教育王國

標題: 想問蘇浙 PN 係咪仲未公佈 result ??? [打印本頁]

作者: joyjoy815    時間: 10-12-14 00:08     標題: 想問蘇浙 PN 係咪仲未公佈 result ???

好似 in 左好耐喇.....點解仲未收到信...定係 reject 既茅信呢??
作者: bobee    時間: 10-12-14 14:40     標題: 回覆 1# joyjoy815 的文章

i think it's after new year.
作者: snow228    時間: 10-12-14 15:24

希望亞b 既聖誕禮物係收到蘇浙既厚厚信件
作者: PercyPer    時間: 10-12-14 15:49

會好厚架??
我之前收到其他sch既offer, 都係得一張紙~
要等2個月, 真係好耐啊~
日日都係咁睇個信箱....今日又冇啦
作者: muigor    時間: 10-12-14 16:44

睇返舊年o的post,N1 o的offer係12月中就開始出,唔知今年o既安排同唔同呢?好緊張 >.<

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2176135
作者: PercyPer    時間: 10-12-14 16:58

舊年d post話冇offer就冇信?
oh no~咁真係要日日上黎睇下有冇人收到
作者: snow228    時間: 10-12-14 17:01

我都係睇左舊年d 人話無offer 無信, 所以都成日keep 住上來問下, 舊年都係甘上下時間收信, 呢個week 唔知有無呢
作者: PercyPer    時間: 10-12-15 15:29

confirmed , only rec'd letter if hv offer
作者: snow228    時間: 10-12-15 15:51

甘幾時會出信
作者: PercyPer    時間: 10-12-15 15:59

睇番上年, 都係話兩個月至有通知, 但12月中, d 人已收到信~
十萬個緊張呀而家~
我b in左3間, 最後等呢間~
作者: cmir    時間: 10-12-16 09:31

do they have waiting list??? or just acceptance letter?
作者: Sorb    時間: 10-12-16 10:20

They do have waiting list, but just for PM class.
原帖由 cmir 於 10-12-16 09:31 發表
do they have waiting list??? or just acceptance letter?

作者: PercyPer    時間: 10-12-17 14:40

今日都未有???:(
作者: cmir    時間: 10-12-17 15:34

I know it's off topic, but would like to ask if both KCS and Rosaryhill offer acceptance letter, which school would you choose for your kids?
作者: PercyPer    時間: 10-12-17 16:09     標題: 回覆 1# cmir 的文章

I heard from some mama, they prefer girls to R, and boy to KCS, but didn't mention the reason~haha
作者: bobo_wong2006    時間: 10-12-18 13:24

any more update?
作者: CatEgg    時間: 10-12-18 22:10

打佐電話去問,個職員話一月先會出成績,大家輕輕鬆鬆放個聖誕假先啦,唔駛日日等收信
作者: bobo_wong2006    時間: 10-12-23 22:19

no news wow...
guess it's only released after christmas.
merry christmas!!
作者: KJ_01    時間: 10-12-23 22:59

咁大家如果收到就麻煩上嚟俾料..因為蘇淅往年如 waiting 係唔會寄信...
作者: wing724    時間: 11-1-5 12:06

有冇媽媽已經收到信啊???
作者: bobo_wong2006    時間: 11-1-5 16:08

called school. Very helpful.

They said they will send out the acceptance letter in mid Jan 2011. The letters aren't yet sent out. No need to check mail box la.
作者: snow228    時間: 11-1-5 16:10

一月中咪仲有排等?  點解甘耐既?
作者: PercyPer    時間: 11-1-5 16:16

咁咪即係起碼又要再等多2個weeks~
oh..no~~
作者: wing724    時間: 11-1-5 16:30

哎呀......心急死人啦
作者: chinga    時間: 11-1-7 16:53

收到信啦,不過下午班
作者: PercyPer    時間: 11-1-7 17:09

恭喜呀~
仲未有~
作者: wing724    時間: 11-1-7 17:39

10級緊張啊~~~~~
作者: muigor    時間: 11-1-7 20:08

Received acceptance today - PM class (my first priority)
作者: valvalchiu    時間: 11-1-7 22:02

My daugther got the pm offer. How many students will be accepted this year?
作者: waffle    時間: 11-1-7 22:16

yeah! pm class
作者: 小雀仔    時間: 11-1-7 23:02

收到信啦!祈待已久!下午班 !
好開心呀!!!!!!
作者: ffaye    時間: 11-1-7 23:04

Anyone got am offer? Have they sent out am offers yet...?
作者: sailovechhichi    時間: 11-1-7 23:26

我今日都收到信啦, 都係下午班
作者: sailovechhichi    時間: 11-1-7 23:29

下午班的朋友, 可否交換下 msn 方便聯絡嘛...

sailovechhichi@yahoo,com.hk
作者: waffle    時間: 11-1-8 00:11

yes, they did. my friend got am offer.

原帖由 ffaye 於 11-1-7 23:04 發表

Anyone got am offer? Have they sent out am offers yet...?

作者: ffaye    時間: 11-1-8 00:28

Sigh...didn't get anything...
作者: PercyPer    時間: 11-1-8 00:51     標題: 回覆 1# ffaye 的文章

Me 2 la :(  very unhappy!!!
作者: cmir    時間: 11-1-8 09:13

My daughter got PM offer as well....
作者: SageKid    時間: 11-1-8 11:19

My son got an AM offer ar :)
作者: joey6332    時間: 11-1-8 17:10

My son got PM class offer~:D
作者: ha_look    時間: 11-1-8 19:22

my son also offer pm only. i want am.may be try write letter to change to am class
作者: josechan    時間: 11-1-9 00:58

My daugther got a long-waited AM offer!!
作者: ch_lcpaa    時間: 11-1-10 05:15

I also got an acceptance letter of pm class for my son!!!! So happy!!!! No need to worry lu~~~~~
作者: roybeema    時間: 11-1-10 10:34

我收唔到信,是否=reject ?
作者: PercyPer    時間: 11-1-10 10:38

原帖由 roybeema 於 11-1-10 10:34 發表
我收唔到信,是否=reject ?

剛打去問了, 她說收不到, 即是沒有OFFER,
Waiting/ reject都不會寄信
作者: roybeema    時間: 11-1-10 11:06     標題: 回復 45# PercyPer 的帖子

好失望呀!等咗兩個月!
作者: juliodon    時間: 11-1-10 11:58

I also get PM offer~!!
作者: neko1234    時間: 11-1-10 12:02

原帖由 PercyPer 於 11-1-10 10:38 發表

剛打去問了, 她說收不到, 即是沒有OFFER,
Waiting/ reject都不會寄信

交左5個信封連郵票..都唔用一個寄比我話我知係waiting定係reject..日日check郵箱..日日都要失望一次呀..
作者: BB200903    時間: 11-1-10 13:58

I also got pm offer
作者: bobee    時間: 11-1-10 13:59     標題: 回復 48# neko1234 的帖子

same here
作者: Littleho    時間: 11-1-10 16:21

你們是今天收信還是星期五六收的?
作者: ha_look    時間: 11-1-10 17:08

Friday received la!
作者: Leading    時間: 11-1-10 17:52

收到上午班offer letter, super happy!!!!!!!!!!!!!!!
作者: chloe09    時間: 11-1-10 23:16     標題: 回復 6# neko1234 的帖子

係啦!真係老土,一封信都唔寄番比人
作者: CatEgg    時間: 11-1-10 23:24

收唔到信呀...即係無份咯...
作者: stepyau    時間: 11-1-11 15:36

got pm offer. so glad.
作者: cheungpuishan    時間: 11-1-11 17:12

作者: balllawball    時間: 11-1-11 22:56

如果寄失, 又以為無offer咁咪好慘, waiting/reject都無信, 真係有d老土!
作者: root    時間: 11-1-12 04:24

we got the pm offer too!

But do you think KCS and Victoria Nursery which one os better?? I have no idea about it!

原帖由 stepyau 於 11-1-11 15:36 發表
got pm offer. so glad.

作者: PercyPer    時間: 11-1-12 09:01     標題: 回復 2# balllawball 的帖子

哈 , 你呢個寄失, 又以為冇offer既問題, 我都問過學校, 聽電話個人士話, "一定" 唔會寄失, 係"一定"咁囉~

不過咁, 佢話呢, 之後會做統計, 如果家長真係冇回覆, 佢地會打去問家長係咪唔讀喎~

btw, 我已接受左baby冇offer lu~.~
cheer up la~.~
作者: tanglulu    時間: 11-1-12 16:30

my girl got a.m. offer,
and i am just struggling wether to let a two year old girl to take school bus.

other pretty mom, what do you think?
作者: balllawball    時間: 11-1-12 19:55

哈哈, 其實我一早都預阿囡無offer, 唔係話"賴", 阿囡果日表現真係唔好, 病又食左藥, 呆下呆下, IN完一上車就瞓, 有offer我當bonus啦!

原帖由 PercyPer 於 11-1-12 09:01 發表
哈 , 你呢個寄失, 又以為冇offer既問題, 我都問過學校, 聽電話個人士話, "一定" 唔會寄失, 係"一定"咁囉~

不過咁, 佢話呢, 之後會做統計, 如果家長真係冇回覆, 佢地會打去問家長係咪唔讀喎~

btw, 我已接受左baby冇 ...

作者: bobg    時間: 11-1-12 22:31

我個仔都係收左PM,我都好開心,但仲未諗掂返下午班個SCHEDULE點搞,因為返學撞正佢午睡時間,我又好唔想佢夜晚咁夜瞓 (而家佢9PM左右會瞓)。

各位打算讀PM既,會點安排小朋友既SCHEDULE?
作者: babycute2009    時間: 11-1-12 22:34

其實學校係點分收AM / PM ?
大細bb既分別?
作者: 小雀仔    時間: 11-1-13 10:03     標題: 回復 63# bobg 的帖子

你好!我呀B都係下午班,大家做同學仔.
我呀B平日都係9點多到瞓,~6:30身飲奶再瞓到8:30,12:30午覺,2個鐘。
我諗住7,8月開始減少午覺時間,比佢習慣下.有啲朋友仔女會放學后~5:00先小睡半個鍾.
你要唔要搭校車呀?我住東區,要搭呀.
作者: CatEgg    時間: 11-1-13 10:41

我b係大b...都唔收...走寶呀佢地....
我b個日表現唔錯,只係對手太強
不過,我屋企人已經講到明唔比阿b過海返幼兒園,所以收都無用

原帖由 babycute2009 於 11-1-12 22:34 發表
其實學校係點分收AM / PM ?
大細bb既分別?

作者: BB200903    時間: 11-1-13 11:55

你地好呀!  我B都會返下午班, 我都係諗住慢慢推遲阿B瞓覺時間, 希望佢到時可以適應到啦:loveliness:

我住北角近炮台山果邊, 行返學都要15-20分鐘, 我都重諗繄要唔要比佢搭校車呀, 始終得果兩歲人仔自己搭校車真係有D唔放心呀
作者: tanglulu    時間: 11-1-13 12:55

yes, really hesitate to let her take school bus, can any nursery mum share their experience in taking school bus to KCS??
is it safe?
作者: josechan    時間: 11-1-13 14:05

我又唔係好擔心搭校車, 咪當等佢學吓獨立囉, 最多頭半個月自己接送先囉
作者: ha_look    時間: 11-1-13 16:50

我都要個仔搭校巴,希望D姐姐會看緊D啦!午睡都係一個問題,我怕佢放學坐校巴睡著了,唔記得下車,真的有點擔心. 但我又要返工. 你地知唔知上下午收多少學生.
作者: waffle    時間: 11-1-13 22:19

我個仔基本上, 上午同下午都要訓個幾鐘. 但收到信個之後個日開始, 佢居然唔訓下午個次, 唔通佢咁鍾意間學校?
作者: 小雀仔    時間: 11-1-13 23:26

原帖由 waffle 於 11-1-13 22:19 發表
我個仔基本上, 上午同下午都要訓個幾鐘. 但收到信個之後個日開始, 居然唔訓下午個次, 唔通佢咁鍾意間學校?

要讚呀!咁乖仔!
作者: ch_lcpaa    時間: 11-1-14 00:43

點解好似大部人都係收到pm offer架呢??
咁am咪好少人... 定學校reserve左d位呢??

我個仔都係pm 呀, 我地住太古城, 我都諗緊比佢搭校車定搵屋企老人家接送...
唔知d放學時間會唔會塞車呢...
作者: tanglulu    時間: 11-1-14 12:57

the school is not close to MTR station and no public transport can direct assess to the school
作者: ffaye    時間: 11-1-14 14:24

Yes, I remember that couple months ago, there was a daddy who brought his daughter to KCS but he felt down from the long stairs (The one from King's road to KCS) and died...!

I think taking school bus is safer..
作者: BB200903    時間: 11-1-14 15:18     標題: 回復 73# ch_lcpaa 的帖子

我地後生行果條斜路都覺得辛苦啦, 何況係老人家
作者: snow228    時間: 11-1-14 15:26

讀蘇浙一定要坐校車,打風落雨行上行落好危險
作者: ch_lcpaa    時間: 11-1-14 17:10     標題: 回復 77# snow228 的帖子

係wor, 真係好危險咁wor...
咁真係搭校車比較好!

唔知貴唔貴呢??
作者: ch_lcpaa    時間: 11-1-14 17:24

岩岩check左website, 一個學期o既車費大約$2700左右~
都好抵丫!
作者: valvalchiu    時間: 11-1-14 17:53

Hi ch_Icpaa,

I live in Taikoo Shing too! I am not sure go to school with grandma or by school bus.

原帖由 ch_lcpaa 於 11-1-14 00:43 發表
點解好似大部人都係收到pm offer架呢??
咁am咪好少人... 定學校reserve左d位呢??

我個仔都係pm 呀, 我地住太古城, 我都諗緊比佢搭校車定搵屋企老人家接送...
唔知d放學時間會唔會塞車呢... ...

作者: bobg    時間: 11-1-15 14:23

我都係住東區, 我反而覺得校車會安全過老人家或工人接送, 因為條路好斜, 天氣唔好又驚危險, 而校車駛到上學校, 同埋學校應該好有經驗點handle兩歲小朋友搭車啦。

午睡果度你地諗住點推遲法? 日頭俾佢瞓幾耐, 夜晚要佢幾點瞓同朝早幾點起身? 我朋友個女N1返PM, 搞到夜晚成11點幾至瞓, 我唔想搞到咁夜呀, 對細路唔好, 對大人都辛苦!
作者: ch_lcpaa    時間: 11-1-15 17:51     標題: 回覆 80# valvalchiu 的文章

hihi, 好似真係搭校車好d wor, 我check左太古城今年一個學期車費都係$2700, 唔算貴啦, 又唔駛老人家辛苦, 仲要返學必經o個條斜路都真係好甘, 老人家同小朋友行都唔放心!
作者: muigor    時間: 11-1-18 14:26

知唔知一共有幾多班N1?
作者: jelly-pudding    時間: 11-1-18 15:59

想請問, offer的小朋友係大B定係細B? 你地又係幾月幾號去IN架呢?

我個仔係8B, 我地係1127IN, 到今日都收唔到信, 好大機會唔收了

之前明慧, 迦南同開啟思收左, 我地宜家都疊埋心水讀明慧了.
作者: Leading    時間: 11-1-18 22:11

我小孩是8月bb, 11月尾in, offer am class

蘇浙, 明慧, 民生, 玫瑰崗, 啟思, 迦南, think 全收

比較幸運

但一定選蘇浙
作者: 小雀仔    時間: 11-1-18 22:21

我都係11月27號IN ,我B2月大B,而且簡下午班,可能好啲.
我知N班唔係直昇K1,到時又要再面試,知唔知机會係咪一樣?
作者: ha_look    時間: 11-1-19 10:31

我都比較幸運,我只報了蘇浙一間,我是選擇上午班的,但就下午班收佢. 佢是2月出生, 也是11月27日interview. 希望可以直升k1,或有多d機會都好d.
作者: ha_look    時間: 11-1-19 10:34     標題: 回復 85# Leading 的帖子

你個仔好叻呀! 甘多學校收.
作者: morning617    時間: 11-1-19 11:11

大家好, 我bb是6月b, 蘇浙收了pm。而家要煩的是交通, 因我們是住在黃大仙的,
(1)請問有沒有媬姆車或校車是往這區的呢?
(2)蘇浙的英文程度如何? 我在想如每天30min英文, 是否需要再另找英文playgroup上
作者: 小雀仔    時間: 11-1-19 13:22

黃大仙去北角真係幾遠.我見學校指定校巴只限港島區,但之前我見過有post,有個別12座位校車(貨Van型)可接送過海,但唔可以入學校,只可係車房門口落
作者: Go-to-school    時間: 11-1-19 16:47     標題: 回復 6# Leading 的帖子

作者: Go-to-school    時間: 11-1-19 16:51     標題: 回復 3# morning617 的帖子

作者: ffaye    時間: 11-1-19 17:13

Seems too far for a 2-yr old kid..

原帖由 Go-to-school 於 11-1-19 16:51 發表
黃大仙去北角甘遠都送仔去蘇幼??

會唔會拺間九龍好幼稚園對小朋友好D呀?

作者: snow228    時間: 11-1-19 17:32     標題: 回復 5# morning617 的帖子

黃大仙囡既一定考德望, 仔既考聖母啦
作者: morning617    時間: 11-1-19 22:53

其實我哋都唔想咁遠架, 但係九龍區2歲班暫時只有德福(國際班)收咗佢, 相比蘇浙, 好似蘇浙好啲, 其他如學之園, 劍鳴等又未考(況且都未必收啦, 咁多人爭...)我又想俾囝囝學好啲英文同普通話, 先至揀間咁遠...
作者: Go-to-school    時間: 11-1-20 10:37     標題: 回復 1# morning617 的帖子

作者: 天賜小公主    時間: 11-1-21 16:44

作者: Leading    時間: 11-1-21 22:27

蘇浙全英普, 我有5個朋友的小孩都讀蘇浙

其中一個K1考了去聖保羅堂幼稚園

一個K1考了聖公會幼稚園

但這2位家長都後悔, 同時覺得小孩之普通話及英文沒之前好, 只有廣東話好了

其餘三個朋友的小孩的英普真係好好

蘇浙幼稚園又比較易升蘇浙小學

我Victoria也不去面試了, 質素差不多, 但每月用多5,6千元,值

http://www.10ababy.com/index.php?m=15&p=int

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5