教育王國

標題: 呼籲放位區 [打印本頁]

作者: yypapa    時間: 10-12-7 17:08     標題: 呼籲放位區

捐肝英雄許細文救同袍打動無數港人, 香港勝在有一眾無私的善心人。多間一線小學放旁在即, 預祝各位小朋友入到心儀小學。開心的同時請你幫助吓有需要的人,最大的喜悅莫過於能使更多人感受你同樣的喜悅。每放一個位給後備名單, 接收者可能又放出原有的學位而產生連銷效應,故此你放一個位係可以幫到幾個家庭!!!

某此學校的後備名單係有時限的, 例如陳守仁後備名單時效將於 31/12/2010界滿。請你盡快做決定並付諸行動。希望有更多人能同你一樣過一個快樂的聖誕及新年。行善莫遲疑, 僅代表一眾後備名單家長向你致敬及送上祝福。

附上放位信樣本以供參考。

Surrender of P1 seat for 2011/12 school year
Application / Registration number:1234567
Name of Student: Chan Siu Man

Dear Principal,

Thank you for granting our son/daughter a P1 seat for the 2011/12 school year.
After a serious consideration, we would like to give up the seat to someone in need.

Thank you for your kind attention.

Sincerely Yours,

作者: appleng    時間: 10-12-7 17:34

支持支持, 即將放出音小!
作者: Annngan    時間: 10-12-8 00:46

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-7 17:08 發表
對於yypapa的發表絕對支持,請各位如巳找到了自已心儀的小學,請盡快放位啦...因為有很多waiting嘅小朋友等緊嫁!由其有Deadline嘅waiting list...大家都係為人父母嘅都希望教導小朋友能向好的方面學習,所以各位爸媽現在正是你們發揮身教的機會了,做一個好榜樣給孩子看從而教導他們勿自私,自己開心嘅同時多想想其他沒有自已幸運的小朋友正在等緊你們的幫助,實在是功德無量。
多謝各位無私的家長......
作者: yypapa    時間: 10-12-10 09:55

appleng,
誠心多謝您 !!   
有冇其他有心人上嚟報料 ?
原帖由 appleng 於 10-12-7 17:34 發表
支持支持, 即將放出音小!

作者: kochiman2004    時間: 10-12-10 11:47     標題: 回復 2# appleng 的帖子

100% support ... already (1) give up LOGO, (2) one successful lucky draw subsidized primary and (3) release HKTL in November 2010 ... (4) will not join 1st interview on 11/Dec for Alliance primary ...
作者: thomasha    時間: 10-12-10 11:50

Please also refer to this thread for additional info on school places released:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2257045&extra=page%3D2
原帖由 kochiman2004 於 10-12-10 11:47 發表
100% support ... already (1) give up LOGO, (2) one successful lucky draw subsidized primary and (3) release HKTL in November 2010 ... (4) will not join 1st interview on 11/Dec for Alliance primary ... ...

作者: jennydai    時間: 10-12-10 15:33

Kochiman:Did you finally choose 九真? Thx.

kochiman2004 發表於 10-12-10 11:47
100% support ... already (1) give up LOGO, (2) one successful lucky draw subsidized primary and (3) release HKTL in November 2010
作者: yypapa    時間: 10-12-14 13:06

希望大家多多支持,  Waiting 成功的亦請多多上嚟報喜以謝各放位的善心人。

作者: Isaacmommy    時間: 10-12-14 22:40

Agreed! Would those who got accepted by their favourite school kindly  release other seats asap and NOT wait until June 2011? Thanks very much.

原帖由 yypapa 於 10-12-14 13:06 發表
希望大家多多支持,  Waiting 成功的亦請多多上嚟報喜以謝各放位的善心人。

作者: Annngan    時間: 10-12-15 23:25

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-14 13:06 發表
Hello yypapa,
在BK上看到你的帖子,請恕在下唐突一問,你的小朋友是否仍未收到學校通知註冊呢?
另外想八掛吓你等緊call waiting的是否TSL呢?
因我也是未有收到通知,是不是沒有機會呢?因有些老牌名校巳放榜都好似冇乜動靜,請問你知唔知有冇TSL的後補生在這段時間收到call? 謝謝!
心急的媽咪敬上
作者: yypapa    時間: 10-12-16 00:12

十分多謝放位的各位家長,終於等到心儀學校的call.
P.S. 聽日唔去 CKY 2nd In.
各位加油 !!
作者: yypapa    時間: 10-12-16 00:14

Annngan,
please check pm

原帖由 Annngan 於 10-12-15 23:25 發表
[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-14 13:06 發表
在BK上看到你的帖子,請恕在下唐突一問,你的小朋友是否仍未收到學校通知註冊呢?
另外想八掛吓你等緊c ...

作者: Annngan    時間: 10-12-16 01:32

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-16 00:14 發表
yypapa,
恭喜晒你,真替你開心終於都等到call了。其實想問下你有冇寫信比學校求位呢?我聽到有很多家長不停地寫信去求位,唔知有冇用呢?請比D意見啦!我真係好担心因時限快到了,唉!考得咁辛苦好驚真係冇就真係死得!另外你知唔知究竟waiting list有幾長呢?係唔係真係按次序排?如不方便可以PM我!
幫幫手唔該晒。

作者: A8888    時間: 10-12-16 03:27

我已放棄了培橋個位, 多一個waiting 受惠吧 ...
唔知有冇人會give up KTS 個位 呢??
作者: 大笨笨    時間: 10-12-16 13:42

13/12收到培橋call waiting, 即日註咗冊,放咗啟思個位喇!多謝放培橋位的好心人!
作者: KKLmama    時間: 10-12-16 13:43

作者: easybring    時間: 10-12-16 14:29

原帖由 yypapa 於 10-12-7 17:08 發表
捐肝英雄許細文救同袍打動無數港人, 香港勝在有一眾無私的善心人。多間一線小學放旁在即, 預祝各位小朋友入到心儀小學。開心的同時請你幫助吓有需要的人,最大的喜悅莫過於能使更多人感受你同樣的喜悅。每放一個位給 ...

作者: junemum    時間: 10-12-16 22:08

德雅、培僑、港同。
作者: Annngan    時間: 10-12-17 00:21

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-16 00:14 發表
yypapa
please check PM
Thanks
作者: Annngan    時間: 10-12-17 10:24

I'm so sorry, would you mind check the PM again.
Thanks!
作者: momohh    時間: 10-12-17 10:35

會放GT.
原帖由 KKLmama 於 10-12-16 13:43 發表
請問有冇人會放GT呢 ? 唔該!

作者: yypapa    時間: 10-12-17 10:58

Annngan,
Did not receive any of your PM.  Please check PM for details.
原帖由 Annngan 於 10-12-17 10:24 發表
I'm so sorry, would you mind check the PM again.
Thanks!

作者: Annngan    時間: 10-12-17 11:23

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-17 10:58 發表
Dear yypapa,
我巳發送了,在私人訊息內的(發短訊息)是否我搞錯了,因在裏面沒有很多item可以選擇。
請你教教我好嗎?
Thanks!
作者: Annngan    時間: 10-12-17 18:28

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-17 10:58 發表
Please check email......
Thanks!
作者: bnmr200    時間: 11-11-10 12:02

請各位如巳找到了自已心儀的小學,請盡快放位啦。
作者: onsyan    時間: 11-11-10 12:53     標題: 回覆 12# A8888 的文章

If DGJS takes my girl, I will give up the 2nd interview at KTS.
作者: onsyan    時間: 11-11-10 12:55     標題: 回覆 16# yypapa 的文章

Would you please tell me when did you receive the call for 2nd interview at CKY?
作者: xanax1mg    時間: 11-11-10 13:23

原帖由 onsyan 於 11-11-10 12:55 發表
Would you please tell me when did you receive the call for 2nd interview at CKY?

呢個係舊年既POST 呀
作者: icbb1230    時間: 11-11-10 13:23

KTS 2nd interview 前,DGJS 應該未有消息喎。

另外,CKY開始call 2nd interview. 其網站都未有公佈喎。

好心亂呀.....
作者: ilj    時間: 11-11-10 13:49

作者: ha!    時間: 11-11-10 15:03

作者: flyda    時間: 11-11-10 15:13

若果有良心的人得到心儀的學校就會放番其他學位出來,甚至乎有其他2nd In都放棄 但我知道上年有些家長手上有三個以上的offer,竟然到臨開學才放出來:;pppp: !我希望今年啲家長不要這樣做!
作者: JOJA    時間: 11-11-10 15:19

同意, 雖然我只有一個OFFER
但其實一個孩子最終都只能返一間學校

只是要早點從OFFER中選中
最心儀的去留位

希望能各家長都安心D去等到明年六月

原帖由 flyda 於 11-11-10 15:13 發表
若果有良心的人得到心儀的學校就會放番其他學位出來,甚至乎有其他2nd In都放棄 但我知道上年有些家長手上有三個以上的offer,竟然到臨開學才放出來:;pppp: !我希望今年啲家長不要這樣做! ...

作者: nnmama    時間: 11-11-10 15:38

原帖由 icbb1230 於 11-11-10 13:23 發表
KTS 2nd interview 前,DGJS 應該未有消息喎。

另外,CKY開始call 2nd interview. 其網站都未有公佈喎。

好心亂呀.....

CKY開始call 2nd interview!?因爲你收到電話所以知道?
作者: nnmama    時間: 11-11-10 17:06

原帖由 icbb1230 於 11-11-10 13:23 發表

好心亂呀.....

打過電話去CKY問,話未開始call 2nd interview喔。究竟是否CKY講大話?
作者: CandyTheMom    時間: 11-11-10 19:59

Noted that was 2010's message. Take it easy.

原帖由 nnmama 於 11-11-10 17:06 發表

打過電話去CKY問,話未開始call 2nd interview喔。究竟是否CKY講大話?

作者: icbb1230    時間: 11-11-10 20:16

no ar, I read the post here, but later the bk member found that is the old post last year.  

原帖由 nnmama 於 11-11-10 15:38 發表

CKY開始call 2nd interview!?因爲你收到電話所以知道?

作者: TheWiseMom    時間: 11-11-11 19:30

原帖由 KKLmama 於 10-12-16 13:43 發表
請問有冇人會放GT呢 ? 唔該!

I gave up GT in Aug. as I'd apply for a discretionary place.
作者: YLMom    時間: 11-11-11 20:45

We have given up the offer of GT and SMC already.  Hope all of us can get the most favourite offer for our kids.   :loveliness:
作者: rabbitann    時間: 11-11-21 11:14

唔知今日自行之後, 會有d咩學校會放位出來.  我都希望d人唔好hold住甘多間, 等d無offer 的人可以有多些機會.
作者: fc1668    時間: 11-11-21 11:16

原帖由 rabbitann 於 11-11-21 11:14 發表
唔知今日自行之後, 會有d咩學校會放位出來.  我都希望d人唔好hold住甘多間, 等d無offer 的人可以有多些機會.
support !!!希望我地呢啲無Offer既人多一個機會
作者: Amumof2    時間: 11-11-21 22:18

Will give up TT, St. Joseph and KRS.

Good luck to you all~
作者: fc1668    時間: 11-11-21 23:18

作者: tolulu    時間: 11-11-21 23:54

希望快d有offer比我地。

作者: chiuleelam    時間: 11-11-22 00:43

自行派位毋中,私校又毋中,好彷徨,幫幫忙,放啲位出來了,多謝。。。。。。。
作者: rabbitann    時間: 11-11-22 10:08     標題: 回復 4# Amumof2 的帖子

你真係好, 唔會hold住d位.  等d總未有學校係手o既家長可以多d機會.  我就識人超自私, hold住幾間, 話要等到下年6月先放
作者: july25    時間: 11-11-22 11:40

I will give up GT & EC!
作者: JOJA    時間: 11-11-22 12:48

為方便大家, 此sample 以作參考.  可以快一點出信到學校, 以助有真正需要的家長和學童.

XXX校長
XXX小學
香港XXXXXX
[Fax:XXXXXXXX]

親愛的X校長

放位2012-2013小一學位通知
[申請人: XXX, 編號:XXXXXX]

我們實感榮幸獲得 X校長來函通知取錄小女XXX為 貴校來年小一生。因我們已認真考慮了多個情況,最終要忍痛放棄學位。現以書信通知,讓 貴校能多點時間安排來年學額辦理工作。

再次感謝 X校長的邀請和抽空閱函。

生活愉快!

XXX/ XXX
〔XXX家長〕
2011年11月XX日
作者: ilj    時間: 11-11-25 12:45

作者: puiyingmama    時間: 11-11-25 13:05     標題: 回覆 1# ilj 的文章

AGREE!
作者: RoseInPink    時間: 11-11-25 13:41

作者: workhard1    時間: 11-11-25 13:42

己放音小、德雅、st clare and 大坑真光! 希望幫到有緣人!
作者: momomo0303    時間: 11-11-25 15:32

作者: boyboy2006    時間: 11-11-25 15:39

已放棄EC和聖三一
各位加油呀~~~不要放棄
作者: ilj    時間: 11-11-25 15:42

作者: Jomei    時間: 11-11-25 15:44

請問已放OFFER既家長,你地係打電話取消定寫信? 因我問過佢地依然話未有人放位...
作者: fatsin    時間: 11-11-25 15:51

已寫信去音小放位,但想請問,如果仍未註冊,使唔使寫信去學校,定或註冊日唔出席就等於自動放棄呢,謝謝
作者: PrincessCat    時間: 11-11-25 16:20

yes will give up LMC !! although which is very good school!! Wish waiting list mami will have call soon!! Good luck!!
作者: yoyoslam    時間: 11-11-25 22:10

各位放棄的家長真好. 雖然我個女0612決定做大女. 明年競爭仲緊要. 但今年見身邊朋友的戰況真是一額汗.

我們一班有遠見的家長, 會組織香港第一間華德福學校. 希望到時比本地家長多一個選擇. 華德福是全球最理想的教育理 希望到時比本地家長多一個選擇. 華德福是全球最理想的教育理念.
作者: marcella    時間: 11-11-25 22:20

德雅同KRS都不會去注冊。
作者: rabbitann    時間: 11-11-25 23:23

原帖由 Jomei 於 11-11-25 15:44 發表
請問已放OFFER既家長,你地係打電話取消定寫信? 因我問過佢地依然話未有人放位...

我想不用寫信都得,因佢地都寫明註冊日唔去就當放棄
作者: rabbitann    時間: 11-11-25 23:26

原帖由 ilj 於 11-11-25 15:42 發表
你們小孩真係醒,可以有咁多學校收 支持你們的決定

ilj,你有無考Krs、TT、德雅同聖三一?
作者: Jomei    時間: 11-11-25 23:29

咁又係喎..唔去註冊即=放棄
原帖由 rabbitann 於 11-11-25 23:23 發表

我想不用寫信都得,因佢地都寫明註冊日唔去就當放棄

作者: ilj    時間: 11-11-26 00:47

作者: sytw    時間: 11-11-26 01:01

會放出高主教
作者: rabbitann    時間: 11-11-26 09:34

ilj, 你係無考定考唔到?  宜家有無waiting係手?  努力呀!!  唔好甘down.

原帖由 ilj 於 11-11-26 00:47 發表
TT、德雅同聖三一都無呀:(  

作者: jjngai    時間: 11-11-26 10:33

fully support! we will give up SFA!
作者: chunchundaddy    時間: 11-11-26 10:44

已放港同, good luck to all.
作者: windy23yip    時間: 11-11-26 15:11

i'll give up 培僑.....
作者: CKBCHU    時間: 11-11-26 15:46

Hi, may I know what is TT?  Thanks.
作者: UncleGrand    時間: 11-11-26 16:32     標題: 回復 1# CKBCHU 的帖子

崇真小學
作者: stephanielum    時間: 11-11-28 10:30

I'll give up Tak Nga.
作者: mooncake3818    時間: 11-11-28 12:31

I will give up Tak Nga, Good Luck!
作者: LittleRoxie    時間: 11-11-28 13:43

作者: fatsin    時間: 11-11-28 13:57

放棄左高主教
作者: bigfatboy    時間: 11-11-28 18:20

Gave up GT, SFA and TSL.
作者: ilj    時間: 11-11-28 18:40

作者: angeljojo    時間: 11-11-28 19:23     標題: 回復 1# ilj 的帖子

Anyone will give up GH?
作者: Jomei    時間: 11-11-30 00:16

同意...等待中既人真係好徬徨....唔知要等幾耐先有好消息...折磨
原帖由 ilj 於 11-11-25 12:45 發表
當聽到朋友hold到一手都係位...真係想話佢知,你知唔知無位既人幾咁徬徨!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5