教育王國

標題: 呢兩日準備去註冊嘅mama,不如大家交個朋交,報到...... [打印本頁]

作者: GALIE620    時間: 10-11-23 22:25     標題: 呢兩日準備去註冊嘅mama,不如大家交個朋交,報到......

thanks.......
作者: szenam    時間: 10-11-23 23:09

你好!我明天會去註冊....我囡囡20分入到我好開心...非常感恩!!
原帖由 GALIE620 於 10-11-23 22:25 發表

作者: rosactf9999    時間: 10-11-23 23:16

我老公會聽日去註冊.....唔知我地個女會唔會做同學仔呢?
作者: GALIE620    時間: 10-11-24 00:04

第日大家多d上嚟吹水就好啦
作者: juliehkbb    時間: 10-11-24 05:42

好高興認識你哋, 我會今天註冊, 你哋住边區 ga?我住荃灣區, 唔知有冇校車到呢?
原帖由 GALIE620 於 10-11-24 00:04 發表

作者: rosactf9999    時間: 10-11-24 10:31

我都擔心校車問題.

我住將軍澳. 希望可以去到我屋苑. 我知有d校車公司, 唔肯去某d屋苑, 只去附近, 可能步行都要10分鐘左右. 你知啦, 第時返全日, 咁早出門口, 好趕丫嘛. 嘻嘻!!

老公註左冊喇, 佢話6月25日, 有家長會. 家長及學生都必須出席.
作者: rosactf9999    時間: 10-11-24 10:35

係呀, 我都希望可以係呢度交流下, 大家研究下教女/功課等問題.
多多指教~~~
原帖由 GALIE620 於 10-11-24 00:04 發表

作者: conric    時間: 10-11-25 14:46

你們好!我都已經註冊了。希望同大家打個招呼。
原帖由 GALIE620 於 10-11-23 22:25 發表

作者: Jannet    時間: 10-11-25 15:18

各位好! 我都註冊左啦! 我對係孖女黎架 ! 下年家長日見 !!
作者: szenam    時間: 10-11-25 15:43     標題: 回覆 1# Jannet 的文章

你對係twin,真你恭喜你!我住旺角,我囡囡依家逢星期六係st.mary返緊主日學!希望多d家長可以入來交流下啦~~
作者: Jannet    時間: 10-11-25 20:23

嘩.......你個女咪好熟架步?? 佢一定好開心啦,有歸屬感ma.
唔....唔好見怪,我o係門口個收錄名單度見到d學生名...你係唔係黃太呀? (可以不答)  
我囡囡係土瓜灣鄧鏡波返緊主日學!

原帖由 szenam 於 10-11-25 15:43 發表
你對係twin,真你恭喜你!我住旺角,我囡囡依家逢星期六係st.mary返緊主日學!希望多d家長可以入來交流下啦~~

作者: szenam    時間: 10-11-25 23:40

係呀...我果日係網上面睇無去學校...原本門口張名單有學生名架?我果朝係網對度尾二個行先睇到佢個no...我重覆又重覆對驚自己睇錯...你係咪睇底左個name list呢...haha
原帖由 Jannet 於 10-11-25 20:23 發表
嘩.......你個女咪好熟架步?? 佢一定好開心啦,有歸屬感ma.
唔....唔好見怪,我o係門口個收錄名單度見到d學生名...你係唔係黃太呀? (可以不答)  
我囡囡係土瓜灣鄧鏡波返緊主日學!

...

作者: Jannet    時間: 10-11-26 07:20

我22/11果日係網上面睇,只有POA NO., 不過24/11註冊個日,至發覺大門口張名單原來登埋學生名架.
我去註冊果日,都係屋企對左好幾次個NO.至去,驚"食炸糊" ,哈哈

原帖由 szenam 於 10-11-25 23:40 發表
係呀...我果日係網上面睇無去學校...原本門口張名單有學生名架?我果朝係網對度尾二個行先睇到佢個no...我重覆又重覆對驚自己睇錯...你係咪睇底左個name list呢...haha ...

作者: conric    時間: 10-11-26 08:50

你地好呀!請問你地係唔係old girls 呀?我自己係87年畢業,有乜同屆呢?

作者: rosactf9999    時間: 10-11-26 10:20

jannet, 哈哈, 我都係上網睇結果, 我都對左好多次. 老公放工返黎又叫佢去對多幾次. 我驚去註冊時, 冇我女份好樣衰...... hehe!!

szenam, 我自己以前都係玫瑰堂返主日學, n 年前喇.
作者: rosactf9999    時間: 10-11-26 10:21

我係85年畢業...

原帖由 conric 於 10-11-26 08:50 發表
你地好呀!請問你地係唔係old girls 呀?我自己係87年畢業,有乜同屆呢?

作者: szenam    時間: 10-11-26 10:32

原來個個係網上面對no時都係一樣,好驚自己對錯,我唔係old girl,我得宗教分20分入,我都好想知你地有幾多個係20分入到,我有d朋友20分都入唔到...
原帖由 rosactf9999 於 10-11-26 10:21 發表
我係85年畢業...

作者: conric    時間: 10-11-26 11:56

我都係得20分。我都很感謝天主給我女兒機會。我用old girl 分數。我自己天主教但我女兒暫末領洗。不過讀緊主曰學。當我在綱上睇到自己的POA no.,開心到攬住阿媽同喊 。仲對咗個POA no. 無數次。間直開心過中六合彩。不過都擔心女兒將會要做很多功課同測驗。

作者: Jannet    時間: 10-11-27 01:57

我係25分 (old girl+天主教).
我都有D擔心佢地跟唔跟到架,願主保佑!

原帖由 conric 於 10-11-26 11:56 發表
我都係得20分。我都很感謝天主給我女兒機會。我用old girl 分數。我自己天主教但我女兒暫末領洗。不過讀緊主曰學。當我在綱上睇到自己的POA no.,開心到攬住阿媽同喊 。仲對咗個POA no. 無數次。間直開心過中六 ...

作者: Marians    時間: 10-11-27 22:16

恭喜上面咁多位媽咪, 你地的小朋友一定會應付到的, 吾駛咁快擔心, 我的女兒已經上了F1. 我本身是84年F5畢業的, 我好驚訝見到Miss Wu 還未退休, 今年教f1.  另外見到Mr P Lee, Ms C To

Marians
作者: rosactf9999    時間: 10-11-30 14:23

哈哈, 我冇講清楚, 我85年係小學畢業.

我真係擔心架! 因為我小學時, 有個好唔愉快既經歷.... 成績跟唔上, 冇朋友, 老師又唔中意我.......真係好傷心. 不過我捱到小學畢業, 都係天主既恩錫, 至少我女有機會入到呢間學校.

(千祈唔好比d老師知道邊個係我女, 因為我當年 record 唔同.....  哈哈!)

不過年代唔同, 希望我女經歷都會同我唔同. 我會盡力教好個女, 同學校合作, 多祈禱, 求天主保祐.

當然我都會祈求天父, 保祐所有同學仔, 身體健康, 同有智慧去汲取知識.

主祐各位!
作者: conric    時間: 10-11-30 23:23

我都冇講清楚,我87年小學畢業。好開心認識各位師姐。昨天跟現任小一家長傾計,他説中文比較深,開學第二個星期已有背默。不知正確與否,真係有點擔心。明年暑假可能要補習一下。
[

quote]原帖由 rosactf9999 於 10-11-30 14:23 發表

我真係擔心架! 因為我小學時, 有個好唔愉快既經歷.... 成績跟唔上, 冇朋友, 老師又唔中意我.......真係好傷心. 不過我捱到小學畢業, 都係天主既恩錫, 至少我女有機會入到呢間 ... [/quote]
作者: babydarling    時間: 10-11-30 23:52

100% agree!!! bitter experience fr st. mary's ...
but with 25 pts, i can't resist to send my beloved daughter there to secure a seat in a famous school.  I wish all teachers fr the 80s are gone already!  at least I don't see any of them at open day.
原帖由 rosactf9999 於 10-11-30 14:23 發表

我真係擔心架! 因為我小學時, 有個好唔愉快既經歷.... 成績跟唔上, 冇朋友, 老師又唔中意我.......真係好傷心. 不過我捱到小學畢業, 都係天主既恩錫, 至少我女有機會入到呢間 ...

作者: culver    時間: 10-12-1 00:05

原帖由 Marians 於 10-11-27 22:16 發表
恭喜上面咁多位媽咪, 你地的小朋友一定會應付到的, 吾駛咁快擔心, 我的女兒已經上了F1. 我本身是84年F5畢業的, 我好驚訝見到Miss Wu 還未退休, 今年教f1.  另外見到Mr P Lee, Ms C To

Marians ...

Ms Wu? The one who teaches Maths? Or another one? I know Mr. Philip Lee and Ms. Candy To are still there, no change in appearance! (as seen from the 110th dinner photo posted in fb)
作者: cwl004    時間: 10-12-1 12:22

荃灣有校車和褓母車.
原帖由 juliehkbb 於 10-11-24 05:42 發表
好高興認識你哋, 我會今天註冊, 你哋住边區 ga?我住荃灣區, 唔知有冇校車到呢?

作者: juliehkbb    時間: 10-12-1 20:25

真開心, 多謝你帶比我呢個消息,唔知通常幾点上車呢?
原帖由 cwl004 於 10-12-1 12:22 發表
荃灣有校車和褓母車.

作者: cwl004    時間: 10-12-2 12:31

睇你荃灣邊度, 約6:55-7:25am!
作者: siuyanee    時間: 10-12-2 16:45

大家好呀, 很高興與大家這個分享喜悅:) :) 因為小女只有20分,沒想到自行分配會得呀, 而小女也是返玫瑰堂的主日學.:D
想問問St. Mary 是用哪一套Phonics呀? 因為小女的拼音不好,所以想補吓.
作者: 臭豬妹妹    時間: 10-12-2 16:51

大家好啊~~~我個女都被抽到,好開心,可以大家一起分享下~~~
作者: Marians    時間: 10-12-2 19:29

culver
Ms Wu S L is teaching Chin History and Chinese.
Marians
原帖由 culver 於 10-12-1 00:05 發表

Ms Wu? The one who teaches Maths? Or another one? I know Mr. Philip Lee and Ms. Candy To are still there, no change in appearance! (as seen from the 110th dinner photo posted in fb)

作者: angelnicam    時間: 10-12-3 12:39     標題: 回覆 27# cwl004 的文章

does the school bus from tsuen wan run by school ?

How much does it cost roughly?

Thank you !!!!!!
作者: angelnicam    時間: 10-12-3 12:39     標題: 回覆 27# cwl004 的文章

does the school bus from tsuen wan run by school ?

How much does it cost roughly?

Thank you !!!!!!
作者: cwl004    時間: 10-12-3 12:53

Tsuen Wan to School $950-1000/month
作者: cwl004    時間: 10-12-3 14:13

母車
呂樹奇
官塘, 牛頭角, 麗晶, 竹園, 牛池灣, 黃大仙, 棋頭磡
鄧太
葵興, 葵涌邨, 大窩口, 大角咀, 港灣豪庭, 銀海一號, 警察宿舍, 維港灣
廖潤福
畢架山, 廣播道, 九龍城, 旺角, 土瓜灣, 何文田, 衛理道
彭叔
荃灣, 深井, 青龍頭

荃灣校車 只去海濱/麗城/中梁新城/綠陽(7:20am)/港灣豪庭
褓母車 愉景新城/悅來酒店/萬景峰/爵悅庭(7:25am)
校車 $995/ (七月免費)
褓母車 $950/ (七月半費)

St Mary 校車 82076263
作者: cwl004    時間: 10-12-3 15:02

校車
九龍城/紅磡
星河明居馬莎/鳳德村對面巴士站/黃大仙潮江春/靠背壟道護老院/海逸豪園/黃埔永安/中藥城/必勝客/理工大學宿舍/島豪庭
6:40-7:40am
$560-710
九龍城/何文田
又一村/哥和老街/海倫苑/巴富花園/御龍居/豪華酒樓/曾榕大廈/帝庭園
7:00-7:35am
$650-710
油尖旺
君滙港/維港灣中銀/柏景灣/富榮花園/駿發/文英樓/擎天半島/漾日居
7:00-7:40am
$530-625
葵青
藍澄灣/曉峰園/牙鷹洲街/灝景灣/盈翠/宏福/葵涌廣場/華景山莊10/海峰花園/祖堯
6:45-7:25am
$765-885
美孚/長沙灣
美孚妹記酒家/大同地產/油站對面/泓景臺/青山道時尚廣場/黃金廣場/麗閣村
7:00-7:30am
$650-710
荃灣
海濱/麗城/中梁新城/綠陽/港灣豪庭
7:05-7:20am
$650-950
將軍澳/觀塘
清水灣半島/維景灣畔/景嶺路/尚德村/南豐廣場/樂頤居/東港城/新都城二期/茵怡/麗港城/匯景/曉麗苑/順利紀律部隊/德福/麗晶
6:25-7:25am
$920-710
馬鞍山
聽濤雅苑/福安花園/海典居/雅典居/新港城
6:20-6:35am
$950
大埔/沙田
那打素醫院/駿景園/銀禧花園/世界花園/翠湖花園/第一城呂明才/銀城商場/威爾斯/博康村/晴碧花園/隆亨村/聚龍居/美林村
6:30-7:25am
$830-1005
以上資料, 可能有變, 請自行致電82076263
作者: 臭豬妹妹    時間: 10-12-3 16:21

好緊張阿女下年讀小學~~~不知道一年班的功課深唔深?阿女現在在讀根德園,不知道有沒有小朋友同一閒學校的?
原帖由 cwl004 於 10-12-3 15:02 發表
校車
九龍城/紅磡
星河明居馬莎/鳳德村對面巴士站/黃大仙潮江春/靠背壟道護老院/海逸豪園/黃埔永安/中藥城/必勝客/理工大學宿舍/半島豪庭
$560-710
九龍城/何文田
又一村/哥和老街/海倫苑/巴富花園/御龍 ...

作者: karen55407    時間: 10-12-3 18:02

唔使擔心,我個女幼稚園時甩甩漏漏,依家都尚算輕鬆,你阿女讀根德園,可能到時你厭棄功課少呀!
原帖由 臭豬妹妹 於 10-12-3 16:21 發表
好緊張阿女下年讀小學~~~不知道一年班的功課深唔深?阿女現在在讀根德園,不知道有沒有小朋友同一閒學校的?

作者: juliehkbb    時間: 10-12-3 18:29

Thank you so much!
原帖由 cwl004 於 10-12-3 14:13 發表
褓母車
呂樹奇
官塘, 牛頭角, 麗晶, 竹園, 牛池灣, 黃大仙, 棋頭磡
鄧太
葵興, 葵涌邨, 大窩口, 大角咀, 港灣豪庭, 銀海一號, 警察宿舍, 維港灣
廖潤福
畢架 ...

作者: 臭豬妹妹    時間: 10-12-3 19:42

希望到時OK,最怕留班!!到時就超級於,呵呵
原帖由 karen55407 於 10-12-3 18:02 發表
唔使擔心,我個女幼稚園時甩甩漏漏,依家都尚算輕鬆,你阿女讀根德園,可能到時你厭棄功課少呀!

作者: conric    時間: 10-12-6 13:25

thank you very much for the schoolbus info.  Very useful
作者: szenam    時間: 10-12-7 00:25

多謝你提供詳盡資料....thanks!!我住油尖旺...車費仲平過我依家比幼稚園車費~~
校車
九龍城/紅磡
星河明居馬莎/鳳德村對面巴士站/黃大仙潮江春/靠背壟道護老院/海逸豪園/黃埔永安/中藥城/必勝客/理工大學宿舍/半島豪庭
$560-710
九龍城/何文田

作者: rosactf9999    時間: 10-12-9 13:48

Thanks for the school bus information........ I saw the school bus stopped by the station close to where we live. But I only see a few students around.......

校車
九龍城/紅磡
$560-710
九龍城/何文田

作者: rosactf9999    時間: 10-12-9 13:49

6:25am 上校車好鬼早..... 幾點上課??

假如, 自己送, 又化唔化算呢? 朝早坐 mtr 辛唔辛苦? 定係坐校車好d (等小朋友可以訓覺)?
作者: cwl004    時間: 10-12-9 15:05

如果有人接就好d, mtr佐敦/紅磡, 步行約10分鐘, 早上搭車mtr少人d, 都ok!
早上由屋企步行+步行學校, 都成20分鐘, 怕遲到!  真的要睇下, 搭校車唔冼行.
如回來大人車錢可能都差少多, 或找人一起搭的士.
返學時間8:15am
早讀8:00-8:15am
(自行閱讀:自己帶書或在圖書角取)
多數校車7:45am到達
自行接送, 8:15am後, 就遲到!
作者: rosactf9999    時間: 10-12-13 18:32

嗯...........其實佢地會唔會上左校車再訓呢? 定係可以係車上食早餐, 咁可以慳d時間?

如果預計7:45返到學校, 即係大約6:45 上校車, 咁我又覺得可以接受......自己坐車都要呢個時間 (我住將軍澳), 兩邊都要行, 帶住書包, 早上又懶洋洋, 都有難度, 哈哈!! 冬天更慘! 坐校巴又暖笠笠.
作者: cwl004    時間: 10-12-14 12:52

返學, 好多同學仔(吹水)很難sleep.
食早餐 - 褓母車可以
車校好似不可以食嘢.
但在車上食嘢, 可以佢唔食都唔知!
可能將d食物跌落地下都唔奇.
作者: alexlyf    時間: 11-3-31 01:44

今次求救先掂,我個女需見媬母車灣仔接送,請問有人幫到手有資料嗎?
作者: Jannet    時間: 11-4-7 00:20     標題: 回覆 47# alexlyf 的文章

you may check if this nanny bus helps or not. Tel: 9428-7252
作者: alexlyf    時間: 11-4-8 01:29

Thank you, Jannet! I will check. :)
作者: GALIE620    時間: 11-4-14 23:31

想知有無住荔灣,清麗苑,荔欣苑嘅準学生呀?想睇吓有無辦法join埋一齊揾褓母車.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5