教育王國

標題: 第62屇 【朗誦節】 後感 [打印本頁]

作者: beywat496    時間: 10-11-23 12:17     標題: 第62屇 【朗誦節】 後感

今天英詩朗誦。

有無小朋友今天去比賽 ?
作者: 天瑜    時間: 10-11-23 12:31

作者: 一家三口    時間: 10-11-23 14:59

原帖由 beywat496 於 10-11-23 12:17 發表
今天英詩朗誦。

囡囡今天第一場英詩.
作者: 一家三口    時間: 10-11-23 15:03

原帖由 beywat496 於 10-11-23 12:17 發表
今天英詩朗誦。

Del.
作者: Crabtree    時間: 10-11-23 15:36

明天到囡囡比賽, 有什麼心得或賽後有何感想? 講出來讓大家分享吓.

原帖由 一家三口 於 10-11-23 03:03 PM 發表

Del.

作者: longfung    時間: 10-11-23 22:18

今日有兩個同學仔82分, 兩個都得第三名.
原帖由 Crabtree 於 10-11-23 15:36 發表
明天到囡囡比賽, 有什麼心得或賽後有何感想? 講出來讓大家分享吓.

作者: siulili    時間: 10-11-23 23:26

真係好睇彩數, 我女果日,我女83分都乜都無呀, D小朋友真係幾強下。 第一名攞88分呀!

原帖由 longfung 於 10-11-23 22:18 發表
今日有兩個同學仔82分, 兩個都得第三名.

作者: Amy09    時間: 10-11-24 00:35

仔仔今天去比賽,一樣83分乜都無,  第一名87分!評判話臉部表情很重要.佢buy比較誇張的,有一個男仔聲調運用得很好,讀得很有感情,都三甲不入.
作者: silvia_ng    時間: 10-11-24 08:09

聽日到我細女英詩...不過佢未係小學, 參加OPEN果邊...唔知會唔會仲難呢? (我自己訓練咋)
篇野已經鬼死咁長, 5歲人仔要記咁多句...仲要記得聲調, 動作, 表情...ETC...肯上台我都當已經贏左
作者: grace_xian    時間: 10-11-24 09:20

阿仔去了普通話朗誦, 我們是下半場, 全個下半場除了仔仲有一個我認為好好的, 有攞到獎, 但仔就無

上半場因人數太多, 没睇到, 啲獎大多數都是上半場攞晒, 第一名有87名, 第3名是85, 共有七個人攞獎,

評判在全場完後講解她對該詩的理解
《故事的老家》與我們對詩的理解偏差較大, 所以無獎攞, 現場都有同學提出, 最後一句應在夢中, 為何評判示範時用了很誇張的開心的語調來讀, 評判解釋在夢中跟故事們玩也可以笑出聲來,

在這一句的處理上我們已經與評判的處理大相徑庭, anyway, 在我心目中, I told my son he is the best one!!!

我仍然希望朗誦協會能讓我在有生之年看到一場有兩個評判, 哈哈
作者: Heidi媽    時間: 10-11-24 09:39

作者: grace_xian    時間: 10-11-24 09:57     標題: 回覆 1# Heidi媽 的文章

heid媽:
睇番第六十一屆的得獎者表現, 你會發現真係要有誇張才可以得到獎

你嗰場的評判從頭看到尾, 真係好好人呀, 我哋嗰場只是看一二眼, 就開始寫評語, 所以我覺得一場應該要有二個評判, 無論是對作品的理解, 對參加者的公平都是一件大好事, 可惜, 為了慳成本, 可能我的希望會落空了
作者: beywat496    時間: 10-11-24 09:58

琴日有五個人得獎, 冠軍一人, 其他每項兩人

我覺得評鑑準則非常個人, 睇你好彩否。動作太誇又話唔好, 有些又buy 你動作誇。

我捉唔到路, 又衰咗。
琴日部 lift 仲停埋, 嚇死我, 好彩已考完。
(Quarry Bay)

作者: grace_xian    時間: 10-11-24 10:01

繼續參加, 總有一天撞彩
加油~
原帖由 beywat496 於 10-11-24 09:58 發表
琴日有五個人得獎, 冠軍一人, 其他每項兩人

我覺得評鑑準則非常個人, 睇你好彩否。動作太誇又話唔好, 有些又buy 你動作誇。

我捉唔到路, 又衰咗。
琴日部 lift 仲停埋, 嚇死我, 好彩已考完。
(Quarry Bay) ...

作者: Heidi媽    時間: 10-11-24 10:13

作者: 天瑜    時間: 10-11-24 10:26

作者: stccmc    時間: 10-11-24 12:39

作者: grace_xian    時間: 10-11-24 14:08

我看有些人的表情也很誇張,
我估計每年我都要來匯報一下朗誦節的情況, 仔早二年都差一分, 今次捉唔到路, 差四分
各位媽媽仔囡們, 加油, 上得台的, 已經係叻
原帖由 stccmc 於 10-11-24 12:39 發表
要「誇張」的,是由聲線來表達詩中的情感,不是動作。

作者: 一家三口    時間: 10-11-24 15:23

昨天囡囡英詩, 輸了比"培正", 但我同囡囡講, 佢真係讀得非常好, 這位小朋友攞冠軍真係"實至名歸".   我都心服口服......(場地: 葵盛YWCA)

ps : 這位小朋友並沒有動作, 只係表情和聲線做得很好.
作者: Sherryko9    時間: 10-11-24 15:30

今年屯門安定鄧肇堅小學,有小朋友去過比賽嗎(英詩)?是西人或中國人?可否報吓料?
作者: 一家三口    時間: 10-11-24 15:32

原帖由 Sherryko9 於 10-11-24 15:30 發表
今年屯門安定鄧肇堅小學,有小朋友去過比賽嗎(英詩)?是西人或中國人?可否報吓料?

乜唔係全部是西人評判嗎??
作者: 一家三口    時間: 10-11-24 15:33

原帖由 Sherryko9 於 10-11-24 15:30 發表

乜英詩唔係全部是西人評判嗎???
作者: Sherryko9    時間: 10-11-24 16:23

因為上網睇過佢地果評判表,好似有中國人,照睇應該會有D係中國人評判,唔一定係西人.過往參加果幾年,在屯門大會堂,一定係西人,但今年去屯門安定果間小學,所以唔肯定,比我揀,希望係西人,西人和中國人要求好唔同.

原帖由 一家三口 於 10-11-24 15:33 發表

乜英詩唔係全部是西人評判嗎???

作者: beywat496    時間: 10-11-25 08:50

由 2:00 等到 5:30pm , 個個家長都媽媽聲, 成60個小朋友坐唔定, 週圍走, toilet / water / .....  評判助手眼神很惡地'吋'人。

評判又無講應該點讀 ! 唉 。
作者: beywat496    時間: 10-11-25 08:51

一定係西人, 唔會中國人。

90% 英藉
10% 美藉人

作者: kittylam    時間: 10-11-25 10:20

原帖由 beywat496 於 10-11-25 08:50 發表
由 2:00 等到 5:30pm , 個個家長都媽媽聲, 成60個小朋友坐唔定, 週圍走, toilet / water / .....  評判助手眼神很惡地'吋'人。

評判又無講應該點讀 ! 唉 。

等好耐,大人等都嚴耐,莫講話小朋友,今日我囝囝1.30pm第一個有37個小朋友,唔知要等幾耐,我都煩緊。
作者: Sherryko9    時間: 10-11-25 10:24

係就好了!因為西人要求簡單D,唔駛大動作,只需聲調和感情投入,頂多加多個表情便可!(根據過往經驗)謝謝!

原帖由 beywat496 於 10-11-25 08:51 發表
一定係西人, 唔會中國人。

90% 英藉
10% 美藉人

作者: beywat496    時間: 10-11-25 22:14

點解未聽過有 9X 分 ???  (英詩 / 英散文)
佢地要求高些。

我見中文好多都有 9X分 !
作者: 洛婷    時間: 10-11-26 00:17

原帖由 beywat496 於 10-11-25 22:14 發表
佢地要求高些。

評判既野好難講 , 有 d 手鬆、有 d 手緊 !!!
作者: grace_xian    時間: 10-11-26 09:33

我參加三屆, 没有一個有90分的

原帖由 beywat496 於 10-11-25 22:14 發表
佢地要求高些。

作者: Heidi媽    時間: 10-11-26 10:24

作者: grace_xian    時間: 10-11-26 10:42

明年我想參加音樂節, 有咩要留意的嗎?

謝謝你~

原帖由 Heidi媽 於 10-11-26 10:24 發表
看過七屆了, 90+也見過不少, 不過音樂節的分數往往會高過朗誦節的.

作者: Heidi媽    時間: 10-11-26 10:53

作者: hov95    時間: 10-11-26 11:07

啊女今年第一次參加, 她有84 分, 我已好開心啦
作者: kathy127    時間: 10-11-26 11:47

DELETE DELETE

作者: RoyceMa    時間: 10-11-26 14:57

我囡囡來緊的星期一都會去該場地比賽, 希望佢可以順利完成啦!

原帖由 一家三口 於 10-11-24 15:23 發表
昨天囡囡英詩, 輸了比"培正", 但我同囡囡講, 佢真係讀得非常好, 這位小朋友攞冠軍真係"實至名歸".   我都心服口服......(場地: 葵盛YWCA)

ps : 這位小朋友並沒有動作, 只係表情和聲線做得很好. ...

作者: Heidi媽    時間: 10-11-26 15:16

作者: jollyma    時間: 10-11-26 15:17

以大家經驗,會唔會要等好耐? 我女上午9:30,唔知放半日假得唔得?
作者: Heidi媽    時間: 10-11-26 15:18

作者: 一家三口    時間: 10-11-26 15:23

我囡囡下星期3場比賽. 星期一普通話獨誦, 星期四英詩集誦, 星期五廣東話獨誦. 真係一個星期完成晒.
作者: Heidi媽    時間: 10-11-26 15:32

作者: 一家三口    時間: 10-11-26 16:20

原帖由 Heidi媽 於 10-11-26 15:32 發表
咁啱! 我囡下星期又係賽3場.

我囡囡本星期剛完成了英詩. 不過早些比賽都好. 不過有時都驚調亂黎朗讀. 慶幸2個獨誦都係下半場, 不用等太奈...

作者: silvia_ng    時間: 10-11-28 00:38

我女第一次參加OPEN, 5歲~7歲組別。我女就5歲, TOTAL有1個冠軍, 2個亞軍, 2個季軍。DGJS已經羅左入面兩個獎了...哈哈!

呢個評判D字潦草潦到睇唔到寫乜鬼, 只睇到FACIAL EXPRESSION. =.='
作者: bobo    時間: 10-11-29 12:30

請問有無小朋友係屯門大會堂演講廳 ROOM 1 比賽完英詩獨誦架? 請問評判是女士? 著重動作嗎? 有什麼要求? 比分嚴謹嗎? 因我兩個小朋友都會係屯門比賽, 想了解多 D 評判要求, 謝謝!
作者: wwyee    時間: 10-11-29 14:19

今日係我同女女第一次見識朗誦英詩,我地係灣仔上午場,有6x個學生,我唔係好明你地講得6-7個上台是名次獎,點解我數下今早有15個?係咪上親台都有名次?我女女第一次83分第二名的同學係85分。
究竟每場係有無特定幾多個第1-3呀?
作者: connieckyip    時間: 10-11-29 15:04

好似每場最多可頒參加人數的1/3既獎(如60人參加, 可頒20個獎), 但冠軍只得一名, 2,3可以很多名.
作者: 一家三口    時間: 10-11-29 15:46

原帖由 wwyee 於 10-11-29 14:19 發表
今日係我同女女第一次見識朗誦英詩,我地係灣仔上午場,有6x個學生,我唔係好明你地講得6-7個上台是名次獎,點解我數下今早有15個?係咪上親台都有名次?我女女第一次83分第二名的同學係85分。
究竟每場係有無特定幾多個第1-3 ...

好似係每場約10%奬, 即係60人一場會有6個奬(1冠軍, 2亞軍, 3季軍), 但當然有時有多, 有時有少. 好像囡囡今日的比賽, 共59人參加, 有4個奬.
作者: Sherryko9    時間: 10-11-29 15:52

好似係---10%,冠軍只得1,亞季可以多過1個,睇評判手鬆定緊,好人會攞出甘多%奬項頒比學生,皆大歡喜!

原帖由 一家三口 於 10-11-29 15:46 發表

好似係每場約10%奬, 即係60人一場會有6個奬(1冠軍, 2亞軍, 3季軍), 但當然有時有多, 有時有少. 好像囡囡今日的比賽, 共59人參加, 有4個奬.

作者: aliceandleo    時間: 10-11-29 16:37

亞女第一次參加我都好緊張...亞女下星期一先比賽...
作者: connieckyip    時間: 10-11-29 17:57

我女個場有33個人, 頒左1個冠, 4個亞, 6個季, 我以為係1/3添.
作者: 天瑜    時間: 10-11-29 23:08

作者: talent2000    時間: 10-11-30 15:00

作者: Sherryko9    時間: 10-11-30 16:16

唔係化?甘多?我都唔見過甘多奬項頒出來喎!上年果評判講番佢地可以選幾個奬比小朋友,真係好似大約10%,好似你果場甘,我都未聽過!

原帖由 connieckyip 於 10-11-29 17:57 發表
我女個場有33個人, 頒左1個冠, 4個亞, 6個季, 我以為係1/3添.

作者: 龍舌蘭    時間: 10-11-30 17:13

話時話, 朗誦場地真係好緊要.
早兩日在文化中心的場地, 一流.
兩星期前在灣仔某小酒店的場地, 九流. 細/熱/黑/.

如果每次都有文化中心的場地就好啦, 其碼可以增加表演慾. 資源...資源... 資源....
作者: snowwhite002    時間: 10-11-30 18:03

原帖由 silvia_ng 於 10-11-28 00:38 發表
呢個評判D字潦草潦到睇唔到寫乜鬼, 只睇到FACIAL EXPRESSION. =.=' ...

我都係只睇到FACIAL EXPRESSION was lively.
囝囝嘅評語都非常潦草, 想知輸鄕邊、想改進下、都唔知點下功夫。
作者: overview    時間: 10-11-30 21:03

我覺得只係大人一廂情願, 小朋友都無所謂啦.  最緊要安靜, 試過有一次場地外掘地, 好annoying !

原帖由 龍舌蘭 於 10-11-30 17:13 發表
話時話, 朗誦場地真係好緊要.
早兩日在文化中心的場地, 一流.
兩星期前在灣仔某小酒店的場地, 九流. 細/熱/黑/.

如果每次都有文化中心的場地就好啦, 其碼可以增加表演慾. 資源...資源... 資源.... ...

作者: connieckyip    時間: 10-12-1 00:52

係呀, 我初頭都以為自己聽錯, 但真係頒左咁多個.
我上年參加普通話, 60人, 都係頒左5,6個.

原帖由 Sherryko9 於 10-11-30 16:16 發表
唔係化?甘多?我都唔見過甘多奬項頒出來喎!上年果評判講番佢地可以選幾個奬比小朋友,真係好似大約10%,好似你果場甘,我都未聽過!

作者: kinchioscar    時間: 10-12-1 01:10

我囡囡下星期三英詩比賽,上午九時十五分,次序係二十八,,,,請問大家我要等幾耐?????
有無人去過大會堂演奏廳????可否録影???
作者: overview    時間: 10-12-1 09:28

每個場地都唔准攝錄, 拍照, 錄音...
你大約預5分鐘可以完成2位參賽者.

原帖由 kinchioscar 於 10-12-1 01:10 發表
我囡囡下星期三英詩比賽,上午九時十五分,次序係二十八,,,,請問大家我要等幾耐?????
有無人去過大會堂演奏廳????可否録影???

作者: FnDmum    時間: 10-12-1 10:38

Hi,
是否29/11在YMCA早場 ? 那評判真慷慨呀 ! 但那一場平均水平不太高, 阿囡以83險勝。
原帖由 connieckyip 於 10-11-29 17:57 發表

作者: daisy17772    時間: 10-12-1 11:25

Yesterday my girl had the mandarin speech at Sai Wan Ho in the morning.  The competition was keen, the first place got 93 marks.
One thing want to share is there was a mum who asked her girl to leave her seat (3 times!) to come to the mum's seat  for talking, drinking , blah blah....This was so annoying and unfair to other.  That mum even asked her girl to walk away from her seat when another contestant had just started making the speech.  This kind of behaviour was selfish, 家教.  However, the lady who patrol for the venue did nothing but just looking at the family with "strict eyes".  
作者: hkhk    時間: 10-12-1 12:19

請問可唔可以上網check番個比賽名次呀?
作者: connieckyip    時間: 10-12-1 12:33

HI, 唔係YMCA, 我女係15/11, 屯門小學, 那埸86分冠軍 :)

原帖由 FnDmum 於 10-12-1 10:38 發表
Hi,
是否29/11在YMCA早場 ? 那評判真慷慨呀 ! 但那一場平均水平不太高, 阿囡以83險勝。

作者: 一家三口    時間: 10-12-4 19:33

囡囡昨天參加小四廣東話取了冠軍(90分), 真係好開心呀! 大家加油啊!
作者: Lyn    時間: 10-12-5 11:25

你個case屬偏多. 我試過一場約 60人, 第一, 二, 三名, 每個名次各一. 即只有三位有名次.

作者: Lyn    時間: 10-12-5 11:39

我個女比賽前一晚練習, 二篇誦材的作者調亂, 吓得我一額汗. 急急諗對策, 最後教佢, 手握拳頭, 當係一水果, 以便記起其中一位作者.  最終都取回一奬.

原帖由 一家三口 於 10-11-26 16:20 發表

我囡囡本星期剛完成了英詩. 不過早些比賽都好. 不過有時都驚調亂黎朗讀. 慶幸2個獨誦都係下半場, 不用等太奈...

作者: yingwong    時間: 10-12-5 16:03

下星期我女係普通話獨誦
係唔係有分上下半場呀?
咁上半場完咗係咪即刻知結果, 定係要等埋下半場先知呀?
有無媽咪提供資料呀?
唔該
作者: audreyb    時間: 10-12-5 18:57

如果無改到,係即場知.

原帖由 yingwong 於 10-12-5 16:03 發表
下星期我女係普通話獨誦
係唔係有分上下半場呀?
有無媽咪提供資料呀?
唔該

作者: overview    時間: 10-12-5 19:33

要完成上下場才有result架 !

原帖由 yingwong 於 10-12-5 16:03 發表
下星期我女係普通話獨誦
係唔係有分上下半場呀?
有無媽咪提供資料呀?
唔該

作者: 1510    時間: 10-12-6 13:58

我仔上星期五在灣仔參加粵語朗誦(P3),大會講明不可以攝錄及開電話,但我隔離個C9個仔上台時就攝錄,個仔朗誦完後就即講電話,很自私
作者: 正能量    時間: 10-12-6 22:28

原帖由 一家三口 於 10-12-4 19:33 發表
囡囡昨天參加小四廣東話取了冠軍(90分), 真係好開心呀! 大家加油啊!

請問是不是那篇月亮,太陽和星星,? 寫啊, 畫啊, 啊字應讀 "亞" or " 哦" , 請 告知, thx
作者: 一家三口    時間: 10-12-7 11:28

原帖由 正能量 於 10-12-6 22:28 發表

請問是不是那篇月亮,太陽和星星,? 寫啊, 畫啊, 啊字應讀 "亞" or " 哦" , 請 告知, thx

我地個評判2個讀音都接受.
作者: grace_xian    時間: 10-12-7 12:11

啊, 呀在普通話中可以變調, 我們那篇故事的老家正是考這個:;pppp:
作者: beywat496    時間: 10-12-7 13:37

琴日去咗比賽, 個鬼佬話要讀到 voice  move, 又要數拍子有 rhym 咁, 又話要面+ eye 都好似 support poem, 我都唔太明白。

講就容易, 但係點做到出來 ?  算啦, 考完啦。

Frost on the Flower
By Charles Causley

Frost on the flower,
leaf and frond,
Snow on the field-path,
ice on the pond.

Out of the east
a white wind comes.
Hail on the rooftop
kettledrums.

Snow-fog wanders
hollow and hill.
Along the valley
the stream is still

Thunder and lightning
down slaps the rain
No doubt about it,
summer again.

作者: 龍舌蘭    時間: 10-12-7 16:56

原帖由 一家三口 於 10-12-4 19:33 發表

俾囡囡的. 俾家長的.
作者: 天瑜    時間: 10-12-8 00:01

作者: beywat496    時間: 10-12-8 09:08

天瑜,
多謝指點, 得閒叫個囡試下先。不過真係好難。
謝謝。

原帖由 天瑜 於 10-12-8 00:01 發表
觀摩多些!  投入D!

作者: yingwong    時間: 10-12-8 12:14

THANKS !!  

audreyb & overview
作者: stccmc    時間: 10-12-8 13:22

作者: Longan    時間: 10-12-8 14:29

My boy came 2nd in the English solo verse speaking. We are so happy, and would like to share with all here. Thank you!
作者: bell2009    時間: 10-12-10 15:01

作者: kenmay    時間: 10-12-17 14:15

香港真是很多這些自C的家長, 我甚至見過有家長在場內大駡職員. 這些小朋友真可憐, 有這樣的家長, 有樣學樣.

原帖由 1510 於 10-12-6 13:58 發表
我仔上星期五在灣仔參加粵語朗誦(P3),大會講明不可以攝錄及開電話,但我隔離個C9個仔上台時就攝錄,個仔朗誦完後就即講電話,很自私

作者: bbmm-mom    時間: 10-12-20 11:22

我仔今年小一,係普通話獨誦(少童群益會),競爭好激烈,冠亞季每個只差1分!阿仔87分得季軍。
作者: bbmm-mom    時間: 10-12-20 11:36

原帖由 kenmay 於 10-12-17 14:15 發表
香港真是很多這些自C的家長, 我甚至見過有家長在場內大駡職員. 這些小朋友真可憐, 有這樣的家長, 有樣學樣.

我阿仔個組的家長幾合作呀,反而d小朋友就坐不定,兩個助理要閙d細路!!!
作者: kenmay    時間: 10-12-20 23:05

小朋友坐不定也是正常, 始終細個, 要他們坐定定那麼長時間實在有一點難度, 但家長是大人, 連基本尊重別人的禮貌也不董, 簡值失禮人, 失禮自己.

原帖由 bbmm-mom 於 10-12-20 11:36 發表

我阿仔個組的家長幾合作呀,反而d小朋友就坐不定,兩個助理要閙d細路!!!

作者: Sherryko9    時間: 10-12-23 12:21

今年係囡囡小學生涯最後1年參加校際朗誦了!由P2開始至今,每年都會拿奬,今年雖則有奬,但比過往遜色;來年踏上中學階段,仍會繼續,另希望開拓新嘗試,發展其他口技專長(唔好諗多左!)
總括這5年校際朗誦作賽,希望可以比到各小學家長一些建議.
首先:可能引起有些家長不同意,或其他教導朗誦的人唔太滿意.我係唔贊成用幾百或千幾(有些還二千幾)參加甚麼朗誦班,囡囡由此至終完全沒有參加這類形班,可能有人會質疑學校教導原因,這點我不否認,但只限於"普通話"朗誦,到P4開始,學校老師已不太跟她了,至P5和P6亦全沒跟了!亦講吓囡囡P1開始比賽的歷程,希望比到大家一些啟蒙,P1是第1年參加外面朗誦比賽,當時唔知有"校際朗誦"呢回事,上網見到"普X會",用上>$200報名費,拿著誦材,回校請老師指點,老師亦只用上兩三次指導,當時"普X會"是不允許父母進入會場,完場後囡囡拿下分紙,以優異完成,沒有奬項,這亦是她第1次參加比賽.到P2開始玩3項語文朗誦(校際)個人比賽,幸運地開始她冠亞季軍個人朗誦生涯,當時普通話和粵語是學校選出來,但只有普通話係學校老師教導,英語獨誦是胆粗粗自行報,直到今天,3種語言朗誦都有得著,包括過程和經驗.
英語:5年來都是西人,完全沒有手勢加入,只有臉部表情和聲綫,感情當然要投入,要明白誦材,但不需要誇張;5年都有奬,各項;咬音唔一定要準(大部份要求準確),睇你遇上甚麼要求的評判,有些好著重發音,有些睇整體表達朗誦,年年唔同評判.
粵語:5年有男有女評判,囡囡當中踫上3個評判,其中1個3年給她2次冠,1次優,5年走失1次奬項,4次以散文誦材為主,演譯和"詩篇"大有不同,詩篇以慢和拖長為主,比較誇張,散文節奏要快,因為內容長,唔以再拖長,以免令觀眾瞓著,身體語言誇張或否,睇評判口味.
普通話:是囡囡接觸的第1種語言朗誦,亦是她信心起源,5年來起伏最大,但我覺得演譯5年來是有進步,水準最好,但評判比分分別最大,2年走失,但我個人認為是評判口味影响最深和大,令奬項分野好大.一定要聲大和响,咬字要清楚(亦睇評判,有些不是把這個放在首要),動作絕大多數要誇張,身體擺動大.
總括:表現佔4成,評判口味佔6成,只可以講冠軍唔一定是當中最好(因為常見到有些家長打上來,說道冠軍怎差怎差,怎不公平),但一定唔係最差,只因是評判杯茶,全中她/他的口味,當然啦,其他奬項亦唔一定是"比較好"的小朋友,或者用來襯托冠軍吧!我覺得依賴別人教導小朋友朗誦,不如自己家長教導還好,因為最知小朋友的是父母,父母可以在家中敎導,時間容易利用,有些担心自己和小朋友發音不正,這點可以向學校老師請教,請他們只教導小朋友讀誦材;父母要親自觀看賽程,從中吸受經驗和留意評判要求,每個評判要求都不同,留作下次希望踫上他/她.
(不回分解)--待續
作者: Sherryko9    時間: 10-12-23 14:35     標題: 回復 86# Sherryko9 的帖子

比賽情況:
以去普通話朗誦家長質素最差,噪/走來走去最容易見到的場面;粵語場面差不多和普通話場面一樣;英語最好,可能按排的場地好似嚴肅和正規些(大會堂入面甚麼廳),家長質素又好D,果D工作人員又執得緊些,所以場面好少喧嘩鬼叫,私私竊語等.
一定取勝因素:大聲/面部表情(唔會有評判話你丰富,只會批評動作可能誇張);
其他不明朗因素:咬字發音/手勢動作誇張(限於普通話)/身體搖擺動作大;
最主要取勝因素:評判口味,就算台下觀眾認為你眾望所歸,但評判唔歡喜就係唔歡喜,無得留低!
記語:有得亦有失,今年攞奬唔代表出年都攞,失左亦唔好氣餒,如果你已有上述技巧,就算失奬,只因踫上一個唔太欣賞你風格的評判吧了!希望在人間,下年唔好見番同1個評判(囡囡踫過,唔歡喜動作大,誇張和老練的參賽者,第1次踫上,評語亦如上,永遠唔會選呢D攞冠軍,只會放在次要奬項,10次10中,但又如踫上同1個-評判喜歡你表現,10次亦10次上冠軍,唉!)
---完畢-----
作者: Sherryko9    時間: 10-12-23 14:59

補充:
關於"公平"問題,可以話不公平,亦可以說"絕對"公平.
如果以同1場參加者來說,一定是公平,因為是同一評判,評判是用佢標準比分,邊會A同學用2條評分標準,B同學用3條評分標準,有父母說上下兩場會有差別,可能評判會瞓著,但記住評判係有差不多10年評選經驗,邊會唔知上下半場有專心起落情況出現呢?就算有漏網之魚,都1定唔多,放心!如果佢唔選你小朋友,只因小朋友一開始已唔係佢杯茶;此外,可能有些批評評判水準不高,求求其其,但佢亦是對同場全部參賽者態度一樣,評判水準幾唔高都係同一個評判,同一班參賽者,所以一定係公平對待,不過冠軍的不是大多數父母心所想.
不公平是因同一項目,有幾場地方比賽,參賽者有水準差別,唔好彩去到水準高的組別就慘,去到水準低的容易攞奬;另外同一誦材,唔同場地有唔同評判,評判要求又有分別,總之評判要求其形怪裝,就算你有朋友和你小朋友同一誦材,你小朋友水準真的比果位朋友高,但因去到唔同場地有不同評判,所以得出結果可能你朋友會攞奬,甚至冠軍,這就是不公平情況了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5