教育王國

標題: 自行&大抽獎 [打印本頁]

作者: Sandra0711    時間: 11-1-10 09:04     標題: 自行&大抽獎

知唔知大埔恩主教同沐恩會唔會係自行&大抽獎時有機會收Band Two頭學生?
作者: ricetaster    時間: 11-1-10 12:14

大埔恩主教同沐恩都有機會在大抽獎收到Band 2 生, 沐恩機會大D, 因為大埔相對英中學位較多, 另外, 最大原因係家長大抽獎策略問題, 家長第一志願揀 柏雨或莫壽增, 第二志願就唔敢揀低一級嘅王肇枝和恩主教, 反而第二志願揀沐恩或 Band 2 頭救恩之類, 大埔家長都清楚柏及莫一定要第一志願先有chance抽得中, 但被抽中嘅機會可能得 1/3 至 1/5。
作者: Sandra0711    時間: 11-1-10 14:07     標題: 回覆 2# ricetaster 的文章

Dear Ricetaster,

Thanks so much, 另想問北區陳融會否收Band Two頭,佢地好似特別喜歡收聖X會既小學?
作者: ricetaster    時間: 11-1-10 14:23     標題: 回復 3# Sandra0711 的帖子

因為北區英中位少大埔好多, 所以陳融無收到  Band 2 生, 反而成績就走下坡就嚟比李嘉誠追到上!

正常同屬聖公會有點着數, 但因成績走緊下坡, 成績要求一定要高, 如果 Band 2 生一定 no way。

作者: Sandra0711    時間: 11-1-10 16:34     標題: 回復 4# ricetaster 的帖子

但陳融仍是Band One尾?
作者: ricetaster    時間: 11-1-10 16:37     標題: 回復 5# Sandra0711 的帖子

Yes !陳融仍是Band One尾中學
作者: Sandra0711    時間: 11-1-10 16:56     標題: 回復 6# ricetaster 的帖子

北區同大埔是否會縮班?又唔知會縮多少間學校,縮咗仍是大埔多d學位?
作者: ricetaster    時間: 11-1-10 17:37     標題: 回復 7# Sandra0711 的帖子

依家答唔到你, 因為縮班申請截日期係二月廿五日, 係自行收生截表日期之後, 但自行收生各校名額今年唔會變, 就算縮都只係大抽獎名額嗟!
作者: Sandra0711    時間: 11-1-11 12:29     標題: 回覆 8# ricetaster 的文章

今朝報紙話北區日內會正式宣報14間中學會一齊縮班, 5班縮4班,北區將會大混亂?
作者: ricetaster    時間: 11-1-11 15:23

一D 都唔會亂, 因為係預先得知, 只不過 Band 1 生大抽獎第二志願已經唔可以再填 Band 1 中學 lu !
作者: YHMmama    時間: 11-1-11 16:05     標題: 回覆 10# ricetaster 的文章

So, in this case, for 大抽獎,  it is advisable to place a band 1 as first choice, and a band 2 for second  choice ?
作者: ricetaster    時間: 11-1-11 20:59

Most likely it will happen
作者: hinhin_ma    時間: 11-1-12 22:54

想請問..大抽獎由BAND1生甲部派其1,2,3..志願,派曬之後到..派乙部BAND1生1,2,3..志願...派滿之後先到BAND2生開始...由甲部派...乙部派..正確嗎??

如是者, BAND2生的甲部..都是機會渺茫...機會只有在乙部.....對嗎??

甲部就算保守或積極都唔會影響乙部派位??
作者: tictactoe    時間: 11-1-12 23:05

甲部的學位很少,比乙部更講運氣。

原帖由 hinhin_ma 於 11-1-12 22:54 發表
想請問..大抽獎由BAND1生甲部派其1,2,3..志願,派曬之後到..派乙部BAND1生1,2,3..志願...派滿之後先到BAND2生開始...由甲部派...乙部派..正確嗎??

如是者, BAND2生的甲部..都是機會渺茫...機會只有在乙部.....對嗎?? ...

作者: ricetaster    時間: 11-1-12 23:42

你第一段說法大致正確。

Band 2, 在甲部會和 Band 1生遇到相同問題, 是學額少, 每所中學只提供兩個位。至於甲部機會是否渺茫, 根本就在乎你所揀嘅中學受歡迎程度, 例如我係 Band 2 尾, 橫掂係博抽獎而唔係講實力, 我都會在甲部揀 Band 2頭中學, 但你如果肯揀 Band 2 中, 甚至 Band 2 尾, 機會自然大, 情况和 Band 1 組別所遇問題一樣, 係供求問題。

作者: prettyoni    時間: 11-1-13 07:55

Dear ricetaster,
想問4x/192係屬於band1中定頭?如果自行兩間選林護同安柱,有冇機會入到?
作者: ricetaster    時間: 11-1-13 09:17

應該唔係Band 1 頭, 自行 1st choice 揀林護 係無機會, 安柱就有一半機會有得面試。, 最後得唔得就睇面試表現。

原帖由 prettyoni 於 11-1-13 07:55 發表
想問4x/192係屬於band1中定頭?如果自行兩間選林護同安柱,有冇機會入到?

作者: prettyoni    時間: 11-1-13 10:31

如果林護冇機會,有邊間英中會合適?之前有想過荃官,但聽聞好似開始跌grade,對嗎?
謝謝。
作者: cow    時間: 11-1-13 10:56

原帖由 ricetaster 於 11-1-11 15:23 發表
一D 都唔會亂, 因為係預先得知, 只不過 Band 1 生大抽獎第二志願已經唔可以再填 Band 1 中學 lu !

I don't see any logic for the above statement.

I will never suggest a sure Band 1 student to choose a band 2 school in the 2nd choice.
作者: ricetaster    時間: 11-1-13 11:56     標題: 回復 19# cow 的帖子

但當時我係解答緊 Sandra0711 嘅北區大抽獎選校問題, 北區大約今年有 Band 1 生百1000人, 現行5所Band 1 中學只得 900個學額, 如果計埋昨日14所中學縮一班嘅公佈, 即係得番 720個位, 北區大抽獎2nd choice要揀到 Band 2 中學都係情理之中。
作者: cow    時間: 11-1-13 13:52

Suppose there are only 5 band 1 schools as you said. If I am a band 1 student and put alll the band 1 schools in the 1st five choices, then put the best band 2 school in my 6th choice, I could still enter it, right ?
May be I will put it in the 4th or 5th choice but "why should I put the band 2 school in the 2nd choice?"
作者: sandssimmie    時間: 11-1-13 14:03

ricetaster, 您好 ! 我想請教一下 :

小女p.5, 暫時名次全級 39/200人 左右, 現在黃大仙區一間幾好的小學就讀, 學校今年的band 1 生大約有50%.  小女性格文靜專注, 但四科之中以中文最差, 以英文最好,假設到六年級時仍然是band 1 生; 我想幫佢搵女校英中, 本區的只有德愛中學; 其實最心儀的是深水埗上智和協恩; 未知在自行分配時選這兩間跨區會否太搏 ? 另外, 由於她是一項運動的港隊代表(但不是熱門運動), 未知報考這兩間是否适合 ?

我十五十六係因為小女訓练需時, 擔心一旦幸運入到心儀他區學校卻成績追不上, 反而會誤咗佢; 但如果只選本區而放棄嘗試他區, 擔心錯過了機會.  可以教我如何鋪排嗎 ?

thanks a lot !!!
作者: ricetaster    時間: 11-1-13 14:34

依家連呈分試都未考, 實在講得太早, 暫時睇 Holy Trinity 和 協 恩機會唔大, 全級頭十名先較有 chance, 到你有第二次呈分成績時再傾過。

原帖由 sandssimmie 於 11-1-13 14:03 發表
ricetaster, 您好 ! 我想請教一下 :

小女p.5, 暫時名次全級 39/200人 左右, 現在黃大仙區一間幾好的小學就讀, 學校今年的band 1 生大約有50%.  小女性格文靜專注, 但四科之中以中文最差, 以英文最好,假設到六年級時 ...

作者: sandssimmie    時間: 11-1-13 14:51

原帖由 ricetaster 於 11-1-13 14:34 發表
依家連呈分試都未考, 實在講得太早, 暫時睇 Holy Trinity 和 協 恩機會唔大, 全級頭十名先較有 chance, 到你有第二次呈分成績時再傾過。

明白, thanks ! 咁我繼續留意行情先啦 !
作者: ricetaster    時間: 11-1-13 15:07

Your calculation is not correct, in real life situation,the current Band 1 seating in North District cannot captured all Band 1 (720 seating vs. 1,000 students).

In the course of the first round lucky draw (1st choice), it is expected, the 60% -70% of total Band 1 seating will be occupied, most likely your 1st choice, 2nd choice, even 3rd choice...... were probably engaged by others in 1st  round lucky draw.

It's fantastic, you will stand aside in the occasion of 2nd, 3rd, 4th round lucky draw and let other well planned students take away your favourable choices.

原帖由 cow 於 11-1-13 13:52 發表
Suppose there are only 5 band 1 schools as you said. If I am a band 1 student and put alll the band 1 schools in the 1st five choices, then put the best band 2 school in my 6th choice, I could still e ...

作者: cow    時間: 11-1-13 15:28

Still it is no point to suggest a band 1 student to choose a band 2 school in the 2nd choice.

A band 1 student can sure get in a band 2 school. There is no reason for him to put it in the 2nd choice.

For some schools it may be impossible to get in wihtout putting it in the 1st choice. Then I will only choose one from them (for example, QC, Wah Yan). Then I will put in all other band 1 schools, then the band 2 schools...

作者: heihei媽    時間: 11-1-13 16:43

ricetaster

想請教下, 小女是油尖旺區的band 2 頭(老師話), 如果自行想博band 1尾的學校, 可行嗎?  另, 想知如油尖旺轉kwun tong 區/東區來搞珠, 會否有機會升跌band?
作者: ricetaster    時間: 11-1-13 17:18

博 Band 1 尾好正常, 唯一要考慮係 2nd choice 揀番 Band 1 尾定 Band 2 頭嗟, 呢個就係好個人嘅决定。

至於攪轉區抽獎要有住址證明和要三月中以前上報教育局, 你為跳 Band 而轉區好細機會, 你講嗰幾個區成績差異唔太大, 跳 Band 你要非常邊緣, 重要區與區成績差異大先有機,
反而你仍在油尖旺住緊就無謂轉區, 本區中學選擇咁多, 又避免未來六年舟事勞頓, 為轉而轉, 如果跳唔到 Band 咪哂咗個chance.

原帖由 heihei媽 於 11-1-13 16:43 發表
ricetaster

想請教下, 小女是油尖旺區的band 2 頭(老師話), 如果自行想博band 1尾的學校, 可行嗎?  另, 想知如油尖旺轉kwun tong 區/東區來搞珠, 會否有機會升跌band? ...

作者: heihei媽    時間: 11-1-13 17:41     標題: 回復 1# ricetaster 的帖子

多謝你的回复, 其實我是住kwun tong 的.  

另外, 因覺得油尖旺沒有好的band 2 學校, 所以想是否應轉回kwun tong, 請再指教.
作者: ricetaster    時間: 11-1-13 20:35

可能你返觀塘好D, 自行可以本區和跨黄大仙, 即使大抽獎,觀塘嘅 Band 1 尾至 Band 2 的合適中學數目 和 東區比較都差唔多, 以下有兩區中學可作參考 :

黃大仙區
______

Band 1尾:
德愛中學
可立中學
中華基督教會協和書院

Band 2頭:
保良局何蔭棠中學
文理書院(九龍)

觀塘區

Band 1尾:
順利天主教中學
中華基督教會蒙民偉書院

Band 2頭:
觀塘官立中學

原帖由 heihei媽 於 11-1-13 17:41 發表
多謝你的回复, 其實我是住kwun tong 的.  

另外, 因覺得油尖旺沒有好的band 2 學校, 所以想是否應轉回kwun tong, 請再指教.

作者: hinhin_ma    時間: 11-1-14 01:49

原帖由 ricetaster 於 11-1-12 23:42 發表
你第一段說法大致正確。

Band 2, 在甲部會和 Band 1生遇到相同問題, 是學額少, 每所中學只提供兩個位。至於甲部機會是否渺茫, 根本就在乎你所揀嘅中學受歡迎程度, 例如我係 Band 2 尾, 橫掂係博抽獎而唔係講實力,  ...

唔知甲部派位成功GE 機率有無統計??

照正常乙部係只會安排同自己水平相若或略低GE 學校(即BAND2中 會放番同BAND2中 GE 學校), 若繼續博,隨時會派到10名以外....甲部只是有多一次機會俾自己去報他區GE BAND2學校...

但是E + 縮班係勢之已行, 唔少都表態左..即是話,今年等大抽獎中獎...即上年E 個成績掛A/B/C 3間學校又入到,成功率高,但同樣GE安排放晌今年就難啦...對嗎?

若所有官/津真係全部縮斑(有5班都縮), 影響到幾多BAND 1/2 學位?? 點樣可以去了解一下??

作者: ricetaster    時間: 11-1-14 08:56     標題: 回復 31# hinhin_ma 的帖子

甲部選本區最熱門中學大約在200-500份之1 (以每校兩個位, 同一個Banding 人數假設接近1000人計算), 如那間是傳統名校咁真係數千份之一機會, 如 La Salle, QC, 等, 真係大抽獎中嘅大抽獎, 所以甲2, 甲3 只不過照填, 無謂遺漏嗟, 無 chance 除非揀籮底橙!

總之縮班措施嘅平均影響是少了20% 學額, (以每校係平均5班計算, 即每校少了 34-36個位左右) 今年自行學額暫時唔減,到大抽獎至減, 明年應該一齊減, 除大抽獎選校策略必定轉趨向保守外, 最受影響係 Band 1 尾 和 Band 2 尾嘅學生, 反而對 Band 1 頭影響最細。

以上只係提示, 計就自己試吓計。
作者: littleyan10    時間: 11-1-14 10:38

ricetaster,
       我是深水埗區的.我想問從哪裡得知區內有多少band 1位 ,同埋band 1學生呢?謝謝.
作者: heihei媽    時間: 11-1-14 10:42     標題: 回復 1# ricetaster 的帖子

我都認為最受影響是band 1尾band 2頭的學生.

另, 我想問梁式芝好嗎?

另外, 想問下點去推算自己的全港排名? 因為有些人會話自己個區係band 2, 全港就排band 1 咁, 其實係點推算呢?

作者: cow    時間: 11-1-14 11:00

It depends on the average standard of the students in the region (ask your teacher).
eg:
灣仔區,九龍城band 2頭maybe全港band 1 尾
北區band 1尾maybe全港band 2頭
作者: ricetaster    時間: 11-1-14 11:42

我淨係知梁式芝書院係觀塘區屬 Band 2 中成績, 其他就唔清楚。

另外, 無謂諗太多枝節又幫唔到嘅問題, 根本全港及本區排名只有教育局先知, 亦唔會公開。將來就讀嘅中學一樣唔知, 只知考生互相比較嘅名次,並唔係全港名次。

本區 Band 2 全港 Band 1 只係其中一種現象, 唔可以用部份代全部,  除非你自已知道教育局嘅機密資料,首先某區嘅 Band 2 (例如九龍城),  Band 2 level 有千幾個學生, 每人成績一定有差別, 而且Band 2  成績範圍咁闊, 咁嘅講法比較武斷, 最多最多只適合一些學業水平高嘅區, 重要係最高成績嘅Band 2 頭學生致有這種可能性, 係好有侷限性, 即使係都係方便在大抽獎甲部唔會揀錯 Banding 嘅學校嗟 ! 對被抽中嘅結果一D關係都無。

最後, 你最叻咪自已學校嘅分數和名次資科, 其他學校資料你又點知, 如果係無其他學校資料, 咁你邊有足夠資料點樣嚟分全區名次呢 ?

原帖由 heihei媽 於 11-1-14 10:42 發表
我都認為最受影響是band 1尾band 2頭的學生.

另, 我想問梁式芝好嗎?

另外, 想問下點去推算自己的全港排名? 因為有些人會話自己個區係band 2, 全港就排band 1 咁, 其實係點推算呢? ...

作者: cow    時間: 11-1-14 14:46

原帖由 ricetaster 於 11-1-14 11:42 發表
我淨係知梁式芝書院係觀塘區屬 Band 2 中成績, ...

不同意.
作者: heihei媽    時間: 11-1-14 16:46

原聞其詳.:wahaha:

原帖由 cow 於 11-1-14 14:46 發表

不同意.

作者: cow    時間: 11-1-14 17:19

Can you name some Band 2 中 emi secondary schools ?
Please do not count DSS schools.
作者: heihei媽    時間: 11-1-14 17:35     標題: 回復 1# cow 的帖子

咁請問梁式芝是否屬band 1 尾, 因我仍在考慮這一間及順利天主教. 謝謝
作者: ricetaster    時間: 11-1-14 22:14

哦 !  你上網 check 吓(該校的班級結構)以下深水涉Band 1 中學中一有幾多班, 大約每班乘 35 人就接近 該區 Band 1 學額的總數。

寶血會上智英文書院
中華基督教會銘賢書院
長沙灣天主教英文中學
聖母玫瑰書院
香港四邑商工總會黃姍紀念中學
滙基書院

區內Band 1 生約 1,100-1,200 人左右

原帖由 littleyan10 於 11-1-14 10:38 發表
ricetaster,
       我是深水埗區的.我想問從哪裡得知區內有多少band 1位 ,同埋band 1學生呢?謝謝.

作者: cow    時間: 11-1-15 14:52

梁式芝是band 1 尾.
作者: ricetaster    時間: 11-1-15 21:56

同意, 是由2010-11 年開始升 Band 1 英中
作者: tmg43210    時間: 11-1-15 23:04

我兒子是band1尾bank2頭,葵青区的選陳兆民有機會嗎? 是否選全完機會大些呢?
作者: cherry媽咪    時間: 11-1-16 11:37

ricetaster

你好!
我女兒就讀沙田圍呂明才小學,昨天見家長,老師話佢成績係Band 1,試區內任何一間絕對無問題包括呂中及曾肇添,我再問佢區外我想試協恩,老師又話可以試,因為有兩個機會,但老公就屬意沙田以上兩間,但係我就想試協恩同呂中,因呂中有聯繫。如何是好呢!
註:成績表評語非常好,優點又有幾個。
作者: sixcats    時間: 11-1-16 13:58     標題: 請給予置評

請問可否對以下3間中學比些意見

九龍城嘉諾撒聖家書院 vs 將軍澳基督教宣道會宣基中學 vs 東區嘉諾撒書院
作者: ricetaster    時間: 11-1-16 22:43     標題: 回復 45# cherry媽咪 的帖子

我贊成你老公嘅想法, 報協恩真係變砲灰, 如果你全班首五名就可能有小小機會, 你所謂嘅聯系太普通和關係疏, 要相同宗教, 母親係舊生就差唔多。  你想想在九龍區頂級女校除了 DGS, St.Mary 和 MCS 之後 已經數到上智和協恩, 你不如問吓那位隨口嗡嘅老師, 近幾年有無本校畢業生入過協恩, 有的話再問佢那位師姐之前嘅校內成績。

作者: ricetaster    時間: 11-1-16 22:43     標題: 回復 45# cherry媽咪 的帖子

Sorry !  Duplicate

作者: ricetaster    時間: 11-1-16 22:47     標題: 回復 45# cherry媽咪 的帖子

Sorry, duplicate
作者: cherry媽咪    時間: 11-1-16 23:41

Thank you!
作者: bik1229    時間: 11-1-17 00:16

Hi Ricetaster,

小女就讀黃大仙區幾好既小學, 50% band 1學生。兩次呈分試分別考4X及3X/190人。曾取品行獎及有堆服獎。操行期期都是A-.

自行準備第一)聖傑靈女子中學 第二)順利天主教中學。

請問有機會嗎?
作者: hinhin_ma    時間: 11-1-17 00:18

ricetaster ..TK YOU SO MUCH...
作者: ricetaster    時間: 11-1-17 00:35     標題: 回復 51# bik1229 的帖子

兩所學校都配合你囡囡嘅 Banding, 好正路, 先後排位都問題, 起碼有interview, 得唔得就睇臨表現, 依最就要操定面試了。
作者: bik1229    時間: 11-1-17 11:16

Thank you very for your prompt reply.  Hope she will try her best.:
作者: March    時間: 11-1-17 16:06

咁我又想問問,如小女平均名次為全級頭15名以內,全班10名內。

自行選協恩機會大嗎?? 如果唔選協恩又有沒有其他band 1好選擇?? 何明華會督屬band 1 頭/中/尾??

另外,培道屬於band 1尾定band 2呢?

還有...還有,伊利沙伯 / 何文田官中 / 賽馬會官中 - 3間有無話邊間好D,banding 係咪都一樣?? band 1 Sec?? 如果小學係同呢3間聯繫,咁自行係咪唔好選呢3間比較好??

sorry for so many questions here.
作者: ricetaster    時間: 11-1-17 16:55     標題: 回復 55# March 的帖子

你可唔可以先提供是那所小學及全級人數 和在那一區居住, 如果唔方便可pm比我。
作者: March    時間: 11-1-17 17:44

Thanks ricetaster,

我女小五下學期名次係 - 6/36, 14/131 而小上上學期就係6/36, 13/130.

至於學校名已經pm 咗你, 萬分感謝.
作者: sally314    時間: 11-1-17 17:53

ricetaster:

我想pm你,可以嗎?thx
作者: ricetaster    時間: 11-1-17 20:16     標題: 回復 58# sally314 的帖子

你想問北區選校問題 ?  見大家都係北區人, pm 我喇!
作者: wenwen821    時間: 11-1-18 23:18

原帖由 ricetaster 於 11-1-17 20:16 發表
你想問北區選校問題 ?  見大家都係北區人, pm 我喇!

我也是北區媽咪,我都想 pm 向你請教,可以嗎?
謝謝!
作者: ricetaster    時間: 11-1-18 23:47     標題: 回復 60# wenwen821 的帖子

OK,  只限問一些實質問題, 唔好問概况呀 !  分享呀 !  隨時要答成千字都答完嘅問題就咪攪, 我近來都頂唔順。
作者: wenwen821    時間: 11-1-19 00:05     標題: 回復 61# ricetaster 的帖子

請收 pm,謝謝!

PS : 夜已深了, 順手說聲晚安!

有時間才回覆我吧!:loveliness:
作者: tmg43210    時間: 11-1-19 00:12

你好,想請教我兒子是band1尾bank2頭,葵青区的,選陳兆民有機會嗎? 老師叫他選八三總理和陳兆民,我觉得全完頗適合他程度,很煩腦啊!!請教一下你認為如何才是上策呢?
作者: ricetaster    時間: 11-1-19 00:59     標題: 回復 62# wenwen821 的帖子

已回覆, 晚安!
作者: prettyoni    時間: 11-1-19 09:33

Dear Ricetaster
請問band1中在葵青區邊間最適合?
謝謝。
作者: ricetaster    時間: 11-1-19 10:11     標題: 回復 65# prettyoni 的帖子

Band 1中:

順德聯誼總會李兆基中學
中華傳道會安柱中學
天主教母佑會蕭明中學
保祿六世書院
作者: wenwen821    時間: 11-1-19 11:23

原帖由 ricetaster 於 11-1-19 00:59 發表
已回覆, 晚安!

親愛的Ricetaster,

你真是一個樂於助人、分析獨到的好人,無限感謝!
作者: kittydam    時間: 11-1-19 11:49

小兒是Band 2, 成績如下:-

五年班 中文B, 英文B, 數學C,  GS1 A, GS2 A, 操行B+
六年班 中文B , 英文B, 數學B,  GS1 A,  GS2 A, 操行A-

請問有無機會考 (1. 聖公會鄧肇堅中學or 2. 中華基金中學呢?)  希望你可以比D意見我啦!
作者: prettyoni    時間: 11-1-19 15:32

謝謝你ricetaster, 想請問如果是荃灣區的話,band1中有那間合適?

聽聞何傳耀是band1學校,但一離開出面地區很雜,是嗎?
作者: ricetaster    時間: 11-1-19 18:08     標題: 回復 68# kittydam 的帖子

中華基金中學和聖公會鄧肇堅中學都係港島區 Band 1 尾嘅中學, 他們係唔會在自行收生階段收低一個 Banding 嘅學生。
作者: ricetaster    時間: 11-1-19 18:17     標題: 回復 69# prettyoni 的帖子

荃灣區Band 1中學校 有 :

可風中學
荃灣公立何傳耀紀念中學

何傳耀只係近石圍角邨, 一個幾十年嘅舊屋邨啫 !  唔太雜, 旁邊有直屬小學及另一間中中, 係靜咗D, 自成一國罷了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5