教育王國

標題: 九龍塘宣道小學收到信喇!!!!!!!! [打印本頁]

作者: sumyin518    時間: 10-12-29 14:58     標題: 九龍塘宣道小學收到信喇!!!!!!!!

今日收到信, 3/1/2011- $1000註冊, 不過唔去了………

感恩!!! 感謝主!!!!!!!!!!!

Good luck to all.
作者: yeemelody    時間: 10-12-29 15:05

好緊張呀.

原帖由 sumyin518 於 10-12-29 14:58 發表
今日收到信, 3/1/2011- $1000註冊, 不過唔去了………

作者: share123    時間: 10-12-29 15:09     標題: 回復 1# sumyin518 的帖子

sumyin518,

你收唔收都無所謂喇!

share123
作者: gabmama    時間: 10-12-29 15:44

我地無信, 係唔係無信就即係唔得呢??

原帖由 share123 於 10-12-29 15:09 發表
sumyin518,

你收唔收都無所謂喇!

share123

作者: rainy0429    時間: 10-12-29 15:53

多謝報料!!見到你報料即刻落去睇信箱~
收咗我女~超開心~因為宣小係我哋私校中嘅首選~
難捱 /忘嘅考小一遊戲正式結束!!!!
祝各位小朋友好運~預祝新年快樂!!

原帖由 sumyin518 於 10-12-29 14:58 發表

作者: yanyan316316    時間: 10-12-29 15:58

有邊間offer而放棄宣小呀 ?
作者: cookiegg    時間: 10-12-29 16:31

我仔都得左
作者: 2LittleMonkey    時間: 10-12-29 16:48

好驚呀!! 呢間係我地唯一同最後希望 ....
作者: luiluimama    時間: 10-12-29 16:49

收左我個仔啦, 勁開心, 仔仔下年可以同家姐一齊番宣小啦
作者: easybring    時間: 10-12-29 16:52

luiluimama,

congrats! 原來細佬係今年考小一!  

原帖由 luiluimama 於 10-12-29 16:49 發表
收左我個仔啦, 勁開心, 仔仔下年可以同家姐一齊番宣小啦

作者: wealth    時間: 10-12-29 16:53

How to choice APS and KTS?
作者: luiluimama    時間: 10-12-29 17:35

係呀, 好好彩細佬都入埋, 真係好感恩

原帖由 easybring 於 10-12-29 16:52 發表
luiluimama,

congrats! 原來細佬係今年考小一!  

作者: kellyjason    時間: 10-12-29 21:02     標題: 回復 6# yanyan316316 的帖子

DGJS as I know
作者: dlmcdlcl    時間: 10-12-29 21:13

NO LETTER~
作者: kkhon    時間: 10-12-29 21:23

係咪取錄與否都會有信通知,今日冇收到信有D擔心,有冇人收到Reject Latter。
作者: 小天使kiki    時間: 10-12-29 21:23

我呀女都收咗,感恩
作者: luiluimama    時間: 10-12-29 22:00

取唔取錄都會有信, 我聽到有人收到reject信

原帖由 kkhon 於 10-12-29 21:23 發表
係咪取錄與否都會有信通知,今日冇收到信有D擔心,有冇人收到Reject Latter。

作者: kkhon    時間: 10-12-29 22:25

原帖由 luiluimama 於 10-12-29 22:00 發表
取唔取錄都會有信, 我聽到有人收到reject信X

我No係19##係咪要分批通知及註冊,請問大家No幾多小朋友有冇學音樂同樂器呀?恭喜晒!Sorry呀太多問題麻煩曬,好緊張呀希望快D有信La

作者: sumyin518    時間: 10-12-29 22:45     標題: 回覆 3# share123 的文章

Hi share123,

Thanks a lot. 唔好咁講.....其實我地嘅首選係KTS or APS (DGJS冇諗過會得), 因為是男女校, 家姐可以益吓個細佬, 但現在細佬需要靠自己喇!!!!!!!!!!
作者: ctytang    時間: 10-12-29 23:04

We got the offer.  My daughter has played piano but does not have any certificate.
作者: goodmama2003    時間: 10-12-29 23:06

作者: 35C9    時間: 10-12-29 23:19

原帖由 sumyin518 於 10-12-29 22:45 發表
Hi share123,

Thanks a lot. 唔好咁講.....其實我地嘅首選係KTS or APS (DGJS冇諗過會得), 因為是男女校, 家姐可以益吓個細佬, 但現在細佬需要靠自己喇!!!!!!!!!!

恭喜你囡囡 !!
你個囡張相, 佢手拎住個咩獎黎架? 入得DGJS, 睇黎個獎應該好唔簡單喎!
作者: share123    時間: 10-12-29 23:36     標題: 回復 19# sumyin518 的帖子

Hi sumyin518,

pls check PM.

share123
作者: DiamondHill    時間: 10-12-29 23:45

Do you know how many applicants of this year ?Thanks to share.
作者: ICbaby    時間: 10-12-30 00:34

真係好開心,收左囡囡!
作者: rainy0429    時間: 10-12-30 01:28

我女號碼係17xx,有學琴,但未考級,只參加過一次鋼琴比賽,得張冇名次嘅cert.
唔同地區收信時間唔同,唔使擔心,祝明天收到好消息!!

原帖由 kkhon 於 10-12-29 22:25 發表

我No係19##係咪要分批通知及註冊,請問大家No幾多小朋友有冇學音樂同樂器呀?恭喜晒!Sorry呀太多問題麻煩曬,好緊張呀希望快D有信La

作者: luiluimama    時間: 10-12-30 09:01

今年報考人數比往年多, 但申請人數未到3000

原帖由 DiamondHill 於 10-12-29 23:45 發表
Do you know how many applicants of this year ?Thanks to share.

作者: appleng    時間: 10-12-30 12:32

今日仲未有人收到信?可能好多人去了旅行呢?
作者: KOC    時間: 10-12-30 13:11

I opened the mail box last night but no letter.

Why??  It is no hope.
作者: 2LittleMonkey    時間: 10-12-30 13:40

好似到現在為止, 收到信就只係取錄, 係唔係未收到信就係不取錄呢 ....
作者: mumom    時間: 10-12-30 13:47

我也收到信
但應該會放棄個位了:loveliness:
作者: kkhon    時間: 10-12-30 14:53

今日收到信不過係後備生,要等正取生註冊後及大抽奬後才會通知。有冇過來人知機會大唔大呢?好想呀仔讀宣小呀!
作者: kkhon    時間: 10-12-30 14:55

今年有2300個申請
作者: twinstar99    時間: 10-12-30 15:45     標題: 回覆 27# luiluimama 的文章

校方數字:接近2300人
作者: dlmcdlcl    時間: 10-12-30 16:13

收到信了, 是waiting~~~~

幸好今日已注冊另一間心儀的小學.

恭喜各位.
作者: yeemelody    時間: 10-12-30 16:15

你係邊度找到的?

原帖由 twinstar99 於 10-12-30 15:45 發表

作者: jamiewaitung    時間: 10-12-30 16:18

係咪得正取生和後備生兩種,有無reject信嫁?
作者: chuppy    時間: 10-12-30 17:36

作者: Mandy2005    時間: 10-12-30 20:50

我囝囝都係WAITING....
作者: mamayy    時間: 10-12-30 23:27     標題: chance for wait listed candidate

does any parent know roughly how many candidates are on waiting list? my son is put on wait list & i am not sure if he really has a chance of being finally admitted?! does anyone know/have previous experience who can tell?  thanks a lot for your help :)
作者: baby627    時間: 10-12-30 23:36

呢度多數都係收offer信或waiting信,可能得好少reject信,咁waiting似乎都冇咩希望了!係唔係呢?!
作者: 35C9    時間: 10-12-30 23:54

原帖由 twinstar99 於 10-12-30 15:45 發表

2300人報,   分配係 : 宣道幼稚園收60個,外界收100個. 共收160人, 分4班. 每班40.
作者: 2LittleMonkey    時間: 10-12-31 09:42

My son is also on the waiting list ... I think the chance is slim ....
作者: doramami    時間: 10-12-31 10:21

My son is also waiting.

But I know a friend whose son was also waiting last year, finally got the offer at the end Aug by phone.
作者: TY3388    時間: 10-12-31 10:56

各位waiting的父母不用太擔心,我這裡識兩個小朋友收了但不會讀。

作者: KINGPS    時間: 10-12-31 13:04     標題: 宣道和喇沙各有什麼優勝呢

好想知道各位對宣道和喇沙的看法
作者: luiluimama    時間: 10-12-31 13:34     標題: 回復 46# KINGPS 的帖子

依個問題我可以試下答你, 我有個親友係宣小畢業入左喇沙中學, 根據佢升左中學話番比我知, 由喇沙原校升上去既學生既學術水平並非如外界想像般好, 相反, 外來生既成績比原校生更好, 而且喇沙既學生又普遍有少少頑皮(始終係全男校, 可理解)

無論點, 喇沙始終係唔使比學費既超級名校, 就算宣小有幾好, 都好難叫家長因為宣小而放棄喇沙既
作者: TingKiumom    時間: 10-12-31 14:30

It seems that nobody received any rejected letter.  

Is it that all not succeeded applicants will be put on waiting list and there will be no rejected letter?
作者: 2LittleMonkey    時間: 10-12-31 15:07     標題: 回復 48# TingKiumom 的帖子

I want to know too!!!

Anyone who still not receive any letter??
作者: bubumom    時間: 10-12-31 16:02

I am still waiting for the letter...
作者: YY天使    時間: 10-12-31 17:47

My friend got the rejected letter on the first day (29/12).
作者: appleng    時間: 10-12-31 19:51

今日回家收到信了,係waiting,個油郵crop 係29號呀,今日先收到!

作者: 小小蜜蜂仔    時間: 10-12-31 20:03

收到信收左 但決定放棄個位
waiting 個d 多個位喇
作者: KOC    時間: 10-12-31 20:20

原帖由 bubumom 於 10-12-31 16:02 發表
I am still waiting for the letter...

me 2.
作者: Charmainetowin    時間: 11-1-1 22:31

恭喜晒! 咁你會否放棄自行嗰間而讀宣小呢?
P.S. 我地報了名但無去面試,所以唔受影響.

原帖由 rainy0429 於 10-12-29 15:53 發表
多謝報料!!見到你報料即刻落去睇信箱~
收咗我女~超開心~因為宣小係我哋私校中嘅首選~
難捱 /忘嘅考小一遊戲正式結束!!!!
祝各位小朋友好運~預祝新年快樂!!

...

作者: shirleychan15    時間: 11-1-1 22:38

請問是否所有後備生都是1月3日前要交回覆信?後備生是否只有一種?
作者: rainy0429    時間: 11-1-2 00:36

謝謝你!已放出唔會入讀嘅私校學位,亦將會放出SFA。
但於自行津校同宣小之間,真係真係要時間考慮...
所以會註冊咗宣小,再同阿女傾傾先可以決定...

原帖由 Charmainetowin 於 11-1-1 22:31 發表
恭喜晒! 咁你會否放棄自行嗰間而讀宣小呢?
P.S. 我地報了名但無去面試,所以唔受影響.

作者: QPmama    時間: 11-1-3 10:18     標題: 回覆 56# shirleychan15 的文章

We also got ' waiting list' and requested to confirm by Jan. 3rd... I have the same doubt as you.
作者: KiddyPrince    時間: 11-1-3 10:52

will not register....another seat released....
作者: crystalwsm    時間: 11-1-3 14:24

Hi Hi, 好耐無見呀,返嚟唔係好耐,前兩日先收到信,APS收咗呀囡呀,真係好開心,有機會同你阿囡做同學仔,不過你咁多offer,真係有排揀喎

btw,check pm pls!

原帖由 rainy0429 於 11-1-2 00:36 發表
謝謝你!已放出唔會入讀嘅私校學位,亦將會放出SFA。
但於自行津校同宣小之間,真係真係要時間考慮...
所以會註冊咗宣小,再同阿女傾傾先可以決定...

...

作者: isis_dad    時間: 11-1-3 14:37

好!報到!APS都收左我個囡了..超開心.本來以為佢超細囡實凍過水(12月).終於放心哂
作者: 黃黃聯婚    時間: 11-1-3 16:40

其實大家可以放心, 宣小學費/雜費貴; 有好多考到嘅最後6月都好大機會會放棄架。 加上宣小真係好谷, 稍一中英數唔合格統統都要留班, 小朋友壓力真係好大! 不過讀得上嘅當然係精英啦。 好多家長都明白所以最後都未必一定揀宣小, 所以'waiting'嘅家長到時實等到電話呀, 別灰心!
作者: Kingkong123    時間: 11-1-3 23:07     標題: 回復 62# 黃黃聯婚 的帖子

請問宣小的學費及雜費是幾多錢?
作者: rainy0429    時間: 11-1-4 01:24

crystalwsm,

咪玩啦...一陣俾D激進人士睇到,以為我集郵hold住曬D位就死喇~~^^"
我都想同你傾傾宣小嘅嘢...不如過去宣小2011嗰邊傾丫?

原帖由 crystalwsm 於 11-1-3 14:24 發表
Hi Hi, 好耐無見呀,返嚟唔係好耐,前兩日先收到信,APS收咗呀囡呀,真係好開心,有機會同你阿囡做同學仔,不過你咁多offer,真係有排揀喎

btw,check pm pls!

...

作者: 黃黃聯婚    時間: 11-1-4 15:20

around $5k
作者: luiluimama    時間: 11-1-4 20:28

5k應該只係包學費/校車費/午餐費

如學其他課外活動另計

原帖由 黃黃聯婚 於 11-1-4 15:20 發表
around $5k

作者: crystalwsm    時間: 11-1-4 22:13

哈哈哈,你用集郵去形容真係好搞笑,咁又係,咁講好易比人攻擊,不過揀小學咁大件事,都係諗清楚好D
過去宣小傾? 好呀,我懶,有無條link send過嚟

原帖由 rainy0429 於 11-1-4 01:24 發表
crystalwsm,

咪玩啦...一陣俾D激進人士睇到,以為我集郵hold住曬D位就死喇~~^^"
我都想同你傾傾宣小嘅嘢...不如過去宣小2011嗰邊傾丫?

作者: 黃黃聯婚    時間: 11-1-4 22:48

係呀, 5k應該係入場費!
仲未計學兩種樂器及補習費!
其實真係好'金'架, 如果唔係公務員有資助, 會有咁多人讀咩! 所以一到6月好多位放出嚟架; 真係想入宣小嘅家長可以等吓!
作者: 2LittleMonkey    時間: 11-1-5 10:19

學校幾時會開始 call waiting list 呢?

有無家長可以分享下之前幾年既經驗?

謝謝!!
作者: 肥司拉    時間: 11-1-5 12:00

我囝讀APS, 到而家都係只需學一種樂器, 點解咁多人傳一定要學兩種
作者: yeemelody    時間: 11-1-5 12:25

因為話學piano 唔計, 一定要你學多樣, 除非你放棄學piano啦, 是嗎?

原帖由 肥司拉 於 11-1-5 12:00 發表
我囝讀APS, 到而家都係只需學一種樂器, 點解咁多人傳一定要學兩種

作者: 黃黃聯婚    時間: 11-1-5 17:33

對! piano同小提琴都唔計!
作者: gabmama    時間: 11-1-5 17:40

我都想知呀, 聽話要大抽獎後先有機會call.

原帖由 2LittleMonkey 於 11-1-5 10:19 發表
學校幾時會開始 call waiting list 呢?

有無家長可以分享下之前幾年既經驗?

謝謝!!

作者: 肥司拉    時間: 11-1-5 18:01

我知鋼琴唔計, 但小提琴應該計格, 因有同學仔只學一樣小提琴

作者: 蕉媽    時間: 11-1-5 18:19     標題: 回復 1# 肥司拉 的帖子

小提琴是計的
作者: crystalwsm    時間: 11-1-5 20:58

總之管弦樂團入面嘅樂器就計,因鋼琴唔屬於管弦樂團入面嘅樂器,所以唔計,其實宣道要個個小朋友學管弦樂係因為想揀兵入學隊管弦樂團,黎參加每年嘅校際音樂節攞獎

原帖由 蕉媽 於 11-1-5 18:19 發表
小提琴是計的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5