教育王國

標題: 你們過來人, 可否幫幫我?? [打印本頁]

作者: cherrychris    時間: 10-12-18 03:16     標題: 你們過來人, 可否幫幫我??

其實我係選 KINDER... 可想問下而家個地選小學既家長, 有以下兩個選擇同想法, 你地會點選 ?? 因為你地有經驗... 以目標為本, 怎麼有最大成本效益??

KM 英普 ($3480X11) VS 祟真國際 ($1000X10)

""  其實應該甘講, 我唔介意祟小係 back up, 但頭五甲都唔係祟小.... 不過competition 太大, 好恐怖!!  好似有個 BACK UP 好重要!!!

小學 : 未詳細研究, 不過 target 係 dbs (呢個應該都係得個想字...), 宣小, 培僑, , 陳守仁, 英華,  國音....

我個人選校是選有英普既學校為首...

其實我都好 pro km... 樣樣都好鍾意, except $$...

一方面係度諗, 祟幼係我係有學卷的 kinder 最鍾意, 因為佢個語言環境, 多課外活動&好低讀 ....

學費一個月相差 $2500, 一年相差成30000.... 我有兩個, 3年就成18萬, 我可以用
18萬學好多野!!

問心講,
雖則18萬係可以應付, 不過有兩個小朋友, 真係要小心理財... 前面仲有好多未知知數, 一體一藝唔少得 ....ENOPI, PHONICS..... k1 stay km 又要操下 PTH.... 而且好驚小學仲要洗好多!!!

另一方面, km 係我 dreamt kinder, km 係深, 但我好 like 佢活動教法, 小朋友會識野之餘又開心... 要我放棄個位又唔捨得... 唉!!!
""
作者: HIN2003    時間: 10-12-18 11:19

原帖由 cherrychris 於 10-12-18 03:16 發表
其實我係選 KINDER... 可想問下而家個地選小學既家長, 有以下兩個選擇同想法, 你地會點選 ?? 因為你地有經驗... 以目標為本, 怎麼有最大成本效益??

KM 英普 ($3480X11) VS 祟真國際 ($1000X10)

""  其實應該甘講 ...

其實都無人可以比意見. 你自己都分析得咁清楚, 係情意結 & 價值觀 ge 問題.
作者: magiccandy    時間: 10-12-18 21:22

你的target是名直資及私校,語言環境是最重要,當然要考慮幼稚園的名氣,以及教學法,其實一般與KM同level的幼稚園學費都不止這個價錢。祟真的質素我就不清楚。
作者: venuscc    時間: 10-12-19 01:02

無錯,樓主,你要多方面考慮,“牛奶”與“麵包”似乎都好有益,不過好老實講,即使選擇前者,都仲系有好多額外開支你唔會預計到,所以。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5