教育王國

標題: 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔.... [打印本頁]

作者: artroboy    時間: 10-11-9 13:28     標題: 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔....

直 & 私遊戲己經玩到尾聲啦.......無論有無位揸手都好, 不如收拾好心情一齊研究吓下一輪大抽獎

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少應跟唔上而轉校...所以真係要諗清楚 點填...

我自問得 15 分,預咗第一輪派位無望,

咁係黎緊既大抽獎應該:
甲部: 1) 放返自行派位果間
        2) 留空
        3) 留空

乙部: 1) 自行派位果間
        2) 另一大熱門
        3) 普通熱門 but 位多

作者: Geni    時間: 10-11-9 14:40

對於你o係乙部o既選擇, 我諗你要做少少research, 睇o下你o既第2志願同第3志願上幾年多唔多人揀, 會唔會熱門到揀第1/2志願都有人抽唔到. 如果會o既話, 我建議你最好放棄其中一間. 因為如果係熱門學校的話, 就算有幾多位都好, 好可能已經俾揀佢做第1/2志願o既人填滿哂, 如果唔好彩你要去到process第3個志願o既時候可能已經冇哂位, 仲會分分鐘派到好後..... 我就係人版....

其實大抽獎, 最難諗o既唔係第一志願, 而係第2至5, 因為有好多因素要考慮o家!
作者: milkonline2    時間: 10-11-9 14:44

好,一於你填乜我就填乜。
原帖由 artroboy 於 10-11-9 01:28 PM 發表
直 & 私遊戲己經玩到尾聲啦.......無論有無位揸手都好, 不如收拾好心情一齊研究吓下一輪大抽獎

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少 ...

作者: mimi1102    時間: 10-11-9 15:16

我係 net 16, 想跨區去 net 12的, 我係唔係應該咁排呀 ?

甲部: 1) NET 12
        2) NET 16 A
        3)

乙部: 1) Net 16 A
        2) Net 16 B
        3) Net 16 C

可惜我仲未諗掂 net 16 A, B, C...

原帖由 milkonline2 於 10-11-9 14:44 發表

作者: artroboy    時間: 10-11-9 16:46

多謝賜教....等我再諗諗先....

原帖由 Geni 於 10-11-9 14:40 發表
對於你o係乙部o既選擇, 我諗你要做少少research, 睇o下你o既第2志願同第3志願上幾年多唔多人揀, 會唔會熱門到揀第1/2志願都有人抽唔到. 如果會o既話, 我建議你最好放棄其中一間. 因為如果係熱門學校的話, 就算有幾多 ...

作者: artroboy    時間: 10-11-9 16:47

小心山埃...

原帖由 milkonline2 於 10-11-9 14:44 發表

作者: artroboy    時間: 10-11-9 16:51

睇你揀 net 12 邊間啦, 如果係果幾間大熱....真係考膽色 & 運氣...  

原帖由 mimi1102 於 10-11-9 15:16 發表
我係 net 16, 想跨區去 net 12的, 我係唔係應該咁排呀 ?

2) NET 16 A
        3)

2) Net 16 B
        3) Net 16 C

...

作者: karen55407    時間: 10-11-9 17:35

甲部:1.自己最心儀嘅學校(有10%機會)
         2&3.打算叩門嘅學校

乙部:1.本區最心儀嘅學校
         2.無乜人揀首選嘅但不錯嘅學校
作者: eatcookies    時間: 10-11-9 17:44

原帖由 karen55407 於 10-11-9 17:35 發表
甲部:1.自己最心儀嘅學校(有10%機會)
         2&3.打算叩門嘅學校

乙部:1.本區最心儀嘅學校
         2.無乜人揀首選嘅但不錯嘅學校

有D人話甲部2&3可以留空,其實填同唔填有無分別呢?
作者: karen55407    時間: 10-11-9 17:58

留空並唔會增加你乙部中籤的機會。相反乙部應該要填晒本區所有學校,否則如果唔中你嘅志願,你會派去揀完揀剩嘅學位。
原帖由 eatcookies 於 10-11-9 17:44 發表

作者: traeh    時間: 10-11-9 18:10

原帖由 eatcookies 於 10-11-9 17:44 發表

有分別,如果你甲二、三填正一間有空位嘅學校,咁就會派咗入去,無得再抽乙部。

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填咗本區首選,甲二就唔好填啦。

又除非你有兩三間本區都覺得差唔多,入邊間都無所謂,咁就可以填晒入甲一、二、三。
作者: crystalwsm    時間: 10-11-9 19:27

咦, 咁即係你自行果間係本區

原帖由 artroboy 於 10-11-9 13:28 發表

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少 ...

作者: eatcookies    時間: 10-11-9 19:35

原帖由 traeh 於 10-11-9 18:10 發表

有分別,如果你甲二、三填正一間有空位嘅學校,咁就會派咗入去,無得再抽乙部。

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填 ...

thanks. 但咁點解有人會提議要留空甲2&3呢?填返心儀跨區學校或重覆乙部頭幾個唔係仲好咩?
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-9 21:07

so clear, tks ^^

原帖由 traeh 於 9-11-2010 06:10 PM 發表

所以,除非你有間跨區係首選,咁甲一就填跨區,甲二填本區首選,或者有兩三間跨區係你心中排名都比本區好,咁就甲一、二甚至三都填跨區。否則,甲一填 ...

作者: traeh    時間: 10-11-10 11:31

派位機制,係先派甲一,根據小朋友隨機編號先後派,派完未有位嘅,再睇佢甲二來派,又係全部派完,未有位溉去甲三,派完晒甲三至去乙部。不如舉個例啦:

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首選,隨口舉個例:循道。如果喇沙入到,咁就最好啦,入唔到就會再抽甲二,咁入到甲二都好,因為甲二就係你嘅乙一。甲二都入唔到,就會抽甲三。如果你無填甲三,就會等全港都派晒甲三後,一齊進入乙部繼續派位。如果你甲三填一間無循道咁理想嘅學校,你又咁好彩入到,咁就算你乙一填返循道,都無機會去抽啦。

如果你完全無跨區想揀,咁甲一同乙一所選學校,應該一樣,但甲二填second choice的話,你又好好彩入咗,同樣都係無機會再抽乙一first choice。

除非你乙一同二都覺得係一樣,入邊間都無所謂,咁咪可以填晒落甲部囉。

原帖由 eatcookies 於 10-11-9 19:35 發表

thanks. 但咁點解有人會提議要留空甲2&3呢?填返心儀跨區學校或重覆乙部頭幾個唔係仲好咩?

作者: eatcookies    時間: 10-11-10 11:37

原帖由 traeh 於 10-11-10 11:31 發表
派位機制,係先派甲一,根據小朋友隨機編號先後派,派完未有位嘅,再睇佢甲二來派,又係全部派完,未有位溉去甲三,派完晒甲三至去乙部。不如舉個例啦:

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首 ...

Many thanks!
作者: share123    時間: 10-11-10 11:54

原帖由 traeh 於 10-11-10 11:31 發表

假如你最心儀九龍塘喇沙小學,但住東區,又想搏一搏,咁甲一就填喇沙,甲二填返本區首 ...

甘我想問下,如果甲一二三都系跨區最hit既學校,會晤會甲二三等於白填? 因為佢可能好多人都放呢兩間系甲一........
作者: traeh    時間: 10-11-10 12:18

甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約7、8個比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意。但如果間學校係超級熱門,跨區都咁hit,叩門淨係得誠意亦未必夠。

原帖由 share123 於 10-11-10 11:54 發表
甘我想問下,如果甲一二三都系跨區最hit既學校,會晤會甲二三等於白填? 因為佢可能好多人都放呢兩間系甲一........

作者: share123    時間: 10-11-10 12:27

原帖由 traeh 於 10-11-10 12:18 發表
甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約間比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意 ...

甘例如maryknoll有500人填甲一,但甲一只有7,8個位, 甘如果有人將maryknoll填甲二/三,技術上呢d人係無可能抽到,系咪呀?
作者: traeh    時間: 10-11-10 12:32

除非部電腦short咗

原帖由 share123 於 10-11-10 12:27 發表

甘例如maryknoll有500人填甲一,但甲一只有7,8個位, 甘如果有人將maryknoll填甲二/三,技術上呢d人係無可能抽到,系咪呀?

作者: ziyi    時間: 10-11-10 12:55

不單如此,這些名校在自行時的世襲生人數年年到超額要佔用了統一派位的學額,所以甲部的學額是少於總學額的5%
(照規則是after第1輪的餘額10%),所以,如果LS是180個位,年年第1輪到用了90幾個,>50%的學額來計算,最多只有7~8個左右
再加上不單是不同校網的人才會爭這7~8個位,同一校網的也會為了增加機會,填埋甲部.
所以,難過中六合彩

甲部只係派好少位,大約每100個學位只有5個係比甲部抽,好似喇沙有約180個學位,即係得約9個位比甲部,瑪利諾約150個位就得約7、8個比甲部,你大概可以估到機會幾多。

有人會考慮,甲部填過間學校,起碼第日叩門時都可以表示誠意 ...

作者: olima    時間: 10-11-10 14:22

咁如果真係預左玩到叩門(跨區勁hit學校),甲二及三應留空,還是也要填下去(反正一定抽唔到),表示誠意呢﹖

除了誠意,小朋友應對能力、禮貌以及cert之外,叩門時還需注意甚麼﹖

作者: traeh    時間: 10-11-10 15:21

要視乎你想叩邊間門。如果真係喇沙瑪利諾之類,有齊誠意、能力、禮貌同cert,都仲要有人脈關係,唔係咁容易。老牌名校淨係校友都大把,仲有其他相關人士,佢地嘅仔女要叩門入去,都要有一定表現。

如果你甲二、三反正都係留空,想填埋呢類甲一都未必抽到嘅學校,都無所謂。

原帖由 olima 於 10-11-10 14:22 發表
咁如果真係預左玩到叩門(跨區勁hit學校),甲二及三應留空,還是也要填下去(反正一定抽唔到),表示誠意呢﹖

除了誠意,小朋友應對能力、禮貌以及cert之外,叩門時還需注意甚麼﹖

...

作者: milkonline2    時間: 10-11-10 15:51

Traeh, thanks for your sharing! Really appreciated!!!
作者: traeh    時間: 10-11-10 16:19

唔駛客氣,我都淨係講到我所見所知,如果有其他BK爸媽有更多高見仲好。

補充一句,都有部分老牌名校會收無關係但表現好嘅叩門生,不過真係要有耐性等,同埋不斷努力表現誠意。希望大家抽得中first choice,唔駛煩!

原帖由 milkonline2 於 10-11-10 15:51 發表
Traeh, thanks for your sharing! Really appreciated!!!

作者: artroboy    時間: 10-11-10 16:23

係呀, 唔博咁遠啦, 有好多小學晨咁早就返. 7:30 am .....依家小學己經比以前功課繁重 又多默書, 又多課外活動...依家還轉全日, 己經夠哂癲啦.

原帖由 crystalwsm 於 10-11-9 19:27 發表
咦, 咁即係你自行果間係本區

作者: artroboy    時間: 10-11-10 16:28

真係萬分多謝你既意見, 我都希望我地05 家長個個都得償所願就好 low

原帖由 traeh 於 10-11-10 16:19 發表
唔駛客氣,我都淨係講到我所見所知,如果有其他BK爸媽有更多高見仲好。

補充一句,都有部分老牌名校會收無關係但表現好嘅叩門生,不過真係要有耐性等,同埋不斷努力表現誠意。希望大家抽得中first choice,唔駛煩!

...

作者: SaBB    時間: 10-11-10 19:09

原帖由 mimi1102 於 10-11-9 15:16 發表

2) NET 16 A
        3)

2) Net 16 B
        3) Net 16 C

...

mimi1102,

what's your choice in for 甲部: 1) NET 12?

what about
甲部: 1) NET 12-聖保祿天主教小學/軒尼詩道官立小pm
        2) NET 12- 寶血
        3)

2) Net 16 B
        3) Net 16 C
作者: mimi1102    時間: 10-11-11 11:23

我甲一想揀 st francis 呀 ..

乙部真係唔知點填, 間間都話要甲一, 乙一都揀佢先有誠意 ...其餘唔係本區大熱果d, 又間間都麻麻地 ..哎 ~

原帖由 SaBB 於 10-11-10 19:09 發表

mimi1102,

what's your choice in for 甲部: 1) NET 12?

what about
甲部: 1) NET 12-聖保祿天主教小學/軒尼詩道官立小pm
        2) NET 12- 寶血
        3)

2) Net 16 B
        ...

作者: ziyi    時間: 10-11-11 11:50

其實,甲部唔一定要填跨區的學校,也可以填本區的
(甲部真正的意思是不分區)
所以,如果你心儀的小學是本區,在甲一填埋,這就真的增加了機會
舉例,你喜歡協恩的,也住係該校網,那甲一,乙一都要填它
但甲二,甲三就要空了它,
否則一個唔好彩,就派了甲2,哭也沒有用了

原帖由 traeh 於 10-11-9 18:10 發表

作者: artroboy    時間: 10-11-11 13:14

所有之前有家長講咗真正最難玩既係 第2 - 5的選擇.

原帖由 mimi1102 於 10-11-11 11:23 發表
我甲一想揀 st francis 呀 ..

乙部真係唔知點填, 間間都話要甲一, 乙一都揀佢先有誠意 ...其餘唔係本區大熱果d, 又間間都麻麻地 ..哎 ~

作者: artroboy    時間: 10-11-11 13:17

甲一填返本區, 等於有2次機會抽第 一志願.

原帖由 ziyi 於 10-11-11 11:50 發表
所以,如果你心儀的小學是本區,在甲一填埋,這就真的增加了機會
但甲二,甲三就要空了它 ...

作者: ziyi    時間: 10-11-11 13:21

係啊
因為如果你的第2,是很多人的第1,那學校full左,咪又要等下一個選擇
而你的第3是其他人的第2,那很大機會又full,推下去
可能派到的是10志願或以後的
所以,要做好心理準備,第1唔得時,選一間保險又接受到的作第2志願較好
不要太熱門,否則連可接受的也會full

原帖由 artroboy 於 10-11-11 13:14 發表
所有之前有家長講咗真正最難玩既係 第2 - 5的選擇.

作者: artroboy    時間: 10-11-11 13:26

其實我有一個疑問...........

若果本區得10幾間小學, 而表格要填 30間, 我填哂10幾間之後咁點呀?
作者: ziyi    時間: 10-11-11 14:03

少得過46網,得9間
不過每一校網的學位是足夠該校網的申請人的
所以無論多少間,只要填滿,就一定會派到其中一間
當然,滿唔滿意就另一件事啦

原帖由 artroboy 於 10-11-11 13:26 發表
其實我有一個疑問...........

若果本區得10幾間小學, 而表格要填 30間, 我填哂10幾間之後咁點呀?

作者: artroboy    時間: 10-11-11 14:10

ic...咁即係由得佢留空...thanks.

原帖由 ziyi 於 10-11-11 14:03 發表
少得過46網,得9間

...

作者: 花花公仔    時間: 10-11-14 15:28

想問如果去甲二和乙1填的學校(same)叩門, 可不可以叩? 他們會否說為什麼你不填我甲一呢?
作者: TRYTOBEHOMAMA    時間: 10-11-15 13:53

我仔仔得5分,好在灣仔區學校不錯,雖然我們並無經驗或策略,但隨遇而安仍希望派得好學校(名校就不用了).這樣想對某些家長來說是否不夠積極呢?
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-15 14:02

對我來說, 填大抽獎的排位. 好睇有冇私小在手.....

如果有, 我就甲一填誇區, 駁下都好, 唔得都仲可以駁叩門.

但如果冇私小在手, 我好大機會抽返本區. 自行那間就GOODBYE吧.

另外, 有冇識人係自行A學校, 但甲乙都冇再揀A學校, 到6月又可以叩到A學校呢??
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-15 14:04

如果有, 我就甲一填誇區, 駁下都好, 唔得都仲可以駁叩門.

但如果冇私小在手, 我好大機會抽返本區. 自行那間就GOODBYE吧.

另外, 有冇識人係自行A學校, 但甲乙都冇再揀A學校, 到6月又可以叩到A學校呢??
作者: nicolemummy    時間: 10-11-15 14:39

網上看到一個自行得到holy angels (35), 所以沒有第二輪派位, 叩門得到MCS (41).

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-15 14:04 發表

另外, 有冇識人係自行A學校, 但甲乙都 ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-15 15:16

咁即係如果小朋友係有實力, 就算揀唔揀來大抽獎, 只要有機會被接受叩門都仲有機會?

都有D希望....
作者: nicolemummy    時間: 10-11-15 15:36

holy angels 讓出來的這個位(或許還有其他少量), 最後學校給了一個考試給所以叩門的女生(無在第一二輪選它的都可以參加, 我朋友沒有選它都可以參加).

原帖由 nicolemummy 於 10-11-15 14:39 發表
網上看到一個自行得到holy angels (35), 所以沒有第二輪派位, 叩門得到MCS (41).

作者: erikalo    時間: 10-11-15 22:22

trytobehomama

你都唔係唔積極呀, 我連5分都無.. 同你一樣, zone 12, 一心博一博, 而且我連小數族裔學校都唔介意, 一樣係英文小學...哈..哈...

原帖由 TRYTOBEHOMAMA 於 10-11-15 13:53 發表
我仔仔得5分,好在灣仔區學校不錯,雖然我們並無經驗或策略,但隨遇而安仍希望派得好學校(名校就不用了).這樣想對某些家長來說是否不夠積極呢?

作者: nicolemummy    時間: 10-11-15 23:45

erikalo,

搵日出黎食飯傾下.... 或者22號後囉...

原帖由 erikalo 於 10-11-15 22:22 發表
trytobehomama

你都唔係唔積極呀, 我連5分都無.. 同你一樣, zone 12, 一心博一博, 而且我連小數族裔學校都唔介意, 一樣係英文小學...哈..哈...

作者: TRYTOBEHOMAMA    時間: 10-11-16 14:03     標題: 回覆 44# erikalo 的文章

那麼你打算怎樣選?昨晚跟老公說起,他說怕官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六).若選津校在我們區內又有何好選擇?聽過朋友說華仁,st jo 等實在讀得辛苦,最好教學質素好之餘老師有愛心又不用補習...如果是女仔在我們區內可能容易選一點,可是我的是仔仔...
作者: artroboy    時間: 10-11-16 14:54

官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六)..

....可唔可以講多少少原因比我知呀? thanks.

原帖由 TRYTOBEHOMAMA 於 10-11-16 14:03 發表
那麼你打算怎樣選?昨晚跟老公說起,他說怕官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六).若選津校在我們區內又有何好選擇?聽過朋友說華仁,st jo 等實在讀得辛苦,最好教學質素好之餘老師有愛心又不用補習...如果是女仔在 ...

作者: AthenaCheng    時間: 10-11-23 02:19

我系NET 11,心儀的是般官和中西區圣安多尼,請問還有哪幾間學校是值得報的,THX!
作者: yanho1010    時間: 10-11-23 11:55

想問瑪利諾叩門要否派位當日要去和準備什麼???
原帖由 traeh 於 10-11-10 15:21 發表
要視乎你想叩邊間門。如果真係喇沙瑪利諾之類,有齊誠意、能力、禮貌同cert,都仲要有人脈關係,唔係咁容易。老牌名校淨係校友都大把,仲有其他相關人士,佢地嘅仔女要叩門入去,都要有一定表現。

如果你甲二、三反正都係留空,想 ...

作者: yanho1010    時間: 10-11-23 12:00

如甲一乙一填協恩why要留空甲二,三呢??可填如41網學校??
原帖由 ziyi 於 10-11-11 11:50 發表
但甲二,甲三就要空了它 ...

作者: Ivy.cheung    時間: 10-11-23 13:18

少得過35區, 得唔知6定7間, 其中一間仲要係女校.
原帖由 ziyi 於 10-11-11 14:03 發表
少得過46網,得9間

...

作者: TMMA    時間: 10-11-23 13:48

原帖由 nicolemummy 於 10-11-15 14:39 發表

可能.....是可能
有人話 ---- "識人好過識字" 是真的.....
作者: nicolemummy    時間: 10-11-23 14:10

應該不是. 如果真係識人, 第一輪已經選瑪小.

我相信係唔識既.

不過, 宗教係其中一個關鍵.

原帖由 TMMA 於 10-11-23 13:48 發表

可能.....是可能
有人話 ---- "識人好過識字" 是真的.....

作者: melbby    時間: 10-11-23 14:18

thanks all for sharing ...
i also heard some parents won't pick govt. schools as they said those teachers will be more strict esp. ur kids are talkative ones etc ...
作者: TMMA    時間: 10-11-23 17:38

原帖由 nicolemummy 於 10-11-23 14:10 發表
應該不是. 如果真係識人, 第一輪已經選瑪小.

我相信係唔識既.

不過, 宗教係其中一個關鍵.

第一round 校長無收生權
第三round 有得面試

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5