教育王國

標題: 有帶小朋友去做過針灸o既媽咪請進~ [打印本頁]

作者: 丞丞BB    時間: 10-10-10 17:56     標題: 有帶小朋友去做過針灸o既媽咪請進~

如題:
有帶小朋友去做過針灸既媽咪,
可否分享下...針灸既效果?
作者: jellomama    時間: 10-10-11 09:59

可以睇吓呢個topic:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2148610
作者: rvp    時間: 10-10-11 10:32

唔有冇人知慶鈺堂好或是東華劉伍立好d呀?
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-11 18:04

我都有帶個仔去針灸,上個星期5針左第一次,係o係慶鈺堂做,見有個度好多小朋友都做緊...
雖然要係元朗出灣仔,但如果對個仔有幫助的話..我會堅持...:D
作者: rvp    時間: 10-10-11 19:20

佢好似加咗,成300一次,以前好似200-250
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-11 20:21

係呀~依家$300/次...加埋車$,一個月都幾"傷"
原帖由 rvp 於 10-10-11 19:20 發表
佢好似加咗,成300一次,以前好似200-250

作者: wcbaby    時間: 10-10-12 16:50

請問你地D小朋友有無反抗AR,我個仔坐唔定點針AR???
作者: angels'mom    時間: 10-10-12 17:04

原帖由 wcbaby 於 10-10-12 16:50 發表
請問你地D小朋友有無反抗AR,我個仔坐唔定點針AR???

多數小朋友落左針都可以坐定,但亦有個別小朋友反應比較大。
作者: rvp    時間: 10-10-12 19:09

我個仔去過東華針,佢反應超大,所以個醫師只係針咗佢5針就停。
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-13 00:06

我o既仔因為係第一次針,反應唔算大...
但都知之後o個d會唔會扭得犀利d...
但我見其他小朋友都坐得好定...
係落針o個時小小抗拒...落曬針之後仲訓著o左= ="
作者: wcbaby    時間: 10-10-13 10:52

你地小朋友做左幾耐AR??????考慮緊同唔同小朋友去做。。。。
作者: jefferyho    時間: 10-10-13 13:58

??......唔知得唔得.......no comment..
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-13 23:29

丞丞今日針左第二次...
我會將每次針灸都post出嚟...
如果丞丞有所改變一定post同大家分享...
作者: rvp    時間: 10-10-16 00:31

好呀!唔知你個仔幾大呢?依家你用那個醫師呢?
作者: 丞丞BB    時間: 10-10-16 14:38

我兒1year8個月,依家用緊慶鈺堂張e師...
尋日15號針左第3次...
暫時未見有好大效果...
會繼續觀察...
原帖由 rvp 於 10-10-16 00:31 發表
好呀!唔知你個仔幾大呢?依家你用那個醫師呢?

作者: 天天是晴天    時間: 10-11-2 01:02

慶鈺堂和東華劉伍立,我個女都有去做過,我個人認為慶鈺堂比東華劉伍立好,因為我個女就是在慶鈺堂做了1個療程就有野講了,不信的話可以去慶鈺堂問下,她們應該有我個女的相,我個女姓盧
作者: eerr    時間: 10-11-2 16:02

作者: 天天是晴天    時間: 10-11-3 01:13

起針時有時會有血,每次針的位置都差唔多一樣,是否一個療程才會見效?我好難答到你,因為個個小朋友都唔同,有D人針幾次就有反應,有D人話唔得,不過如果打算針幾次見無效就唔針的話,我個人認為不如唔好針,因為我個女都係針了好長時間才見到成效,一定要俾多D耐性,如果成個療程都無效果的話,就說明可能針灸不是太適合你個小朋友了
作者: eerr    時間: 10-11-24 13:37

作者: muimui5    時間: 10-11-25 15:37

請問一個療程係几耐?每星期針几次?每次針几耐?享要排期嗎?

原帖由 天天是晴天 於 10-11-3 01:13 發表
起針時有時會有血,每次針的位置都差唔多一樣,是否一個療程才會見效?我好難答到你,因為個個小朋友都唔同,有D人針幾次就有反應,有D人話唔得,不過如果打算針幾次見無效就唔針的話,我個人認為不如唔好針,因為我個女都係 ...

作者: angels'mom    時間: 10-11-25 21:05

原帖由 muimui5 於 10-11-25 15:37 發表
請問一個療程係几耐?每星期針几次?每次針几耐?享要排期嗎?

慶鈺堂一個療程48次,每星期兩次,大約半年完成一個療程。

每次針一小時,最初第一次好像由30分鐘開始,第二次加多10分鐘,直至每次一小時。

第一次要先見張醫師,讓醫師了解小朋友的情況,才正式開始;之後通常家長都是定了每星期某兩天去針的,但亦要預約。
作者: eerr    時間: 10-12-8 06:08

作者: besmart    時間: 10-12-8 11:54

我囝囝在慶鈺堂完成一個療程(十一月).是否有功用真的是見人見智.
其間因有返私人s位,停食GF,食魚油. 大大小小協康小組,
他是有進步.但言語都是不大好.
雖然去了48次,每次哭到死去活來
由其是後期,可能他知道,

作者: bebelover    時間: 10-12-8 14:29     標題: 回復 1# besmart 的帖子

我個囝都係慶鈺堂做了60 次, 效果都冇想像中好, 一直堅持做了一個療程 (48次), 張醫師又話我個囝的 case 要做2個療程, 後來再做多 12次, 見進展都係一般, 小朋友又辛苦, 又浪費了時間與金錢.... 結果都 放棄了
作者: GAT    時間: 10-12-8 23:14

i have been to eastern hospital. twice a week for six months - still cannot speak - then give up!
DOCTOR LAU IS ALWAYS AWAY FOR HOLIDAY OR SOMETHING. SO LATER CANNOT MAINTAIN TWICE A WEEK AT ALL!
作者: eerr    時間: 10-12-9 08:47

作者: someoneelse    時間: 10-12-9 09:35

我囝都曾經去東區及張醫師度針過....當時也有不少“同學仔”一齊去針....有 d 有好反應、有 d有麻煩既反應、有 d無反應....
任何治療方法或訓練課程或飲食治療,效果都一定係因人而異的!因為孩子每個底子不同、背景不同等等等因素影響下,結果肯定有分別...
想講,家長們要放鬆一點,比多點時間及空間大家 (包括家長自己、孩子、治療人員、療效出現)...如果真係受不了,就應該採用另一種治療方法了...勉強無幸福,太難受的話,孩子會被影響的...如果想堅持下去的話,就不要用行刑式心態去處理....凡事抱正面的態度,對生活便感有意義點呢!
加油!!
作者: besmart    時間: 10-12-9 11:44

其實小孩會越大越不想去我祇同囝囝去2 , 3次,其他是我爸爸和工人帶
每次去到都要走
每次都大哭,好多時都哭到睡了
聽我爸說張醫師說我囝囝是比較好的一班
時時用來比其他新來的媽媽參考

張醫師想我們Continue 每一二星期來一次
一來囝囝返了s位(全日)
二來囝囝好大力,
所以停了
作者: eerr    時間: 10-12-13 23:44

作者: eerr    時間: 10-12-13 23:46     標題: 回復 27# someoneelse 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5