教育王國

標題: 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? [打印本頁]

作者: klm402    時間: 10-11-18 10:14     標題: 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢?

大家好, 如果小學打算比囡囡讀sfa既話....幼稚園應該選邊間or邊類型較為合適呢?? 謝.

作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 10:26

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:14 發表
大家好, 如果小學打算比囡囡讀sfa既話....幼稚園應該選邊間or邊類型較為合適呢?? 謝.

一定係kv
作者: iantsang    時間: 10-11-18 10:30

Definitely Kentville
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 10:30

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 10:26 發表

一定係kv

KV!
KM都得~
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 10:36

點解KV呀?SFA唔係津校咩?SFA好嚴既咩?

作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 10:40

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 10:36 發表
點解KV呀?SFA唔係津校咩?SFA好嚴既咩?

聖方濟各英文小學 係私立學校
出名谷, 多測試 考試
作者: klm402    時間: 10-11-18 10:43

sfa好似都好難入0家. 去返小一選校0個邊..勁多人apply.
我囡係08nov bb....今年in出年k1, in左sc...但當日表現唔好, 我估都唔會收了. 心態係....今年冇咩心儀學校收佢唔緊要, 我出年再來過吧.
coming dec比佢去黃埔德寶讀n班(國際)班, 之後應點行呢...大家有冇意見可比到我呢. thanks
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 10:44

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 10:40 發表

出名谷, 多測試 考試

仲有~ 據說佢地幫資優嘅做得唔錯, 辦咗好多年~
作者: ac917    時間: 10-11-18 10:46

其實以上幾位講既都十分正確,樓主嘗試多了解SFA整體既教學模式,而今屆既小一就收左好多KV學生,d KV小朋友 catch-up SFA既課程快過其他好多!
作者: klm402    時間: 10-11-18 10:47

我一定要加油, 努力比囡囡入讀呢一間學校...,希望佢有好既老師好既學習環境, 依家就係要舖排一下條路點樣行, 唔想走錯路.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 10:44 發表

仲有~ 據說佢地幫資優嘅做得唔錯, 辦咗好多年~

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 10:47

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 10:40 發表

出名谷, 多測試 考試

攪錯左SFCS!o甘SFCS係咪英小呢?
作者: klm402    時間: 10-11-18 10:49

我囡係08novbb, kv今年講到明, 08oct31後出世既bb唔accept報名, 所以我地簡唔到呢間, 可以做既一係就出年再來過. 仲有咩idea呢.
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 10:51

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:49 發表
我囡係08novbb, kv今年講到明, 08oct31後出世既bb唔accept報名, 所以我地簡唔到呢間, 可以做既一係就出年再來過. 仲有咩idea呢.

咁你有無報KM呀?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 11:16

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:43 發表
sfa好似都好難入0家. 去返小一選校0個邊..勁多人apply.
我囡係08nov bb....今年in出年k1, in左sc...但當日表現唔好, 我估都唔會收了. 心態係....今年冇咩心儀學校收佢唔緊要, 我出年再來過吧.
coming dec比佢去黃埔 ...

其實點解一定要入sfa?
作者: iantsang    時間: 10-11-18 11:25

SFCS is not 英小, should be 中小.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 10:47 發表

攪錯左SFCS!o甘SFCS係咪英小呢?

作者: klm402    時間: 10-11-18 11:38

遲左. 報唔到km呀......cannan最早..之後km最早..miss左...只報到sc, 又一村, 靈糧堂0個d....來緊仲有st.n等interview.....12月又打算報埋協恩.....11月所有既星期六全部都係面試日.
見住囡囡每次面試都一次比一次進步, 我好開心, 2歲人仔, 真係一d都唔簡單, 依家好多小朋友競爭, 有時in得好唔等於一定收, 不過過程入面我見到囡囡進步同埋長大左係令我覺得最感動既地方.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 10:51 發表

咁你有無報KM呀?

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-18 11:39

讀KV 係學到比其他幼稚園更深的課程, 但都要睇個小朋友吸唔吸收.

我覺得, 要自己比好多課外野個小朋友才易D考到SFA.

SFA 好大程度都係考學術. 把握3年的幼稚園課餘時間好好裝備吧.

純粹個人意見.
作者: w_y    時間: 10-11-18 11:41

我覺得 SFA 係好特別的一間學校, 應該話唔係我地去調適以望考入, 而係你覺得小朋友在傳統學習上有特別優勢, 谷得又讀得, 咁先好去考. 唔好咁快為一棵樹放棄/冷待成個森林.

讀邊間, 唔使諗, KV, 再加平日谷谷谷~~~
作者: klm402    時間: 10-11-18 11:42

有d媽媽可花好多時間去study一間學校好唔好, 不過我自問真係花唔起咁多時間, 返工放工好多野忙, 所以....study過下佢既background同睇過其他人既comments之後, 我就決定囡囡去sfa讀.
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩富貴人家, 呢d講真..我讀唔起啊....sfa, 何守仁等小學感覺比較踏實...所以會朝住呢個方向走啊.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 11:16 發表

其實點解一定要入sfa?

作者: w_y    時間: 10-11-18 11:44

你仲有三年時間.
如果你無時間, 更加唔好諗 SFA.
作者: klm402    時間: 10-11-18 11:45

kv今年無望了, 因佢截08oct bb.....如果真係想入kv, 相信要出年再來過了..
08細b有人話今年唔得就再選擇做大b, 但我又見bk有人講, 有d學校唔傾向收大b....咁即係點呢...細又太細..大又唔收.....
其實想問下大家, 如明年真係再比囡囡去做大b. 係唔係仍可報2013既k1呢.

原帖由 w_y 於 10-11-18 11:41 發表
我覺得 SFA 係好特別的一間學校, 應該話唔係我地去調適以望考入, 而係你覺得小朋友在傳統學習上有特別優勢, 谷得又讀得, 咁先好去考. 唔好咁快為一棵樹放棄/冷待成個森林.

讀邊間, 唔使諗, KV, 再加平日谷谷谷~~~ ...

作者: Mabello6    時間: 10-11-18 11:47

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:49 發表

我囡都係08novbb, 但大家遺忘了SFA都收STAFFORD學生, 雖然比例上小得1X個, 不過他們是小班教學, 共兩班K3.
作者: klm402    時間: 10-11-18 11:47

你好..咁你囡囡依家讀緊邊間n班呀.

原帖由 Mabello6 於 10-11-18 11:47 發表

我囡都係08novbb, 但大家遺忘了SFA都收STAFFORD學生, 雖然比例上小得1X個, 不過他們是小班教學, 共兩班K3.

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 11:49

原帖由 klm402 於 10-11-18 11:42 發表
有d媽媽可花好多時間去study一間學校好唔好, 不過我自問真係花唔起咁多時間, 返工放工好多野忙, 所以....study過下佢既background同睇過其他人既comments之後, 我就決定囡囡去sfa讀.
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩 ...

SFA同何守仁係2個極端,有冇諗清你囡囡係乜嘢type呀
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 11:51

原帖由 klm402 於 10-11-18 11:42 發表
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩 ...

sfa, "陳"守仁?? 2間好唔同既學校 你真係study下先好喎
加上你無時間 我覺得你更加唔好入sfa 呢類學校...
德望都唔係咩高上階層既學校 我自己覺得係中產階層

似乎你都係做多d功課 唔好浪費左一年去repeat
到最後又完成唔係你想像中果回事

你連d學校名都攪錯...做多d功課啦.真架 !

作者: w_y    時間: 10-11-18 11:53

嘩, 真係唔好懶呀! 完全2 件事. 陳守仁/SFA....唯一諗到相同係兩者都要交學費, 無中學, 英文好...而且好, 都唔同好法....
作者: klm402    時間: 10-11-18 12:03

sorry, 原來我打錯左何守仁, 我知道係叫陳守仁呀....
依家開始會多留意小學既info呀.
大家所講既好唔同係邊方面呢??
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 12:08

原帖由 klm402 於 10-11-18 12:03 發表
sorry, 原來我打錯左何守仁, 我知道係叫陳守仁呀....
依家開始會多留意小學既info呀.
大家所講既好唔同係邊方面呢??

教學方式, 理念,升學....完全係2個好唔同既方向
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 12:11

原帖由 w_y 於 10-11-18 11:53 發表
嘩, 真係唔好懶呀! 完全2 件事. 陳守仁/SFA....唯一諗到相同係兩者都要交學費, 無中學, 英文好...而且好, 都唔同好法....

想問吓陳守仁冇小學,下一步點算?出國?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 12:16

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 12:11 發表

你想講中學 ??
作者: sunnyvivian    時間: 10-11-18 12:36

請問你地講緊聖方濟各繫未系灣仔12校網個間,如果系應該系中文小學喔。
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-18 12:41

原帖由 sunnyvivian 於 10-11-18 12:36 發表
請問你地講緊聖方濟各繫未系灣仔12校網個間,如果系應該系中文小學喔。

no la, 係石硤尾街
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 12:45

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 11:51 發表

加上你無時間 我覺得你更加唔好入sfa 呢類學校...
德望都唔係咩高上階層既學校 我自己覺得係中產階層

我初初都覺得只係中產
點知今年我大老板個女入咗去讀KG, 日日司機接送返學放學!
阿大老板係2-3間上市公司大股東.. 私人仲有好多唔同種類嘅生意..

作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 12:49

原帖由 小曳人 於 10-11-18 12:45 發表

我初初都覺得只係中產
點知今年我大老板個女入咗去讀KG, 日日司機接送返學放學!
阿大老板係2-3間上市公司大股東.. 私人仲有好多唔同種類嘅生意..
mouth:" /> ...

咁你要拉average嘛
比係男拔女拔呢d 佢未係中產囉
作者: Mabello6    時間: 10-11-18 12:56

原帖由 klm402 於 10-11-18 11:47 發表
你好..咁你囡囡依家讀緊邊間n班呀.

囡囡JAN 2011 讀BOXHILL n班
作者: klm402    時間: 10-11-18 13:02

請問boxhill係邊班呢. ^^

原帖由 Mabello6 於 10-11-18 12:56 發表

囡囡JAN 2011 讀BOXHILL n班

作者: Bonnie    時間: 10-11-18 13:03

Definitely KV .... 我3個朋友都係咁樣舗條路.. (2女1男)

但最後有一個 P.2 (男仔)自己轉校..去咗陳守仁..

佢小朋友由一個機械人變番一個識笑嘅活潑小朋友..

我朋友亦由一個癲婆..變番做一個靚太.

純屬個別例子 !!!
作者: mosibaby    時間: 10-11-18 13:10

原帖由 Bonnie 於 10-11-18 13:03 發表
Definitely KV .... 我3個朋友都係咁樣舗條路.. (2女1男)

純屬個別例子  ...

好正!

呢d正正就係我要擔心既野! 所以sfa我諗都唔敢諗!
作者: w_y    時間: 10-11-18 13:13

德望算中產啦. 唔需要太擔心, 同學今年轉去讀緊K3, 都係中產日日做到嘔一族, 無咩特別.
作者: klm402    時間: 10-11-18 13:14

讀書讀到變機械人真好可怕, 家長想小朋友讀書讀得開心. 但又希望佢學到既野唔比其他人少, 有時真好難取捨.

原帖由 mosibaby 於 10-11-18 13:10 發表

好正!

呢d正正就係我要擔心既野! 所以sfa我諗都唔敢諗!

作者: qqbabe    時間: 10-11-18 13:49

原帖由 Bonnie 於 10-11-18 13:03 發表

純屬個別例子  ...

世上冇完美既學校, 最緊要係找到最適合小朋友同家長既學校. 請問如果目標係CKY/TSL, 應該揀邊d幼稚園?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 14:02

原帖由 qqbabe 於 10-11-18 13:49 發表

世上冇完美既學校, 最緊要係找到最適合小朋友同家長既學校. 請問如果目標係CKY/TSL, 應該揀邊d幼稚園?

學之園好似幾多學生都係入呢類學校
作者: klm402    時間: 10-11-18 14:11

omg.....學之園我都冇報到.....missed.
作者: NICOLE123    時間: 10-11-18 14:12

原帖由 klm402 於 10-11-18 14:11 發表
omg.....學之園我都冇報到.....missed.

你好好想清楚想幫小朋友入咩類型既小學先啦
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 14:36

原帖由 klm402 於 10-11-18 13:14 發表
讀書讀到變機械人真好可怕, 家長想小朋友讀書讀得開心. 但又希望佢學到既野唔比其他人少, 有時真好難取捨.

學到嘅嘢唔比人少..
呢d係個人學習態度問題
SFA係比較填鴨類嘅學校, 唔會有比人多, 只怕比人少!
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-18 14:41

原帖由 小曳人 於 10-11-18 14:36 發表

學到嘅嘢唔比人少..
呢d係個人學習態度問題
SFA係比較填鴨類嘅學校, 唔會有比人多, 只怕比人少!

o甘好似唔係好合資優wor,英華好似好d
作者: 小曳人    時間: 10-11-18 14:47

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 14:41 發表

o甘好似唔係好合資優wor,英華好似好d

之前响小一嗰邊有個資優報小二轉校
我睇到佢收咗好多offer, 係等DBSP嘅2nd in result
嗰時個家長都好似話一係SFA, 一係YW
我知.. 個e+讀緊YW囉~
我只知YW係可以响某d科跳級上堂

不過唔知SFA對真係資優係點教法, 佢攞咗funding好多年..
作者: Jimmie    時間: 10-11-18 16:45

我都想囡囡小學時可以讀陳X仁,正如樓主話齋,太名既學校都驚自己應付唔到... 所以都係揀D直資OR津貼小學。
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢個世代,真係早早教好小朋友既德育,唔係會影響佢地將來,就算讀得幾好都冇用... 而家金X倫已收左佢... 但都好茅盾好唔好同佢轉英文幼稚園
作者: klm402    時間: 10-11-18 18:16

間間學校都想收又叻又乖既學生, 間間都EXPECT小朋友未開始返學就已識英文.........
囡囡12月開始會返N班了, 0個間亦係全英文既幼稚園來, 希望對佢第時有幫助.
所以我話好矛盾, 我當然想囡囡讀書讀得開心又冇太大壓力, 但係當你選擇太FREE既幼稚園SCHOOL LIFE比佢, 又怕CONNECT唔到P1既環境, 所以真好難取捨.

原帖由 Jimmie 於 10-11-18 16:45 發表
我都想囡囡小學時可以讀陳X仁,正如樓主話齋,太名既學校都驚自己應付唔到... 所以都係揀D直資OR津貼小學。
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢 ...

作者: nataliepsc    時間: 10-11-18 18:44

算啦! 我大女今年in 陳守仁, 問題唔在於你英文好唔好...例如: 你識唔識french呀? 又要扮動物俾其他小朋友估, 又掉轉要估其他人, 又要重演卡通片人物, 重組句子...  簡直好似玩超級無敵獎門人一樣, 我問返舊年in既朋友, not so 誇張, 唔知係咪今年多左人報 (3,900 application) 所以問題深d令人感覺"high" d呢..?

原帖由 Jimmie 於 10-11-18 16:45 發表
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢 ...

作者: josephts16    時間: 10-11-18 19:14

如果幼稚園黎講, 我覺得都係根德園同埋約克既多....
印象中佢既英數係谷得比較西利, 不過谷還谷, 上中學之後, 就算本身係嚮學校成績中游既學生, 上到一般band1中學都會考頭几名, 超band1除外, 學校既老師, 大部份都嚮該校教左十几二十年, 記得50週年校慶, 見返d老師, 好多教過我既都仲嚮度, 最神奇既係, 佢地個樣同我小學畢業時相差無几, 所以呢班老師係對學校既學生好有心的.
其實我都好想我個仔入得返去, 不過我都驚佢係細b, 有d泄底, 印象中我d同學仔好似無乜邊個係我同年年尾生日的.... 年尾生日的通常都早我一年....
作者: 爸爸超人    時間: 10-11-18 22:49

我以一個過來人的身份, 給你一點意見, 如果你是鐘情陳守仁, 你一定要小朋友讀英文幼稚園rather than愛心幼稚園, 這是一個很現實的問題,
從前的我, 也是抱著你的觀點, 讓孩子在一個愛心生命教育的幼稚園學習,到k3才轉到一所英普幼稚園,但轉校剛兩個月便要開始小一面試,英文能力相對其他名校生肯定低, 他都有考陳守仁,連考官都識埋都無用, 三個主要部份只有一個部份合格,當然不能進入第二次面試啦! 另外,他也有考SFA, 但都係失敗, 至於我亦有一個朋友, 他的女兒讀 KV, 係大女, 一樣去考SFA和陳守仁, 但都名落孫山, 但奇怪的是, 竟然俾她考到聖瑪利, 聽她父親讀述聖瑪加利的面試問題,真係非一般幼稚園學生答得到的,
所以, 個人認為, 如果你要選擇生命教育為本的幼稚園而非一般著重語文或學科智識的幼稚園, 便要一心讓他繼續在一般津小升小一, 不要半途而癈!

作者: elmolly    時間: 10-11-18 23:07

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 12:11 發表

考返傳統學校囉, 聽講可能會同顏寶玲接龍, 不過未confirm.
作者: Babyarsene    時間: 10-11-18 23:33

咁你女女宜家入左咩小學?
聖瑪加利唔係冇陳守仁同sfc咁好咩?

原帖由 爸爸超人 於 10-11-18 22:49 發表
我以一個過來人的身份, 給你一點意見, 如果你是鐘情陳守仁, 你一定要小朋友讀英文幼稚園rather than愛心幼稚園, 這是一個很現實的問題,
從前的我, 也是抱著你的觀點, 讓孩子在一個愛心生命教育的幼稚園學習,到k3才 ...

作者: Babyarsene    時間: 10-11-18 23:41

我都好贊成之前有位家長講你都係做多d功課先睇下比女女入咩學校。
bk好多人講唔同學校既特點, 我覺得都要自己睇完再filter, 睇下邊d可信邊d誇大, 邊d係太主觀。最重要係睇埋女女既性格, 岩讀咩學校, 仲有你想佢係點!!
唔同人都有唔同想法同觀點, 有d話自己小朋友夠定, 可以谷, 所以讀到kv; 但有人又因為小朋友較文靜,想佢表達多d自己, 比佢去讀d free d既學校, 真係覺有所需, 冇話岩同錯!!!
不過你quote個兩間小學真係好唔同, 你自己都要了解下唔同在於咩地方, 如果剩係想英文好, 冇咁貴族, 都仲有好多比你choose..

原帖由 klm402 於 10-11-18 18:16 發表
間間學校都想收又叻又乖既學生, 間間都EXPECT小朋友未開始返學就已識英文.........
囡囡12月開始會返N班了, 0個間亦係全英文既幼稚園來, 希望對佢第時有幫助.
所以我話好矛盾, 我當然想囡囡讀書讀得開心又冇太大壓力 ...

作者: ho_yan2406    時間: 10-11-19 01:52

咁唔係得你囡囡讀緊間幼兒園既老師有愛心架,金巴倫d老師都唔差吧...我去interview o個日見d老師同校長都好nice呀~而o係金巴倫o個邊d家長都話呢間學校好好,冇乜聽到負面野,如果你想囡囡英文好d,你要識得選擇la~
作者: 爸爸超人    時間: 10-11-19 22:54

well, 可能係張大頭相, 令你有點誤會, 我講緊我的經驗係我個大仔, 佢現在讀緊崇真,
個人卜主觀對聖瑪加利唔係咁好感覺, 因為佢在我讀書的年代係唔入流, 不過現在已經轉營, 仲係一條龍有中學直升添,
我都認為她不及陳守仁, 更追不到sfa
張相係我個細女, 今年K1被崇真收左, 輕鬆曬

原帖由 Babyarsene 於 10-11-18 23:33 發表
咁你女女宜家入左咩小學?
聖瑪加利唔係冇陳守仁同sfc咁好咩?

作者: w_y    時間: 10-11-19 23:02

無錯, 我地讀書時聖瑪加利 .
但今時唔同往日, 你當佢係另一所學校咁睇, 基本上係兩回事了.
作者: hei619    時間: 10-11-19 23:18

咁讀迦南or創價等有學卷D學校, 會唔會有機呢
作者: TerryandCreamy    時間: 10-11-20 10:17

阿仔今年小一,之前SFA & APS兩選一,最後揀咗APS,因感覺冇咁辛苦,亦都唔敢搏
作者: ethanKmama    時間: 10-11-20 22:14

What's the full name of APS?
作者: iantsang    時間: 10-11-20 22:23

APS = Alliance Primary School (宣道)
作者: bluebluebe    時間: 10-11-22 02:10

sfa全名係咩??
作者: 小曳人    時間: 10-11-22 09:08

原帖由 bluebluebe 於 10-11-22 02:10 發表
sfa全名係咩??

出名谷, 多測試 考試

:loveliness:
作者: bau    時間: 11-2-4 10:31

my daughter is studying in SFA, actually she failed in the first round in P1 application but finally she got a seat in TSL and KTS in June when some students released the seats. I chose SFA because it's standard seems the highest among all and the secondary allocation is very good. In recent years, APS has very good result in secondary school either.

If you want to study in SFA, please make sure you have time to follow up her hw and what she has taught, it was really tough in P1 esp if the kids are not from KV or those duck feeding kinder. I lost my temper many times and thought I chose the wrong school but now I can manage because I know the teaching pace is fast so I will study it right after she has taught and I think parents who want to study in this school should at least be patient and try training yr kids to be independent in doing their hw right after school.
作者: shirleymatt    時間: 11-2-7 13:05

我係sfa家長, 小朋友第一輪考入, 成績算頭個批, 純粹過路答咀, 讀咩幼稚園無關係, 我見一d kv上, st. cat上等都可以考第尾, 讀屋村幼稚園亦可以考得好好, 你要知道sfa係英小兼行普教, 英文根基要掂, 同要唔抗拒普通話. 我識人讀kv, 英文唔得, 去到某私立小學, 英文眼坦坦, 跟唔上, 所以唔好再執著以為讀咩幼稚園可以入咩小學, 反而係父母點教, 點跟功課, 英文點可以令佢自己搞惦, 而唔係父母仲坐係度睇佢做,  入到小學樣樣都係英文, 下下教無可能, 父母教中文易過教英文, 因為英文要小朋友識轉tense, general studies 要自己識睇晒成份英文papers. 所以如果你真係要問我, 我會答一間英文幼稚園長遠來說對小朋友是好一點, 純個人意見, 不喜勿插!
作者: vivicicimimi    時間: 11-4-12 13:32     標題: 回覆 66# shirleymatt 的文章

Agree!!! good comment!
作者: Cutemom0808    時間: 11-4-12 17:09

原帖由 shirleymatt 於 11-2-7 13:05 發表
我係sfa家長, 小朋友第一輪考入, 成績算頭個批, 純粹過路答咀, 讀咩幼稚園無關係, 我見一d kv上, st. cat上等都可以考第尾, 讀屋村幼稚園亦可以考得好好, 你要知道sfa係英小兼行普教, 英文根基要掂, 同要唔抗拒普通 ...

想請教吓SFA在深水埗區升讀甚麼小學呢?是否要去考直資?
作者: chickenwing2006    時間: 11-7-3 06:04

睇見 d 數字好得人驚 .... 3900 人去考 ??

唉, 我囡今年考 12/13 既小一, 我估一定 over 4500 人都似 ...... 比中 mark six 更難呀

原帖由 nataliepsc 於 10-11-18 18:44 發表
算啦! 我大女今年in 陳守仁, 問題唔在於你英文好唔好...例如: 你識唔識french呀? 又要扮動物俾其他小朋友估, 又掉轉要估其他人, 又要重演卡通片人物, 重組句子...  簡直好似玩超級無敵獎門人一樣, 我問返舊年in既朋 ...

作者: heiheicheung01    時間: 11-9-24 16:16

LM:loveliness:
作者: MUMREDBB    時間: 11-9-25 03:33

I think it doesn't matter with which kindergarten(English or Chinese one) your kid will get in. Just make sure that the kid is happy and fine in the kindergarten you have chosen. As long as the kids like the school, they will have high ability to adapt to the new environment even in the primary school. May be just help him with the weakest subject in the primary school at the time. My son was in the famous primary school and now is in the high school , but he was not from any famous kindergarten at all. So don't have to push too hard on the young kids, they will have their own ways to adapt to the new environment when the time comes. That's my own opinions only.
不喜勿插.
作者: AJL    時間: 11-12-1 16:49

Totally agree with Shirleymatt's commets. My children are also SFA students. One has graduated & is in F2 now.
作者: sumaggie101    時間: 11-12-1 18:24     標題: 回復 52# klm402 的帖子

作者: sumaggie101    時間: 11-12-1 18:30

作者: sumaggie101    時間: 11-12-1 18:35     標題: 回復 4# MUMREDBB 的帖子

作者: sbux    時間: 11-12-1 19:49

I know a little boy changed from SFA to LS at P2, and he says the current school life is much relaxing.  Then u can imagine how harsh SFA is (what a comment that LS is relaxing!!!)
作者: LL222    時間: 11-12-1 20:03

請問,SFA多數考上那些中學?
作者: LL222    時間: 11-12-1 20:08

原帖由 w_y 於 10-11-18 13:13 發表
德望算中產啦. 唔需要太擔心, 同學今年轉去讀緊K3, 都係中產日日做到嘔一族, 無咩特別.

我以前往FNS(德望上面),成日返屋企都見到條Benz BMW 車龍停晌清水灣道接女放學
作者: 四隻貓    時間: 11-12-1 23:38

九華係中學,仲要係津校。
男拔小,cckg基督堂幼稚園每年都有一定人數考到。不過以我認識三位考到男拔的小朋友,一位York,兩位StCat,一位家境中下,兩位是中產,但三位相同之處是小朋友都是主動活潑,英文程度高,喜歡閲讀。是人見人愛車見車戴的類型。所以我覺得拔小收人,是真的要看小朋友的可愛和醒目,而不盡是什麼幼稚園或家境。
作者: 百厭豬    時間: 11-12-2 00:05

多謝哂你哩個post,一言驚醒煩惱人,
原帖由 shirleymatt 於 11-2-7 13:05 發表
我係sfa家長, 小朋友第一輪考入, 成績算頭個批, 純粹過路答咀, 讀咩幼稚園無關係, 我見一d kv上, st. cat上等都可以考第尾, 讀屋村幼稚園亦可以考得好好, 你要知道sfa係英小兼行普教, 英文根基要掂, 同要唔抗拒普通 ...

作者: 四隻貓    時間: 11-12-2 09:12

好同意, 其實最主要係靠家長同小朋友. 有朋友小朋友讀St Cat, 考小一咩 offer 都無, 因為朋友平時無咩時間理個小朋友, 無同小朋友一齊閱讀, 溫書, 亦無係出面學野. 所以單靠學校, 就算係名校一樣無用.
作者: 林嗅四    時間: 11-12-2 10:12     標題: 回復 1# 四隻貓 的帖子

我又想答下咀...
其實sfa好多家長都好想小朋友可以考入去.
當年我大仔係kv畢業,成功考入左sfa..但最後我都無比佢讀..因為亞仔既表哥當時讀緊sfa..呢間學校英文的確好好...小學三年班就用初中既英文故事書....學校不斷有test..父母真係要唸下自己有無咁多時間陪仔女溫書..而亞仔表哥最後出去考中學.沙官同銀蟢都收佢...
我自問無咁多時間教仔...所以我揀左yw..但亞仔而家好多kv同學仔入左去sfa...眼見佢地成日呻多測驗,自問就真係慶幸當年無揀錯.
不過最後我都想講,sfa的確係一間好小學,even佢無中學直升,但你係sfa出黎,大部份都入到band 1中學.但讀唔讀得上又真係好睇小朋友個低質.
p.s我想講,唔好以為kv出黎一定考到好小學,亞仔身邊真係有部份同學一間都考唔到...最後都係要靠大抽獎.
作者: 虎媽媽    時間: 11-12-2 11:24     標題: 回復 82# 林嗅四 的帖子

咁有得揀嘅,大部份人都揀YW>>SFA啦!
作者: sumaggie101    時間: 11-12-2 11:33     標題: 回覆 2# 林嗅四 的文章

作者: 林嗅四    時間: 11-12-2 11:33

都唔係架....男仔係sfa..除時派去九華...
只係睇下家長真係有無咁多時間放係個仔女身上...
yw英文一定唔及sfa..
而且sfa而家小三開始,有法文or 日文學埋架.

原帖由 虎媽媽 於 11-12-2 11:24 發表
咁有得揀嘅,大部份人都揀YW>>SFA啦!

作者: 林嗅四    時間: 11-12-2 11:34

yw=英華小學,一條龍直上英華書院.
原帖由 sumaggie101 於 11-12-2 11:33 發表
sorry, yw stand for??

作者: LL222    時間: 11-12-2 12:42

英華女學校係唔係同英華書院唔同grade?

PS.          英華女學校 校章句slogan好.......怪

作者: 林嗅四    時間: 11-12-2 12:52

係兩間唔同既學校,英華書院係男校,係九龍,英華女校係香港...不過有時都見英華女校既學生過黎英華書院呢邊參加比賽.
大家同唔同GRADE我就唔知.
原帖由 LL222 於 11-12-2 12:42 發表
英華女學校係唔係同英華書院唔同grade?

作者: neiviv    時間: 11-12-2 14:20

我大仔讀屋村幼稚園,考咗SFA,不過係深同多功課嘅屋村幼稚園,CATCH UP無問題。
亞仔鍾意做功課讀書所以讀SFA,如果唔係,千祈唔好玩。

作者: 虎媽媽    時間: 11-12-2 14:50

原帖由 林嗅四 於 11-12-2 11:33 發表
都唔係架....男仔係sfa..除時派去九華...
只係睇下家長真係有無咁多時間放係個仔女身上...
yw英文一定唔及sfa..
而且sfa而家小三開始,有法文or 日文學埋架.

...

哈哈~ 好多人會多謝你!

btw, 我自己都好鍾意SFA (有日文學都加咗分),但e+好多人都怕鬼咗考學校呢個遊戲,而且,學林校長話齋:男仔同女仔嘅教法係唔同嘅!男仔個patpat天生係唔痴住張櫈!
就呢兩句,已經收到唔少fans!
作者: c1234    時間: 11-12-2 16:02     標題: 回復 2# neiviv 的帖子

請問可否分享一下是那間屋村幼稚園? ”係深同多功課嘅屋村幼稚園,CATCH UP無問題。”咁都幾好!請問有沒有學卷的?可否舉例,中文、英文、數學如何深呢?謝謝!
作者: 林嗅四    時間: 11-12-5 11:11

哈哈...睇黎你仔仔都係yw仔喎

我其實yw同sfa都好鐘意....所以當年都唸左好耐先決定到...但我自問又無咁多時間陪太子讀書...而且yw林校長既說話又好吸引我.....最重要係佢一條龍..我唔使再煩中學..所以先揀左yw..

原帖由 虎媽媽 於 11-12-2 14:50 發表

哈哈~ 好多人會多謝你!

btw, 我自己都好鍾意SFA (有日文學都加咗分),但e+好多人都怕鬼咗考學校呢個遊戲,而且,學林校長話齋:男仔同女仔嘅教法係唔同嘅!男仔個patpat天生係唔痴住張櫈!
就呢兩句,已經收到唔少fans ...

作者: edwardcks    時間: 11-12-5 11:48

我大女讀York收了SFA, 驚好谷
作者: choiho    時間: 11-12-11 00:12

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5