教育王國

標題: 香港基督敎服務處大坑東幼兒學校 [打印本頁]

作者: YBBYBB    時間: 10-12-28 10:37     標題: 香港基督敎服務處大坑東幼兒學校

請問有無人知道佢地一天的流程是怎樣呢? 在等放學的時段會否給小朋友看tv LE?
作者: Thanks888    時間: 10-12-28 11:52

原帖由 YBBYBB 於 10-12-28 10:37 發表
請問有無人知道佢地一天的流程是怎樣呢? 在等放學的時段會否給小朋友看tv LE?

我仔仔剛收到offer, 我都想知呀.
作者: lutang    時間: 10-12-28 13:28

我仔仔都收到offer, 其實我都想知美孚宣美好唔好,因為8號先in,但大坑東7號要註冊,仲話要訂校服,所以心大心細。
不過我有去過佢地既開放日,上次interview時都覺環境同老師都好好,不過唔知全日制小朋友適唔適應呢?
作者: YBBYBB    時間: 10-12-28 14:36

我都係, 收到offer, 8號要in Salvation , 7號要confirm , 真是煩la
作者: Thanks888    時間: 10-12-28 15:58

原帖由 lutang 於 10-12-28 13:28 發表
我仔仔都收到offer, 其實我都想知美孚宣美好唔好,因為8號先in,但大坑東7號要註冊,仲話要訂校服,所以心大心細。
不過我有去過佢地既開放日,上次interview時都覺環境同老師都好好,不過唔知全日制小朋友適唔適應呢? ...

我都好擔心, 始於2歲人仔返全日班, 始終唔係好放心. 但interview 時老師話返半日班的學校, 趕住教晒o的野又話放學, 想攬下小朋友都冇時間, 我覺得老師好有愛心呢.
作者: lutang    時間: 10-12-28 20:06

其實當我參觀過佢地學校之後都幾喜歡,因為我覺得佢地唔止教課本既知識,亦會關心時事,亦有好多資助,我之前都問過校長,佢話午睡時老師會逐個「暗」佢地瞓,又話差唔多三個月小朋友就可以成功戒片,而且聽我d朋友講,佢有d教書朋友都俾佢地既小朋友讀呢間,相信都係一間唔錯既學校,雖然唔係太多人識。
不過之前好似有報道話學校曾經爆發手足口病,呢樣係讀全日班既弊病(容易交叉感染),而且之前有網友話學校會因應全班小朋友既程度嚟教書,即係如果你讀嗰班d學生聰明,佢地會提高d程度,相反,如你個小朋友叻,但身處一班較差既班內,佢就可能冇得發揮,被迫將程度降低,所以真係冇十全十美,亦都唔知係咪真確。但身為全職媽媽既我,返全日又確實會多咗時間。
作者: YBBYBB    時間: 10-12-29 09:45

LUTANG

唉你就好LA, 可以VISIT 吓間學校, 我因不可apply a leave 所以不能visit 只係在interview 去了一次, 你話"好多資助" 是什麼le? 全日班都唔一定有手足口病, 不過我都覺得佢地好似偏多.  知唔知佢地一班N, 有多少個小朋友le? 你有無看到佢地上課的情況le?
作者: chanwendy    時間: 10-12-29 11:35

我姪女以前都讀呢間, 不過都係兩年前的事了.  呢間學校差不多每次手足口都會停課的, 同埋我問過我哥, 間學校冇 net, 冇 outdoor playground, 不過老師就真係好有愛心, 間學校其實都算出名有愛心同自理能力的訓練.
作者: YBBYBB    時間: 10-12-29 11:54

這間有天台上好大的outdoor playground ka, 你會唔會搞錯了間學校ar

原帖由 chanwendy 於 10-12-29 11:35 發表
我姪女以前都讀呢間, 不過都係兩年前的事了.  呢間學校差不多每次手足口都會停課的, 同埋我問過我哥, 間學校冇 net, 冇 outdoor playground, 不過老師就真係好有愛心, 間學校其實都算出名有愛心同自理能力的訓練. ...

作者: lutang    時間: 10-12-29 12:51

YBBYBB:
我之前去佢地開放日,聽到校長話所謂既資助例如相機(俾學生課外活動時用既,好似一人一部),顏色筆(嗰隻顏色筆係外國學校會用,香港係冇既,個捐贈者淨係俾呢間學校,所以喺課室有好多呢D畫具)等(如果有錯漏麻煩其他媽咪補充)。佢地亦會將基教幾間學校學生畫完既作品結集成書,用作慈善用途!至於一班眼見大概二十人內,冇認真數!而學生上課時都玩得好開心,仲有去完濕地公園既討論活動添。
chanwendy:
佢地有天台,一邊有車仔坐,同大肌肉運動鍛練;另一邊有個泳池仔(不過而家冇開,因為有流感喎),英文老師會喺呢度上堂,都幾得意,雖然唔係net,但個老師好好笑容,我行埋去時,佢係同我講英文架,仲拖住學生一路行一路唱歌添!你可以上學校個網就睇到!
咁你地有冇其他學校offer呀?會唔會知美孚宣美好唔好?我聽大坑東個校長講,佢地d學生好多派去大坑東宣道小學,因為關係好,叩門會易d,但我想小朋友派去荔天or瑪利諾神父(宣美去荔天多d),所以唔知點揀好?
作者: loklok0104    時間: 10-12-29 14:00

原帖由 chanwendy 於 10-12-29 11:35 發表
我姪女以前都讀呢間, 不過都係兩年前的事了.  呢間學校差不多每次手足口都會停課的, 同埋我問過我哥, 間學校冇 net, 冇 outdoor playground, 不過老師就真係好有愛心, 間學校其實都算出名有愛心同自理能力的訓練. ...

我大仔以前讀呢間, 學校有outdoor playground, 仲有水池, 夏天可以游水, 無邊幾間幼稚園可以做到!
作者: lutang    時間: 10-12-29 15:01

loklok0104:
你大仔以前讀呢間,咁你對呢間學校有咩睇法?佢地一般係咪都會派到頭三個志願架?
作者: YBBYBB    時間: 10-12-29 16:47     標題: 回復 11# loklok0104 的帖子

你話你大仔之前讀這間, 錦細仔係讀邊間LE? 之前幾耐AR? 通常佢地派去什麼小學LE? 佢敎學其實都幾似救世軍 , 衣家救世軍好似出名D錦
作者: loklok0104    時間: 10-12-30 10:08

原帖由 YBBYBB 於 10-12-29 16:47 發表
你話你大仔之前讀這間, 錦細仔係讀邊間LE? 之前幾耐AR? 通常佢地派去什麼小學LE? 佢敎學其實都幾似救世軍 , 衣家救世軍好似出名D錦

我大仔而家P.3. 首先你要知道小學派位既遊戲規則, 第一round以計分制, 即以有同樣宗教/有兄弟姐妹/父母舊友優先收取, 第二round係以住果區去攪珠, 同你讀邊間幼稚園無直接關係, 除非你諗住考一D傳統名私小或直資, 如拔萃 , 讀邊間幼稚園就會有影響, 所以睇吓大家行既方向係點. 不過大坑東出來既小朋友比其他唔弱既, 我大仔讀果屆有2成自己出去考私校, 如國際音小, 啟基... 而前大仔一屆如浸會大學附屬小學, 聖方濟各...而剛上屆有培正..., 我只有記得呢幾間, 而大抽獎有8成派到頭3志願.

救世軍係以蒙特梭利教學方式, 無溶入太多藝術方面及機會, 大坑東以Porject形式, 以小朋友自主學習, 藝術方面非常濃厚, 如你參觀過基督教服務處既幼兒學校, 你會發覺學校係布置裝飾方面都用左唔小心思, 學校係藝術方面好講求美感, 每一個小朋友都會有機會將自己既油畫作品展現係文化中心義賣. 我本身係做design, 所以呢方面特別喜好, 亦好欣賞學校既英文圖書閱讀計劃, 每兩周閱讀一本英文圖書, 然後由英文主老師做Assessment, 真係非常好, 我大仔升左小學亦要讀Reading考oral, 但由於由細已培養閱讀既關係, 佢係毫無難度.
作者: aSa豬媽媽    時間: 10-12-30 15:43

註冊時係咪要交番位費之類?

全校共收18x人,每班起碼40個小朋友。

主要係主題形式教學,每次有2次project
作者: lutang    時間: 10-12-30 16:50

我嗰次去參觀又唔覺全班有成40個小朋友咁多喎!我諗註冊嗰日應該要交留位費,如果唔係註冊嚟做乜,仲話可以訂造校服、床墊和被添,不過我打去學校問,佢話未必要嗰日俾錢,但因為假期,所以阿姐姐叫我遲d先打去問清楚詳情。
咁究竟有冇家長知道美孚宣美同呢間比較邊間好d呢?若然大坑東註冊嗰日要俾咁多錢,我就放棄宣美喇!
作者: aSa豬媽媽    時間: 10-12-30 19:22

每班幾多人,呢度有講,但冇寫n班,不過有數得計:http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=300

而家呢類機構都咁早要落哂訂,真係難為哂我地家長...
作者: pipi331    時間: 10-12-30 23:58

作者: 我係女仔    時間: 10-12-31 00:09

咁多人一班, 都唔知搞唔搞得點?
我個仔收左K1呀
作者: pipi331    時間: 10-12-31 02:07

作者: YBBYBB    時間: 10-12-31 11:36     標題: 回復 19# 我係女仔 的帖子

我係女仔  
我想問你之前n 班讀邊間, why change to this school ar? K1 是否都易收le?
作者: YBBYBB    時間: 10-12-31 11:41

想知道你visit 這天, about "濕地公園既討論活動" 是否他們正在把上課的情形給家長看le? 小朋友有沒有什麼表演給家長看le?

原帖由 lutang 於 10-12-28 20:06 發表
其實當我參觀過佢地學校之後都幾喜歡,因為我覺得佢地唔止教課本既知識,亦會關心時事,亦有好多資助,我之前都問過校長,佢話午睡時老師會逐個「暗」佢地瞓,又話差唔多三個月小朋友就可以成功戒片,而且聽我d朋友講,佢有d ...

作者: YBBYBB    時間: 10-12-31 11:44

lutang
係ar, 如你想小朋友讀荔天, 真是入宣美比較好D, 荔天比較like 收宣美的小朋友

原帖由 lutang 於 10-12-29 12:51 發表
YBBYBB:
我之前去佢地開放日,聽到校長話所謂既資助例如相機(俾學生課外活動時用既,好似一人一部),顏色筆(嗰隻顏色筆係外國學校會用,香港係冇既,個捐贈者淨係俾呢間學校,所以喺課室有好多呢D畫具)等(如果有錯漏麻煩其他媽 ...

作者: lutang    時間: 10-12-31 15:02

YBBYBB:
荔天真是比較like收宣美既學生咩,但宣美係咪一間好學校呢,論環境佢唔及大坑東好,隔離又係馬會,唔知佢地既程度會唔會好過大坑東呢?我之前打過電話去查詢小朋友戒片問題,但我feel到佢地既態度唔多好,又主張你戒咗片先,因為驚阿姐兼顧唔到咁多小朋友,如果俾佢讀全日,唔知佢地照唔照顧到小朋友喎?我之前有去佢地既開放日,有d老師都好好,不過主要係玩攤位遊戲,唔係參觀上課,所以唔知佢地教成點?
你知唔知瑪利諾神父會鍾意收邊間幼稚園既學生呢?我心儀係呢兩間小學,不過我覺得瑪小比較難入,所以要叩門有把握先得。
我上次visit大坑東,聽佢地話之前有參觀濕地公園,之後會同佢地討論做練習,我只係睇到佢地一d作業,並非現場討論,所以唔清楚教得好唔好?我當日較長時間留意故事堂,因為佢地真係玩得好開心。
作者: YBBYBB    時間: 10-12-31 16:13

故事堂...  可否講一下你所見的情況LE?

原帖由 lutang 於 10-12-31 15:02 發表
YBBYBB:
荔天真是比較like收宣美既學生咩,但宣美係咪一間好學校呢,論環境佢唔及大坑東好,隔離又係馬會,唔知佢地既程度會唔會好過大坑東呢?我之前打過電話去查詢小朋友戒片問題,但我feel到佢地既態度唔多好,又主張你 ...

作者: lutang    時間: 10-12-31 17:00

佢地講故仔時,學生都好投入,聽得好開心。我唔記得係音樂堂定故事堂嗰陣,佢地仲會一個搭一個膊頭咁轉圈,有d又跟唔上甩晒手,笑到卡卡聲,好搞笑!
作者: 我係女仔    時間: 11-1-1 00:08

原帖由 pipi331 於 10-12-31 02:07 發表

搞就搞得掂ge, 跑跳得勁 叫極都系咁果d 咪dik 佢入主任室度冷静吓, 定少少至出番嚟.  但能力唔夠, 坐系度發夢果d小朋友就好難講la.... 始終一對十幾..... ...

下, 我個仔好好動架喎, 成日都周圍探索個喎, 好鐘意周圍搞下D野
作者: 我係女仔    時間: 11-1-1 00:10

原帖由 YBBYBB 於 10-12-31 11:36 發表
我係女仔  
我想問你之前n 班讀邊間, why change to this school ar? K1 是否都易收le?

我而家讀保良局, 其實我個仔係I位學生, 但未排到, 求其搵住間讀住先
作者: pipi331    時間: 11-1-1 00:13

作者: 我係女仔    時間: 11-1-1 01:07

原帖由 pipi331 於 11-1-1 00:13 發表

咁而家保良d老師有無投訴話您仔太活躍, 叫唔到佢坐定呀?
仲有, 反正都系等i位, 您系唔系肯定會派到呢間, 如果唔系又要轉校.

無話太活躍喎, 老師話佢好鐘意探索呀, 係講野差D, 同埋要叫幾聲先有反應, 教佢果個班既老師係兼收組老師, 所以唔錯

都唔知會派到邊間, 唉, 咪讀住先, 好過無人收呀
不過果間無去我屋苑既校車呀, 所以好辛苦先返到學校, 要行MTR樓梯先可以落到地面, 要搵人一齊搬,再要行兩個字
明天寫個新生評語比你睇丫

作者: YBBYBB    時間: 11-1-3 14:33

唔好錦灰LA, 希望在明天AR MA

原帖由 我係女仔 於 11-1-1 01:07 發表

無話太活躍喎, 老師話佢好鐘意探索呀, 係講野差D, 同埋要叫幾聲先有反應, 教佢果個班既老師係兼收組老師, 所以唔錯

都唔知會派到邊間, 唉, 咪讀住先, 好過無人收呀
不過果間無去我屋苑既校車呀, 所以好辛苦先返到 ...

作者: lutang    時間: 11-1-3 14:44

我今日打過去大坑東問7號註冊嗰日要帶d咩,佢話只需交二百一十幾蚊訂書包和被費,至於註冊費就遲d先通知過數交,而校服可以當日訂或遲d自己去買,都好,豈碼唔使又要即刻俾$1000留位費。
其實我都仲係心大心細,始終美孚宣美比較大機會派去荔天,真係唔知點揀?
作者: YBBYBB    時間: 11-1-3 17:09

THANK YOU AR
其實如果你好想入荔天, 錦你不如入宣美OR 讀一年再轉LO.  我都心大心細SALVATION vs 基敎, 一間就可以話我聽大機會入宣道, 但一間就無人知入什麼, 請問你地知唔知sALVATION -Lai cHI kOK大機會入邊間le?

原帖由 lutang 於 11-1-3 14:44 發表
我今日打過去大坑東問7號註冊嗰日要帶d咩,佢話只需交二百一十幾蚊訂書包和被費,至於註冊費就遲d先通知過數交,而校服可以當日訂或遲d自己去買,都好,豈碼唔使又要即刻俾$1000留位費。
其實我都仲係心大心細,始終美孚宣 ...

作者: 我係女仔    時間: 11-1-5 15:22

係呢, 我想問下如果答校車有無時間玩教具架,因為放4:30架麻
作者: YBBYBB    時間: 11-1-10 09:23

請問佢地的收生, 是看小朋友表現OR application 的號碼le ? 你地有offer 是排第幾le ?
作者: lutang    時間: 11-1-10 16:41

YBBYBB:
我上次去註冊嗰陣,問過隔離位家長,佢個女係細女,而且當日表現唔係太好,但佢地都收咗!有D就話係睇你早唔早交表決定,所以真係好難講。
作者: YBBYBB    時間: 11-1-11 10:08

lutang

你點ar 決定了choice 基敎ar?
作者: lutang    時間: 11-1-11 16:16

YBBYBB:
我諗都係揀基教,基本上由開放日開始,我對佢地既感覺都好好,反而上星期去完宣美in,始終覺得環境冇咁好,我嘗試問in我嗰位miss,如果小朋友開學時未戒到片會點,佢都好強烈要求最好返學前好搞掂,就算唔得,返學一個星期都要戒到。老實講,我都擔心佢地唔會太有耐性去處理小朋友既自理問題(可能我多心啦)!
查實我都有向其他學校詢問過呢個問題,佢地一般都好nice咁話,唔緊要,到時我地會有嬸嬸幫佢地架嘛,唔使擔心!感覺好好多,始終印象都好緊要,而且宣美n班係半日,要k1先返全日架!
作者: Karena1015    時間: 11-2-9 14:34

我仔仔而家係大坑東基教讀緊k1,細女都將會係9月入n1,老師會幫忙協助佢地戒片,我果仔之前都係有一日老師同我講話見阿仔午睡時都冇vv, 會幫佢試下戒片,覺得老師們都好有愛心。
作者: pipi331    時間: 11-2-9 15:23     標題: 回復 1# Karena1015 的帖子

作者: lutang    時間: 11-2-9 16:06

隔離嗰間係邊間呀?冇留意到添!
作者: pipi331    時間: 11-2-10 15:33     標題: 回復 1# lutang 的帖子

作者: Karena1015    時間: 11-2-11 14:16

石硤尾、大坑東同九龍塘都有分校,
但我好似聽幾間都ok喎

原帖由 pipi331 於 11-2-10 15:33 發表
唔知好過知.... 唔好以為同一機構 隔幾條街d質素會差唔多, 事實系差好多.....
同區同一機構有3間幼兒學校, 我仔果間系最近大坑東ge.

作者: pipi331    時間: 11-2-11 23:03     標題: 回復 1# Karena1015 的帖子

作者: YBBYBB    時間: 11-2-15 11:50

雖然布咗, 但都有擔心, 會唔會一班太多小朋友呢, teacher 沒留意到我的小朋友呢? 生病的機會是否很高le ? 佢地在四樓, 其實有無lift 搭ka? 你點看這間學校le?

原帖由 Karena1015 於 11-2-9 14:34 發表
我仔仔而家係大坑東基教讀緊k1,細女都將會係9月入n1,老師會幫忙協助佢地戒片,我果仔之前都係有一日老師同我講話見阿仔午睡時都冇vv, 會幫佢試下戒片,覺得老師們都好有愛心。 ...

作者: eqgreenyip    時間: 11-3-10 13:41

作者: eqgreenyip    時間: 11-3-10 13:58

作者: karaqueenie    時間: 11-3-10 16:04

我想問大坑東係唔係4x-50人一班? 咪好多人lor?!
作者: Moon1    時間: 11-3-11 10:01

原帖由 eqgreenyip 於 11-3-10 13:58 發表
大坑東基教有專職普通話及英文老師, 但不是native speaker, 可能比較其他私校差d.但環境及教育理念是一流的.反正現在的父母無論讀什麼學校都會額外加補習, 所以我寧願有間德育好的學校, 語言的另外再在家中或出外補 ...

好有同感, 我都有幫仔仔報九龍塘及其他區名校, 亦已有offer, 但我最終都係選擇大坑東基教. 我和先生都係教徒, 好希望仔仔係基督教學校讀書. 經歷多次既面試,我覺得大坑東基教係最有heart既老師, 而安排上亦是較全面. 我好認同eqgreenyip的講法, 德育既培訓遠比學術重要, 而我好希望仔仔可以係一個充滿愛的教育環境下學習.
作者: YBBYBB    時間: 11-3-11 11:48

hELLO  , 好贊同以上兩位家長的說法.  本人以前時常上敎堂, 但因自己的LAZY , 與來與FAR AWAY TO 神, 在禱告內問了神是否應該選哪一間合適孩子的學校LE? 最後神慢慢讓我看見所選的.  我真係好開心, 大家的小朋友都會在今年9月開學, 希望各家長都可以交流一下LA, 都係我地家長們識新朋友的機會.  希望我地的小朋友都容洽相處
作者: YBBYBB    時間: 11-3-11 14:16

http://hkcschild.edu.hk/thtns/
作者: Moon1    時間: 11-3-12 19:43

原帖由 YBBYBB 於 11-3-11 11:48 發表
hELLO  , 好贊同以上兩位家長的說法.  本人以前時常上敎堂, 但因自己的LAZY , 與來與FAR AWAY TO 神, 在禱告內問了神是否應該選哪一間合適孩子的學校LE? 最後神慢慢讓我看見所選的.  我真係好開心, 大家的小朋友都會 ...

哈哈, 我都有在禱告內問神邊一間係佢安排俾仔仔既學校, 神在很多事上令我知道這是祂所安排的學校呢. 希望大家的小朋友可以快樂學習, 而家長又可互相支持, 加油!
作者: eqgreenyip    時間: 11-3-14 10:44

作者: YBBYBB    時間: 11-3-15 09:59

我都問過佢地, 學校話今年9月n班會收52人, 分兩班上堂, 11 個人跟一個TEACHER, 但中午SLEEP AND EAT LUNCH 都會52人在一個課室內進行.
作者: lutang    時間: 11-3-15 15:50

見到大家對呢間學校既評價,我都好開心小朋友可以成為學校既一分子,雖然之前仍然會心大心細,但係最終我都係以學校整體既表現嚟取捨,亦因為咁而放棄咗宣美既offer,希望決定係正確啦。
作者: Moon1    時間: 11-6-22 13:06

大家的小朋友是邊一班呢, 不如相認下.
我個仔係JNC2下午班呢
作者: lutang    時間: 11-6-22 23:11

我個仔係JNC2上午班。
作者: baby809    時間: 11-6-27 13:53

大家好!

我個女係JNC1上午班。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5