教育王國

標題: 屯門區2011-2012升中交流 [打印本頁]

作者: nn^^    時間: 10-11-10 12:38     標題: 屯門區2011-2012升中交流

想知呢三間中學:馬可賓、田家炳、譚伯羽,你地會點揀?
校風如佢?中午飯出外食定在校內食?工課多唔多?邊間競爭最大?
作者: 夏美    時間: 10-11-10 16:23

今年升中仔女d媽媽講馬可賓校風好,譚伯羽听講功課好多。田家炳我就唔知啦﹗
作者: share.gain    時間: 10-11-10 17:38

譚中和田家炳都可自由午飯 (家長送/出去食/canteen買)

馬可賓 (初中三年不可出去食, 高中就可以)
作者: nn^^    時間: 10-11-11 14:21

我個心十五十六,首選"馬可賓",次選唔知"譚中"好定"田家炳"好?
作者: mamafufu    時間: 10-11-11 14:52

睇會考成績,譚伯羽好過馬可賓好多。

原帖由 nn^^ 於 10-11-11 14:21 發表
我個心十五十六,首選"馬可賓",次選唔知"譚中"好定"田家炳"好?

作者: Sherryko9    時間: 10-11-11 15:04

嘩!mamafufu,元朗區果邊好多fans等緊你呀!

原帖由 mamafufu 於 10-11-11 14:52 發表
睇會考成績,譚伯羽好過馬可賓好多。

作者: whywhywhy    時間: 10-11-12 19:19

nn^^

譚伯羽放第二位機會可能會細D喎 ,因譚伯羽有2間聯繫小學, 大抽獎位應該會少過田家炳, 而且譚伯羽會係比較多BAND 1尾生的第一選擇, 有機會第一選擇時已經滿位, 你如果放第二機會真係會好細吓喎, 仲可能會蝕咗個第二選擇TIM喎!

不過呢個純粹係我個人睇法啫, 不喜勿插!
作者: 夏美    時間: 10-11-12 22:17     標題: 回復 7# whywhywhy 的帖子

如果譚記放頭,次選應該點擇﹖南屯官放次選可以嗎﹖謝謝
作者: share.gain    時間: 10-11-15 11:45

有朋友個細路今年入咗南屯有咁嘅感受 :-

- 唔鍾意間學校, 試過幾次上上吓堂cry;
- 唔鍾意裡面啲人;
- 俾人打到好痛 (唔知係玩定係被人蝦)

之前我係到都發表過上年我自己聽完南屯講座後的感受, 大家要細心研究!
作者: winkylau    時間: 10-11-15 15:42     標題: 陳瑞芝開放日

陳瑞芝11月19日,20日開放日
作者: peggy6650    時間: 10-11-16 01:23

陳瑞芝又如何呢? 功課多唔多呢? 校風又好唔好呢? 食飯又是怎樣形式呢? 有冇小朋友係裡面讀緊,可以講一講呢? THANKS!

原帖由 winkylau 於 10-11-15 15:42 發表

作者: winkylau    時間: 10-11-17 10:12

原帖由 peggy6650 於 10-11-16 01:23 發表
陳瑞芝又如何呢? 功課多唔多呢? 校風又好唔好呢? 食飯又是怎樣形式呢? 有冇小朋友係裡面讀緊,可以講一講呢? THANKS!

陳瑞芝學校的老師說預計學生每天大約做2小時工課
校風好,
可以訂飯或出街食
我個仔讀得好開心
作者: 夏美    時間: 10-11-17 11:28

原帖由 winkylau 於 10-11-15 15:42 發表

阿仔小學冇派陳記資料,凈係係陳記校網睇到只有19/11先有位,但係要本校讀緊D學生家長先可以留位﹗听講唔知係唔係某D中學唔中意收某D小學D學生呢﹖
作者: peggy6650    時間: 10-11-17 13:41

咁妳個仔當時是屬於band幾?成績好唔好?係唔係你的笫一志願呢?你當時選邊幾間中學呢? 你個仔小學是讀邊間呢?容唔容易入呢?可否多講一些陳瑞枝d資料給我聽嗎 ? 因為我都心儀它!

原帖由 winkylau 於 10-11-17 10:12 發表

陳瑞芝學校的老師說預計學生每天大約做2小時工課
校風好,
可以訂飯或出街食
我個仔讀得好開心

作者: LWLM0804    時間: 10-11-17 14:40

陳瑞芝中學係 band one 英中, 笫一志願已經派晒位, 冇可能放在第二志願都會入到
作者: winkylau    時間: 10-11-18 10:28

原帖由 peggy6650 於 10-11-17 13:41 發表
咁妳個仔當時是屬於band幾?成績好唔好?係唔係你的笫一志願呢?你當時選邊幾間中學呢? 你個仔小學是讀邊間呢?容唔容易入呢?可否多講一些陳瑞枝d資料給我聽嗎 ? 因為我都心儀它!

...

小學老師說他屬於band 1,成績是全級前幾個,自選第一志願及大抽獎甲,乙都是選這間,我都唔知容唔容易入,我覺得好好彩入到這學校,因為我們選校時個仔好想讀這間中學.
作者: winkylau    時間: 10-11-18 10:36

原帖由 夏美 於 10-11-17 11:28 發表

阿仔小學冇派陳記資料,凈係係陳記校網睇到只有19/11先有位,但係要本校讀緊D學生家長先可以留位﹗听講唔知係唔係某D中學唔中意收某D小學D學生呢﹖ ...

唔去聽講座都可以19,20號去學校參觀,到時你可以問陳記老師收生要求.
作者: 夏美    時間: 10-11-18 12:26

原帖由 winkylau 於 10-11-18 10:36 發表

唔去聽講座都可以19,20號去學校參觀,到時你可以問陳記老師收生要求.

Windylau ,謝謝﹗
作者: 夏美    時間: 10-11-18 12:29

原帖由 winkylau 於 10-11-18 10:36 發表

唔係唔去,係攞唔到入場 券啊,不過到時參觀一下學校都唔錯,謝謝﹗
作者: 夏美    時間: 10-11-18 12:47

請問幾點到幾點,因為要20/11放左工先去得.謝謝
作者: peggy6650    時間: 10-11-18 14:38

THANKS!

原帖由 winkylau 於 10-11-18 10:28 發表

小學老師說他屬於band 1,成績是全級前幾個,自選第一志願及大抽獎甲,乙都是選這間,我都唔知容唔容易入,我覺得好好彩入到這學校,因為我們選校時個仔好想讀這間中學. ...

作者: peggy6650    時間: 10-11-18 14:40

時間是2:30 - 3:30 PM

原帖由 夏美 於 10-11-18 12:47 發表

作者: 夏美    時間: 10-11-18 16:13

原帖由 peggy6650 於 10-11-18 14:40 發表
時間是2:30 - 3:30 PM

是升中講座的時間嗎﹖
作者: winkylau    時間: 10-11-18 17:09

原帖由 夏美 於 10-11-18 12:47 發表

11月19日開放日時間2-5PM
11月20日開放日時間9-6PM
作者: 夏美    時間: 10-11-18 17:23

原帖由 winkylau 於 10-11-18 17:09 發表

11月19日開放日時間2-5PM
11月20日開放日時間9-6PM

Thank you﹗
作者: nn^^    時間: 10-11-18 22:18     標題: 回覆 7# whywhywhy 的文章

Thanks whywhywhy^^

咁我第二選擇應該選那間學校較為好一點,可否給我一點意見。
作者: whywhywhy    時間: 10-11-19 13:27

原帖由 nn^^ 於 10-11-18 22:18 發表
Thanks whywhywhy^^

咁我第二選擇應該選那間學校較為好一點,可否給我一點意見。

意見就真係唔敢講, 我自己都係半桶水架咋 都仲要成日係呢度問D高人, 大家一齊分享吓丫

其實我覺得現階段又唔駛咁快要鎖定第一, 第二, 第三選擇先, 你小朋友第二次呈分試考咗未呀? 成績如何? 如果KEEP住係BAND 1, 咁你可以先搜集學校資料, 呢排好多學校都會陸續搞簡介會 / OPEN DAY咁, 可以去參觀吓, 擬定幾個心儀目標, 尤其係佢哋0既收生標準, 今年學位有幾多等等, 先做好自行收生嗰PART先, 同你小朋友一齊研究, 鎖定2間你哋最想入0既學校, 準備好面試0既野, 一筆還一筆, 至於大抽獎排位仲有幾個毎月時間, 當中可能會有好多控制唔到0既變數, 可以之後先再處理
作者: dder    時間: 10-11-19 21:09

填第2,3最頭痛..
小女全級第一,自行+抽獎都唔收...要叩門..
都咪話唔驚.好彩最後都收. .. 要好好想一下,第2,3....
作者: peggy6650    時間: 10-11-21 01:47

睇完陳瑞枝,感覺好好,好鍾意,但小女是BAND 1 尾, 有D擔心佢入讀會唔掂,又擔心佢KEEP 唔住會成績向下走,所以仲15 16, 都唔知點好,有冇人可以俾吓意見呢? THANKS!
作者: nn^^    時間: 10-11-23 10:25

1月份各中學將會進行中一自行分配學位申請,小六生可選兩間心儀中學......
我會選馬可賓,而另一選擇是田中或譚中,但我不知選那間好?
請問有沒有人知道兩所學校的資料?
作者: whywhywhy    時間: 10-11-23 11:11

原帖由 nn^^ 於 10-11-23 10:25 發表
1月份各中學將會進行中一自行分配學位申請,小六生可選兩間心儀中學......
請問有沒有人知道兩所學校的資料? ...

如果"單"計成績, 我會選譚伯羽, 等到12月左右, 學校會有本區內學校簡介架, 要睇埋會有幾多非聯系位可供申請, 同埋小朋友成績等等先再作決定
(注意: 有部份中學會接見所有申請者, 但有部份中學只會選擇性接見申請者, 呢點都幾重要)
作者: Joe媽媽    時間: 10-11-30 13:57

原帖由 nn^^ 於 10-11-23 10:25 發表
請問有沒有人知道兩所學校的資料? ...

妳小朋友band幾呀? 點解會係賓記/ 田中/ 譚中?
如果band 1, 譚中要排第一才有關會, 如果band 2頭就賓記第一啦. 如果 in between band 1/ 2 我會揀賓記, 入到精英班亦即英中, 而且校長好有鬥心, 升緊"呢". 低 form 無得出街食 lunch 最好, 唔使煩, 唔使同人爭位, 我 buy 賓記嫁. 但如果肯定是band 1生就緊係要博高一級啦, 真係要睇自已實力wor...
作者: Joe媽媽    時間: 10-11-30 14:01

原帖由 peggy6650 於 10-11-21 01:47 發表
睇完陳瑞枝,感覺好好,好鍾意,但小女是BAND 1 尾, 有D擔心佢入讀會唔掂,又擔心佢KEEP 唔住會成績向下走,所以仲15 16, 都唔知點好,有冇人可以俾吓意見呢? THANKS! ...

band 1尾入到都會讀得好辛苦, 但有誰知囡囡升中後唔會升"呢"? 心理質素好緊要,要自已家長先知, 我估無人比到意見妳.
作者: nn^^    時間: 10-12-1 10:37

小兒兩次呈分試後得出來是Band1中,其實學校老師都有給意見話我可選進取些。
我見forum上好多媽咪都講d學校好多功課,我好怕小兒升上中一太辛苦...我亦問過好多學校低form都可以出外食lunch,但我實在唔想......
其實我都知唔可以又要馬兒好又要馬兒不吃草:cry:
作者: ty1031    時間: 10-12-1 18:39

小女Band 2 頭有什麼學校,請給意見
作者: Joe媽媽    時間: 10-12-2 13:58

原帖由 nn^^ 於 10-12-1 10:37 發表
小兒兩次呈分試後得出來是Band1中,其實學校老師都有給意見話我可選進取些。
我見forum上好多媽咪都講d學校好多功課,我好怕小兒升上中一太辛苦...我亦問過好多學校低form都可以出外食lunch,但我實在唔想......
其實我都 ...

明白, 我都係過來, 但如果 sure 係 band 1中, 我會進取一D, 董中/ 陳中. 董中未必入到精英班 (今年精英班有個同學仔在小學全級考第一); 但都讀得好辛苦. 天下間無不努而擭的. 但band 1頭學校勝在"進可攻, 退可守"
作者: kooku2004    時間: 10-12-4 11:54

董玉娣, 百周年 同陳瑞芝 今年的收生標準如何呢? 梁球琚我唔係咁中意, 但錯過左參觀陳瑞芝呀!

譚伯x 和 田家炳外, 還有哪些band 1的中中呢?

如果係全級頭二十名內(不是保良小學), 入邊間的機會較大;  想知所講的band 1頭, 中及尾是否由學校告知呢, 還是以平均分計算, 真的好煩; 請幫忙!
作者: ypmummy    時間: 10-12-6 13:15

原帖由 Joe媽媽 於 10-12-2 13:58 發表

明白, 我都係過來, 但如果 sure 係 band 1中, 我會進取一D, 董中/ 陳中. 董中未必入到精英班 (今年精英班有個同學仔在小學全級考第一); 但都讀得好辛苦. 天下間無不努而擭的. 但band 1頭學校勝在"進可攻, 退可守"  ...

我個仔都係董中讀緊精英班 (F.2)... 我見佢無咩功課 bor... 佢話其他班都係無咩功課
作者: ypmummy    時間: 10-12-6 13:17

原帖由 Joe媽媽 於 10-12-2 13:58 發表

明白, 我都係過來, 但如果 sure 係 band 1中, 我會進取一D, 董中/ 陳中. 董中未必入到精英班 (今年精英班有個同學仔在小學全級考第一); 但都讀得好辛苦. 天下間無不努而擭的. 但band 1頭學校勝在"進可攻, 退可守"  ...

我個仔都係董中讀緊精英班 (F.2).. 但唔見佢有好多功課 bor.... 佢話其他都係無咩功課
作者: nn^^    時間: 10-12-13 16:22

有冇人報過"升中面試班"? 有用嗎? 有冇好介紹?
作者: 夏美    時間: 10-12-13 16:41     標題: 回復 40# nn^^ 的帖子

我有報,總共上10堂,先上了2堂,第一堂只係請點樣填表,家長同小朋友一起听(我唔得閑去,所以唔知講D咩),大概半個鍾,之後就小朋友自己听。第2堂講一D面試問題,教下佢D點樣對答,當然要睇自行邊兩間學校,最後2堂係模擬面試,有冇用就唔知,只知道年年都好多人報,我報左屯門栢麗果間。
作者: nn^^    時間: 10-12-13 17:01     標題: 回復 41# 夏美 的帖子

Hi 夏美,

可唔可以pm個名同電話比我? Thanks
作者: nn^^    時間: 10-12-13 17:05

仲有冇其他可比較下? 有冇人報過屯門"智趣小博士"和"姚氏教室"?
作者: 夏美    時間: 10-12-13 17:29     標題: 回復 42# nn^^ 的帖子

已Send ,check pm。
作者: 夏美    時間: 10-12-13 17:33

自行梁銶X好唔好﹖

想請問我仔仔頭2次呈分是Band 1 A,如果自行擇1.梁記 2.陳瑞芝,可以嗎﹖梁記好唔好呢,好多人話讀得好辛苦,我仔仔唔係死讀書的人,又冇咩主動性,可能呢2次呈分好好彩拉高左排位,我驚佢如果真係入到梁記會讀得好辛苦,
作者: nn^^    時間: 10-12-14 10:20     標題: 回覆 44# 夏美 的文章

RECEIVED WITH THANKS:)
作者: nn^^    時間: 10-12-14 10:23     標題: 回覆 43# nn^^ 的文章

有冇人報過屯門"智趣小博士"和"姚氏教室"?
作者: EricMike    時間: 10-12-15 13:54

原帖由 nn^^ 於 10-11-11 14:21 發表

hi nn^^,
我首選都係“馬可賓”,次選仲頭痛緊。。。你的次選定咗未呀?又要返工又要選校,好煩啊!
亞仔讀伍時暢小學,你仔仔呢?
作者: EricMike    時間: 10-12-15 14:16

原帖由 Joe媽媽 於 10-11-30 13:57 發表

妳小朋友band幾呀? 點解會係賓記/ 田中/ 譚中?
如果band 1, 譚中要排第一才有關會, 如果band 2頭就賓記第一啦. 如果 in between band 1/ 2 我會揀賓記, 入到精英班亦即英中, 而且校長好有鬥心, 升緊"呢". 低 form ...

Hi Joe媽媽,
好開心係度睇到你呀。。。我有睇你地上年升中的討論ga,有幾個問題想請教一下:
1. 亞仔兩次呈分試一次全級15,一次12。但係距超級懶,學習又完全唔主動,你嗌一下距郁一下,好鬼激氣。第一選“馬可賓”,就係想操下距,唔知O唔OK?
2. 可唔可以分享下你仔係“馬可賓”的學習體驗呀?會唔會好辛苦?開唔開心啊?
3. 第二選擇唔知你有無好建議呢?
多謝先啦。。。
作者: nn^^    時間: 10-12-15 14:25     標題: 回覆 48# EricMike 的文章

Hi EricMike,

我諗住報馬中同譚中,但邊間首選邊間次選我都仲係到15/16...
我個仔讀蒙恩小學^^
作者: share.gain    時間: 10-12-15 15:57

想提大家選校留意一點:-
如果學校全級不是用劃一語言教學 (即係精英班用英文, 其他用中文), 會否有以下情況出現:-
第一年以一次統一學科試決定是否入精英班以英語教學, 第二年是否有能力繼續係精英班? 如果第二年失手跌出精英班是否以中文教學? 到第三年又入番精英班又以英語教.....
如果間學校係咁安排時中時英, 學生會好難適應, 大家慎選.
作者: kakabbbb    時間: 10-12-19 15:31

作者: armchair    時間: 10-12-19 20:15

Hi kakabbbb,
can u pm me the details and address? thx so much^^

原帖由 kakabbbb 於 10-12-19 15:31 發表

有呀... 華都有間幾OK   叫姚氏
因為佢搵番依家中學既老師教架!
佢今次聖誕節都有開面試班...
你可以試下問下仲有無位~!

作者: baoy    時間: 10-12-21 12:45     標題: 呂祥光

請問各位屯門家長,有冇小朋友或朋友的仔女係呂祥光讀梗?間學校校風得唔得?聽聞有好多抄寫功課,是真的嗎?
唔該晒你地呀~~
作者: baoy    時間: 10-12-21 12:48     標題: 回覆 18# kooku2004 的文章

其他三間唔知,但陳瑞芝除左成績外仲好睇操行,據聞自行面試時操行一定選A的,成績好但操行B都唔收...
作者: baoy    時間: 10-12-21 12:52

原帖由 夏美 於 10-12-13 17:33 發表
自行梁銶X好唔好﹖

想請問我仔仔頭2次呈分是Band 1 A,如果自行擇1.梁記 2.陳瑞芝,可以嗎﹖梁記好唔好呢,好多人話讀得好辛苦,我仔仔唔係死讀書的人,又冇咩主動性,可能呢2次呈分好好彩拉高左排位,我驚佢如果真係入到梁記會讀得 ...

有朋友女兒係梁記讀梗,佢話想成績好就辛苦,但如果只打算中中地唔係最top又唔係最差的就讀得唔辛苦...
作者: baoy    時間: 10-12-21 13:00

原帖由 peggy6650 於 10-11-21 01:47 發表
睇完陳瑞枝,感覺好好,好鍾意,但小女是BAND 1 尾, 有D擔心佢入讀會唔掂,又擔心佢KEEP 唔住會成績向下走,所以仲15 16, 都唔知點好,有冇人可以俾吓意見呢? THANKS! ...

有朋友女兒讀梗陳瑞芝,佢話band1尾入去的話會辛苦d,而且普通班比精英班辛苦,因為陳瑞芝唔會只顧精英班,普通班反而更關注,數都要計多幾題...
不過辛唔辛苦睇個小朋友識唔識安排時間,有另一個朋友個女小學全級考第二入左去都讀到喊...但有朋友個女(上邊提那個)就讀得好輕鬆...
作者: kakabbbb    時間: 10-12-21 20:10

作者: lafong    時間: 10-12-24 18:08

Hi kakabbbb,

would u pls pm me about "面試班", 我個仔讀緊鄭任安小六, 準備升中, 帶佢上面試班比d心理準備佢~ 唔該晒!
作者: kakabbbb    時間: 10-12-26 16:10

作者: 夏美    時間: 11-1-3 12:20     標題: 屯門區家長揀好未 ?

交表啦,決定左揀邊間未呀﹖大家交流下啦﹗
作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 13:36

原帖由 kooku2004 於 10-12-4 11:54 發表
董玉娣, 百周年 同陳瑞芝 今年的收生標準如何呢? 梁球琚我唔係咁中意, 但錯過左參觀陳瑞芝呀!

譚伯x 和 田家炳外, 還有哪些band 1的中中呢?

如果係全級頭二十名內(不是保良小學), 入邊間的機會較大;  想知所講的b ...

唔係保小全班20, 我估都係band1中. 田中/ 譚中是不錯選擇. 大抽獎再聽學校講, 自行就去碼啦...
作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 13:40

原帖由 baoy 於 10-12-21 12:45 發表
請問各位屯門家長,有冇小朋友或朋友的仔女係呂祥光讀梗?間學校校風得唔得?聽聞有好多抄寫功課,是真的嗎?
唔該晒你地呀~~

如果小朋友係band 2中~頭, 在自行就博下啦.

如果band2頭/ band 1尾會入到去精英班, 全英文教, 跟英中分別不大.
作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 13:47

原帖由 nn^^ 於 10-12-15 14:25 發表
Hi EricMike,

我諗住報馬中同譚中,但邊間首選邊間次選我都仲係到15/16...
我個仔讀蒙恩小學^^

譚中在馬中之上.如果2揀1: band1尾選馬中, band 1中選譚中.
作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 13:57

原帖由 EricMike 於 10-12-15 14:16 發表

Hi Joe媽媽,
好開心係度睇到你呀。。。我有睇你地上年升中的討論ga,有幾個問題想請教一下:
1. 亞仔兩次呈分試一次全級15,一次12。但係距超級懶,學習又完全唔主動,你嗌一下距郁一下,好鬼激氣。第一選“馬可賓”,就係想操下距 ...

唔知妳邊間小學, 但"自行"我會博:
band 1頭選董中/ 百周
band1中選陳中/ 譚中
band1尾選譚中/ 田中
band1尾/ band 2頭博田中/ 南官. 馬中太多人爭, 但可以試.
band 2頭選屯天/ 呂中

大抽獎又另計...
作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 14:10

原帖由 ypmummy 於 10-12-6 13:17 發表

我個仔都係董中讀緊精英班 (F.2).. 但唔見佢有好多功課 bor.... 佢話其他都係無咩功課

今年1D唔少wor but my boy is OK. 因小學(精英班勁多功課)已經操開...
作者: EricMike    時間: 11-1-4 14:14     標題: 回復 54# baoy 的帖子

朋友話呂祥光校風唔係咁好,聯系小學很多學生都唔選距
作者: EricMike    時間: 11-1-4 14:18

原帖由 夏美 於 11-1-3 12:20 發表
交表啦,決定左揀邊間未呀﹖大家交流下啦﹗

仲未,好煩啊。。。
作者: EricMike    時間: 11-1-4 14:24     標題: 回復 65# Joe媽媽 的帖子

Joe媽媽,
讀伍時暢小學,聽講25名之內都算band 1。
所以亞仔勉強算band 1中,不過操行只係B,聽說陳記要操行A先有面試機會,係唔係啊?
作者: ccwcph    時間: 11-1-4 14:49

交表啦,決定左揀邊間未呀﹖大家交流下啦!

我入咗表啦: (1)陳瑞芝 (2) 董中

你們呢? GOOD LUCK!
作者: 夏美    時間: 11-1-4 22:47     標題: 回復 69# EricMike 的帖子

我個仔操行都係B,試下啦,最多買等大抽獎!
作者: 夏美    時間: 11-1-4 22:51     標題: 回復 70# ccwcph 的帖子

我揀(1)陳瑞芝(2)譚伯羽
作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 23:18

原帖由 EricMike 於 11-1-4 14:24 發表
Joe媽媽,
讀伍時暢小學,聽講25名之內都算band 1。
所以亞仔勉強算band 1中,不過操行只係B,聽說陳記要操行A先有面試機會,係唔係啊?

但伍小跟陳中沒有太大關係 wor, 我指辦學團體/ 宗教, 但自行就點都要博高半級, band 1中~尾就要博一下陳中, 大不了抽獎再抽亦有機會嘛, 亞仔舊年有個同學低佢一/ 二名(band 1尾)都抽到入陳中. 當然入唔到精英班同埋會辛苦一D啦, 但進可攻, 退可守嘛.
其實在自行派位階段, 家長心態是博高半級, 但學校又一定會保障自已, 先揀出一班精英中之精英才收, 以防統一派位時好大機會接收一批可能是band 1尾之學生, 亦無可厚非. 因學校亦要先為精英班打算一下, 打定底, 收定一班fit馬. 所以自行派位對大部份同學來說, 只是志在給同學去面試, 去見識一下. 個人認為, 除非是精英份子或有特異功能, 否則自行派位而又收你, 只是全級頭幾名之學生多, 10名以後機會已不大, 平常心啦各位家長. 祝各位好運.

作者: Joe媽媽    時間: 11-1-4 23:29

原帖由 EricMike 於 11-1-4 14:14 發表
朋友話呂祥光校風唔係咁好,聯系小學很多學生都唔選距

只講校風, band 2  我揀屯天.
作者: 夏美    時間: 11-1-5 16:55     標題: 回復 73# Joe媽媽 的帖子

請問JOE媽媽:
     陳記唔唔係收蒙恩及青松小學的學生多D呢?何日X小學唔唔係收少D呢?咁要唔要第1揀譚伯羽,第二揀陳瑞芝呢 ?請指教一下,多謝您!
作者: tamma    時間: 11-1-5 18:12

hi 夏美 ,

你小朋友係咪 band 1 頭呀? 我依都15/16. 想選譚中. 唔知有冇人係入面讀緊可以比 d 意見呢 ?

原帖由 夏美 於 11-1-4 22:51 發表

作者: tamma    時間: 11-1-5 18:16

想請問"百周"收生情況係點既呢 ?  有聽過有小朋友考全級第5都唔收. 唔知係輸咩呢.

原帖由 Joe媽媽 於 11-1-4 23:18 發表

但伍小跟陳中沒有太大關係 wor, 我指辦學團體/ 宗教, 但自行就點都要博高半級, band 1中~尾就要博一下陳中, 大不了抽獎再抽亦有機會嘛, 亞仔舊年有個同學低佢一/ 二名(band 1尾)都抽到入陳中. 當然入唔到精英班同 ...

作者: tamma    時間: 11-1-5 18:18

我都有聽過呢 d 傳言呀. 我個日聽講座(星期五)都有預留好多行座位俾某小學. 你小朋友讀蒙恩呀 ?

原帖由 夏美 於 11-1-5 16:55 發表
請問JOE媽媽:
     陳記唔唔係收蒙恩及青松小學的學生多D呢?何日X小學唔唔係收少D呢?咁要唔要第1揀譚伯羽,第二揀陳瑞芝呢 ?請指教一下,多謝您!

作者: 夏美    時間: 11-1-5 20:56     標題: 回覆 78# tamma 的文章

我小朋友讀何小下午,佢算係Band 1中-頭吧.譚中都唔錯,功課較多,校長講功課做唔哂要即日留堂,學校投放左好多資源俾學生,我都中意呢間學校,我小朋友中意陳記及譚中,佢話驚梁X鋸壓力大哦!
作者: tamma    時間: 11-1-5 22:34

你小朋友唔咪全級 2x , 如係應band 1 頭喎.  

我小朋友都係覺"梁"辛苦同壓力大. 我"梁"/"譚"都有聽講座. 譚中既資源真係唔錯. 唔知譚中升讀大學既比率多唔多呢 ?  

"陳中" 我都驚難入. 另傳聞佢地收好少何小.

原帖由 夏美 於 11-1-5 20:56 發表
我小朋友讀何小下午,佢算係Band 1中-頭吧.譚中都唔錯,功課較多,校長講功課做唔哂要即日留堂,學校投放左好多資源俾學生,我都中意呢間學校,我小朋友中意陳記及譚中,佢話驚梁X鋸壓力大哦! ...

作者: 夏美    時間: 11-1-6 11:04     標題: 回覆 80# tamma 的文章

我小朋友第二之呈分冇名次,學校只係講係1A.(分1A及1B,2A及2B,3A及3B)
升大情況校網可以睇到吧,可能何小本身同梁記&譚記有聯繫,多數學生揀呢兩間較多吧.陳中我都知難入,自行都係博下囉,未必一定得,得左亦唔會知,都係要等大抽獎囉,真係好煩!
作者: EricMike    時間: 11-1-6 13:47

亞仔表哥係譚中F5,話學校唔錯,英文仲勁過有些英中,不過幾多功課,你小朋友中唔中意ga?

原帖由 tamma 於 11-1-5 18:12 發表
hi 夏美 ,

你小朋友係咪 band 1 頭呀? 我依都15/16. 想選譚中. 唔知有冇人係入面讀緊可以比 d 意見呢 ?

作者: tamma    時間: 11-1-7 23:41

冇名次架, 咁咪要估估下. 大抽獎你會放邊間第一位. 譚中會有多25%再抽喎.

原帖由 夏美 於 11-1-6 11:04 發表
我小朋友第二之呈分冇名次,學校只係講係1A.(分1A及1B,2A及2B,3A及3B)
升大情況校網可以睇到吧,可能何小本身同梁記&譚記有聯繫,多數學生揀呢兩間較多吧.陳中我都知難入,自行都係博下囉,未必一定得,得左亦唔會知,都係 ...

作者: tamma    時間: 11-1-9 17:27

阿囝學校都不會太少功課, 操開應唔大問題既. 不過現有幾料微調改英文教, 咁其他科仍用中文有無影響呢 ? 有冇人知道或給意見? 謝謝

原帖由 EricMike 於 11-1-6 13:47 發表
亞仔表哥係譚中F5,話學校唔錯,英文仲勁過有些英中,不過幾多功課,你小朋友中唔中意ga?

作者: 夏美    時間: 11-1-9 23:00     標題: 回覆 84# tamma 的文章

你小朋友讀邊間小學?係唔係都係何小啊
作者: tamma    時間: 11-1-10 17:48

係呀.

原帖由 夏美 於 11-1-9 23:00 發表
你小朋友讀邊間小學?係唔係都係何小啊

作者: 夏美    時間: 11-1-11 12:49     標題: 回復 83# tamma 的帖子

大抽獎可能都會咯╴
作者: 夏美    時間: 11-1-11 12:50     標題: 回復 86# tamma 的帖子

你揀邊兩間啊? 遞左表未呀?
作者: EricMike    時間: 11-1-11 13:36

終于決定了,呼出一口氣。。。
1.陳瑞芝
2.馬可賓

夏美,希望我地仔仔係陳記面試果時都有好表現啦。。。

原帖由 夏美 於 11-1-4 22:51 發表

作者: 夏美    時間: 11-1-11 14:44     標題: 回復 89# EricMike 的帖子

Thank you,希望大家都可以入到心怡的中學﹗我今朝交左表,有小小更改,1譚中(仔仔話擺第一) 2 陳瑞芝。
作者: 夏美    時間: 11-1-11 14:56     標題: 回復 86# tamma 的帖子

Please check PM.
作者: nn^^    時間: 11-1-13 11:01

我將會在星期六去交表, 1)譚中 2)馬中

祝各位成功
作者: nn^^    時間: 11-1-18 16:44

push~~~:tongue:
作者: whywhywhy    時間: 11-1-18 17:05     標題: 回復 92# nn^^ 的帖子

我今日交咗表喇, 馬中係其中一間
作者: 夏美    時間: 11-1-18 17:23     標題: 回復 94# whywhywhy 的帖子

睇來都好多人選馬中喎,交左表大家終於可以暫時抖抖喇﹗
作者: chariho    時間: 11-1-18 23:56

屯門譚李麗芬

想請教各位 屯門譚李麗芬 這學校如何呢?

如: Banding , 校風, 老師態度,學校如何幫助學生...... 等
作者: 需婆    時間: 11-1-19 22:44     標題: 回復 5# mamafufu 的帖子

睇名氣, 就相反
作者: EricMike    時間: 11-1-20 13:46     標題: 回復 95# 夏美 的帖子

尋日攞假交咗表la...
各位選馬中D媽咪,馬中係唔係每份表都有比個No.?我地272,555...唔知會唔會有影響咧?
同埋六年級咩獎都未派,連今次期考試成績單都未出,唔知比唔比後補ga?
作者: nn^^    時間: 11-1-20 14:50     標題: 回復 98# EricMike 的帖子

我都有個No., 我估係每間學校去統計交表人數的編號。
上個星期6我交馬中, 我地個No.係190~
作者: 夏美    時間: 11-1-20 16:54     標題: 回復 99# nn^^ 的帖子

你交譚中係幾多號NO?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5