教育王國

標題: 15分係12網自行收生是否一定冇望? [打印本頁]

作者: suewong    時間: 10-11-6 18:09     標題: 15分係12網自行收生是否一定冇望?

今日有good news, 有1間比左offer女女.....但bad news係Nov15前要註册......唔比人等到22號.....
我重有個細女2年後玩lee個game, 到時更多人更無望.....真係人生交叉點.
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-6 18:14

你自行揀邊間??

另外, 收到OFFER 既學校有幾鍾意. 比我就唔會因為考慮個細女而決定個大女, 因為不竟都係獨立個體.

如果要考慮細女的話, 就一早只揀攪珠. 呢個係我自己既理解咋.

真係好難決宅. 希望你有平安!!
作者: cutekiddy    時間: 10-11-10 15:30

如果你唔係簡st. jo,華仁,marymount,15分都有機.
作者: suewong    時間: 10-11-10 15:43

本來我已經放棄左, 你又重燃左我的希望......我個係女, 冇揀marymount)))))
help))))

原帖由 cutekiddy 於 10-11-10 15:30 發表
如果你唔係簡st. jo,華仁,marymount,15分都有機.

作者: artroboy    時間: 10-11-10 16:35

佢應該要比你 wait 架 wor...可唔可以先留位後補簽 架? 比着我都會愁死....

原帖由 suewong 於 10-11-6 18:09 發表
今日有good news, 有1間比左offer女女.....但bad news係Nov15前要註册......唔比人等到22號.....
我重有個細女2年後玩lee個game, 到時更多人更無望.....真係人生交叉點. ...

作者: thomasha    時間: 10-11-10 16:48

Is it a DSS or a private school?  Some private schools allow you to take part in discretionary stage (Stage 1), but it's not possible for DSS, in which case you really have to make a choice.  Remember, the discretionary place is not guaranteed and if your girl is not accepted by the desired school, you cannot go back to register at the previous school.
原帖由 suewong 於 10-11-6 18:09 發表
我重有個細女2年後玩lee個game, 到時更多人更無望.....真係人生交叉點. ...

作者: wootaitai    時間: 10-11-10 17:20

作者: Almond.    時間: 10-11-10 17:25

舊年15分跑馬地st paul都有機會,不過05年出生率高過04年25%,今年就好難講。
作者: yuengooluk    時間: 10-11-10 23:41

那如果我自行報了軒小上呢?又如果自行唔得,大抽獎又有無機會呢?有無人可以給意見呀?我也在直資和軒小上之間掙扎呀.

原帖由 wootaitai 於 10-11-10 17:20 發表
I assume you are targeting St Paul or St Francis? If you go for lucky draw, the chance is not low at all if you put them as #1, even if you fail at the first  stage

So you need to ask yourself which  ...

作者: oknsca    時間: 10-11-10 23:59

軒上比軒下熱門....大抽獎睇彩數!
原帖由 yuengooluk 於 10-11-10 23:41 發表
那如果我自行報了軒小上呢?又如果自行唔得,大抽獎又有無機會呢?有無人可以給意見呀?我也在直資和軒小上之間掙扎呀.

作者: yuengooluk    時間: 10-11-11 20:15

那麼15分軒上自行有機會嗎?聽聞軒上有三百幾份表.

原帖由 oknsca 於 10-11-10 23:59 發表
軒上比軒下熱門....大抽獎睇彩數!

作者: oknsca    時間: 10-11-11 20:31

可一試(因冇宗教分)..但機會不高,軒下會大機會多少少!
原帖由 yuengooluk 於 10-11-11 20:15 發表
那麼15分軒上自行有機會嗎?聽聞軒上有三百幾份表.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5