教育王國

標題: 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算? [打印本頁]

作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:00     標題: 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算?

本身我地住將軍澳~
但我C6就想女女係屋企附件間將軍澳循道衛理~
所以循道衛理我都有apply, 亦都收左女女(我自己帶女女in)~
而我就好鍾意創價,亦apply左黎緊27號會in~
我都有同C6傾過創價係一間好好既學校, 而佢亦認同~
但好既學校當然多人爭, 唔做好準備點同人爭~
佢C6就好懶懶閒咁, 乜都唔理, 叫佢了解下D面試技考, 佢就話好虛偽,乜乜物物...mouth:" />
又話唔想女女要搭車返學, 因為怕坐校車好牙煙, 好易有意外喎!  但我就覺得如果要有意外, 唔使坐校車都會發生意外...  
雖然唔係話創價一定會收, 但係如果係因為父母既原因,令到女女失去左一個機會, 我真係覺得好遺憾~
究竟我而家應該點做?

作者: klm402    時間: 10-11-24 13:04

其實自從有左小朋友開始, 同c6 argue的大慨有95%都係圍繞小朋友, 不過大家多溝通吧, 反正出發點都係為左小朋友好麻. 加油.
作者: davywm    時間: 10-11-24 13:07     標題: 回覆 1# stevepoon 的文章

sorry! 唔係潑你冷水, 創價真係好難入, 多人in, 兄弟姐妹優先, 識人又優先, 所以收左先煩啦!
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:12

原帖由 davywm 於 10-11-24 13:07 發表
sorry! 唔係潑你冷水, 創價真係好難入, 多人in, 兄弟姐妹優先, 識人又優先, 所以收左先煩啦!

Sorry 我諗你誤會我意思, 我唔係煩惱讀邊間既問題~
而我係煩惱,C6咁既態度, in 創價一定唔會成功, 你明唔明?
作者: tammyhw    時間: 10-11-24 13:12

你的情況同我上年好相似,, c6和99都覺得係屋企附近搵間好o的的kg就ok. 但我想報一條龍kg. 結果大家決心儀+屋村kg兩樣都照報照考... 睇下邊間收再決定...

我唯一同你唔同, 全部kg都係我search 資料同埋陪小朋友去in, 完全無要求過c6參與呢個活動..
作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-24 13:17

樓主,既然你 c6 唔合作,咪自己搞掂唔使佢去囉。

到真係收左你個女,你先至再同佢拗過啦
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:17

原帖由 tammyhw 於 10-11-24 13:12 發表
你的情況同我上年好相似,, c6和99都覺得係屋企附近搵間好o的的kg就ok. 但我想報一條龍kg. 結果大家決心儀+屋村kg兩樣都照報照考... 睇下邊間收再決定...

我唯一同你唔同, 全部kg都係我search 資料同埋陪小朋友去in ...

其實全部kg都係我search 資料的, 但係創價呢D學校好多時係父母一齊in~
雖然C6冇話唔一齊去in, 而佢都願意請假去in,
但佢咁既態度去in,點會成功先得架
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:19

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-24 13:17 發表
樓主,既然你 c6 唔合作,咪自己搞掂唔使佢去囉。

到真係收左你個女,你先至再同佢拗過啦

但如果我真係咁做, 佢就會話我唔尊重佢,自把自為~

作者: tammyhw    時間: 10-11-24 13:22

如果你c6 肯同你一齊去in. 即係他都同意俾阿囡讀創價... 唔駛擔心.. 去到學校他自然表現最好的一面....
我c6最初仲話我搞咁多野... 係附近讀咪算law... 但當真係考到時.. 他即刻變臉.... 話呢間學校好好...有得選梗係俾阿囝讀間好kg啦.....

作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:29

原帖由 tammyhw 於 10-11-24 13:22 發表
如果你c6 肯同你一齊去in. 即係他都同意俾阿囡讀創價... 唔駛擔心.. 去到學校他自然表現最好的一面....
我c6最初仲話我搞咁多野... 係附近讀咪算law... 但當真係考到時.. 他即刻變臉.... 話呢間學校好好...有得選梗 ...

但佢連D基本interview 要注意既野都懶理~
如果學校問佢點解要創價, 我都唔知佢答D咩出黎~
我真係睇唔到佢點表現佢最好既一面...

BTW, 我想問你仔仔考到邊間?
作者: loklok0104    時間: 10-11-24 13:29

樓主, 至少你C6肯去先, 已經OK, 到時老師問問題就較你答, 叫C6和應吓就得! 到時真係考入左, 先再同佢噪都未遲, 唔好因為咁而影響到當日父母既表演.
作者: sabrina91234    時間: 10-11-24 13:35

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:12 發表

Sorry 我諗你誤會我意思, 我唔係煩惱讀邊間既問題~
而我係煩惱,C6咁既態度, in 創價一定唔會成功, 你明唔明?

我完全明白你感受,因為我同你一樣, 當年我家留下幼稚園收了女女,我也是非常喜歡創價,我老公同樣話我咁細就要小朋友坐校車及咁多人爭.....等
最後我都堅持去試唔想日後後悔~好好彩創價真的收咗女女~
去嘗試吧!!!希望你女女順利入到創價!!努力~加油
作者: sheffield    時間: 10-11-24 13:36

爸爸嘅concern都有道理…
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K又點?係番屋企附近讀小學(大抽獎)或是跨區考直資同私小?如是前者,我諗跟爸爸的想法就沒問題,但又如果係後者,就要比爸爸知道soka幫助可以大d…你兩個要認真傾傾要點安排亞女條路再去compromise…如你堅持要同亞女去考soka,你咪自己同佢預備囉,但都要讓爸爸知道,讓他"默許",唔參與起碼都唔係開聲反對…大家嘅互相支持係好重要架!
話到尾,大家都係想小朋友好,大家都有point,口角完咪算囉,唔好放係心啦!

作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:39

原帖由 loklok0104 於 10-11-24 13:29 發表
樓主, 至少你C6肯去先, 已經OK, 到時老師問問題就較你答, 叫C6和應吓就得! 到時真係考入左, 先再同佢噪都未遲, 唔好因為咁而影響到當日父母既表演.

但我之前聽有D媽咪既經驗,
有時老師會主動要求爸爸答呢D問題~
我真好擔心~
唔通我叫C6唔好去, 唔好搞亂檔咩
作者: kmmum    時間: 10-11-24 13:41

樓主,唔洗勞氣.  我同c6都有同樣問題.  老公陪囡囡 去in kv , 老師問c6 點解選這間學校, c6答[唔知, 老婆選, ].  果日, 我真係好嬲,好嬲.  不過,第二日兩公婆無事.   

有朋友同樣住TKO, 囡囡小學在TKO 讀. 憑個人努力.  F.1 入左庇理羅氐女子中學.
所以.  我相信羸不在起步點.  一家人最重要融合相處.
作者: sunggie    時間: 10-11-24 13:43

通常c6口講唔鍾意唔好,但只要佢到時去,咁即係同意呢間學校佢都考慮...唔需要咁担心..

不過我個c6仲衰,去到見浸幼,個身左搖右擺,手交叉胸前,話佢第一次,佢就停咗一陣,跟住唔記得咗就又搖過...第二次我再話佢佢就聽唔明,仲"吓"我,火都嚟...無人有我咁羞家...所有問題都係我答,佢無出過聲,似路人甲...人地一pair都不知幾積極...唉...

完咗之後,我趙到佢反肚...如無必要我唔會俾佢同個女一齊in其他學校...講起仍然好火...
作者: tammyhw    時間: 10-11-24 13:51

原帖由 sheffield 於 10-11-24 13:36 發表
其實有冇check過如讀soka,返學同放學要幾耐時間(school/nanny bus),你係咪真係可以接受/爸爸係咪真係唔可以接受?有時就算近,但加車要站站停接送其他小朋友都可以搞到30-45分鐘…
有冇諗過讀完K ...

我都同意你的意見, 如果車程真係太耐會有擔心, 現在阿囝係青衣返深水po, 自己覺得車程可以接受. 同埋, 收左之後, 我們好詳細咁傾過, 如果KG的小學收返阿囝, 我們好大機會俾佢讀上去...起碼不用再適應環境同埋呢間小學最出名係語言環境好, 多外籍老師.. 我們自己都好鐘意...
所以就算考到創價後, 你們都要諗諗小學的路怎樣編排.. 但我認為你C6唔會搞亂檔, 通常幼稚園都係問家長都係一O的好COMMON的問題,唔會太難答...
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 13:56

原帖由 sabrina91234 於 10-11-24 13:35 發表

我完全明白你感受,因為我同你一樣, 當年我家留下幼稚園收了女女,我也是非常喜歡創價,我老公同樣話我咁細就要小朋友坐校車及咁多人爭.....等
最後我都堅持去試唔想日後後悔~好好彩創價真的收咗女女~
去嘗試 ...

咁你C6有冇同你一齊去in?
佢in既時候表現係點?
作者: Smartterrence    時間: 10-11-24 14:17

其實我老公都差唔多咋...又係話家長要答o個d問題好虛偽...話根本自己都唔係噤諗....我都有d嬲o架...但佢又好樂意請假陪阿囝去in創幼...同埋今日突然同我講...話我仲未諗到點面試答問題...不如妳教我啦...雖然我都氣氣地喇..不過我諗深一層...佢口話好虛偽...實為覺得難為情...怕瘀...驚自己講得好...(由此可見, c6唔係有心破壞..只係唔知點做, 想你教佢)

我咪同c6講...如果當日真係問你, 你就語氣好d, 講出一d正面說話...同埋, 我教佢27號當日面試, c6你主力陪住阿囝完成老師要阿囝既指定問題...而我就主力答老師問題..就ok啦~
所以你可問吓你老公其實係唔係驚唔識講..如係好似我噤, c6主力陪主個小朋友就得啦!
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 14:17

原帖由 sheffield 於 10-11-24 13:36 發表
有冇諗過讀完K ...

其實你所講既野, 我全部有都考慮~
其實我點解咁想女女讀創價, 因為我認為創價考直資牌面大, 而我都有心儀既直資學校~
但C6就話今日唔知聽日事, 而家個女先得2歲咁快講定中學既事, 話我嘥氣喎... 又話唔係名校先有好學生. Band 5 學校都有出6科A喎~
雖然我都認同唔係名校先出叻人, 但係差既學校就好容易學壞囉, 呢個先係我擔心既問題...
作者: loklok0104    時間: 10-11-24 14:18

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:39 發表

但我之前聽有D媽咪既經驗,
有時老師會主動要求爸爸答呢D問題~
我真好擔心~
唔通我叫C6唔好去, 唔好搞亂檔咩

你唔洗太擔心呢方面, 我上星期六interview左, 我初時都打左張紙叫老公睇睇吓可能會問呢D問題, 但我老公一句叫我自己答, 因佢唔熟幼稚園既野, 佢最多只係和應吓. 當日老師問既問題由我一個人答晒, 佢有中途和應幾句, 我覺得咁都OK!
作者: 小克    時間: 10-11-24 14:34

作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-24 14:51

其實你地 c6 做邊行架?點解會咁怕答問題、咁怕答得唔好o既?定係各位俾得太高o既期望俾你地 c6,令佢地怕答 d 野唔o岩你地心意呢?
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 14:52

原帖由 Smartterrence 於 10-11-24 14:17 發表
其實我老公都差唔多咋...又係話家長要答o個d問題好虛偽...話根本自己都唔係噤諗....我都有d嬲o架...但佢又好樂意請假陪阿囝去in創幼...同埋今日突然同我講...話我仲未諗到點面試答問題...不如妳教我啦...雖然我都氣 ...

希望我C6好似所講咁啦~
作者: davywm    時間: 10-11-24 14:56     標題: 回覆 19# stevepoon 的文章

stevepoon, sorry for my misunderstanding.  this year i will go to interview with my small son only!
作者: 小克    時間: 10-11-24 14:59

作者: stevepoon    時間: 10-11-24 15:01

原帖由 小克 於 10-11-24 14:59 發表
面試唔係要虛偽講大話!而係要真誠講真話!

無人要講大話, 但畢竟面試說話係要講技巧的~
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-24 15:02

原帖由 小克 於 10-11-24 14:59 發表
面試唔係要虛偽講大話!而係要真誠講真話!

Agree
作者: Joy33    時間: 10-11-24 15:05

作者: fishballbaby    時間: 10-11-24 15:05

老師係會問DADDY問題架。
上星期六,老師問了我對小朋友的成長感受後,跟住就要DADDY講吓他的感受,我C6答得好過我好多,又"淡定"過我,可能佢平時開會做得PRESENTATION多,覺得好EASY。

但係我小朋友表現得唔好呀,9:00AM IN,對於佢嚟講太早了,未瞓醒,唔願講嘢。

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:56 發表

佢in既時候表現係點?

作者: fishballbaby    時間: 10-11-24 15:07

補充多句...

如果INTERVIEW只可一位家長陪同,我C6一定推我去,佢驚挍唔掂阿囝。

原帖由 fishballbaby 於 10-11-24 15:05 發表
老師係會問DADDY問題架。
上星期六,老師問了我對小朋友的成長感受後,跟住就要DADDY講吓他的感受,我C6答得好過我好多,又"淡定"過我,可能佢平時開會做得PRESENTATION多,覺得好EASY。

但係我小朋友表現得唔好呀,9:00AM IN,對於 ...

作者: brandma    時間: 10-11-24 15:11     標題: 回覆 1# stevepoon 的文章

我個friend個case同你一樣, 當年佢老公因為貪近入左將軍澳循道衛理, 而家個仔小一, 佢老公後悔到死, 個個月要洗好多錢請補習.
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-24 15:13

原帖由 brandma 於 10-11-24 15:11 發表
我個friend個case同你一樣, 當年佢老公因為貪近入左將軍澳循道衛理, 而家個仔小一, 佢老公後悔到死, 個個月要洗好多錢請補習.

但係讀kln tong kinders咪一樣要補習,呢個game永沒法完
作者: Christi    時間: 10-11-24 15:25

yeah,soka係好學校,唔好放棄.
作者: fishballbaby    時間: 10-11-24 15:29

創價係唔係沒有NET呢?  INTERVIEW當日好似唔覺有?  需要出去補英文嗎?

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-24 15:13 發表

但係讀kln tong kinders咪一樣要補習,呢個game永沒法完

作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-24 15:34

有兩個考生,一個係 daddy 帶,另一個係媽咪帶,兩位考生及家長的表現相若,如果你地係 interview o個位老師,會唔會對個由 daddy 帶的考生印象好 d 呢?
作者: 小克    時間: 10-11-24 15:35

作者: loklok0104    時間: 10-11-24 15:35

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:01 發表

無人要講大話, 但畢竟面試說話係要講技巧的~

作者: stevepoon    時間: 10-11-24 15:37

原帖由 brandma 於 10-11-24 15:11 發表

但我都唔係話唔鍾意循道衛理, 佢係村校黎講都唔錯~
我睇過D資料..蒙特梭利教學, 奧福音樂, JELIC, Phonics ...
都唔係咁差姐!
如果你朋友講到咁差, 而假設創價唔收...
咁我女女咪
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 15:39

原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-24 15:34 發表
有兩個考生,一個係 daddy 帶,另一個係媽咪帶,兩位考生及家長的表現相若,如果你地係 interview o個位老師,會唔會對個由 daddy 帶的考生印象好 d 呢?

係我主觀既角度黎講, 我會對daddy 帶的考生印象深刻D囉~
作者: brandma    時間: 10-11-24 15:46     標題: 回覆 39# stevepoon 的文章

如果你地希望女女將來繼續讀開心小學, 循道衛理是很適合的. 但好似我個friend, 三心兩意要個仔讀名小學咪死囉.
作者: stevepoon    時間: 10-11-24 16:07

原帖由 brandma 於 10-11-24 15:46 發表
如果你地希望女女將來繼續讀開心小學, 循道衛理是很適合的. 但好似我個friend, 三心兩意要個仔讀名小學咪死囉.

咁你朋友個仔而家讀邊個小學?
作者: brandma    時間: 10-11-24 16:41     標題: 回覆 42# stevepoon 的文章

對不起, 不方便透露, 是傳統小學.

我自己都好buy循道衛理呢類學校, 但要同老公商量好將來想個仔讀邊D學校, 不想因為我地意見分歧而影響個仔!
作者: sheffield    時間: 10-11-24 16:56

我會對可愛d個小朋友印像深刻d!我覺得唔需要太介意係媽咪定係daddy入/講野囉。一般都假設媽咪會清楚小朋友多d,只要daddy都知道基本野但就不善詞令都沒問題啦!
原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:39 發表

係我主觀既角度黎講, 我會對daddy 帶的考生印象深刻D囉~

作者: sheffield    時間: 10-11-24 16:59

唔好咁啦,補唔補又或者使唔使補係好個人嘅選擇!出名英文好的St. Catherine(我唔知係咪真係好好),一樣有家長應為唔夠好要同小朋友補英文!
原帖由 stevepoon 於 10-11-24 15:37 發表

但我都唔係話唔鍾意循道衛理, 佢係村校黎講都唔錯~
我睇過D資料..蒙特梭利教學, 奧福音樂, JELIC, Phonics ...
都唔係咁差姐!
如果你朋友講到咁差, 而假設創價唔收...
咁我女女咪 ...

作者: ho_yan2406    時間: 10-11-24 17:13

創價要父母一齊去in??
我in咁多間都係自己入去,老公只陪到我去一間,但入去見都係我自己同個仔,呢間我有同老公講如果佢入去in就apple英普班,佢話只陪我地去,唔會入去,因為揀幼稚園既野全都係我話事,佢連點解揀呢間都唔知,所以我最後都係apply左中英班,你老公肯陪你入去已經好好啦~其實入去都係傾計,如果老師問野咪你答囉,好多時d男人都唔理架啦~唔駛咁大壓力既,我in咁幾間都冇prepare d乜,有d都唔知要in乜添,唔好為d咁小既事argue啦~
作者: 小曳人    時間: 10-11-24 17:21

我相信學校/老師會明白爸媽响屋企嘅責任角色會有唔同, 唔會太強求爸爸嘅參與 (但聽聞個別學校好似真係有咁嘅非明文要求)
如果爸爸唔清楚嘅, 真係唔好要佢入去答嘢, 講多錯多你仲驚啦!
唔駛勞氣~ 自己搞得掂嘅, 就唔駛求d男人啦!

作者: 小曳人    時間: 10-11-24 17:25

我相信學校/老師會明白爸媽响屋企嘅責任角色會有唔同, 唔會太強求爸爸嘅參與 (但聽聞個別學校好似真係有咁嘅非明文要求)
如果爸爸唔清楚嘅, 真係唔好要佢入去答嘢, 講多錯多你仲驚啦!
唔駛勞氣~ 自己搞得掂嘅, 就唔駛求d男人啦!

作者: brandma    時間: 10-11-24 17:54     標題: 回覆 46# ho_yan2406 的文章

但我上星期IN創價真係好多人都係父母一齊去in.  叫佢入去坐下ok啦.
作者: ho_yan2406    時間: 10-11-24 18:04

原帖由 brandma 於 10-11-24 17:54 發表
但我上星期IN創價真係好多人都係父母一齊去in.  叫佢入去坐下ok啦.

肯入去都已經好好la~有幾多男人會理小朋友讀書d野丫~~老師會明的~
作者: ho_yan2406    時間: 10-11-24 18:05

原帖由 小曳人 於 10-11-24 17:25 發表
唔駛勞氣~ 自己搞得掂嘅, 就唔 ...

非常讚同
作者: sabrina91234    時間: 10-11-24 18:15

原帖由 stevepoon 於 10-11-24 13:56 發表

佢in既時候表現係點?

其實創價係一間好注重親子學校.所以你一定要同你老公去,我c6去到咩到冇講,老師問咪我答,佢只係点頭及笑,仲要4萬咁笑...放心平常心就得~
作者: stevepoon    時間: 10-11-25 10:13

多謝晒各位既意見~
我C6琴晚終於平心静氣咁問我,
interview時應該要講D乜
作者: sheffield    時間: 10-11-25 10:18

原來爸爸需要d時間思考…你有冇讚讚爸爸呀?祝好運!
原帖由 stevepoon 於 10-11-25 10:13 發表
多謝晒各位既意見~

作者: kmmum    時間: 10-11-25 11:17

我同老公都係做I.T .C6 係mgt level, 開會,見客,見vendor 係日常工作.   
但係對住學校老師, (有我負責做research), 佢就變得'好放心' , 乜都唔理 ~~~~.
就算interview 果日, 佢問[今日我著什麼 ?]
我話[照平常返工著 , 唔洗打tie , smart causal].  如果我唔講, c6就運動衫,波鞋.....
原帖由 B.B.BaBa 於 10-11-24 14:51 發表
其實你地 c6 做邊行架?點解會咁怕答問題、咁怕答得唔好o既?定係各位俾得太高o既期望俾你地 c6,令佢地怕答 d 野唔o岩你地心意呢?

作者: B.B.BaBa    時間: 10-11-25 12:04

大家最好做定少少功課俾 c6 溫習下啦,臨入去之前再望多幾眼,無理由 interview 時會搭唔到爹o既,一齊入去 in,好難完全唔講野的。
作者: pandabonita    時間: 10-11-25 12:25

我女女搭校車很開心,k1有時會在車上nap,未必一定冇好處ga,樓主何不問下soka現時tko 車程幾耐,或者你老公可接受lei.如果你都係lucky draw,邊間kg冇乜所謂,驚p1幸苦咪k2/k3出去補補law,其實老公可除了5想小朋友辛苦之外,有冇野佢想kg比到佢
作者: gromityaya    時間: 10-11-25 12:37

我都好明白樓主感受,因為我C6都唔知點解勁唔鍾意創價!你都好,你C6肯去interview,我上星期六都係自己帶仔仔去interview咋,老師都有問我個仔"daddy呢?"之後都係問咗我兩條問題就in完!其實我C6唔肯去,我都好唔開心!
到嗰曰,我個仔又出奇地好鍾意創價,唔願走,好開心,仲表現好好忝!經過咁多個interview之後,我領悟到我地簡幼稚園時,小朋友自己都會簡!所以樓主唔使擔心,可能你囡囡都好鍾意創價,而你C6見到佢咁開心而改變主意呢!可惜我C6見唔到!
作者: davywm    時間: 10-11-25 12:41     標題: 回覆 6# stevepoon 的文章

stevepoon:恭喜晒!祝你的小朋友interview成功!
作者: 小克    時間: 10-11-25 12:50

作者: gromityaya    時間: 10-11-25 13:20

所以我都覺我比其他人in得快!
作者: carfoon    時間: 10-11-25 13:30

係架, 其實坐校車嘅問題, 我以前一樣好擔心! 但自從見到阿女由舊年K1開始坐校車, 原來佢地坐得好開心架~ K1 時佢放學會在車上nap, 到今年K2, 好少nap了, 因為顧住同車上朋友仔傾計唱歌, 佢地真係好開心架~!

另外呢, 我見阿女同學仔住TKO,校車時間仲快過我住沙田架~! (佢遲十分鐘上車,放學又早十分鐘落車)
妳試下同C6講, 可能佢會放心d~

希望妳面試成功~! 祝好運啦~!

原帖由 pandabonita 於 10-11-25 12:25 發表
我女女搭校車很開心,k1有時會在車上nap,未必一定冇好處ga,樓主何不問下soka現時tko 車程幾耐,或者你老公可接受lei.如果你都係lucky draw,邊間kg冇乜所謂,驚p1幸苦咪k2/k3出去補補law,其實老公可除了5想小朋友辛苦之 ...

作者: ccling69    時間: 10-11-25 13:47

男人有時後知後覺, 放鬆d,當同老師傾計, 識講果個答多d, 另一個附和下, 一味話好同意, 好尊重大家嘅決定, 驚咪大家 practice一下, 當玩下遊戲.
作者: Christi    時間: 10-11-25 14:06

創價早幾年改革過啲課程,目的是減少一啲教師的行政工作,多啲放在小朋友身上,又加強多一啲活動與主題教學.佢地有3位老師在08-09年得過行政長官卓越教學獎...我有朋友的囡囡係創價讀過,所以對呢間學校印象好深,正如有啲媽媽的評論:又平又靚.
作者: 小克    時間: 10-11-25 14:15

作者: Smartterrence    時間: 10-11-25 14:15

原帖由 stevepoon 於 10-11-25 10:13 發表
多謝晒各位既意見~

喇....我都話啦...咪又係同我老公一樣...你老公真係因為唔識講先會講氣人說話...我無講錯啦...教吓你老公點答問題啦!...27號...大家一齊努力!! (p.s. o個日你in幾多點呀? 我地in下午4:15分!)
作者: smallpig    時間: 10-11-25 15:29

請問各位, 因我囡囡的interview是在星期日,我的大女(五歲)無人揍, 可唔可以一家大細去in呀? 你地有無見到有人係咁呀?唔該比d意見吖!
作者: faitakb    時間: 10-11-25 15:36

有見過, 所以應該冇問題。 不過你最好再打電話問學校, 感覺上會尊重D!

原帖由 smallpig 於 10-11-25 15:29 發表
請問各位, 因我囡囡的interview是在星期日,我的大女(五歲)無人揍, 可唔可以一家大細去in呀? 你地有無見到有人係咁呀?唔該比d意見吖!

作者: smallpig    時間: 10-11-25 16:17

faitakb,
我會打電話去問下, 唔該哂!
作者: 小克    時間: 10-11-25 16:22

作者: stevepoon    時間: 10-11-25 17:03

原帖由 Smartterrence 於 10-11-25 14:15 發表

喇....我都話啦...咪又係同我老公一樣...你老公真係因為唔識講先會講氣人說話...我無講錯啦...教吓你老公點答問題啦!...27號...大家一齊努力!! (p.s. o個日你in幾多點呀? 我地in下午4:15分!) ...

我in 2pm呀~
作者: smallpig    時間: 10-11-25 17:21

小克,
Thank you! Maybe they will also ask some question to my elder daughter. Hope she perform good enough.

原帖由 小克 於 10-11-25 16:22 發表
No problem, it is very common. Just tell the teacher when you go into the interview room.
But ask your elder kid not to disturb the interview.  You know the game is now a family game!

作者: 小克    時間: 10-11-25 17:27

作者: haydenden1023    時間: 10-11-25 17:28

妳先生都係唔想個小朋友O甘辛苦先唔合作
比我, 我都會讀樓下o個間
你都認同間學校係好

soka係好, 但太遠, 小朋友會辛苦
搭校巴其實都要concern
作者: kitken    時間: 10-11-28 10:26

Most of the husbands think that the process of searching kindergarten and interviews are the responsibility of wife. My husband is also lazy to help as if he does not care. I remember we went to an interview together and my kid was bored with the toys on the table and started to search for toys that put on the floor. I chased her and continued to play with her but my husband just sit at his chair, did nothing as if it was not his interview. I was angry at that moment but still spoke softly to him, "please help, don't just sit" He left his chair and played with us. The interviewers were watching us. How would they feel if the father was just sitting there? Sometimes husbands are slow in response and not so smart with interviews. We have to tolerate and tell them what to do carefully to avoid argue.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5