教育王國

標題: 有關DBSPD第二輪收生的問題 [打印本頁]

作者: Annngan    時間: 10-11-4 19:46     標題: 有關DBSPD第二輪收生的問題

本入是住在九龍塘區;想請教今天收到信的家長們、
如果今天未收到通知信是否表示已沒有機會了!
其實我也知機會很微,只是呀Q咁想今天冇、可能明天有呢…
因我仔仔很中意這間学校。
如果真是沒有機會都唔知點同佢講好,因他毎天都追問我DBSPD有2nd intervew通知未?
By the way恭喜晒已收到信的家長,很羨簒你們能有機會進入第二輪…
謝謝你們各位的幫忙。
作者: YUWEI    時間: 10-11-4 19:49

舊年都分幾次出信....
更何況,話唔定你仔仔既信聽日就到喇~~~比d信心自己
原帖由 Annngan 於 10-11-4 19:46 發表
本入是住在九龍塘區;想請教今天收到信的家長們、
如果今天未收到通知信是否表示已沒有機會了!
其實我也知機會很微,只是呀Q咁想今天冇、可能明天有呢…
因我仔仔很中意這間学校。
如果真是沒有機會都唔知點同佢講好,因他 ...

作者: Annngan    時間: 10-11-4 20:09

係唔係真係分開幾次寄ga?為什麼不是同一天寄呢?
唔好意思麻煩倒你,無論如何都很感謝你的安慰。
作者: IANLEE    時間: 10-11-4 20:26

好象不是的,我昨天有打电话问过,他们说昨天已经一次全发信了,应该这几天就能收到了!过几天会有电话的!
我也没有收到信,但我想应该不行了!我看见我儿子面试那天,好认真的表情,我真的不是很忍心告诉他这个噩耗!因为我儿子告诉我当天有老师还多次表扬他很有礼貌呢!
如果他问我原因我都不知道怎么和他说!
作者: Annngan    時間: 10-11-4 20:53

[quote]原帖由 IANLEE 於 10-11-4 20:26 發表
你已問過学校是一次過寄岀的,咁會唔會有些地區还未收倒呢?如沒有咁即是冇希望囉!
唉!我們真是同病相憐…
作者: IANLEE    時間: 10-11-4 20:56

应该不会了吧,因为我住的是大型屋苑,平时第二天都会收到的!我已经接受现实了!
作者: YUWEI    時間: 10-11-4 21:04

但舊年係一次過寄冇錯,但過多幾日都有聽到再揀過一批,
(始終第一批都唔係校長親自揀)
我記得我朋友(舊年)都唔係第一批o個次收到o既.

唔好咁啦...
原帖由 IANLEE 於 10-11-4 20:26 發表
好象不是的,我昨天有打电话问过,他们说昨天已经一次全发信了,应该这几天就能收到了!过几天会有电话的!
我也没有收到信,但我想应该不行了!我看见我儿子面试那天,好认真的表情,我真的不是很忍心告诉他这个噩耗!因为我儿子告诉我 ...

作者: Annngan    時間: 10-11-4 21:07

[quote]原帖由 Annngan 於 10-11-4 20:53 發表
[quote]原帖由 IANLEE 於 10-11-4 20:26 發表
請問有冇住在九龍城區的家長已收到信呢?
請多多幫忙提供你們寶貴的意見…萬分感謝!
一個心灰意冷的mommy敬上…
作者: angelhair    時間: 10-11-4 21:35

係咪真架?定係只係安慰我哋?

好down好down,仔仔好鍾意DBS。可能希望越大,失望越大... 自細我哋已經好認真栽培仔仔,個個都話仔仔好聰明,夠out spoken,又唔係無禮貌,但係都係唔得。仲要係top priorities嘅都唔得,係咪我做錯啲乜?

原帖由 YUWEI 於 10-11-4 21:04 發表
但舊年係一次過寄冇錯,但過多幾日都有聽到再揀過一批,
(始終第一批都唔係校長親自揀)
我記得我朋友(舊年)都唔係第一批o個次收到o既.

唔好咁啦...
...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-4 21:53

其實你仔仔有冇考其他DSS/PRIVATE SCHOOL 呀?

我仔仔YW & KTS 都 FAIL 左, 反而 DBS 有2ND IN.

有時臨場INTERVEW, 得個寧鐘, 點會IN 得仔細呀....你仔仔得到你咁適心既照顧, 佢真係好幸福. 去到6月仲會大執位. 唔好放棄.

原帖由 angelhair 於 4-11-2010 09:35 PM 發表
係咪真架?定係只係安慰我哋?

好down好down,仔仔好鍾意DBS。可能希望越大,失望越大... 自細我哋已經好認真栽培仔仔,個個都話仔仔好聰明,夠out spoken,又唔係無禮貌,但係都係唔得。仲要係top priorities嘅都唔得,係咪我做錯啲 ...

作者: Annngan    時間: 10-11-4 22:04

[quote]原帖由 angelhair 於 10-11-4 21:35 發表
我相信你沒有做錯,你和你仔仔已經盡了力。
可能錯在你唔識DBS的校董囉…又或者你唔係oldboy啦…
不過算啦!面試D結果始終不是我們所能控制的。
加油啦朋友;還有很長的路要走。
作者: angelhair    時間: 10-11-4 22:06

dlmcdlcl, 恭喜你!

講出嚟可能比人鬧,仔仔其實入到YW,KTS & CKY嘅 2nd interview。不過仔仔最鍾意DBS同SPCC,因為有朋友仔讀緊。當然我作為亞媽都最想佢入DBS或SPCC,可能自己都係喺傳統名校出身,有啲情意結掛。

眼見好多人都話仔仔聰明,學術同音樂都突出,所以對仔仔都有啲期望。。。唉,都唔知點講比仔仔知,佢一直都最最希望喺DBS讀書   

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 21:53 發表
其實你仔仔有冇考其他DSS/PRIVATE SCHOOL 呀?

我仔仔YW & KTS 都 FAIL 左, 反而 DBS 有2ND IN.

有時臨場INTERVEW, 得個寧鐘, 點會IN 得仔細呀....你仔仔得到你咁適心既照顧, 佢真係好幸福. 去到6月仲會大執位. 唔 ...

作者: **芳芳**    時間: 10-11-4 22:14

其實分幾批都唔出奇, 首先confirm300個有2nd IN 既小朋友, 印300封通知信, 再搵番果300個file出嚟, 用早前提供既回郵信封, 對清楚, 入信, 寄出.
都要用唔少時間, 分幾批出, 一d都唔出奇, 當然學校方便唔需要解釋o甘清楚.
總之點都會依幾日有信, 大家加油!!!!

作者: 740704    時間: 10-11-4 22:20

I also have the same feeling with you in the past.  But I don't give up, I continuously train my child for the DBS Secondary School.
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-4 22:20

既然仔仔係出色的, 就唔怕了. 我估, 去到6月, 大抽獎中左LS 的會放小量位出來, 又或者考到SPCC 既又會放返D位出來. 總會有希望.

原帖由 angelhair 於 4-11-2010 10:06 PM 發表
dlmcdlcl, 恭喜你!

講出嚟可能比人鬧,仔仔其實入到YW,KTS & CKY嘅 2nd interview。不過仔仔最鍾意DBS同SPCC,因為有朋友仔讀緊。當然我作為亞媽都最想佢入DBS或SPCC,可能自己都係喺傳統名校出身,有啲情意結掛。

眼見好多 ...

作者: **芳芳**    時間: 10-11-4 22:21

其實d學校點解唔考慮將結果上網呢???? 好似YW咁幾方便, 又唔洗心掛掛, 驚寄失, 或郵差插錯隔離 (我間中都收到隔離座既信), 學校職員都唔洗打咁多電話OY!!!!
作者: IANLEE    時間: 10-11-4 22:24     標題: 回覆 10# YUWEI 的文章

谢谢!我也梦想有奇迹!
作者: marbub    時間: 10-11-4 22:46

My son got rejected by YW & WKF... I thought for sure no chance... So happy to receive 2nd int letter from DBS! Add oil everyone!

]原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 21:53 發表

有時臨場INTERVEW, 得個寧鐘, 點會IN 得仔細呀....你仔仔得到你咁適心既照顧, 佢真係好幸福. 去到6月仲會大執位. 唔 ... [/quote]
作者: kellylau79    時間: 10-11-4 22:53

我又無收到信,之前in過果D全部無消息。我成個人好似跌左落萬丈深淵甘,想喊又喊唔出,我覺得自己好失敗啊!
作者: ANChan59    時間: 10-11-4 22:53

原帖由 Annngan 於 10-11-4 22:04 發表
[quote]原帖由 angelhair 於 10-11-4 21:35 發表
我相信你沒有做錯,你和你仔仔已經盡了力。
可能錯在你唔識DBS的校董囉…又或者你唔係oldboy啦…
不過算啦!面試D ...

From my best knowledge, some directors' kids also not admitted.

Old boy score only counts after 2nd interview (Last year, 40% old boys kid).

Try again at P2.

作者: mcheung1    時間: 10-11-4 22:58

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-4 23:10

係喎, 醒唔起添

原帖由 mcheung1 於 4-11-2010 10:58 PM 發表
入了dbs唔可大抽獎.

作者: littlemelody    時間: 10-11-4 23:20

原帖由 marbub 於 10-11-4 22:46 發表
My son got rejected by YW & WKF... I thought for sure no chance... So happy to receive 2nd int letter from DBS! Add oil everyone!

]原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 21:53 發表 http://forum.edu-kingdom.com/i ...

sorry, what is "WKF"?
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-4 23:25

WKF = 黃錦輝
作者: oldpooh    時間: 10-11-5 07:57

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-4 23:25 發表
WKF = 黃錦輝

系“王錦輝”!
作者: Annngan    時間: 10-11-5 22:53

[quote]原帖由 kellylau79 於 10-11-4 22:53 發表
唔好咁啦!或者好快有好消息呢…我都同你一樣收唔倒信但都已經接受事實、大家想想除左DBSPD還有很多好的学校呀!我相信總有一間會適合我們的小朋友嘅…
継續努力〔失敗乃成功之母〕加油呀……
作者: cheng2    時間: 10-11-6 08:57

dON'T AGREE THAT OLD BOY MARK DO NOT
COUNT IN THE FIRST IN.  I KNOW FOUR FRIENDS
WHO ARE OLD BOY AND THEIR KIDS ALL ADMITTED TO SECOND IN THIS YEAR.  THEY ARE NOT
REALLY OUTSTANDING AND HAVE NOT WON ANY
COMPETITION .   

原帖由 ANChan59 於 10-11-4 22:53 發表

From my best knowledge, some directors' kids also not admitted.

Old boy score only counts after 2nd interview (Last year, 40% old boys kid).

Try again at P2.

作者: ANChan59    時間: 10-11-6 10:29

原帖由 cheng2 於 10-11-6 08:57 發表
dON'T AGREE THAT OLD BOY MARK DO NOT
COUNT IN THE FIRST IN.  I KNOW FOUR FRIENDS
WHO ARE OLD BOY AND THEIR KIDS ALL ADMITTED TO SECOND IN THIS YEAR.  THEY ARE NOT
REALLY OUTSTANDING AND HAVE NOT WO ...

Clam down, your sample size only 4/300. My statement is a general one. Even you are right in the scenario, their kids outstanding or not, may not from your personal judgement.

Some kids are very outstanding in any interview, out-spoken, play with other kids, polite etc etc. Certificate(s) may not be necessary in P1 admission, they are very young.

If all my freinds' kid are in 2nd interview, even my son not shortlisted, I am proud of them, because we are friends.

作者: gabeparent    時間: 10-11-6 12:17     標題: 回覆 2# cheng2 的文章

your view is a little prejudicial......the school has the final say ar.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5