教育王國

標題: 樂基 (kowloon tong) [打印本頁]

作者: ling121933    時間: 10-11-26 11:12     標題: 樂基 (kowloon tong)

請問各位有得interview嘅家長
你哋interview嘅時間係幾時呀?
作者: CCJayden    時間: 10-11-26 11:24

3/12: 2:45pm, how about you?
作者: sweeticandy    時間: 10-11-26 12:20

4 Dec 13:00
作者: ling121933    時間: 10-11-26 15:51

4/12 6:15pm
我覺得好似好遲先in......
作者: Tigerpooh    時間: 10-11-26 16:12

4/12 9:00 am
作者: dennispapa    時間: 10-11-27 20:23

Dec 3 12:15
作者: kristysiu    時間: 10-11-27 20:24

4 Dec 9:30am
作者: 馮師奶    時間: 10-11-29 17:31

4 Dec 5:30pm
作者: piglet1212    時間: 10-11-29 21:47

4 DEC 15:30....
作者: batsumaru    時間: 10-11-29 22:29

4 Dec - 8:45am
作者: ling121933    時間: 10-11-30 10:37

點解得我係in6:15咁遲嘅???
作者: wincat    時間: 10-11-30 12:09

原帖由 ling121933 於 10-11-30 10:37 發表
點解得我係in6:15咁遲嘅???

ME TOO..
作者: 馮師奶    時間: 10-11-30 14:45

原帖由 ling121933 於 10-11-30 10:37 發表
點解得我係in6:15咁遲嘅???:question:

可能同download form時果個編號有關.
作者: chinyuentung    時間: 10-11-30 16:00

3/12 12:15In 好緊張
作者: login_mc    時間: 10-11-30 16:04

點解會係星期五IN? 咁咪要專登請假?

原帖由 chinyuentung 於 10-11-30 16:00 發表
3/12 12:15In 好緊張

作者: audreymok    時間: 10-11-30 16:53

4 Dec, 12:15
作者: audreymok    時間: 10-11-30 16:54

知唔知會inセ? 我個仔未識講嘢!!
作者: chinyuentung    時間: 10-12-1 12:08

因為今年有太多人in喇, 所以學校要搵多日去見囉~
我唔駛請假, 本身嗰日都係返下午
原帖由 login_mc 於 10-11-30 16:04 發表
點解會係星期五IN? 咁咪要專登請假?

作者: chinyuentung    時間: 10-12-1 12:13

原帖由 audreymok 於 10-11-30 16:54 發表
知唔知會inセ? 我個仔未識講嘢!!

你個仔幾月出世呀? 我個囡係8月b, 除咗爸爸, 哥哥, 姐姐, 汪汪, 包包, 阿媽, 街街之外, 咩都唔識講喇~都幾擔心>.<
作者: audreymok    時間: 10-12-1 16:09

我個仔7月出世, 講嘢少過你個囡!!

原帖由 chinyuentung 於 10-12-1 12:13 發表

你個仔幾月出世呀? 我個囡係8月b, 除咗爸爸, 哥哥, 姐姐, 汪汪, 包包, 阿媽, 街街之外, 咩都唔識講喇~都幾擔心>.

作者: chinyuentung    時間: 10-12-2 12:37

男仔遲D係正常喎~其實我個囡都講野唔叻~總之就擔心係啦(雖然打定輸數)  

原帖由 audreymok 於 10-12-1 16:09 發表
我個仔7月出世, 講嘢少過你個囡!!

作者: 馮師奶    時間: 10-12-2 15:31

識講野都冇用, 要睇臨場狀態. 我阿女6月出世, 已經識講好多野, 但佢每次interview見倒陌生人都唔肯講野....結果佢同d未識講野既冇乜分別!
作者: kristinecheng    時間: 10-12-2 17:13

agree,interview真係睇bb既狀態同好唔好彩,大家平常心,當去見識見識囉。
同埋我覺得學校既收生標準真係好難估,有一間薄有名係既學校,阿囝in到parent interview嗰part發脾氣要走,我想控制佢仲向老師掟file,又掟個波去對面考試張枱(好在冇小朋友in緊),攪到我不斷講唔好意思(因為大肚,我冇能力的起個衰b立即離開),點知收am。另一間,只係街坊村校,個主任同我個囝玩時讚佢好叻,叫俾分個miss mark低佢個名同識得啲咩,另一個俾分既miss係臨走前特登走黎讚我好叻教囝(可能因為阿囝跑既時候跌低,該老師想扶佢,我做手勢阻止老師,等阿囝自己爬起身,再讚佢),點知,只係下午班offer,信中仲講明因為小兒不及其他小朋友無法分配上午班。

自此,我真係平常心去in,個囝亦越來越有自信(入去搞破壞)。

原帖由 馮師奶 於 10-12-2 15:31 發表
識講野都冇用, 要睇臨場狀態. 我阿女6月出世, 已經識講好多野, 但佢每次interview見倒陌生人都唔肯講野....結果佢同d未識講野既冇乜分別!

作者: 馮師奶    時間: 10-12-2 18:26

原帖由 kristinecheng 於 10-12-2 17:13 發表
agree,interview真係睇bb既狀態同好唔好彩,大家平常心,當去見識見識囉。
同埋我覺得學校既收生標準真係好難估,有一間薄有名係既學校,阿囝in到parent interview嗰part發脾氣要走,我想控制佢仲向老師掟file,又掟個波去對面考 ...

我都有衣個經驗, 有一間阿女好乖咁interview, 咩都做齊, 又比人讚叻, 反而唔收. 另外兩間阿女interview時唔專心又唔合作週圍走, 搞到老師同我都好冇癮既, 反而收左, 你話奇唔奇!?
作者: chinyuentung    時間: 10-12-2 18:37

Yeah~Agree 真係完全唔知學校用咩準則??? R 晒頭???
而家唯有同自己講 : 盡咗力咪算囉 唔收我個囡係佢嘅損失:;pppp: (好阿Q*__*)

原帖由 馮師奶 於 10-12-2 18:26 發表

我都有衣個經驗, 有一間阿女好乖咁interview, 咩都做齊, 又比人讚叻, 反而唔收. 另外兩間阿女interview時唔專心又唔合作週圍走, 搞到老師同我都好冇癮既, 反而收左, 你話奇唔奇!? ...

作者: chinyuentung    時間: 10-12-2 18:38

Yes ~ Agree
都完全唔明佢用咩準則?? R晒頭

原帖由 馮師奶 於 10-12-2 18:26 發表

我都有衣個經驗, 有一間阿女好乖咁interview, 咩都做齊, 又比人讚叻, 反而唔收. 另外兩間阿女interview時唔專心又唔合作週圍走, 搞到老師同我都好冇癮既, 反而收左, 你話奇唔奇!? ...

作者: dennispapa    時間: 10-12-4 00:15     標題: 回覆 13# chinyuentung 的文章

我個女都 in 完
因為我地係 in 國際班
所以真係預到普通話老師
好彩老婆努力準備
同埋小朋友係我個係台灣做過野既印傭訓練下竟然對普通話有好好既反應
成個 interview 都好順利
但係過程當中見到有一個無線既演員(唔係姓姚個個,而係成日話產後極速瘦身個個)有特殊既待遇
所以都有小小擔心學位既分配會唔會有唔公平!
作者: 傻太    時間: 10-12-4 09:48

原帖由 dennispapa 於 10-12-4 00:15 發表
我個女都 in 完
所以真係預到普通話老師
好彩老婆努力準備
同埋小朋友係我個係台灣做過野既印傭訓練下竟然對普通話有好好既反應
但係過程當中見到有一個無線既演員(唔 ...

原來真係會煲冬瓜 , 咁光頭仔算好彩, 我地IN鬼婆...

估唔到邊個女藝員噃, 同埋有咩特別待遇??
作者: CCJayden    時間: 10-12-4 11:09

我都想知邊個無線既演員 (俾D tips) , 咩special 侍預?
原帖由 dennispapa 於 10-12-4 00:15 發表
我個女都 in 完
所以真係預到普通話老師
好彩老婆努力準備
但係過程當中見到有一個無線既演員(唔 ...

作者: qubikong    時間: 10-12-4 12:52

我都是見普通話老師,過程都尚算順利!(我都想知邊個女演員,而且嗰日我還見到一個臨時演員係其中一個工作人員添!)
作者: Mawar    時間: 10-12-4 13:44

作者: DPmama    時間: 10-12-4 14:41

Hahahaha, 佢話姚嘉莉 ar~
我個B都in完,都係普通話。
成個過程超順利(2-3mins),BB所有問題都識答(可能因為有返開普通話playgroup),我見到Miss係張紙take good。
不過我老公就話就算呢間收都未必讀,因為個環境好似好dirty,一d都唔衛生,而且間學校比我的感覺好似好求其。
Anyway, good luck to all。
作者: dennispapa    時間: 10-12-4 17:13

原帖由 DPmama 於 10-12-4 14:41 發表
成個過程超順利(2-3mins),BB所有問題都識答(可能因為有返開普通話playgroup),我見到Miss係張紙take good。
不過我老公就話就算呢間收都未必讀,因為個環境好似好dirty ...

我見個個唔係姚... 我唔係好睇電視所以真係講唔出佢個名
09年既bb雜誌同瘦身唔係姚xx就係個個女仔
BxxSlim個個藝員呢

其實樂基既 interview 真係唔難
收既就當然開心
唔收都唔覺得失落
因為入完去 interview 之後我感受到我小朋友入去
其實只係提早要佢學野學野再學野
我覺得如果同其他九龍塘幼園比較
樂基既活動設施的確唔係咁足夠
作者: Mawar    時間: 10-12-4 17:39

作者: dais    時間: 10-12-4 18:07

I didn't have a chance to look at the environment..coz it was just too crowded. I thought I was 行年宵

原帖由 Mawar 於 10-12-4 17:39 發表
我覺得環境真係麻麻地.

作者: qubikong    時間: 10-12-4 18:22

環境真係唔好,同埋佢條樓梯都好似唔係咁好,如果小朋友上落都好似有d危險!
作者: DPmama    時間: 10-12-4 19:08

無錯,條樓梯真係好長同唔整潔。其實要小朋友日日行幾次個條樓梯都真係幾令人擔心。我覺得好唔安全lor。
作者: belle2009    時間: 10-12-4 20:08

作者: maggiecch    時間: 10-12-4 23:20

原帖由 dennispapa 於 10-12-4 17:13 發表

我見個個唔係姚... 我唔係好睇電視所以真係講唔出佢個名
09年既bb雜誌同瘦身唔係姚xx就係個個女仔
BxxSlim個個藝員呢

其實樂基既 interview 真係唔難
收既就當然開心
唔收都唔覺得失落
因為入完去 interview 之後 ...

係咪陳琪?
作者: piglet1212    時間: 10-12-4 23:29     標題: 回覆 38# belle2009 的文章

我地都係外籍老師interview, 阿仔反應同應對都唔差,不過間房太多小朋友一齊interview, 好嘈好嘈,太多disturbance, 間課室都幾細吓,真係太多人係個playground玩,好似年宵市場咁...

作者: chris1888    時間: 10-12-4 23:35

其實我哋都係inPTH老師,她問我平時用什麼語言跟小朋友溝通,我話用廣東話+英文,但也有上普通話PLAYGROUP,老師繼續用普通話問我問題,但到考小朋友時,老師自動轉用廣東話問他...
作者: chinyuentung    時間: 10-12-5 00:30

你見到佢TAKE咩?? 我完全唔見我哋個老師有寫野咁滯喎~真大镬 , 我見佢係咁寫我哋之前個學生嗰份咋~~~ 係咪即係無希望

原帖由 DPmama 於 10-12-4 14:41 發表
不過我老公就話就算呢間收都未必讀,因為個環境好似好dirty ...

作者: ling121933    時間: 10-12-5 01:11

我哋都順利IN完啦
可能我哋係IN 6:15
所以去到除咗門口多人等之外
學校入面都唔算多人
不遺INTERVIEW嘅過程真係好快
只係IN咗2-3 mins
作者: youwant888    時間: 10-12-6 13:02

我都in咗啦!
我覺得整體都ok, 不過係門口派號碼D職員不太有禮貌, 其他都ok有禮貌, 可能係in太多人的關係啦!
我in  本地課程, interview個老師都幾好, 叫我個囡攞架紅色車車, 佢識攞.
問她認fresh card二選一, 佢都識.
係未識講 "謝謝"
不過, 平常心啦!
作者: 游泳寶寶    時間: 10-12-6 13:10

幾千人in 先收幾十個. 十個有一個係tick good都有幾百人. 同抽獎分別不大.
作者: whychan777    時間: 10-12-6 16:00

女藝人係陳琪呀.....胡諾言個老婆

職員仲特登問佢, 想in嘜野語言添....
作者: babyakambm    時間: 10-12-6 17:17

Really ??!! That's not fair !
I saw a TVB "茄尼啡" as volunteer parent at Zone B....  hehee !

原帖由 whychan777 於 10-12-6 16:00 發表

作者: keio    時間: 10-12-6 17:26

只係呢d 2,3 線藝人 (得罪晒) 都有特別代遇? int 用咩話言都有得揀? 

原帖由 whychan777 於 10-12-6 16:00 發表

作者: minichan1    時間: 10-12-6 22:03

所以好多人話呢間學校 , interview當日我仲見到校長一啲行為

原帖由 keio 於 10-12-6 17:26 發表
只係呢d 2,3 線藝人 (得罪晒) 都有特別代遇? int 用咩話言都有得揀? 

作者: CCJayden    時間: 10-12-6 22:32

咩行為?
原帖由 minichan1 於 10-12-6 22:03 發表
所以好多人話呢間學校 , interview當日我仲見到校長一啲行為

作者: ol_bb    時間: 10-12-6 23:40

陳琪個女係9月出世, 點解可以有得in ?? 真係對其他細B唔公平.

作者: lumcmk    時間: 10-12-6 23:59

我個朋友分別係9月同10月出世都有得in, 面試內容差不多
作者: whychan777    時間: 10-12-7 10:31

我聽到佢地對話.........
走時, 我仲撩佢個囡, 但睬都無睬.........
明星嗎.........嘻嘻.........
原帖由 babyakambm 於 10-12-6 17:17 發表
Really ??!! That's not fair !
I saw a TVB "茄尼啡" as volunteer parent at Zone B....  hehee !

作者: snow228    時間: 10-12-7 14:03

有那些明星/名人的仔女係 hkps 讀過?  報紙多數多係講kingston or 寶山
作者: ling121933    時間: 10-12-7 14:05     標題: 回覆 54# snow228 的文章

有呀
森美個b唔係都係hkps架咩?
不過grad咗啦
作者: snow228    時間: 10-12-7 14:26

森美個b 一定入 La Salle 啦

原帖由 ling121933 於 10-12-7 14:05 發表
有呀
森美個b唔係都係hkps架咩?
不過grad咗啦

作者: babyakambm    時間: 10-12-7 14:37

I think 森美 's son is studying St Paul Co-ed now !

原帖由 snow228 於 10-12-7 14:26 發表

作者: yoyobb    時間: 10-12-7 14:59

又話佢個仔係CKY既?

原帖由 babyakambm 於 10-12-7 14:37 發表
I think 森美 's son is studying St Paul Co-ed now !

作者: qqbabe    時間: 10-12-7 15:12

原帖由 snow228 於 10-12-7 14:26 發表

森美小學係sfa, 中學先係ls, 佢個仔冇old boys嗰10分, 我都係聽過佢仔入spcc, 佢個女好似仲喺hkps, 番一間上晝一間下晝.
作者: snow228    時間: 10-12-7 16:30

甘佢應該覺得 hkps 不錯才會選擇兩兄妹都讀此校吧

原帖由 qqbabe 於 10-12-7 15:12 發表

森美小學係sfa, 中學先係ls, 佢個仔冇old boys嗰10分, 我都係聽過佢仔入spcc, 佢個女好似仲喺hkps, 番一間上晝一間下晝.

作者: Angine    時間: 10-12-7 18:36

I heard that 森美個女still in HKPS Upper N. Heard that 森美's son was accepted by CCKG for K2 but still choose to stay at HKPS. If brother is in SPCC (P1 or P2?), wow then sister can get in most likely. Wow...
原帖由 snow228 於 10-12-7 16:30 發表
甘佢應該覺得 hkps 不錯才會選擇兩兄妹都讀此校吧

作者: ol_bb    時間: 10-12-7 18:48

heard that 森美's son studied at KM and HKPS at the same time. Maybe his daughter is studying at KM as well.       Most of the seats are taken by siblings, therefore the chance is very very slim for outsiders.
作者: ling121933    時間: 10-12-8 09:40

實係唔係真係要俾個小朋友上午返一間幼稚園下午返一間幼稚園呢?
咁樣唔會太辛苦咩?
返到屋企夜晚要做兩間學校嘅功課......
作者: 游泳寶寶    時間: 10-12-8 13:40

我都諗緊俾我個BB K1時讀多間幼稚園, 因為響屋企實在太無聊. 我會揀間有學卷既下午班, 近近地既, 最多考第尾囉, 辛苦就唔做佢d功課或者唔番學, 係咪好衰呢, 呵.
作者: ling121933    時間: 10-12-8 16:26     標題: 回復 64# 游泳寶寶 的帖子

咁又好似ok喎....
作者: IRK    時間: 10-12-8 16:29     標題: 回復 2# 游泳寶寶 的帖子

Good idea

Another choice is attending playgroup after a nice nap from am class.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5