教育王國

標題: LSPS 小一家長交流區(2011/12) [打印本頁]

作者: InitialD    時間: 10-11-23 15:54     標題: LSPS 小一家長交流區(2011/12)

welcome  welcome welcome
作者: joemyt    時間: 10-11-23 19:09

又係我呀,等我黎報名先,細佬下年小一,多多指教 !!!!!!
作者: Joyful    時間: 10-11-24 14:47

Hello?我今日去註左冊了。
作者: InitialD    時間: 10-11-26 09:23

40 boys (20 points) out of 90 boys (only heard, no confirmed)
原帖由 Joyful 於 10-11-24 14:47 發表
Hello?我今日去註左冊了。

作者: gabmama    時間: 10-11-26 22:31

joemyt,

我有一個私人問題, 請你我的pm. Thanks

Gabmama,

原帖由 joemyt 於 10-11-23 19:09 發表
又係我呀,等我黎報名先,細佬下年小一,多多指教 !!!!!!

作者: Joyful    時間: 10-12-2 12:56

原帖由 InitialD 於 10-11-26 09:23 發表
40 boys (20 points) out of 90 boys (only heard, no confirmed)

今年有哥哥讀緊入到的有41人,計分入到的有49人。計分當中有幾多係25分,幾多係20分,就真係無人知咯,睇下校長講唔講啦。
作者: InitialD    時間: 10-12-2 13:56

90-41-40=9
原帖由 Joyful 於 10-12-2 12:56 發表

今年有哥哥讀緊入到的有41人,計分入到的有49人。計分當中有幾多係25分,幾多係20分,就真係無人知咯,睇下校長講唔講啦。

作者: gabmama    時間: 10-12-2 21:13

Initial D,
You mean "only 9" is getting 20分.  Is it quoted by Principal Leung?

gabmama,

原帖由 InitialD 於 10-12-2 13:56 發表
90-41-40=9

作者: maria_lai    時間: 10-12-3 06:08

原帖由 gabmama 於 10-12-2 21:13 發表
Initial D,
You mean "only 9" is getting 20分.  Is it quoted by Principal Leung?

gabmama,

佢應該指41個必收, 因有哥哥讀緊; 40個20分; 9個25分
作者: InitialD    時間: 10-12-3 23:34

History of La Salle
http://www.youtube.com/watch?v=ZbpvnLNYerU
原帖由 maria_lai 於 10-12-3 06:08 發表

佢應該指41個必收, 因有哥哥讀緊; 40個20分; 9個25分

作者: bbchai    時間: 10-12-8 10:57

impossible only 9 get 25 points
作者: InitialD    時間: 10-12-12 13:55     標題: 回復 1# bbchai 的帖子

Why it is impossible?
作者: ngwong2    時間: 11-1-14 06:39

有冇派位而入到朋友呀?
作者: IrisLee316    時間: 11-3-5 01:12     標題: 大家好!我都係2011-2012小一

大家好!我都係2011-2012小一的,也是新手,請多多指教~~~
作者: IrisLee316    時間: 11-3-5 01:15     標題: 2011年9月入喇沙了,要有咩準備???

2011年9月入喇沙了,要有咩準備???
作者: bb2    時間: 11-3-5 10:08

訓練下小朋友的自理能力, 同埋比佢睇多D書...

原帖由 IrisLee316 於 11-3-5 01:15 發表

作者: InitialD    時間: 11-3-6 21:06

睇多D書 ..  both in chinese and english.

原帖由 bb2 於 11-3-5 10:08 發表
訓練下小朋友的自理能力, 同埋比佢睇多D書...

作者: dong00    時間: 11-3-7 01:22

要練習寫字寫快D, 尤其是英文.
作者: Joyful    時間: 11-3-8 13:04

有無人知洗唔洗考分班試?
作者: bb2    時間: 11-3-8 20:19

唔駛,分班係 by random架.

原帖由 Joyful 於 11-3-8 13:04 發表

作者: maria_lai    時間: 11-3-8 20:20

原帖由 Joyful 於 11-3-8 13:04 發表

no need

每一次升班都會大執位 (除P5&P6會同一班人)
到P3時就將天主教同學編晒係3C/D/E班
作者: Joyful    時間: 11-3-9 16:30

原帖由 maria_lai 於 11-3-8 20:20 發表

no need

每一次升班都會大執位 (除P5&P6會同一班人)
到P3時就將天主教同學編晒係3C/D/E班

原來如此!! Thanks!!
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-4-11 16:56

是否要訓練穿皮帶?
作者: bb2    時間: 11-4-11 20:59

都要架..同埋訓練定穿皮帶既褲點樣自己去厠所...

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-4-11 16:56 發表
是否要訓練穿皮帶?

作者: InitialD    時間: 11-4-13 09:48

6 years do not know how to go to toilet ????
原帖由 bb2 於 11-4-11 20:59 發表
都要架..同埋訓練定穿皮帶既褲點樣自己去厠所...

作者: bb2    時間: 11-4-13 18:16

哎吔, 我仔仔入小學前真係未試過穿有皮帶既褲架, 所以開初要教佢解開皮帶去廁所真係.... 佢會係個褲管度攞隻小鳥出黎解決架 真係失禮..

原帖由 InitialD 於 11-4-13 09:48 發表
6 years do not know how to go to toilet ????

作者: Joyful    時間: 11-4-13 19:26

我上次聽完校長講,都有去買條皮帶阿仔試下。可能真係有D野係我地大人會睇漏左。
作者: maria_lai    時間: 11-4-13 22:46

原帖由 bb2 於 11-4-13 18:16 發表
哎吔, 我仔仔入小學前真係未試過穿有皮帶既褲架, 所以開初要教佢解開皮帶去廁所真係.... 佢會係個褲管度攞隻小鳥出黎解決架 真係失禮..

...

本來我開頭都係教亞仔解開皮帶除褲, 但佢做得來都無晒時間, 後來教佢好似大人咁, 只拉低褲鍊攞隻小鳥出來, 哈哈!
作者: Ibbyeung    時間: 11-5-24 19:43

原帖由 IrisLee316 於 11-3-5 01:15 發表

Does anyone know if there will be any summer class for those pre-P1 students? Thanks!
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-5-24 22:12     標題: 回覆 1# Ibbyeung 的文章

應該冇 !!
作者: KatMaMa    時間: 11-5-25 00:37     標題: 回覆 29# Ibbyeung 的文章

唔明你指嘅summer class係乜野性質,之前的暑假都有唔同的暑期興趣班,小一新生都可以參加,但過去兩年因為學校維修,所以取消,但今年暑假就肯定有暑期班!
作者: Ibbyeung    時間: 11-5-27 22:21

原帖由 KatMaMa 於 11-5-25 00:37 發表
唔明你指嘅summer class係乜野性質,之前的暑假都有唔同的暑期興趣班,小一新生都可以參加,但過去兩年因為學校維修,所以取消,但今年暑假就肯定有暑期班! ...

Thank you!
作者: joemyt    時間: 11-6-7 20:19

請問大抽獎的幸運兒,係唔係已經知道讀邊班?
作者: wck2007    時間: 11-6-7 22:10

請問除了中英數,還有什麼科目要學,請幫忙解答,謝謝.
作者: joemyt    時間: 11-6-7 22:34

原帖由 wck2007 於 11-6-7 22:10 發表
請問除了中英數,還有什麼科目要學,請幫忙解答,謝謝.

用中文課本/廣東話授課:
中文/數學/常識/電腦/音樂/聖經/視覺藝術

用英文課本+英文授課:
English/Science/Reader

用普通話授課:
普通話
作者: KINGPS    時間: 11-6-8 11:52

仔仔今年9月入讀喇沙小學 , 他分入1A班 .
作者: Joyful    時間: 11-6-9 11:57

我個仔都係分左入1A班,同學仔。
其實個書包係咪一定要用有校章果個嘅呢?

作者: joemyt    時間: 11-6-9 15:16

原帖由 Joyful 於 11-6-9 11:57 發表

三百零蚊的護脊書包,有個校章,等亞仔對學校有歸屬感。相信大部份同學仔都會用學校果個,就算你唔買有校章的書包,你自己出去買個護脊,都係要幾百蚊啦 !

亞仔1F班
作者: gabmama    時間: 11-6-9 16:19

我個仔讀1D. 書包應該訂大定訂細, 因為阿仔用大好似好笨重喎.
作者: joemyt    時間: 11-6-9 16:42

Smaller one is OK because my elder son also use the smaller one during P.2 and P.3.
作者: chanfamily    時間: 11-6-9 17:23

joemyt, can you please check PM?  Many thanks.
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-10 00:16

原帖由 Joyful 於 11-6-9 11:57 發表

1a 即係同我個仔同一個班主任   1年班都係買學校書包好d, 人人用, 佢個唔同, 驚佢唔開心 ! 不過唔知係咪男仔用野粗d, 我個依家已經爛左, 9月要買另一個!
作者: elegant    時間: 11-6-10 09:10

Hi La salle P1 parents,

I don't seem to have any information about buying books in the registration pack.  Do you know what book to buy and where to buy?

Many thanks for your help.
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-10 10:04

原帖由 elegant 於 11-6-10 09:10 發表

I don't seem to have any information about buying books in the registration pack.  Do you know what book to buy and where to buy?

會有一日係返學校買書, 仲可以訂埋校服. 可能係7月15日. 如果冇記錯 !
作者: KINGPS    時間: 11-6-10 13:04

書包 , 校服和書本(書單到時去校務處取)都可以在7月15日回校搞掂 , 如無記錯 . 如錯請更正 .
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-10 15:18

原帖由 elegant 於 11-6-10 09:10 發表

在第一頁後面有寫.
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-10 15:21

有冇1E的同學仔, 可否交流吓?
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-10 15:53

暑假游泳班要學生自行更衣,沖身, 家長或傭人不得進入泳池或學校範圍.
如果阿仔未完全做到, 咁係咪唔報得?  有冇前輩指點吓, 唔該哂!
作者: Joyful    時間: 11-6-10 18:23

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-10 00:16 發表

1a 即係同我個仔同一個班主任   1年班都係買學校書包好d, 人人用, 佢個唔同, 驚佢唔開心 ! 不過唔知係咪男仔用野粗d, 我個依家已經爛左, 9月要買另一個! ...

好奇一問:咁個班主任好唔好?
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-10 20:32

原帖由 Joyful 於 11-6-10 18:23 發表

好奇一問:咁個班主任好唔好?

依我所知, 佢係其中一個教一年級好有經驗既老師. 好唔好就唔知, 因為個個家長要求唔同. 我個人就覺得唔錯, 有經驗, 爽快, 而且亞仔話班主任成日整野食比佢地食.
不過咁, 成班仔走埋一齊, 都幾嘈下架!!!
作者: Ibbyeung    時間: 11-6-14 11:38     標題: 回復 18# joemyt 的帖子

are we gonna receive letters from school regarding the allocation of classes?
作者: joemyt    時間: 11-6-14 15:48     標題: 回復 51# Ibbyeung 的帖子

上週已收到學校的信+一大疊活動通告,在第一張通告的右上角寫0左亞仔的班別。
作者: Ibbyeung    時間: 11-6-16 20:43     標題: 回復 6# BoyBoyBoy 的帖子

yes, finally I went to the school to get the notice in person! My son in 1E too!
作者: gabmama    時間: 11-6-17 13:40

話時話, 有冇人知喇沙佢點分班. 有冇精英班.
作者: MICKY1    時間: 11-6-17 14:51

有無小朋友讀 P.1B呀 ? 想問喇沙D英文係唔係好深架 ,
作者: MICKY1    時間: 11-6-17 15:12

喇沙有科叫 reader , 係唔係好深架 . 是用甚麼出版社的書呢? 請問有無人可以覆我呀?
作者: maria_lai    時間: 11-6-17 17:32

原帖由 MICKY1 於 11-6-17 15:12 發表
喇沙有科叫 reader , 係唔係好深架 . 是用甚麼出版社的書呢? 請問有無人可以覆我呀?

係一本有好幾個story既英文書, 出版社要番屋企睇下先知.  呢套書已經用左好多年.

每次考兩個stories. 平時英文默書都係用佢.  一年級都唔算好深, 不過都會有深字.  如果個故事有趣d都好, 細路讀起上來無咁悶, 試過有d好悶, 我地家長幫佢溫都想睡.

test/exam題目全部都出關於故事內容既野.  有long questions, 可以既就叫亞仔背晒 worksheet 既 long questions, 因test/exam都係會出番個d.  到宜家我個仔三年級就會出一條平時無做過.

本來我都唔想叫亞仔背晒所有long questions, 佢其實都識答, 但gramma及tense有錯, 俾老師扣分.  一條5分, 扣扣下就無晒, 好唔抵.  所以二年級開始, 我就叫亞仔背晒d題目算吧了.  但都幾多架, 最好得閒背d.

作者: joemyt    時間: 11-6-17 17:47

Maria, 好耐無見你上黎啦,又係你出手請救新生家長的時候了。

當年如果唔係你,我就好像一隻 "盲頭烏蠅" !你地有問就快手啦 !!!

Reader 係用 Oliver & Boyd 出版的 Wide Range Readers。呢本書都幾有趣味,據知連 Maryknoll 都係用呢本 Reader。
作者: MICKY1    時間: 11-6-17 21:54

thanks , 另外又想再請教中文科有甚麼要特別留意呀?
數學科上學期係唔係只學加減數呢? 希望再出手解答, 謝!
作者: maria_lai    時間: 11-6-17 22:44

原帖由 joemyt 於 11-6-17 17:47 發表
Maria, 好耐無見你上黎啦,又係你出手請救新生家長的時候了。

當年如果唔係你,我就好像一隻 "盲頭烏蠅" !你地有問就快手啦 !!!

Reader 係用 Oliver & Boyd 出版的 Wide Range Readers。呢本書都幾有趣味,據知連 Marykn ...

唔好咁講啦, 人幫你, 你幫人.  我當年都係有人幫先適應得易D.  今年我都好懶, 無乜上來BK, 好彩仲有你地一班過料俾大家.

女拔都係用呢套書, 佢地無textbook, 英文就係用reader, 係個個故事都教.  今次個兩個故事都OK, 我記得2年級有幾個故事好悶, 我同個friend及我地D仔溫起上來都好辛苦.
作者: maria_lai    時間: 11-6-17 22:59

原帖由 MICKY1 於 11-6-17 21:54 發表
thanks , 另外又想再請教中文科有甚麼要特別留意呀?
數學科上學期係唔係只學加減數呢? 希望再出手解答, 謝!

中文就預左要多寫字啦, 開學無耐就要默書.  幫佢想方法認多D字, 咁佢會好過D.  佢有方法認到個字, 日後唔會咁快忘記.  數學都無話特別深, 應該OK.  但預左男仔係好多 careless mistake.  訪問過好多家長, 大部分d仔到4年級都仲係咁, keep住提佢啦.

開頭個半年係適應期, 要睇定D先, 唔好咁快咁緊張.  我地當年好多小朋友開頭都唔係好得, 但跟跟下又OK.  宜家得閒陪佢睇多d中英文書, 可以就順便認下字啦, 不過唔好勉強, 唔係未開學就驚左.
作者: joemyt    時間: 11-6-19 16:27

今日係父親節,離一離題,同大家分享一下今早神父的講道:

有一個父親,他很痛愛自己的兒子,只要父親能力做得到的,都會給兒子最好的一切。有一次,父親對自己的兒子說:我的兒子,如果你在大考取得好成績,便可入大學,到時爸爸便會送你一份禮物。

結果,兒子真的取得好成績,並入讀最好的大學。跟著,爸爸便問兒子想要甚麼禮物,兒子回答說:爸爸,是不是甚麼都可以要求?爸爸跟著說:咁你想要甚麼呢?兒子說:爸爸,我想要一輛車。

過了幾天,爸爸真的送了一份禮物給兒子,還用花紙包好。當兒子接過禮物時,有點失望,因為爸爸食言,並不是自己想要的車輛。爸爸這時對兒子說:我的愛兒,這是一本聖經,多閱讀,你會發現他比一輛車還有價值。但兒子並沒有把父親的說話聽入耳,還把該禮物扔到一旁,之後更離家出走,從此就沒有會家。

過了多年,兒子仍在外,並沒有會過家;這邊廂,因為爸爸失了兒子的聯絡,所以便一病不起。直到爸爸臨終前,朋友才找到他兒子的蹤影。這時,兒子終於趕回家見老父最後一面。當兒子見到老父後,已經不能跟他說話了,因為父親已走到人生最後階段了。兒子只能輕撫父親的手及臉....

幾日後,父親去世了。傷心的兒子回到家中收拾老父的物件,並到自己兒時的房間懷緬一番;就在這時候,發現當年畢業,老父送給自己的禮物,還未拆去包裝花紙,於是,兒子便將之打開.............真係一本聖經,但.........仲有一張支票夾在內業,係一張15萬港元的支票 (這個銀碼足夠兒子當年購買一輛全新的跑車)。

兒子哭了,並且很後悔當年的不辭而別.......

各位為人子女的,多點孝順父母!
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-21 11:30

請問平日功課有幾多樣? 喺d乜? weekend是否又多d?
一般來說,幾年級才需要搵補習?
因為要上班,回家都很晚,怕冇時間睇功課!
作者: Joyful    時間: 11-6-21 16:54

7月15日去學校買校服、書本等唔知會唔會好快賣清?唔知洗唔洗走幾次?

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-21 17:00     標題: 回復 1# Joyful 的帖子

我上年都係做齊咁多樣, 好似要個幾鐘. 因我當時我自己一個去, 一個人只可以排一條隊, 做一樣野. 如果一個排買書, 一個去攪校服, 會快d.... 仲有買書包.......

記住帶車仔, 因為佢係一次過買哂上下學期書, 校服, etc...我上年冇帶車仔, 拎到死死下!
作者: Joyful    時間: 11-6-21 17:39

多謝提點~:D
作者: MICKY1    時間: 11-6-22 13:51     標題: 回復 1# Joyful 的帖子

你個小朋友係唔係 P.1呀, 讀哪一班呀?
作者: Joyful    時間: 11-6-23 09:17

係呀,1A班呀,你呢?
作者: KINGPS    時間: 11-6-23 09:23

我仔仔都是1A班 , 以後大家多些交流 . 在這里多謝各位前輩的提點和賜教 .
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-23 09:24     標題: 回復 1# KINGPS 的帖子

welcome, 小師弟 !!!
作者: KINGPS    時間: 11-6-23 09:30     標題: 回復1#霖霖B媽咪

多謝你!有你的經驗我會走少很多歪路 , 多些在這里發表你的心得及體會 , 讓我們這些新師弟多多學習.
作者: gabmama    時間: 11-6-23 11:28

Any child will join P1D class this Sept?
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-23 13:18

有冇前輩幫忙解答吓, 唔該哂!

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-21 11:30 發表
請問平日功課有幾多樣? 喺d乜? weekend是否又多d?
一般來說,幾年級才需要搵補習?
因為要上班,回家都很晚,怕冇時間睇功課!

作者: KINGPS    時間: 11-6-23 14:20

我都很想知道
作者: bb2    時間: 11-6-23 14:31     標題: 回復 1# BoyBoyBoy 的帖子

功課量無定架喎..有時少到得一兩樣, 有時多到十多樣..連埋改正計喎..錯多咪改多囉, 無錯咪唔駛改囉 我小朋友讀小一, 一般都有4,5樣咁囉....其實我又唔覺WEEKEND會特別多功課, 功課都係跟老師的教學進度黎分配...

至於補習,真係好睇你小朋友進度同埋你點睇補習呢樣野喎..校長係家長會講過話如果小朋友跟到學校進度咁學習, 根本無需要補習....

反而家長的角色比較重要,始終小朋友升上小一好多野都要適應同學習, 所以如果家長可以從旁多D指導同埋跟下功課, 咁小朋友適應係會好D同埋快D....
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-23 14:32

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-23 13:18 發表
有冇前輩幫忙解答吓, 唔該哂!

我試答下, 不過我既認知唔係太多, 都可以分享下既, 答錯左唔好怪我, 因為有時真係記錯.
功課量 : 平日大約 5 -7 樣 (有時亞仔打電話黎話有10幾樣功課, 嚇死我, 原來個傻瓜係簽收通告都當一份功課, 交回條又當一份功課 ), 不過學校最尾果堂係功課堂, 所以學生多數係學校做左一大半有多(因為有老師睇住佢地).  假日都唔會比平日多好多, 有時仲會比平日少.  不過差唔多個個星期都有默書. 所以weekend要預時間溫默書.  如果長假期: 真係好攪笑, 係好少功課, 甚至係冇功課 不過要做讀書記錄. 叫你趁假期睇多d書.
補習:我就唔知, 我身邊有d小朋友都有出去補習. 我就冇, 我又係working mum, 又要睇個大既升中, 我都冇乜點理佢   暫時都應付到就唔去搵補習啦.
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-23 15:40

多謝哂...bb2 & 霖霖B媽咪的回覆, 好詳細和清楚.
最尾果堂係功課堂咁就好好多, 唔駛我全部跟哂, 明白家長角色很重要, 希望到時我同仔仔一齊努力, 可以快d適應到啦!
始終對步入小學新環境有點兒緊張...
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-23 16:24     標題: 回復 1# BoyBoyBoy 的帖子

唔駛擔心, 學校同家教會都會攪好多講座同分享會, 去比小一學生家長. 有時間就出席, 返得學校多, 對學校既作風了解更多, 會更好.
喇沙好多家長(我暫時接觸果d), 都係好幫手, 好nice. 佢地成日話佢地係"薪火相傳"啊!!! 佢地會好照顧我地呢d小師弟.
當然, 我估依6年唔會好輕鬆咁過, 不過, 暫時見學校同家教會都做左好多支援, 相信會比較易過...大家一齊努力啦.
作者: aiko666    時間: 11-6-26 23:26

大家好,我仔仔 今年 1E班呀 ^^因為家長會那裡 , 校長說 要做 讀書紀錄 , 我想問 點做呀?  係咪要寫 閱讀感想 ?

新手 , 想請教各位媽媽
thanks
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-26 23:34     標題: 回復 1# aiko666 的帖子

上年校長都有提, 不過我最後懶, 冇做. 不過唔知今年情況係咪一樣.
要做其實好簡單. 開幾欄, 有日期, 書名, 出版社(optional), 再加最後小朋友比分鐘唔鐘意本書..  1分至5分. k3剛畢業, 簡單就ok, 唔好嚇親佢地.
作者: Felicia726    時間: 11-6-27 13:55

Thank you 霖霖B媽咪, your information is very useful to us.
Yes, I think I will do similar reading record as what you have mentioned. Thanks.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-26 23:34 發表
上年校長都有提, 不過我最後懶, 冇做. 不過唔知今年情況係咪一樣.
要做其實好簡單. 開幾欄, 有日期, 書名, 出版社(optional), 再加最後小朋友比分鐘唔鐘意本書..  1分至5分. k3剛畢業, 簡單就ok, 唔好嚇親佢地.:exci ...

作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-27 16:23

原帖由 aiko666 於 11-6-26 23:26 發表
大家好,我仔仔 今年 1E班呀 ^^因為家長會那裡 , 校長說 要做 讀書紀錄 , 我想問 點做呀?  係咪要寫 閱讀感想 ?

新手 , 想請教各位媽媽
thanks ...

Hello, 我小朋友都係1E班, 日後多些交流吧!
家長會那天見到班主任, 她看似很年輕, 唔知往年有冇教過呢?!!
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-27 16:28

請問貼Name & Class的label, 有冇規定要白色, 是否不可以用幼稚園時的卡通LABEL?
請提點, 謝!
作者: joemyt    時間: 11-6-27 18:28

我今日返左學校文具部買個名牌,唔同班係唔同顏色,牌上亦有校徽(同時要自己寫上小朋友姓名/班別/校車資料/家長電話等),所以最好跟學校規定(通告都有寫要買)。

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在班中集體購買(60幾蚊,到時會有通告),然後會由班主任派比學生帶返屋企。

另外,通告寫7月15日返學校買書及校服,但經驗話我知當日會好混亂(我大仔小三都係那天買書,肯定好多人)。 當日要帶小朋友回去度運動衫及校服;另外個人覺得供應商的校服質地一般,所以我已同亞仔在出邊買左,質地好D(太子金X)。但PE衫就最好15號當日同供應商買,如果唔係,就要自己去青山道工廠大廈的貨倉買,好唔方便 !

作者: gabmama    時間: 11-6-27 18:49

joemyt,

多謝您的意見. 我們注冊當日已有一個你指的名牌,  但不知為甚麼你要到文具店買呢?  另外, 你所指的PE衫和運動衫不是一様的嗎????

gabmama,
作者: joemyt    時間: 11-6-27 22:10

因為小兒係必收生,所以已經一早註左冊(去年年尾),但當時學校並無派名牌比我,可能派漏左! 所以我自己買,$5 蚊雞無所謂啦!

另外我指的 PE 衫即係運動衫。因為呢套PE衫係去年新款,所以只有供應商有售,我都諗住可否自己去供應商買,同時自己出去 "偉發"買書(學校書商),咁樣,就唔駛 15號返學校 "迫" !

* 校服供應商同 PE 衫供應商係兩間唔同的公司 *
作者: Felicia726    時間: 11-6-27 23:29

Hi joemyt,
Do parents usually bring their sons back to school on 15 July for uniforms measurement and purchase?
About the plastic folder size, should we buy the A4 size or Full size? Are the school worksheets A4 size?
Thank you.

原帖由 joemyt 於 11-6-27 18:28 發表
我今日返左學校文具部買個名牌,唔同班係唔同顏色,牌上亦有校徽(同時要自己寫上小朋友姓名/班別/校車資料/家長電話等),所以最好跟學校規定(通告都有寫要買)。

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在 ...

作者: joemyt    時間: 11-6-28 01:01     標題: 回復 87# Felicia726 的帖子

Hello Felicia,

因為要度身買 PE 衫,所以最好就係帶埋亞仔返去。雖然唔係即刻有貨,但都叫做度過,免得日後過大或過少 !

個 folder,用一般的大 A4 size 少許的便可,大部份工作紙都係 A4 (除了考試卷係大D)。建議買一些軟身有拉鍊的 folder ,因為剛剛好放得入書包唔駛"屈",另外個人建議唔好咁多公仔圖案,免得小朋友上堂分心!
作者: gabmama    時間: 11-6-28 08:53     標題: 回復 3# joemyt 的帖子

多謝你回覆. 請問偉發書店在那裏呢?因我不想去錯地方, 同時他們應該有新的小一書單呱.

多謝你的寶貴意見.
作者: joemyt    時間: 11-6-28 13:15

九 龍 福 佬 村 道 廿 七 號 TEL.:23831496 23820195

(街口有間恆生銀行)
作者: gabmama    時間: 11-6-28 16:44

Yes. I know. Thank you.
作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-29 11:36

原帖由 joemyt 於 11-6-27 18:28 發表

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在 ...

多謝你的詳細資料, 請問如在出面買校服, 是否都已縫上校徽及連黑色皮帶? 價錢方面相差多少?

我都係在文具部買名牌, 但是另外我想問家長會時說 - 8/25-8/27 帶colorpen, water, 小食盒等要貼上學生姓名及班別label, 這些label 有冇規定要白色, 是否不可以用幼稚園時的卡通洗水LABEL?
作者: joemyt    時間: 11-6-29 12:48

我大仔的校服每年都在金X買,價錢可能貴十元八塊,但質料好好多,當兩個小朋友企埋一齊,你就知道,挺身一點,雪白一點。你去到上二樓,佢會問你邊間,你同佢講喇沙便可,有埋校章。皮帶亦有得賣,都只係二三十蚊。

到冬天時就麻煩一點,因為金X無校褸的校章賣,所以一係幫趁學校果間校服公司,一係就在學校買個校章,然後帶去金X叫佢地車個校章上去。小一的校褸(紅色)要著兩年,唔駛買咁大件,到小三才轉藍色。

另外個人用品,如水壺/食物盒/文具等,我都係用你所講的公仔 label 貼紙,無問題 (而鉛筆我就只係用幼水筆寫名,因為好快用完)。順帶一題,我唔多見小朋友的水壺係"咩"上身,因為我個大仔而家返學都係用一個小袋裝水壺同食物盒,而大多數同學都係咁,呢點要留意。其實學校個SPI書包外有幾個袋,可以裝水壺/筆袋等。
作者: billyyanst    時間: 11-6-29 13:32

Hi Joemyt,
唔肯定有冇記錯,上次換冬季校服時去金x時職員有問過我要唔要校褸,因為當時已經在學校訂左冇再問,所以我覺得可能係有得賣(連校章),有需要可以打去問清楚再決定同邊間買,我摸過佢地校褸質地係較柔軟同輕身,所以遲d都決定幫趁佢

另外運動服響旺角花園街(即優才小學斜對面)都有一個樓上舖門市,唔使出到去工廠區買架

原帖由 joemyt 於 11-6-29 12:48 發表
我大仔的校服每年都在金X買,價錢可能貴十元八塊,但質料好好多,當兩個小朋友企埋一齊,你就知道,挺身一點,雪白一點。你去到上二樓,佢會問你邊間,你同佢講喇沙便可,有埋校章。皮帶亦有得賣,都只係二三十蚊。

到冬天時就麻煩一點, ...

作者: Felicia726    時間: 11-6-29 14:06

Thanks for the sharing from parents.
I was wondering if it is a norm for the boys to buy stationery at the school stationery department? Is that they have stationery customised for the students?
Cheers.

作者: BoyBoyBoy    時間: 11-6-29 17:59

再次多謝你的回覆,對於我地d新生媽咪真係有好大幫助,唔駛好似盲頭烏蠅咁.
請問SPI書包方面應該買large size or smaller size? 分別大嗎?
冬季校服係唔係可以遲d天氣涼時才買?
唔好意思咁多問題!
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-6-29 18:30

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-29 17:59 發表

再次多謝你的回覆,對於我地d新生媽咪真係有好大幫助,唔駛好似盲頭烏蠅咁.
請問SPI書包方面應該買large size or smaller size? 分別大嗎?
冬季校服係唔係可以遲d天氣涼時才買?
唔好意思咁多問題! ...

p1 用細size就ok, 不過唔知係咪男仔用野用得粗, 我個仔個已經爛左, 要買個新啦.

我都係近winter時至買冬季校服, 費事佢地高左唔岩.
文具學校冇規定, 不過第時嘉年華會同好多活動d攤位, 都有印有學校名既文具派做禮物, 到時有排你用.

不過反而我想問, 如果我去偉發買書, 係咪一樣好似係學校咁有discount ? 如果係, 我就自己去偉發買, 買完即拉上車, 唔駛拎咁重.
作者: maria_lai    時間: 11-7-2 12:47

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-29 18:30 發表

p1 用細size就ok, 不過唔知係咪男仔用野用得粗, 我個仔個已經爛左, 要買個新啦.

我都係近winter時至買冬季校服, 費事佢地高左唔岩.
文具學校冇規定, 不過第時嘉年華會同好多活動d攤位, 都有印有學校名既文具派做 ...

我個仔都係一年一個書包.  小一個spi書包質地唔好, 好快爛, 而且都幾重.  小二用另外一個牌子, 輕好多.  小三個年又買左個spi, 因亞仔貪個學校logo, 不過用左一年好多位都"披"晒口, 而且又係好重.  所以來緊小四會用番小二個書包.

其實都多學生都鍾意用學校個書包, 因有logo, 不過真係好重.
作者: aiko666    時間: 11-7-3 23:50

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-6-26 23:34 發表
要做其實好簡單. 開幾欄, 有日期, 書名, 出版社(optional), 再加最後小朋友比分鐘唔鐘意本書..  1分至5分. k3剛畢業, 簡單就ok, 唔好嚇親佢地.:exci ...

謝謝你的回覆 ....
我個仔 只要 睡前讀書 習慣。  希望佢 日後會有進步啦。 另外 ,我覺得各位家長 好nice呀, 真的 願意分享 各種經驗 , 令我這位 初小一 媽媽 冇得緊張。

另外 ,我係九龍城 果間 "槍"記 , 都有 校服賣, 金x 好 定 槍記 呢???
作者: aiko666    時間: 11-7-3 23:52     標題: 回復 18# BoyBoyBoy 的帖子

你好呀 , 我囝囝 叫 仲賢呀~ 希望日後 多些交流

其實 我都睇唔清楚呀 , 果日冇帶眼鏡 睇唔到好遠,haha....  班主任點稱呼呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5