教育王國

標題: 培正今日in啦! [打印本頁]

作者: MBK    時間: 10-11-27 11:47     標題: 培正今日in啦!

作者: MBK    時間: 10-11-27 11:48

請問係咪只可以一個家長入校園?
作者: saiwai    時間: 10-11-27 12:01

希望呀囡唔好
作者: 拾仔    時間: 10-11-27 12:19

我都係今日in呀.........好鬼緊張
作者: lovelinda    時間: 10-11-27 12:31

我剛剛 in 完, 5-6個一組入去(仲要關上門),所以我真是完全唔知 in 什麼......

過程大約是:

家長可陪入校園,但 only 一位家長陪上樓,先在一間 room 玩玩具,之後老師每隔 around 5 mins 叫5-6個一組排隊去 another room interview, 家長可拖住小朋友過去,但去到房門有個老師好快手就拖小朋友入去,我都仲同個女講話中,佢已經被老師拖走咗.......我見好多小朋友一被老師拖入去就立即喊住走出來(因為我們家長個個仲stay在房門出面)........我唔知其他組係點,臨 shut door 前我見到我個組結果得我個女一個喺入面乖乖地坐定答老師問題.......

入咗去都有 around 5-10 mins, 接著出來...走得.

作者: kwboy    時間: 10-11-27 12:55

係咪一哭就冇機會架啦?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-27 13:16

原帖由 lovelinda 於 10-11-27 12:31 發表
我剛剛 in 完, 5-6個一組入去(仲要關上門),所以我真是完全唔知 in 什麼......

過程大約是:

家長可陪入校園,但 only 一位家長陪上樓,先在一間 room 玩玩具,之後老師每隔 around 5 mins 叫5-6個一組排隊去 another r ...

叻女呀! GOOD LUCK!
作者: lovelinda    時間: 10-11-27 14:40

nicole,多謝你!
我 in完 pc 都有去 gh 呀!

原帖由 NICOLE123 於 10-11-27 13:16 發表

叻女呀! GOOD LUCK!

作者: yipki    時間: 10-11-27 14:44

剛剛 in 完, 6個一組in...我呢組6個小朋友都無哭
作者: yipki    時間: 10-11-27 14:46

原帖由 lovelinda 於 10-11-27 12:31 發表

過程大約是:

家長可陪入校園,但 only 一位家長陪上樓,先在一間 room 玩玩具,之後老師每隔 around 5 mins 叫5-6個一組排隊去 another r ...

hello~請問你小朋友有無話番比你知老師問d咩??
作者: cookiegg    時間: 10-11-27 17:21

好在個女無喊,出黎問佢問左咩,佢又講唔完,但算順利完成喇
作者: 恩林    時間: 10-11-27 17:29

點解呢~??! 培正in 人咁多年都係個"謎"~
我兩個仔幾年前分別都有in, 上網睇d家長留言, 都係話唔知內裡 in 乜!! 我個仔只係話問吓你個名..等等...係咪真係咁 "謎" 呀~!!
作者: Grace1010    時間: 10-11-27 17:33

我問個女老師問咩?佢淨係講話︰有車﹑有flower ﹗
作者: Bonnie    時間: 10-11-27 18:40

呀女話問佢叫咩名...同幾多歲...之後又話咩學校有雪糕...用 lego 問顏色喎...

都唔知真定假..但一喊就好麻煩

一組6 人..有2 個小朋友行近房門就喊...個老師都廢事等...即刻叫過另外兩位小朋友入去

呀女係第一号...都未拉 chair 坐...已經被叫去另一間房..佢差D唔肯入房, 想喊想喊咁呀..陰功

Good luck to you all.
作者: Winnietao    時間: 10-11-27 21:08

請問係咪一定要早15分鐘到呢?要排幾耐先上樓in呢 ? 可唔可以一個家長排隊先呢 ?  thanks
作者: yywing    時間: 10-11-27 21:38

我個小朋友話問佢名,幾多歲,顏色,叫佢唱歌,話對面小朋友搶佢D煮飯仔玩具,叫佢份禮物係咩。

佢話全部有做,唔知係咪真
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-27 21:46

你地果D 小朋友係咪大仔大女O黎嫁?

我女2歲4個月, 好話唔好聽, 答得晒都偷笑, 我直程冇問佢老師問過乜.

我個女冇喊, 因為響1星期已經洗定腦, 好成功.

不過, 我知培正鍾意收大仔大女, 你地小朋友講得返考D乜, 肯定呼聲高, GOODLUCK
作者: NICOLE123    時間: 10-11-27 22:18

其實你地平常心啦。。。20人先收1人
即係你地果組入面只有1人有OFFER。
作者: bearbear2008    時間: 10-11-27 22:58

想問你地幾點in, and 幾點可以走?
THANKS
作者: kwboy    時間: 10-11-27 23:02

有沒有人下星期六 IN 呀?
作者: JLRLCH    時間: 10-11-27 23:36

我個仔都係大仔,但出黎都唔知佢講咩..一時又話積木..咩曲奇餅 Anyway,我都係平常心,我果組都無小朋友喊. 同埋我聽d人講PC係睇個家長多過小朋友,你有幾多學識,睇下你填份問卷就知..都唔知係咪.
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-27 23:39

超快完成.

唔計早到排隊.

總之由可以排隊計, 不出20分鐘完成. (可能比多添)

原帖由 bearbear2008 於 27-11-2010 10:58 PM 發表
想問你地幾點in, and 幾點可以走?
THANKS

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-27 23:41

唔出奇, IN 小朋友只係5分鐘既事, 仲要一次過 IN 成組, 事問會唔會IN 得出D乜?

我都好認同, 培小都會睇下家長的職業, 份問有幾多墨水.

大家GOODLUCK. 我就99%冇行嫁喇~!!

原帖由 JLRLCH 於 27-11-2010 11:36 PM 發表
我個仔都係大仔,但出黎都唔知佢講咩..一時又話積木..咩曲奇餅 Anyway,我都係平常心,我果組都無小朋友喊. 同埋我聽d人講PC係睇個家長多過小朋友,你有幾多學識,睇下你填份問卷就知..都唔知係咪. ...

作者: lazylake    時間: 10-11-27 23:43

我都係啦~我填完份卷,我老公先同我講勁多錯別字~
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-27 23:41 發表
唔出奇, IN 小朋友只係5分鐘既事, 仲要一次過 IN 成組, 事問會唔會IN 得出D乜?

我都好認同, 培小都會睇下家長的職業, 份問有幾多墨水.

大家GOODLUCK. 我就99%冇行嫁喇~!!

...

作者: kwboy    時間: 10-11-27 23:49

其實有沒有人試過, 個小朋友哭但最後都有OFFER?
作者: sharon26788    時間: 10-11-27 23:55

原帖由 kwboy 於 2010-11-27 23:02 發表
有沒有人下星期六 IN 呀?

我囡囡下星期六IN早上
作者: viandes    時間: 10-11-28 00:01

我個仔今朝早九點鐘in, 我哋8:40am到, 排隊排咗10分鍾, 之後上課室玩, 等咗大的10-15分鐘, 之後過去對面間課室, D老師好快手, 都嚟唔切同阿仔講bye bye, 老師已經趕咗佢入去, 好彩佢無喊啫!!

大約5分鐘後, 佢地一個一個排隊出返嚟, 佢嗰組無人喊。 我問阿仔有冇同老師傾計, 佢話有, 問佢叫咩名, 幾多歲, 仲有同老師講apple, 紅色... 都唔知真定假, 不過我幾buy佢地嚟種interview方式, 起碼真係考小朋友, 而唔係直接考大人!!!

作者: Imagist    時間: 10-11-28 00:08

今日亞囡IN 11:30AM, 11點15分到操場排隊10分鐘左右就上樓啦! 上到等候課室玩LEGO, 每6人一組去另一個課室, 亞囡個組有2人喺課室門口已經喊啦! 老師都叫佢地喺等候室坐下先啦! 唔知佢地之後可否再試啦!
因為家長要喺離課室20尺左右既走廊等仔女啦! 這段等候時間, 雖然只有十分鐘左右, 但係當時真係覺得慢長呀! 一聽到喊聲就好緊張係咪自己個女喊!
到亞囡出嚟, 佢好開心! 佢話冇喊, 其他人都冇喊! (我聽到同亞囡一組既男仔都係話全部人都冇喊) 亞囡話問叫咩名, 幾多歲, 顏色, SHAPE喎! 出咗校門大約12點!
亞囡冇喊, 我已經覺得起碼佢贏咗自己先啦! 我即刻請佢食珍寶珠呀! 平時我好少比糖佢食架!

作者: sharon26788    時間: 10-11-28 00:19

你地D小朋友都好叻啊,我好驚亞囡下星期IN會見人喊,佢又喊埋一份,佢好易被人感染
作者: 拾仔    時間: 10-11-28 00:22

唉我個女一d都無講老師問佢咩!!!
作者: viandes    時間: 10-11-28 00:26

係呀, 小朋友自己入去又唔喊, 其實已經算叻! 就算唔收佢, 我已經覺得唔緊要啦, 因為佢地已經盡咗力啦!

大家, 俾心機, 繼續努力啦!!

原帖由 Imagist 於 10-11-28 00:08 發表
今日亞囡IN 11:30AM, 11點15分到操場排隊10分鐘左右就上樓啦! 上到等候課室玩LEGO, 每6人一組去另一個課室, 亞囡個組有2人喺課室門口已經喊啦! 老師都叫佢地喺等候室坐下先啦! 唔知佢地之後可否再試啦!
因為家長要 ...

作者: lovelinda    時間: 10-11-28 00:29

我個女都係,唔識講番老師問佢咩.........

其實我想問,以往的家長,有無人是無喊,但最後無offer呢?

原帖由 拾仔 於 10-11-28 00:22 發表
唉我個女一d都無講老師問佢咩!!!

作者: catcat0408    時間: 10-11-28 00:32     標題: 回覆 15# Bonnie 的文章

我個仔同你個女的答案係一樣嫁!!咩學校有雪糕...用 lego 問顏色...佢仲有話自己有答咩名,幾多歲,我電話NO!!同埋又話自己好叻叻,我有泊chair 呀!!!都唔知係咪亂嗡,不過唔喊我巳經覺得佢贏左!!!收唔收佢巳經唔係最重要喇!!!
作者: R小姐    時間: 10-11-28 00:44

想問吓各位in完既媽咪,你地既囝囝囡囡in完準備出課室既時候,有冇miss拖住出黎架?
開門果時,我見個囝前面兩個小朋友都有老師拖住,我個囝反而冇老師拖住呀,(唔知係佢唔俾老師拖定冇老師肯拖...-_-),我唸都已經知結果....無望!
作者: R小姐    時間: 10-11-28 00:48

原帖由 catcat0408 於 10-11-28 00:32 發表
我個仔同你個女的答案係一樣嫁!!咩學校有雪糕...用 lego 問顏色...佢仲有話自己有答咩名,幾多歲,我電話NO!!同埋又話自己好叻叻,我有泊chair 呀!!!都唔知係咪亂嗡,不過唔喊我巳經覺得佢贏左!!!收唔收佢巳經唔係最重要 ...

嘩...真係會問電話no架...?
我仲未教個囝..只係教左我地爸爸個名咋...
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-28 00:54

問電話號碼???? 我個女2歲4個月.....真係CRAZY~
所以話, 大仔大女真係著數D.

可能我冇諗過咁細要教佢呢D啦.

原帖由 catcat0408 於 28-11-2010 12:32 AM 發表
我個仔同你個女的答案係一樣嫁!!咩學校有雪糕...用 lego 問顏色...佢仲有話自己有答咩名,幾多歲,我電話NO!!同埋又話自己好叻叻,我有泊chair 呀!!!都唔知係咪亂嗡,不過唔喊我巳經覺得佢贏左!!!收唔收佢巳經唔係最重要 ...

作者: catcat0408    時間: 10-11-28 01:02

我果group係全部小朋友都冇拖ga wo!!!入去同出黎都好似趕羊咁!!!!hahha........可能全部fail!!!包括我仔仔!!!

原帖由 R小姐 於 10-11-28 00:44 發表
想問吓各位in完既媽咪,你地既囝囝囡囡in完準備出課室既時候,有冇miss拖住出黎架?
開門果時,我見個囝前面兩個小朋友都有老師拖住,我個囝反而冇老師拖住呀,(唔知係佢唔俾老師拖定冇老師肯拖...-_-),我唸都已經知結果.. ...

作者: Imagist    時間: 10-11-28 01:03

我亞囡係第一個入去, 第一個出嚟, 出嚟都有老師拖住!
我諗應該沒有關係的!

開門果時,我見個囝前面兩個小朋友都有老師拖住,我個囝反而冇老師拖住呀,(唔知係佢唔俾老師拖定冇老師肯拖...-_-),我唸都已經知結果.. ...

作者: catcat0408    時間: 10-11-28 01:04

原帖由 Bonnie 於 10-11-27 18:40 發表
呀女話問佢叫咩名...同幾多歲...之後又話咩學校有雪糕...用 lego 問顏色喎...

都唔知真定假..但一喊就好麻煩

一組6 人..有2 個小朋友行近房門就喊...個老師都廢事等...即刻叫過另外兩位小朋友入去

呀女係第一号.. ...

作者: seatigero    時間: 10-11-28 01:08

哈! 今日我個囡只係IN咗唔夠三分鐘(係真架,我一路對住隻錶),我都唔知係因為佢嗰組得四個人IN,定係佢一入到去老師問兩句就知佢已經唔洗再IN........真係想 .......
作者: vic6    時間: 10-11-28 01:11

我本來都好驚囝囝哭,好彩佢無哭. 佢話有兩個小朋友喊,佢就無喊,但係佢地就望住喊的小朋友! 我就覺得唔喊,又肯答老師問題,已經係恩典. 整個流程都係20-25mins, 而in小朋友都係大約5-7mins,幾好安排. 唔洗小朋友等咁耐!
作者: R小姐    時間: 10-11-28 01:12

原帖由 Imagist 於 10-11-28 01:03 發表
我亞囡係第一個入去, 第一個出嚟, 出嚟都有老師拖住!
我諗應該沒有關係的!

就算冇關係,但感覺上有拖好過冇拖..
冇拖好似有[被放棄]狀態咁....
我囝行左出黎,之後我叫佢同門口兩三個miss say 拜拜,
佢即刻再走埋去老師面前: 拜拜聖誕樹...拜拜風扇...
(佢唔係有心同老師講拜拜,而係同老師後面-->即班房入面既"物件"講拜拜....)呢次仲唔衰硬
作者: catcat0408    時間: 10-11-28 01:14

in之前我曾經諗過夾個mini mic錄音,想解開培正interview所問小朋友0既問題lee個謎!!但最後都冇咁做!!!hahaha
作者: vic6    時間: 10-11-28 01:27

我囝囝入去時老師有拖,出來時都有拖番過來課室比我. 我無在走廊門外等,老師叫我地在第一個課室等(即玩玩具o個個). 但我無諗lee個"拖"有意思,因為我不在門外,咁老師都要帶番囝囝比我!

我地要平常心......1月23日才有result!!
作者: vic6    時間: 10-11-28 01:32

catcat0408

你咁都諗到?!
我好想影相,但都係到馬槽位,先至影咗1張咋!!!
作者: anteater    時間: 10-11-28 06:45

OR 開著個電話放係件衫度都得喎!

原帖由 catcat0408 於 10-11-28 01:14 發表
in之前我曾經諗過夾個mini mic錄音,想解開培正interview所問小朋友0既問題lee個謎!!但最後都冇咁做!!!hahaha

作者: kwboy    時間: 10-11-28 07:02

有沒有人試過哭都可以有OFFER?
作者: R小姐    時間: 10-11-28 12:25

原帖由 vic6 於 10-11-28 01:27 發表
我囝囝入去時老師有拖,出來時都有拖番過來課室比我. 我無在走廊門外等,老師叫我地在第一個課室等(即玩玩具o個個). 但我無諗lee個"拖"有意思,因為我不在門外,咁老師都要帶番囝囝比我!

我地要平常心......1月23日才 ...

Hi vic6,
其實"拖唔拖"係咪有意思都係純粹我個人認為架咋..
作者: yoyobb2008    時間: 10-11-28 18:29

我囝唔肯講老師問咗佢D咩, 我問佢老師問你咩呀?佢答: 問題, 我問:咁問咗幾多題呀?佢答: 二十二題,比佢激死,不過我估佢應該無答老師問題,因為當佢掛住玩時係咩都唔理,所以佢先會唔知老師問佢咩囉
作者: NICOLE123    時間: 10-11-28 21:14

其實拖唔拖有咩關係20人先收1個
即係每次入去既5至6個小朋友可能都會無offer
所以我覺得無關係
唔喊都唔等於有offer
你地都識講好多小朋友都無喊架.唔可能唔喊就有offer
都係果句啦,小朋友自己入去in 唔喊出番來
已經係好叻, 大家都見到小朋友獨立既一面, 父母見到子女既成長已經好安慰,好值得欣賞了.
大家既小朋友都已經好叻叻架喇快d攬實o鍚番啖啦
至於喊既會唔會有offer 我估等你地收到result之後自己上來報告下

作者: dandanmami    時間: 10-11-28 23:33

作者: butbutchu    時間: 10-11-29 00:21

哈哈, 我C6都叫我咁做呀!!! 當然講笑啦!!

IN 完, 我問仔仔, 老師同你講咩呀, 佢話老師話 "排隊啦, 攞禮物啦", 再追問, 佢就話"返屋企先講啦", 即係唔想講, 激死. :tongue: 只係記得攞貼紙嗰 PART

原帖由 catcat0408 於 28-11-2010 01:14 發表

作者: minakochoi    時間: 10-11-29 00:33

我問阿仔, 老師有冇鬧小朋友, 佢話老師大聲叫 "坐好"...我唔係好信, 我估佢自己入到課室跑來跑去...
作者: meebardog    時間: 10-11-29 00:34

原帖由 yywing 於 10-11-27 21:38 發表
我個小朋友話問佢名,幾多歲,顏色,叫佢唱歌,話對面小朋友搶佢D煮飯仔玩具,叫佢份禮物係咩。

佢話全部有做,唔知係咪真

我個女都有話問名、顏色,同埋唔g乜野比人搶玩具呀…好r頭…唔g問乜…又唔g佢答乜!
作者: R小姐    時間: 10-11-29 00:41

原帖由 NICOLE123 於 10-11-28 21:14 發表

所以我覺得無關係
...

Hi NICOLE123,
我知道就算有拖住都未必代表有offer,但總有一絲希望先,now感覺上冇拖住直情係"零"希望

作者: catcat0408    時間: 10-11-29 01:55

我都覺得入去唔喊巳經係贏左,學校收唔收佢
巳經唔係最重要!!!nicole123:我仔仔一出黎,我見佢冇喊,即刻捉左佢入廁所狂錫!!!hahaha

原帖由 NICOLE123 於 10-11-28 21:14 發表

所以我覺得無關係
...

作者: sy.baby    時間: 10-11-29 09:57

咩學校有雪糕 ?
係咩問題黎架?
作者: tsangws    時間: 10-11-29 09:58

哈..."拖唔拖"呢個問題, 令我突然諗起"拉頭馬"呢個畫面...

我仔返出黎既時候, 佢係排住第一個, 有老師拖住, 不過我相信係無關係, 可能唔洗拖既小朋友係因為佢地夠乖, 夠定, 肯跟住行呢!!

我地真係諗得多咗d啦........

原帖由 R小姐 於 10-11-28 12:25 發表

Hi vic6,
其實"拖唔拖"係咪有意思都係純粹我個人認為架咋..

作者: elainetam    時間: 10-11-29 10:01

我隻豬都唔肯自己入去呀~ 我入左去, 但係d問題無電話號碼咁難, 個進度好快!
坐低老師就叫小朋友比張面試紙佢, 問1)佢叫咩名, 跟住問2)小朋友張相入面果個係邊個, 3)眼耳口鼻 , 4)有card紙問係咩黎, 問左我仔有車, 雪糕, 5)紅色同藍色積木, 老師叫佢比完紅色再比藍色, 6) 指住架車車問佢係咩黎, 又問佢點玩 7)比左支奶樽小朋友, 問佢咩黎, 再比左bb佢, 叫佢餵個bb飲 8)老師叫佢起身去後面比貼紙佢 (我估呢part係睇小朋友識唔識拍chair) 9)比貼紙(我估係睇小朋友識唔識自己講多謝)
跟住就走lu..  樓上mami話老師唔會曬時間係真既.. 問左2次都唔答就唔會再問架喇..

作者: RUVSY    時間: 10-11-29 11:15

我阿仔那組也有兩個女仔哭, 同埋我發覺通常哭的會是第一個排隊出來.

想問學校通常會收一些乖守規矩但不會踴躍發言的學生, 還是收一些喜歡說話活躍可是不守規矩的呢?
作者: task    時間: 10-11-29 11:32

有無人試過遲到可唔可以in?  因撞左另一間, 可能會遲30mins先到.
作者: chunchungirl    時間: 10-11-29 11:34

請問點解我仔仔無貼紙既?  佢無喊先自己入去in!  pls advise, thanks!

原帖由 elainetam 於 10-11-29 10:01 發表
我隻豬都唔肯自己入去呀~ 我入左去, 但係d問題無電話號碼咁難, 個進度好快!
坐低老師就叫小朋友比張面試紙佢, 問1)佢叫咩名, 跟住問2)小朋友張相入面果個係邊個, 3)眼耳口鼻 , 4)有card紙問係咩黎, 問左我仔有車, 雪 ...

作者: Jessiechow720    時間: 10-11-29 11:46

Me too !!

原帖由 sharon26788 於 10-11-27 23:55 發表

我囡囡下星期六IN早上

作者: lovelinda    時間: 10-11-29 11:51

我仲 呀!
我一直都知我個女是唔會 嗰啲,所以佢自己入去我都好放心......
但咁啱佢嗰組得佢自己in,我會諗...會唔會房內全部老師都focus在佢身上,問的問題會深啲, or 多啲, 要求會唔會有唔同....?
因為成間房得佢一個, 好自然是焦點所在,咁會唔會容易expose佢的weak point 呢?

.......好擔心....我諗佢都係.....無行.....
作者: MBK    時間: 10-11-29 11:53

原帖由 task 於 10-11-29 11:32 發表
有無人試過遲到可唔可以in?  因撞左另一間, 可能會遲30mins先到.

遲30分鐘應該in完,個日入去到出來都係20分鐘左右...你之後無interview咪去試下,唔得咪走囉!
作者: JOEYJOKY    時間: 10-11-29 12:58

遲30分鐘應該唔得了.  因為應該考完了.   

上星期六, 我只是遲左5分鐘到,  在學校樓下,  校長差d都唔想比我上課室去應考, 仲係咁話我地咁遲架 !!

最後好好彩佢都比我地上去課室應考.  我同個女9秒9咁跑上去3樓課室... 已經是11:00am 最後一批去考了.   我地坐都未坐好,  已經立即去考.... 我仲記得當時應該係11:10am左右.....
作者: task    時間: 10-11-29 13:34

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-29 12:58 發表

上星期六, 我只是遲左5分鐘到,  在學校樓下,  校長差d都唔想比我上課室去應考, 仲係咁話我地咁遲架 !!

最後好好彩佢都比我地上去課室應考.  我同個女9秒9咁跑上去3樓課室 ...

如果係咁, 睇來都係要2間選1間來in先得. 因我2:15樂基, 3:00培正....
作者: s(5)    時間: 10-11-29 15:40

我個仔上星期六in咗, 整個安排都唔match我個仔.

首先在樓下排隊排咗一陣, 個老師用大聲公講嘢, D聲實在太散, 跟本聽唔到講乜.

之後去到課室俾小朋友玩玩具, 玩一陣叫號碼排隊, 又唔知點解原本枱面上既玩具被人拎咗去後面個架度, 我個仔覺得唔啱就走去拎想放回枱面, 但唔小心跌咗, 佢執番但未執晒就被老師叫住要去第二個課室, 此時個仔既情緒已經開始唔係咁好.

去到走廊另一邊另一個老師就拖咗個仔去另一個課室, 叫我地喺樓梯口等. 仲係好似好趕咁, 跟本無機會再俾我同個仔單聲而家係佢自己入課室既時候, 又一次影響咗佢既情緒.

5分鐘後, 我個仔係同組第一個被老師帶番出嚟, 其他小朋友都未出嚟.  佢雖然拎咗貼紙, 但個樣唔多開心. 雖然眼無濕, 但行多幾步見佢有小小鼻水, 睇佢個樣好似喊過.

總結, 俾我既感覺係趕鴨仔咁, 我個仔係慢熱的, 9成9係被人out咗
作者: elainetam    時間: 10-11-29 16:20

mami,你擔心有無貼紙同收唔收有關?我諗唔關事,第一我仔唔肯自己入去都唔收多,咁都有貼紙就知兩件事不掛勾~而且好多學校interview都有小禮物比小朋友,所以應該唔關收唔收事既.至於你小朋友無貼紙應該都只係老師不小心漏左派掛,不用擔心的

原帖由 chunchungirl 於 10-11-29 11:34 發表
請問點解我仔仔無貼紙既?  佢無喊先自己入去in!  pls advise, thanks!

作者: 拾仔    時間: 10-11-29 16:20     標題: 回覆 9# RUVSY 的文章

下cry會第一個出黎我以為排高度我個女最後出黎架~~~
作者: oneone11    時間: 10-11-30 01:50

原帖由 JOEYJOKY 於 10-11-29 12:58 發表

最後好好彩佢都比我地上去課室應考.  我同個女9秒9咁跑上去3樓課室 ...

我囡囡係12月4號上午12:00interview,睇左你講既嘢開始有d擔心係唔係學校攪錯左時間?有冇其他小朋友係呢個時段in
作者: aleelee    時間: 10-11-30 08:56

培正面試時間寫明要早15分鐘到架!
作者: chunchungirl    時間: 10-11-30 09:21

多謝你既安慰!  因為我擔心佢唔聽老師講出去取, 只係在係到:(

原帖由 elainetam 於 10-11-29 16:20 發表
mami,你擔心有無貼紙同收唔收有關?我諗唔關事,第一我仔唔肯自己入去都唔收多,咁都有貼紙就知兩件事不掛勾~而且好多學校interview都有小禮物比小朋友,所以應該唔關收唔收事既.至於你小朋友無貼紙應該都只係老師不小心 ...

作者: NICOLE123    時間: 10-11-30 09:22

原帖由 oneone11 於 10-11-30 01:50 發表

我囡囡係12月4號上午12:00interview,睇左你講既嘢開始有d擔心係唔係學校攪錯左時間?有冇其他小朋友係呢個時段in

我估佢既意思係佢係果段時間既最後一組入去in
學校寫得係12點就唔會錯. 有錯你去到佢都要比你in
作者: dandanmami    時間: 10-11-30 11:05

作者: RUVSY    時間: 10-11-30 13:16

原帖由 拾仔 於 10-11-29 16:20 發表
下cry會第一個出黎我以為排高度我個女最後出黎架~~~

不是排高度, 因我見兩組也是第一個眼濕濕.
作者: oneone11    時間: 10-11-30 13:42

原帖由 NICOLE123 於 10-11-30 09:22 發表

我估佢既意思係佢係果段時間既最後一組入去in
學校寫得係12點就唔會錯. 有錯你去到佢都要比你in

Thanks,咁樣我又放心d
作者: mandymok219    時間: 10-11-30 14:37

我個仔由第一個課室叫名是掛最尾去第二個課室, 到第二個課室出來都是排最尾
作者: s(5)    時間: 10-11-30 15:35

我想問正常嚟講, 如果小朋友無喊, 係唔係應該成組人in完一齊出嚟, 定係老師in完一個就拖一個出嚟架?
作者: mandymok219    時間: 10-11-30 16:04

是成組人一齊排隊出來
作者: MEOWKLP    時間: 10-11-30 16:14

我想問下,你地張黃色收據後面有無老師係度簽左名呢?
作者: NICOLE123    時間: 10-11-30 16:15

原帖由 MEOWKLP 於 10-11-30 16:14 發表
我想問下,你地張黃色收據後面有無老師係度簽左名呢?

yes 講明要簽名
作者: gcleung    時間: 10-11-30 16:17

老師應該响所有in完嘅小朋友張飛後面簽名的
作者: MEOWKLP    時間: 10-11-30 16:24

oh no! 原來係我諗多左! haha....
作者: Jason_la_la    時間: 10-11-30 18:57

看了培小的討論區,有些家長好像不太滿意培小教學的安排. 家長有了解多些培幼培小的實況以作比較.
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=172&page=1
作者: s(5)    時間: 10-12-1 10:34

原帖由 mandymok219 於 10-11-30 16:04 發表
是成組人一齊排隊出來

oh... 咁我個仔係自己一個俾老師拖出嚟, 100%係被out的
作者: 0226    時間: 10-12-1 10:49

原帖由 s(5) 於 10-11-30 15:35 發表
我想問正常嚟講, 如果小朋友無喊, 係唔係應該成組人in完一齊出嚟, 定係老師in完一個就拖一個出嚟架?

係ar, 我個仔個時都係1組人出黎,上年係送部玩具相機
作者: hengbb    時間: 10-12-5 00:14

原帖由 elainetam 於 10-11-29 10:01 發表
坐低老師就叫小朋友比張面試紙佢, 問1)佢叫咩名, 跟住問2)小朋友張相入面果個係邊個, 3)眼耳口鼻 , 4)有card紙問係咩黎, 問左我仔有車, 雪 ...

i want to know did the childrens seated together in 1 table and need to share the toys (on the table) to play or each child seated in 1 table separately?
作者: hengbb    時間: 10-12-5 00:34

besides, u said the teacher would not ask if the child didnt answer means she would not ask her further questions or would not ask the same question and move forward to ask the next question?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5