教育王國

標題: 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ? [打印本頁]

作者: dongfeng    時間: 11-1-2 12:42     標題: 全港有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ?

請問下在"自行收生"時, 有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ?

已打電話問左港島區的直資中學,  都話而家收的大部分是BAND 1學生....:cry: 九龍果邊會唔會有呢? THX!
作者: ALAL    時間: 11-1-2 15:49

中學的說話你無須信到十足﹐你可試下漢華﹐培橋
作者: dongfeng    時間: 11-1-2 21:07     標題: 回復 2# ALAL 的帖子

終於有網友回覆啦, 好多謝你啊ALAL, 呢2間都比較合適我個好的成績, 會去佢地的網站睇睇. 作為選擇參考選擇之一. THX!
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-3 10:07

灣仔培橋係band2
漢華band1尾

可以考慮埋李國寶 旺角區 band1尾
band2仲有北角蘇浙

我又覺得你唔好理佢地講咩 照申請
不過要留意有d直資係參加統一派位既 所以自行都係限total最多兩間(直資+津校) 以上講呢幾間上年都應該有參加統一派位

無參加統一派位既話 就任你申請幾多間都得啦

作者: pineapple0983    時間: 11-1-3 10:37

你唔試就一定冇機會......
間間學校都梗想收d top 嘅學生啦~但現實係邊有咁多 band1 學生分比直資吖?
作者: dongfeng    時間: 11-1-3 12:09     標題: 回復 4# RSG媽媽 的帖子

RSG媽媽, 多謝回覆, 十分有用. THX!
請問下, 如果是直資中學又參加"自行收生+統一派位"既話, 家長是否可能在伸請時註明獨立申請, 不參加該校的""自行收生+統一派位" (類似叩門)! 將自行收生的2個名額留給其他更心儀的學校 ? 咁樣學校會唔會考慮呢?
作者: dongfeng    時間: 11-1-3 12:20     標題: 回復 5# pineapple0983 的帖子

pineapple0983, 多謝你的回覆, 很同意你的意見, 邊有咁多band 1學生呢, 學校不是很現實! 我而家都在申請緊直資(不參加政府派位)的學校, 有几間都在1月8日deadline! 所以都几急下.
另外, 呢個升中派位的機制有好大的問題, 如果一些考試技巧唔叻, 發肓比較慢的學生, 強制在中一分band, 其實呢一批學生不是差的, 只是未發揮, 再成長一段時間, 不一定比band 1學生差....! 在升中就定佢地/逼佢地分級/分band, 這樣對整體教育沒好處! ...:( :(
作者: pineapple0983    時間: 11-1-3 12:53

原帖由 dongfeng 於 11-1-3 12:20 發表
pineapple0983, 多謝你的回覆, 很同意你的意見, 邊有咁多band 1學生呢, 學校不是很現實! 我而家都在申請緊直資(不參加政府派位)的學校, 有几間都在1月8日deadline! 所以都几急下.
另外, 呢個升中派位的機制有好大的 ...

的確係咁.......
有d小朋友要上左中學先開竅,特別係d男仔。
咁樣經過幾個考試就定個小朋友,係唔公平。同埋,小朋友考試唔叻,唔表示佢唔叻..........
但係,站係教育當局個角度睇,又有乜野辦法分邊d小朋友揀學校先呢?起碼band1 嗰啲小朋友唔會係d會"自已放棄"的小朋友先,咁樣佢上到中學"資優"的機會都大d;將來嘅野冇人會知,但根據過去的成績揀學生就起碼唔會孭鑊先。
e個係香港教育ge遊戲規則,亦係問題所在;唔跟規則可以選擇其它,但會幾貴。
作者: dongfeng    時間: 11-1-3 14:42     標題: 回復 8# pineapple0983 的帖子

政府政策只有跟, 無得反對...很無奈!
我有個朋友移民Canada, 聽佢話, 當地小學生, 唔使帶書包, 活動教學, 以玩為主, 基本上回家無功課! 呢一d先至係6-11歲期間小朋友的合適的教育方法及生活!

我相信, 好多家長(中產家庭), 都會有2手準備, 報定一d唔跟政府派位的直資/私校, 甚至國際學校: 如果呢一d學校肯收, 都唔想跟派位走..., 一但派唔到心儀學校, 就去國際學校/出國...等.

點都好, 而家只有先跟住個rule of game玩下去, 自己邦小朋友搵定後路, 以防萬一!
作者: 亞菊    時間: 11-1-3 14:50

你可以試埋福建中學。
之前,聽講座話bank 2中以上都會收的,唔好理禁多,照申請,多個機會呀!一個都不能放過。

原帖由 dongfeng 於 11-1-2 12:42 發表
請問下在"自行收生"時, 有無邊間直資中學可能會收BAND 2中/尾的學生 ?

已打電話問左港島區的直資中學,  都話而家收的大部分是BAND 1學生....:cry: 九龍果邊會唔會有呢? THX! ...

作者: RSG媽媽    時間: 11-1-3 14:51

係唔可以既
如有扣門位 是乎返個別直資學校做法
有d會自行唔收自動擺落後備/扣門
到統一派位之後 家長根據統一派位結果決定是否需要扣門

原帖由 dongfeng 於 11-1-3 12:09 發表
RSG媽媽, 多謝回覆, 十分有用. THX!
請問下, 如果是直資中學又參加"自行收生+統一派位"既話, 家長是否可能在伸請時註明獨立申請, 不參加該校的""自行收生+統一派位" (類似叩門)! 將自行收生的2個名額留給其他更心儀 ...

作者: dongfeng    時間: 11-1-3 16:30     標題: 回復 10# 亞菊 的帖子

多謝亞菊的回覆! 是的, 已加入福建中學, 時間仲趕得切! 剛打去問, 校內成績佔20%, 所有申請人都有機會IN, 起碼有得IN, 公平D, 得唔得看小朋友面試自己的表現了.

作者: dongfeng    時間: 11-1-3 16:34     標題: 回覆 11# RSG媽媽 的文章

RSG媽媽, 清楚晒! THX!
除了2間最心儀的中學外其他都心儀的中學, 只好留到統一派位/7月頭扣門時再作打算!
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-3 19:46

如果直資收左 係會要你註冊同簽紙放棄統一派位既
作者: 信媽    時間: 11-1-3 21:04

我兒便是一個好例子, 他在體育和視藝作品上也是全級第一, 公開和校內得獎盃無數, 但在中英文上求求其其無心寫字.

根據現行教育收生下, 體育科是不計分的, 視藝分比例亦很底, 我知道後心情直跌入谷底, 因我兒跌入Band 3 生了.

所以我完全不玩這個"香港教育遊戲"
和阿仔帶晒d獎盃去考直資,
第一輪收生已經取錄了,
是一間Band 1尾的英文直資中學.
我間小學校長都服左我咁做.
仲提我記得簽理放棄統一派位.

作者: bee    時間: 11-1-3 21:22

can you PM me what is the name of his DSS band 1 Secondary School, tks
作者: 亞菊    時間: 11-1-3 23:31     標題: 回復 12# dongfeng 的帖子

我都幫囝囝報了福建,星期六面試。
他的成績一般,但體育就較優,希望在體育方面可加多d分數啦!
如你一樣所說,都要靠面試的表現。
大家努力加油呀!
祝我們面試成功!我緊張過自已面試呀!
作者: wan2010    時間: 11-1-3 23:56     標題: 回復 3# 信媽 的帖子

點觧唔報體藝中學,都係band1,唔好嘥咗你個仔的天賦才能嘛!
作者: wan2010    時間: 11-1-3 23:58     標題: 回覆 18# dongfeng 的文章

可以試埋聖道迦南都得吖!
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-4 00:22

體藝近呢幾年收生主要睇成績 話只收BAND1喎 體藝求其有一樣唔使太叻都得喎 唔知今年點

原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:56 發表
點觧唔報體藝中學,都係band1,唔好嘥咗你個仔的天賦才能嘛!

作者: Martin媽咪    時間: 11-1-4 10:32     標題: 回復 2# ALAL 的帖子

ALAL,
請教 :
1. 在自行時我選了
     首志願是: A學校 (政府派位)
    第二志願是: 培橋(跟派位的直資)

2. 如果想大機會D, 是否在統一派位時:

甲項: 1. A學校 (政府派位)
             2. 培橋(跟派位的直資)不是本區

乙項: 1. 仍然選 A學校
                2. 其他 ...... 30.  ......

是否正確???????
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-4 11:49

但如果培橋自行收左你
你就無得統一派位
同埋結果都係要到7月先知喎
入左培橋你會唔會後悔先?
作者: Martin媽咪    時間: 11-1-4 13:12

不後悔, 但呀仔成績唔得, 想試下
原帖由 RSG媽媽 於 11-1-4 11:49 發表
但如果培橋自行收左你
你就無得統一派位
同埋結果都係要到7月先知喎
入左培橋你會唔會後悔先?

作者: RSG媽媽    時間: 11-1-4 14:20     標題: 回復 23# Martin媽咪 的帖子

唔後悔就無問題
不過你乙部第二志願開始要保守d填啦
同埋你a學校係幾搏先 如果好搏乙部第一志願我建議你填過第二間保守d既
作者: Martin媽咪    時間: 11-1-4 14:28

多謝意見
作者: dongfeng    時間: 11-1-4 16:47     標題: 回覆 14# RSG媽媽 的文章

RSG 媽媽,
是的, 這點清楚. 因小女成績很一般, 如有比較好的直肯收, 一定放置派位, 在無信心下, 花一些錢讀直資一定好過讀BAND 3學校(個人意見).
作者: dongfeng    時間: 11-1-4 16:54     標題: 回復 15# 信媽 的帖子

信媽, 你好. 是的, 這個派位系統存在不少問題. 學校怕收唔到好既/合適的學生, 學生又怕入唔到心儀的學校! 又殺校, 又唔肯小班教學.....總之, 政府玩晒! 最參的是小朋友, 又幼稚園開始就咁樣谷....填鴨...! 根本對小朋友發育唔好, 小學要載眼鏡比例很高...!

好無奈, 但都要堅持下去. 大家一起努力.
作者: dongfeng    時間: 11-1-4 16:57     標題: 回覆 17# 亞菊 的文章

你就好啦, 我要明天才有時間去入申請表. 希望大家都好運. :)
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-4 17:17

你會唔會考慮何東
係大坑 官立女中中 band2
上年補習老師提議我揀呢間 話灣仔區band2女仔呢間好
我有個同事個女早一年入左 聽佢講佢女女讀得幾開心
我當時都好心郁
但我大抽獎好大機會入返直屬中學
都掙扎左好耐

原帖由 dongfeng 於 11-1-4 16:47 發表
RSG 媽媽,
是的, 這點清楚. 因小女成績很一般, 如有比較好的直肯收, 一定放置派位, 在無信心下, 花一些錢讀直資一定好過讀BAND 3學校(個人意見).

作者: dongfeng    時間: 11-1-4 17:26     標題: 回復 29# RSG媽媽 的帖子

RSG媽媽,
何東是自己"自行收生"的報名學校之一, 而家仲考慮點選BAND 2學校中, 遲一些再決定. 應該會選無直屬小學的BAND 2女校為主, 佢地學位會多D, 機會應該大D.  

而家先報多几間非派位的直資.

最後你的子女是否入左直屬中學?
作者: lkong2005    時間: 11-1-4 17:32

路過,比小小意見。

其實大部份直資學校(除了超級名校外),都收band2 生。部份學校(包括直資)在網頁上的school report公報收生成績i.e. KPM 數據,從KPM 數據可知道學校大部份收band 1 or band 2 生。  

重點是這間學校能否用數年時間將band2 生增值到band 1成績 i.e. 會考成績6 科14 分
以上
高於50%。

作者: dongfeng    時間: 11-1-4 18:14     標題: 回復 31# lkong2005 的帖子

lkong2005, 多謝你的資料.   
請問KPM報告是否要到每一間中學的網頁找得到?
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-4 18:52     標題: 回復 30# dongfeng 的帖子

係呀
入到直屬中學
我見佢都讀得幾開心
作者: 信媽    時間: 11-1-4 19:55     標題: 回復 20# RSG媽媽 的帖子

無錯, RSG 媽媽說得對.

我心目中第一首選是體藝, 但他們要求無論體育藝術出眾, 英文底子也要最Top的

講真, 如果萬一我同時英文體育藝術都出眾, 我又唔會棟體藝了, 是但都入到間Band 1 喇!
作者: 信媽    時間: 11-1-4 20:11

原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:58 發表
可以試埋聖道迦南都得吖!

無錯, 剛剛收到取錄通知了!

今年競爭也很激烈, 全英語面試, 兩場簡介會也坐滿Hall.
很多家長聽完簡介後立刻入紙.

現我總算可以鬆一口氣, 你們也要加油!!
作者: PoPofamily    時間: 11-1-4 20:46

原帖由 信媽 於 11-1-4 19:55 發表
無錯, RSG 媽媽說得對.

我心目中第一首選是體藝, 但他們要求無論體育藝術出眾, 英文底子也要最Top的

講真, 如果萬一我同時英文體育藝術都出眾, 我又唔會棟體藝了, 是但都入到間Band 1 喇! ...

This school teaches Liberal Studies in English, and Geo. and History are separatedly taught in S. 1 and S. 2, that means  no Historyor Geo. is taught in S.1.
So  think really carefully, it will be difficult to transfer to other schools if your kid can't adapt to it.
作者: 信媽    時間: 11-1-4 21:06

原帖由 PoPofamily 於 11-1-4 20:46 發表

This school teaches Liberal Studies in English, and Geo. and History are separatedly taught in S. 1 and S. 2, that means  no Historyor Geo. is taught in S.1.
So  think really carefully, it will be d ...

通識用中文都咁難, 何況用英文呢.....唉!

所以我都無入紙體藝!!

如果我真係文武全才的話, 大把地方可以去!
作者: RSG媽媽    時間: 11-1-4 23:16     標題: 回復 37# 信媽 的帖子

話晒都係英中
通識用英文係正常架喎

講真呀
成績有咁勁做乜要揀體藝
除非真係想做運動員
但做得運動員既
又有幾多成績體育都兼顧到呀
作者: 亞菊    時間: 11-1-4 23:46     標題: 回復 38# RSG媽媽 的帖子

我完全同意你的講法-------->又有幾多成績體育都兼顧到呀

無論囝囝派到任何一所中學,我都會以平常心去看待。在這個教育制度,囝囝都只是俄羅斯輪盤內的一粒棋子罷了!
我只想他可以開開心心享受他的中學生活。
作者: 亞菊    時間: 11-1-4 23:48     標題: 回復 28# dongfeng 的帖子

今晚,突然作病。好怕影到星期六的面試。
作者: chanpa    時間: 11-1-4 23:51

可以報沙田區直資中學。
作者: lkong2005    時間: 11-1-4 23:55     標題: 回 32#

好的直資學校會在學校網頁上的school/annual report公報收生成績Key Performance Measures (KPM)
數據i.e.
Hong Kong Attainment Test (S1A) , Pre-S1A Test Results or S1A Test for the subjects Chin, Eng & Maths.

中、英、數大概在50 65分是 band 2 成績,65分以上是band 1成績.
比較差的直資學校是不會公報收生成績的。

舉例:保良局顏寶鈴

學校網頁上的school/annual report
http://www.npl.edu.hk/en/download/Report0809.pdf
2008/09年年報第24頁 Performance of Students,

2008/09中、英、數收生成績大概是55、65、58 i.e. band 2 成績, 會考成績6 科14 分
以上大概是 43%
band 2 成績.

所以收band 2 生,出band 2 成績。
正常,但不是一間高增值的學校

祝好運
作者: dongfeng    時間: 11-1-5 01:28     標題: 回復 42# lkong2005 的帖子

lkong2005, 多謝您的寶貴資料!
有一些問題:
1. Hong Kong Attainment Test (S1A) , Pre-S1A Test Results or S1A Test --->唔係好明白是什麼考試? 指的是收中一生時的分班試成績嗎? 是學校自己的考試 OR 全港BANDING的分數?
2. 50-65分是band 2, 65分以上是band 1, 此跟100分比, 如果是小6的呈分試分數比, 此乃是不合格(60分以下), 60-70分都只是D級. 可能連BAND 3都無. 如何理解呢?

我都覺得假設全港BAND 1有33.3% OF 所有P.6學生人數, 呢一D BAND 1學生出路:
1ST CHOICE: 政府派位機制內的BANK 1英中中學;
2ND CHOICE : 已轉直資的傳統名校中學;
3RD CHOICE : 二線直資中學.

以上頭2類應該分走最多的BAND 1學生, 二線直資一定要收BAND 1+2, 甚至少量BAND 3的學生!

我成日都覺得, P.6成績是BAND 2/3, 唔代表佢地日後唔可能做出成績及達成BAND成績! 呢D二線直資, 最近几年聽聞都升呢得好快, 我絕對相信主要是呢一D BAND 2+3在中學期間改善/上進/努力而作出的貢獻!
作者: dongfeng    時間: 11-1-5 01:30     標題: 回覆 40# 亞菊 的文章

TAKE CARE! 希望你地平安健康!
作者: waiyinmab    時間: 11-1-5 10:40

各位
阿仔是BAND1生,是否先選擇自行分配,才考慮直資?
作者: PoPofamily    時間: 11-1-5 11:10

[quote]原帖由 RSG媽媽 於 11-1-4 23:16 發表
話晒都係英中
通識用英文係正常架喎

雖然是英中,現在很多學校也在初中用中文教通識輔以英文,打好基礎(知識及詞彙)才行全英。這對一般band 1生較穩妥,top top band 1生除外。
作者: LittleKidult    時間: 11-1-5 11:18

直資又唔會有限制, 睇啱咪試下囉, 最多晒報名費.........
港大同學會都好似有收band2學生..........
作者: PoPofamily    時間: 11-1-5 11:18

原帖由 亞菊 於 11-1-4 23:48 發表
今晚,突然作病。好怕影到星期六的面試。

如果您小朋友星期六的面試是福中,要提醒他勇於回答,不要怕錯。英文筆試做快些,數學小心点。
祝成功!
作者: 龍舌蘭    時間: 11-1-5 11:24

原帖由 PoPofamily 於 11-1-5 11:18 發表

如果您小朋友星期六的面試是福中,要提醒他勇於回答,不要怕錯。英文筆試做快些,數學小心点。
祝成功!

福中英文會出筆試嗎?? o甘要提一提個同學仔了喎...
作者: PoPofamily    時間: 11-1-5 12:01

原帖由 龍舌蘭 於 11-1-5 11:24 發表

福中英文會出筆試嗎?? o甘要提一提個同學仔了喎...

有無叫您地帶文具呀?上年第一論面試,見完老師耍考英文short questions,只有10分鍾作答,不難耍快和common sense. 數學電腦室考,問題不多但有些很深,小心在电腦上答會click錯。
加油!
作者: meyonw    時間: 11-1-5 13:46

原帖由 信媽 於 11-1-3 21:04 發表
我兒便是一個好例子, 他在體育和視藝作品上也是全級第一, 公開和校內得獎盃無數, 但在中英文上求求其其無心寫字.

根據現行教育收生下, 體育科是不計分的, 視藝分比例亦很底, 我知道後心情直跌入谷底, 因我兒跌入Ban ...

請問小朋友入了哪間中學?
作者: dongfeng    時間: 11-1-5 17:24

剛剛去几間九龍區直資中學入表, 已拿福建中學的面試證, 其他等通知! 有在星期6去福中面試的家長們, 祝我們好運吧...!

作者: lkong2005    時間: 11-1-5 21:27     標題: 回 43#

1.
1.  教育局定於各中學考「中一入學前香港學科測驗」,作用是用來畀你的子女嘅小學 的學妹學弟作爲日後中央派位的學校學位分配 (即Banding 比例) . 顧名思義, 分班試的另一個作用可知道學校的收生成績。

2.      2.   這是在中學考的學科測驗,合格是50分。

另一個方法查學校的增值能力是看EDB的視學報告,網頁是 :
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=7999&langno=2

例如保良局羅氏基金中學,第21頁,2.4 Student Performance

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_8036/plk_laws_foundation_coll.pdf

看看有沒有「much higher」,「exceeded」,「far exceeded」的字,這是高增值學校;增值能力較低的,會用「met」、「slightly below」和「below」。

學校請EDB教育局免費寫的視學報告較可信。
如果是學校花幾十萬外聘不知名的專家去寫報告較不可信。

註:
* 表示該校的全面評鑑報告是由學校委聘的外界專家/機構撰寫

作者: dongfeng    時間: 11-1-6 13:02     標題: 回復 53# lkong2005 的帖子

lkong2005, 您的信息很專業, 十分感謝! 現在更清楚了. 知道怎樣來睇每一間學校的水平, 才可以找出更合乎自己子女水平的學校來報, 減少自己"估估下"的錯誤決定!
作者: dongfeng    時間: 11-1-7 10:23

明早就是要福建中學的面試日, 這是我們第一次面試中學....! 請問面試穿著點樣才是得睇, 我本以為穿小學校服, 但小女說老師提過不要穿校服, 大家經驗如何呢?

是小女一個人入去面試(家長在外面等), 或者需要家長同子女一起面試呢?

THX!
作者: LittleKidult    時間: 11-1-7 11:08

原帖由 dongfeng 於 11-1-7 10:23 發表
明早就是要福建中學的面試日, 這是我們第一次面試中學....! 請問面試穿著點樣才是得睇, 我本以為穿小學校服, 但小女說老師提過不要穿校服, 大家經驗如何呢?

是小女一個人入去面試(家長在外面等), 或者需要家長同子 ...

我仔當年去4間學校面試都係著校服(冬季)
作者: 亞菊    時間: 11-1-7 11:28     標題: 回復 48# PoPofamily 的帖子

PoPofamily,
謝謝你的提示呀!
請問你知唔知有冇得second interview,是否寄信通知呢?
謝謝!
作者: 亞菊    時間: 11-1-7 11:34     標題: 回復 55# dongfeng 的帖子

我之前去過一間直資面試是穿校服的,好多小朋友大多都是穿校服的。
不過,我今次見福中會穿便服。

我想會穿運動褲波鞋,因為亞囝係運動型,學術科成精一般,我都係靠他的運動成績,希望入到福中。

作者: PoPofamily    時間: 11-1-7 12:02

原帖由 亞菊 於 11-1-7 11:28 發表
PoPofamily,
謝謝你的提示呀!
請問你知唔知有冇得second interview,是否寄信通知呢?
謝謝!

有呀!1st interview 後有回條通知幾時上校網check。我上年差D missed咗,好彩老師很体諒另作安排。
2nd interview, 最好父母一齐去,爸爸多參与好些,我們的校長和其中一副校長也是男人呀,要是見他倆爸爸耍多說点啦。

作者: PoPofamily    時間: 11-1-7 12:21

原帖由 亞菊 於 11-1-7 11:34 發表
我之前去過一間直資面試是穿校服的,好多小朋友大多都是穿校服的。
不過,我今次見福中會穿便服。

我想會穿運動褲波鞋,因為亞囝係運動型,學術科成精一般,我都係靠他的運動成績,希望入到福中。 ...

您好,看您真的很想入福中就給您小小意見參考;勿怪多言。
福中是不會讓運動出 色的同學成績失色的,而且來年沒有中文班,您囝囝係運動型獎項一定不少也要讓學校有信心他也愛讀書,便服要讓他有点書卷氣,不就文武全才,人見人愛!
祝成功!
作者: dongfeng    時間: 11-1-8 14:54

今早去左福中1ST IN, 人山人海, 真跨張... 第一次IN中學, 安排時間等都很順利:loveliness:

要12日先至知道有沒有2ND IN....:(  

阿女IN緊時, 家長有講座聽, 估唔到今年入表都成6百幾人...最後收100人, 比例6:1. 信心即時下降....! :( 話說佢地學校收的學生唔會很差....!
作者: hinhin_ma    時間: 11-1-8 21:59

WA!! 真係好多人  6:1 ...我下午去IN...
作者: PoPofamily    時間: 11-1-9 17:52

原帖由 hinhin_ma 於 11-1-8 21:59 發表
WA!! 真係好多人  6:1 ...我下午去IN...

第一輪應該不只6:1,要留位俾7月叩門。
上年最後共有9xx人申清,除直屬小學,外來生前後共收了16x個。今年唔知直屬小學幾多人升上嚟,不過依家考好過叩門因為入唔入到英文班一早知。叩門就要等考完分班試先知。

作者: 亞菊    時間: 11-1-10 13:22     標題: 回復 63# PoPofamily 的帖子

早前,聽講座話band2中的學生都會收,唔知是不是呢?

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。我都打定輸數了。
作者: PoPofamily    時間: 11-1-10 14:15

[quote]原帖由 亞菊 於 11-1-10 13:22 發表

下年度無中文班,難度可能高点,小朋友有那些科突出?如運動音樂視藝咁。上年認識一家長小朋友band 2以運動出色入,不過校長要小朋友諾耍努力讀書,成績不達標就耍上學校的補底班。如果小朋友肯諾有机會就在第二次面試說吧。

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。

數學都有唔識是正常,有一兩題是超深的找數學尖子吧,我囝囝上年也有唔識,放心吧。不要氣餒,練習吓英文等第二次面試。

作者: hinhin_ma    時間: 11-1-10 14:16

原帖由 亞菊 於 11-1-10 13:22 發表

囝囝面試完,佢話數學都有唔識。我都打定輸數了。

我個女話..佢地出左條...兩個代數..2次方...E 個唔係小學水平GE 問題來....雖然我都有教個女,但只教到一個代數..2次方...
作者: lkong2005    時間: 11-1-10 19:22

大部份直資學校(EMI/英中,中中除)都希望收英文成績較好的學生,就是中、數較弱亦唔係大問題。唔好甘快打定輸數。
作者: 亞菊    時間: 11-1-10 23:14

好多謝大家的鼓勵! 早前還同自己講,要以平常心去面對結果,但發覺好難做得到。

PoPoFamily,

他體藝(田徑)方面較好,公開賽都有羅過獎。成績就屬band 2中。
臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述面試時的情況,機會不大,你唔好抱咁大期望。他回答我: 我都知。媽咪,仲有冇d band 2好的直資呀?

我個囝只顧玩,其他野從來唔上心,但今次佢終於擔心了。其實,我感受到佢的不安,我個心都好唔舒服。
作者: 信媽    時間: 11-1-10 23:32     標題: 回復 68# 亞菊 的帖子

亞菊,

你不如試下聖道迦南, 直資英文中學

我個仔都是憑特異田徑已取錄了.

還有點時間, 周圍也試試無妨.:)
作者: TOMATO1010    時間: 11-1-10 23:33

你住邊區呢??
大埔羅定邦,你會考慮嗎??
原帖由 亞菊 於 11-1-10 23:14 發表
好多謝大家的鼓勵! 早前還同自己講,要以平常心去面對結果,但發覺好難做得到。

PoPoFamily,

他體藝(田徑)方面較好,公開賽都有羅過獎。成績就屬band 2中。
臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述 ...

作者: MsSleepy    時間: 11-1-11 01:59

信媽, 你好. 請查閱PM.
作者: PoPofamily    時間: 11-1-11 13:14

原帖由 亞菊 於 11-1-10 23:14 發表

臨睡前,佢都提我後日放榜。佢自己都想入到,但我同佢講:以你自述 ...

唔使唔開心,囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。他一開竅就不得了,男孩子上到中學才發力多的是。現在最重耍喺找間好學校(一定要可以俾佢發揮運動才華,同時鼓勵他讀書的),青春期的男孩子要有個定位才能向上跑,不要放棄田徑剩讀書。
他面試1.喺無出声,2.唔識答但有講嘢定喺3.覺得答錯呀?除咗No.1真係無机外,其它問題不大。亞囝話D老師一見你識答就唔再問,揾D你唔識再問。我覺得老師其實唔係咁重視個答案,佢地要睇小朋友的語言能力、應對、自信、常識和禮貌多D。所以一日末話唔得都唔可以放棄,好好準備下次,一定要讓學校感到佢有誠意也會在各方面努力。加油!

作者: 亞菊    時間: 11-1-12 12:15

信媽,
因曾經聽人講過"聖道迦南"的校風麻麻地,所以冇考慮過此間學校。不過,我都是道聽途說。
不知你知道這間學校有多少呢?請告知,希望再列入考慮範圍。謝謝!

Tomato1010,
我家住九龍區,所以大埔就較遠了,但都謝謝你。
作者: 亞菊    時間: 11-1-12 12:29

PoPofamily,

囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。------->是呀!我都有這樣同自己講呀!

囝話他有答老師問題,沒有不出聲。只是,因同場還有三個小朋友分別在面試。有些小朋友聲量較大而他聽不到老師發問,但他竟然本能地向老師做了個聽不到的動作和""了一聲。

其實,我也不應抱任何期望,因他根本沒有做好準備去面試。還有,今天3時後就知有冇second inv. 了。到時,再告知消息。
作者: Martin媽咪    時間: 11-1-12 12:39     標題: 回覆 72# 小寶 的文章

小寶,
是的, 是港島區那間.
作者: PoPofamily    時間: 11-1-12 12:45

原帖由 亞菊 於 11-1-12 12:29 發表
PoPofamily,

囝囝因此次面試變得自覺已经賺咗。------->是呀!我都有這樣同自己講呀!

囝話他有答老師問題,沒有不出聲。只是,因同場還有三個小朋友分別在面試。有些小朋友聲量較大而他聽不到老師發問,但他竟然本能地向 ...

送上千萬個祝福!
作者: 亞菊    時間: 11-1-12 15:20

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 12:45 發表

送上千萬個祝福!

PoPofamily,

好多謝你呀!雖然只是在網上相逢,亦不是同校家長,非常高興,你常給與支持。
囝囝不能入選第二輪了! 我非常非常失望。
但我還可以做什麼呀! 真係好唔開心。
作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-1-12 16:09

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 12:45 發表

送上千萬個祝福!

可否分享2nd in 既內容, 我小朋友入左第2輪.
thanks.
作者: PoPofamily    時間: 11-1-12 18:49

原帖由 亞菊 於 11-1-12 15:20 發表

PoPofamily,

好多謝你呀!雖然只是在網上相逢,亦不是同校家長,非常高興,你常給與支持。

客氣啦!
囝囝不能入選第二輪了! 我非常非常失望。
但我還可以做什麼呀! 真係好唔開心。 ...

千奇唔好咁,會影响囝囝咖。真的喜歡福中七月重可以叩門,所以呈完分都要繼績努力,如果爭到band1尾或band2头再加上田徑的獎項,會有机會的。你也可把成績、囝囝進度、獎項等寄俾校長為叩門打底。
因應囝囝程度和專長,你可以考慮王錦輝不是林XX。我識得個港隊剛在那校畢業,人品不錯,他媽媽也說學校不錯。去呀睇吓,再嚟過。加油!
作者: PoPofamily    時間: 11-1-12 19:05

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-1-12 16:09 發表

可否分享2nd in 既內容, 我小朋友入左第2輪.
thanks.

我個次簡單到昏,可能老公大發功同校長好arm key。校長只問了我們為什麽轉福中,問了囝囝他有無份選福中,有幾個兄弟姊妹,在那裹讀書,有冇問題想問。
作者: Daisy媽咪    時間: 11-1-12 20:26

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 19:05 發表

我個次簡單到昏,可能老公大發功同校長好arm key。校長只問了我們為什麽轉福中,問了囝囝他有無份選福中,有幾個兄弟姊妹,在那裹讀書,有冇問題想問。 ...

咁簡單?? 咁點係300人中揀100人呢 ??
作者: PoPofamily    時間: 11-1-12 21:39

原帖由 Daisy媽咪 於 11-1-12 20:26 發表

咁簡單?? 咁點係300人中揀100人呢 ??

我都話我哋好彩,可能亞囝生得俊,老公超presentable(個曰唔知食咗物),講吓笑啫。我見有D問好耐,又英又中重問佢地sent 俾學校D文件,校長都有一路傾一邊番睇囝囝個file,呀有問他學了一項得獎運動幾耐。
我唸小朋友各方面成績:學業、課外活動表演最好一体一藝(要專而不是周身刀無張利)、品格和1st interview表現既語文能力,應對態度、禮貌及英數能力己打了分。2nd in.再由高級人仕正,再看父母對學校的認知度,教育理念和對學生支援能力而決定收的。然後重要考英文試先入到英文班,不過fail都可以入中文班或雙語班。下年無中文班唔知係味咁。
作者: 亞菊    時間: 11-1-12 23:31     標題: 回覆 80# PoPofamily 的文章

囝囝自己也要求待7月再叩門。我對他說第三次呈分一定要有大進步,我才會幫他叩門。

真的!好多謝你的幫忙,我現在心情回復好多了,所以我會繼續努力找間合適的中學給他。我會去看看王錦煇的。

祝其他有機會second in 的小朋友成功呀!
作者: meyonw    時間: 11-1-12 23:34

原帖由 PoPofamily 於 11-1-12 21:39 發表

我都話我哋好彩,可能亞囝生得俊,老公超presentable(個曰唔知食咗物),講吓笑啫。我見有D問好耐,又英又中重問佢地sent 俾學校D文件,校長都有一路傾一邊番睇囝囝個file,呀有問他學了一項得獎運動幾耐。
我唸小朋友各方面成績 ...

請問考英文分班試是在2nd in 的日子, 或是再要回校考?
作者: PoPofamily    時間: 11-1-14 00:46

原帖由 meyonw 於 11-1-12 23:34 發表

請問考英文分班試是在2nd in 的日子, 或是再要回校考?

再要回校考. About 1hour 15 mins. Grammar, Comprehension, Listening and Composition.
作者: meyonw    時間: 11-1-20 12:53     標題: 回復 86# PoPofamily 的帖子

多謝你回覆!
作者: 亞力士    時間: 11-1-20 21:32

體藝中學收band1成績
原帖由 wan2010 於 11-1-3 23:56 發表

作者: WTY    時間: 11-1-20 22:04

請問有無人巳經收到福建中學的信叫小朋友去考英文分班試?
作者: MUMMYSIK    時間: 11-1-21 08:58

Hi 亞菊,

可申請匯基 (24/Jan截止), 另外顏寶玲唔知截止未, 不要放棄。
作者: candyvu    時間: 11-1-21 10:25     標題: 回復 2# WTY 的帖子

若未收到信,可以打去學校問是否已被取錄
作者: candyvu    時間: 11-1-21 11:28     標題: 回復 2# MUMMYSIK 的帖子

顏寶鈴已截止,試林大輝,它體育出息
作者: PoPofamily    時間: 11-1-21 11:41

原帖由 candyvu 於 11-1-21 11:28 發表
顏寶鈴已截止,試林大輝,它體育出息

DON'T go to 林XX!
作者: sakura65    時間: 11-3-8 18:00

信媽,妳真好野,有膽色‧
可否PM 告知我那間直資學校的名稱 ????  謝謝。

原帖由 信媽 於 11-1-3 21:04 發表

根據現行教育收生下, 體育科是不計分的, 視藝分比例亦很底, 我知道後心情直跌入谷底, 因我兒跌入Ban ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5