教育王國

標題: 有冇人20分入拔萃小學 [打印本頁]

作者: HelloDicDic    時間: 10-11-22 14:19     標題: 有冇人20分入拔萃小學

有冇人20分入拔萃小學?
作者: scmail    時間: 10-11-22 14:20

拔萃小學今年第一輪已經收了41人...第二輪只餘下不足20個位, 我諗大抽獎都好難...
作者: HelloDicDic    時間: 10-11-22 14:40

你係邊度知道呢d數字呀?
有冇人20分入到呢?
作者: scmail    時間: 10-11-22 15:12

我今日數過d人名共有41人...我見到其他家長都話姐姐/哥哥讀緊, 所以收...有多少20分入到...真是唔知有多少個.
作者: 小天使kiki    時間: 10-11-22 15:53

我20分,抽唔到
作者: HelloDicDic    時間: 10-11-22 16:57

唔通今年真係冇20分入,好失望...
作者: BigBoyMaMa    時間: 10-11-22 17:21

我都抽唔到。 但有朋友真係20分抽到。 替佢開心的同時,自己更加失望。

原帖由 HelloDicDic 於 10-11-22 16:57 發表
唔通今年真係冇20分入,好失望...

作者: bbpoon    時間: 10-11-22 18:42

相比下咪仲難入過喇沙.
原帖由 BigBoyMaMa 於 10-11-22 17:21 發表
我都抽唔到。 但有朋友真係20分抽到。 替佢開心的同時,自己更加失望。

作者: im_csb    時間: 10-11-22 21:16

出年都真係唔敢博
作者: olima    時間: 10-11-23 15:27

DPS 6月搞珠得番唔夠20個位,反而LS仲有90個,係咪應該揀後者﹖
作者: motherotk    時間: 10-11-23 15:48

DPS - lots of negative comments from my friends who are parents and with lots of expectations, but met with frustrations and disapointments.
原帖由 olima 於 10-11-23 15:27 發表
DPS 6月搞珠得番唔夠20個位,反而LS仲有90個,係咪應該揀後者﹖

作者: bbpoon    時間: 10-11-23 16:02

Please share some comment with us.  Tks.
原帖由 motherotk 於 10-11-23 15:48 發表
DPS - lots of negative comments from my friends who are parents and with lots of expectations, but met with frustrations and disapointments.

作者: ymama    時間: 10-11-23 19:00

又係時候出現 D XX朋友話的評論!!
原帖由 motherotk 於 10-11-23 15:48 發表

作者: elegant    時間: 10-11-23 23:16

Can any body help me.
Just wonder how do you know whether you are sucessful or not, do you go to school website or you will get a call?
Thanks
作者: hifriend    時間: 10-11-23 23:16

This is a list of successful applicants posted outside the school.  You have to go there to check.  I also got a rejection letter in the mail today.  

原帖由 elegant 於 10-11-23 23:16 發表
Can any body help me.
Just wonder how do you know whether you are sucessful or not, do you go to school website or you will get a call?
Thanks

作者: HelloDicDic    時間: 10-11-30 13:31

唔知有冇waiting位呢?
作者: IJai    時間: 10-12-2 04:01

完全冇試過
作者: scmail    時間: 10-12-2 09:25

應該無waiting...
作者: 小天使kiki    時間: 10-12-3 00:05

我諗緊第二輪跨區仲搏唔博,如果唔搏佢就博協恩,大家點睇?
作者: scmail    時間: 10-12-3 11:44

我都諗緊第二輪跨區搏唔博,只有20個位...反而搏其他仲有多個位?
作者: ymama    時間: 10-12-3 18:25

餘下的19個學額是給第二輪本區用(即41網),不是跨區用的.每所學校最多收一,兩個跨區學生而已.跨區是很難中的.

原帖由 scmail 於 10-12-3 11:44 發表
我都諗緊第二輪跨區搏唔博,只有20個位...反而搏其他仲有多個位?

作者: lauerica    時間: 10-12-3 18:37

上年有個網友個仔跨區收左,而家重同佢做埋朋友,所以大家唔使灰心,下個可能係你地既仔女都未定。
作者: olima    時間: 10-12-3 21:09

每間學校比跨區抽的位極少,中了真的像中了六合彩,仲要係金多寶。
而DPS扣了跨區位,只剩17、18個位左右比41網區內抽,真的很難很難。中了真的也像中了金多寶二獎。

原帖由 lauerica 於 10-12-3 18:37 發表
上年有個網友個仔跨區收左,而家重同佢做埋朋友,所以大家唔使灰心,下個可能係你地既仔女都未定。

作者: lauerica    時間: 10-12-3 23:25

我諗佢都會覺得係中左金多寶,開心到暈低。
作者: evacalbee    時間: 10-12-4 05:41

想問41每年大約會有幾多人報考? 男女比例多少?
作者: olima    時間: 10-12-6 17:39

我諗無人答到你的問題,反而應該留意下41網內學校的學額(共577個,男仔扣了3間女校有407個,女仔扣了一間男校有487個)︰
DPS--19
LS--90
華德--48
九官--42
MCS--72
耀山--25
樂善堂--73
聖家--42
聖家(九龍塘)--56
基華--60
天主教華德--50
(首兩間是今年扣除自行分配學額後的數據,可以算是2011年數據,其餘是來自EDB 2010年數據)

原帖由 evacalbee 於 10-12-4 05:41 發表
想問41每年大約會有幾多人報考? 男女比例多少?

作者: 小天使kiki    時間: 10-12-6 23:03

咁到底跨區位有幾多個?
作者: olima    時間: 10-12-7 11:43

19個x10%=1至2個

原帖由 小天使kiki 於 10-12-6 23:03 發表
咁到底跨區位有幾多個?

作者: scmail    時間: 10-12-7 11:51

跨區位只有2個....真係要好好運先得...
作者: IJai    時間: 10-12-8 02:40

好鬼清楚 d 行情 lo 你地-.-

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5