教育王國

標題: 培正1月13日發信通知結果 [打印本頁]

作者: milkybb    時間: 11-1-5 10:05     標題: 培正1月13日發信通知結果

下星期就知收唔收啦~good luck
作者: 靚媽媽店    時間: 11-1-5 10:10

知唔知今年有幾多人In??
作者: kwboy    時間: 11-1-5 11:40

其實培正係咪好難入?
作者: buddaau    時間: 11-1-5 12:10

真係要有奇蹟, 我個仔先會入倒....唉!
作者: lovelinda    時間: 11-1-5 12:41

今年好像大約4000人in,收240, 約16-17個選1,chance真係好好好好細.....仲細過kv,sc,gh..等等好多名kg.
(有錯請更正!)

大家加油!

作者: bee918    時間: 11-1-5 13:07

好緊張呀
作者: MEOWKLP    時間: 11-1-5 13:49

好期待呀!
作者: yktso    時間: 11-1-5 13:59

請問係13/1/11前收到通知或13/1/11才寄出信件?
作者: MC-煎    時間: 11-1-5 14:40

原帖由 yktso 於 11-1-5 13:59 發表
請問係13/1/11前收到通知或13/1/11才寄出信件?

寄出!

我個大女有德望Offer,但我想佢入培正多d, 因為細佬明年Interview, 希望有多少少Consideration!
其實好掙扎, 好覺得德望會幾適合個女!!(Who Knows)
作者: joeyma    時間: 11-1-5 18:00     標題: 回復 1# milkybb 的帖子

請問是否小學同幼稚園同一天放榜?
作者: JOEYJOKY    時間: 11-1-5 18:02

好緊張呀 !!! 但我都係打定輸數先.. 費時到時失望啦 !!! 希望大家都咁lucy 啦...
作者: landierw    時間: 11-1-6 11:26

其實緊張既心情都平復左一排~~而家見到尼個topic又緊張返,AHAHAH~~

good luck !!
作者: anki2502    時間: 11-1-6 12:45

作者: 天天2010    時間: 11-1-6 14:36

奇蹟可唔可以降臨?
作者: susuwai    時間: 11-1-7 02:36

我都好期待收到信,祝大家好運,希望仔仔有緣入讀吧!
作者: 恩林    時間: 11-1-7 17:17

同今年民生一樣.....

原帖由 lovelinda 於 11-1-5 12:41 發表
今年好像大約4000人in,收240, 約16-17個選1,chance真係好好好好細.....仲細過kv,sc,gh..等等好多名kg.
(有錯請更正!)

大家加油!

作者: alicialee1210    時間: 11-1-7 17:33

民生唔係收300個學生咩?
原帖由 恩林 於 11-1-7 17:17 發表
同今年民生一樣.....

作者: 恩林    時間: 11-1-7 18:13

i mean 4000人 in....
今年我唔知民生收幾多人喎~
不過上年都係得3000幾人in, 我頭暈今年點解會有咁多人in姐~~!!

我大仔(04年出世), 個年係10選1, 機會率超高....
不過都唔收....

作者: EggEgg08    時間: 11-1-7 18:20

民生應該係3000, 係校務署的人親口講的,不過其實間間的3-4千都係同一班人....
作者: 恩林    時間: 11-1-7 18:32

咁有係~~
一講到九龍幼稚園, 好順口就up...
民生, 培正, 宣道....
作者: vic6    時間: 11-1-7 19:10

我都係曾緊張過,又改為平靜下來,但快將收到通知,又變得緊張起來......good luck, 希望大家都平常心面對啦!
作者: NICOLE123    時間: 11-1-7 22:57

仲好記得上年同亞仔一齊去開信箱
之後係街到開心到喊起上黎
番到屋企亞仔係咁大叫大跳既情況

咁快又一年.

各位GOOD LUCK!!
作者: Cottonbb    時間: 11-1-7 23:34

原帖由 NICOLE123 於 11-1-7 22:57 發表

咁快又一年.

想請問NICOLE123, 如無意外, 你會安排你個仔升培小&培中?  我而家十五十六緊, 升培小當然好, 但我自己都揸唔定主意他日是否會升培中(假設培中會收先啦).....我又擔心第日如果佢培小考番出去其他中學會否唔夠「料」同出面競爭......雖然培幼未公怖收生結果, 有時都會諗唔收仲好, 唔駛做決擇, 如果收左都唔知讀唔讀好....
作者: MC-煎    時間: 11-1-8 15:44     標題: 回覆 23# Cottonbb 的文章

咁你即係唔係貪佢一條龍至Apply ?
我想問你點解Apply 培正呢?

我都有Apply, 我鍾意佢中文教學同埋學生乖!當然一條龍, 對日後家庭各成員既Planning都會穩定!
作者: Isaac_Ma    時間: 11-1-9 21:54

原帖由 Cottonbb 於 11-1-7 23:34 發表

想請問NICOLE123, 如無意外, 你會安排你個仔升培小&培中?  我而家十五十六緊, 升培小當然好, 但我自己都揸唔定主意他日是否會升培中(假設培中會收先啦).....我又擔心第日如果佢培小考番出去其他中學會否唔夠「料 ...

其實讀唔讀培幼就要睇吓係咪唸住起碼會上佢小學,因為佢係預你小朋友起碼最小會讀9年,所以同一開始就唸住3年要教識你好多野,等你出去考小學的幼稚園好唔同。
好似校長同K3家長話齋,如果你唸住出考小學,咁你呢個決定遲咗3年,如果真係唸住會出考其他小學,應詃係早3年前決定讀其他幼稚園。
作者: NICOLE123    時間: 11-1-10 09:19     標題: 回復 3# Cottonbb 的帖子

唔升培小你就唔好入培幼
入左培小升中時 多數最叻果d會去左其他更好既中學
唔走既就會留係培中
不如你擔心小朋友唔肯離開培正好過
佢地好有歸屬感. 唔係家長叫佢走佢地就肯
作者: kyliejet    時間: 11-1-10 10:05

The last school that my son have interviewed, looking forward to the result... then k1 interview issue will come to the end...
作者: 靚媽媽店    時間: 11-1-10 11:34

same same

原帖由 kyliejet 於 11-1-10 10:05 發表
The last school that my son have interviewed, looking forward to the result... then k1 interview issue will come to the end...

作者: iantsang    時間: 11-1-10 11:50

Good luck to you!

Ian

原帖由 kyliejet 於 11-1-10 10:05 發表

作者: kyliejet    時間: 11-1-10 12:18

Thanks Ian!

I always like to see your post and comments!

Did your little one applied PC? Anyway, wish you all the best!
作者: Cottonbb    時間: 11-1-10 13:09

原帖由 NICOLE123 於 11-1-10 09:19 發表
唔升培小你就唔好入培幼
入左培小升中時 多數最叻果d會去左其他更好既中學
唔走既就會留係培中
不如你擔心小朋友唔肯離開培正好過
佢地好有歸屬感. 唔係家長叫佢走佢地就肯 ...

我如果讀培幼, 當然預左上培小....只係又考慮到佢會唔會升培中(1.培中都未必全收; 到時培中唔收, 驚佢唔夠底子去考較好的中學....2. 培中係中中, 而且我唔知中學的總體成績好唔好.....我只怕到時虎頭蛇尾...)

由於我沒有朋友讀培正, 又沒有資料, 所以樣樣都擔心, 最怕選錯路影響個仔....
作者: Cottonbb    時間: 11-1-10 13:14

想請問「培小」現時學費多少$一個月??
作者: siulili    時間: 11-1-10 14:04

可以咁講, 萬一你小朋友係培小都上唔到培中, 咁你都唔使望佢可以升去D咩更好的學校。 雖然咁講係殘忍D,但事實如此。

大家一直在討論的都係, 叻果D升左去傳統官津/直資名校,個別十分有歸屬感的就繼續留在培正做竉兒。 普普通通成績的家長唔想搏,有培中讀已經心滿意足,當然亦有人真係好欣賞培正的教學質素啦。 咁升唔上果班就真係龍尾果10幾個﹪。 即係一定考200名打後,咁呢班學生還想升去比培中更好的學校嗎?  我想機會不大啦。 根本有關係的學校,有一部份的學生都係“猛”車邊入,更何況係入唔到果班啦。

原帖由 Cottonbb 於 11-1-10 13:09 發表

我如果讀培幼, 當然預左上培小....只係又考慮到佢會唔會升培中(1.培中都未必全收; 到時培中唔收, 驚佢唔夠底子去考較好的中學....2. 培中係中中, 而且我唔知中學的總體成績好唔好.....我只怕到時虎頭蛇尾...)

由 ...

作者: NICOLE123    時間: 11-1-10 14:34     標題: 回復 3# Cottonbb 的帖子

呢度有小小培中會考成績比你參考, 好唔好 見人見智

http://www.lighterspc.com/talk728.html

今期佢既校訊有更update既資料
不過我不知點post比你睇
作者: GoodGrief    時間: 11-1-10 15:12

Page 5 of the following hyperlink shows 香港中學會考尖子名錄 1999 -2009”

http://www.puiching.edu.hk/99-09%20outstanding%20performance.pdf

The followinghyperlink shows the latest 培正校刊 .  Page 35 shows 二零一零年香港中學會考成績優異學生 (i.e. students with 3As or above).

ftp://210.176.23.187/School%20Journal/45_1_18DEC2010/Journal_45_1.pdf

According to培正校刊, 26 out of 230 students (roughly 10%)were able to get 3As or above in the HKCEE 2010.
Maybe this result means nothing to some parents of
renowned schools, I, being a 小小家長, would have been more than happy if my child was able to be top 10% students.   

原帖由 NICOLE123 於 11-1-10 14:34 發表
呢度有小小培中會考成績比你參考, 好唔好 見人見智

http://www.lighterspc.com/talk728.html

今期佢既校訊有更update既資料
不過我不知點post比你睇

作者: iantsang    時間: 11-1-10 16:12

so happy to see you again this year.  We worked together so hard two years ago and this year too.

Yes, we also let our young one interviewed at Pui Ching, one of the four she interviewed this year.  We are much less productive this year.  

Similar to you, we just finished all the interviews just last Saturday.  But we will wait for one more month before we got all the result.  Luckily my young one did receive 1 offer so we will register for her this Saturday first.  Hopefully if PC's result can arrive early then we can decide together.

Good luck to you!!!

Ian

原帖由 kyliejet 於 11-1-10 12:18 發表
Thanks Ian!

I always like to see your post and comments!

Did your little one applied PC? Anyway, wish you all the best!

作者: bee918    時間: 11-1-10 17:30

今日咁o岩上培正個website睇下, 有個新通告關於幼稚園收生o既信會係13號發出(expected la).
另外website o既學校簡介|學制有講"共有 85% 小六年級畢業生可透過中央派位升讀本校中一年級", 都算吾少.
作者: iantsang    時間: 11-1-10 18:34

85% of 中央派位, that is around 85% of 65% of total, that is 55%.

中央派位 is allocated after the initial 30% used for Discretionary Places + a few percent reserved for repeaters (or door knocking ).

p.s. this is standard policy for feeder schools, not for Pui Ching only.

原帖由 bee918 於 11-1-10 17:30 發表
今日咁o岩上培正個website睇下, 有個新通告關於幼稚園收生o既信會係13號發出(expected la).
另外website o既學校簡介|學制有講"共有 85% 小六年級畢業生可透過中央派位升讀本校中一年級", 都算吾少. ...

作者: bee918    時間: 11-1-10 22:25     標題: 回復 38# iantsang 的帖子

下, 吾係太明白. 如果只係55%既培小小六學生上到中學, 咁幾危危乎...
作者: siulili    時間: 11-1-10 23:11

你有所不知啦,培中首輪果30﹪只會IN培小學生,外來生FORM都唔使交, 所以要計, 實質上真係足85﹪,所以我先話,好多真係“猛”車邊入到培中架。 真係升唔上果D,成績真係好麻麻架啦。

原帖由 iantsang 於 11-1-10 18:34 發表
85% of 中央派位, that is around 85% of 65% of total, that is 55%.

中央派位 is allocated after the initial 30% used for Discretionary Places + a few percent reserved for repeaters (or door knocking ...

作者: iantsang    時間: 11-1-11 05:45

Oh sorry I am not aware of that!

Thanks for the information.  It is good for people not in PC yet to know about this!

However, I guess I understand what you mean concerning those who cannot return.  As I remember hearing that last year, quite a large number of primary school students didn't return.

原帖由 siulili 於 11-1-10 23:11 發表
你有所不知啦,培中首輪果30﹪只會IN培小學生,外來生FORM都唔使交, 所以要計, 實質上真係足85﹪,所以我先話,好多真係“猛”車邊入到培中架。 真係升唔上果D,成績真係好麻麻架啦。

...

作者: Lulu0820    時間: 11-1-11 08:54

唔好意思,路過,想問你講既"quite a large number didn't return"係講緊幾多個%? Thank you very much!

原帖由 iantsang 於 11-1-11 05:45 發表
Oh sorry I am not aware of that!

Thanks for the information.  It is good for people not in PC yet to know about this!

However, I guess I understand what you mean concerning those who canno ...

作者: iantsang    時間: 11-1-11 09:09

Sorry I think I need to correct my message, it shouldn't be last year (obviously forget this is 2011 already!), so should be the year before.

I cannot remember exactly the number since I think I heard it about one year ago......  But the reason why I said it is a large number is because it shocked me quite hard after hearing the number.  Definitely higher than my normal estimation of around 20%...  I think it was a number around 100.  But honestly, it can be just a one year thing for that particular year.

原帖由 Lulu0820 於 11-1-11 08:54 發表
唔好意思,路過,想問你講既"quite a large number didn't return"係講緊幾多個%? Thank you very much!

作者: kyliejet    時間: 11-1-11 09:23

Ian,

So that 100 is defined as brand 3 students?

Please tell me more.
作者: Lulu0820    時間: 11-1-11 09:25

我都係培小家長,有D擔心小朋友升中,所以多口問吓!唔好意思,佔左版位,離晒題!

個人小小分享:培幼真係好好,依家亦比以前深左,不過唔係prepare你出去考小學,咁大家就自己諗清楚自己想點,你小朋友咁細,好難估佢係邊類型,依個階段我覺得父母覺得安心就係正確選擇!

培幼有學卷,非常低讀!培小今年係$3050一個月,一年交十期,依條數都要諗諗,Good luck to all of you!

原帖由 iantsang 於 11-1-11 09:09 發表
Sorry I think I need to correct my message, it shouldn't be last year (obviously forget this is 2011 already!), so should be the year before.

I cannot remember exactly the number since I think I hear ...

作者: iantsang    時間: 11-1-11 09:28

Hi Kyliejet,

No, those should be mainly band 1 students who head to other good schools as mentioned earlier.

Ian

原帖由 kyliejet 於 11-1-11 09:23 發表
Ian,

So that 100 is defined as brand 3 students?

Please tell me more.

作者: iantsang    時間: 11-1-11 09:33

Hi Lulu0820,

Agree with you that I also should keep this short since it may be getting outside of the topic.

Although my daughter didn't attend PC at the end, but I truly agree with you that PC is a very good kindergarten and primary school.  So, it is an excellent choice for the first 9 years of school.

Unfortunately, the reality is cruel to the secondary section.  Being a CMI does put them into difficult position  so many parents of the good students would seek way out to other EMI schools.  I respect highly for the school to maintain their tradition, a lot of time it can just be parents mis-understanding of the school only.  As far as I know, PC is using English textbooks but taught in Cantonese only.  Actually many schools do that in the past and I personally find no issues with that.

Hope there can be more parents who treasure and respect this tradition.

原帖由 Lulu0820 於 11-1-11 09:25 發表
我都係培小家長,有D擔心小朋友升中,所以多口問吓!唔好意思,佔左版位,離晒題!

個人小小分享:培幼真係好好,依家亦比以前深左,不過唔係prepare你出去考小學,咁大家就自己諗清楚自己想點,你小朋友咁細,好難估佢係邊類型 ...

作者: Cottonbb    時間: 11-1-11 13:20

多謝各位的分享, 你唔識直接講, 你地真係帶出左我的關心/矛盾所在....

我當初幫個仔報培正, 係鍾意佢地的校風佳, 一條龍, 多人報即係好野....但現在我又想到9年後升培中, 但如果中學部只屬「中等」表現, 咁我以6年的小學學費去接駁中學就變得唔值得了....即是$就花了, 到頭來還要替小朋友張羅搵更好的中學(當然不是指果D拔X/ ST 乜果D咁高檔, 部份地區學校的BAND 1也好好 ).....如果最後只係直升番一間普通水準中學(指培中) 咁我幫個仔報是但一間津小已可以啦......6年的學費不是野少, (一年當3萬, 6年即18萬) , 我可將這筆$給他補習/上興趣班都好吧!
作者: sthnothing    時間: 11-1-11 13:58

真系真情流露, 我希望我都有咁的一日, good luck to me and to you all!

原帖由 NICOLE123 於 11-1-7 22:57 發表

咁快又一年.

作者: 345BB    時間: 11-1-11 19:24

其實cottonbb的想法我也曾經諗過!就是考津小慳番d錢!但是,真的要睇你對自己同小朋友有幾大信心了!如讀得叻,當然讀邊間都好,但是在悉心教導下,力不從心的大有人在! 所以有培中back up 也很好呢!
而且,現在考小學比考幼稚園更難!雖然普通津校都可讀得好叻,但是要睇下你介不介意津校的學生質素差距比較大!因為始終是攪珠, 各類學生都有!小朋友很容易受同學影響呢! 但私校及直資的學生均經過篩選,希望學習氣氛及風氣會好一點呢!
作者: JJsmom    時間: 11-1-11 20:39     標題: 回復 26# NICOLE123 的帖子

Agreed with Nicole123
作者: bbysh    時間: 11-1-11 20:59

How about if SC am and PC? Which will you choose?
作者: iantsang    時間: 11-1-11 22:38

Honestly, although it may sound costly, but I would say choosing a one-dragon school is more because of 校風佳, rather than good academic result.  No schools can guarantee your children will have academic excellence.  Many things just happen behind the scene where parents may not be notice only.  Often time students who fall behind are going to be asked to repeat or leave school.  Simple as that.  So, the academic result are somehow meaningless as the efforts at the end, are needed to be paid by the parents to help or your kids are smart by themselves.  Then they will have good result anywhere.  What you really should look for is a school that is 校風佳.  This is really being too under-rated nowadays (or may be I have a higher standard).  Anyway, I have no doubts PC is in my recommended list of schools which fall into this category.

Good luck to you all!

Ian

原帖由 Cottonbb 於 11-1-11 13:20 發表
多謝各位的分享, 你唔識直接講, 你地真係帶出左我的關心/矛盾所在....

我當初幫個仔報培正, 係鍾意佢地的校風佳, 一條龍, 多人報即係好野....但現在我又想到9年後升培中, 但如果中學部只屬「中等」表現, 咁我以6年 ...

作者: Cottonbb    時間: 11-1-11 23:58

你唔識直接講, 你地真係帶出左我的關心/矛盾所在....

SORRY 要更正, 係「我」唔識直接講
作者: iantsang    時間: 11-1-12 00:15

understand lar!

原帖由 Cottonbb 於 11-1-11 23:58 發表
你唔識直接講, 你地真係帶出左我的關心/矛盾所在....

SORRY 要更正, 係「我」唔識直接講

作者: qyeternity    時間: 11-1-12 00:35

The tread has bought me back to 6 years ago, while we made up our mind to let our elder son give up the offer to PC Primary School after graudating from PC kindergarten.

Admittedly, compare to SC and KV which are more focus on their academic results, please not to expect too much academically for PC kindergarten. Anyway, we think that children should enjoy their childhood at pre-primary stage.

As both of my husband and I are not civil servants, we decided to send our child to a government-aided primary school so that we need not pay for the school fee and be able to save more money for the future .

Now, my son is in primary 5 and he does well in his studies. Definitely that he can go to band one secondary school if he keeps on doing well. Frankly, probably the band one school will be better than PC secondary school.

This is our choice and the way we have paved for our child. Many parents were astonished to our decision to leave such a good school like PC, but even until now, we still think that we make the right decision for our son.

Now, it's the turn for my younger daughter and we chose a kindergarten with voucher redemption but we did not apply for PC anymore.

By the way, still wanna say that PC is a good kindergarten and the teachers are nice indeed. Good luck to you all!

作者: Cottonbb    時間: 11-1-12 11:25

我的情況係我地係  civil servants, 我個仔又考到KV, 身邊KV的家長, 個個又係有讚無彈.....真係十五十六.....所以有時諗PC唔收仲唔駛煩......如果收左真係R頭, 所以而家想問定多D資料比較定啫最怕$就洗左, 但最後「虎頭蛇尾」, 到時仲要周圍撲去考其他BAND 1學校....(當然個仔的能力唔知得唔得, 不過,有邊個父母會一早認定輸先WOR)...但PC 又幾乎可保障9年都讀得開開心心, 少D壓力....唉....兩難......

雖然政府有津貼, 自己都要出$+校車$, 津貼都要計稅....所以負擔也不少, 就算讀KV, 我都係想先為個仔考津小, 直資/私校做後備

作者: bee918    時間: 11-1-12 11:37

類似培正這些一條龍學校, 幼稚園和小學是一個延續的學習旅程. 除非很喜歡培正的幼稚園, 若無意讀其小學, 實在無必要考培正幼稚園.
如果有一間學校可以做到品德與學術兩者并重當然最好... 但即使有也很難考進吧?!
明白自己小朋友的資質, 希望他對學校有歸屬感, 更希望學校注重性情和品德的培育, 學術反而是次要. 我相信將來要在競爭激烈的社會中生存, 性格比成績更有幫助.
作者: ericwwl    時間: 11-1-12 11:52

好期待呀!希望有Offer啦,我個仔in5間,到依家仲未有offer。
作者: Cottonbb    時間: 11-1-12 12:17

請問有無人知「培中」係屬BAND 幾學校??
作者: siulili    時間: 11-1-12 12:48

點解你會覺得PC可以提供開開心心的9年呢?

原帖由 Cottonbb 於 11-1-12 11:25 發表
我的情況係我地係  civil servants, 我個仔又考到KV, 身邊KV的家長, 個個又係有讚無彈.....真係十五十六.....所以有時諗PC唔收仲唔駛煩......如果收左真係R頭, 所以而家想問定多D資料比較定啫最怕$就洗左,  ...

作者: siulili    時間: 11-1-12 12:48

培中係BAND 1中學。

原帖由 Cottonbb 於 11-1-12 12:17 發表
請問有無人知「培中」係屬BAND 幾學校??

作者: Lqueenie    時間: 11-1-12 13:22     標題: 回復 7# qyeternity 的帖子

can pc kinder students apply government-aided primary schools ? how do you do that ?
作者: siulambonnie    時間: 11-1-12 13:37

記得上年我都很苦惱, 有幸出席一個滿是教授的聚會,於是問一問各教授, 他們說培正絕對是一間好學校, 歸屬感很強, 社會群不比拔卒, st Paul...弱, 將來出到社會, 仍然會互相幫助

因為我先生是靠個人努力的博士生, 他比其他人要付出更多努力去建立人際關係, 所以明白到社會群的重要性, 最終小朋友都讀了培正, 當然加上培正能使學生獨立, 品德良好

這是本人小小想法, 若不喜歡培小培中, 我倆都認為不用讀培幼, 留給別人吧
作者: JOEYJOKY    時間: 11-1-12 17:58

我想問吓, 如今年9月份入到PC - 讀K1的小朋友, 如一路讀到 培中時. 介時培中會否由我地呢批學生開始由政府資助改為直資. 即好似小學咁每月要交學費呢 ?   我聴聞好似係...

這才是我真正要考慮的原因.. 因小學是直資要交學費就預左... 但中學.. 真係冇人知,  如真的改為直資,  亦暫未有人知要幾錢學費.... 如每月學費要5K -7K + 2K LUNCH 費用 + 1K 可能是車資時.. 咁分分鐘要過10K 一個月.. 咁我就開始擔心自己是否負擔得來嗎 ?  仲要一讀就讀7年喎....

唔知有冇媽咪有此擔心呢?
作者: siulili    時間: 11-1-12 18:32

好似話培中果邊唔想轉直資, 其實幾時宣布都未知,只要佢一宣布, 只有兩個可能:

1.接龍 = 中學都要交學費
2.斷直屬關係 = 無85﹪必入率

咁各位要自己考慮啦。

原帖由 JOEYJOKY 於 11-1-12 17:58 發表
我想問吓, 如今年9月份入到PC - 讀K1的小朋友, 如一路讀到 培中時. 介時培中會否由我地呢批學生開始由政府資助改為直資. 即好似小學咁每月要交學費呢 ?   我聴聞好似係...

這才是我真正要考慮的原因.. 因小學是直 ...

作者: MASAYA    時間: 11-1-12 19:04

我不介意沒有必上培中的保證
我是看中培幼培小學生的品行而選上培幼的
只想培幼也選上我女兒
作者: siulambonnie    時間: 11-1-12 20:06

個人認為若培中轉了直資, 因付不起學費而放棄培中也沒所謂, 因為培正是九龍城校網, 若成績不差, 品行又好, 仍是有很多好學校

因為我們並不住在九龍城校網, 這是一個好途徑不用搬屋也可派那邊的學校, 若小朋友真的很優秀, 可上培中, 也可考慮區中英中, 對於我們暫不知小朋友能力時有定兩個準備是不錯
作者: NICOLE123    時間: 11-1-12 22:11

去年政府把決定是否轉制既死線押彼左3年
即係2010 2011 2012年9月入K1 既學生應該不受影響
會用番現有既制度 即係升中係唔洗比學費.

中 小 學 「 結 龍 」 死 線押 後 三 年

星島日報報道)現時全港所有直屬及聯繫中小學原訂須於兩年後表態是否「結龍」,但本報獲悉,教育局上周已向所有直屬及聯繫學校發出通函,將表態的「死線」延遲三年至二○一五年,並會委託機構研究不同學校現時的「一條龍」模式。不少有意「結龍」的學校都歡迎政府的決定,但有校長認為,政府應將「結龍」模式開放,容許「津貼對私立」或「津貼對直資」的結龍模式。
根據《小學概覽》資料,現時全港有二十六所津貼中學有直屬]小學],中學會於升中[/url]派位時預留八成半的學額予直屬[小學的學生;至於跟[小學[/url]有聯繫關係的中學,則會於派位時預留兩成半學額取錄聯繫小學的學生。
政府為減輕學生[升中派位的壓力,原規定所有有直屬及
聯繫關係的學校於二○一二年五月三十一日前表態是否「結龍」,並最遲於一三/一四學年的小一級開始實施「一條龍」的辦學模式;直屬或聯繫制度最遲於一九年九月取消。直至本學年,全港已有二十四所津貼小學與中學採取「一條龍」的辦學模式。
不過,教育局上周正式向全港所有直屬及聯繫學校發出通函,表示聽取過業界意見及審慎考慮後,明白不少學校在籌劃結成「一條龍」學校時遇到困難,對「結龍」存在不同意見,決定將表態「死」推遲三年至二○一五年五月三十一日,其間政府會委託外間機構進行研究,總結現時各學校推行「一條龍」的模式及經驗,以助政府考慮「一條龍」辦學模式與直屬及聯繫學校的未來路向。代表喇沙書院、協恩中學等二十二所傳統名校的補助學校議會,有十多所津貼學校設有直屬或聯繫小學主席譚兆炳贊成政府推遲表態結龍的「死」,他指出,會員學校普遍認同預留八成半學額予直屬小學的做法,但部分會員對「一條龍」的辦學模式有保留,「一條龍是百分百接收[小學部的學生,但現時小學統一派位是隨機抽樣,甚至會接收第三組別的小一學生,故學習差異會非常大,直屬或聯繫機制可從中篩選學生,提升學生的學習動力」。

現時與聖若瑟小學維持直屬關係的聖若瑟書院,副校長陳永強表示,家長與校友普遍認同辦學模式,他認為當局延遲「一條龍」辦學模式的限期,可讓學校有更多時間討論,但強調現時直屬模式運作順暢,學校無意在限期前作出決定。

正研究與小學]結龍的香港培正中學校長葉賜添亦認同,政府押後「一條龍」的表態期限,可讓學界有更多時間與空間去研究將來學校的發展路向;但他指出,政府規定結龍學校必須是「津貼對津貼」、「資助對資助」的模式,並且規定結龍中學須百分百取錄所有[小學的學生,有關規定應該檢討,「培正中學是津貼學校,培正[小學則是私立學校,中小學幾十年來的運作模式一直行之有效,學界亦有一些辦得不錯的直屬中小學,底百分百取錄是否唯一的結龍模式,值得局方研究」

香港家長協進會主席陳小珠認為,家長普遍歡迎「一條龍」的辦學模式,主要認同這種模式能確保子女完成十二年學習生涯至中學畢業,「現在心儀學校要遲三年才表態是否『結龍』,對家長來說當然有點失望」。

作者: bee918    時間: 11-1-12 22:30

有家長 (有兩個細路係培正中學畢業) 話培正吾想整到自己好似一間有錢先讀得o既學校,  所以中學轉直資一直未決定.

原帖由 siulili 於 11-1-12 18:32 發表
好似話培中果邊唔想轉直資, 其實幾時宣布都未知,只要佢一宣布, 只有兩個可能:

1.接龍 = 中學都要交學費
2.斷直屬關係 = 無85﹪必入率

咁各位要自己考慮啦。

...

作者: kwboy    時間: 11-1-13 09:50

有冇人收到信呀???
作者: buddaau    時間: 11-1-13 10:05

已面試之考生,無論取錄與否,將於二零一一年一月十三
日發信通知,如未接獲通知請於一月二十或二十一日致電
與幼稚園職員聯絡。
獲取錄學生,請於二零一一年一月廿五、廿六日來校辦理
註冊手續。

Good Luck!
作者: JOEYJOKY    時間: 11-1-13 10:07

Nicole 123 , 多謝你咁詳細的回覆....

現我的擔心全部都沒有了.... 期待各位明天收到好的消息.....
作者: JOEYJOKY    時間: 11-1-13 10:09

原帖由 kwboy 於 11-1-13 09:50 發表
有冇人收到信呀???

應該是明天才收到信吧 !! 學校話今天發信.. 咁係咪今天才寄出呢 ????

我都好期待.. 等待中..... 哈..

祝各位 good luck....
作者: 棉花糖媽媽    時間: 11-1-13 10:11

我記得上年我星期六收信~
祝大家好運 ^^
作者: kwboy    時間: 11-1-13 10:39

如果打去學校, 你估可唔可以早 d 知結果?
作者: NICOLE123    時間: 11-1-13 10:41     標題: 回復 1# kwboy 的帖子

你等多2日啦
人地都講明
如未接獲通知請於一月二十或二十一日致電
與幼稚園職員聯絡

成4千人考 如果人人打電話去你估人地唔洗做咩
作者: kwboy    時間: 11-1-13 10:47

等到花兒也謝了
作者: alicialee1210    時間: 11-1-13 10:49

你真係好心急+緊張.
原帖由 kwboy 於 11-1-13 10:47 發表
等到花兒也謝了

作者: task    時間: 11-1-13 11:10

收到信了...
作者: Lqueenie    時間: 11-1-13 11:13

今日收到喇 ?

原帖由 task 於 11-1-13 11:10 發表
收到信了...

作者: kwboy    時間: 11-1-13 11:14

你講真架?
作者: MEOWKLP    時間: 11-1-13 11:15

You got letter today?

quote]原帖由 task 於 11-1-13 11:10 發表
收到信了... [/quote]
作者: 天天2010    時間: 11-1-13 11:27

收到信的媽媽爸爸可唔可以報喜呀?
作者: vincenthkg    時間: 11-1-13 11:32

係唔係真係有人收到信?!?!?!
作者: iantsang    時間: 11-1-13 11:36

Got it, rejected!  
作者: lypoon    時間: 11-1-13 11:38

I got it tooo...如我所料,rejected!
作者: sy1119    時間: 11-1-13 11:40

培正今年收到5000幾份表, 難中過六合彩, 我啱啱收到信, 唔收呀! 有D失望, 不過預左!
作者: kwboy    時間: 11-1-13 11:44

如果收, 封信係咪厚d 架?
作者: EggEgg08    時間: 11-1-13 11:53

Working at the office and so dunno whether we get the letter yet....hope we are lucky enough....
作者: iantsang    時間: 11-1-13 12:08

Yes, the letter is much thicker for the acceptance.  We got that two years ago so when I got the letter this morning I know the result without opening it!

原帖由 kwboy 於 11-1-13 11:44 發表
如果收, 封信係咪厚d 架?

作者: vincenthkg    時間: 11-1-13 12:11

請問會唔會有waiting, 定係得accept & reject?
作者: spain    時間: 11-1-13 12:11

Hi Ian, what offers do you get ar?
作者: kyliejet    時間: 11-1-13 12:19

Seems super difficult to get in! Really Want to rush back home to open the mailbox...
作者: buddaau    時間: 11-1-13 12:23

係有WAITING, 不過聽講舊年無CALL WAITING.  因為佢地一般預左有人唔要, 所以ACCEPT LETTER多過預設人數少少.  好如似話舊年唔要既人少, 攪到超左預額, 跟本唔雖要CALL WAITING.
作者: iantsang    時間: 11-1-13 12:27

aiyayaya!   I already said my young one got rejected lor!  

hehe, just kidding!  

原帖由 spain 於 11-1-13 12:11 發表
Hi Ian, what offers do you get ar?

作者: buddaau    時間: 11-1-13 12:29

同時有培正同民生OFFER既家長: 首先係度恭喜你.  另外, 係你開香檳前, 麻煩你地抽小小時間通知民生個邊放棄學位.  多謝! 利益申報: 民生WAITING.
作者: spain    時間: 11-1-13 12:30

原帖由 iantsang 於 11-1-13 12:27 發表
aiyayaya!   I already said my young one got rejected lor!  

hehe, just kidding!  

no ar, what i mean is what other offer you get though PC rejected
作者: buddaau    時間: 11-1-13 12:35

到依家都係reject... 唔通今日有信就=....
作者: lypoon    時間: 11-1-13 12:44

原帖由 buddaau 於 11-1-13 12:35 發表
到依家都係reject... 唔通今日有信就=....
咪咁多心la 話5定收到offer嗰D去晒開香檳+book位今晚食buffet慶祝呢 5得閒上嚟報喜住

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5