教育王國

標題: 有冇人收到藍田迦南收錄信 [打印本頁]

作者: aywl    時間: 10-11-22 23:02     標題: 有冇人收到藍田迦南收錄信

有冇人收到藍田迦南收錄信呀,可否分享下,好緊張 重有兩日
作者: moominfloren    時間: 10-11-22 23:10

我都係.....好想快 d 知.   迦南係我首選, 雖然都俾o左 $660 啟思.  如果迦南收, 我連靈糧都唔去 in 喇.
作者: aywl    時間: 10-11-23 00:32     標題: 回覆 2# moominfloren 的文章

same with me,same case,me 27th in靈糧
作者: LunB    時間: 10-11-23 01:07

想問下為何Cannan其實有什麼優點 呢?我有九龍塘金巴倫同埋黃埔兩間Cannan   的offers, 但又怕佢地太淺, 都嗯緊交唔交留位費。
作者: sweeticandy    時間: 10-11-23 09:55

我都好心急想知Cannan result.. 27 nov 前我要決定交唔交.think 既留位費..

至於.靈糧.我應該唔去.in 的了..
作者: snow228    時間: 10-11-23 10:24

我都唔去靈糧啦, 前幾日突登去視察個地點, 係麗港城入面, 仲要好入, 都幾唔方便
手上已有一間留位係手, 至於 think 仲諗緊俾唔俾

作者: wy1219wy    時間: 10-11-23 12:52

我都想知呀.......之前都有睇D comment有D人話好有D話唔好, 不過通常講關於老師, 好少人講課程問題, 因為我見好多人都話K1會轉校, 有冇其他媽咪分享吓?

原帖由 LunB 於 10-11-23 01:07 發表
想問下為何Cannan其實有什麼優點 呢?我有九龍塘金巴倫同埋黃埔兩間Cannan   的offers, 但又怕佢地太淺, 都嗯緊交唔交留位費。

作者: ivywongws    時間: 10-11-23 23:37

我都好緊張呀, 迦南都係我首選, 如果迦南收, 靈糧堂唔會去 in 喇..
作者: sweeticandy    時間: 10-11-24 10:34

原帖由 snow228 於 10-11-23 10:24 發表
我都唔去靈糧啦, 前幾日突登去視察個地點, 係麗港城入面, 仲要好入, 都幾唔方便
手上已有一間留位係手, 至於 think 仲諗緊俾唔俾

其實我到依家都仲未知靈糧係邊度...
我都Creative 既留位係手..

think 我就仲諗緊..think 課室好似好細. 室外活動空間又比cannan 少. 而且有.d 舊咁..
作者: sweeticandy    時間: 10-11-25 12:39

我今朝打過電話去.CANNAN 問. 佢話今個星期尾.OR 下星期頭寄喎...

唉~
我都仲諗交唔交THINK 既留位費....
咁即係可能要交左先.& 去靈糧.IN 啦.
作者: wy1219wy    時間: 10-11-25 14:07

LunB我都係有九龍塘金巴倫Cannan offer, 請問如果麗港城收咗你, 你會如何選擇三間Cannan???

原帖由 LunB 於 10-11-23 01:07 發表

作者: LaiMing1966    時間: 10-11-26 18:37

剛剛收到了,收我個女讀上午班!:)
作者: peitzuhuang    時間: 10-11-26 20:27

今早收到了上午班
作者: 爽媽    時間: 10-11-26 21:39

我們都收到了. 上午班收咗.
想問吓. 如果THINK & CANNON 都收了. 都係上午班. 妳們會点揀?
因為我有個諗法. 如果讀了CANNON, 我好可能都會比我個囡一個星期係下午時間上2~3次PLAYGROUP.
但如果去了THINK, 咁就可能唔會再去PLAYGROUP. 因為THINK D 學費好貴(HK41XX/MONTH). 所以無錢再去PLAYGROUP.  但讀THINK會更多機會接觸英文&普通話. 我諗考小學時因為THINK E個名會有利於找心儀小學.
如果妳係我, 妳會点揀?
作者: wy1219wy    時間: 10-11-26 22:58

請問收到信既家長, 你地幾號interniew 0架??

原帖由 peitzuhuang 於 10-11-26 20:27 發表
今早收到了上午班

作者: 小K    時間: 10-11-26 23:02

請問收到CANNON OFFER既小朋友係大仔/女定細仔/女??
作者: raymond338hk    時間: 10-11-26 23:05

原帖由 小K 於 10-11-26 23:02 發表
請問收到CANNON OFFER既小朋友係大仔/女定細仔/女??

細仔/女09/09
作者: LunB    時間: 10-11-26 23:11

原帖由 wy1219wy 於 10-11-25 14:07 發表
LunB我都係有九龍塘金巴倫Cannan offer, 請問如果麗港城收咗你, 你會如何選擇三間Cannan???

我冇報麗港城個間, 不過而家我兩間Cannan 都唔考慮啦, 我都係prefer 俾阿囡讀國際/英普班。現時交了威廉同英藝的國際班。方方我之前報錯了本地班, 我都嗯住唔交留位費啦。
作者: summother    時間: 10-11-26 23:12

我個女都係0909, 但係交FORM O個時MISS 話SEP-DEC 要JAN-2011 先有得IN, 我仲未收到INTERVIEW 信, 點解你O個女有得IN??

原帖由 raymond338hk 於 10-11-26 23:05 發表

細仔/女09/09

作者: LaiMing1966    時間: 10-11-26 23:16

我個女係May-09, interview 日子係30/10
作者: 小K    時間: 10-11-27 10:50

原帖由 LunB 於 10-11-26 23:11 發表

我冇報麗港城個間, 不過而家我兩間Cannan 都唔考慮啦, 我都係prefer 俾阿囡讀國際/英普班。現時交了威廉同英藝的國際班。方方我之前報錯了本地班, 我都嗯住唔交留位費啦。 ...

Hello LunB, did you attend interview at 威廉?? I want to know what things it will do during the interview? ask  parents or the kids?
作者: moominfloren    時間: 10-11-28 09:19

0903 大女, 30/10 interview, 收o左 pm class (我o地揀 pm), 好彩未收信前已經決定唔 in 靈糧, 而家連啟思都唔要喇.  決定讀迦南...........
作者: babybbmama    時間: 10-11-28 21:41

點解你揀迦南,唔要啓思呀?因為課程問題?迦南深啲,上小學冇咁辛苦?定係老師質素好啲,有愛心啲呢?其實我都煩緊,究竟比阿仔讀迦南定啓思?

原帖由 moominfloren 於 10-11-28 09:19 發表
0903 大女, 30/10 interview, 收o左 pm class (我o地揀 pm), 好彩未收信前已經決定唔 in 靈糧, 而家連啟思都唔要喇.  決定讀迦南...........

作者: LunB    時間: 10-11-28 22:21

to
原帖由 小K 於 10-11-27 10:50 發表

Hello LunB, did you attend interview at 威廉?? I want to know what things it will do during the interview? ask  parents or the kids?

mostly exam the kid:
- play with blocks,
- to fit in different shapes, like circle, triangle, star and rectangle,
- match colors
- give her a toy animal and ask what is it,
- to point to eyes, ears etc of the animal

then ask parents some general questions, like what she likes to eat most, who takes care her...

the teacher is very nice, so i lastly chose William (Smart) instead of Cannan and Funful.

what's the date of your interview? good luck!
作者: 小K    時間: 10-11-29 07:35

原帖由 LunB 於 10-11-28 22:21 發表
to

mostly exam the kid:
- play with blocks,
- to fit in different shapes, like circle, triangle, star and rectangle,
- match colors
- give her a toy animal and ask what is it,
- to point to eyes, ea ...

Hello LunB, my kid born on 0906 and got interview letter and the day will be on coming Sat. Hope I can train her this week. Thanks a lot!!
作者: moominfloren    時間: 10-11-29 09:23

原帖由 babybbmama 於 10-11-28 21:41 發表
點解你揀迦南,唔要啓思呀?因為課程問題?迦南深啲,上小學冇咁辛苦?定係老師質素好啲,有愛心啲呢?其實我都煩緊,究竟比阿仔讀迦南定啓思?

babybbmama,

係呀......我覺得迦南教得深 d, 上小學適應好 d, 我寧願佢早 d 適應呢 d 模式, 因為自己都係諗住佢讀傳統小學而唔係國際學校.  如果發現佢唔得, 我先轉間淺 d.  我姨甥女 (佢係 11 月尾o既細女)十幾年前都嚮到畢業, 佢o地o個陣 k3 下學期係教小一o既o野, 所以佢去到間英文小學完全冇問題, 仲年年全級 10 名內, 而家上中學, 都 keep 住全級 20 名內.  我見佢讀得幾好, 所以我都會俾阿女讀.  雖然我下年 k1 可能俾佢考哥哥間學校 (哥哥o個間冇 pn), 但如果哥哥o個間唔收, 佢留嚮迦南上到 k3 我都覺得好 ok.

我覺得小朋友讀邊間幼稚園都開心o既, 不過我怕幼稚園太淺, 上小學o個陣仲辛苦. 佢又追得辛苦, 父母又教得辛苦.   所以由佢番下先囉.

moominfloren

ps  老師方面, 我都唔太清楚, 但阿女 interview 當日, 同阿仔上年考 k1, 全部 staff 都好好.

作者: wy1219wy    時間: 10-11-30 13:49

請問有冇11/20 interview既家長收到信呀??
作者: tychu97    時間: 10-11-30 15:49

我個仔係 0906 b, 20/11 (kln tong 金巴倫)interview, 收左 N1 am class, 我都係有( kln tong )cannan & (kln tong)啟思 offer, 唔知點選擇好?
(想小朋友開心學習, 啟發思維, 培養學習興趣)

點解你會揀 cannan ?? 兩間有咩不同之處??
本人覺得kln t 啟思學校環境設施都好好, 老師又有愛心(interview&開放日時觀察的)
至於 kln t cannan 現時有上它們的playgroup, 學校很大但學生亦相對較多, 只是上午班已有2百多人, 小朋友會唔會較容易病呢?老師又可唔可以照顧到咁多學生呢? 離 d 都係我 ga 憂慮。
兩間都是活動教學嗎?
可以分享下你ga 見解嗎?
thanks~

原帖由 moominfloren 於 10-11-28 09:19 發表

作者: moominfloren    時間: 10-12-3 00:25

tychu97,
我係講藍田啟思 & 藍田迦南......至於 kln tong 啟思 & 迦南, 我未去過, 相信你比我更清楚kln tong 校舍 & 設施.
我揀迦南, 係因為迦南程度高 d, 希望佢上小學易適應 d.

原帖由 tychu97 於 10-11-30 15:49 發表
我個仔係 0906 b, 20/11 (kln tong 金巴倫)interview, 收左 N1 am class, 我都係有( kln tong )cannan & (kln tong)啟思 offer, 唔知點選擇好?
(想小朋友開心學習, 啟發思維, 培養學習興趣)

點解你會揀 cannan ??  ...

作者: snoopymom    時間: 10-12-10 15:15

11/20 int 個批都收到信lu
作者: Samuelruby    時間: 10-12-10 15:18

請問你係幾時收到架?
作者: snoopymom    時間: 10-12-10 15:20

今日收到的
你check jor信箱未
原帖由 Samuelruby 於 10-12-10 15:18 發表
請問你係幾時收到架?

作者: oceanpark168    時間: 10-12-10 16:04

我之前收到信,WAITING LIST咁會唔會有 機會呢?
作者: Samuelruby    時間: 10-12-10 16:23

請問如果係not accept既信,係咪即係無機會呢?
作者: Samuelruby    時間: 10-12-10 16:29

請問如果係not accept既信,係咪即係無機會呢?
作者: snoopymom    時間: 10-12-10 17:22

有機會
實有人放出來
原帖由 oceanpark168 於 10-12-10 16:04 發表
我之前收到信,WAITING LIST咁會唔會有 機會呢?

作者: camperkc    時間: 10-12-10 18:24     標題: 回復 30# snoopymom 的帖子

作者: snoopymom    時間: 10-12-10 22:24

係呀 am
不過應該會放出來
原帖由 camperkc 於 10-12-10 18:24 發表
我仲未收到呀, 你係咪有offer 啦?

作者: camperkc    時間: 10-12-11 14:34

作者: cchloee    時間: 10-12-17 06:01

我收左信...waiting list呀...嗚嗚嗚...我諗都冇咩機會

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5