教育王國

標題: 小二 ~ 2010 至 2011 交流區 [打印本頁]

作者: MimiCactus    時間: 10-11-4 12:41     標題: 小二 ~ 2010 至 2011 交流區

各位小二家長, 有耐無傾啦.....就快又測驗啦.
我估常識科測驗會問:
智利鑛難
世博展期
衛星-嫦娥二號
廣州亞運
旅行團人質事件 - 那個國家

大家重有咩心水?
作者: newfather    時間: 10-11-16 00:07

原帖由 MimiCactus 於 10-11-4 12:41 發表
我估常識科測驗會問:
智利鑛難
世博展期
衛星-嫦娥二號
廣州亞運

大家重有咩心水? ...

hi hi, 你好, 終於有個小二出現.

我地班竟然星期三仲要數學評估, 真係神奇.

至於常識問題, 都係你果d啦, 不過原來我唔知 "衛星-嫦娥二號" 喎, 似乎我要讀下常識 ...
作者: MimiCactus    時間: 10-11-16 13:56

數學評估.....我都要狂操亞仔D文字體, 佢對連環加減數的文字解題較弱.
原帖由 newfather 於 10-11-16 00:07 發表

hi hi, 你好, 終於有個小二出現.

我地班竟然星期三仲要數學評估, 真係神奇.

至於常識問題, 都係你果d啦, 不過原來我唔知 "衛星-嫦娥二號" 喎, 似乎我要讀下常識 ... ...

作者: wensi    時間: 10-11-16 16:59

原帖由 MimiCactus 於 10-11-4 12:41 發表
我估常識科測驗會問:
智利鑛難
世博展期
衛星-嫦娥二號
廣州亞運

大家重有咩心水? ...

自己入去睇 9/10/11月2010年

http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-82067
作者: newfather    時間: 10-11-16 22:15

原帖由 MimiCactus 於 10-11-16 13:56 發表
數學評估.....我都要狂操亞仔D文字體, 佢對連環加減數的文字解題較弱.

星期一通知星期三評估, 好明顯唔比時間溫, 係突擊評估
作者: newfather    時間: 10-11-16 22:16

原帖由 wensi 於 10-11-16 16:59 發表

自己入去睇 9/10/11月2010年

http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509-action-viewspace-itemid-82067
嘩, 呢個網勁呀
作者: Kimuimoon    時間: 10-11-17 11:49

我係過路人, 我仔小一做咗兩次數學評估都係冇通知喎, 我都係派返嚟先知做咗
原帖由 newfather 於 10-11-16 22:15 發表

星期一通知星期三評估, 好明顯唔比時間溫, 係突擊評估

作者: newfather    時間: 10-11-17 21:47

原帖由 Kimuimoon 於 10-11-17 11:49 發表
我係過路人, 我仔小一做咗兩次數學評估都係冇通知喎, 我都係派返嚟先知做咗
唔係卦, 咁我又未試過喎, 唔通係新招?  
作者: Funny    時間: 10-11-18 09:45

係呀, 我地班都係呀 (1年級) ! 成日無啦啦做左評估我地都唔知, 到派番要家長簽名至知。乜以前唔係咁架咩?  其實我覺得今年好似唔同左, 之前都無聽d家長講暑假csk已經要d學生讀定本小一生字表。而且9月份半日適應期又好似短左咁。

原帖由 newfather 於 10-11-17 21:47 發表
唔係卦, 咁我又未試過喎, 唔通係新招?  

作者: MimiCactus    時間: 10-11-18 19:59

sorry~~~可否send張飯單比我, 呀仔唔見左呀~~~唔該
作者: newfather    時間: 10-11-18 23:53

原帖由 MimiCactus 於 10-11-18 19:59 發表
sorry~~~可否send張飯單比我, 呀仔唔見左呀~~~唔該
pm 你個 e-mail 比我啦
作者: MimiCactus    時間: 10-11-20 13:57

學校忽然改左會唔會同一個傳聞有關呢?  話說今年九月開始, CSK College 同深水埗某間中學齊齊在中一班開一班中文班, 本來無咩問題, 但果間深水埗某中學, 出年九月可能只可以開一班英文班(即又降grade la), 家下果間中學既小學部的小五小六家長好徬徨, 都唔知點.  可能CKS唔想步後塵, 就催谷自己學生 law~
原帖由 Funny 於 10-11-18 09:45 發表
係呀, 我地班都係呀 (1年級) ! 成日無啦啦做左評估我地都唔知, 到派番要家長簽名至知。乜以前唔係咁架咩?  其實我覺得今年好似唔同左, 之前都無聽d家長講暑假csk已經要d學生讀定本小一生字表。而且9月份半日適應期又 ...

作者: 祖明    時間: 10-11-26 14:22

係呀, 我地班都係呀 (1年級) ! 成日無啦啦做左評估我地都唔知, 到派番要家長簽名至知。乜以前唔係咁架咩?  其實我覺得今年好似唔同左, 之前都無聽d家長講暑假csk已經要d學生讀定本小一生字表。而且9月份半日適應期又 ...

我仔今年都係小二,聽聞前年小一暑假已經有生字表,但我哋有寫手冊幾時做評估喎!
作者: wensi    時間: 10-11-27 10:17

我仔都係無聲無色評估左.  老師都係想知佢地有乜唔識.  邊d 好多人錯.

適應期係要改ga 啦! 一個月成校返半日跟本教唔切書, 而且出面好大陪分小學都係得兩星期.  而家小朋友都好適應係唔係唔?  CSK 都好適中ga 啦, 我有d 朋友係一week 默兩次英一次中唔理測唔測驗,  考試又有默書.  又有分reading level 一至六年級,  一年測兩次唔達標要見家長.
作者: MimiCactus    時間: 10-11-30 15:58

同自己小學比較, CSK上年小一生活係hea 左好多, 所以升上小二就覺得辛苦左.  好似依家英默緊, 亞仔果班唔係好多penmanship要寫, 跟住就默書.  不過, 都仲係好hea, 隔星期先默, 我自己以前, 每個星期都有架.
今日開始派測驗卷啦, 我都好驚, 唔知考成點?!

原帖由 wensi 於 10-11-27 10:17 發表

我仔都係無聲無色評估左.  老師都係想知佢地有乜唔識.  邊d 好多人錯.

適應期係要改ga 啦! 一個月成校返半日跟本教唔切書, 而且出面好大陪分小學都係得兩星期.  而家小朋友都好適應係唔係唔?  CSK 都好適中ga 啦, ...

作者: MimiCactus    時間: 10-12-17 08:28

想問下是否已派發中期考試範圍通告?  校車站的小一家長話星期三已派, 要開始溫習.....但我問囝囝小二考試範圍通告是否派了, 佢又話好似派左; 又好似未派, 但我係書包又唔見, 正話上學校網又唔見? ?? 想問大家是否真的派了?
作者: Kimuimoon    時間: 10-12-17 09:04

係派咗通告(33)即(齊上網大行動)嗰張, 附錄咗一年級考試範圍, 張通告只是一年級適用
原帖由 MimiCactus 於 10-12-17 08:28 發表
想問下是否已派發中期考試範圍通告?  校車站的小一家長話星期三已派, 要開始溫習.....但我問囝囝小二考試範圍通告是否派了, 佢又話好似派左; 又好似未派, 但我係書包又唔見, 正話上學校網又唔見? ?? 想問大家是否真 ...

作者: newfather    時間: 10-12-21 22:59

原帖由 MimiCactus 於 10-12-17 08:28 發表
想問下是否已派發中期考試範圍通告?  校車站的小一家長話星期三已派, 要開始溫習.....但我問囝囝小二考試範圍通告是否派了, 佢又話好似派左; 又好似未派, 但我係書包又唔見, 正話上學校網又唔見? ?? 想問大家是否真 ...
洗唔洗 send 比你 ?
作者: MimiCactus    時間: 10-12-22 20:56

要呀!  唔該你呀~ New Father.  我在校網搵唔到, 有家長話係33A通告, 但我就搵唔l到aw.  我要係聖誕假好好鞭策 呀仔先得啦.  麻煩晒  
原帖由 newfather 於 10-12-21 22:59 發表
洗唔洗 send 比你 ?

作者: newfather    時間: 10-12-22 23:18

原帖由 MimiCactus 於 10-12-22 20:56 發表
要呀!  唔該你呀~ New Father.  我在校網搵唔到, 有家長話係33A通告, 但我就搵唔l到aw.  我要係聖誕假好好鞭策 呀仔先得啦.  麻煩晒   

send 左, 大家一齊努力鞭策 呀
作者: MimiCactus    時間: 11-1-19 08:11

亞仔考試, 自己有攞假同佢溫書. 尋晚睇下中文科既工作紙, 先知作句分什麼人聽句, 人動句, 人感句.....自己真係唔知咩黎, 重要亞仔教番我......
作者: newfather    時間: 11-1-19 23:23

原帖由 MimiCactus 於 11-1-19 08:11 發表
亞仔考試, 自己有攞假同佢溫書. 尋晚睇下中文科既工作紙, 先知作句分什麼人聽句, 人動句, 人感句.....自己真係唔知咩黎, 重要亞仔教番我......
仲有 "四素句"
作者: MimiCactus    時間: 11-1-20 07:39

尋日又開工溫英文, 好似無咩要溫緊, 考 chp. 2, 5, 6, 真係舒服, 所以操多左閱讀理解啦.  但今日要溫數, 我又有少少擔心D文字題.  叫佢平日做五題比我, 都唔多願.
作者: newfather    時間: 11-1-20 22:34

原帖由 MimiCactus 於 11-1-20 07:39 發表
尋日又開工溫英文, 好似無咩要溫緊, 考 chp. 2, 5, 6, 真係舒服, 所以操多左閱讀理解啦.  但今日要溫數, 我又有少少擔心D文字題.  叫佢平日做五題比我, 都唔多願. ...

你覺唔覺考試範圍比測驗範圍細好多
作者: MimiCactus    時間: 11-2-7 14:14

祝各位家長心想事成, 小朋友學業猛進, 快高長大。  

想問問星期五返學是半日還是全日呢?

作者: woody_lui    時間: 11-2-8 11:16

全日上課

原帖由 MimiCactus 於 11-2-7 14:14 發表
祝各位家長心想事成, 小朋友學業猛進, 快高長大。  

想問問星期五返學是半日還是全日呢?

作者: newfather    時間: 11-2-14 22:27

嘩... 派左卷, 退步退到亞媽都唔認得 (同上學期測驗比較)
作者: wensi    時間: 11-2-15 00:08

原帖由 newfather 於 11-2-14 22:27 發表
嘩... 派左卷, 退步退到亞媽都唔認得 (同上學期測驗比較)

我都有D 想死feel!
作者: Funny    時間: 11-2-15 09:47

點解會突然大退步呢? 溫唔晒書定係唔小心?
作者: MimiCactus    時間: 11-2-15 10:43

唉! 我都想死,  今次比亞仔激死.  退步左好多, 但都有一科進步.  有悲有喜.

我要complaint 英文卷果幅 map, 要填opposite , in front of 果 Part.  個圖 minibus stop 明明是 opposite of the bank; 但答案竟是 in front of.   

重有數學果題靠肉眼睇真係是直角, 我尋晚幾乎都比佢欺騙左, 要量角器度, 差三度先有係直角.
作者: loklok0104    時間: 11-2-15 10:57

我個仔讀小三,都想死,又係退步晒(中英數),常識就進步左。真係好擔心D野一路深,佢條路可以點行

作者: wensi    時間: 11-2-15 12:16

原帖由 loklok0104 於 11-2-15 10:57 發表
我個仔讀小三,都想死,又係退歲晒(中英數),常識就進步左。真係好擔心D野一路深,佢條路可以點行

小3 同小4好大分別.

中文作文好低分.
英文閱讀理解又係唔多law 到分, 今次仲要唔小心!
作者: MimiCactus    時間: 11-2-15 14:52

雖然問既問題係刁鑽左, 問亞仔佢果班數學最高分果個是98分, 要怪就怪囝囝自己唔小心。
作者: MimiCactus    時間: 11-2-22 17:15

今日收音機好似話H1N1, 陳瑞祺(喇沙)小學有份上榜, 係唔係真有其事?
大家有無留意呢?

作者: newfather    時間: 11-2-22 22:08

原帖由 MimiCactus 於 11-2-22 17:15 發表
今日收音機好似話H1N1, 陳瑞祺(喇沙)小學有份上榜, 係唔係真有其事?
大家有無留意呢?  
唔出奇丫, 有冇睇禽日通告
作者: jannielam    時間: 11-2-23 19:52

我的囝囝也病倒了,連續兩日發燒。
newfather, 可否告知今天有什麼功課?因怕明天會累積很多功課。Thank you.
作者: newfather    時間: 11-2-23 23:15

原帖由 jannielam 於 11-2-23 19:52 發表
我的囝囝也病倒了,連續兩日發燒。
newfather, 可否告知今天有什麼功課?因怕明天會累積很多功課。Thank you.
OH, 太夜才看到呢個帖.

不過今日功課很少, 中文完全冇野做, 英文只做GP P.36, 改31-32, 數學做工作紙.

還有, 每天要帶最少三個口罩啊.

不用擔心, 好好休息.
作者: jannielam    時間: 11-2-23 23:53

唔該哂!
作者: newfather    時間: 11-2-27 15:17

大家有冇驚喜呀?
作者: jannielam    時間: 11-2-27 22:26

有驚無喜!Ms Ho complained my son is not attending to the lessons and sometimes talk to others. The result is worse than the test. How about you, new father? Is your son's Chinese the best in the class?
作者: newfather    時間: 11-2-28 18:46

原帖由 jannielam 於 11-2-27 22:26 發表
有驚無喜!Ms Ho complained my son is not attending to the lessons and sometimes talk to others. The result is worse than the test. How about you, new father? Is your son's Chinese the best in the class? ...
嘩... 點解你會知道

ANYWAY, 我個仔總分都比測驗退步了, 老師就話係因為佢地出卷深左.  我就唔知係咪嘞, 不過成日錯D無謂野籮
作者: MimiCactus    時間: 11-3-1 09:21

呀仔兩科進步, 兩科退步, 拉上補下, 總分同上次差唔多, 但名次就無端端升左廿位啦.  都有D驚喜.  大致上, 老師都話ok.....但就remind唔好同隔離位傾更多計啦.
作者: MimiCactus    時間: 11-3-4 10:32

想問下二年級其他班的數學功課是不是這星期開始多了很多?
阿仔果班(2B), 由兩樣加到三樣, 好像昨天果三樣是工作紙兩張全文字題混合加減題, 一張七題,另一張是八題, 再加啡工.
又係果D麻煩漏空題. 加加埋埋要操成三十幾四十題數.
不知是否今期混合加減題較複習, 所以老師要他們操多D呢!

作者: newfather    時間: 11-3-4 14:48

原帖由 MimiCactus 於 11-3-4 10:32 發表
想問下二年級其他班的數學功課是不是這星期開始多了很多?
阿仔果班(2B), 由兩樣加到三樣, 好像昨天果三樣是工作紙兩張全文字題混合加減題, 一張七題,另一張是八題, 再加啡工.
又係果D麻煩漏空題. 加加埋埋要操成三 ...
唔覺多左, 不過係費時多左, 因為D數真係要好用心先得, CHECK 功課難度都高左
作者: MimiCactus    時間: 11-4-14 08:39

呢兩日, 我做左魔鬼亞媽......惡左, 囉唆左, 黑面左, 勞氣左, 怏D測完就好啦~
作者: newfather    時間: 11-4-14 18:36

原帖由 MimiCactus 於 11-4-14 08:39 發表
呢兩日, 我做左魔鬼亞媽......惡左, 囉唆左, 黑面左, 勞氣左, 怏D測完就好啦~
測完好快又到考試
作者: MimiCactus    時間: 11-4-18 08:19     標題: 回覆 46# newfather 的文章

今次溫習常識比其他科難, 要同亞仔默好多生字, 講笞案就天下無敵, 寫笞案就有心無力, 終於要成日改正. 尋晚最後沖刺, 都重錯緊生字.  我好驚唔知今日考成點
作者: wensi    時間: 11-4-20 11:43

原帖由 MimiCactus 於 11-4-18 08:19 發表
今次溫習常識比其他科難, 要同亞仔默好多生字, 講笞案就天下無敵, 寫笞案就有心無力, 終於要成日改正. 尋晚最後沖刺, 都重錯緊生字.  我好驚唔知今日考成點 ...

我超懶! 我叫阿仔自己背默課後重點.
作者: MimiCactus    時間: 11-5-5 10:18

試卷派左啦, 三科退左部.  忍唔住我又做左惡魔亞媽.  我真係好嬲, 尋晚亞仔又唔見左英文默書紙啦~   如果佢今日問唔到老師拿一張新的, 可能又要麻煩大家email比我啦
作者: newfather    時間: 11-5-5 21:46

原帖由 MimiCactus 於 11-5-5 10:18 發表
試卷派左啦, 三科退左部.  忍唔住我又做左惡魔亞媽.  我真係好嬲, 尋晚亞仔又唔見左英文默書紙啦~   如果佢今日問唔到老師拿一張新的, 可能又要麻煩大家email比我啦 ...
其實全科都退晒步, 最慘係中, 英既閱讀理解, 完全冇分咁滯.

作者: newfather    時間: 11-6-8 23:36

努力加油
作者: MimiCactus    時間: 11-6-9 20:37

各位家長努力.  尋晚我又開始變身做左惡魔亞媽.
作者: newfather    時間: 11-6-12 14:17

常識唔知讀乜好
作者: MimiCactus    時間: 11-6-13 12:11

英國威廉王子大婚
日本大地震更新為九級
幾月幾日實施最低工資
作者: MimiCactus    時間: 11-6-21 10:21

昨天派了英文卷, 個心好酸, 英文錯得好唔抵, 被人扣了九分大細草.  
作者: sandylam    時間: 11-7-6 15:02

有冇人3D 班呀~
作者: catherinepang    時間: 11-7-6 15:08

原帖由 sandylam 於 11-7-6 15:02 發表
有冇人3D 班呀~

3B班報到, 有無人同班呀 ?
作者: MimiCactus    時間: 11-7-6 21:18

3B班報到, 亞仔都係讀呢班.
作者: newfather    時間: 11-7-6 21:26

3C 炒米
作者: catherinepang    時間: 11-7-7 16:11     標題: 回復 2# MimiCactus 的帖子

我仔叫 林政賢, 之前係 1C, 2D 同 3B, 你地呢 ? 唔知會唔會同過一班呢 ?
作者: jannielam    時間: 11-7-7 17:40     標題: 回復 59# newfather 的帖子

newfather:

我仔又喺同你仔一班,到時請多多幫忙!
作者: newfather    時間: 11-7-8 08:56

原帖由 jannielam 於 11-7-7 17:40 發表
newfather:

我仔又喺同你仔一班,到時請多多幫忙!

多多指教

作者: MimiCactus    時間: 11-7-8 09:29     標題: 回復 60# catherinepang 的帖子

好彩~今年有人同班, 二年班(2B)成年係呢度都無人同班, 亞仔又成日唔見英文默書紙, 加下三年班, 我又有伴啦~  好開心, 以後的日子多多拜託, 多多關照和多多包涵.

另外要多謝Newfather, 過去一年成日email英文默書紙比我.

有幾會大家要溝通多D, 交換各方面讀書心得, 如溫書方法(如在暑假要重默以前的英文默書紙), 坊間好既補充Exercise, etc.
作者: newfather    時間: 11-7-12 10:12

總結一下... A 同 E 未有 ...

3A

3B
catherinepang
MimiCactus

3C
jannielam
newfather

3D
sandylam

3E
作者: MimiCactus    時間: 11-8-3 21:54

升上三年班, 好似好多野都唔同左.  想問下是不是測驗考試的答案不可以直接寫在試卷上, 要寫在答題紙中; 是不是開始有正式的中文作文和英文作文呢?
作者: tomatowu    時間: 11-8-6 14:51

原帖由 MimiCactus 於 11-8-3 21:54 發表
升上三年班, 好似好多野都唔同左.  想問下是不是測驗考試的答案不可以直接寫在試卷上, 要寫在答題紙中; 是不是開始有正式的中文作文和英文作文呢? ...
係呀!三年級開始便要張答案寫在答案紙上,而且還會有中英文作文大約40字,放心啦!小朋友會好快適應

作者: MimiCactus    時間: 11-8-17 20:46

想問下常識科測試時事會用MC作答, 還是要自己開始寫答案呢?
作者: catherinepang    時間: 11-8-19 19:14

原帖由 MimiCactus 於 11-8-17 20:46 發表
想問下常識科測試時事會用MC作答, 還是要自己開始寫答案呢?

Hi, MimiCactus,
我係林政賢媽咪, 你小朋友個名係 ? 我仔黎緊都係升3B, 多多指教.
係呢 ? 你有沒有 msn ? 我的是 " 請看SEND左給你的
私人訊息 "  保持聯絡.  ^O^
Regards,
Catherine
作者: MimiCactus    時間: 11-8-22 14:07

請看私人訊息
原帖由 catherinepang 於 11-8-19 19:14 發表 .

Hi, MimiCactus,
我係林政賢媽咪, 你小朋友個名係 ? 我仔黎緊都係升3B, 多多指教.
係呢 ? 你有沒有 msn ? 我的是 " 請看SEND左給你的
私人訊息 "  保持聯絡.  ^O^
Regards,
Catherine ...

作者: sandylam    時間: 11-8-31 10:19

明天開學喇~!
作者: MimiCactus    時間: 11-8-31 12:51

各位家長, 我地又要努力啦
原帖由 sandylam 於 11-8-31 10:19 發表
明天開學喇~!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5