教育王國

標題: 取消 [打印本頁]

作者: chloe26    時間: 10-10-23 16:18     標題: 取消

優才一早已交留位費,昨天和今天分別收到播道和陸慶濤的offer,兩間我都覺辦得好好,唔知點選擇?
作者: johnnynghokwai    時間: 10-10-23 16:52

我囡囡今的天都收到陸慶濤的取錄信,在 21/10 巳收到播道取錄信,現決擇中.
作者: STCMa    時間: 10-10-23 16:56

我囡囡和您囡囡一樣兩間都收,亦都苦惱中。

原帖由 johnnynghokwai 於 10-10-23 16:52 發表
我囡囡今的天都收到陸慶濤的取錄信,在 21/10 巳收到播道取錄信,現決擇中.

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-23 17:22

個人意見:
優才: 程度高d, 但對跟唔上既學生支援不足 (唔好丙我呀, 去優才版d家長自己都有講架), 你要想清楚自己個小朋友係咪真係適合程度高既學習
播道: 我自己就好欣賞佢愛鍚學生既心(就算讀書不成都一樣咁錫, 希望佢地起碼學好做人道理)
LHT: 小5,6無呈分, 如果羅氏唔係你心儀既中學, 想升出去就會麻煩D, 因為參加唔到政府派位又無大抽獎(因為無呈分無BANDING), 呢樣都係要考慮既重要因素

ANYWAY, 3間都係好多人想入既好學校, 希望各位快D作出決定, 俾其他人一個希望啦
作者: lkong2005    時間: 10-10-23 18:11

優才: 呈分,目的是留成績,送走成績差學生. HKCEE成績強差人意,Band 1 , 11 年後,出band 2成績的負增值學校.

播道:成績,不評.

LHT :
無呈分,成績合格直羅氏. 依據2010HKCEE結果, 6 14 以上56.9%, 羅氏基金中學已進入band 1 成績學校中,是高增值的學校. 將同區的其他資比下去.

其他因素自己考慮.

作者: SumSumBB    時間: 10-10-23 19:44

lkong2005,

請問你以甚麼準則來釐定優才HKCEE出band 2成績,而羅氏則是band 1成績?

優才與羅氏兩者的整體合格率都是93%左右,而好些科目優才較佔優,如英文優才獲A-C的有58.1%而LHT獲A-C則只有37.7%;地理科優才獲A-C有60%而LHT獲A-C只有24.1%....,不過,理科方面確是羅氏佔優,但優才獲A-C的整體百份率也有50%,以第一年參與會考的學校來講,成績已算不俗,相信會愈見進步。羅氏首年的會考成續也並非很特出,今年的成績不是比去年也有進步嗎?

另外,優才有呈分,但也如LHT 一樣,成績合格的便可直升中學,為學生呈分的目的並非想送走學生,而是讓學生有更多的選擇。

祝你仔仔過兩年能順利升上羅氏,將來為羅氏獲取佳績,在這裡報喜。

原帖由 lkong2005 於 10-10-23 18:11 發表
優才: 呈分,目的是留成績,送走成績差學生. HKCEE成績強差人意,Band 1 , 11 年後,出band 2成績的負增值學校.

LHT : 無呈分,成績合格直羅氏. 依據2010HKCEE結果, 6 14 以上56.9%, 羅氏基金中學已進入band 1 成績學校中,是高增值的學校. 將同區的其他資比下去.

作者: yy1013    時間: 10-10-23 19:56     標題: 優才、陸慶濤、播道

請問有無家長知道...如有學生跟不上...學校會否請學生...轉校或repeat ???

另外,3間DSS之中是否每年都會加學費及捐錢架?

聽講真道年年都加學費
作者: chloe26    時間: 10-10-23 21:41

其實三間學校給我的感覺都是有心去辦學的,當然家庭和學校的配合也很重要!
作者: chanmeow    時間: 10-10-23 22:01

陸慶濤係津校轉直資,模式始終似津校,咁不如讀同系馮晴,起碼設施新d校園大d,成績唔差又唔駛錢。呢家微調下無中中制度,回復返我地讀書時多英中,將軍澳咁多小朋友,六年後將軍澳的中學應該會進步好大,況且小六派位時可以去考觀塘的學校,觀塘官中/瑪利諾都出過10a,唔差。再唔係到時再考番真資中學如福建甚至羅氏基金,唔係入津小無得返轉頭入真資中學。優才據聞小學ok,但學費頗貴又中學好細,唔唔...
我諗當中播道係最吸引,校舍大新學費平又英文小學,個人經驗始終有信仰老師都係比較有心教學。你諗下十幾年後個仔/女先考大學,大把時間比播道追番上黎。到時如果中學唔掂,咪轉校囉,始終英文好,邊間中學都鐘意。
作者: SumSumBB    時間: 10-10-23 22:26

原帖由 chloe26 於 10-10-23 21:41 發表
其實三間學校給我的感覺都是有心去辦學的,當然家庭和學校的配合也很重要!

同意,三間學校都是有心去辦學 ,各有特色,最重要是了解自己想要甚麼、那所學校最符合自己所想,以及最適合自己的小朋友。
作者: GTC    時間: 10-10-23 22:31

原帖由 chanmeow 於 10-10-23 22:01 發表
陸慶濤係津校轉直資,模式始終似津校,咁不如讀同系馮晴,起碼設施新d校園大d,成績唔差又唔駛錢。呢家微調下無中中制度,回復返我地讀書時多英中,將軍澳咁多小朋友,六年後將軍澳的中學應該會進步好大,況且小六派位時可以去考觀塘的 ...

Yes, agree all of your points. I also got both EC & LHT offers but decided to confirm take EC because of the good teachers, big & nice school, the most important thing is children are studying happily there. My friend's son is studying there,he can speak English fluently & my friend is very satisfy of EC. I cannot find any reasons that not take EC.  LHT is also not bad but we cannot choose another secondary school after P6, so it seems limited our choices after 6 years and seems it's not quite fair to parents & children. So we take EC finally and sure this is the correct choice for us. Cheers!
作者: lkong2005    時間: 10-10-24 00:40

要評定一間中學是否band 1 主要看6 14
人均優良率.
優才學校公佈整體優良率50% , 如果減去副科如體育, 音樂和視覺藝術來算.整體優良率只有30%.所以,
優才6 14 分是50%,band 2成績.

相反羅氏公佈整體優良率46.6%,
如果減去副科如體育, 音樂和視覺藝術來算,是高46.6%.人均優良率是2.0.

優才不是成績合格i.e.60的便可直升中 ,它要求如英文70或以上,
它是用淘汰的方法擇優而.這是學校定的遊戲規則.

播道無呈分的.

有人校舍大,
有人學生水平大致相同而高增值的學校………..
於用什麼標準選擇學校,
自己考慮.
外人.

作者: chloe26    時間: 10-10-24 01:08

在簡介會裏校長提及播道是有呈分的,希望冇記錯!當然如果選播道的話,有冇呈分不是最重要的!
"教養孩童,使他走當行的路,就是到老,他也不偏離"不竟成長的路咁長,讓他認得自己該行的路,比較重要!這只是我的愚見。
作者: GTC    時間: 10-10-24 01:11

原帖由 chloe26 於 10-10-24 01:08 發表
在簡介會裏校長提及播道是有呈分的,希望冇記錯!當然如果選播道的話,有冇呈分不是最重要的!
"教養孩童,使他走當行的路,就是到老,他也不偏離"不竟成長的路咁長,讓他認得自己該行的路,比較重要!這只是我的愚見。 ...

Totally agree!
作者: aryee    時間: 10-10-24 01:38

原帖由 lkong2005 於 10-10-24 00:40 發表
相反羅氏公佈整體優良率是46.6%,
如果減去副科如體育, 音樂和視覺藝術來算,是高46.6%.人均優良率是2.0.

係咪我攪錯左﹖整體係46.6%,但減左副科仲高於46.6%,即係佢地體美藝一個良都無﹖仲要倒扣先可以高過46.6喎﹖
作者: Naurto    時間: 10-10-24 04:39

客觀地說, 兩間學校 (GT and LHT) 都只有一 兩年 HKCEE result, 還沒有定形, 但感覺優才文科佔優, LHT 理科佔優. 優才讀書 relax 一點, LHT 較傳统形.
作者: SumSumBB    時間: 10-10-24 06:53

原帖由 lkong2005 於 10-10-24 00:40 發表
要評定一間中學是否band 1 主要看6 14
人均優良率.
優才學校公佈整體優良率50% , 如果減去副科如體育, 音樂和視覺藝術來算.整體優良率只有30%.所以,
優才6 14 分是50%,band 2成績.

相反羅氏公佈整體優良率46.6%,

優才不是成績合格i.e.60的便可直[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=559]升中[/url],它要求如英文70或以上,
它是用淘汰的方法擇優而.這是學校定的遊戲規則.

優才如果要減去視、體、 音和普這幾科較少人考的科目,優良率也有4X%,你如何計出優才6 14 分是50%另外,想更正的是優才現在的英文科的合格分數是70分,確是合格便可升中,似乎你對別校所知不多,但你就下了一個謬論:呈分目的是留成績,送走成績差學生
本人對你的謬論、釐定準則與計算方法不敢苟同,你有權去分享自己學校:陸慶濤/羅氏有甚麼優點,只希望你不要不斷以歪理去踩低别人而抬高自己。
作者: corliss_yu    時間: 10-10-24 11:29

作者: 一家三口    時間: 10-10-24 12:21

原帖由 corliss_yu 於 10-10-24 11:29 發表
我自己覺得 :
1)播道
2)優才
3)陸慶濤

同你的選擇一樣. 只係個人喜好.....
作者: GTC    時間: 10-10-24 12:39

原帖由 corliss_yu 於 10-10-24 11:29 發表
我自己覺得 :
1)播道
2)優才
3)陸慶濤

同意,我的選擇也是一樣!
作者: minejoujou    時間: 10-10-24 13:12

我都是一樣,播道會做首選
作者: aryee    時間: 10-10-25 11:06

雖然優才今年既會考成績唔係咁理想,但我個人好buy佢地所講既教學理念(但我小朋友唔係讀gt,所以我又唔知佢地事實上係咪真係做到),我覺得佢地好用心去辦教育,d野係好tailor made去幫小朋友學習,成績雖然未係好好,但係小朋友自己學返黎(唔係谷返黎),呢樣我係好欣賞。
作者: chloe26    時間: 10-10-25 23:45

Today I paid the registration fee for Evangel College. It is not a easy decision.

:)
作者: christina06    時間: 10-10-26 00:37

事實每所學校都各有特色, 我有两個小朋友在LHT就讀, 聰明那個學到更多伸延課程, 特別是理科更為出色。平庸那個相對學得比較吃力, 雖有補底班跟進, 做家長的也覺辛苦, 唯有安慰自己將來有英中後盾。學校因不呈分, 也盡量支援學生達到合格水平, 如假期補習等,以便可直升上中學。此校事實整體學習氣氛濃厚, 部份較遜色的學生也受感染, 唯其校舍舊, 但軟件是做得好的, 以上是一些個人分享。
作者: chloe26    時間: 10-10-26 08:54     標題: 回覆 24# christina06 的文章

多謝你的意見,我和太太在小一簡介會對於LHT的教學模式很認同,亦相信它是一所能培育出好學生的小學。而且LHT和羅氏都在屋企的walking distance,所以這是不易的決定!
作者: Naurto    時間: 10-10-26 09:54

其實每所學校各有等色. 個人認為如家長有時間, 有方法和信念教小朋友, 優才 and 真道較好. 因這些活動教學可令你小朋友有時間學多些課外知識. 但如家長沒有太多時間, LHT and EC 較傳统些, 普遍小朋友較熟答題技考. 四間只有優才和 EC 參加TSA, 所以到小五, 小六時小朋友較緊張點. 因有TSA 肯定有叻的小朋友想離開的. 只是個人意.見....
作者: EdwinHo    時間: 10-10-26 11:33

LHT 是以結龍中學的會考成績出色成賣點, 而小學是全數學生直升該中學, 想問下咁會唔會好谷d小朋友呢? 會唔會太大壓力? 定係d老師會好有心地教導佢地呢? 因為都唔知點選擇好...
作者: GTC    時間: 10-10-26 14:08

原帖由 EdwinHo 於 10-10-26 11:33 發表
LHT 是以結龍中學的會考成績出色成賣點, 而小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104是全數學生直升該中學, 想問下咁會唔會好谷d小朋友呢? 會唔會太大壓力? 定係d老師http://ade ...

Just sharing - For me, the most important is how the teachers treat & teach children. EC teachers are using their hearts to treat students and very detail minded. So base on this major point, I chose EC already.
作者: wkceci    時間: 10-10-26 14:20

Please release your seat from GT, my son is on the waitlist.  Thanks

原帖由 chloe26 於 10-10-25 23:45 發表
Today I paid the registration fee for Evangel College. It is not a easy decision.

:)

作者: Naurto    時間: 10-10-26 15:00

我估LHT 是四間中較谷的一間. 有一點值得讚是LHT 直資開校不久, 夠胆公開 HKCEE 成績. 很多直資學校都沒有公開 result....
作者: chloe26    時間: 10-10-26 15:19

原帖由 wkceci 於 10-10-26 02:20 PM 發表
Please release your seat from GT, my son is on the waitlist.  Thanks

我會的。希望你囝囝早日等到心儀的學校
作者: wkceci    時間: 10-10-26 15:34

THANKS!

原帖由 chloe26 於 10-10-26 15:19 發表

我會的。希望你囝囝早日等到心儀的學校

作者: honing    時間: 10-10-26 15:54

我小朋友係LHT讀,間學校表面上都幾谷學生,但其實都算輕鬆,老師亦好有愛心.呢間學校OK
作者: patkwokhk    時間: 10-10-26 18:13

作者: KV125    時間: 10-10-27 13:09

原帖由 patkwokhk 於 10-10-26 18:13 發表
仔仔今年就讀LHT小一。上年都係好似你地咁報左這幾間直資。最後只有LHT收仔仔, 所以唔駛煩! 現在仔仔讀左兩個月, 意見如下:
1) 老師好好: 仔仔好喜歡老師, 我問過仔仔最喜歡那個老師,佢話個個都咁好唔知點揀!
2) 工 ...

patkwokhk

你十分清楚地寫出學校的情況,我的小朋友已經是四年級,見証了學校的変化及進步,雖然三年多,由雙班主任至小班(大約由30降至25人一班等),學校的出發點都是為學生好,她們一步步實淺她的教育理念.最近英文教科書改用效深的書是學校有意將校內成績再調高(個人觀察)的表現.
每年到十月,看見很多家長都將LHT,EC,..等等排位,每每LHT都比下去.我並不覺得出奇.因憑表面,由外觀,老師愛心,英文小學,報名人數等去排,LHT不是出色,但很多軟件要用家最清楚.希望現在十五十六的家長多點問問用家的意見才看到真正的優点及缺點.
四年前,校長在簡介會中說過:辦好LFC中學是LHT的唯一出路. 我欣嘗他的工作及結果.
作者: MIHO.WAH    時間: 10-10-27 15:54

原帖由 KV125 於 10-10-27 13:09 發表

patkwokhk

你十分清楚地寫出學校的情況,我的小朋友已經是四年級,見証了學校的変化及進步,雖然三年多,由雙班主任至小班(大約由30降至25人一班等),學校的出發點都是為學生好,她們一步步實淺她的教育理念.最近英文教 ...

我個人同意 "PATKWOKHK" 及 "KV125" 的說話, HAHA 我都是LHT小一家長, 細女在LHT 而大仔在津校大家都在TKO讀書.

其實4年前同我大仔及前一年同囡囡選LHT的時候一樣都會選, EC & LHT如選直資的話. 因為兩間學費比較自己可以支付.

其實如題, 我自己都經力過選6年或12年的教育問題如何好呢 ? 那個才好呢 ? 說真其實作為家長基本心中有數...只是對於未來即中學好像不太清楚...便一直想選定一所學校一直上.

我個人覺得優才真的合適資優生或比較叻的學生, 因學校已說明. 如小朋友屬當然最好因很難找到一所可以配合的學校. 他真的會盡量發揮小朋友的才能. 當然家長都要想自己能否協助及學費方面.

而EC & LHT 他們學費差不多一般家庭都能應付, 用心而論EC 都是大部份家長致愛, 有很美的校舍及小學同中學部真的可以一齊, 重點就是英文教學. 只是中學部真的未知道. 其實看家長信不信學校理念.

最後, LHT 說真其實大家都知道小學部是舊D , 但如以上兩位家長都說得很清楚, 他的確是一所不錯的學校, 其實每個家長選得LHT都是相同眼睛是看中學部的.
如選了LHT的家長請放心, 他真的是一所不錯的學校. 校長每每都是以一條龍來教育.

我都有想過到時升中的問題但看多了文章 , 想一想好像太遠到時又可能有很多變化 , 重點我明白點解要選直資先:

一/ 因為想要直升中學有保障及不想大抽獎 .又不想擔心呈份試而一直要在高年級緊迫讀書.

二/ 同意學校理念及其教育 (中, 小學部)

三/ 是否合適自己的小朋友 或 是妳想要小孩如何成長

另外, 我都想多談一談關於LHT與優才中學會考成績問題,我個人覺得考是死的 人才是生的, 有很多叻的人不一定會考成績好. 其實考試只是一個借鏡. 當然的個人看到LHT有此成績很開心及看出校長及老師很用心培育學生. 而優才都不差...況且大家都不同教育,不應作比較的.

平心而論LHT比較近香港教育而優才是比較國際學校那不可以用會考來比的. 我相信選擇優才是已知道他的教育不同一般學校, 那優才教育方面可能不向會考來重點來教書是以他校理念來培育學生.

作者: phoebecyl    時間: 10-10-27 16:04

我認同MIHO的分析。
如果GT學費唔係貴過LHT或EC成倍,大家都係差不多學費,甘大家又會點選擇?
原帖由 MIHO.WAH 於 10-10-27 15:54 發表

我個人同意 "PATKWOKHK" 及 "KV125" 的說話, HAHA 我都是LHT小一家長, 細女在LHT 而大仔在津校大家都在TKO讀書.

其實4年前同我囡囡選LHT的時候一樣都會選, EC & LHT如選直資的話. 因為兩間學費比較自己可以支付.
...

作者: most    時間: 10-10-27 16:37

我自己作為TKO家長,都慶幸TKO有4間直資給我們選擇。
而且,我相信這4間學校都會無止境被人比較,多謝各位現任家長給我們意見。
其實,4間學校都各有特色,各有優點、缺點。我自己就希望找到適合自己小朋友的學校,而學校肯收就最好啦,呢個matching遊戲,未到出年開學,都仲有變數,各位TKO爸媽,大家仲有機會o架。始終,4間學校都比較新,九龍區的家長只會當TKO四小龍(EC,GT,LOGOS,LHT)是水泡,只要有其他九龍區名校肯收,佢地一定會放番D位出嚟,比我地呢一D真正用家。

作者: bowling123    時間: 10-10-27 22:19

4間學校比bk fans 已比較了2,3年. 各有支持者.  當然, 最可信就係用家意見. 你大可去各專輯forum問問or睇睇, 再作比較,應較為可取. 因這裡塘邊鶴比較多 ,  不是用家但可以大放厥詞. 家長們唔會直斥其非, 所以佩服各家長厚度 . 祝大家可以搵到一間合適學校.

作者: 大板牙    時間: 10-10-27 22:31

好多謝你們分享,我今日都為小兒註冊保良局陸慶濤小學了

作者: corliss_yu    時間: 10-10-28 09:34

作者: aryee    時間: 10-10-28 10:12

原帖由 bowling123 於 10-10-27 22:19 發表
4間學校比bk fans 已比較了2,3年. 各有支持者.  當然, 最可信就係用家意見. 你大可去各專輯forum問問or睇睇, 再作比較,應較為可取. 因這裡塘邊鶴比較多 ,  不是用家但可以大放厥詞. 家長們唔會直 ...

當局者迷,唔係用家,意見有時反而中肯d。兩邊睇唔同既野wor
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-28 11:22

果邊FORUM, 個個都同學仔, 你都唔會O係自己學校果版講自己學校唔好, OR直接將自己學校同其他學校比較啦 仲有, 唔鐘意都唔會揀啦..........問下BACKGROUND INFO就無所謂
我都係大放厥詞既塘邊鶴

原帖由 bowling123 於 10-10-27 10:19 PM 發表
4間學校比bk fans 已比較了2,3年. 各有支持者.  當然, 最可信就係用家意見. 你大可去各專輯forum問問or睇睇, 再作比較,應較為可取. 因這裡塘邊鶴比較多 ,  不是用家但可以大放厥詞. 家長們唔會直 ...

作者: 大板牙    時間: 10-10-28 19:48     標題: 回覆 41# corliss_yu 的文章

一鳥在手,勝過百鳥在林,我仔得15分,同時TKO個網我唔係咁鍾意,TKO直資我考了一間就是LHT, 你小朋友最後是不是讀LHT?謝謝你 我會加油

作者: corliss_yu    時間: 10-10-28 21:21

作者: 大板牙    時間: 10-10-28 21:45

原帖由 corliss_yu 於 10-10-28 21:21 發表
我選學校,不選名校,可能我知我阿囡傻間間啦。我鍾意有中學的學校,第日唔駛煩。
當年我報了 TKO 的 GT, EC, LHT, 九真。LHT 和九真收咗。但我最鍾意是 EC,但 EC 無收,好失望。
但我都交了 LHT 和九真的留位費。過了幾個月,E ...
我幫我仔都報了6間小學,現在以有2間知道唔得,1間得了,3間在等緊有冇第2次面試,我知我仔在這個月面試都盡了努力,每次面試出來我都問他玩得開唔開心,我相信考到邊一間小學是緣份來的,心情輕鬆去面對吧!
作者: chloe26    時間: 10-10-28 22:05

我報左將軍澳四間直資,LHT最後都放棄左個位,會以EC作首選。
不過TSL有2nd interview,不是抱太大期望,我囡囡怕讀唔黎!
作者: 大板牙    時間: 10-10-28 22:12

原帖由 chloe26 於 10-10-28 22:05 發表
我報左將軍澳四間直資,LHT最後都放棄左個位,會以EC作首選。
不過TSL有2nd interview,不是抱太大期望,我囡囡怕讀唔黎!
你女女都好叻,tsl咁多人考都有2nd interview.
作者: jessie_lam    時間: 10-10-28 23:00

still considering the EC offer since the deadline is 30-Oct....and I just pick EC only, apart from the lucky draw....
作者: beetle    時間: 10-10-28 23:21

Deadline at 30 Oct? Would you mind to tell me when did you receive the acceptance letter? Thank you!

原帖由 jessie_lam 於 10-10-28 23:00 發表
still considering the EC offer since the deadline is 30-Oct....and I just pick EC only, apart from the lucky draw....

作者: jessie_lam    時間: 10-10-28 23:40

today we got the acceptance letter...and our interview was on 23-Oct...

原帖由 beetle 於 10-10-28 23:21 發表
Deadline at 30 Oct? Would you mind to tell me when did you receive the acceptance letter? Thank you!

作者: chloe26    時間: 10-10-28 23:45

Congratulation! :)

原帖由 jessie_lam 於 10-10-28 11:40 PM 發表
today we got the acceptance letter...and our interview was on 23-Oct...

作者: jessie_lam    時間: 10-10-28 23:53

thanks....

but still considering..since i also target one primary school in TKO.....methodist primary school...
原帖由 chloe26 於 10-10-28 23:45 發表
Congratulation! :)

作者: beetle    時間: 10-10-29 00:13

Thank you and congratulations!

原帖由 jessie_lam 於 10-10-28 23:40 發表

作者: goo_littlebb    時間: 10-10-29 09:50

Me too!! So I'm very satisfy to receive offer from EC.

原帖由 corliss_yu 於 10-10-28 21:21 發表
我鍾意有中學的學校,第日唔駛煩。

作者: corliss_yu    時間: 10-10-29 10:36

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5