教育王國

標題: 祟真,德望,九龍塘小學點揀好? [打印本頁]

作者: yanyant97    時間: 10-11-8 00:08     標題: 祟真,德望,九龍塘小學點揀好?

祟真,德望,九龍塘小學點揀好?
作者: crystalwsm    時間: 10-11-8 00:10

九龍塘小學咁快已知結果, 唔係仲要2nd in 咩??
作者: yanyant97    時間: 10-11-8 00:26

要second in....不過而家有兩間收左阿女,所以諗緊仲去唔去in...
作者: GHcat    時間: 10-11-8 01:26

如果您不太喜歡德望,求求您盡快放棄這學位,很多人等著呢。
作者: Nelly@Huang    時間: 10-11-8 08:15

又如果妳想讀德望請不要in kln tong.....
原帖由 GHcat 於 10-11-8 01:26 發表
如果您不太喜歡德望,求求您盡快放棄這學位,很多人等著呢。

作者: KIMKIMNANA    時間: 10-11-8 09:00

delete............................
作者: hov95    時間: 10-11-8 10:46

我會讀德望, 因為有中學
作者: YimhYimh    時間: 10-11-8 11:09

德望,九龍

各有各好也只是差小小而已。

最後的criteria 可能是:
你住邊?

有沒有信仰?

原帖由 yanyant97 於 10-11-8 00:08 發表
祟真,德望,九龍塘小學點揀好?

作者: ABTreasures    時間: 10-11-8 11:45

I think Kowloon tong school also has secondary school?!

原帖由 hov95 於 10-11-8 10:46 發表
我會讀德望, 因為有中學

作者: ctytang    時間: 10-11-8 23:55     標題: 回覆 8# YimhYimh 的文章

One more consideration factor between GH and KTP: girls vs co-edu.
作者: misstaisen    時間: 10-11-9 00:02

我都有一樣的問題,阿女德望收了,九龍塘入了second in,因為我重有個細仔,所以中意男女校多點,不過德望又系好學校。
作者: ctytang    時間: 10-11-9 00:16

原帖由 misstaisen 於 10-11-9 00:02 發表
我都有一樣的問題,阿女德望收了,九龍塘入了second in,因為我重有個細仔,所以中意男女校多點,不過德望又系好學校。

hi misstaisen, haven't you decided if you will go to register in GH on 12 Nov?
作者: BallBall417    時間: 10-11-9 00:19

兩者揀我會揀德望。女仔既德育培訓得好好,學術又得。
作者: 小伊    時間: 10-11-9 00:37

九龍塘中學,麻麻地佐喔!好少學生會從小學升上去。
作者: spiderlily    時間: 10-11-9 09:23

I would think primarily from the benefit of your girl - whether GH is good for her and suit her.  It would be unfair to your girl if your tradeoff is based on consideration of your son.

Kowloon Tong is a DSS and there is no guarantee on accepting siblings, though there may be some advantages.  You boy may have the chance to go to Ying Wah, DBS...

Besides, what would be your next after graduation from Kowloon Tong?  If you still look on GH Secondary, then why don't you start from P1.

原帖由 misstaisen 於 10-11-9 00:02 發表

作者: Yanamami    時間: 10-11-9 11:15

KTS is not DSS.

原帖由 spiderlily 於 10-11-9 09:23 發表
I would think primarily from the benefit of your girl - whether GH is good for her and suit her.  It would be unfair to your girl if your tradeoff is based on consideration of your son.

Kowloon Tong  ...

作者: yanyant97    時間: 10-11-9 11:24

原來大家都有呢個煩惱,其實德望真係一間好既學校,唔知有冇家長知道佢0的英文程度如何呢?
因為我人知道祟真0的英文同普通話程度都好好呢!!!
作者: misstaisen    時間: 10-11-9 11:32

原帖由 spiderlily 於 10-11-9 09:23 發表

Kowloon Tong  ...

多謝曬你的意見
作者: share123    時間: 10-11-9 12:00

原帖由 yanyant97 於 10-11-9 11:24 發表
原來大家都有呢個煩惱,其實德望真係一間好既學校,唔知有冇家長知道佢0的英文程度如何呢?
因為我人知道祟真0的英文同普通話程度都好好呢!!!

德望女仔出左名英文好架喇,不過普通話就好難講喇
作者: yanyant97    時間: 10-11-9 12:20

唔該晒你呀!!!
咁係咪即係冇普通話學架?
作者: share123    時間: 10-11-9 13:42

有普通話學,但唔系普教中
作者: wing_BB    時間: 10-11-9 13:52

上年我也有你的煩惱,GH同KTS都收了囡囡,最後我們選擇了KTS。上學了兩個多月,我和我的先生都覺得當初的選擇是"對"的。

我想你可以跟現讀這兩校的家長談談,然後看看你的孩子本身的性格再去決定吧!
作者: yan_mum    時間: 10-11-10 01:40

kts
作者: share123    時間: 10-11-10 10:57

[quote]原帖由 wing_BB 於 10-11-9 13:52 發表

請問兩間學校d小朋友有咩唔同呀?
作者: eddieng    時間: 10-11-10 23:41

唔好意思, 有冇人知崇真一班有幾多個學生, 係唔係小班呢?
唔該哂。
作者: LonglamMama    時間: 10-11-11 08:12

原帖由 eddieng 於 10-11-10 23:41 發表
唔好意思, 有冇人知崇真一班有幾多個學生, 係唔係小班呢?
唔該哂。

崇小係小班教學的, 官方網頁一班 (26-28), 全由PTH教學, 英文全部NET, 師資全部都係NET, 平日連校務處人員都要用PTH, 總之全校官方語言吾係PTH就係ENG, 只有同學仔之間靜雞雞講廣東話
作者: LonglamMama    時間: 10-11-11 08:19

原帖由 YimhYimh 於 10-11-8 11:09 發表
德望,九龍塘
難揀。
各有各好。祟真也只是差小小而已。
最後的criteria 可能是:
你住邊?

有沒有信仰?

請問你何以覺得崇真差小小呢, 但又何解認為德望, 九龍塘好難揀呢, 吾通你全部都有朋友讀讀呢, 有什麼高見, 請分享一下, 有什麼選校心德!!
作者: eddieng    時間: 10-11-11 09:16

唔該晒。
作者: lamlam23    時間: 10-11-11 09:24

原帖由 eddieng 於 10-11-11 09:16 發表
唔該晒。

Hi!我女女都係TT收左,你係咪都會讀呀?
作者: eddieng    時間: 10-11-11 09:40

係啊,我的女兒剛剛於9號註了冊,她本人很喜歡這間學校,我亦真的好開心她可以讀到崇真。
作者: cecichan    時間: 10-11-11 16:58

如我撰我會GH 同 KTS 2撰1 , 各有各好, 如想男女校會撰KTS, 因學術教養各方面都好好, TT唔會撰,因我有好幾個朋友入了P1, P2 中學都有,但英文都不是學校所講的咁出色(因TT話有好多NET 教)但TT 的學生都好馴品(全是個人意見)
作者: LonglamMama    時間: 10-11-11 23:44

原帖由 cecichan 於 10-11-11 16:58 發表
如我撰我會GH 同 KTS 2撰1 , 各有各好, 如想男女校會撰KTS, 因學術教養各方面都好好, TT唔會撰,因我有好幾個朋友入了P1, P2 中學都有,但英文都不是學校所講的咁出色(因TT話有好多NET 教)但TT 的學生都好馴品(全是個 ...

你的說話好似好矛盾喎, 你想表達咩呢.....話TT都有好多NET教, 但又吾出色, 吾通好似20多年前以地道老師主講PTH或ENG 咁好咩, 時代吾同啦!
同埋又點解會撰GH 同KTS 呢, 咁你又係咪有朋友係個度讀呢, 個個都會好順口咁話GH 好, KTS 好,但大家又點知他們好或吾好呢, NET 的PTH 同 ENG 教學我諗以私校來講係一定的, 因據我所以現在政府學校都會有NET教這兩科啦, 咁這兩學校又如何呢, 有何意見, 請分享!!
作者: ssskwan    時間: 10-11-11 23:52

我諗佢意思係 :

TT話有好多NET 教, 但英文都不是學校所講的咁出色

原帖由 LonglamMama 於 10-11-11 23:44 發表

你的說話好似好矛盾喎, 你想表達咩呢.....話TT都有好多NET教, 但又吾出色, 吾通好似20多年前以地道老師主講PTH或ENG 咁好咩, 時代吾同啦!
同埋又點解會撰GH 同KTS 呢, 咁你又係咪有朋友係個度讀呢, 個個都會好順 ...

作者: yanyant97    時間: 10-11-12 02:16

其實我都好想知道有冇家長知道gh0的英文得唔得?我聽0的人講就話tt英文好叻,但點解佢又唔夠gh出名0的???
作者: silvia_ng    時間: 10-11-12 10:10

我覺得三間小學各有優勢, 真係要睇返自己首要條件, 先可以作出決定。

崇真 - 百年老校, 近年在語文教學上增強不少師資。尤以英文外籍老師的人數, 在其他主流學校難得一見。在宗教導育更是校長的大方向, 所以學生經過小學後會見到小朋友比較乖巧及有感恩之心。學校有大量課後活動供小朋友參與, 亦提供校車支援(本身有坐開校車的, 不用額外比錢就可以自動轉時間坐下一轉, 所以學校有三個放學校車供小朋友乘坐)
但校網於深水步, 升中校網並不熱選, 所以長遠家長會情願選擇較多BAND 1位的小學網去連接中學網。而本身教會的基督教崇真中學, 都唔係開辦好多年, 未儲到一定的口碑, 家長未必有信心比小朋友繼續讀落去。不過入讀沙田崇真的, 亦每年大約有10位左右。

德望 - 數一數二的女校, 直上中學。但其他詳情我個人不清楚, 不便評論。

九龍塘小學 - 優美的校園環境, 仲有很好的中學校網, 但中學部都不是學生的首選吧?!但亦是其他詳情我個人不清楚, 不便評論。
作者: misstaisen    時間: 10-11-12 13:44

以我來講,如果沒更好的學校選擇,我會選德望,我今天去註冊了。也不打算去參加下週的九龍塘小學的second in了。
作者: HappyJolly    時間: 10-11-12 14:21     標題: 回復 1# misstaisen 的帖子

me too, won't go to Kowloon Tong Pri 2nd int.

Misstaisen, which kindergarten is your girl fr?
作者: motherotk    時間: 10-11-12 16:05

will choose 九龍塘小學
作者: misstaisen    時間: 10-11-12 16:43     標題: 回復 37# HappyJolly 的帖子

my girl is st.cat.

我玩這個遊戲玩的身心疲憊,宜家有一間有埋中學的收,已經覺得好好彩。等6年之後再來一次的話,真系頂不順啦。都是讀了算數。

作者: HappyJolly    時間: 10-11-12 17:03     標題: 回復 1# misstaisen 的帖子

agree, misstaisen, I choose GH since there is GH Sec. School, also I don't think I will have energy and health to manage another allocation "game" 6 years later.
My girl is fr KV.
作者: misstaisen    時間: 10-11-12 17:07

希望我們的小朋友可以做埋同學啦,呵呵
作者: easybring    時間: 10-11-12 17:51     標題: 回復 1# misstaisen 的帖子

無人可以想像到6年後的競爭如何? 我都怕怕.
作者: LonglamMama    時間: 10-11-12 23:28

各有所須各有喜好, 但願大家搵到一間心水學校
作者: snow05    時間: 10-11-12 23:36

Good analysis, how about choice among GH, TT, and sacred heart? any thoughts please??
作者: Onma    時間: 10-11-13 18:22

作者: HappyJolly    時間: 10-11-13 21:05     標題: 回復 1# Onma 的帖子

我喜歡德望因為全英文教???

HOw do you know this?
作者: motherotk    時間: 10-11-14 15:42

good strategies, you should not give up KTS, very good school if you kid is good at academic areas...

Lots of good feedbacks from other parents...

原帖由 Onma 於 10-11-13 18:22 發表
我心目中都選德望, 不過會照去kts 2nd in, 因為有細佬跟尾, 要考慮一下。

我喜歡德望因為全英文教, 我識一些女孩子讀德望都是超斯文和超乖, 我好想我囡讀。

kts程度不算高, 啱我頑皮仔讀, 如果兩個讀埋一間學校會 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5