教育王國

標題: 有無2011年9月讀基真P1的同學仔 [打印本頁]

作者: carris    時間: 10-12-1 11:51     標題: 有無2011年9月讀基真P1的同學仔

hi~~
我個囡囡明年9月讀小一。
作者: tofumelon    時間: 10-12-3 11:49

2011 校友2號報到!
作者: tofumelon    時間: 10-12-3 11:50

2011年校友2號報到!
作者: tom911    時間: 10-12-9 09:14

作者: tofumelon    時間: 10-12-9 10:18

nice to meet you! 請多多指教!
作者: carris    時間: 10-12-13 12:22

hello!!
兩位同學仔!!

tom911,
我有時間就會睇你地的post,留意下而家你地一年班的事,為阿女出年有個心理準備。
作者: carris    時間: 11-6-7 15:40

有無統一派位入基真的同學仔???
作者: mylunar    時間: 11-6-7 17:37

me too
作者: poohbb_hk    時間: 11-6-7 18:36

我都係 :)
作者: mansietsang    時間: 11-7-20 17:50

買咗書未,我有今年p1的書本出售
作者: jojoplanet    時間: 11-7-21 11:20

請問你也當時排位基真係第幾志願呀
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-22 15:34

我囡囡係第二志願入的 ^o^
作者: jojoplanet    時間: 11-7-23 14:30

15分有無機會第一輪入呢?我係跨區架..
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-24 02:19

如果你自行階段揀佢都應該入到,但你住得遠唔遠架?!
作者: jojoplanet    時間: 11-7-25 09:37

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-24 02:19 發表
如果你自行階段揀佢都應該入到,但你住得遠唔遠架?!

我住青衣架..我唔想選青衣個邊小學因為佢中學網葵涌/芳區好過青衣...青衣出去都好快..

我想問下你...佢係活動教學, 但會唔會真係好活動呢?我個仔都ACTIVE原本活動教學都岩佢但又怕太活動去到中學佢好辛苦..同埋佢地中學派位好唔好呀.
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-25 11:17

我囡囡都係d 好active 嘅女仔嚟o架.. 我初初都有你嘅憂慮,所以我們首選的是一間傳統嘅小學..但係自行派位失敗, 卻在統一派到第二志願"基真小學". 初時我們亦執迷繼續叩門心儀第一志願..我們亦已進入第二面試階段.  與此同時,我哋亦參加了基真舉行之家長會,我和我先生都好認同基真校長的辦學理念.我哋相信女兒在活動中教學方式學習會愉快些.  因為我們叩們第一志願學校時,那間校長給我印象是很著重學術,攞獎.. 我和我先生均認為第一志願學校除了培養出較好成績的學生外,其他方面都好像基真照顧學生方面比較全面些.  

我哋去咗基真嘅家長會, 覺得佢哋會給予每一位學生均等嘅機會表現自己,培養佢嘅小朋友嘅自信心..亦好鼓勵佢哋走出課室學習,唔洗吓吓框住晒.  同埋我幾鍾意佢哋校舍大!

不過,其實我亦有你呢個諗法 "怕太活動去到中學佢好辛苦", 因為我見他們小一書本程度不是太深,亦擔心始終上到中學會較傳統..到時會比較吃力! 不過我深信孩子如果肯讀書, 就會有成績..所以我會打算額外再比練習佢做..(因為聽家長會講..佢哋下晝有堂係比學生做當日嘅功課)

至於佢地中學派位好唔好?...基真無特別標榜佢升中派位d 學校,我諗你要問吓d 高年班.
不過如果有開放日嘅時候,你嚟參觀吓會了解間學校多d.. (我就係當年無參觀過...所以到叩門搵學校嗰間仲比較緊..haha)
作者: jojoplanet    時間: 11-7-25 14:29

poohbb_hk

咁你當初點解選基真既? 我當初目標係想仁立/仁紀但就算大抽奬抽到我都怕小朋友讀得辛苦.跟住我朋友既朋友係教書提議基真比我架..問過佢舊址時住個度既朋友都話佢既年代呢間學校係ok但而家就唔知..

如果真係讀呢間我都係諗住會一路比佢學kumon個d等佢習慣日日有功課做..
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-25 16:41

我哋係揀仁立作首選,因為爸爸係畢業生,20分但都係自行階段派唔到...因為太多"世襲生".. 統一派位我哋又派唔到..

當初點解咁排..其實係擔心我哋如果排晒d 首選熱門學校响首幾位,萬一我哋統一嘅number 唔靚.. 會錯過咗一d好嘅學校.. 所以我們把基真放在第二位…(當時我聽我朋友推薦, 因他們之前去過葵青區(忘記什麼機構)所舉辦的學校 open day.. (一天內參觀幾間學校)).. 他們都認為基真好..我本人仍參考過不同 FORUM 對呢間學校口碑不錯..說是"次選嘅首選"…當然不及仁立/仁紀熱門.

我好記得仁立校長 interview 問我… "如果我女兒能入讀,要有心理準備會很多功課..默書和測驗..他問我應唔應付得到"… interview 過程亦俾我感覺到,他們好著重成績..課外活動有無攞獎..講真..有邊個父母唔想仔女成績叻..  但我亦怕佢如果跟唔上會太吃力 (大人,細路都辛苦), 那我們便相信天意安排吧…所以就算我囡囡仁立叩門 (2nd interview) 失敗後,我們都無再"再接再厲"了… 我希望我哋今日嘅決定係無錯啦.

作者: jojoplanet    時間: 11-7-25 16:50

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-25 16:41 發表
我哋係揀仁立作首選,因為爸爸係畢業生,20分但都係自行階段派唔到...因為太多"世襲生".. 統一派位我哋又派唔到..

當初點解咁排..其實係擔心我哋如果排晒d 首選熱門學校响首幾位,萬一我哋統一嘅number 唔靚.. 會錯過 ...

20分入唔到咁真係好勁呀..因為我打過電話去教育署問野, 講開佢話一般20分都入到, 除非好熱門既學校..唉咁我都係放棄仁立, 因我個仔唔可以迫得太緊要的..

我係青衣, 我唔想佢中學係青衣, 咁我係度諗15分自行分配入咗就算..但又怕後悔..關於大家都擔心中學派位, 我只係睇過佢地website話80%入到3志願另外有mami話佢個女全級第2x入到保祿, 全級4x入到林護..
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-25 17:08

無錯..15分的話你不如揀間有把握自行階段入到嘅小學啦! 同埋我當時搵定私校作後備..(如果你有咁嘅打算,要9,10月左右要留意定)

係呀..中學派位又是6年後的事...其實我唔係好熟悉呢區嘅中學,只知"林護"係首選..
作者: jojoplanet    時間: 11-7-25 17:23

我睇仁立叩門..d人話2xx叩門得5x有invite做筆試..咁你個女係咪筆試先衰?
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-25 17:29

"咁我係度諗15分自行分配入咗就算..但又怕後悔."<---我明白你嘅心情嘅...

但係如果15分去搏熱門學校未必得..到時只係希望响"統一派位" 搏係個好Number.. 再唔係就叩門...不過等待結果嘅時間真係好漫長...
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-25 17:42

唔係..仁立叩門佢哋今年 around 收350-400份叩門, 跟住揀咗 50幾個 1st interview (group interview), 但問d 學術上嘅野..(英文對答,英文筆試,講故事,畫畫).

我哋好好彩第二日收到電話再 2nd interview.  2nd interview 係同校長 interview (父母小朋友同樣作答). 我見當日around 20幾個人..我估又篩一半人..

不過我經歷過叩門嘅階段..嘩..嗰種心情好緊張..又日日等消息..又好羨慕人哋幸運嘅小朋友...雖然最尾叩門失敗...不過我哋已覺得囡囡好叻,過五關斬六將咁...
作者: jojoplanet    時間: 11-7-25 21:26

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-25 17:42 發表
唔係..仁立叩門佢哋今年 around 收350-400份叩門, 跟住揀咗 50幾個 1st interview (group interview), 但問d 學術上嘅野..(英文對答,英文筆試,講故事,畫畫).

我哋好好彩第二日收到電話再 2nd interview.  2nd int ...

你個女好叻呀..佢係大B定細B呀?
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-25 22:25

算係細B ...10月份先6歲...
囡囡只係好彩..問正佢學校教嗰d..
Anyway 都落選了..不過叫做拎個經驗!
那你現在諗住點揀?! 如果我知道有開放日通知你一聲 :)
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 09:20

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-25 22:25 發表
算係細B ...10月份先6歲...
囡囡只係好彩..問正佢學校教嗰d..
Anyway 都落選了..不過叫做拎個經驗!
那你現在諗住點揀?! 如果我知道有開放日通知你一聲 :)  ...

我打過電話去問學校, 佢地都唔知幾時有開放日呀..仁立真係勁, 佢叩門可能仲難過私小個d.

除咗基真, 葵青區你仲有無邊間推介比我呀?
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 09:46

我覺得根門仁立好少叩門位...我朋友說..那些叩門位是"留班位" ,如果嗰年無人留班..同埋有人放棄學位先有餘額..

葵青區有主恩 , 全完 (呢間有聯繫中學)  不過以我所知呢d 都係熱門學校.. 15分未必入到..要搏統一抽..

你可以看看呢個表,我上年都係咁睇!  

不過我覺得基真應該係間不錯嘅學校,我去過家長會後也感到校長為間學校盡心盡力.. 我朋友15分自行派位都入到..你可以試吓!

唯一我少少擔心係, 成績可能未必及某些學校..但都係嗰句..如果孩子肯讀書去到邊度都有好成績!
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 10:01

我都同意基真學術可能只係中上, 但我諗如果佢讀得好, 我又另外比佢上課外班而又讀到, 可以小2比佢試下插班, 如果讀到就算留番係基真小五呈分係band 1既中學都唔會太差. 最多到時又幫佢考定私校囉..幾手準備.

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 09:46 發表
我覺得根門仁立好少叩門位...我朋友說..那些叩門位是"留班位" ,如果嗰年無人留班..同埋有人放棄學位先有餘額..

葵青區有主恩 , 全完 (呢間有聯繫中學)  不過以我所知呢d 都係熱門學校.. 15分未必入到..要搏統一抽. ...

作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 10:27

你呢個諗法"小二插班"..我之前都有諗過..
不過我諗對於我囡囡到時好難...間間學校要求d 插班生..全級考幾多名以內先有機會入表格...
同埋佢會同d 同學仔建立咗友誼...所以我無再咁諗 lu..

忙完搞小學..隔多幾年又到擔心中學..一方面又叫自己平常心看待..一方面又好緊張...真矛盾呢..

作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 10:32

我都有擔心要佢轉校又要適應既問題, 我仲有個細仔要哥哥同佢舖路但睇下到時點啦.

有d人叫我唔好理中學先..但6年其實好快過架. 你住邊區架?你識唔識瑪利諾神父?你覺得好唔好?

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 10:27 發表
你呢個諗法"小二插班"..我之前都有諗過..
不過我諗對於我囡囡到時好難...間間學校要求d 插班生..全級考幾多名以內先有機會入表格...
同埋佢會同d 同學仔建立咗友誼...所以我無再咁諗 lu..

忙完搞小學..隔多幾年又 ...

作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 10:48

原帖由 jojoplanet 於 11-7-26 10:32 發表
我都有擔心要佢轉校又要適應既問題, 我仲有個細仔要哥哥同佢舖路但睇下到時點啦.

有d人叫我唔好理中學先..但6年其實好快過架. 你住邊區架?你識唔識瑪利諾神父?你覺得好唔好?

...

你啱啦..問正我...瑪利諾神父...我個朋友個仔讀緊小一..但好催谷...我成日聽佢呻..你有咩想知?!

我住响荔景山..不過去基真都要10-15mins
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 10:56

原本我係想入瑪利諾神父架(mfs)因為有中學但早2年中學部有一班有3科轉咗中文我怕佢地會一路咁降banding所以又有擔心, 另外mfs又無乜課外活動...

比你選你會選mfs或基真
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 11:11

當年我朋友去apply 瑪利諾神父小學..佢20分..有宗教分..
但我見佢早幾年已去定佢哋學校嘅開放日,交定學生資料..
跟住自行交form 嗰日預備埋 Profilio.

好好彩佢當年20分跨區入到.  但我聽佢講d 功課多,佢就話都難架..普通話要考拼音...音樂要考樂理...我朋友仲要請1 week 假同佢仔仔預備考試... 佢老師叫佢做多d 課外練習...但係呢佢平日已經無時間做呢野. 我哋又要返工...我見佢真係好吃力..
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 11:18

ha ha..傳統教學嘅學校 vs 活動教學嘅學校..
人有選擇的話..當然想揀間名氣大d 嘅學校.
但係如果15分..一定入唔到啦..佢咁熱門..
同埋你要預咗放好多時間心神响佢身上..如果揀mfs.
我friend 放咗好多心機落去,但係都考得唔好..
佢失望架...又話"讀書不是求分數"..但佢話呢間好講分數..
佢覺得壓力大囉
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 11:19

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 11:11 發表
當年我朋友去apply 瑪利諾神父小學..佢20分..有宗教分..
但我見佢早幾年已去定佢哋學校嘅開放日,交定學生資料..
跟住自行交form 嗰日預備埋 Profilio.

好好彩佢當年20分跨區入到.  但我聽佢講d 功課多,佢就話都難 ...

乜而家小學唔係間間考普通話都要考併音架咩?
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 11:25

筆試喎...我唔知吖..我知有 Oral..但唔知係咪其實間間都要考筆試..

我聽佢咁講..我以為係某d 學校先要..
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 11:48

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 11:25 發表
筆試喎...我唔知吖..我知有 Oral..但唔知係咪其實間間都要考筆試..

我聽佢咁講..我以為係某d 學校先要..

真係好煩呀...深又怕佢讀唔想唔開心..淺又怕佢競爭力唔夠
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 12:05

是啊...有同感..所以我朋友話叫我自己extra train 佢..就是因為擔心中學唔夠同人競爭... 但我決定唔理中學嗰d 先...都唔能咁快憂心住... 讀落咗我再分享吓你知...

我再問過人..原來小一已經開始要考普通話筆試拼音.. 不過基真要唔要我真係唔知添..
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 12:28

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 12:05 發表
是啊...有同感..所以我朋友話叫我自己extra train 佢..就是因為擔心中學唔夠同人競爭... 但我決定唔理中學嗰d 先...都唔能咁快憂心住... 讀落咗我再分享吓你知...

我再問過人..原來小一已經開始要考普通話筆試拼音. ...

我都一定會比extra training佢, 但係中學派位好似小學本身係咪都有個banding架?

好呀..到時你講多d比我聽呀因為9月我要報啦..
作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 12:43

我見d post 咁寫..你睇吓

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?tid=2233843&goto=newpost

中學派位以banding決定選校優先次序,在自行和統一派位階段都係咁。banding主要按你孩子的小五下學期和小六上下學期的校內成績決定。

作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 14:17

呢度又有少少..
http://www.uncledos.hk/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5922&forum=3&post_id=12781

學生升中派位統一派位階段是以呈分試的成績, 要加上學兄/學姊在中一編班試成績作微調, 然後將全區學生按成績高低分banding, 之後每個banding便由幸運隨機號碼作先後派位分配了.

作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 14:27

唔該晒你呀, 你之前提過怕統一嘅number 唔靚. 查實呢個咩number黎架..

作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 15:17

係教育署編比每一個參加統一派位嘅學生嘅number (我哋係唔會知),因為統一派位,唔係計分制.

即係舉個例..如果你揀基真係首選...咁當有70個位係統一學額...咁會跟教育署編比學生嘅number,首70名(跟志願& assign number 嘅前後)去取錄.. 我嗰陣唔排基真做第三位..就係驚錯過埋呢間學校...所以先排第二...

即係在我個case..我囡囡 number 唔夠人地前..所以第一志願我哋入唔到..

但係注意..因為你垮區...只能填甲部(3 個志願) 甲部只得10%學額..即係如果下年基真得70個位係統一學額..你要係首7個 number 先獲取錄..

所以如果你好想入..你自行階段要揀定佢..
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 16:08

明白啦..如果決定入基真我都會放係自行既第一志願因為我睇d forum葵涌個邊d人都爭仁立/仁紀, 因為自行選仁立15分跟本就係將個機會掉去鹹水海, 博個統一10% 7個位又係渺茫, 倒不如選d15分有機會入到個d..

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 15:17 發表
係教育署編比每一個參加統一派位嘅學生嘅number (我哋係唔會知),因為統一派位,唔係計分制.

即係舉個例..如果你揀基真係首選...咁當有70個位係統一學額...咁會跟教育署編比學生嘅number,首70名(跟志願& assign numb ...

作者: poohbb_hk    時間: 11-7-26 17:25

無錯..我嘅意思就係咁...祝你好運!
作者: jojoplanet    時間: 11-7-26 20:31

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 17:25 發表
無錯..我嘅意思就係咁...祝你好運!

謝謝你
作者: carris    時間: 11-7-29 13:06

原帖由 jojoplanet 於 11-7-23 14:30 發表
15分有無機會第一輪入呢?我係跨區架..

15分是有機會入基真的, 但不是一定....我原本以為15分是必入, 但在買校服當日重遇一位家長, 佢第一輪都是15分, 但入唔到, 統一派位時填基真為第一志願就入咗, 我推想是我住得近過佢(我住荔景山, 佢住葵芳), 或是其他原因, 所以收咗我個女而無收佢個仔....

成日聽講座話第一輪收晒高分的, 如果有同分的人多於自行分配的位會交比教育局抽籤, 我就聽係小學做過的人講係學校自己決定的, 試想間間學校都比教育局抽籤, 你估教育局咁得閑咩....至於點爭取同分人地都簡你優先, 我估除了住得近的因素, 就是誠意, 我第一輪交表是第一日頭果幾個人交表, 係校長親自收表, 我地仲係兩公婆一齊去, 比學校知道你好有誠意.....另外我有做定阿女的簡歷, 但最後無交, 因為直覺覺得個校長唔受呢套....

第一輪可以做的其實是這些.....

開放日, 你可以留意:
http://chsc.hk/fpta/KWT/show_content.php?section_id=0&section_menu_id=1&lang_id=2&c_id=255
可以一次過睇晒葵青的學校
作者: carris    時間: 11-7-29 14:02

oh~~~原來今年小一巡禮無得睇基真...可惜...

基真的open day亦會在9月中進行, 可留意學校的網頁..
作者: jojoplanet    時間: 11-7-29 14:14

carris

謝謝你...我都以為第一輪會係教育局按排抽籤..咁我都學你咁早d去交表啦...我打去學校問過佢地暫時未有時間表幾時安排開放日...我好想去睇下..
作者: poohbb_hk    時間: 11-8-2 11:04

我囡囡編咗 1C..你哋編咗咩班?!
作者: reb1228    時間: 11-8-3 16:24

我個囝同幾個同學仔一齊,編左去1D班,多多指教,大家一齊交流下,因為我相信家長齊心,學校都會進步得快d。
作者: carris    時間: 11-8-4 11:12

我地係1E
作者: poohbb_hk    時間: 11-8-4 13:02

reb1228 : 我之前响 Uncle Dos forum 見過你回我d post o架啦... 多多指教!

我囡囡同佢一個以前幼稚園同學同班..學校話會特別咁編o架喎!
作者: reb1228    時間: 11-8-4 16:59

咁編班都唔錯,等d小朋友容易適應。
作者: mylunar    時間: 11-8-14 20:55

原帖由 carris 於 11-8-4 11:12 發表
我地係1E

你好! 我仔都係1E呀,
作者: carris    時間: 11-8-15 09:42

原帖由 mylunar 於 11-8-14 20:55 發表

hello, 同學仔, 27號見!!
作者: carris    時間: 11-8-16 13:18

原帖由 jojoplanet 於 11-7-29 14:14 發表
carris

謝謝你...我都以為第一輪會係教育局按排抽籤..咁我都學你咁早d去交表啦...我打去學校問過佢地暫時未有時間表幾時安排開放日...我好想去睇下.. ...

基真9月10日, 1200-1600有開放日
http://www.keichun.edu.hk/kcps.htm
作者: poohbb_hk    時間: 11-8-16 15:48

原帖由 jojoplanet 於 11-7-26 20:31 發表

謝謝你

Open Day on 10 Sep 2011, pls refer below linkage.
http://www.keichun.edu.hk/kcps.htm
作者: jojoplanet    時間: 11-8-17 21:46

謝謝你呀..
原帖由 poohbb_hk 於 11-8-16 15:48 發表

Open Day on 10 Sep 2011, pls refer below linkage.

作者: cubixluk    時間: 11-8-24 13:22

我個仔都係今年9 月讀 P1, 不過註冊果日我老公唔記得報校車, 而家開學初期可能要自己送, 煩...
各位家長, 請多多指教
作者: cubixluk    時間: 11-8-24 13:24

原帖由 poohbb_hk 於 11-8-2 11:04 發表
我囡囡編咗 1C..你哋編咗咩班?!

EEEE 點解你吔咁快知編咗咩班既, 因為註冊果日, 係由我老公同佢返去搞註冊, 我乜都唔知, 係咪通告有架 ???
作者: cubixluk    時間: 11-8-24 13:27

原帖由 cubixluk 於 11-8-24 13:24 發表

EEEE 點解你吔咁快知編咗咩班既, 因為註冊果日, 係由我老公同佢返去搞註冊, 我乜都唔知, 係咪通告有架 ???

呀.... 我揾到啦, 我仔仔都係 1E 班
作者: cubixluk    時間: 11-8-24 13:33

原帖由 mylunar 於 11-8-14 20:55 發表

我個仔都係... 27 號 見
作者: poohbb_hk    時間: 11-8-30 11:59

原帖由 cubixluk 於 11-8-24 13:22 發表
我個仔都係今年9 月讀 P1, 不過註冊果日我老公唔記得報校車, 而家開學初期可能要自己送, 煩...
各位家長, 請多多指教

你打比校車嘅駱叔叔...我哋都係20號先打去報校車. 應該趕得切!
作者: poohbb_hk    時間: 11-8-30 12:02

咁多呢度嘅小朋友都係 1E班..:loveliness:
我小朋友係 1C 班...
你哋有無諗定join 咩課外活動?
我哋諗住報小堤琴,奧數 & 功課溫習班:loveliness:
作者: carris    時間: 11-8-30 14:19

原帖由 poohbb_hk 於 11-8-30 12:02 發表
咁多呢度嘅小朋友都係 1E班..:loveliness:
我小朋友係 1C 班...
你哋有無諗定join 咩課外活動?
我哋諗住報小堤琴,奧數 & 功課溫習班:loveliness:

好多都想報, 不過撞晒時間, 要有所取捨.....
作者: jerryso1224    時間: 11-9-1 22:03

大家好呀~我都係1c班架~~我想同亞仔報體操同童軍呀~~我想問要點報呀??係唔係要媽媽早上去學校到報呀??:)
作者: jerryso1224    時間: 11-9-1 22:08

仲有呢~我入左媽媽會呀~大家多多指教
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-4 19:55

終於有同班同學仔!
我諗住星期一朝早去交...我擔心佢唔識去排..到時又 miss 咗d 課外活動!
我哋都諗住童軍 ^^
作者: jerryso1224    時間: 11-9-5 13:08

有沒1c班既媽媽呀~~我仔沒寫手冊呀??請問個d功課是做什麼的~我上網都是睇唔明~英文p2~3做什麼的~我仔好似咩都唔記得晒~
仲有~星期一同星期四拎什麼圖書呢??

十萬感激
作者: jerryso1224    時間: 11-9-5 13:53

我今早都去左報啦~我報體操同童軍呀~~^^你小朋友叫咩名呀??
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-5 17:49     標題: 回復 70# jerryso1224 的帖子

我估係帶英文嘅圖書回校...我依家返緊工..返到屋企問吓我女先:loveliness:
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-5 17:51

原帖由 jerryso1224 於 11-9-5 13:53 發表
我今早都去左報啦~我報體操同童軍呀~~^^你小朋友叫咩名呀??

我今朝都有去! 我PM 咗小朋友個名比你.
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-5 18:14

原帖由 jerryso1224 於 11-9-5 13:08 發表
有沒1c班既媽媽呀~~我仔沒寫手冊呀??請問個d功課是做什麼的~我上網都是睇唔明~英文p2~3做什麼的~我仔好似咩都唔記得晒~
仲有~星期一同星期四拎什麼圖書呢??

十萬感激 ...

我問咗我老公...我女都無寫...英文佢都未有書...我見書包又無喎...真係唔知做咩功課喎?!  我print 個黑板比佢回憶吓先...
作者: jerryso1224    時間: 11-9-5 20:34

我仔係失憶呀~~睇左都唔知發生咩事~我見有幾張英文工作紙~我就叫我仔填顏色~我估係咁掛~之後個MATHS就知咩事啦~但圖書就唔知~
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-5 21:55

.
原帖由 jerryso1224 於 11-9-5 20:34 發表
我仔係失憶呀~~睇左都唔知發生咩事~我見有幾張英文工作紙~我就叫我仔填顏色~我估係咁掛~之後個MATHS就知咩事啦~但圖書就唔知~

我問咗我女,她說我拎咗佢本手冊去攪課外活動....但我問.佢點解派咗又唔寫手冊,佢又話唔知幾時派,激死....佢話係填顏色,圖書:她說老師無講過.....不過我估係帶英文圖書.:)
作者: jerryso1224    時間: 11-9-5 22:06

我仔係細仔來的~我真係好唔放心~仲話12月要考試~都唔知點死囉><!!
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-6 09:14

原帖由 jerryso1224 於 11-9-5 22:06 發表
我仔係細仔來的~我真係好唔放心~仲話12月要考試~都唔知點死囉>

你咪咁擔心啦.. 係咪你哋都係收起咗本手冊咋?!
不過我發覺我女都係懵懵哋..老師派返本手冊又唔識抄..
我哋輪流叮囑佢架la..睇吓佢今日點情況先!
作者: jerryso1224    時間: 11-9-6 13:05

我發覺我仔太依賴上網睇返個手冊啦~今日英文有一樣沒寫~他就說可以返來睇電腦woo~唔洗係學校寫晒
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-6 14:08

原帖由 jerryso1224 於 11-9-6 13:05 發表
我發覺我仔太依賴上網睇返個手冊啦~今日英文有一樣沒寫~他就說可以返來睇電腦woo~唔洗係學校寫晒
咁搞鬼...haha..
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-6 16:50

Jerryso1224:
今日亞女寫齊手冊.. 但係無咗通告 (012)..打比老師話可能未派..你有無 (012) 通告?!
作者: jerryso1224    時間: 11-9-6 18:19

我有呀!!!!是講午膳津貼的~~
作者: jerryso1224    時間: 11-9-6 18:20

有沒派,老師不知道的嗎??什麼叫可能呀??怪怪地WOO~
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-7 08:24

我哋就係無呢張通告.. 跟住我老公打去搵老師..佢話好似係關愛基金嘅通告,但唔知有無派到...話今日再 check 吓補返比瑤瑤.

um...咁樣我都唔知係我女無拎..定派漏...
我都好奇怪...
作者: carris    時間: 11-9-7 11:06

唔使怕, 如果真係漏咗通告, 可以上網睇, print出來簽番...

我覺得唔好成日打去問老師, 老師都好多行政工作要做, 小朋友亦係時候要學會"口頭轉達".

阿女呢幾日都會自己抄家課冊, 我檢查功課時再上網check下佢有無抄漏, 但唔會畀佢依賴有得上網睇番..佢尋日將讀書五次抄咗去最底, 我問佢讀咩野, 佢話係中文, 仲話只係幼稚園無讀過普通話的先要讀....我要佢下次要抄番去中文科欄, 仲要佢讀一次畀我聽, 唔識讀就即係都要讀五次, 結果佢自己去讀五次...
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-7 12:42

唉...我哋响網上睇返有無果張通告,但都未見有...所以先問吓學校係咩通告o者... 驚又唔知要帶咩..到時無就麻煩.. 又見班班都有...
作者: jerryso1224    時間: 11-9-8 13:44

唔知今日各位小朋友食中午飯會點呢??我仔應該都係食唔晒架啦~^^''
作者: poohbb_hk    時間: 11-9-8 15:39

你16號會唔會睇佢食飯?

我估我女食唔晒都要食埋佢... 我無俾到食物盒佢..睇吓佢有需要先帶..
我怕佢搞到個書包油淋淋..我哋又叮嚀佢放d 餐具入密實袋..haha
作者: carris    時間: 11-9-9 09:44

有盒仔裝晒餐具, 唔怕油立立...

我有個細細密實盒畀阿女裝個蛋糕仔之類, 因為佢早餐食得少, 畀佢小息再食D, 仲有少少零食, 如果食淨都可以放入個盒.

我尋日搵咗張舊的"一田"減價單張, 畀阿女食飯時墊台, 免得佢整邋遢張台又用來上堂.
作者: jerryso1224    時間: 11-9-10 00:19

我都拎左個盒仔放一d零食~好似係蛋糕仔等等~可以同同學仔分享~我唔知食中午時要用墊台紙呀??如果要係唔係日日拎呀??
作者: mylunar    時間: 11-9-10 15:06

亞仔話有托盤,唔使用墊台紙喎
作者: carris    時間: 11-9-12 09:39

阿女第一日都話有托盤, 但第二日自己又帶張紙返去墊台, 仲話咁樣真係乾淨D...

今個星期五有得睇下佢地點食飯喇!!
作者: cubixluk    時間: 11-9-14 15:43     標題: 回復 28# poohbb_hk 的帖子

我只係報咗管樂基訓班+基督少年軍, 因為阿仔本身都有d野學緊, 所以唔報咁多...
作者: cubixluk    時間: 11-9-14 15:48     標題: 回復 9# carris 的帖子

我個仔日日返嚟, 我係咪都要佢讀五次, 不過可能佢一向幼稚園都有上國語, 叫佢讀五次, 佢好唔 like 囉
作者: reb1228    時間: 11-9-16 15:37

今日有得入班房參觀小朋友食午飯都幾好,家長同小朋友都好開心 :)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5