教育王國

標題: 有無媽咪會放棄KV,SC既學位, 唔交留位費? [打印本頁]

作者: twiggyland7    時間: 10-12-9 15:23     標題: 有無媽咪會放棄KV,SC既學位, 唔交留位費?

請問有無媽咪會放棄11/12KV同SC既學位,
唔去交留位費架?
等我地D WAITING LIST媽咪知道機會大唔大,
當妳阿仔未有學校OFFER, 真係好擔心!!
謝謝。
作者: fpcity    時間: 10-12-9 15:27

i'll give up KV am offer and will only pay for SC am offer...
作者: busy_penny    時間: 10-12-9 15:40

我有個朋友放棄SC am offer , 因為她女兒會讀KV .
作者: sharon26788    時間: 10-12-9 15:41

我都會放棄SC AM offer,交左KV既留位費
作者: 囡囡婷婷    時間: 10-12-9 15:55

我都會放棄SC AM offer,交KV AM OFFER 留位費
作者: sharon26788    時間: 10-12-9 16:07     標題: 回復 5# 囡囡婷婷 的帖子

咁我地咪有機會做同學仔
作者: dandanmami    時間: 10-12-9 16:37

作者: audreymok    時間: 10-12-9 16:41

Will give up KV pm
作者: sheung_wong    時間: 10-12-9 17:19

我 同 我d 同事會都 揀kv , 唔要sc offer ..
作者: yinghung1234    時間: 10-12-9 17:30

作者: sharon26788    時間: 10-12-9 17:41

waiting既各位可以放心好多啦
作者: akj    時間: 10-12-9 17:44

睇嚟多人要kv,放棄sc喎!
作者: Joeff    時間: 10-12-9 17:46

我有兩個朋友放棄KV am offer。一個揀SC;一個揀其他。我自己會交SC~~
作者: 345BB    時間: 10-12-9 17:50

我覺得雖然有好多人放番位出嚟,但係學校可能有600個位,但已出了800offer letter都唔定,早兩年KV很早已call waiting list,希望今年都係啦!
作者: 珈珈1024    時間: 10-12-9 17:53

不過唔知有幾多waiting呢!?
作者: dandanmami    時間: 10-12-9 18:13

作者: GAT    時間: 10-12-9 18:22

Really thanks for so many moms only registrating for one school - then we on the waiting list feels better.
When will Kenville call waiting as happened in the past?
作者: sheung_wong    時間: 10-12-9 18:54

好少兩間都留, 因為佢地同一時間俾offer, 唔會晒錢留兩間架喎, 你話佢地前後腳俾offer 就話者.
呢個都係佢地兩間自己傾點數, 知道都係個個pool 揀學生, 費事你兩間都hold 住.., 又加埋d 雜費, 將留位既門檻加高

超額offer 就唔出奇, 佢地做咁多年, 知道有幾多% 會留位say 60-70%, 咁佢咪超額120-130% offer , 唔駛又要再寄信搵人讀嘛..(that's why 佢地都臨開學先再call waiting..而唔係留位之後就call waiting, 咁當然如果超額offer 最後都收唔夠, 梗係會早d call waiting 啦 ) 如果真係收多人, 佢每年收幾百人, 多5-10%  學生, 又係私校, 鬼有人理咩
作者: 345BB    時間: 10-12-9 19:09

兩年前KV在12月收第一次留位費後會call 一些waiting list,約三月交書簿費時又會call,其間久不久就有BK Mami 說收到電話!不過不知上年同不同!
作者: 345BB    時間: 10-12-9 19:11

其實會不會waiting list 係多過reject 呢?定係跟
作者: bobobetty    時間: 10-12-9 19:12

我都會放棄SC AM offer,交KV AM OFFER 留位費
作者: 345BB    時間: 10-12-9 19:14

其實有無人收到reject 呢?
作者: twolilmonkeys    時間: 10-12-9 23:35

will give up SC, keeping KV
作者: EggEgg08    時間: 10-12-9 23:39

I am planning to give up both SC & KV offer
作者: lovelinda    時間: 10-12-10 00:07

me too
i will give up both
作者: csmc88    時間: 10-12-10 00:14     標題: 回復 24# EggEgg08 的帖子

EGGEGG08 & LOVELINDA,
Wow! You 2 must have some very good offers. Anyway, I have only applied SC(the only one in Kowloon Tong) and on the so called "waiting list". So, although not much hope but still very happy to see someone not holding up the offers!
作者: cherryyim    時間: 10-12-10 00:18

My son has got both KV and SC offers. We tend to choose SC. Seeing so many people going for KV here, can you share the reason behind? I personally prefer a more active and happy learning environment for the kids, with good language foundations.
作者: Penpenbb    時間: 10-12-10 01:31

I'll give up KV am offer n choose SC.
作者: ho_yan2406    時間: 10-12-10 02:03

好多BB都收到2間的offer,好叻叻~~
作者: EggEgg08    時間: 10-12-10 08:26

原帖由 csmc88 於 10-12-10 00:14 發表
EGGEGG08 & LOVELINDA,
Wow! You 2 must have some very good offers. Anyway, I have only applied SC(the only one in Kowloon Tong) and on the so called "waiting list". So, although not much hope but still ...

Tks. 因為決定choose between LH & TT, and waiting MS & PC.
作者: LuLuciaMa    時間: 10-12-10 09:31

I will pay for KV am offer and give up SC am offer.
作者: luiflora    時間: 10-12-10 10:15

我好想知道為什麼甘多人放棄SC而要KV呢???我還在煩惱中.....SC ?? KV ?? 沙田HKPS ??請大家話我知你地的唸法.十分感謝!!
作者: leeleelee1207    時間: 10-12-10 10:23

i will choose KV, give up SC.....
作者: tinyling    時間: 10-12-10 10:29

I will give up SC pm offer as we have offer at St Clare
作者: 小黑牛    時間: 10-12-10 11:41

i will give up SC too
作者: Sheepy    時間: 10-12-10 11:41

真係好, 大家都唔HOLD住D位,  我個女就waiting SC & KV, 是但一間call waiting都好吖! 最衰PC要1月先知結果...
作者: 02413124    時間: 10-12-10 11:41

我估係因為如果唔認同kv個套既家長,就已經冇報kv
認同kv既,多數都係鐘意佢夠深,所以2間都有offer既就簡kv
原帖由 luiflora 於 10-12-10 10:15 發表
我好想知道為什麼甘多人放棄SC而要KV呢???我還在煩惱中.....SC ?? KV ?? 沙田HKPS ??請大家話我知你地的唸法.十分感謝!!

作者: YY233    時間: 10-12-10 11:45

KV is better than SC. So more family can know about the result earlier.
Actually, it is really not necessary to call the waiting family in late July or August!!
Many family has given the placement now!
SC should learn from KV!!
作者: edithwylai    時間: 10-12-10 11:54

I will give up SC am offer
作者: 0226    時間: 10-12-10 11:56

今年今多人give up st cat . 而KV 我印象中我around 2-3 月call 左waiting, but 我知我唔係第一round call waiting 個個
作者: leeleelee1207    時間: 10-12-10 12:14

因為好多人話sc 近年無甘好, 學費年年加, 好似幾"nur" 水....k2, K3 要成四千幾...反之kv 學費好幾年都keep 住甘上下無點加....KV三個字"平, 靚, 正".....
作者: pjbb    時間: 10-12-10 12:36

係咪真係有reject信? ???我個囡都係KV waiting呀!!!!我以為學校比d家長好過d所以唔得既個個都係waiting咋 .
作者: farnell    時間: 10-12-10 12:56

我會放棄 SC
作者: Joeff    時間: 10-12-10 13:03     標題: 回復 37# 02413124 的帖子

你講得好啱,我真係好多朋友無報KV。

我地嘅取決都係按照小朋友嘅需要,我亦都唔會聽D唔係用家嘅人話間學校係點點點,因為每一間都會有好同唔好嘅地方,道聽途説咁多會精神分裂。不過兩間都係好學校,最緊要係適合自己個小朋友,其實兩間嗰教學方法好唔同,家長都應該好易揀。

作者: 囡囡婷婷    時間: 10-12-10 13:05

這純是個人感覺, 兩間都係好學校, 只係睇自己想要咩, 我可以分享下我的諗法:
我同老公選擇kv, 係因為覺得kv整體中規中矩, 我深信kv唔會令小朋友唔開心, 唔活潑, 小朋友的求知慾好大, 對於學習只會感興趣及挑戰性, 而不會感壓力, 我對於kv 所謂的"谷", 只係學習的其中一個方法,  我唯一有一個考慮係讀完kv, 確實要搵一間中上程度的小學接上, 因為都明白kv係3年的幼稚園生活, 培養小朋友有極高求知慾, 令佢地停唔到下來, 如果搵一間普通小學, 小朋友會頓失興趣, 我地都計劃了多種課外活動俾囡囡, 但就唔會係學術方面
至於sc, 我同老公係初期時係選擇sc, 因為活動教學, 外國人多, 有西方教學感覺, 但係sc所收取的學費, 我覺得已經超出其價值所在, 論活動教學, 我較欣賞啟思小學附屬幼稚園, 奈何活動教學太自由, 小朋友的自控能力難分辨學習時學習, 遊戲時遊戲的觀念, 其次係承接小一時,係會有難度, 人都會喇,感困擾時, 有的會逃避, 有的會挑戰.
小朋友在開始學習的初期, 係唔會有惰性, 佢地漸漸接觸外界多左, 模仿他人多左, 就會知道咩叫惰性, 我地相信kv係依方面做的根基會好d.
最後, 我地會照報協恩, 依個先係我地最終目標.
作者: Joeff    時間: 10-12-10 13:10     標題: 回復 45# 囡囡婷婷 的帖子

我都等緊d有小學Backup嘅女校。不過競爭真係好大~~
作者: coco513    時間: 10-12-10 13:16

我得KV waiting list咋.. 個個都要kv, 都冇乜行喇~
作者: 靚媽媽店    時間: 10-12-10 13:32

唔好灰心, 我聽日會放棄KV留Soka
作者: coco513    時間: 10-12-10 13:49

原帖由 靚媽媽店 於 10-12-10 13:32 發表
唔好灰心, 我聽日會放棄KV留Soka

thx.. 我會努力嫁喇~!!
作者: 02413124    時間: 10-12-10 14:24

HAHA 因為我都冇報kv
我自己係一間英中到做,基本上我所有同事都係有報sc冇報kv,咁好多都考到,用第一身用家講番
我都有問過會唔會太淺,有1個用家講得好好,深代表好?佢話sc夠架啦,已經cover左p1
而且我知既都升到好好既小學,但又真係跟得到,我就信佢地啦
唔好意思,有d離題
原帖由 Joeff 於 10-12-10 13:03 發表
你講得好啱,我真係好多朋友無報KV。

我地嘅取決都係按照小朋友嘅需要,我亦都唔會聽D唔係用家嘅人話間學校係點點點,因為每一間都會有好同唔好嘅地方,道聽途説咁多會精神分裂。不過兩間都係好學校,最緊要係適合自己個小朋 ...

作者: dandanmami    時間: 10-12-10 16:42     標題: 回復 45# 囡囡婷婷 的帖子

作者: twiggyland7    時間: 10-12-10 18:31

好多謝各位家長放個位出黎,
雖然未必會有我份, 但起碼有個希望比我地,
由INTERVIEW完到等信呢一個月已經好難受,
日日開信箱, 而家呢兩間學校仲要下年先call waiting,
不過得唔得都想快d知, 等自己放下心頭大石,
準備心情幫仔仔預備升k1。
請問各位家長以往call waiting係來信, 還是電話call呢?
作者: twiggyland7    時間: 10-12-10 18:36

真係好羨慕你地d小朋友兩間都收,
請問收到offer既小朋友家長,
你地係咪讀間好好既N1, 例如劍鳴OR樂基?

可能學校會睇小朋友邊間N1出黎。

作者: lovelinda    時間: 10-12-10 19:42     標題: 回復 53# twiggyland7 的帖子

我個女有讀n1, 不過是屋企樓下的村校, 但是我是ft mami, 我生完阿女後就quit咗份工........因為想全部心血放在佢身上,自己教佢,唔知咁樣有無關係........
作者: poksi    時間: 10-12-10 20:24

我個女有KV同SC offer, 我會放棄SC, 交了KV的費用, 疊埋心水入KV了!
我個女都係屋企樓下幼稚園讀PN, 不是什麼名牌PN呀! 我住MEIFOO... 佢INTERVIEW果日表現一般啦, 我都以為佢唔得, 真係意料之外LAW....
我都好明白"等"的焦急, 所以一心KV就索性唔要SC lu....
作者: coco513    時間: 10-12-10 20:32

原帖由 02413124 於 10-12-10 14:24 發表
HAHA 因為我都冇報kv
我自己係一間英中到做,基本上我所有同事都係有報sc冇報kv,咁好多都考到,用第一身用家講番
我都有問過會唔會太淺,有1個用家講得好好,深代表好?佢話sc夠架啦,已經cover左p1
而且我知既都升到好好 ...

我反而冇報sc呀... 不過kv個result都只不過係WL
作者: hosuper    時間: 10-12-10 20:45     標題: 回復 12# 囡囡婷婷 的帖子

totally agree with your views !! My son will go to KV too.
作者: busy_penny    時間: 10-12-10 22:33

這麼多人放棄SC,我有些懷疑,因為身邊的朋友大多數選SC(兩間都有offer),希望你們是說真的。

我自己會選SC,因為我重視英文多些(自己英文不行)。
作者: jeffreyBB    時間: 10-12-10 23:02

我會揀SCpm,放棄KVpm!!
因為想仔仔有開心嘅學校生活,想佢開心學習,因為佢好活躍! 怕佢係kv谷到唔想返學
作者: muji0409a    時間: 10-12-10 23:30

I will give up KV am and keep SC pm. Both schools are good. The main reason is KV does not have school bus service to my home. I believe my son will enjoy more in SC as he likes to speak in English esp. to NET teachers.
作者: Joeff    時間: 10-12-10 23:46     標題: 回復 53# twiggyland7 的帖子

我個囡早幾日先足兩歲,所以未讀過PN班。
作者: rc_ac    時間: 10-12-11 00:30

I will keep SC am offer and give up KV am offer.
作者: pingu_k    時間: 10-12-11 00:30     標題: 回復 41# leeleelee1207 的帖子

請問kv學費平成點?tks!
作者: dorismswong    時間: 10-12-11 00:51

KV tution fees is HK$2,470 per month.  My daughter doesn't study any N1, so I think it is not critria to select children.
作者: humtydumty    時間: 10-12-11 21:39

agree with you
作者: yywing    時間: 10-12-11 23:30

我KV am and SC waiting
就算SC最後俾offer我,我都會要KV
因為我唔想到時上小一更加幸苦,我寧俾佢早D適應,先苦後甜。KV英文oral較弱,我會自己係出面找NET。因為學費較SC平,所以其實差唔多。
至於冇咩課外活動,我會自己在星期六日,陪佢多D出街玩。或者揾D其他學術以外嘅課外活動去平衡吓。
作者: Bonnie    時間: 10-12-12 22:31

放棄 both SC and KV am offer

希望 waiting 嘅家長有offer 啦..

Good luck.
作者: dandanmami    時間: 10-12-12 23:37

作者: jeffymak    時間: 10-12-13 03:34

各位家長好呀, 我個仔仔都係SC WAITING咋, KV就無報, 其實我個仔仔係超細仔(12月近尾),雖然你地好多都放棄咗SC的學位,  我好想仔仔可以入到SC呀, 但我諗都無機會架喇
作者: polo00oo    時間: 10-12-13 09:50

我都係放棄左SC AM...................覺得KV較適合仔仔..............好期待呀........
作者: polo00oo    時間: 10-12-13 09:58     標題: 回復 58# busy_penny 的帖子

去到呢個時候, 巳經無必要再懷疑, 因為所有野到定哂..........無必要再呃任何人..............

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5