢係Group A, 其他小朋友已經入咗課室開始咗.
佢一interview完, 我都立即安慰佢都我知佢好幸苦, 因為跑完去到學校, 都無得休息就要即刻interview. 點知, 仲比佢話返我話 :
"我緊幸苦過你好多啦, 你可以坐係到, 我仲要interview呀"

作者: silvia_ng    時間: 10-10-11 15:07

原帖由 myrchan 於 10-10-11 13:45 發表
不用見家長, Good!

我個細路一出黎飛摸埋我度話好玩, Good!

出結果時間清清楚楚, Good!

仲有咁多人報名面試都可以咁流暢, 話左一個鐘就一個鐘出黎, 咁多間學校黎講, 佢地都可以算係安排得最好。十個讚!
作者: bchi    時間: 10-10-11 17:03

祝大家好運 ~~~~~~

KC 呀KC,,,
我知我唔應該係度笑的,,, 但你.. 真係.. 笑屎我啦 KAKAAKKAAKAKAKAKAKAKA

蕭阿姨,

阿女被人搶圖書, 佢係受害者, 你要佢表現成熟, 尤得被人搶又好似唔合符年紀, 佢喊, 先係真性情, 或者老師反而會對小妹加分呢 ~ 尤其佢果句, 已獲得媽咪準許糖糖, 多謝, WIN 晒啦

作者: ssskwan    時間: 10-10-11 20:27

請問各位KTS定TSL多D功課?
作者: howma    時間: 10-10-11 21:54

請問知唔知會揀幾多小朋友2nd in?
作者: cpcog    時間: 10-10-11 21:56

I have heard that TSL doesn't give too much homeworks to the students.

原帖由 ssskwan 於 10-10-11 20:27 發表
請問各位KTS定TSL多D功課?

作者: ssskwan    時間: 10-10-11 22:15

根據簡介會個VIDEO, 四分一。

原帖由 howma 於 10-10-11 21:54 發表
請問知唔知會揀幾多小朋友2nd in?

作者: beemaggie221    時間: 10-10-11 22:42     標題: 陳守仁 1st interview

唔該晒蕭阿姨既答覆, 你既大名在bk我成日見到, 估唔到一向好少發問既我, 竟然是你回應我 ^^

今年有3800人interview, 選1/4來2nd in, 都成千人喎....

我仲想問...2nd in 完後, 一定有部分落入waiting list, 我知道每年既6月大抽獎後都會有第二輪apply, 咁如果是waiting list既會優先考慮嗎 ?

點解有咁多waiting list補上, 佢都要玩第二輪apply ?
作者: TY3388    時間: 10-10-11 22:44

My son said teacher didn't use any English and he didn't answered questions in English except re-organising one or two English sentenses.  It's so strange as TSL claimed that it would mainly conduct interview in English if chose English & Chinese stream.  There was no discussion no this topic so far.  Is there similar cases from your kids?
作者: howma    時間: 10-10-11 23:00

My son told me that the interview was conducted mainly in English with some Cantonese involved.  He was asked to write his English and Chinese names, read a book, spelling, sentence re-structure and name the animals in the picture.  I wonder how he could do all these in half an hour ????
作者: ssskwan    時間: 10-10-11 23:01

應該係派晒比 waiting list上的學生先輪到第二輪個喎...

原帖由 beemaggie221 於 10-10-11 22:42 發表
唔該晒蕭阿姨既答覆, 你既大名在bk我成日見到, 估唔到一向好少發問既我, 竟然是你回應我 ^^

今年有3800人interview, 選1/4來2nd in, 都成千人喎....

我仲想問...2nd in 完後, 一定有部分落入waiting list, 我知道 ...

作者: beemaggie221    時間: 10-10-11 23:34

理論上應該唔會, 因為年年都咁多人報考, tsl 係好多人心儀既學校, 如果有位, d家長一定扑去註冊.

因我知道舊年優才又係有咁既case, 我fd個囡明明係waiting list, 優才o係大抽獎後有第二輪招生, 無call我fd喎, 佢好失望咯 >.<

原帖由 ssskwan 於 10-10-11 23:01 發表
應該係派晒比 waiting list上的學生先輪到第二輪個喎...

作者: flostangraphy    時間: 10-10-11 23:37

unfortunately, it's not the case...
the waiting list will be out dated after december.
and since the children will change quite differently during the 6 months time.
the 2nd round will not reference to the 1st round result anymore, no wonder you have gave up the 1st round place and reapply again or you were in the waiting list.....
and since there are only a few children give up the place after the result from other schools....
the 2nd round places are really limited....
the 2nd round of passed year were more than 700 applicants for less than 15 places for example.....

原帖由 ssskwan 於 11/10/2010 23:01 發表

作者: 可樂~    時間: 10-10-12 00:22

我從小道消息聽說今年只揀500人入final.
作者: silvia_ng    時間: 10-10-12 07:53

原帖由 bchi 於 10-10-11 17:03 發表
蕭阿姨,

阿女被人搶圖書, 佢係受害者, 你要佢表現成熟, 尤得被人搶又好似唔合符年紀, 佢喊, 先係真性情, 或者老師反而會對小妹加分呢 ~ 尤其佢果句, 已獲得媽咪準許糖糖, 多謝, WIN 晒啦

希望老師睇唔到啦...而且果句唔知佢真係有講定冇講, 不過是但啦, 都過左去, 只好等27號了...
作者: silvia_ng    時間: 10-10-12 07:56

原帖由 beemaggie221 於 10-10-11 22:42 發表

我仲想問...2nd in 完後, 一定有部分落入waiting list, 我知道 ...

唔好客氣, 知咪答囉! 嘻嘻!
WAITING都係KEEP到十二月底, 所以到十二月底都冇收到電話, 即係WAITING無望。要6月重新再考, 之前一次既結果唔會影響到學校收唔收你。但第二次既位少得可憐, 大把人爭。反而第二次既WAITING, 有可能8月31號先收電話話你知讀得。呢D都係怪D唔好既家長, HOLD位HOLD到LAST MINS.
作者: silvia_ng    時間: 10-10-12 07:58

原帖由 TY3388 於 10-10-11 22:44 發表
My son said teacher didn't use any English and he didn't answered questions in English except re-organising one or two English sentenses.  It's so strange as TSL claimed that it would mainly conduct i ...

我地都係英文IN喎, 你睇返之前D POST, 我都有POST過我個女考咩呀! 只有中文重組用中文問咋, 其他都係英文。
BTW, 我D朋友仔既CASE有D唔同, 佢係大仔, 要玩PUZZLE的, 反而我家中女唔洗。所以我直覺INTERVIEW係分月份接見/篇組。(因為同我同組既另外有兩個咁橋我識, 大家都係05年8月)
作者: silvia_ng    時間: 10-10-12 08:02

原帖由 beemaggie221 於 10-10-11 23:34 發表
理論上應該唔會, 因為年年都咁多人報考, tsl 係好多人心儀既學校, 如果有位, d家長一定扑去註冊.

因我知道舊年優才又係有咁既case, 我fd個囡明明係waiting list, 優才o係大抽獎後有第二輪招生, 無call我fd喎, 佢好 ...

呵呵...咁又唔係呀! 大把人當TSL"BACK UP"呀麻! 如果呢班人收到更多佢首選既OFFER, 就會放位囉。
所以第一次係WAITING而12月前收唔到電話, 第二輪記得一定要去報名, 因為之前既野已經CLOSE FILE。
作者: silvia_ng    時間: 10-10-12 08:03

原帖由 可樂~ 於 10-10-12 00:22 發表
我從小道消息聽說今年只揀500人入final.

佢簡介會都有講係1/4, 又點會無啦啦改? TSL從來既面試都比人有讚冇彈, 呢D咁敏感既數字, 又點會係呢個時候改呢?

你呢個小道真定假呀? 我就唔信啦!
作者: 老馮    時間: 10-10-12 13:00

原帖由 TY3388 於 10-10-11 22:44 發表
My son said teacher didn't use any English and he didn't answered questions in English except re-organising one or two English sentenses.  It's so strange as TSL claimed that it would mainly conduct i ...

我個仔話因為有啲聽唔明, 所以老師最後都有用中文喎. 我估可能如果全部聽得明或者有反應, 老師就用全英文, 如果聽唔明或比唔到反應, 老師再用中文啩. 不過我諗用得中文既可能都.... 所以我對我個仔都無乜期望咯....
作者: suewong    時間: 10-10-12 13:25

簫亞姨,
我都係0508mama.  我in 9:55am and 同1group (E)都有1個我識0508的小朋友.  i guess they really divided them by their month.  Different group tested different thing.
my friend's daughter is 0506 & 0503, 她地要聽一篇story, 之後去搶card答問題 wor.....but my daughter said no such game for her.
作者: 2boysmami    時間: 10-10-12 14:54

我小朋友都係0508, 又係group E, sun 10:55am, 唔通全部0805都係group E??

佢話有中文/英文重組句子, 又有10條問題, 有埋答案, 叫佢地圈出正確答案, 佢話老師話, listen carefully, 跟住就開始問... 佢話佢只係記得第2條係... how many rabbits唔知咩? 佢答6...

樓上的家長話小朋友要跳舞, 有音樂就郁, 冇音樂就停, 其實佢地應該係玩緊simon said, 有音樂就郁/行, 到音樂停, 就會播... simon said... touch your mouth, etc... 我個仔話最尾2條好攪笑, 係個畫面度有隻手, 叫你shake hand, 同give me 5... 佢最記得lee 度jar... 因為每次佢講番都笑到停唔到 ....
作者: ziyi    時間: 10-10-12 15:27

我係同時段的group B
我都覺得係按照出生月份分組
我看到Group E & Group F的特別細粒可愛
但我的馬騮囡在同組中卻是最短少的那一個
見在蕭亞姨的囡囡才知道我的馬騮囡真的個子小
大過蕭亞姨的囡囡8個月,但一樣高

原帖由 suewong 於 10-10-12 13:25 發表
簫亞姨,
我都係0508mama.  我in 9:55am and 同1group (E)都有1個我識0508的小朋友.  i guess they really divided them by their month.  Different group tested different thing.
my friend's daughter is 0506 &  ...

作者: hellojl    時間: 10-10-12 15:35

原帖由 ziyi 於 10-10-12 15:27 發表
我係同時段的group B
我都覺得係按照出生月份分組
我看到Group E & Group F的特別細粒可愛
但我的馬騮囡在同組中卻是最短少的那一個
見在蕭亞姨的囡囡才知道我的馬騮囡真的個子小
大過蕭亞姨的囡囡8個月,但一樣高:si ...

咁嘅安排幾公平wor, 見到學校係用咗心機去安排.... 比个叻佢先!
作者: beetle    時間: 10-10-12 15:46

我個女係05/11月,group F
作者: loveboy    時間: 10-10-12 21:46

我仔係05/12月~group F....我個仔出到黎同我講~我答左老師:sorry,i don't know~ 都係沒架啦~
作者: ming_1212    時間: 10-10-12 22:05

我個囡8/12月, 都係group F,
咁樣安排又真係幾好喎! 公平D!
因為我成日擔心細女無咁著數....

原帖由 loveboy 於 10-10-12 21:46 發表
我仔係05/12月~group F....我個仔出到黎同我講~我答左老師:sorry,i don't know~ 都係沒架啦~

作者: dk486    時間: 10-10-13 09:55

我我小朋友都係0508, 又係group E, sun 3:30pm, 似乎全部0805都係group E。 英文重組句子 => 我個仔唔識呀!!!

原帖由 2boysmami 於 10-10-12 14:54 發表
我小朋友都係0508, 又係group E, sun 10:55am, 唔通全部0805都係group E??

佢話有中文/英文重組句子, 又有10條問題, 有埋答案, 叫佢地圈出正確答案, 佢話老師話, listen carefully, 跟住就開始問... 佢話佢只係記 ...

作者: yy媽    時間: 10-10-13 10:00

我個囡都係05/12 group F, 不過問佢老師講咩,佢只係話睇電視跟住老師做動作WOR, 仲有搵下GIRAFFE 布回1唔見左WOR 之後就話唔記得LU, 問佢老師比CANDY有冇SAY THANK YOU, 佢答唁記得左LUR, 問佢其它小朋友呢,佢話冇WOR...死啦,成日都話唔記得,都係冇啦....

YY

原帖由 ming_1212 於 10-10-12 22:05 發表
我個囡8/12月, 都係group F,
咁樣安排又真係幾好喎! 公平D!
因為我成日擔心細女無咁著數....

作者: xuandaddy    時間: 10-10-13 10:58

My daughter was in Gp B, 05/01.  

原帖由 yy媽 於 10-10-13 10:00 發表
我個囡都係05/12 group F, 不過問佢老師講咩,佢只係話睇電視跟住老師做動作WOR, 仲有搵下GIRAFFE 布回1唔見左WOR 之後就話唔記得LU, 問佢老師比CANDY有冇SAY THANK YOU, 佢答唁記得左LUR, 問佢其它小朋友呢,佢話冇WO ...

作者: wasabi-cat    時間: 10-10-13 11:08

我個女係 0812,都係 group f 丫~~

btw, 阿女話老師比紙筆佢地,一邊用英文講要佢地畫 d 咩,佢地一邊畫。我想問下 group f 既朋友仔係咪都有考呢樣野丫??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5