教育王國

標題: 好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情? [打印本頁]

作者: YoungKY    時間: 10-10-27 16:21     標題: 好失落!有冇D積極方法去平衡失望之心情?

Very disappointed on the interview result!
Very down!! How can we cheer up?
Any suggestion?
作者: aryee    時間: 10-10-27 16:28

no worry,好快又一條好漢!
明年今日,你會發現小朋友縱然唔係入左你心儀既小學,但佢依樣健康快樂,學習知識,追求真理,
你就學會放低,隨遇而安!
塞翁失馬,焉知非福!
come on
作者: Nelly@Huang    時間: 10-10-27 16:29

有希望...add oil la
作者: cutekiddy    時間: 10-10-27 16:42

出街望吓四周圍,或買份報紙睇吓,你會發現你嘅小朋友已經好幸福(加埋有你呢個o甘關心佢嘅父母).

我都係未有offer,但係平常心啦!最多咪等大抽獎!
作者: ICbaby    時間: 10-10-27 16:48

收咪當係bones,
唔收係正常!

咪當係....   一場遊戲, 一場夢 囉!!!
作者: flostangraphy    時間: 10-10-27 16:50

唔好家下就放棄!!!
一於進行B計劃!!! 再去盡d!!
同小朋友作全面海陸空大操煉!!!
向明年第二round作準備!!
記住要努力, 積極到連失落,失望之心情都唔記得先叫ok!!

有志竟成!! 努力!
借套: Rambo 第一滴血, 呢睇下...

作者: phoebecyl    時間: 10-10-27 16:54

去吃自己最想吃架嘢,買自己平時好鐘意但又唔捨得買架嘢
講真...其實就算入到你自己心意的學校都唔代表對你小朋友是最好的,我相信上的bk的媽咪大陪份都好緊張自己仔囡的學校問題,但能做的我們都做左,對自己同仔囡都已有所交代。再講入到的可能係慢慢長路的起點。
原帖由 YoungKY 於 10-10-27 16:21 發表
Very disappointed on the interview result!
Very down!! How can we cheer up?

作者: meia    時間: 10-10-27 16:54

I went shopping this afternoon .  Bought plenty of stuff for my kids.  

Feeling better now.  Do something to cheer yourself la.  Have to pull ourselves together to prepare for the coming months....

In the end of the day, each of our children will get a nice school place.  Add oil, add oil
作者: Nelly@Huang    時間: 10-10-27 17:00

原帖由 cutekiddy 於 10-10-27 16:42 發表
出街望吓四周圍,或買份報紙睇吓,你會發現你嘅小朋友已經好幸福(加埋有你呢個o甘關心佢嘅父母).

me too !!!!!
作者: Erco    時間: 10-10-27 17:07

Me 3 ! Add Oil ....

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-27 17:00 發表

作者: suewong    時間: 10-10-27 17:08

go for buffet
作者: rainy0429    時間: 10-10-27 17:08

哈哈~~你好搞笑~
我今日都收到第一封reject信(DGJS),不過冇失望,始終呢D "Dream school"(發夢嗰陣先有得讀嘅學校),一早預咗唔得~
我好同意flostangraphy,積極好重要!!做D自己平時最鍾意做嘅嘢,(例如我個雪櫃長期有朱古力)唔好一味諗住失敗~心情一放鬆,就再努力裝備小朋友!整靚張成績表,玩吓比賽,豐富吓個portfolio,做兩手準備去叩門!! 我由暑期開始幫自己洗左腦~
一日未到開學都仲有機會(就算開左學都仍然有機會)!!
同小朋友一齊發揮小宇宙啦~唔好放棄~加油!!

原帖由 flostangraphy 於 10-10-27 16:50 發表
唔好家下就放棄!!!
一於進行B計劃!!! 再去盡d!!
同小朋友作全面海陸空大操煉!!!
向明年第二round作準備!!
記住要努力, 積極到連失落,失望之心情都唔記得先叫ok!!

有志竟成!! 努力!
借套: Rambo 第一滴血, 呢睇 ...

作者: cecilo    時間: 10-10-27 17:09

me too....冇咩失望嘅感覺住。可能仲有1st in la.
唔好諗咁多實有書讀ga! ^^

原帖由 Nelly@Huang 於 10-10-27 17:00 發表

作者: hotchat    時間: 10-10-27 17:19

Exercise!

Run and run and run until u are out of breath!

Heard that exercise can release some 'happy hormones'!

There might be other good news to come! Cheer up!

原帖由 cecilo 於 10-10-27 17:09 發表
me too....冇咩失望嘅感覺住。可能仲有1st in la.
唔好諗咁多實有書讀ga! ^^

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-27 17:32

呢個方法好
我提議: 開始留意SOGO等大百貨公司減價情報, 發揮小宇宙, 搶到最平, 學柴九話齋: C9既滿足感就係咁黎

唔好唔開心啦, 咁睇: 其實到最後, 小朋友只需要"壹"個學位, 好多而家HOLD住HOLD住, 遲D咪又要放返出黎, 所以一定有希望既, MEANWHILE, 叩門功夫要做足, 記住你做阿媽, 幾無面既都要負責做, 衰左又無咩大不了, 校長又唔識你, 唔怕瘀WOR! 得左就証明校長受你感動, 辛苦都值得啦
(我明呀, 我由10月寫信到7月, 得左)

真係無好消息咪等抽獎LOR, 你點知一定唔好? 不能盡如人意但求無愧於心, 呢樣你要記住, 心情會好過D

原帖由 meia 於 10-10-27 04:54 PM 發表
I went shopping this afternoon .  Bought plenty of stuff for my kids.  

Feeling better now.  Do something to cheer yourself la.  Have to pull ourselves together to prepare for the coming months ...

作者: chuppy    時間: 10-10-27 17:40

作者: lawhyc    時間: 10-10-27 17:42

- 精人唔駛教, 蠢人教唔精。
- 唔信他們用這些方法可identify到真的叻人出來,應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來
- 愛恩斯坦肯定fail
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是什麼9A、 10A、港大、中大出來的。好幾個反宜係從poly出來的或會考不太好,然後到了外國升學;
- 不過最重要是出來工作後發現EQ緊要過IQ;你會發覺很多A's students 係幫C's students 打工!
- Conclusion: 什麼學校都不太重要、學好愛看書和自學自理能力;EQ too.

以上純為個人觀感, 不喜可當bullshxt!
個人申報: 畢業於HK一間非常非常非常的傳統中學, 大學有幸到海外升學。

原帖由 YoungKY 於 10-10-27 16:21 發表

作者: chuppy    時間: 10-10-27 17:43

作者: xochichi    時間: 10-10-27 18:12

不要放棄呀!You are a GREAT mom!!!!
作者: brian61950    時間: 10-10-27 18:44

兩公婆去旅行,小朋友比人凑幾日,乜都唔好諗,明天會更好.
作者: thomasha    時間: 10-10-27 18:59

This proposal is ideal but it's not feasible for us, as my son misses us even if we are one day away, and my wife misses him just as much. :)
原帖由 brian61950 於 10-10-27 18:44 發表
兩公婆去旅行,小朋友比人凑幾日,乜都唔好諗,明天會更好.

作者: sui_a    時間: 10-10-27 19:17

YES,無論走去邊都會掛住小朋友ga﹗所以呢,我哋會plan係小朋友面試完後去玩番吓或去食buffet(早兩日先去咗食buffet,hehe),開心咗先ma~~cheer up
作者: myrchan    時間: 10-10-27 19:26

agree, 只要我地比心機教育孩子, 對佢地有信心, 將來一定係美好的。
原帖由 lawhyc 於 10-10-27 17:42 發表
- 唔信他們用這些方法可identify到真的叻人出來,應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是 ...

作者: forty+    時間: 10-10-27 20:07

agree, 我唔相信讀名校的學生全部都出類拔萃, 反之, 讀普通小學亦唔一定冇成就。

人生路咁長, 將來係點大家都唔可以完全控制。
塞翁失馬, 焉之非福, 盡咗力就得啦, 放鬆啲。

原帖由 lawhyc 於 10-10-27 17:42 發表
- HK考試制度好像不能identify到真正叻人出來;國際上有成就的HK人都好像不是 ...

作者: ferrynferry    時間: 10-10-27 20:13

我好簡單 聖誕同仔女一齊去玩下 減下壓,就算係一半以上機會都可以衰啦 邊有實得架,平常心啦!大人細佬都努力左係時候松松
作者: kochiman2004    時間: 10-10-27 20:41

原帖由 ferrynferry 於 10-10-27 20:13 發表
我好簡單 聖誕同仔女一齊去玩下 減下壓,就算係一半以上機會都可以衰啦 邊有實得架,平常心啦!大人細佬都努力左係時候松松

agree ... no matter what school OK or not, my family will go to Japan coming X'mas ... shopping shopping ... and shopping ....
作者: ssskwan    時間: 10-10-27 20:41

I bought a lot of snacks yesterday before forcing myself to face opening the mailbox....still feel hard to accept the cruel fact.

原帖由 meia 於 10-10-27 16:54 發表

Feeling better now.  Do something to cheer yourself la.  Have to pull ourselves together to prepare for the coming months ...

作者: ssskwan    時間: 10-10-27 20:47

作者: BBTWIN    時間: 10-10-27 21:24

有bk實在太好, 媽咪互相扶持 .
作者: BBTWIN    時間: 10-10-27 21:33

所以呢個GAME好似特別為大仔大女而設. 有D學校仲講明8月31日以後出生都唔會接受報名. 有媽咪話比我聽我心儀的學校在壁報板上貼著小一報名以1月至8月份出生小朋友為佳. 即是話除非我對女好OUTSTANDING,如果唔係巳注定陪跑 .
作者: 小天使kiki    時間: 10-10-27 22:13

我會用「既然唔收我就即係呢個學校覺得我地唔適合佢地」,咁就無謂勉強來安慰自己,再等一間會欣賞我小朋友嘅學校
作者: cherry媽咪    時間: 10-10-27 22:18

原帖由 小天使kiki 於 10-10-27 22:13 發表
我會用「既然唔收我就即係呢個學校覺得我地唔適合佢地」,咁就無謂勉強來安慰自己,再等一間會欣賞我小朋友嘅學校

作者: Ipy    時間: 10-10-27 22:40

I also think some very famous schools' teaching method may be out under the new 334 system, so never give up, may be the one in the lucky draw is more suitable for your kids. Be happy, I also plan to have trip with my lovely in the Feb!
作者: thomasha    時間: 10-10-27 23:11

淨係媽咪?好似對d有心o既bk爹o地唔係好公平喎。
原帖由 BBTWIN 於 10-10-27 21:24 發表

作者: ferrynferry    時間: 10-10-27 23:33

原帖由 thomasha 於 10-10-27 23:11 發表

係囉!做爹啲都唔易
作者: Isaacmommy    時間: 10-10-27 23:33

Agreed.
First reject letter received today. Just comfort ourselves by saying that the school is on Kowloon side, we have to worry about the transport if we were accepted (as we live on HK side). We do not plan to tell our son about the rejection.  What is the point of giving unnecessary pressure to the child?

原帖由 aryee 於 10-10-27 16:28 發表
no worry,好快又一條好漢!
明年今日,你會發現小朋友縱然唔係入左你心儀既小學,但佢依樣健康快樂,學習知識,追求真理,
你就學會放低,隨遇而安!
塞翁失馬,焉知非福!
come on ...

作者: may6b    時間: 10-10-27 23:37

我都係咁安慰自己, 但難免有不安, 一封又一封reject 信...加上個女見到我地開信問是什麼, 我們話是某學校告訴我們不適合他們學校, 是很正常的,因機會很微, 但見她仍會問點解的, 都有些心痛! 不過這令我更愛我的孩子, 我就同佢講, 'no matter what, I love you!'人真係唔係perfect 的...
作者: chuppy    時間: 10-10-28 00:44

作者: QutieBaby    時間: 10-10-28 00:45

小一入學只係人生一個小小o既階段,而且呢個遊戲仲未完架,唔好咁快打沉自己,有d學校有第二輪,仲有大抽獎同埋叩門,如其亂諗野,不如好好計畫黎緊要點做啦!而且千祈唔好將負面情緒帶左俾小朋友,其實佢地5歲人仔已經好叻架啦,應該要好安慰至係!
多d上黎傾訴下啦,相信呢度好多媽咪都會支持你!
作者: thomasha    時間: 10-10-28 00:52

講得好!

與其埋怨自己或者別人,不如積極一點,計劃下一步行動,這樣才會令自己和目標拉近。

小朋友發洩完情緒也會重新上路,我們做大人的更要以身作則,不是只顧向小朋友隱瞞失敗,而是怎樣重新站起來,focus on what's next,"小小苦楚等於激勵"。
原帖由 QutieBaby 於 10-10-28 00:45 發表
小一入學只係人生一個小小o既階段,而且呢個遊戲仲未完架,唔好咁快打沉自己,有d學校有第二輪,仲有大抽獎同埋叩門,如其亂諗野,不如好好計畫黎緊要點做啦!而且千祈唔好將負面情緒帶左俾小朋友,其實佢地5歲人仔已經好叻 ...

作者: WinkyLee    時間: 10-10-28 01:08

絕對認同!  我身邊識既人, 入到2nd in或收左既全都係大b, 而自己阿仔係細b, 我地已盡力去教佢, 自問見阿仔對答都唔錯.  無得好講, 我老公都講呢刻係大b wins 哂, 但入小學後, 大b同細b便無分別, 可惜呢刻入唔到心儀既也係事實, 只好平常心面對.     引用:

所以呢個GAME好似特別為大仔大女而設. 有D學校仲講明8月31日以後出生都唔會接受報名. 有媽咪話比我聽我心儀的學校在壁報板上貼著小一報名以1月至8月份出生小朋友為佳. 即是話除非我對女好OUTSTANDING,如果唔係巳注定陪跑 .
作者: thomasha    時間: 10-10-28 01:28

我個仔1月出世,算係大仔,但唔覺佢有乜咁標青,到而家仲未有學校收。
原帖由 WinkyLee 於 10-10-28 01:08 發表
絕對認同!  我身邊識既人, 入到2nd in或收左既全都係大b, 而自己阿仔係細b, 我地已盡力去教佢, 自問見阿仔對答都唔錯.  無得好講, 我老公都講呢刻係大b wins 哂, 但入小學後, 大b同細b便無分別, 可惜呢刻入唔到心儀 ...

作者: ming_1212    時間: 10-10-28 03:23

無錯!上BK真係開心好多!雖然我個囡心儀果啲都未有offer,但見到其他小朋友收到offer也替他們高興,而且大家互相鼓勵嘅感覺也很好!
老實說,不開心實有的,因為老師及身邊的人都對我女兒很有信心,她是一個很開心很正面的女仔,而且很喜歡說話,所以個個都話大多數的直資學校都喜歡這類型!但最大問題是她是12月出世的!正式細細女!直到現在只有一間收了,無奈阿囡卻不喜歡,所以放棄了!雖然有人說我很蠢,但我覺得若然阿囡不喜歡,我霸住個位都無意思吧!
直到現在,收到一封一封的reject letter,真的很傍偟!但只有接受!繼續努力吧!而且報了名去日本,一家三口去玩下,獎勵下自己,又獎勵下阿女的努力!說到底,她才是最辛苦的一個!

原帖由 BBTWIN 於 10-10-27 21:24 發表

作者: Blessings    時間: 10-10-28 09:44

大家唔好咁灰, 又唔係世界未日,這只是他們人生一個很小的階段。我當然明白收到reject信既失望(我都收到),不過呢d學校可能就係唔適合我地d小朋友。勉強無幸福,有d入到又未必好,加上好學校又唔係得嗰幾間, 仲有好多選擇。
作者: maynjune    時間: 10-10-28 10:19

OH.... Nelly@Huang , why u say so?  At least you got an 2nd interview in DGJS wor....

引用:
原帖由 cutekiddy 於 10-10-27 16:42 發表

作者: MySweetBB    時間: 10-10-28 10:22

都唔一定係大B贏哂, 我女&朋友個女係大B, 但無報面試班, 無參加任何比賽, 名校無2ND INTERVIEW.  反而中女&細女有長時間參加面試班就有得入.
我女好成熟&醒目, 望上比人以為係二年級學生, 中英文好OK, 那又如何?   
我個人認為呢個面試遊戲係比老師睇吓有無眼緣 & 同埋比面試班中心搵商機就真.
無2ND INTERVIEW又唔係世界沒日, 大家積極D, 都唔好話大B著數家細B著數LU, 呢個商業世界係咁架啦, 有付出錢&小朋友時間去FOCUS入名校, 順理成章, 會有回報.  要有信心, 上天正在安排最適合既學校比小朋友, 話唔定自行&大抽獎比你抽到好野呢, 仲唔駛比學費添.

原帖由 WinkyLee 於 10-10-28 01:08 發表
絕對認同!  我身邊識既人, 入到2nd in或收左既全都係大b, 而自己阿仔係細b, 我地已盡力去教佢, 自問見阿仔對答都唔錯.  無得好講, 我老公都講呢刻係大b wins 哂, 但入小學後, 大b同細b便無分別, 可惜呢刻入唔到心儀 ...

作者: MySweetBB    時間: 10-10-28 10:23

totally agree.

原帖由 Blessings 於 10-10-28 09:44 發表
大家唔好咁灰, 又唔係世界未日,這只是他們人生一個很小的階段。我當然明白收到reject信既失望(我都收到),不過呢d學校可能就係唔適合我地d小朋友。勉強無幸福,有d入到又未必好,加上好學校又唔係得嗰幾間, 仲有好多選擇。 ...

作者: MySweetBB    時間: 10-10-28 10:32

"應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來" : 唔一定, 我個女超大個, 像2,3年級的學生, 但無比揀中, 反而有D細細粒, 細女就被揀.

"愛恩斯坦肯定fail" : 呢句我又同意, 因為愛恩斯坦雖然好聰明, 但IQ高, 就SHORT SHORT地.  早年我舊同事囡囡係資優, 考DGS都落敗.

作者: lawhyc    時間: 10-10-28 12:04

"早熟"我係指心智、唔你體型呀。"和" 即係同時要外向presentable.
我記得德國寶馬車廠有個非常高級的設計師係香港女仔, 中大、港大不收, poly畢業的。Vivian Tam too!
原帖由 MySweetBB 於 10-10-28 10:32 發表
"應該只可揀到一些早熟和外向的小朋友出來" : 唔一定, 我個女超大個, 像2,3年級的學生, 但無比揀中, 反而有D細細粒, 細女就被揀.

"愛恩斯坦肯定fail" : 呢句我又同意, 因為愛恩斯坦雖然好聰明, 但IQ高, 就SHORT SHO ...

作者: scmail    時間: 10-10-28 12:17

我個囡是12月出世, 現在都未有offer,但見到其他小朋友都收到offer也替他們高興,我國應該大家互相鼓勵!唔好比自己太大壓力.
大家一起加油! 加油!
作者: MySweetBB    時間: 10-10-28 13:12

早熟既意思, 我當然係指心智, 智力啦.
若果淨指體形, 我就會形容為大舊.  

原帖由 lawhyc 於 10-10-28 12:04 發表
"早熟"我係指心智、唔你體型呀。"和" 即係同時要外向presentable.
我記得德國寶馬車廠有個非常高級的設計師係香港女仔, 中大、港大不收, poly畢業的。Vivian Tam too! ...

作者: ming_1212    時間: 10-10-28 13:14

我同你一樣吖,阿囡又係12月出世,依家暫時未有心儀嘅offer,其實真係好想知係咪真係12月出世就難入d呢?
有無12月出世嘅小朋友又第一round收左嘅家長可以分享下?
quote]原帖由 scmail 於 10-10-28 12:17 發表
我個囡是12月出世, 現在都未有offer,但見到其他小朋友都收到offer也替他們高興,我國應該大家互相鼓勵!唔好比自己太大壓力.
大家一起加油! 加油! [/quote]
作者: 媽媽仔仔    時間: 10-10-28 13:34

我小朋友都係早熟型,我共報了5間,每一次佢都能夠講番面試嘅情況比我同爹地知,亦回答到問題,佢自己亦說在過程中如在學校一般對老師有禮及安靜,認為應會被學校取錄,但結果事與願為,已收了兩封reject letter.坦白說,其實這兩間不是心儀之學校,即使收了亦會放棄,報只為了讓他增加多一些經驗,但看信那刻也感到很失望.但回想問題所在,可能就是我給他錯誤之訊息,讓他以為答對了及表現有禮便一定成功,但當中其實存在有很個人主觀因素,可能他不是面見老師所喜歡的類型,又可能認為他太淡定,又或者......其實太多原因了,所以我如今會跟自己說已盡力又何必介意控制權不在自己手的事呢.開開心心迎接新一天啦.
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-28 14:33

呢個係我一向做人宗旨
每日都有開心事, 唔開心事, 好多野自己控制唔到, 但能力以內既事, 一定要做足, 跌低左, 最緊要識爬返起身, 再計劃下一步, 自己都唔幫自己小朋友舖好條路, 邊個幫你?!

原帖由 thomasha 於 10-10-28 12:52 AM 發表
小朋友發洩完情緒也會重新上路,我們做大人的更要以身作則,不是只顧向小朋友隱瞞失敗,而是怎樣重新站起來,focus on what's next,"小小苦楚等於激勵"。

作者: BBTWIN    時間: 10-10-28 17:21

原帖由 thomasha 於 10-10-27 23:11 發表

好好好,我更正. 有BK真好, 媽咪爹o地可以互相扶持 .
作者: BBTWIN    時間: 10-10-28 17:53

原帖由 媽媽仔仔 於 10-10-28 13:34 發表
我小朋友都係早熟型,我共報了5間,每一次佢都能夠講番面試嘅情況比我同爹地知,亦回答到問題,佢自己亦說在過程中如在學校一般對老師有禮及安靜,認為應會被學校取錄,但結果事與願為,已收了兩封reject letter.坦白說,其 ...

小朋友係早熟型真係會顯得較突出, 好多學校會比較喜歡呢類型小朋友. 因為會覺得易教, 學術成績一般都唔錯. 可惜我對女又算係細女又唔熟. 有時我仲覺得佢地比起其他小朋友BB. 只係兩個女外型比較可愛,外型會有幫助嗎 ?不過我都唔去想太多lu, 最後讀邊間學校其實巳經注定左. 如果私校直資都唔得咪等大抽獎羅. 話唔定自行巳經有驚喜都不一定呢.
作者: thomasha    時間: 10-10-28 19:44

好,而家平機會都話要調查男士被歧視,所以我地都要企出黎爭取番應有o既權利。 (just kidding)
原帖由 BBTWIN 於 10-10-28 17:21 發表

好好好,我更正. 有BK真好, 媽咪爹o地可以互相扶持 .

作者: BBTWIN    時間: 10-10-28 20:21

原帖由 thomasha 於 10-10-28 19:44 發表
好,而家平機會都話要調查男士被歧視,所以我地都要企出黎爭取番應有o既權利。 (just kidding)

唔好怪我啦, 因為上bk真係媽咪比較多麻. 你唔講我都唔知你係daddy添. 不過都真係要讚下你地會上bk既daddy, 肯定好關心子女既將來 .
作者: thomasha    時間: 10-10-28 20:37

其實上黎BK o既爸爸唔少架,只係我地有時由留言睇唔出係男定女,就假設係媽咪姐。

關心小朋友o既將來,爸媽都要o既,不過兩者用o既方法可能唔一樣。
原帖由 BBTWIN 於 10-10-28 20:21 發表

唔好怪我啦, 因為上bk真係媽咪比較多麻. 你唔講我都唔知你係daddy添. 不過都真係要讚下你地會上bk既daddy, 肯定好關心子女既將來 .

作者: BBTWIN    時間: 10-10-28 21:55

原帖由 thomasha 於 10-10-28 20:37 發表
其實上黎BK o既爸爸唔少架,只係我地有時由留言睇唔出係男定女,就假設係媽咪姐。

關心小朋友o既將來,爸媽都要o既,不過兩者用o既方法可能唔一樣。 ...

我老公咪唔一樣羅, 由頭到尾都只係我搵資料. 對女讀咩學校佢都冇所謂. 佢認為真係讀得書既小朋友去到邊都冇問題. 讀唔到入到名校就仲幣. 佢又成日話我自行唔報佢間母校, 係我自己拿來煩. 我自己就想搵間學術水平okay, 校風又一定好的學校(我覺得校風重要過學術水平). 所以一直以黎都只得我一人作戰 ! 我而家都係用平常心待之, 只希望盡快有個了結. 大家要加油呀!!!!!
作者: ANChan59    時間: 10-10-28 23:52     標題: 回覆 57# thomasha 的文章

Yes, I am dad as well.
作者: thomasha    時間: 10-10-29 00:24

可否透露一下,你係全職媽咪定係有全職工作的?

我諗如果家境許可,媽咪全職照顧小朋友,爸爸就多數會將小一入學o既重任交托俾媽咪,如果兩個都要做野,就應該每人做d先至公平。
原帖由 BBTWIN 於 10-10-28 21:55 發表

我老公咪唔一樣羅, 由頭到尾都只係我搵資料. 對女讀咩學校佢都冇所謂. 佢認為真係讀得書既小朋友去到邊都冇問題. 讀唔到入到名校就仲幣. 佢又成日話我自行唔報佢間母校, 係我自己拿來煩. 我自己就想搵間學術水平ok ...

作者: BBTWIN    時間: 10-10-29 10:47

原帖由 thomasha 於 10-10-29 00:24 發表
可否透露一下,你係全職媽咪定係有全職工作的?

我諗如果家境許可,媽咪全職照顧小朋友,爸爸就多數會將小一入學o既重任交托俾媽咪,如果兩個都要做野,就應該每人做d先至公平。 ...

我係全職媽咪. 其實我都只係想老公支持下o者. 佢唔幫手搵資料我唔介意. 總之唔好再同我講:"我都叫你自行報我間母校架啦, 自己拿來煩 .".
作者: milkonline2    時間: 10-10-29 12:55

昨天,我無不停咁refresh BK、不停睇住個電話; 但今天,我終於患上依個"小一入學選校"侯群症,我依家要去接受治療,出去行街shopping發洩一下,實在忍無可忍、等無可等了!各位病患者敬請保重?

作者: ANChan59    時間: 10-10-29 16:22

原帖由 milkonline2 於 10-10-29 12:55 發表
昨天,我無不停咁refresh BK、不停睇住個電話; 但今天,我終於患上依個"小一入學選校"侯群症,我依家要去接受治療,出去行街shopping發洩一下,實在忍無可忍、等無可等了!各位病患者敬請保重? ...

Take it easy, you will be fine. Look back after some years, no big deal.
作者: PoorParent    時間: 10-10-29 17:09

作者: thomasha    時間: 10-10-29 19:39

或者你先生唔想你咁煩,所以先至叫你用d簡單有容易o既方法去搞小學o既事。我地男人就係唔想太座咁痛苦。
原帖由 BBTWIN 於 10-10-29 10:47 發表

我係全職媽咪. 其實我都只係想老公支持下o者. 佢唔幫手搵資料我唔介意. 總之唔好再同我講:"我都叫你自行報我間母校架啦, 自己拿來煩 .". ...

作者: BBTWIN    時間: 10-10-29 23:08

原帖由 thomasha 於 10-10-29 19:39 發表
或者你先生唔想你咁煩,所以先至叫你用d簡單有容易o既方法去搞小學o既事。我地男人就係唔想太座咁痛苦。

其實我都知佢用意,唔駛交學費又唔駛煩. 我都唔想煩架, 不過我真係唔能夠再揀一間過唔倒自己既學校. 呢幾年就係最好証明, 我投入唔倒對女既幼稚園生涯 .
作者: milkonline2    時間: 10-10-29 23:56

Thanks! Just today a littlle bit worry so that's why I need to seek for distraction! Feeling good now!
原帖由 ANChan59 於 10-10-29 04:22 PM 發表

Take it easy, you will be fine. Look back after some years, no big deal.

作者: milkonline2    時間: 10-10-30 00:06

I went to massage plus do some shopping. For your insomnia problem, I think you better don't stick to computer before sleeping.  Also, try to take vitamin E 200 iu one hour before you sleep may help.  This vitamin is also good for skin! Try to avoid sleeping pills! Cheer up!
原帖由 PoorParent 於 10-10-29 05:09 PM 發表
Same as us (me & spouse)
1. Insomnia need pills
2. Keep on buying: computer, audovisual stuffs, new car, property etc (really with real need) to distract ownself away from P1 application. Better than  ...

作者: thomasha    時間: 10-10-30 01:09

1. Body massage
2. Sports/gym
3. Shopping (but can be destructive when you check the credit card statement later)
4. Play games or do homework with the child - they need A LOT OF attention
5. Go to a theme park with the child
6. Stay away from the computer at least 1 hour before you go to bed.  Reading the computer screen needs a lot of concentration and makes your brain active.
7. Read newspapers (not the work-related pages or the education section) or a book before going to bed.  
8. Turn on the TV with a headphone while lying in bed - if it is equipped with a timer, use it.  You might fall asleep without knowing it and the timer will relieve you the need to turn it off later.
原帖由 milkonline2 於 10-10-30 00:06 發表
I went to massage plus do some shopping. For your insomnia problem, I think you better don't stick to computer before sleeping.  Also, try to take vitamin E 200 iu one hour before you sleep may help.  ...

作者: PoorParent    時間: 10-10-30 15:56

作者: thomasha    時間: 10-10-30 16:09

You're most welcome.

There are countless methods of relaxation, but the most important thing is to "let go" of the interviews because they are already past events and nothing can be done about them.  If you need to remember anything about the interviews, try to write them down and don't use your brain, which is already stressed out by this time.  

Although I am not a mother, I lost sleep one night because we had to wake up early the following morning for an interview - which ended up in disaster anyway.  I had my favorite activity before going to bed so I managed to sleep reasonably well until the following morning, though I could still feel the (subconscious) stress because I woke up early in the morning.

Worrying never helps anything, that's why I don't let it last long as far as possible.  Spending quality time with your child or devotion to work would be a good way to divert your attention on uncontrollable things.
原帖由 PoorParent 於 10-10-30 15:56 發表
Thanks Milkonline & Thomasha,

I dream about the Q & A of the P1 interveiw & make me wake up in the middle of the night (even after sleeping Pill). Poor sleep for 1-2 months.
I will try the methods m ...

作者: PoorParent    時間: 10-10-30 16:24

作者: thomasha    時間: 10-10-30 16:38

Well as parents we have to know how to cheer ourselves up and then cheer our child up.  It would be most unfortunate for the child to be dragged into the sphere of disappointment and sadness.  The "crisis" can be turned into a learning process.  

I think we might be referring to the same school for our disastrous interviews.  The way we handled it was:
(1) asked my son how he felt about the interview when we walked down the road;
(2) when he said "it was terrible", we tried to feel sympathetic to him and did not ask much about the content of the interview;
(3) after coming home, we played his favourite games with him and he was all happy again after 2 hours, when we were ready to go to another interview (SPCC).
(4) my wife and I already assumed he would be rejected outright, so we had zero expectation from the school and we took it as virtually rejected, i.e. "out of sight, out of mind".

Don't let any one incident prolong your sadness and disappointment.  There are many more important matters ahead and we should not spend too much time feeling sorry for ourselves or the child.
原帖由 PoorParent 於 10-10-30 16:24 發表
Many Thanks
the only disastrous one was DXX interview.
No language testing/calculation/ games/ IQ test/ memory test/ story telling as the other kids had.
Only sit for so many difficult questions that  ...

作者: PoorParent    時間: 10-10-30 18:00

作者: thomasha    時間: 10-10-30 18:19

My primary goal is to raise him as a caring, self-motivating, disciplined and keen-on-learning child.  To me, academic performance is important but not as crucial as what I have just mentioned.
原帖由 PoorParent 於 10-10-30 18:00 發表
Yes, agree
Out of mind
Back to basic of education for kids:
Main course is academic for university entry and career
Sport medals or art prizes are only the second

作者: nicolelouie    時間: 10-10-31 00:03

BBTWIN,我想同你講you are not alone
我都係一人作戰,男人諗野好唔同,讀書唔係一切,邊間都一樣.........今曰同佢講a學校點點點,明天已經忘得一乾二淨,連第一志願係邊間都唔記得,真係好激心!
唔緊要,我地儘力,做對得住自己的事。

原帖由 BBTWIN 於 10-10-29 10:47 發表

我係全職媽咪. 其實我都只係想老公支持下o者. 佢唔幫手搵資料我唔介意. 總之唔好再同我講:"我都叫你自行報我間母校架啦, 自己拿來煩 .". ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5