教育王國

標題: 2011年度會比小朋友讀sc的家長們... [打印本頁]

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-2 16:38     標題: 2011年度會比小朋友讀sc的家長們...

作者: twinstar99    時間: 10-12-2 23:49

小兒有相同的offer!有幸的話,可同班呢!
你的小朋友是仔/女?
原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-2 16:38 發表
我的小朋友收了norfolk am e/c, 你地呢? 唔知有無同學仔呢?

作者: Joeff    時間: 10-12-3 00:12

一樣係羅福道AM offer......不過話有分大囝細囝班,我個係超細囡(0812),請多多指教!
作者: twinstar99    時間: 10-12-3 00:40

小兒是0803
作者: hopeeee    時間: 10-12-3 07:57

收左我個仔 (0808) pm ...不過會寫信轉 am ... 希望可以做同學仔啦!
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 09:45

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 09:46

作者: cowcowb    時間: 10-12-3 09:53

我個囡係0811, 收左PM, 多多指教
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 09:57

作者: 02413124    時間: 10-12-3 12:11

0803 norfolk am e/c BOY ^^
希望可以做到同學仔 ^^
作者: 02413124    時間: 10-12-3 12:12

norfolk campus
am e/c
twinstar99 boy 0803
02413124 boy 0803
BeBeMa1012  boy 0810
Joeff girl 0812
pm e/c
hopeee boy 0808
cowcowb girl 0811

作者: 02413124    時間: 10-12-3 12:19

我唔會轉,因為我地都係主要用廣東話溝通,佢地咁細,我相信用母語學習會好d
pth我驚佢錯我都唔知,又教唔到佢,又冇得幫佢温書
原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 09:57 發表

e/c or e/p呀? 我個仔係e/c, 我在想好唔好寫信去轉e/p, 但我老公就話e/c好d, 因為我們家都是講廣東話, 對上堂, 在家重温都會好d, 我就覺得就係因為我們家都是講廣東話, 佢的廣東話一定沒有問題的, 小學又大多都用普 ...

作者: Rexmummy    時間: 10-12-3 14:16

Hello, 我個仔0803,都係PM,可能是同班同學?
原帖由 cowcowb 於 10-12-3 09:53 發表
我個囡係0811, 收左PM, 多多指教

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 14:27

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 14:29

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 14:31

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 15:05

作者: mysweetie76    時間: 10-12-3 15:08     標題: del

作者: audreymok    時間: 10-12-3 15:19

0806 Norfolk E/P AM girl.  多多指教.
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 15:22

作者: audreymok    時間: 10-12-3 15:28

Thanks for updating
作者: 02413124    時間: 10-12-3 15:53

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 15:05 發表
各位家長呀... 有d人話sc唔好, 你地點睇呀?
都唔知點解間間offer我仔的都比人講: york, 比人話用$買返來; 又一村: 比人話好淺, 無offer先會讀; 現在有sc offer: 又比人話得個名, 其實唔係咁得...
其實係唔係真係咁 ...

我覺得唔需要理人地點講
講真如果d人真係覺得佢得個名,咁又報?我自己就真係諗清邊d ok既我先報,sc亦係我1st preference!
報左收左唔讀既話,係因為覺得有一間比佢更好,都唔代表佢唔好,而且佢地自己都冇讀過,點知得個名呢?
呢個世界咩人都有,唔理得人地點諗
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 16:07

作者: 02413124    時間: 10-12-3 16:38

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 16:07 發表

咁又係, 不過我就係奇怪, 點解間間offer我仔的學校都好似比人話有問題咁?!? 唔通我個仔黑仔?!?
其實如果唔係sc offer, 我覺得york都真係唔錯的, 係個校長多野攪d啫... ...

york 我覺得只係收得濫同埋多洗費,比sc 更commercial
d人好奇覺得係人都收就唔係好學校
但其實講深york深d,講campus, york靚d
不過我都冇報呢間ar
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 16:51

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 16:53

作者: 02413124    時間: 10-12-3 16:58

如果呢2間比,sc 有名氣一d,叩門會著數d!
係架,所以佢收你貴d xddd
講真番學3個鐘,我幾時都相信3成學校,7成家庭
所以讀得呢2間既家長,我相信都一定注重小朋友學習,基本上唔會太差
不過我有時諗york個campus咁靚,如果小學升村校,會唔會唔慣 xd

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 17:05

作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:10

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 17:05 發表

我老公就係覺得sc有名d, 到時考小學會好d, 我就覺得interview係睇小朋友的表現多點, 但學校可能都有dd幫助, 我只希望無幫呀仔選錯就好了...

其實睇你想考咩小學,我認為
如果係官津,叩門可能去到marginal case,未會睇埋你邊間k
直資,c校都係睇interview,一樣去到marginal case,未會睇埋你邊間k
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 17:10

作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:17

我係呀 ^^ 4:15 u?
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 17:31

作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:33

yee 會唔會註冊時間係分班呢 xdd
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 17:34

作者: audreymok    時間: 10-12-3 17:38

我3:30pm 註冊.
其實我都幾鍾意York, 亦巳经俾咗註冊費.  但絕對唔會放棄SC取York, 因為SC係我1st choice.
作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:38

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 17:34 發表
你準備曬d文件未呀? 第一round register都要交好多文件喎...

未呀,我見主要都係開cheque???
作者: audreymok    時間: 10-12-3 17:40

York 唔係係人都收!!  我個女嗰同學仔收到reject letter.

原帖由 02413124 於 10-12-3 16:38 發表

york 我覺得只係收得濫同埋多洗費,比sc 更commercial
d人好奇覺得係人都收就唔係好學校
但其實講深york深d,講campus, york靚d
不過我都冇報呢間ar

作者: audreymok    時間: 10-12-3 17:41

準備好晒嘞!!  期待中

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 17:34 發表
你準備曬d文件未呀? 第一round register都要交好多文件喎...

作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:45

原帖由 audreymok 於 10-12-3 17:40 發表
York 唔係係人都收!!  我個女嗰同學仔收到reject letter.

我相信都有人唔收既
不過我估比例上算係比較少卦
作者: 02413124    時間: 10-12-3 17:46

原帖由 audreymok 於 10-12-3 17:38 發表
我3:30pm 註冊.
其實我都幾鍾意York, 亦巳经俾咗註冊費.  但絕對唔會放棄SC取York, 因為SC係我1st choice.

same here^^
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 18:00

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-3 18:03

作者: Joeff    時間: 10-12-4 12:39

我個囡都有York, SN嘅AM offer, 連埋SC就係我頭三甲~~

本來我都幾鍾意York (3rd Choice), 但係真係好驚佢個校長失驚無神又收d乜費物費,所以最後都無俾留位費,雖然當時係唯一offer;SN (2nd Choice)本來係係2/12交留位費,我亦都諗住交......點知30/11收到SC,就乜都唔駛諗啦,準備咗幾個月就為咗考到呢間!!慳咗$1,320
作者: Joeff    時間: 10-12-4 12:45

至於BK上所有對SC嘅言論,我都唔多理~~

再講,人地不滿Interview當日嘅安排嘅,嗰幾日已經出哂聲啦,無啦啦等人地就嚟注冊嗰陣就出埋D「垃圾學校論」,真係得啖笑~~不過可能佢真係太谷氣,谷咗個幾月都未順番都未定!

總之SC係我首選!! 除非好彩到連SPK又或者GH收啦,可能會有少少考慮,如果唔係一定入硬呢間!!

作者: Joeff    時間: 10-12-4 12:50

我1:45pm, 乜都未準備添~~

Register完可以參觀學校喎,睇吓係咪真係殘舊得咁緊要
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-4 17:34

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-4 17:37

作者: bcbaby    時間: 10-12-4 19:06

好開心可以入到SC, 宜家15,16睇下留SC or KV.  不過都好大機會SC..(因為我呀女未出世已留意e間學校!)

好似Joeff一樣, 除非GH/SPK收...我好期待呀女可以係SC有個happy school life!!

am e/c

pm e/c

Rexmummy boy 0803
bcbaby          girl 0803

am e/p

audreymok girl 0806
作者: Joeff    時間: 10-12-5 01:37

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-4 17:37 發表

係啦,到時參觀下先!我2:15呀!可能見到你喎,睇下認唔認得你個女先!

好呀,睇吓你認唔認得......

總之你見到個好男仔頭,好似有過度活躍嘅B女,就多數係我個囡㗎喇,佢都算高大嘅~~

又或者我插朶玫瑰花响佢個頭度等你易D認啦!

作者: wongsara    時間: 10-12-5 07:33

My girl is at am class too, but I'm still waiting for good hope schoool letter....
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-5 18:01

作者: hopeeee    時間: 10-12-5 18:11

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-3 09:57 發表

e/c or e/p呀? 我個仔係e/c, 我在想好唔好寫信去轉e/p, 但我老公就話e/c好d, 因為我們家都是講廣東話, 對上堂, 在家重温都會好d, 我就覺得就係因為我們家都是講廣東話, 佢的廣東話一定沒有問題的, 小學又大多都用普 ...

e/c 呀 ... 因為我自己pth唔得...interview一定唔收.
作者: Clarawsf    時間: 10-12-5 18:42

My 0806 gal got offer Norfolk E/C am too. My registration time is 2: 15pm. now struggling Kv or St Cat.....
作者: audreymok    時間: 10-12-6 11:50

Exactly 一樣呢!!  不過我慘D, 俾咗SN 留位費lu...
原帖由 Joeff 於 10-12-4 12:39 發表
我個囡都有York, SN嘅AM offer, 連埋SC就係我頭三甲~~

本來我都幾鍾意York (3rd Choice), 但係真係好驚佢個校長失驚無神又收d乜費物費,所以最後都無俾留位費,雖然當時係唯一offer;SN (2nd Choice)本來係係2/12交留位費 ...

作者: audreymok    時間: 10-12-6 11:51

我都有KV offer, 但我應該會揀SC, 唔去KV交留位費嘞

原帖由 Clarawsf 於 10-12-5 18:42 發表
My 0806 gal got offer Norfolk E/C am too. My registration time is 2: 15pm. now struggling Kv or St Cat.....

作者: audreymok    時間: 10-12-6 11:58

我個女都有in GHS, 不過我估唔收多, 當日表現麻麻.
SPK 都會去in, 不過唔會有太大期望, 志在參與呢!  以上兩間冇壓力, 因為真係咁叻女俾佢入到, 我哋都應該揀SC, GHS & SPK 實在太遠太隔"sip"喇 (對我黎講)

原帖由 Joeff 於 10-12-4 12:45 發表
至於BK上所有對SC嘅言論,我都唔多理~~

再講,人地不滿Interview當日嘅安排嘅,嗰幾日已經出哂聲啦,無啦啦等人地就嚟注冊嗰陣就出埋D「垃圾學校論」,真係得啖笑~~不過可能佢真係太谷氣,谷咗個幾月都未順番都未定!
...

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-6 13:30

作者: 02413124    時間: 10-12-6 15:02

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-6 13:30 發表

唔慘唔慘, 我都比左york留位費... 當然是有更好的choice才放棄嗰幾百蚊留位費的, 所以一d都唔慘呢!

YESYES 呢d錢應該蝕得好開心
我都蝕左原本個間留位費
作者: chikkee    時間: 10-12-6 19:29

我又留低腳毛先.. 剛剛下定決心去註冊..nice to meet you all

am e/c

pm e/c

chikkee boy 0811

am e/p

作者: winbun    時間: 10-12-7 23:31

原帖由 Joeff 於 10-12-4 12:39 發表

本來我都幾鍾意York (3rd Choice), 但係真係好驚佢個校長失驚無神又收d乜費物費,所以最後都無俾留位費,雖然當時係唯一offer;SN (2nd Choice)本來係係2/12交留位費 ...

Same as you, we also got these 3 offers but we have already paid SN's registration fee in mid-Nov ! Our registration time is also 1:45pm, not sure if my son will be in the same class as your daughter ?

am e/c

winbun boy 0802

pm e/c

am e/p

作者: Joeff    時間: 10-12-7 23:53

原帖由 winbun 於 10-12-7 23:31 發表

Same as you, we also got these 3 offers but we have already paid SN's registration fee in mid-Nov ! Our registration time is also 1:45pm, not sure if my son will be in the same class as your daughte ...

你個係大B, 應該唔同班喇。因為佢地係分開大細B嘅

之前聽過話SC, K1細B係小班,得2x個左右,因為細B需要多D照顧;另外又怕一個喊就個個都喊,攪唔掂~~

反而我個囡同BeBeMa1012有機會同班~~不過K2就撈番埋一齊㗎喇!!

作者: jeffreymom    時間: 10-12-7 23:54

Hi, my daughter Jasmine got pm e/c offer, see u all!

am e/c

pm e/c

jeffreymom girl 0801

am e/p

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-8 10:22

作者: cycream    時間: 10-12-8 15:13

我阿仔0810細仔,好開心入到AM 英普班!

am e/c

pm e/c

bcbaby  girl 0803

am e/p

Cycream  boy 0810
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-8 15:49

作者: yoyo-mother    時間: 10-12-8 16:56

My daughter has pm E/C offer in Norfolk campus. I will give up Victoria (homantin) , york, and SN (AM). I pay registration fee for York and SN . My edlder daughter also graduate from SC . She is in P5 SMCS .
作者: yoyo-mother    時間: 10-12-8 16:58

My daughter is 0808 baby .
作者: 0806    時間: 10-12-9 12:08

Hi Everyone,
0806 Boy E/C @
Essex Crescent Campus

作者: 蛋妹    時間: 10-12-9 13:15

HI! 我都留個言先!! 我sat 11:30AM 註冊, 你地大部份都係下午噃! 不過我想幫個仔轉上午班, 希望成功啦!

am e/c

pm e/c

蛋妹  boy  0810

am e/p

作者: audreymok    時間: 10-12-9 14:53

知唔知K1每班幾多人? 有幾多位老師睇住?
作者: 1010sy    時間: 10-12-9 16:48

Hi, 我都加入先 girl 0810 am e/c

am e/c

1010sy girl 0810

pm e/c

蛋妹  boy  0810

am e/p

作者: Joeff    時間: 10-12-9 23:45

今日有朋友話SC係7-9月/10-12月一班架喎,唔知係唔係呢?
作者: Joeff    時間: 10-12-9 23:48

講開又講D無聊嘢。女仔夏天校服如果唔fit size真係幾醜樣~wakakaka
作者: cowcowb    時間: 10-12-10 10:39     標題: 回復 54# audreymok 的帖子

我都比左SN留位費

其實我開始都有諗過讀SN, 放棄SC, 但個個朋友都話, 咁難得,你都唔要!!! 加上SC英文又真係好過SN, 所以最後決定SC
作者: cowcowb    時間: 10-12-10 10:44     標題: 回復 73# Joeff 的帖子

Joeff 以後好多機會e度見呀.....

買到岩岩好,咪要買3年校服, 我e個精打細算既媽咪最多買2年咋.....hahahahaha
作者: cowcowb    時間: 10-12-10 10:50

8下掛, 埋想問下大家小朋友當日interview既表現如何架?

in完時有無諗過一定/一定唔倒?

其實我覺得家長個part都佔分不少.....係度贊緊自己tim
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-10 11:38

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-10 11:39

作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-10 11:45

作者: cowcowb    時間: 10-12-10 12:03     標題: 回復 79# BeBeMa1012 的帖子

其實我囡無答晒全部問題, 記得老師問眼要黎做咩, 佢答唔倒, 老師知佢唔識都好快問,咁你對眼係邊呀。

同埋老師同我講野時, 佢係度拼圖, 其實都拼唔晒架。 所以我諗住無分, 加上我囡係0811細b, 咁多人爭, 我都諗住唔收...點知收左!!!

都幾意外架....wahahahhaha
作者: cowcowb    時間: 10-12-10 12:05     標題: 回復 78# BeBeMa1012 的帖子

我係第1批in sn架, 當時知道收左,幾鬼開心, 起碼有個backup, 所以in其他都幾輕鬆架.
作者: Joeff    時間: 10-12-10 12:43

今年話家長嗰part都要俾分,所以我地個個都應記一功!!

第一part玩Lego, 同枱有兩個B喊,佢地Mami坐埋佢陪佢地玩;一個就走咗過隔離枱,又要佢Mami捉番住佢;我個囡係唯一一個無失守,靜靜地坐响度砌。

第二part Individual In, 基本上我個囡答哂,係有D要諗一陣;唔知點解個老師一開始無耐就俾咗包餅我個囡揸住,好彩我個囡無分心話要開,唔係就真係死得好唔抵;配對嗰度,明明配啱,係都要我個囡講出聲,嗰樣嘢係乜同做咩,好彩佢最後都肯講,不過就唔係好Sure同好細聲咁講「遮遮」。仲有我答問題,個老師又要我個囡幫手拆番開D Lego放番入個碗度俾番佢。我嗰陣有D覺得個老師玩嘢,我D朋友in完都話無咁多嘢,因為我地係超細0812B。

不過我仍然覺得最攞分係我囉!
作者: chikkee    時間: 10-12-10 13:21

我又答咀先,查實我見我仔係0811,又讀緊維記PN可直升K1,所有只報左SC拎下經驗, 出年做超大仔時再報KV,PC之類, 我仲叫埋C6去同阿仔IN,比佢親下子, 睇下間學校, 阿仔等時已經等到呆呆滯滯, 顏色配對之外, 其他所有問題都唔答人,都無咩期望, 真係好驚喜...唔通C6真係咁勁... 靠佢拉分
作者: 02413124    時間: 10-12-10 14:26

我聽過話爸爸in有分加 xd
我囝就答晒問題,不過第一part唔肯自己玩
所以我都以為唔得
作者: cowcowb    時間: 10-12-10 14:53     標題: 回復 84# 02413124 的帖子

其實爸爸in有得加份都好岩...wahahahaha

去in st cat前一日, 我模擬interview過爸爸, 最後我決定自己入去....
作者: cowcowb    時間: 10-12-10 14:55     標題: 回復 82# Joeff 的帖子

我個囡幫手拆番開D Lego放番入個碗度俾番佢---->我都無e part bor

媽咪萬歲..yeah!!!!
作者: Joeff    時間: 10-12-10 18:05     標題: 回復 86# cowcowb 的帖子

其實我反而最擔心老師一開始就俾咗包餅我個囡,因為原本等咗咁耐都肚餓,佢一見到對眼就發青光,就想拆嚟食。好彩之後老師叫佢搭lego,佢都即刻放埋包餅响一邊,完成哂D task先再攞番。我覺得我個囡成個過程都表現得好淡定同成熟,in完我都同我老公講有D信心佢會考到,其他睇天意喇!
作者: busy_penny    時間: 10-12-12 20:37     標題: 回復 43# Joeff 的帖子

Joeff,我和你一樣有York,SN am offer,不過都交了留位費,衰在心大心細,拿不定主意;剛交完SN的留位費,就受到St Cat 的信。

不見了很多錢 ,很殘。
作者: busy_penny    時間: 10-12-13 08:29

女兒2008年大B,讀雅息士道。

昨天參觀過校舍,感覺良好,位置很好,因為很近金巴倫道,雖然距離地鐵站較遠,但搭小巴非常方便啊!我喜歡。
作者: 02413124    時間: 10-12-13 08:56

對,星期六註冊後,我同老公都感覺良好
第一接待老師好有禮貌
第二註冊過程好有條理,見佢收資料時已經分門別類,mark好晒記號,唔怪得d人讚佢地admin好好
第三參觀校舍講解既主任都好好,見d課室都佈置得好好,不過講真好多班房,我係大人都估好易迷路同埋d 班房大小不一,有d係間出黎,我諗隔音會差d
第四,我地係羅福校舍,好近mtr
作者: audreymok    時間: 10-12-13 09:43

我個女interview當日狀態好好, Lego 嗰part 自己靜靜喺度玩.  跟住in 英文全部答晒.  去到in PTH, 答得1/3, 但勝在肯跟老師講一次, 加理媽咪答得好 (嘻嘻唔好意思又讃自已), 所以in完出嚟我即刻同daddy講唔駛in其他嘞, 對阿囡好有信心.  真係衰咗咪讀SN囉
作者: busy_penny    時間: 10-12-13 10:33

女兒玩Lego個part,經常自言自語,又有時望望隔離的小朋友,又叫我幫她,又常流鼻涕,老師幫她抹掉,也沒有講多謝;到了第二部分,老師要她指出不同的東西(三樣東西,有兩個相同,一個不同),她就拿出兩個相同的給老師,老師重複表示要不同的,她還是拿兩樣相同的,我以為她肯定被淘汰,結果真的喜出望外!!!
作者: kitken    時間: 10-12-13 11:45

My daughter's performance at both KV and SC were good. She got accepted by SC but waiting for KV.  She is 0808 BB. I've paid the registration fee of 4 kindergartens already but SC is the best among them. Most likely, she will study at SC.
作者: cowcowb    時間: 10-12-13 12:40

SAT做左registration,  交完校車info, 但無老師叫我第參觀校舍!!!!

你地有無參觀校舍??
作者: busy_penny    時間: 10-12-13 12:58

有啊,由主任帶路參觀校舍。
作者: BeBeMa1012    時間: 10-12-13 14:36

作者: 1010sy    時間: 10-12-13 15:21

我同囡同c6都有參觀呀, 由NET帶, 我囡仲玩slide & kitchen
作者: cowcowb    時間: 10-12-13 15:30

我係norfolk交表, 係咪Norfolk road果邊無安排。
作者: 02413124    時間: 10-12-13 15:30

都冇人問我
不過封註冊信有寫可以參觀
我地就問工友,佢地就揾老師帶
作者: 1010sy    時間: 10-12-13 15:57

我c6問架

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5