教育王國

標題: 终於IN完喇 [打印本頁]

作者: 薯媽    時間: 10-10-9 19:32     標題: 终於IN完喇

作者: manicheung    時間: 10-10-9 19:36

我都in完返黎,呀仔話玩爭櫈仔同埋老師用普通話講故事,唔知佢表現係點呢
作者: BonnieSuen    時間: 10-10-9 19:44

我個仔只同我講聽老師講普通話故事,無講過英文.
不過我怕佢聽唔明^__^
作者: manicheung    時間: 10-10-9 19:47

係喎,我仔都冇講過話老師同佢地講英文喎
原帖由 BonnieSuen 於 10-10-9 19:44 發表
我個仔只同我講聽老師講普通話故事,無講過英文.
不過我怕佢聽唔明^__^

作者: 薯媽    時間: 10-10-9 19:53

作者: manicheung    時間: 10-10-9 19:55

我冇呀,我幾個朋友就有報
原帖由 薯媽 於 10-10-9 19:53 發表
請問妳們有冇報埋李宗德?

作者: 薯媽    時間: 10-10-9 19:58

作者: manicheung    時間: 10-10-9 22:25

我最like佢係一條龍同埋佢係活動教學模式上堂
原帖由 薯媽 於 10-10-9 19:58 發表
妳喜歡宏信d咩?分享吓

作者: TanWong    時間: 10-10-9 22:32

我仔只說普通話老師讓他拿餅乾,沒說講故事。
作者: kamtsk    時間: 10-10-10 09:51

你就好啦! 我個仔interview的生涯, 係由宏信開始!

我個仔話interview分2parts, 第1 part係老師用英文同佢地玩遊戲. 先玩音樂椅, 然後玩英文版的'老師話', 不過由同學輪流發施號令. 之後去第2個課室, 聽普通話故事, 好似係講小木偶.

我都見到有小朋友離開媽媽去interview時喊, 可能真係有啲驚呢!

現在大家一齊放鬆心情等啦! 祝大家也成功!

原帖由 薯媽 於 10-10-9 19:32 發表
IN埋宏信已經完成所有小一入學面試了.......只等有冇2nd IN...

1.與阿仔同組的妹妹未入已經不停喊,她爸爸唯有帶她離開
2.學校仲有很多工程,趕工中 ...

作者: chun1977    時間: 10-10-10 12:43

hi,各位,我個女見1430hrs,我問她面試內容,她都同你們所講一樣,有音樂椅,老師話及講故事。不過題外話,我覺得喺hall嗰位男接待好似怪怪吔,有無人知佢係學生定係老師呢?
作者: bamama    時間: 10-10-10 13:30

剛睇完宏信的片段, 那位好似係教performing arts的男老師???

原帖由 chun1977 於 10-10-10 12:43 發表
hi,各位,我個女見1430hrs,我問她面試內容,她都同你們所講一樣,有音樂椅,老師話及講故事。不過題外話,我覺得喺hall嗰位男接待好似怪怪吔,有無人知佢係學生定係老師呢? ...

作者: KATRINE    時間: 10-10-10 16:47

原帖由 薯媽 於 10-10-9 19:53 發表
請問妳們有冇報埋李宗德?

見完
係用普通話,無用英文,真寄怪.2ND可能無行
李宗德係我首選,我好希望小朋友入到
作者: bamama    時間: 10-10-10 18:40

我反而無考李宗德.

讀邊間都好, 最緊要小朋友將大後做一個有良好品格的人.

原帖由 KATRINE 於 10-10-10 16:47 發表

見完
係用普通話,無用英文,真寄怪.2ND可能無行
李宗德係我首選,我好希望小朋友入到

作者: veroshea    時間: 10-10-10 22:41

原帖由 TanWong 於 10-10-9 22:32 發表
我仔只說普通話老師讓他拿餅乾,沒說講故事。

我仔話有講故事, 然後叫佢拿朱古力, 不過唔同組會唔會唔同??  英文去第二個課室玩英文games, 都係老師話, 音樂椅等, 我仔好鍾意間學校, 話個課室好靚~ 不過我感覺尋日都比較亂, 指引唔太清楚, 不過見到D老師都幾NICE~

作者: manicheung    時間: 10-10-11 01:12

又真係亂左d,走得又冇同家長講,又冇話幾時會通知有冇得 2 in
原帖由 veroshea 於 10-10-10 22:41 發表

我仔話有講故事, 然後叫佢拿朱古力, 不過唔同組會唔會唔同??  英文去第二個課室玩英文games, 都係老師話, 音樂椅等, 我仔好鍾意間學校, 話個課室好靚~ 不過我感覺尋日都比較亂, 指引唔太清楚, 不過見到D老師都幾NI ...

作者: KATRINE    時間: 10-10-11 11:49

原帖由 veroshea 於 10-10-10 22:41 發表

我仔話有講故事, 然後叫佢拿朱古力, 不過唔同組會唔會唔同??  英文去第二個課室玩英文games, 都係老師話, 音樂椅等, 我仔好鍾意間學校, 話個課室好靚~ 不過我感覺尋日都比較亂, 指引唔太清楚, 不過見到D老師都幾NI ...

我覺得係好亂
帶我囝個人返來時都唔睇實喲小朋友,有一個妹好行最後,佢無入禮堂個人都唔知,最後妹好自己入返去
如果唔係走咗都係邊度搵
小朋友in完返來又無叫人接佢哋,真係好亂,又無交代,感覺唔係太好
作者: manicheung    時間: 10-10-11 12:25

你同我見到既差唔多,感覺亦一樣
原帖由 KATRINE 於 10-10-11 11:49 發表

我覺得係好亂
帶我囝個人返來時都唔睇實喲小朋友,有一個妹好行最後,佢無入禮堂個人都唔知,最後妹好自己入返去
如果唔係走咗都係邊度搵
小朋友in完返來又無叫人接佢哋,真係好亂,又無交代,感覺唔係太好 ...

作者: veroshea    時間: 10-10-11 12:55

原帖由 manicheung 於 10-10-11 12:25 發表
你同我見到既差唔多,感覺亦一樣  

係, 唔交帶, 放條片又唔係放學校既野...

我因為當日IN完返到屋企先收到信, 所以係禮堂登記各樣都唔知, 禮堂係邊又唔知, 樓下又無人, 又無指示...
作者: manicheung    時間: 10-10-11 16:49

我老公話佢地好似唔休做咁,求求期應酬吓我地就算
原帖由 veroshea 於 10-10-11 12:55 發表

係, 唔交帶, 放條片又唔係放學校既野...

我因為當日IN完返到屋企先收到信, 所以係禮堂登記各樣都唔知, 禮堂係邊又唔知, 樓下又無人, 又無指示... ...

作者: SMKEN    時間: 10-10-11 17:10

點解今年好似咁亂, 我記得舊年在信義書院IN, 1ST
IN
在一間中型房等安排, 當時都有很多小朋友等IN, 播的是好似簡介會那條片. 跟著一批一批排隊帶入課室, IN完帶回入那間房交回給家長.
2ND IN
在地下等, 都是一批一批排隊帶入課室, 家長IN , 在那處等接回小朋友, 覺得OK. 是不是那時有信義書院老師和同學幫手, 所以安排很好, 今年冇了那批義工, 所以亂的. 其實, 學校可以找家長或YEAR7當義工幫手, 我很樂意幫手.

作者: Spdwong    時間: 10-10-11 18:29

我本來對宏信是抱有很大的期望﹐新校舍﹐新人士﹐新idea﹐新教學方法。但經歷過他們的面試安排﹐便令我有少許卻步。

1) Application deadline 可以隨時由18號改去25號﹐但有沒有特別宣傳﹐通知。

2) 9號 interview, 遲遲都沒有通知。要我5號打電話去學校問先講未寄出通知信。結果信是8號才收到。

3) 面試通知的內容和電話查詢時的工作人員口述要求不一。工作人員話只雖帶小朋友﹐甚麼都不用帶。但8號才收到的那封信要帶Birth Certificate, ID card 正本。

4) 樓下正門﹐操場沒有工作人員指示。好彩我知在一樓。

5) 禮堂無風扇無冷氣﹐家長和小朋友在灰塵滾滾的地方齋局個幾鐘。

6) 面試安排欠流暢﹐感覺很簡漏很業餘。

雖然是新學校是﹐但亦不應該是如斯無系統。很擔心他們平時安排活動和管理是否都這混亂。
作者: veroshea    時間: 10-10-11 20:18

原帖由 Spdwong 於 10-10-11 18:29 發表
我本來對宏信是抱有很大的期望﹐新校舍﹐新人士﹐新idea﹐新教學方法。但經歷過他們的面試安排﹐便令我有少許卻步。

1) Application deadline 可以隨時由18號改去25號﹐但有沒有特別宣傳﹐通知。

2) 9號 interview, 遲遲都沒有通 ...

好有同感...
作者: bamama    時間: 10-10-11 20:33

對! 學校幾新, 流程都可以處理得更好! 還有很大的進步空間. 好奇怪 :

1. 點解面試當日早上仲舉行校內講座, 職工們是否太辛苦了?

2. 是否學校真的太新, 沒有辦法找到義工幫手?

3. 為什麼不請year 7的同學幫手?

沙田王錦輝開了第五年, 已有不俗的評價, 唔知宏信又如何呢?  

原帖由 veroshea 於 10-10-11 20:18 發表

好有同感...

作者: bananalemon    時間: 10-10-11 21:24

對, 面試的通知實在做得太遲,太遲, 就算有什麼都可以在網頁上公佈, 真不明白為何網頁到現在還未 update, 好像有人已經反映了為何還不快快跟進, 這些失誤是可以避免的, 相信很多家長的信心指標也直線向下, 退堂鼓也響起了
作者: sillymelon    時間: 10-10-11 21:38

Totally agreed.

I only received the letter on 8/10! From here I knew parents had received a call from the school about the interview schedule, but I had not. So I called the school on 6/10, a girl checked and told me that she had called our home number, but no answer. After checking the application form, in fact, I didn't put down the home number, but just two mobile numbers!? I was afraid that they had mixed up ours with the other application form. I called again on 8/10 morning saying that I had not received any notice from the school about the interview, then the girl (sounded like eating something) told me the time and no need to bring anything but the child. Of course, the information given was not the same as what I read from the letter!

The school is new so she should have paid extra efforts to strengthen parents' faith and expectations towards her. The arrangement of the first interview totally let me down.

:(
作者: KATRINE    時間: 10-10-12 10:40

原帖由 bananalemon 於 10-10-11 21:24 發表
對, 面試的通知實在做得太遲,太遲, 就算有什麼都可以在網頁上公佈, 真不明白為何網頁到現在還未 update, 好像有人已經反映了為何還不快快跟進, 這些失誤是可以避免的, 相信很多家長的信心指標也直線向下, 退堂鼓也響 ...

就算入咗都好擔心佢哋的管理
臨時校務處喲人唔理唔理
家長係入面等都唔知等咩
唉 !唔通比人收平喲的國際小學質量就係咁?
作者: veroshea    時間: 10-10-12 10:42

原帖由 bananalemon 於 10-10-11 21:24 發表
對, 面試的通知實在做得太遲,太遲, 就算有什麼都可以在網頁上公佈, 真不明白為何網頁到現在還未 update, 好像有人已經反映了為何還不快快跟進, 這些失誤是可以避免的, 相信很多家長的信心指標也直線向下, 退堂鼓也響 ...

我覺得佢地人手唔夠, 都有擔心過佢地有無能力照顧到咁多學生呢??
作者: veroshea    時間: 10-10-12 10:47

原帖由 KATRINE 於 10-10-12 10:40 發表

就算入咗都好擔心佢哋的管理
臨時校務處喲人唔理唔理
家長係入面等都唔知等咩
唉 !唔通比人收平喲的國際小學質量就係咁?

所以雖然我仔好鍾意間學校, 但就算收佢, 我都要諗清諗楚...
作者: zanzibaryan    時間: 10-10-12 10:54

人手方面可能是新開學~~所以不是很充足,只希望他們有留意這個討論區,也知道我們家長的要求後會有改善.

原帖由 veroshea 於 10-10-12 10:47 發表

所以雖然我仔好鍾意間學校, 但就算收佢, 我都要諗清諗楚...

作者: bamama    時間: 10-10-12 11:42

已開的班數少, 人手真係唔係好夠, 希望學校快啲組織一些家長義工, 幫幫手啦!

如果阿仔有機會2nd, 會再次留意有關安排, 如果有很大的改善, 信心便會返來.

宏信各人, 加油呀! 我都想小朋友不用長途跋涉出區外讀書啊!
作者: manicheung    時間: 10-10-12 13:36

都有d擔心佢地唔知會唔會好"掹"水先通知我地
作者: softhard    時間: 10-10-12 20:37

校方需要處理現有的學生, 來年的新生也需要安排, 今年的k3家長們想明年入學時順利嗎 ? 他們只是第一年在新校舍辦學, 大家需要給予多d時間學校處理, run順左就好一點.

原帖由 manicheung 於 10-10-12 13:36 發表
都有d擔心佢地唔知會唔會好"掹"水先通知我地

作者: manicheung    時間: 10-10-12 20:42

我都明,但都希望學校能夠早小小通知家長們,等在職既爸爸媽媽有個準備~
原帖由 softhard 於 10-10-12 20:37 發表
校方需要處理現有的學生, 來年的新生也需要安排, 今年的k3家長們想明年入學時順利嗎 ? 他們只是第一年在新校舍辦學, 大家需要給予多d時間學校處理, run順左就好一點.

...

作者: softhard    時間: 10-10-12 21:07

往年好似係十一月內通知取錄與否, 註冊仲好似可以等埋第一輪管/資校結果才進行的, 至於waiting list 就真係要等到開學才知, 今年有的開學後才通知閣下有位更要即覆是否轉過來讀的.

其實他們與一般直資收生程序差不多的.

原帖由 manicheung 於 10-10-12 20:42 發表
我都明,但都希望學校能夠早小小通知家長們,等在職既爸爸媽媽有個準備~

作者: manicheung    時間: 10-10-12 21:49

我知你講呢幾點呀,我意思係希望學校早小小講面試既時間等我地攞定假呀 thank you晒你~
原帖由 softhard 於 10-10-12 21:07 發表
往年好似係十一月內通知取錄與否, 註冊仲好似可以等埋第一輪管/資校結果才進行的, 至於waiting list 就真係要等到開學才知, 今年有的開學後才通知閣下有位更要即覆是否轉過來讀的.

其實他們與一般直資收生程序差不 ...

作者: l媽媽alice    時間: 10-10-12 21:53

首先我兒女也在上星期六interview宏信。大慨情況也和各家長所說差不多。如:interview前一天才收到信;大堂內沒有清楚指示;坐在禮堂時,忽然看見女出現眼前而沒有老師帶領。Overall 感覺很不細緻,大堂上播放着一片段(我相信是學校開學禮或者是校內活動。)但這些都不重要,我仍相信是學校一片好意給家長在禮堂等待子兒們欣賞。一切安排雖然不是十分妥當。但很感覺到人手缺乏。一個人在大堂greeting都沒有。(記得兩年前初次到信義書院聽宏信簡介會,她們真的佷認真和細心。)現在自已回想如女兒入讀了,我可接受這行政安排。當初自己想女兒入讀都是她在基督教和普英環境下成長。一切都是否我太理想化。一切靜待中。
作者: hlbaby2004    時間: 10-10-12 23:21

希望大家能諒解校方:
1.  開學了不夠一個月,校方已投放大量資源於校舍改善和課程上不斷進步;
2.  現有老師只有~20人,確是人手不足;
3.  新校舍比較大,安排interview 有難度;
4.  舊年在信義中學有足夠中學生和老師幫手;
5.  Inteview 那朝早安排了2個sections 既seiminars 比現有家長。
相信校方在2nd interview 那日會再做好d!

原帖由 softhard 於 10-10-12 20:37 發表

...

作者: bamama    時間: 10-10-13 10:16

我也跟你一樣, 已聽了兩年簡介會, 感覺上很好. 我也想小朋友在基督教的英普小學讀書, 所以對宏信有很大的期望. 無論如何, 1st interview已完結, 希望他們能總結經驗, 在2nd interview時處理好一點, 給我們多一點信心. hehe.. 如果小朋友有機會2nd in. 的話, 我十分渴望見到改善!

原帖由 l媽媽alice 於 10-10-12 21:53 發表
首先我兒女也在上星期六interview宏信。大慨情況也和各家長所說差不多。如:interview前一天才收到信;大堂內沒有清楚指示;坐在禮堂時,忽然看見女出現眼前而沒有老師帶領。Overall 感覺很不細緻,大堂上播放着一片段(我相信 ...

作者: pingku1014    時間: 10-10-13 12:10

我個囡都 in 左啦, 我想問下會收幾多個學生呀? 係咪一定要有 2nd in 才有機會收呢? 有無人係 1st in 就收左呢? 因為我miss左佢地的講座啦! thanks!!
作者: petpet1117    時間: 10-10-13 14:47

原帖由 pingku1014 於 10-10-13 12:10 發表
我個囡都 in 左啦, 我想問下會收幾多個學生呀? 係咪一定要有 2nd in 才有機會收呢? 有無人係 1st in 就收左呢? 因為我miss左佢地的講座啦! thanks!!

我記得上年無人係1st in就收咗,個個朋友都要2nd in,
上年係31, 唔知今年收生情況會係點呢?!
作者: veroshea    時間: 10-10-13 15:33

...

我明白新校一定要俾時間佢去運作, 我都希望佢地可以不斷做好, 就可以俾我地住呢區既有多一間好學校去選擇~
作者: bamama    時間: 10-10-13 17:33

今年都好似係大約3 選1 . 希望有得2nd interview 啦!

原帖由 petpet1117 於 10-10-13 14:47 發表

我記得上年無人係1st in就收咗,個個朋友都要2nd in,
上年係31, 唔知今年收生情況會係點呢?!

作者: hlbaby2004    時間: 10-10-13 21:45

聽d staff 講,直至1st round 收生,今年大約4揀1(以收表計),所以計埋之後如果有2nd round 收生,應該唔只呢個數!

原帖由 bamama 於 10-10-13 17:33 發表
今年都好似係大約3 選1 . 希望有得2nd interview 啦!

作者: bananalemon    時間: 10-10-13 22:49

咁, 小朋友要唔要 2nd in 呢, 我見封信好似話 2nd in 只係家長, 但我好似見 d post 話小朋友要 2nd in, 唔知係唔係我意會錯左呢
作者: SMKEN    時間: 10-10-13 23:09

原帖由 bananalemon 於 10-10-13 22:49 發表
咁, 小朋友要唔要 2nd in 呢, 我見封信好似話 2nd in 只係家長, 但我好似見 d post 話小朋友要 2nd in, 唔知係唔係我意會錯左呢

舊年, 2ND IN孩子和家長都是同日 IN.
作者: bebe05    時間: 10-10-14 01:14

希望今次快D收到信,知道有冇得2ND IN啦~~~
好緊張呀
作者: 竹葉青    時間: 10-10-14 01:15

我仔係第二論收生架!都係2ND IN時各自IN架!

原帖由 SMKEN 於 2010/10/13 23:09 發表

舊年, 2ND IN孩子和家長都是同日 IN.  

作者: bamama    時間: 10-10-14 09:53

家長面試時, 是否可以用廣東話? 好緊張, 要去玩下,輕鬆下先!
作者: mansiu    時間: 10-10-14 14:08

原帖由 bamama 於 10-10-14 09:53 發表
家長面試時, 是否可以用廣東話? 好緊張, 要去玩下,輕鬆下先!

廣東話得啦! 不過你用英文或普通話, 應該都可以的:)
作者: 竹葉青    時間: 10-10-15 09:39

我當時都只係全廣東話對答咋,只係小朋友要英普(不過我仔都唔識普架).

原帖由 bamama 於 2010/10/14 09:53 發表

作者: bebe05    時間: 10-10-15 11:27

上年2nd Interview,家長及小朋友,又會問D嘜架?可否分享下, THX!
作者: l媽媽alice    時間: 10-10-15 22:22

還有想知道份問卷是在2nd interview
時才派。還是會在要之前寄給我們,然後在2nd interview 根據問卷給我們問題。今天是十五號,仍未收到信!好緊張。
作者: hlbaby2004    時間: 10-10-15 23:49

份問卷是在2nd interview 之前派(寄),校方希望家長在2nd interview 之前交回學校,interview 家長時會主要根據份問卷內容去問!

原帖由 l媽媽alice 於 10-10-15 22:22 發表
還有想知道份問卷是在2nd interview
時才派。還是會在要之前寄給我們,然後在2nd interview 根據問卷給我們問題。今天是十五號,仍未收到信!好緊張。

作者: l媽媽alice    時間: 10-10-16 00:02

嘻!you're always helpful。。。。thanks。
作者: 薯媽    時間: 10-10-16 12:13

作者: bananalemon    時間: 10-10-16 13:55

我打過去問, 學校話下星期會寄出, 但, 下星期 一, 二 , 三, 四, 五, 六, 日, 就唔知邊日喇......................唉..............................................
作者: bamama    時間: 10-10-16 17:29

面試前一個星期通知, 都好合理. 很好, 有進步啊! 但.........好鬼緊張呀!
作者: manicheung    時間: 10-10-16 23:12

多謝您既提示呀
原帖由 hlbaby2004 於 10-10-15 23:49 發表
份問卷是在2nd interview 之前派(寄),校方希望家長在2nd interview 之前交回學校,interview 家長時會主要根據份問卷內容去問!

作者: manicheung    時間: 10-10-16 23:19

即係下星期收唔到信就冇得 in 啦.......好擔心添
原帖由 bananalemon 於 10-10-16 13:55 發表
我打過去問, 學校話下星期會寄出, 但, 下星期 一, 二 , 三, 四, 五, 六, 日, 就唔知邊日喇......................唉..............................................

作者: hlbaby2004    時間: 10-10-18 02:44

有什麼問題可以隨時問,睇下識唔識答!

原帖由 manicheung 於 10-10-16 23:12 發表
多謝您既提示呀  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5